keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Puutarhakurssit ovat taas alkamassa....

Ajattelin muistuttaa noista puutarhakursseista täällä, kun nettisivuni ovat vielä epäkunnossa.
Espoon kaupungin työväenopistossa kursseille ilmoittautumiset ovat alkaneet eli kannattaa ilmoittautua heti miten ! Laitoin tuohon sivupalkkiin luettelon kursseista, joita pidän. Siihen tulee vielä lisää kursseja muualle ....
Tänään aamulla katselin ikkunasta lintulaudalle, näitä isoja lintuja. Harakan siiven takaa näkyy lintulauta vähän heilahtaneena vinoon. Sen siivet tuli kuvaan hauskasti levälleen...

Aamuisin lumessa on aina uusia jälkiä. Tässäkin on mennyt monenlaista vipeltäjää. Siitä tulikin mieleeni, että nyt kun on näin paljon lunta, onhan hedelmäpuut suojattu hyvin rusakoilta ! Verkon tulee olla korkea, riippuen lumen korkeudesta. Rusakko on iso eläin ja kun se nousee takajaloilleen se ylettyy syömään yllättävän korkealta.

Verkon ehtii laittaa vieläkin tai rungot voi kääriä jollain, etteivät rusakon hampaat pääse tekemään tuhoja, kuten alakuvassa.
Muovispiraali kuvassa on myyriä vastaan. Sen lisäksi olisi kannattanut laittaa noin 1,5 m korkea verkko koko puun ympärille. Tämä puu kuoli lopulta... ja toimii nyt tässä varoittavana esimerkkinä ; )
Hyvää loppiaista !

17 kommenttia:

 1. Harmi kun sinun kurssisi ovat niin kaukana, onneksi saan nauttia näistä sivuistasi!
  Meillä ei omenapuut kasva, kun piha on sellaista savea ja pupuset juoksentelevat täällä kyllä joka päivä ;)

  VastaaPoista
 2. Voi miten hauskan näköisiä talvilintuja teilläpäin! Vaihtelua niille tavanomaisemmille lajeille täällä metsässä kuten talitintit. Aamulla tosin ihailin kirkkaassa valossa lentävää harakkaa minäkin.
  Mukavaa loppiaista, Eeva

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia aiheita kursseillasi! Ovat vaan niin kaukana täältä.
  Teillä onkin isoja lintuja lintulaudalla ja hauskoja jälkiä lumessa!:)

  VastaaPoista
 4. Puutarhaunelmissa täällä. Paksu kerros lunta vielä pihassa. Mutta onneksi on jo siemenluettelot, joita voi selailla. Hauskaa tammikuuta!

  VastaaPoista
 5. Onpas kurjasti puulle käynyt,suojaus kannattaa!Minäkin katselin että teillä vierailee isompia lintuja!:)Meillä on tuo kauralyhde,eikä siinä ole käynyt ainoatakaan lintua!
  Mukavaa loppiasta!

  VastaaPoista
 6. Kyllä nuo rusakot tekevät rumaa jälkeä, jollei pensaita ja puita suojaa.
  Aina en ole varsinaista suojausta pensaille sen koommin tehnyt, mutta olen tökkinyt esim. hortensioiden juurelle pajun vitsoja, jolloin pupu hämääntyy ja jättää hortensian rauhaa.

  Mukavaa loppiaista!:)

  VastaaPoista
 7. Voisit tulla tänne naapurikuntaankin pitämään kursseja.
  Teillä samaa touhua kun meilläkin harakka piti.
  Minä leikkasin matonkutetia ja niillä suojasin omppupuuta, kun en siihen hätään muutakaan keksinyt pitkäkorvan vierailut kun alkoivat.

  VastaaPoista
 8. Minulla tahtoo aina unohtua talvisuojaus...
  Hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
 9. Elisa - tämä blogimaailma on sitten jännä. Näin pääsee katsomaan ja sitä kautta kokemaan paljon uutta ja sellaista, mihin muuten ei törmäisi. Esimerkiksi miten erilainen talvi on eri puolilla Suomea....

  rautaharakka - kyllä meilläkin on niitä pikkulintuja, mutta nuo isot kun tulevat, pikkulinnut jäävät
  odottelemaan sivummalle. Tuosta muuten puuttuivat vielä naakat ; )
  Mukavaa loppiaista sinullekin !

  Susanne - tuossa käy itseasiassa paljon isoja lintuja. Kyyhkyt ( tai sen tapaiset) ja naakat käyvät myös usein herkuttelemassa. On siellä myös tietysti oravia ja pikkulintuja...

  Pikkupiiku - pieni lumikerros nyt ei paljon haittaa puutarhaunelmointia ; ) Aika menee niin nopeasti, että kohtahan jo krookuksetkin kukkivat. Siihen ei ole kuin reilu kaksi kuukautta !
  Hauskaa tammikuuta sinullekin !

  sarppa - etäisyys ikkunasta lintulaudalle on niin pitkä, että pikkulinnut eivät oikein näkyisi kuvissa. Siksi näitä oli kiva kuvailla ; )
  Kestää varmaan aikansa, ennenkuin linnut löytävät teidän uuden ruokapaikan, luulisin : )
  Mukavaa loppiaista sinullekin !

  Nina - harmittaa kyllä, jos puput syövät puun kuoliaaksi. Onneksi suurin osa pensaista kestää syönnin ja tekevät uudet versot. Tuomen oksat kuulemma hämäävät pupuja tuoksullaan tehokkaati. Noista pajuista en ollut kuullutkaan...
  Mukavaa loppiaista sinullekin !

  tia - omppupuu kannattaa tosiaan suojata aina heti. Kuvan syönti tapahtui todennäköisesti yhtenä yönä ! Etsin parhaillaan uutta kurssipaikkaa, jossa voisi pitää kiinnostavia kursseja, saa nähdä vaikka löytyisi teiltä päin.. : )

  Mari - helposti ne unohtaa, ellei sitten ota tavaksi laittaa niitä haravoinnin yhteydessä. Tai jopa vähän ennen sitä, riippuen vähän missäpäin asuu ja haravoiko ylipäänsä syksyisin ; )
  Mukavaa loppiaista sinullekin !

  VastaaPoista
 10. Onneksi muistin suojata omppupuut, kunnollisen korkeilla suojaverkoilla. Tässä ennen joulua pihallamme vieraili metsäkauriita.Pelkäsin,että ne menevät omenapuille,mutta taisivat ehtiä jotain säikähtämään,kun eivät tulleet "peremmälle asti". Ne olisivat kyllä yltäneet suojaverkon ylikin oksia napsimaan.

  VastaaPoista
 11. Vuokko - oh, kauriit ovat sitten kauniita ! Joillakin pihoilla vierailee myös hirviä ja hedelmäpuut suojataan sitten tosi korkealle.
  Vaikka kauris tai hirvi söisikin puut latvaoksat pois, jää puu aina onneksi henkiin : )

  VastaaPoista
 12. Meillä on lunta pihalla niin paljon, että olen ollut huolissani, miten suojien korkeus riittää, puhumattakaan siitä mitä myyrät mahtavat tehdä lumen alla.

  Varmaankin joudun laittamaan lisää pupusuojaa.

  VastaaPoista
 13. Sanon sammaa ku Elisa, että harmi ku oot niin kaukana. Kiitos kummiski näistä etäkursseista :)

  VastaaPoista
 14. Oi, pääsispä tuollaiselle puutarhakurssille! Paljon mieluummin tekisin niitä tehtäviä kuin nykyisiä koulutehtäviäni! Minun kirsikka- ja omppupuuni on suojattu juuri niinkuin tuo kuvassa :-/

  VastaaPoista
 15. Sussi - kannattaa tosiaan lisätä suojausta, jos tarvetta on. Puut kestävät niin huonosti rungon isot vioitukset. Onneksi pensaat tekevät yleensä nopeasti uudet versot syötyjen tilalle : )

  Eve - ole hyvä ; ) Jatkan täällä sitä Puutarhasuunnittelu -sarjaa kohtapuoliin...

  Olivieno - toivottavasti teidän pihalla ei ole rusakoita... siis jos puut ovat vielä nuoria eli ohutkuorisia. Rungot voi suojata vaikka millä... mikä vaan hämää pupuja ja estää niitä syömästä...
  Tsemppiä opiskeluun !

  VastaaPoista
 16. Onpa sulla ollutkin isoja tipuja :D
  Loppiainen jo mennä hurahti ties minne, pitkät arkiset härkäviikot alkoivat.
  Hyvää viikonloppua toivottelen.

  VastaaPoista
 17. tuuluska - juu, meillä näyttää aamuisin olevan isojen tipujen vuoro ; )

  VastaaPoista