sunnuntai 27. huhtikuuta 2025

Odotettavissa runsasta kukintaa

 

Kohta kun ilmat vähän lämpiävät, niin on odotettavissa runsasta kukintaa. Magnolia on nimittäin täynnä nuppuja. Nämä erikoisemmat ja tavallaan vaateliaammat kasvit tuottavat aina pientä jännitystä keväällä. Ensinnäkin onko ne talvehtineet hyvin ja toisekseen, miten ne kukkivat vai jättävätkö kukkimisen väliin.

Magnoliaan tulossa paljon kukkia...

Puutarhassamme kasvaa siis japaninmagnolia `Vanha Rouva`, joka istutettiin noin 8 vuotta sitten. Se on talvehtinut hyvin, sillä se menestyy jopa IV-kasvuvyöhykkeellä. Puutarhamme sijaitsee II-vyöhykkeellä.

`Vanha Rouva` teki nuput jo syksyllä ja silloin jo näki, että kukinta tulee olemaan runsas. Edelleen saa kuitenkin vähän jännittää kukinnan onnistumista. Nimittäin joskus pikkulinnut nokkivat talvella nuppuja rikki ja joskus rankkasade on rikkonut avautumassa olevat kukat.
Nyt siis peukut pystyyn, että saadaan nähdä `Vanha Rouva` upeassa täydessä kukassa.

Ensimmäiset nuput ovat jo avautumassa😊 Parin vuotta sitten kirjoitin sen kukinnasta Magnolia `Vanha Rouva` kukkii parhaillaan -postauksen.


Ruusuherukka ekan kerran täynnä nuppuja...

Tänä keväänä ensimmäistä kertaa ruusuherukassa on näin paljon nuppuja. Aivan ihana yllätys! Toivottavasti saan siitä otettua hyvät kuvat, kun kukat avautuvat, niin teen siitä oman postauksen.
Se on myös hieman vaatelias paikan suhteen, kuten myös magnoliat. 
Ruusuherukan kasvuvyöhyke on I-II.


Rusokirsikalla odotettavissa runsasta kukintaa...

Myös vaaleanpunakukalliselta rusokirsikalta on odotettavissa runsasta kukintaa, kuten joka kevät aiemminkin. Nuput ovat näkyvissä ja lähikylällä rusokirsikka näytti jo kukkivan. Joten meilläkin se aloittanee kukkimisen ensi viikolla.
Sitten on tietysti kaikki omena-, kirsikka-, luumu- ja päärynäpuut, jotka kukkivat seuraavaksi. Ja tietysti pilvikirsikka ja tuomi. 
Odotettavissa runsasta kukintaa, joka kestää pitkään. Mikäs sen ihanampaa!

Haluatko runsasta kukintaa kevääksi...

Näillä erilaisilla keväällä kukkivilla pensailla ja puilla saa helpolla runsasta kukintaa. Osa on vielä hyvin helppohoitoisia ja pärjäävät jopa ilman hoitoa. Helppohoitoinen piha tulevaisuudessakin -postauksessa lisää helppohoitoisuudesta.
Kun valitset kasveja, niin muista ne puutarhasuunnittelun perusasiat, jotka liittyvät kasvivalintaan. Eri kasvit viihtyvät siis erilaisissa olosuhteissa. 

Jos haluat esim. magnolian, niin valitse puutarhastasi paikka, jonka olosuhteet sopivat magnolian kasvupaikkavaatimuksiin. 
Se viihtyy lämpimällä ja suojaisalla paikalla, läpäisevässä ja tuoreessa maassa. Usein istutuskohtaa parannetaan ja maahan sekoitetaan rodomultaa. Kukkiakseen se vaatii aurinkoisen tai puolivarjoisan paikan.

Näin keväällä onkin hyvä suunnitella omaa puutarhaa, etenkin näiden aikaisin kukkivien pensaiden ja puiden osalta. Sillä silloin niitä näkee puistoissa ja pihoilla kukkivina, jolloin hahmottaa paremmin, miltä ne näyttävät "luonnossa".


Olisikin kiva kuulla, mikä keväällä kukkiva puu tai pensas on sinun suosikki?
Itse pidän rusokirsikasta... tai oikeastaan aika monesta muustakin😊


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 25. huhtikuuta 2025

Ikkunalla talvetetut pelargonit huhtikuussa

 

Tältä näyttää nyt ikkunalla talvetetut pelargonit, siis niistä on kuvia tässä postauksessa. Kesän ulkona puutarhassa olleet pelargonit talvehti kellarimaisessa tilassa. Nämä kaksi parvekkeella ollutta säilytin talven yli ihan asuinhuoneen ikkunalla. Siten ne säilyttävät lehdet hyvinä ja aloittavat kukkimisen aikaisin keväällä.


Litteät pelargonit kukkivat huhtikuussa...

Nämä aurinkoisella ikkunalla talvetetut pelargonit olen leikannut litteiksi jo syksyllä. Keväällä jouduin myös leikkaaman niiden uutta kasvua, jotta ne pysyvät näin litteinä.
Syy, miksi pidän ne näin litteinä on se, että ikkunalauta on tosi kapea. Ikkunalle mahtuu vain tuon kokoinen saviruukku ja tietysti saman levyinen kasvi.

Toisesta suunnasta katsottuna pelargonit ovat leveitä ja siksi niissä on kukkiakin jo näin paljon.
Joudun todennäköisesti leikkaamaan tätä punakukallista taas, sillä se on toispuoleinen. Eli vaakatasossa kasvavaa pitkää versoa pitänee hieman lyhentää, jotta ruukku pysyy varmasti pystyssä, kun multa kuivahtaa. Postauksen ihan ensimmäisestä kuvasta näkyy hyvin tämän hassu kasvutapa😊

Ikkunalla talvetetut pelargonit...

Tämän pelargonin punainen värisävy on minusta tosi kaunis. Sitä on hieman vaikea kuvata, sillä kamera usein vääristää sen sävyä. Nyt sain onneksi otettua siitä kuvia, joissa kukkien väritys on lähellä oikeaa. 

Tämä toinen ikkunalla talvetetuista pelargoneista on vaaleanpunainen. Senkin olen leikannut litteäksi ja se kukkii yhtälailla runsaasti.

Pelargonien hoito kuun mukaan...

Olen hoitanut näitä kuun mukaan, kuten muitakin huonekasveja ja puutarhaa. Eli ne on istutettu, leikattu, kasteltu, lannoitettu yms kuun mukaan hyvinä päivinä. Lisäksi olen alun perin kylvänyt ne siemenistä myös kuun mukaan hyvänä kylvöpäivänä.

Jotta pelargonit kukkivat runsaasti, niitä pitää lannoittaa säännöllisesti ja multa ei saa päästä kuivumaan liikaa. Muuten ne ovat tosi helppoja kasveja ikkunalla, parvekkeella, terassilla ja puutarhassa.

Lisää postauksia pelargoneista...



Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 23. huhtikuuta 2025

Pitääkö rikkaruohot kitkeä vai ei

 

[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos]  Aina välillä minulta kysytään, pitääkö rikkaruohot kitkeä vai ei. Sillä eikö niitä vain voisi jättää kasvamaan, koska ne ovat hyviä luonnonkukkia. Siis onko ne pakko kitkeä, jos ei halua. 
Tähän tietysti aina vastaan, että mikään puutarhassa ei ole pakollista. Voi jättää kitkemättä. Sen kyllä huomaa vuoden tai viimeistään viiden vuoden kuluttua, oliko hyvä idea jättää rikkaruohot kitkemättä. Tässä nyt kuitenkin muutama asia, jotta ihan kaikkea ei tarvitse kokeilla kantapään kautta.


Pihakiveyksen raot vihertyy...

Erilaisten betonikiveysten ja liuskekiveysten raot eli saumat alkavat helposti kasvaa rikkaruohoja. Ne on tulleet rakoihin tuulen tuomista siemenistä.
Jos nyt tämän kuvan kiveyksen kivien rakoihin jättää rikkaruohot kasvamaan, niin osa niistä rönsyilee kivien päälle. Vähitellen ne alkavat peittää kiviä ja vuosien kuluttua, kiviä ei enää näy. Kohta on muuttunut "nurmikoksi". 
Pitääkö rikkaruohot kitkeä kivien raoista, riippuu siitä, haittaako ruohottunut laatoitus asukkaita vai ei.

Pitääkö rikkaruohot kitkeä kivituhkasta...

Tuuli tuo rikkaruohojen siemeniä sekä osa puutarhan kasveista levittää siemeniä ympärilleen. Kivituhka, hiekkapiha sekä sepelialue voi alkaa kasvaa erilaisia rikkaruohoja herkästi. Etenkin niissä kohdissa, joissa kuljetaan vähän.
No pitääkö rikkaruohot kitkeä kivituhkasta, olen itse sitä mieltä, että kyllä pitää. 

Jos nyt nämäkin lemmikit jättäisi tähän, niin ne kukkisivat kauniisti ja pudottaisivat siemenet maahan. Näin ne lisääntyvät jatkuvasti yhä laajemmalle alueelle. Sen lisäksi sekaan tulisi myös siemenistä leviäviä rikkaruohoja. 

Vähitellen kivituhka alkaisi näyttää ihan nurmikolta, joka vaatisi leikkaamista. Siihen nimittäin kasvaisi myös korkeampaa heinää, koivun taimia jne. eli todennäköisesti aluetta pitäisi leikata trimmerillä tai ruohonleikkurilla.

Miten voi käydä kukkapenkille...

Pitääkö rikkaruohot kitkeä aina kukkapenkeistä, osa niistähän on kauniita kukkiessaan. Se toki riippuu siitä rikkaruohosta, onko se hyvä jättää kasvamaan vai ei.
Tässä kuvan kohdassa kasvoi alkujaan vaaleanpunakukkainen kesäpikkusydän, joka kukki toukokuulta elokuulle asti.  Se oli tosi kaunis läpi kesän.

Sen sekaan alkoi kasvaa rikkaruohoja, joita ei kitketty pois. Nyt kesäpikkusydäntä on enää vähän, sillä muut kasvit ovat tukahduttaneet sen. Siellä on mm. heinää ja voikukkia sekä paljon vuohenkellon taimia, joilla on kolmiomaiset lehdet.

Yhdelle koristekasvi, toiselle rikkaruoho...

Rikkaruoho on siis kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa ja sen takia poistetaan. Rikkaruoho voi olla yhdelle rakas ja upea koristekasvi, kun taas toiselle täysin rikkaruoho. Tämä kuvan mukulaleinikki on juuri tällainen kasvi. Se on luonnonvarainen, joka leviää voimakkaasti juurimukuloista ja varren itusilmuista. Moni istuttaa sitä pihalleen, koska se levittäytyy isoiksi keltaisiksi kukkamatoiksi. 
Meidän puutarhaamme mukulaleinikki on ilmestynyt jostain ja itse poistan sen alut joka kevät. Syy on se, että se leviää niin voimakkaasti ja puutarhassamme kasvaa monia kasveja, joita se haittaisi.
Kuten aina puutarhanhoidossa, ennakoin ja kitken sen pois heti, kun tunnistan sen alut. Näin se ei muodostu ongelmaksi. 

Sama asia on vuohenkellon kanssa. Se on perenna ja oikealla paikalla näyttävä ja helppo. Mutta se voi myös levittäytyä toisten perennojen sekaan ja tukahduttaa ne.


Jos mietit kitkemisen tarpeellisuutta... 

Tässä muutama asia harkittavaksi, kun mietit, pitääkö rikkaruohot kitkeä vai ei.

  • onko kasvi voimakkaasti siemeniä tekevä 
  • leviääkö kasvi juurilla voimakkaasti
  • tekeekö kasvi paljon rönsyjä ympärilleen
  • onko kohta työläs kunnostaa, jos rikkaruohot valtaavat sen täysin
  • onko kohdan kunnostaminen kallista, jos rikkaruohot valtaavat sen täysin
  • aiheuttaako rikkaruoho haittaa istutetulle kasville
  • onko kasvi ns. hankala rikkaruoho eli vaikeasti hävitettävä
  • siis pitkääkö rikkaruohot kitkeä pois vai voiko ne jättää kasvamaan


Helpompaa ja tehokkaampaa kitkemistä...

Jos sinulla on jo rikkaruohojen valtaama kivituhka tai betonikiven raot täysin rikkaruohottuneet, niin saat niistä rikkaruohot parhaiten pois oikealla kitkemistekniikalla. Etenkin kun teet sen kuun mukaan hyvänä Kitkemispäivänä. Samalla kitkeminen on helpompaa, nopeampaa ja kohta pysyy pidempään rikkaruohottomana.

Tai jos sinulla on niitä ns. hankalia rikkaruohoja tai kasvialue jo täysin rikkaruohottunut, niin silloinkin auttaa eri tilanteisiin oikeat kitkemistekniikat ja Kitkemispäivät. Rikkaruohojen kitkeminen - hyvät ja huonot tavat -postauksessa on niitä huonoja kitkemistapoja.

Jos et usko, niin kokeile!

Ja jos kitkeminen tuntuu epätoivoiselta, tuskaiselta tai siihen kuluu paljon aikaa... todennäköisesti sinulta puuttuu hyviä kitkemistekniikoita ja et ehkä osaa hyödyntää kitkemistyökaluja tehokkaasti.

Opit kitkemään tehokkaammin oikeilla kitkemistekniikoilla ja kitkemistyökaluilla verkkokurssin ohjeiden mukaan. Opit myös hyödyntämään kuun mukaan katsottuja hyviä Kitkemispäiviä.
Kurssin avulla osaat lisäksi arvioida helpommin, pitääkö rikkaruohot kitkeä vai ei.

Koska materiaalit on lyhyinä videoina ja kaikki katsottavissa heti missä järjestyksessä tahansa, pääset nopeasti hyödyntämään kurssin tietoa kitkemisessä. 
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Verkkokurssi löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.
Kurssilla on kevään, kesän ja syksyn hyvät Kitkemispäivät tarkempine aikoineen.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. ehdit vielä hyvin kitkemään 24.-26.4.2025, ennen pidempää kitkemistaukoa kuun mukaan

sunnuntai 20. huhtikuuta 2025

Avomaan tomaatti helppo kasvattaa

 

[Korpikangas Siemen-Frö mainos]  Kaikki tomaatit eivät onnistu ulkona, mutta avomaan tomaatti eri lajikkeineen tuottaa hyvin satoa ulkona ja on helppo kasvattaa. Itse olen ihastunut niihin, sillä ulkona ei ole vihannespunkkeja tomaatin riesana, kuten niitä on joka kesä kasvihuoneessa ja parvekkeella. Lisäksi avomaatomaatti kestää viileää säätä hyvin. 

Avomaa tarkoittaa ulkona, ilman mitään katosta olevaa paikkaa, siis samaa kuin taivasalla. Ihan vain tiedoksi, jotta ei tule väärinkäsityksiä😊


Avomaatomaatin taimikasvatus aloitetaan huhtikuussa...

Avomaan tomaatti istutetaan ulos usein 10.6. jälkeen, kun yöpakkasriski on ohitse. Joten ne voi vielä kylvää siemenistä, sillä esikasvatus kestää 7-8 viikkoa. Niiden kylvöaika on siis vasta näin huhtikuussa.

Tässä on kahta eri avomaan tomaatin lajiketta, jotka on kylvetty noin viikko sitten. Ne ovat olleet valoisalla asuinhuoneen ikkunalla.

Tässä matalammaksi jäävässä lajikkeessa näyttää olevan jo varsinaiset lehdet alulla. Kun ne ovat kasvaneet vielä hieman isommiksi, koulin taimet omiin taimiruukkuihin, yhden taimen kuhunkin ruukkuun.

Avomaan tomaatti helppo kasvattaa ulkona...

Me olemme kasvattaneet tomaattia ulkona jo useamman vuoden, koska se on niin helppoa. Niille valitaan aurinkoinen ja tuulilta suojainen paikka. Jos niille löytyy puutarhasta kohta, joka on vielä syksylläkin lämmin, niin ne jaksavat tuottaa satoa pakkasiin asti.

Aluksi meillä oli avomaan tomaatti seinän vierustan sepelin päällä, koska kohta oli tosi hyvä niille. Tomaatin taimet siis istutettiin multasäkkeihin, joissa oli koko kesän lannoite valmiina. Säkit olivat kastelualtaiden päällä, jolloin tomaatit saivat tarvitsemansa veden kastelualtaasta. Se auttoi paljon kastelua, kun ei tarvinnut joka päivä kastella, edes helteelläkään.

Kun seinusta muuttui puolivarjoisaksi, niin aloimme kasvattaa avomaan tomaatteja kasvimaalla, jossa niitä oli myös helpompi tukea. Siellä ne saivat koko päivän auringonpaistetta ja maa-artisokat sekä vatut antoivat suojaa tuulilta. Edelleen ne oli istutettu samanlaisiin multasäkkeihin, jotka olivat kastelualtaiden päällä.

Kun kastelualtaat olivat kasvimaalla, niin korkeiksi kasvaville tomaateille sai helposti laitettua tukipuun maahan tukevasti, kastelualtaan taakse. Tuennasta näet hyvät kuvat Tomaatit vattumaalla kokeilu -postauksessa. 
Matalat avomaan tomaatti lajikkeet annettiin kasvaa vapaasti multasäkin päällä tai osa tuettiin kevyesti pystymmiksi.

Avomaantomaatin kasvatus...

  • Tomaatin kasvatus vaatii tasaista kastelua eli multaa ei saa päästää kuivahtamaan. 
  • Tomaatti vaatii myös paljon ravinteita eli sitä tulee lannoittaa säännöllisesti. 
    • Ellei sitten mullassa ole varastolannoituksena lannoitetta koko kesäksi, kuten oli näissä multasäkeissä.
  • Korkeiksi kasvavien versot tuetaan naruilla tai kepeillä.
  • Korkeiksi kasvavista kannatta poistaa varkaat eli sivuversot. Ja katkaista latva loppukesällä, jotta tomaatit kypsyvät.
  • Jos lehtiä on liikaa, että ne peittävät tomaatin raakileet, niitä voi poistaa.
  • Ulkona niissä ei ole tuhohyönteisiä, kuten vihannespunkkia!

Pensastomaatit ja kirsikkatomaatit aikaisia...

Olen huomannut, että pensas- ja kirsikkatomaatit sekä vastaavat matalahkot, joihin tulee pieniä tomaatteja, tekevät satoa aikaisemmin. Ne myös kypsyvät nopeammin, mitä isot tomaatit, mikä on hyvä syksymmällä. Ne on lisäksi runsassatoisia.

Osa pieniä tomaatteja tekeviä on matalakasvuisia ja osa kasvaa korkeiksi. Näet kuvia, miten matalahkot saivat kasvaa multasäkin päällä Viime vuoden kokeilu -postauksessa.

Pihvitomaatti iso ja mehukas...

Avomaan tomaateissa on paljon erilaisia lajikkeita. Viime kesänä minulla oli kuvan pihvitomaatti `Black Prince`, joka on avomaan tomaatti. Se on runkotomaatti eli kasvattaa korkeamman rungon, mikä vaatii tuentaa. Se kypsytti hitaasti ja varmasti isoja tummia mehukkaita hedelmiä. Kuva on lokakuun alusta parvekkeelta, kun se edelleenkin jaksoi vähitellen kypsyttää tomaatteja.

Kestävät viileää säätä hyvin...

Ulkona avomaan tomaatti kestää yllättävän viileää. Toki lajikkeissa on eroja sen suhteen. Avomaatomaatit ovat siis hyviä Suomen kesiin, koska ne tuottavat satoa viileämpänäkin kesänä.
 
Poistamme avomaatomaatit vasta, kun ensimmäinen yöpakkanen on palelluttanut niiden versoja lokakuussa. Jäljellä olevat raakileet kypsyttelemme sisällä keittiön pöydällä.
Ne voisi myös suojata kasvimaaharsolla, jos yöpakkanen tulee aikaisin jo syyskuussa tai vielä  istutuksen jälkeen kesäkuussa.

Laaja valikoima siemeniä...

Näitä erilaisia avomaantomaatin siemeniä on hyvä valikoima Korpikangas Siemen-Fröllä.  Olenkin viime vuosina kasvattanut heidän siemenistä taimet. 
Avomaantomaattien lajikkeet on heillä nimetty avomaantomaateiksi ja sen lisäksi niitä on myös häränsydäntomaateissa, kirsikkatomaateissa, luumutomaateissa, päärynätomaateissa ja pensastomaateissa. Eli kannattaa lukea tomaattilajikkeen teksti, sillä siellä on mainittu, jos se sopii avomaalle.




Puutarhaterveisin Sari


perjantai 18. huhtikuuta 2025

Erikoisempia narsisseja ja orvokkeja

 

Olen niin iloinen, että löysin näitä erikoisempia narsisseja ja orvokkeja, sillä perinteiset keltaiset pääsiäisnarsissit eivät kuulu suosikkeihini.  Ja muutenkin kukkien uudet lajikkeet eli uudet värisävyt kiehtovat aina, sillä vaihtelu virkistää vai miten sitä sanotaankaan. Nyt tänä keväänä tein tällaisen violetin ja persikansävyisen asetelman, mikä on minusta aika ihana.


Erikoisempia narsisseja...

Näiden kukkien väritys on tosi upea vaaleanpunertavan persikkainen. Kukan mallikin on kivan luonnollinen ja muistuttaa vähemmän jalostettuja narsisseja. Siinäkin mielessä nämä ovat erikoisempia narsisseja näin ruukkukukkana.
Otin tämän kuvan kymmenen päivää sitten ja oikeassa reunassa näkyy hyasinttikin vielä nupullisena. 

Ihania erikoisempia orvokkeja...

Tähän orvokkiin ihastuin heti, kun näin sen. Laitoinkin siitä silloin heti instaan kuvan. Sen violetin kukan keskustassa on ikään kuin ruosteenruskeaa sävyä. Pienikukallisten orvokkien tapaan se näyttää olevan runsaskukkainen. Siinä on siis paljon nuppuja tulossa.

Orvokkien valikoima on aika samanlainen vuodesta toiseen, joten heti kun löydän erikoisempia orvokkeja, niin ostan niitä.  Onneksi meidän lähipuutarha Ruotin Puutarha kasvattaa aina kaikenlaista erikoisempaakin ja jänniä uusia lajikkeita. Sieltä itse asiassa olen ostanut nämä kaikki tämän postauksen kasvit.

Heidän torikojustaan löysin nyt viimeksi tällaisen upean rimpsureunaisen orvokin. Nyt on niin viileää, ettei kukka vielä ole kehittynyt tämän pidemmälle. Sen ruukussa on toinenkin rimpsureunaisen orvokin taimi, jonka kukka on hieman erilainen. Se näkyy edellisessä kuvassa, pienikukallisten orvokkien takana.
Kuvan vasemmassa alakulmassa pilkistää ruohosipuli, joka talvehti siinä kasvatusaltaan kulmassa. 

Violetti hyasintti tuoksuu niin ihanasti...

Narsissien ja orvokkien kanssa on myös näyttävän värinen violetti hyasintti. Onkin tosi kiva, kun näitä erikoisempia värejä löytyy ruukkukukkana myös näin keväällä. Tämä on siitä jännä, että yhdestä sipulista kasvaa kolme kukkavanaa. Kun näin sen, niin pakkohan se oli heti ostaa. Selvästi haalin näitä erikoisempia kukkia 😊
Tämä tuoksuu niin huumaavan ihanasti lämpimänä päivänä. Väriltäänkin se sopii loistavasti tähän kokonaisuuteen.

Keväinen asetelma narsisseista ja orvokeista...

Tältä näyttää tänään kasvatuslaatikon asetelma, johon olen laittanut näitä erikoisempia narsisseja, orvokkeja ja hyasintin. Tämä on tosi kaunis kokonaisuus, ainakin omasta mielestäni. Tummalehtinen kasvi on keijunkukka. Sekin sopii niin kivasti näiden muiden kukkien värisävyihin.

Lisää pääsiäiskukka-asetelmia...


Viileää kestävät kukat kevätkukkina...

Narsissit, helmililjat ja muut sipulikukat on hyviä kevätkukkina, koska ne kestää viileää. Kun ne on ollut useamman päivän ulkona, niin ne karaistuvat ja kestävät pienen yöpakkasen. Samoin on orvokkien kanssa.

Narsissit ja orvokit on ollut parvekkeella koko huhtikuun. Kun oli yöpakkasia, niin suojasin ne peitteillä. Itse asiassa ne kasvavat vielä ostoruukuissaan, jotta sain ne suojattua helpommin. Eli narsissiruukun nostin lattialle ja muut laitoin tiiviimmin, jotta suojapeitteet eivät paina kukkia rikki.

Tummalehtinen keijunkukka on perenna eli monivuotinen kukkapenkkikasvi. Sen uudet lämpimässä kasvaneet lehdet on herkkiä pakkaselle, joten sen takia sekin oli suojapeitteen alla.

Eli näiden kevätkukkien kanssa on hyvä seurata sääennustetta ja tarvittaessa laittaa suojat niille tai ottaa ne sisälle viileään pakkasyöksi. Toki ne voi ottaa huoneenlämpöönkin, mutta viileässä ne pysyvät kauniimpina.

Mukavaa pääsiäisen aikaa!


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 16. huhtikuuta 2025

Kuupuutarha huhtikuussa

 

Näin huhtikuussa Kuupuutarha kukkii upeasti. Krookukset ovat jo lakastuneet ja nyt seuraavat sipulikukat kukkivat peittäen maan. Puutarhamme on niin vanha, että  näitä kevään kukkijoita on todella paljon. Ne siis ovat lisääntyneet itse siemenistä. Aika ihania, vai mitä? Kuvissa näkyy myös se näyttävä puuvartinen pioni, josta olen kirjoitellut aiemmin.


Valkoisten kukkia puutarha...

Kuupuutarha on eräänlainen valkoisten kukkien puutarha. Sen suunnittelussa huomioidaan myös muitakin asioita, vaikka valkoiset kukat ovat yleensä pääteemana. Siellä voi olla muunkin värisiä kukkia.

Kuvassa on vanhat laventelit, joita en ole vielä leikannut. Teen sen tietysti kuun mukaan ja vasta huhti-toukokuun vaihteessa, kevään etenemisestä riippuen.
Kesäisiä kuvia kukkivista laventeleista näet Laventelit leviää ruusupenkissä -postauksessa. 

Puuvartinen pioni hyvässä kasvussa...

Edellisessä kuvassa näkyi myös tämä puuvartinen pioni. Se näyttää talvehtineen erittäin hyvin tänä vuonna ja on jo hyvässä kasvussa. Sitäkään en vielä ole leikannut, vaan odottelen ainakin reilun viikon.

Tästä kuvasta hyvin näkee, miten se on kasvattanut uudet alut oksien päistä. Punertavan liuskoittuneista kasvaa lehdet ja lehtien keskeltä pilkistää jo vihertävä nupun alku, kummassakin versossa.
Näet kuvia sen isoista kukista Puupioni kukassa vau! -postauksesta. Se on nimittäin todella näyttävä kukkiessaan runsaasti kesäkuussa.

Viime vuonna se kukki vain vähän, koska sen versot vioittuivat talvella. Sitä edellisenä kesänä se kyllä kukki hyvin, tosin selvästi kuivuudesta ja paahteesta hieman kärsien. Nyt toivotaan, että loppuviikosta sataisi, kuten sääennuste lupaa. Eli puuvartisen pionin runsas ja upea kukinta on miltei juhlahetki, sillä sitä ei näe joka vuosi. 

Nyt siis peukut pystyyn, että tänä kesänä pääsemme ihastelemaan sen sykähdyttävän upeaa kukintaa.

Kuupuutarha tuoksuu ihanasti...

Näin huhtikuun puolessa välissä Kuupuutarha kukkii valkoisenaan ihanasti tuoksuvaa posliinihyasinttia. Sen tuoksu leijailee tuulen mukana välillä ihan rapulle asti. 

On sykähdyttävän lumoavaa tulla sisältä ulos ja laskeutua portaita alas tuoksuvaan puutarhaan. Samalla kuunnellen mustarastaiden ja muiden pikkulintujen ihanaa linnunlaulua. Hetki on niin lumoava, että kaikki muu jää. 

Uusi kasviryhmä keväämmällä...

Nyt parhaillaan kukkii ja tuoksuu upeasti myös uudessa kasviryhmässä. Siellä kasvaa sitä samaa tuoksuvaa posliinihyasinttia. Niitä kasvoi siinä ennestäänkin, ne olivat vain hetken aikaa ylös kaivettuna, kun kaivoimme kohdan maata.

Tilasin jo muutamia uusia taimia siihen. Syksyllä emme ehtineet tehdä kohtaa loppuun asti, vaan se siirtyi nyt keväälle. Se oli oikeastaan hyvä, sillä ehdin talven aikana suunnitella ryhmää rauhassa.

Sinne on tulossa pikkutöyhtöangervoa ja peittokurjenpolvea. Toisesta kohtaa aiomme siirtää sinne kurjenkellon. Ehkäpä jotain muutakin laitan vielä sinne. 

Mitä muita kasveja Kuupuutarhassani kasvaa, siitä lisää Elokuun Kuupuutarhan suunnittelua -postauksessa.


Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 13. huhtikuuta 2025

Kevään ensimmäinen perhonen

 

Tänään kevään ensimmäinen perhonen lenteli puutarhassamme ja nyt olikin pitkästä aikaa lämmin päivä. Perhoset ovat niin ihania, etenkin nämä kevään ensimmäiset. Ne suorastaan pysäyttävät ja lumoavat ihastelemaan, kesken puutarhatöiden. Siksi olikin aivan super ihanaa, nähdä tämä kevään ensimmäinen perhonen ja seurata sen lentelyä kasviryhmästä toiseen.


Sitruunaperhonen kevään ensimmäinen perhonen...

Osa perhosista talvehtii toukkana, osa kotelona ja osa aikuisena. Sitruunaperhonen on usein kevään ensimmäinen perhonen, koska se talvehtii aikuisena. Se talvehtii lähellä maanpintaa, joten puutarhassa ei kannata aloittaa haravointia ja kasviryhmien putsausta liian aikaisin.
Tänä keväänä puutarhassamme kevään ensimmäinen perhonen oli siis tämä sitruunaperhonen. Jonain vuonna se on ollut nokkosperhonen, joka myös talvehtii aikuisena.
Kevään ensimmäinen perhonen on kiva merkki kevään etenemisestä ja lämpimien säiden saapumisesta.

Kukkia perhosille ja pörriäisille...

Toissa kesänä meidän alueellamme oli perhoskato eli kesällä ei ollut perhosia juuri lainkaan. Puutarhassamme on yleensä paljon perhosia ja pörriäisiä, koska kukkia on niin paljon. Sen takia perhoskato oli niin havahduttavaa. Se kuulemma johtui kevään kuivuudesta ja säästä.

Perhoskato sai minut lisäämään kukkia vielä enemmän ja etenkin parhaita perhoskasveja. Siitä olenkin kirjoitellut tänne aiemmin. Usein hyvät perhoskasvit ovat myös hyviä muille pölyttäjille, kuten pörriäisille. 

Tänään tuuli sen verran, että mehiläisiä näkyi aika vähän. Melkeinpä pullukoita kimalaisia oli enemmän.


Kukkien lisääminen pörriäisille on muuten todella suosittua, mikä on erittäin hyvä asia. Puutarhatrendi 2025 - Pölyttäjille kukkia -postauksessa lisää aiheesta.

Viimeinen krookus ja kimalainen...

Krookukset ovat jo melkein kaikki lakastuneet. Kukkanurmikolla näkyi yksi isokukallinen krookus hieman varjoisammalla paikalla. Ja siinä pörräsi kimalainen.

Leppäkerttu heräilee...

Tänään näin myös kevään ensimmäisen leppäkertun. Nekin talvehtivat aikuisina. Tämä oli niin vikkelä, että hyvä kun sain otettua kuvan. Se laskeutui kivimuurilta alas nurmikolle.

Puutarhan kevätsiistiminen oikeaan aikaan...

Kevään ensimmäinen perhonen ja leppäkerttu on hyvä merkki siitä, että kohta puoliin voi aloittaa puutarhan kevätsiistimisen. Ennen ei kannata haravoida, leikata perennojen varsia tai muutekaan siistiä perennapenkkejä. Siistimisessä voi tuhota huomaamattaan nämä talvehtivat hyönteiset.

Koska näin ne vasta tänään, niin odottelen vielä hetken, ennen kuin aloitan kevätsiistimisen. Tietysti teen sen kuun mukaan, niin kuin kaikki puutarhatyöt.


Olisi kiva kuulla, oletko jo nähnyt kevään ensimmäiset perhoset?


Puutarhaterveisin Sari