perjantai 28. huhtikuuta 2023

Ensimmäiset kesäkukat vapuksi

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Nyt on ensimmäiset kesäkukat istutettu sopivasti vapuksi. Nämä on siis lasitetulla parvekkeella, johon tuskin enää tulee yöpakkasia. Sen verran kuitenkin varauduin vielä, että nämä on helposti nostettavissa sisälle. Minua viehättää selvästi edelleen luonnollisempi ja metsäisempi teema parvekkeella, joten nämä kukat sopivat siihen hyvin.

Ensimmäiset kesäkukat parvekkeen pöydällä...

Istutin kapeaan metalliastiaan kaksi neilikkaa ja yhden tähtisilmän. Tämä on juuri sen kokoinen istutus, että se on helppo ottaa sisälle, jos parvekkeelle uhkaa tulla yöpakkasia. Istutin nämä siis tänään perjantaina.

Hempeän suloinen tähtisilmä...

Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun minulla on tätä tähtisilmää. Ihastuin tähän yllättäen heti, vaikka olin alun perin suunnitellut neilikan kaveriksi ihan toista kukkaa. Tässä on jotain tosi viehättävää ja sen  aukeavat vihertävät nuputkin on kivan koristeellisia.

Tähtisilmän kukat kääntyvät hauskasti aurinkoon päin, mikä lisää sen viehätystä.
Tähtisilmä viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla, kuten ruukkuneilikkakin. Lasitetulla parvekkeella aurinko jo lämmittää rakenteita ja lasitus suojaa kylmiltä tuulilta, joten nämä kesäkukat pärjäävät siellä hyvin tähän aikaan keväästä.

Ihanasti tuoksuva ruukkuneilikka Pink Kisses...

Suosikkini kesäkukista on tämä ihanasti tuoksuva `Pink Kisses` ruukkuneilikka. Nytkin kun aukaisee parvekkeen oven ja astuu parvekkeelle, nenään leijailee hurmaavan ihana neilikkamainen tuoksu. 
Nyt onkin ihana kahvitella tuoksuvalla parvekkeella ja nauttia vapaapäivistä.

Yksi vuosi tein parvekkeelle tuoksulaatikon, jossa oli näitä ihanasti tuoksuvia `Pink Kisses` neilikoita ja mustia orvokkeja. Neilikat kukkivat siinä syksylle asti.

Niittymäinen vaikutelma pienten kuusten kera...

Parvekkeella on siis kolme pientä kartiovalkokuusta, joiden oksat näkyvät näissäkin kuvissa hieman. Niiden kanssa sopii hyvin tällaiset luonnollisemman tyyliset kesäkukat. Tästäkin kuvasta tulee hauskasti niittymäinen vaikutelma, joten pienikukalliset ruukkuneilikat ja tähtisilmät sopivat täydellisesti "metsäiselle" parvekkeelleni 😊

Yhdessä kuvassa vilahtaa sivupöydällä musta kasvatusallas, jossa oli viime kesänä tomaattia ja yrttejä. Minun piti laittaa se tänään kevätkuntoon, mutta innostuinkin näiden kukkien istutuspuuhaan. Joten laitan myöhemmin postauksen siitä kasvatusaltaan kevätkunnostuksesta.


Sain tämän jutun kesäkukat Huiskulasta, mistä kiitos heille!  Ruukkuneilikka `Pink Kisses` on Huiskulan omaa tuotantoa eli kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla.



Kevätterveisin Sari


keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Vanhat hyasintit kukkii pihalla

Vanhat hyasintit, jotka on säilytetty edellisvuosien jouluilta ja pääsiäisiltä, kukkii nyt pihalla. Eli säilytän aina hyasintit sipuleineen ja istutan ne keväällä pihalle. Nämä keltaiset hyasintit on ehkä muutaman vuoden takaa, sillä viime pääsiäisinä minulla on ollut oransseja hyasintteja.


Pienet vanhat hyasintit kukkii jo...

Tällä sinisellä hyasintilla on vain viisi kelloa kukkavarressa. Silti se tuoksuu vienosti.

Näin hentoisina ja pieninä nämä vanhat jouluhyasintit ovat tosi suloisia. Sininen pieni kukka niiden seassa on orvokkia, ehkäpä tuoksuorvokkia. Se on levinnyt tähän muutamassa vuodessa.


Varjoisemmalla paikalla hyasintit vielä nupulla...

Olemme istuttaneet useampaan kohtaan vanhoja jouluhyasintteja. Suurin osa on aurinkoisella paikalla, mutta tämä kohta on hieman varjoisampi. Joten siksi nämä hyasintit ovat vielä täysin nupulla. Niin paljon vaikuttaa paikan valoisuus kukinta-aikaan.

Hyasintit eivät ole kertakäyttökukkia...

Joulu- ja pääsiäishyasintit kannattaa siis säilyttää ja istuttaa niiden sipulit pihalle. Silloin sipuli istutetaan syvempään, mitä se on ollut ruukussaan. Yleisohjeena sipulin päälle tulee multaa 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran.

Me olemme tehneet aina niin, että viemme kukkineet sipulit viileään kellariin odottamaan kevättä. Niistä ei poisteta silloin lehtiä ja multakin saa olla kosteahkoa. Heti kun maa on sulanut ja kovimmat pakkaset on ohi, istutamme hyasintit maahan. 

Miltä säilytetyt hyasintit näyttävät silloin keväällä, näet niistä kuvan Säilytä hyasintit kevätkukaksi -postauksessa.


Kevätterveisin Sari


sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Pihakuulumisia huhtikuulta

Tässä pihakuulumisia huhtikuulta, kun enää varjoisalla seinustalla ja isommassa lumikasassa on vielä lunta jäljellä. Lämpimät päivät on kivasti sulattaneet muualta lumet hujauksessa. Pihalla kukkiikin jo monet kevätkukat. Kuvassa on tarhakylmänkukka availemassa nuppujaan. 
 

Paljon kukkia perhosille ja pörriäisille...

Meidän pihalla on paljon kukkia aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn asti. Nyt parhaillaan kukkii monet pikkusipulikukat, kuten kuvassa idänsinililja eli skilla. Sitä on myös meidän kukkanurmikossa.

Aikaisissa kevään sipulikukissa näkee paljon kimalaisia, mehiläisiä ja muita pörriäisiä. Perhosista ensimmäisiä oli nokkos- ja sitruunaperhoset sekä nyt on näkynyt jo neitoperhosiakin. 
Perhoset on jotenkin niin ihania, että ilman niitä puutarhasta puuttuu jotain hyvin oleellista.


Laventelit ja ruusut leikattu...

Leikkasin eilen nämä meidän vanhat laventelit. Se on kivaa puuhaa näin keväällä, sillä siinä tulee aina ihan kesäfiilis. Nimittäin niitä leikatessa, ympärillä tuoksuu vahvasti laventeli.
Laventelit siis talvehtivat taas hyvin.
Kuvassa vihreät heinämäiset on pikkusipulikukkien siementaimia. Voi olla, että ne pitää kaivaa tästä kohdasta pois ensi keväänä.

Näiden tähkälaventelien vieressä, tai oikeastaan nykyään jo seassa, kasvaa ryhmä- ja peittoruusuja. Ne leikkasin nyt myös samalla kertaa.

Marskinlilja talvehti hyvin...

Vähän jännäsin, miten marskinlilja talvehtii, talvi kun oli sille vasta toinen tässä ruusupenkissä. Ihanasti maasta nousee jo sen alkuja. Paikan valinta näyttää siis onnistuneen hyvin😊 
Tähän on istutettu yksi tarhamarskinlilja `Cleopatra` juurakko toissa syksynä. Viime kesänä se teki kaksi kukkavartta ja nyt noita tupsuja näyttää olevan viisi. Saa nähdä, miten ne kukkivat kesä-heinäkuussa.

Puupionissa hyvät alut...

Puupionille ei suositella talvisuojausta, mutta olemme huomanneet, että se pitää suojata kevätauringolta. Vain siten sen vanhat versot pysyvät elossa. 
Nyt suojan sisällä näyttää olevan paljon hyviä alkuja. Ollaan jo availtu varjostuskangasta ja kohta poistetaan se kokonaan. Runsaimmin tämä meidän puupioni on kukkinut aina silloin, kun ollaan muistettu laittaa sille varjostuskangas. Joten tänäkin kesänä on odotettavissa komea kukinta, mikäli ei tule yllätyksiä.

Kompostit ja kasvimaa...

Toinen puutarhakomposteista laitetaan lähiviikkoina lepäämään ja toisesta aletaan ottaa multaa kasvimaalle sekä muille kasveille. Näillä ei ole kiire, sillä kasvimaalle kylvetään yleensä vasta toukokuun jälkipuoliskolla, jos pitkä säänennuste lupaa lämmintä.
Kasvimaan kuulumisista kerron lisää vähän myöhemmin.

Kevätterveisin Sari


perjantai 21. huhtikuuta 2023

6 vinkkiä pihalle - Äiti Maan päivä

Tässä 6 vinkkiä pihalle, joilla voit helposti auttaa luontoa omalla pihallasi. Nämä ovat käytännön tekoja, joilla on vaikutusta nopeasti. Jos sinua ahdistaa puheet ilmastonmuutoksesta, luontokadosta, pörriäisten vähenemisestä yms., niin voit saada helpotusta ahdistukseen, kun itse teet asioille jotain - omalla pihallasi. Näin olen itse tehnyt jo pitkään... ja joka vuosi koetan keksiä jotain lisää, mitä voisi tehdä 😊

Äiti Maan päivä 22.4....

"Kansainvälinen Äiti Maan päivä on 22.4. ja se on YK: yleiskokouksen julistama, jotta muistaisimme elää arjessamme harmoniassa luonnon kanssa, ja jotta niin nykyisillä kuin myös tulevilla sukupolvilla olisi oikeudenmukainen mahdollisuus elää tasapainoista elämää maapallollamme."


1 - Tee nurmikosta kukkanurmikko...

Tavallinen nurmikko, jossa on etupäässä heinää, on epäekologinen. Siinä ei ole pölyttäjille ruokaa ja se muutenkin köyhdyttää pihaluonnon monimuotoisuutta.
Sen sijaan kun muutat sen kukkanurmikoksi, saat heti lisättyä kukkia pörriäisille ja pihan monimuotoisuutta. Samalla nurmikon hoito helpottuu.

2 - Onhan pihallasi mahdollisimman isoja puita...

Puut ovat tärkeitä ilman puhdistajia. Ne ovat myös monille hyönteisille, linnulle ja muille arvokkaita elinympäristöjä. Lisäksi puut ovat tehokkaita hiilensitojia.

Joten jos pihallesi vielä mahtuu puita, istuta niitä lisää. Valitse mahdollisimman isoksi kasvavia puulajeja, jotta lehtipintaa tulee mahdollisimman paljon. 
Suunnittele puut ja niiden paikat pihasuunnittelun periaatteiden mukaan, jotta myöhemmin ne eivät aiheuta haittaa rakennuksille eikä naapureille.

3 - Kompostoi puutarha- ja biojätteet mullaksi...

Kun itse kompostoit pihalta tulevat puutarhajätteet ja keittiön biojätteet, saat hyvää multaa. Kompostimullassa on kasvien ja maan hyvinvoinnille tärkeää maan mikrobitoimintaa. Se on siis kasvien ja maan näkökulmasta kaikkein parasta multaa.
Samalla jätteitä ei tarvitse kuljettaa muualle, mikä on iso ekoteko.
Alla kuva puutarhakompostista valmistunutta multaa, odottamassa siirtoa kasveille.

4 - Minimoi kasvien kastelun tarve...

Monivuotisten pihakasvien kastelu kuivana kesänä, jolloin myös pohjavedet vähenevät, on tosi epäekologista. Nimittäin monivuotisia kasveja ei tarvitse kastella kuin istutusvuonna, jos ne on valittu oikein. 
Valitse siis kasvit aina paikan olosuhteiden mukaan, mikä kuuluu pihasuunnittelun perusperiaatteisiin.


5 - Hoida pihaa luonnon omalla rytmillä...

Luonnossa ja kasveilla on omat rytminsä. Yksi tällainen on kuun rytmit eli kuun mukaan valitaan eri puutarhatöille sopivat ajankohdat. Tämä on vanhaa kansanperinnettä ympäri maailmaa.
Esimerkiksi omenapuiden leikkaaminen oikeaan aikaan, vähentää vesiversojen kasvua. Vesiversot eivät nimittäin ole hyviä puiden rakenteelle, eikä ne kuki ja tuota satoa.

Rikkaruohot saa myös helposti kitkettyä maasta, kun kitkee ne kuun mukaan katsottuina Kitkemispäivinä. Siitä muistuttelinkin maanantaina Kitkemispäivät kuun mukaan.

6 - Auta pikkulintuja...

Monet pikkulinnut on vähentyneet, koska niillä ei ole sopivia paikkoja pesintään. Linnunpöntöistä on siihen nopea apu. Parhaat pöntöt on tehty ihan tavallisesta laudasta ja ohjeita niiden valintaan ja sijoittamiseen löytyy BirdLife Suomi sivuilta.
Mitä enemmän pihalla on puita, pensaita, perennoja ja kukkanurmikkoa, sitä enemmän on myös pihan pikkulinnuilla ruokaa.


Inspiroivaa Äiti Maan päivää!



Puutarhaterveisin Sari

maanantai 17. huhtikuuta 2023

Kitkemispäivät kuun mukaan alkaa

Kitkemispäivät alkaa taas kuun mukaan, jee! Onneksi niitä on nyt kolme päivää peräkkäin, niin ehtii hyvin näin arkenakin. Tähän aikaan keväästä aioin kitkeä vain meidän yläpihalta, jossa maa on jo kuivahtanut. Ensimmäisiä kohtia on tämä tarhapionin alusta luonnontilaisen alueen vieressä, mistä viimeksi kerroinkin.

Rikkaruohot lähtee ihan vetämällä...

Nämä Kitkemispäivät kuun mukaan on parhaita kitkemiseen, koska usein silloin rikkaruohot lähtevät juurineen ihan vain käsin vetämällä. Kuvassa on muutamat heinät, mitkä vedin käsin ylös. 

Kitkemispäivät kuun mukaan...

Huhtikuun hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan alkoi siis tänään. Ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä seuraavat on vasta reilusti toukokuun puolella.

Hyvät Kitkemispäivät 17.-19.4.2023 iltapäivällä


Jos tämä on sinulle ihan uutta, niin kokeile ihmeessä 😊


Kitkemispäivät kuun mukaan - parempi lopputulos...

Kun kitkee Kitkemispäivinä on kitkemisen lopputulos parempi. Eli silloin rikkaruohot lähtevät usein juurineen. Vaikka juuria jäisikin maahan, niin maa pysyy pidempään rikkaruohottomana. Vielä jos kitkemistekniikka on hallussa, niin saa hävitettyä todella tehokkaasti hankalatkin rikkaruohot.

Itse hävitin ruttojuuret yhden kesän aikana ja silloin en kaivanut niiden juuria edes maasta. Eli oikean kitkemistekniikan ja kuun mukaan kitkemisen ajoittaminen yhdessä tuo parhaan lopputuloksen. Eli kitkeminen on silloin todella tehokasta.
Meidän esikkoniityltä kitketään rikkaruohot varovasti, jotta esikoiden siementaimet eivät kärsi siitä. Ja siksi usein kitketään esikkoniitty vasta vähän myöhemmin kesällä. 
Koska kitken tosi tehokkaasti, uskaltaa tietyt alueet jättää kitkemättä. Ei ole pelkoa, että rikkaruohot valtaisivat alueen kokonaan, koska ne saa myöhemminkin kitkettyä tehokkaasti pois.

Tehokas kitkeminen kuun mukaan...

Aika moni tuntuu tuskailevan rikkaruohojen ja kitkemisen kanssa, joten tein siitä oman verkkokurssin. Siellä on ne eri kitkemistekniikat ja kesän parhaat Kitkemispäivät 2023 sekä vesakon ja pensaiden hävityspäivät 2023.

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi ja se on yritykseni Puutarha Studion.


Kuun mukaan kitkeminen kuuluu osana luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Samoin yleensäkin puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan, koska kuun rytmit on luonnonrytmejä.


Kokemuksia Kitkemispäivistä...

Viime kesänä ilmoittelin aina näistä Kitkemispäivistä facebookissa ja instagramissa. Sain niistä paljon hyvää ja mielenkiintoista palautetta. 
Parhaiten Kitkemispäivien tehon näki jo muutamassa kuukaudessa hankalien rikkaruohojen kanssa. Moni kertoi kitkemiseen käytetyn ajan vähentyneen verrattuna aiempiin kesiin. Joillakin perheenjäsenet olivat innostuneet kitkemään parhaina Kitkemispäivinä, etenkin pitkäjuurisia voikukkia😀

Olisi kiva kuulla lisää kokemuksianne näistä Kitkemispäivistä?
Pihat kun on erilaisia ja niissä on eri rikkaruhoja, niin kitkemisessä on sen takia myös eroja.

Puutarhaterveisin Sari



lauantai 15. huhtikuuta 2023

Kevään puutarhatöiden suunnittelua

Kevään puutarhatöiden suunnittelua on hyvä tehdä etukäteen, ennen kuin ryntää pihahommiin. Meillä on jo listattuna puutarhakalenteriin pieniä ja isompia puutarhatöitä, jotta ne kaikki muistaa tehdä. Ja jotta ne tulee tehtyä järkevässä järjestyksessä ja oikeaan aikaan. Se on toiminut meillä tosi hyvin kiireisessä arjessa.


 Pientä kasviryhmien siistimistä...

Sitä mukaa kun lumet sulavat, kerätään isommat risut ja roskat kompostiin. Sillä hommalla ei ole kiire eli sitä voi tehdä aina ohimennen, kun seuraa kevään edistymistä.
Kuvan ison lumikasan alta paljastuu koko ajan lisää krookuksia, ja risuja 😊


Tämä kuva on perhos- ja pörriäispenkistä, jonka reunasta lumi on juuri sulanut. Maa on siinä vielä kosteaa, joten sen siistiminen tehdään myöhemmin. Näin ei vahingossakaan vioiteta perennoja. Samalla syksyn lehdet vielä suojaavat perennojen alkuja ja hyönteisiä yöpakkasilta.

Lannoitus ja puutarhatöiden suunnittelu kuun mukaan...

Kaikki puutarhatyöt ajoitan aina kuun mukaan. Se kuuluukin osana luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Esimerkiksi omenapuiden leikkaaminen oli ajankohtaista tämän viikon alussa. Vadelmat ja marjapensaat aion leikata vasta toukokuussa, kuun mukaan eli 7.-9-5.2023.

Lannoitus tehdään aina myös kuun mukaan. Tietysti pitää ottaa huomioon kasvin lannoitustarve. Osa kasveista on nimittäin niukkaravinteisen maan kasveja, osa keskiravinteisen ja osa runsasravinteisen. 
Kuvan keisarinpikarililjaa pitää lannoittaa joka kevät, jotta se jaksaa kukkia. Lannoitus tehdään vähenevällä kuulla, toki päivät voi katsoa vielä tarkemminkin.

Kitkeminen kuun mukaan...

Meillä on aika vähän rikkaruohoja nykyään kasviryhmissä, koska olemme kitkeneet niitä kuun mukaan Kitkemispäivinä. Tämän kuvan pionin alustan kitkeminen on nyt työlistan kärjessä. Kohta on lähes luonnontilaisen kasvialueen vieressä ja sieltä yrittää heinät aina levitä tähän pionin kohdalle. Onneksi ensi viikon alussa on hyvät Kitkemispäivät, jolloin heinät saa tästä poistettua.
Tämä pioni on sitkeä tarhapioni `Rubra Plena`, joka on vanha perinnekasvi.

Yrttitarha kasvimaalle...

Suunnitelmissa on siirtää yrtit tähän laatikkoon kasvimaalle. Ensin siitä pitää poistaa sormustinkukan alut. Esikasvatuksessa on jo timjamia sekä ruohosipulia ja muut yrtit aion ostaa meidän torilta, sillä siellä on hyvä valikoima yrttejä aina keväisin.

Kasvimaan suunnittelua...

En ole vielä ehtinyt tehdä tarkkaa suunnitelmaa kasvimaan kylvöihin. Aiotaan taas tänäkin vuonna kylvää niitä tuttuja ja varmoja hyötykasveja, kuten vahapapua. Jotain uuttakin olisi kiva  kokeilla. Kasvien paikkoja tulee kuitenkin vaihtaa, jotta maa ei väsy. Siksi teen aina kasvimaan kylvöistä suunnitelman paperille.

Eri kasvit myös kylvetään eri aikaan kuun mukaan. Lisäksi vain osan voi kylvää jo nyt, osan toukokuussa ja osan vasta kesäkuun alussa. Suunnitelmaan on kätevää merkata myös tarkat kylvöajat.

Kuvassa on maa-artisokka, joka on vanha kotivarakasvi sekä muut monivuotiset. Tuuli kinostaa tähän kohtaan lunta ja se on puolivarjoinen, joten se on osin vielä lumen peitossa.

Puutarhatöiden listalla on muitakin hommia, kuten kompostialueen kevättyöt ja kompostimullan kuskaus kasvimaalle sekä kasvialueille toukokuussa. Muutamasta kohdasta haravoidaan nurmikkoa hieman, kun maa on kuivahtanut. Talvisuojaukset otetaan pois vasta toukokuun jälkipuoliskolla.

Ja kevätkukkien istutus terassiruukkuihin on ehkä jo ensi viikon lopulla, jee 😊



Puutarhaterveisin Sari



torstai 13. huhtikuuta 2023

Pelargonit ja tähtijasmiini kukkii jo

 
Nämä vanhat rungolliset pelargonit on kukkineet jo pitkään. Ne talvehti valoisalla asuinhuoneen ikkunalla, ilman lisävaloja. Se onkin ekologisin tapa talvettaa pelargoneja, kellarin ohella. Tosin kellarissa olleet eivät vielä kuki. Ihanasti tuoksuva tähtijasmiini, mikä on köynnös, kukkii nyt myös parhaillaan.


Pelargonit aloittavat kukkimisen maaliskuussa...

Pelargonit on siitä kiitollisia kesäkukkia, että ne kukkivat takuuvarmasti valoisalla paikalla. Tämäkin pelargoni aloitti kukkimisen jo maaliskuussa. Tietysti olen lannoittanut sitä varastolannoituksena luomulannoitteella sekä muutenkin hoitanut sitä kuun mukaan. Se on siis ollut talven ikkunalla, johon paistaa aurinko aamupäivän.
Nämä rungolliset pelargonit on leikattu syksyllä litteiksi, jotta ne mahtuvat ikkunalle. Kuvasta ei ihan näy, miten litteä se on, sillä se on kuvassa vinosti.

Pinkeissä pelargoneissa pienet nupun alut...

Ne ihanat pinkit pelargonit viime kesältä näyttävät nyt tältä. Leikkasin ne voimakkaasti keväällä sekä toiseen niistä vaihdoin ruukun ja mullan. Voimakas leikkaaminen teki sen, että niissä on vasta pienet nupun alut. Poistan niistä vähän lehtiä, kunhan tässä ehdin 😊

Tuoksuva tähtijasmiini kukkii parvekkeella...

Tähtijasmiini on köynnös, joka oli viime kesän parvekkeella. Otin sen syksyllä sisälle viileähkön huoneen ikkunalle. Se talvehti hyvin ja kukkii nyt tuoksuvin kukin. Itse asiassa se on parhaillaan parvekkeella, koska ulkona on jo niin lämmintä. 
Näet kuvia siitä kesäkuulta Huumaavan tuoksuva tähtijasmiini -postauksessa.

Nyt se näyttää tältä. Olen lyhentänyt sen pitkiä versoja jo useampaan kertaan ja taidan taas leikata sitä kukinnan jälkeen.

Olen niin onnellinen, että se talvehti hyvin ja lisäksi kukkii, jopa seitsemällä kukkatertulla. Osa kukista on avautunut ja osa vielä täysin nupulla. Parvekkeella tuoksuu nyt niin ihanalle!
Ja tätäkin olen tietysti hoitanut kuun mukaan.

Ai niin, moni on kysellyt tässä kevättalvella, mistä tähtijasmiinin löytäisi. Todennäköisesti huhti-toukokuussa sitä näkee taas myynnissä enemmänkin terassikukkien ja muiden yksivuotisten kasvien puolella. Se ei siis talvehdi ulkona. 
Sillä oli valkoinen kapea ja korkea ruukku. Muitakin yksivuotisia köynnöksiä oli myynnissä samantapaisissa ruukuissa ja ne myytiin köynnöslajitelmana. Eli lajitelmassa oli erilaisia köynnöksiä ja kutakin vain muutama.

Se oli aika vaatimattoman näköinen vihreä köynnös, jossa nuput olivat vielä pieniä. Tästä näet tähtijasmiinista kuvan, miltä se silloin näytti. Kuva on postauksen lopulla.

Joten jos etsit tähtijasmiinia, kannattaa kierrellä myymälöissä loppukeväällä 😊


Kevätterkuin Sari



maanantai 10. huhtikuuta 2023

Pölyttäjäystävällinen piha keväällä

Pölyttäjäystävällinen piha näyttää nyt keväällä tältä. Heti kun lumet sulavat, pihalla kukkii jo ensimmäiset sipulikukat. Tietysti maaseudulla ja isommilla tonteilla pajut on loistavia pölyttäjille, näiden kevätkukkien lisäksi. On paljon muutakin, mitä keväällä voi huomioida, jotta piha on parempi pölyttäjille ja muille luonnon eläimille.


Krookukset ja pölyttäjäystävällinen piha...

Krookukset on tärkeitä ensimmäisiä kukkijoita ja niissä näkeekin aina kevään ensimmäiset kimalaiset ja mehiläiset. Myös ensimmäiset perhoset ruokailee krookuksissa. Siksi niitä kannattaakin suosia pihalla.

Mitä enemmän krookuksia, sen parempi. Kasvitieteelliset krookukset lisääntyvät sivusipuleista ja siemenistä. Toki menee useampi vuosi siihen, että siemenestä kasvuun lähtenyt krookus kukkii.

Krookukset on helppoja ja varmoja kukkijoita. Mutta jos pihalla liikkuu rusakoita, niin voi käydä näin kuten alla. Rusakot ovat syöneet krookusmättäät jo ennen kuin nuput ovat auenneet.


Kukkanurmikko pölyttäjäystävällisellä pihalla...

Kukkanurmikko on hyvä pölyttäjäystävälliselle pihalle kukkaniityn sijaan, sillä kukkanurmikolla voi pelata ja leikkiä. Sen päältä huomaa hyvin käärmeet, jos niitä pihalla liikkuu.
Aikaisin keväällä kukkanurmikolla kukkii myös krookuksia sekä muita aikaisia kukkia. Riippuu ihan paikasta, mitä kukkia sinne kannattaa laittaa. Siitä on enemmän ohjeita Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.
Meidän pihalla kukkanurmikossa on näitä suloisia pieniä krookuksia 😊

Vanhat laventelit talvehtivat hyvin...

Meidän vanhat tähkälaventelit näyttävät nyt tältä eli ne talvehtivat hyvin. Ihan vielä niitä ei leikata eikä muutenkaan siistitä perennapenkkejä. Odotellaan rauhassa maan lämpenemistä, sillä kuivat versot ja muu lakastunut materiaali suojaa vielä kasveja yöpakkasilta. Siellä on myös paljon hyönteisiä suojassa.
Myöskään kuun vaihe ei ole nyt hyvä näiden leikkaamiseen.

Puutarhakomposti luontoystävällisellä pihalla...

Tällaiset avokompostit, joita hoidetaan aktiivisesti, on tärkeitä monille hyönteisille. Tämä meidänkin komposti on oikein hyönteispankki. 
Lisäksi puutarhajätteen kompostoinnissa muodostuu arvokasta multaa, jossa on vahva mikrobitoiminta ja se on täynnä maan pieneliöitä. Siksi sillä saa parannettua heikkokuntoista maata. Kompostimullan lisääminen vanhaan maahan rikastuttaa maan mikrobitoimintaa ja se tuo myös ravinteita maahan.
Kuten kuvasta näkyy, meillä on vielä lunta paikoitellen jopa 30 cm. Tämä lepäävä kompostikasa on katettu oksasilpulla. Toukokuussa sitä aletaan kärrätä kasviryhmien mullan pinnalle ja uusien istutuksien maanparannukseen. Viimeksi kompostista tuli ilmaista multaa 50 kottikärryllistä ja todennäköisesti tänäkin vuonna. Eli puutarhajätteet kannattaa kompostoida!



Kevätterveisin Sari




perjantai 7. huhtikuuta 2023

Hyvää ja iloista pääsiäistä!

Aurinko lämmittää jo niin ihanasti, että eilen kävin ostamassa ensimmäiset orvokit meidän torilta. Löysin sieltä tällaisia pienikukallisia ruskehtavan kellertäviä ihanuuksia. Innostuin tekemään niistä vielä yhden pääsiäisasetelman. Mukaan siihen pääsi taas kaksi viherkasvia. 


Oikein hyvää ja iloista pääsiäistä!

 

Tämän orvokin kukat aukeavat ruskeina ja vähitellen muuttuvat keltaisiksi. Jännästi sen kukkien ylimmät terälehdet muuttuvat lähes valkoisiksi ja niiden tyvi on sinertävä. Aika veikeitä!

Viime viikolla Helsingin puutarhamessuilta löysin taas kirjavalehtisen ohran siemeniä. Vähän jännäsin, ehtiikö ne pääsiäiseksi, ja ehtihän ne hyvin 😊

Unelma ja kenguruntassu pääsiäisasetelmassa...

Monesti laitan viherkasveja juhlapäivien kukka-asetelmiin, joten tein niin nytkin. Pieni hentolehtinen unelma kasvatti tänä keväällä kaksi pitkää versoa ja se ei enää mahdu lasikupuun. Kuvia siitä viime vuoden maaliskuulta Minikasvit pikkuruukkuihin lasikupuun.


Keskimmäinen ruukkukasvi on kenguruntassu, jota näkee enemmänkin leikkokukkana. Sen pitkät kukkavarret on erikoiset ja omalla tavallaan näyttävät kukkakimpuissa.  Tämän kenguruntassun nuput ovat kellertävät ja varsinaiset kukat todennäköisesti hyvin pienet. 

Poikkeuksellisesti minulla on myös keltaisia narsisseja. Vaikka ne eivät kuulu suosikkeihini. Näin kenguruntassun ja unelman kanssa ne ovat ihan kivoja, etenkin kun niiden kukat on pienehköt ja omalla tavallaan sirot.

Ne erikoiset oranssit perhosnarsissit ja hyasintit kukkivat edelleen, sillä ne on yöt viileässä. Niistä  pääsiäisasetelmana näet kuvia Ihanat tuoksuvat pääsiäiskukat -postauksesta.


Pääsiäisterkuin Sari