Kannattaako kitkeä vai antaa rikkaruohojen kasvaa? Tässä postauksessa on varoittava esimerkki siitä, miten perennapenkille kävi, kun se jätettiin kitkemättä. Kuvassa on hyvin yleinen rikkaruoho vuohenputki täydessä kukassa kesäkuussa. Kuten kuvasta näkyy, se on jo muodostanut tähän hyvin tiiviin kasvuston, mikä on tyypillistä vuohenputkelle. Ja onhan tämä kyllä näyttävän näköinen kukkameri.
Kannattaa kitkeä - rikkaruohot pyrkii leviämään...
Perennapenkeistä ja pensaiden alustalta kannattaa aina kitkeä rikkaruohot, etenkin voimakkaasti leviävät. Nimittäin lähes kaikilla kasveilla on luonnollinen tapa lisääntyä ja levitä. Joillakin kasveilla, kuten vuohenputkella, tapa on todella voimakas.
Vuohenputki kasvattaa vaaleita juuria jatkuvasti lisää maan sisällä piilossa. Ja niistä juurista kasvaa uusia lehtiä ja versoja maanpinnalle. Se siis leviää todella voimakkaasti juurista, sillä jo pienestä maahan jääneestä juuren palasta kasvaa uusi verso. Alla on vuohenputkea, jota on kitketty juurineen kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä.
Vuohenputki leviää myös siemenistä. Eli kun valkoiset kukat lakastuvat, niihin alkaa muodostua vähitellen siemeniä. Kun siemenet putoavat maahan ja lähtevät kasvuun, tulee uusia vuohenputken taimia.
Tunnista ensin kasvi - kitke tai anna kasvaa...
Aina ennen kuin ryntää kitkemään kasveja, on hyvä tunnistaa kasvi. Kun huomaat tai tiedät kasvin olevan liian voimakkaasti leviävä siihen kohtaan, kitke se pois.
Kuvassa on vuohenputken lehtiä pikkutalvion seassa.
Kitkeä vai antaa rikkaruohojen kasvaa - varoittava esimerkki...
Tässä varoittava esimerkki, miten käy, kun jättää rikkaruohot kitkemättä. Laitan tämän esimerkin tähän ihan sen takia, että yllättävän moni on nyt jättänyt kitkemisen kokonaan tekemättä esim. pörriäisten takia.
Tältä tämä perennapenkki näytti joitakin vuosia sitten, kun sitä vielä kitkettiin säännöllisesti. Silloin siinä oli vain vähän rikkaruohoja ja vähän kitkettävää.
Perennapenkki jätettiin sitten täysin kitkemättä noin kolme vuotta sitten. Alla kuva toissa syksyltä ja siinä näkyy jo paljon vuohenputkea. Kellertävät lehdet kuuluvat sinikukalliselle kurjenmiekalle. Perennapenkistä oli jo hävinnyt myskimalvat ja syysleimut.
Tämä kuva on otettu nyt kesäkuun alusta, kun vuohenputken versot oli revitty pois. Vuohenputki aloitti heti kasvattamaan uusia versoja.
Lähes kaikki perennat olivat kuolleet vuohenputken versojen voimakkaassa varjostuksessa. Harva kasvi pärjää metrin korkuisen vuohenputken kanssa.
Näin pahasti vuohenputken (tai muun voimakkaasti peittävän rikkaruohon) valtaaman kasviryhmän kunnostus vaatii jo järeämpiä toimia.
Rikkaruohot kannattaa siis ajoissa ja säännöllisesti kitkeä istutetuilta kasvialueilta ja jopa kukkakedoilta.
Rikkaruoho on kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa...
Rikkaruohoja kutsutaan virallisesti rikkakasveiksi, mutta näin puhekielessä voi hyvin puhua rikkaruohoista.
Eli rikkaruoho on siis kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa ja se halutaan siitä poistaa. Rikkaruoho voi siis olla vaikka upea pioni. Tosin silloin kyllä siirtäisin se paremmalle paikalle, enkä
kitkisi sitä kompostiin.
Kitkeminen kuun mukaan ja oikeat kitkemistekniikat...
Kuun mukaan puutarhanhoitotöiden ajoittaminen kuuluu luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.
Rikkaruohojen kitkemiseen on omat hyvät kitkemispäivät kuun mukaan ja ne on yleensä iltapäivästä.
Hyvät Kitkemispäivät 14.-16.7.2023
Oikean kitkemisajan lisäksi kannattaa valita kullekin rikkaruoholle hyvä kitkemistapa eli kitkemistekniikka. Niistä enemmän
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla. Se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta ja on yritykseni Puutarha Studion verkkokurssialusta.
Oikein mukavaa kitkemisviikonloppua!
Terkuin Sari