perjantai 28. heinäkuuta 2023

Vanhat pelargonit kukkivat pihalla

Vanhat talvisäilytetyt pelargonit kukkivat edelleen pihalla komeasti. Ne ovat selvästi nauttineet tästä lämpimästä ja sateettomasta kesästä. Huomiseksi on luvattu meillekin sadetta, joten siirretään pelargoneista se herkkis katoksen alle suojaan. Nämä isot ruukut on hieman seinustalla, joten ne on osittain siinä suojassa sateelta. Nimittäin sade usein hieman pilaa pelargonin kukkia. Onneksi aurinkoisella paikalla pelargoni tekee jatkuvasti uusia nuppuja.


Vanhat punaiset pelargonit isoissa ruukuissa...

Meillä on ollut näissä isoissa piharuukuissa jo vuosia punaisia pelargoneja. Syksyllä viemme ruukut pelargoneineen suoraan kellariin talvehtimaan. Joskus seassa on ollut useampaakin eri lajiketta ja tänä vuonna näyttää kaikki olevan nyt samaa. Ja kivasti ne on tätä runsaskukkaista.

Kirjavalehtinen pelargoni on herkkis...

Tämä kirjavalehtinen pelargoni on suorastaan herkkis, sillä se pitää talvettaa aurinkoisella ikkunalla asuinhuoneessa. Sielläkin se voi kuivattaa osan versoista. Tämä on jokin erikoisempi lajike, mutta harmikseni sen lajikenimi on vuosien saatossa kadonnut. Se on ollut meillä ainakin 15 vuotta vanha... ei kyllä uskoisi!

Näin kun se on pihalla suorassa auringonpaisteessa, sen lehdet tulevat vahvan kirjaviksi. Kun taas talvella tai varjoisammalla paikalla ne ovat enemmänkin vaaleat. Sen kukat on hieman kerrotut.

Tuivio kivasti peittää ruukun oksillaan. Koska tämä on niin herkkis, niin se kasvaa altakasteluruukussa. Siinä se on selvästi voinut parhaiten, kun vielä ollaan kasteltu multaa huolellisesti. On hyvä muistaa, että pelargoneilla multa ei saa olla jatkuvasti märkää.

Vanha hujoppi pirtsakoilla kukilla...

Tämäkin on ollut meillä jo vuosia, ehkäpä yhtä kauan kuin se herkkis. Tällä ei ollut ostettaessa edes nimeä, vaan nimilapussa oli jokin koodi. Kuvassa näkyy nyt vain sen pirtsakan väriset kukat, sillä se on taas tänäkin kesänä kasvattanut pitkät versot, joissa ei vielä ole kukkia. 
Joka syksy pohdin, kannattaako tätä enää säilyttää talven yli, kun se on sellainen hujoppi. Mutta nämä kukat on niin kauniit, ettei tätä raaski heittää kompostiin. Tämä siis talvehtii hyvin kellarissa.


Kaikki pelargonien hoitotoimet teemme aina kuun mukaan. Eli istuttaminen, leikkaaminen, pistokkaiden otto, mullanvaihto, kastelu jne. ajoitetaan kullekin työlle sopivaan aikaan kuun mukaan.

Lannoitamme nämä kaikki varastolannoituksena luomuviljelyyn hyväksytyllä lannoitteella eli luomulannoitteella. Se on kätevät tapa, sillä silloin voi kastella pelkällä vedellä.


Lisää blogipostauksia pelargoneista...


Puutarhaterveisin Sari


3 kommenttia:

  1. Oi miten kaunis kuva kirjavalehtisestä pelargonista! Todella kaunis! En niin välitä pelargoneista, mutta tuo on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sen lehdistö on hieman erikoinen ja näyttävä :) Pelargoneissa on hyvin paljon erilaisia, jopa niin erikoisen näköisiä harvinaisuuksia, ettei niitä kaikki edes tunnista pelargoniksi.

      Poista
  2. Kiitos :) Pelargonit on tosi kuvauksellisia, kunhan vain tulee otettua niistä kuvia. Huomasin nimittäin, että minulla ei ole yhtään kuvaa koko "hujopista" tältä kesältä. Onneksi kesää on vielä paljon jäljellä.

    VastaaPoista