tiistai 22. kesäkuuta 2021

Kesäkukilla väriä perennapenkkiin

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Kesäkukilla saa kivasti väriä perennapenkkiin, jos perennojen kukinnassa on taukoja. Samalla tulee vaihtelua, kun eri vuosina voi käyttää eri värejä ja kukkia. Tai jos on uusi piha ja juhlat tulossa, niin runsasta kukkaloistoa saa helposti kesäkukilla eli yksivuotisilla kasveilla. Tähän meidän perennapenkkiin valitsin värintuojaksi yhtä suosikkiani leijonankitaa.

Tuoksuva leijonankita kukkii pitkään...

Pidän tuoksuvista kukista, mikä tekee leijonankidasta suosikkini. Kun sitä muistaa kastella ja lannoittaa sekä poistaa lakastuneet kukat, se kukkii pitkälle syksyyn. 
Usein kesäkukat istutetaan terassiruukkuun tai parvekkeelle, mutta suurin osa viihtyy myös maahan istutettuna. Leijonankitaa minulla onkin ollut lähes joka vuosi perennapenkeissä.

Tähän päivänliljojen ja jaloangervojen eteen tuli siis kaksi muhkeaa leijonankidan tainta. Ne on kahta eri punaisen sävyä ja mielestäni tuovat silläkin kivaa elävyyttä muuten niin vihreään yläpihaan.

Värikäslehtiset keijunkukat...

Värikäslehtisillä keijunkukilla saa myös lisää väriä ja korostavat samalla leijonankidan kukkia. Keijunkukka on monivuotinen perenna eli kukkapenkkikasvi. Sitä myydään myös ruukkuistutuksiin kukkivien kasvien ohella. Ruukussa ulkona ne tuskin talvehtivat, mutta näin maahan istutettuna kestävät talven paremmin.
Tämä on siis keijunkukka Heuchera `Boysenberry`.


Kesäkukilla väriä perennapenkkiin...

Tähän perennapenkin kohdalle on aiemmin kasattu iso lumikasa ja siksi siinä on enimmäkseen erittäin varmoja ja kestäviä perennoja, kuten päivänliljoja ja kieloja. Kohta toimii jatkossakin varalumenkasauspaikkana, joten ainoa tapa lisätä siihen kukkivaa, on nämä kesäkukat.
Punainen väri valittiin siksi, että ryhmässä kasvaa punakukkaisia jaloangervoja ja lähistöllä on vanhat pelargoniruukut, punaisine pelargoneineen.

Ilta-auringossa kukat ja keijunkukan lehdet näyttävät ihan erisävyisiltä.


Muhkeat leijonankidan taimet on kotimaisia, kasvatettu Turussa Huiskulan Puutarhalla. Sain kukat Huiskulasta. Kiitos siitä heille!


Vinkki - myös purppura-apilat, joita myydään ruukkuistutuksiin, talvehtivat hyvin maahan istutettuna, aivan kuten keijunkukat. Myöhään syksyllä ne istutetaan terassiruukusta vaikka kasvimaalle. Ja keväällä siirretään takaisin terassiruukkuun.

Vinkki - tällaisena hellejaksona huomaa hyvin, miten kasvit eivät nuukahda, kun mullassa on biohiiltä. Meillä sitä on kaikissa kesäkukkaruukuissa, joko valmista biohiilipussimultaa tai sekoitetaan itse ladattua biohiiltä tavalliseen pussimultaan. Lisää aiheesta Daalioita ei ole kasteltu kertaakaan.

Puutarhaterveisin Sari

lauantai 19. kesäkuuta 2021

Kirvat hyvä vai huono, ja ruusunnuppupistiäiset

Onko kirvat hyvä vai huono asia puutarhassa, riippuu paljon pihasta. Eilen kitkemisen välissä tuli katsottua tarkemmin kasveja ja heti löytyi kirvoja monestakin kasvista. Meillä on ehkä vain yksi kasviryhmä, josta saadaan joka kesä hävittää kirvoja. Mutta muualla kirvat ovat ihan hyviä, ja tärkeitäkin.
 

Kirvat ja ruusunnuppupistiäiset ryhmäruusuissa...

Pitkälle jalostetut ryhmäruusut, mitkä kukkivat keskikesältä pakkasiin asti, saavat joka kesä kirvoja riesakseen. Poikkeuksellisesti viime kesänä ei niissä ollutkaan kirvoja. Ehkäpä totuttiin siihen, sillä nyt kirvat ja ruusunnuppupistiäiset ehtivät tehdä tuhoja, ennen kuin huomasin ne.

Normaalisti tällä ryhmäruusulla olisi jo useita nuppuja varren päässä, mutta nyt ne on kaikki syöty pilalle. Onneksi ryhmäruusut tekevät uudet nuput jonkun ajan päästä eli kukinta vain myöhästyy.


Kuvassa nuolet osoittavat "vihreitä matoja" eli ruusunnuppupistiäisen toukkia. Ne syövät nuput ja verson kärjen hyvin nopeasti ja tehokkaasti 😉

Kumppanuuskasvit ei auta aina...

Tästä oppi samalla sen, että kumppanuuskasvit eivät aina auta. Laventelin pitäisi karkottaa tai hämätä tuhohyönteiset vahvalla tuoksullaan, mutta silti nyt suurin osa ruusujen nupuista ja latvoista on syöty. Osa näistä meidän ruusuista kasvaa aivan laventelien seassa, kuten tämä edellisen kuvan ruusu.

Kirvat kasveissa hyvä vai huono...

Meidän pihalla kirvat ja toukat kasveissa on ihan hyvä juttu, sillä ne vioittavat yleensä vain lehtiä. Sehän ei haittaa itse kasvia, mikäli suurin osa lehdistä jää ilman vioitusta. 
Nimittäin kirvat ja ne perhostoukat ovat tärkeää ruokaa pihan pikkulinnuille. Kuvassa kanukan lehtien alapinnoilla ja kukkien varsissa on mustia kirvoja ja niille emme tietystikään tee mitään. Saavat siis olla.

Pikkulinnut syövät puutarhan tuhohyönteisiä... 

Tästä syystä oman pihan puihin kannattaa laittaa linnunpönttöjä, niin pikkulinnut viihtyvät pihalla. Meidänkin pihalla tähän aikaan moneen pönttöön lentää lintu, nokka täynnä hyönteisiä. Kuvan lintu on ehkä punarinta tai leppälintu. Tunnistako sinä tämän linnun?

Tuhohyönteisten torjunta myöhään illalla...

Meillä on nyt edessä ryhmäruusujen, etenkin niiden latvojen, ruiskutus luonnon pyretriinillä. Aine on hyväksytty luomuviljelyyn ja sopii syötävillekin kasveille, niin ulkona kuin sisällä.
Teemme ruiskutuksen myöhään illalla, jotta pölyttäjät eivät enää lentele ja myös siksi, että luonnon pyretriinin teho häviää nopeasti auringonvalossa. 

Alla kuva parin vuoden takaisesta Paras teho ötököihin - luonnon pyretriini -blogipostauksesta. Käytämme siis edelleen Solabiol Hyönteisten torjunta-ainetta, jonka tehoaineena on luonnon pyretriini. Meillä tiivistepullo on kätevin, siitä kun saa annosteltua sopivan määrän pieneen paineruiskuun. Laimennettu aina säilyy paineruiskussa hyvänä taas seuraavaan kertaan.

Edit - postauksen ensimmäisessä kuvassa on ukonhatun vihreä verso, täynnä tummia kirvoja.

Kesäisin puutarhaterveisin Sari

Ps. Ehdit vielä osallistua arvontaan täällä blogissa tästä. Arvontavoittona on biohiiltä ja mykorritsaa.


keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Suuri Kitkemispäivä 18.6. ja pihakuulumisia

 
Suuri Kitkemispäivä lähestyy ja moni odottaakin sitä innolla, eikä mikään ihme. Itsekin aion taas jatkaa ruttojuuren hävitystä sinä päivänä. Näyttää siltä, että ruttojuuren saa tuhottua tämän kesän aikana, ja tosi helpolla ilman maan kaivamista. Tämän helppouden takia, ajoitan lähes kaikki puutarhatyöt kuun mukaan.

Suuri Kitkemispäivä 18.6. aamupäivällä...

Tämä Suuri Kitkemispäivä 18.6. on siis tämän viikon perjantaina aamupäivällä ennen klo12-13.00. Se on yksi vuoden parhaimmista kitkemispäivistä, ellei jopa paras. Tiedän, että monet ovat ottaneet sen päivän vapaapäiväksi, koska rikkaruohot lähtevät silloin hyvin juurineen ja alue pysyy pidempään rikkaruohottomana. Eli kitkeminen on huomattavasti tehokkaampaa. 
Jos asia on sinulle vielä uusi, niin Suuri Kitkemispäivä liittyy kuun mukaan ajoitettuun puutarhanhoitoon. Siitä löytyy useita postauksia täältä blogista.

Punahatun taimien istutus...

Keväällä siemenistä kasvatetut punahatun taimet odottavat nyt pihalla istutusta. Meillä on ajatuksena istuttaa ne Kuupuutarhaan loppukesän kukkijaksi. Ennen kuin päästään istutuspuuhaan, kasviryhmää pitää hieman muuttaa. Onneksi istutusaikaa on vielä noin viikko jäljellä.


Ensimmäinen kukinta esikasvatetulla mysteerikasvilla...

Siitä on vuosia, kun kylvin tämän kasvin siemenet. Taimia tuli kyllä monta, mutta vain yksi on enää jäljellä... meillä kun on niitä siruetanoita, rusakoita, harakoita ja kauriita, mitkä verottavat aina osan taimista.
Koska siementen kylvöstä on jo aikaa, niin tietysti olen unohtanut tämän nimen. Se on ehkä jokin piikkiputki. Nyt viikonloppuna koetan etsiä sen siemenpussin, josko se olisi vielä tallella. Vai tunnistatko sinä tämän mysteerikasvin? Sen lehdistö on kyllä aika näyttävä ja erilainen. Sen takana kasvaa kapealehtinen tiikerililja.

Perunat lähtivät jo kasvuun...

Nämä perunat istutettiin kesäkuun alussa ja ovat kivasti lähteneet kasvuun. Tietysti tavoitteena ei ole komea lehdistö vaan paljon perunoita. Siksi istutusaika olikin valittu kuun mukaan vähenevälle kuulle.

Herneen ja pavun siemenet kasvimaahan...

Nyt tällä viikolla kylvettiin herneet ja vahapavut. Maa olikin niille täydellisen lämmintä 😊 Kuvasta näkee hyvin, millaista on pintakuiva runsasmultainen hiekkamoreenimaa. Nytkin odotetaan siitä huolimatta runsasta satoa, koska maahan on lisätty biohiiltä muutama vuosi sitten. Biohiiltä ei tarvitse enää lisätä, sillä se ja sen hyvät ominaisuudet säilyvät maassa vuosikymmeniä. Siltä edelleen odotamme jännityksellä herneiden kasvua, sillä niin iso ero niiden kasvussa on ollut. Siitä enemmän Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa.

Vuorimännyt leikattu...

Jos et vielä ole typistänyt vuorimännyn uusia vuosikasvaimia, niin se kannattaa tehdä heti. Mutta ei kuitenkaan Suurena Kitkemispäivänä, sillä silloin kannattaa keskittyä vain rikkaruohojen kitkemiseen ja hävittämiseen.

Kesän #kitkemispäivät...

Muistutan edelleen tämän kesän parhaista #kitkemispäivistä Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Vielä ehdit osallistua blogissa olevaan arvontaan tästä. Palkintoina biohiiltä ja mykorritsaa.

sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Tuoksuva leijonankita ja kirvat

Tuoksuva leijonankita kuuluu suosikkeihini kesäkukista. Olen muutenkin ihastunut tuoksuviin kukkiin, joten niitä tulee ostettua talvetettujen kesäkukkien lisäksi. Tämän ihanuuden löysin meidän torilta eli ruukussa kasvaa kolme eriväristä leijonankitaa. Niiden värit on muuten erittäin trendikkäät.


Tuoksuva leijonankita kukkii syksylle asti...

Toinen syy, miksi olen niin ihastunut näihin leijonankitoihin on tietysti se, että ne kukkivat vielä myöhään syksyllä. Kaikki leijonankidat ei muuten tuoksu ja näistäkin vaaleanpunaisella ja keltaisella on vahvin tuoksu. Näiden kukka on ns. kerrottu eli siksi erikoisemman näköinen kuin perinteisellä leijonankidalla.


Kivasti näissä on paljon nupullisia sivuhaaroja, mikä tietää muhkeaa kukintaa. 


Työpöydällä tuoksumassa...

Pidän tätä nyt työpöydällä, tuomassa kesäistä puutarhafiilistä. Hieman rassaa, kun ei pääse pihalle vaan täytyy tehdä työhuoneella vielä töitä. Tämä on siis eräänlainen lohtukukka 😊


Leijonankita ja sen hoito...

Leijonankita (Antirrhinum) viihtyy ulkona auringossa ja osittain puolivarjossa. Sen voi istuttaa maahan tai terassiruukkuun hyvään multaan. Leijonankidasta on paljon lajikkeita, joiden korkeudet vaihtelevat 20-100 cm. Kesäkukkien tapaan sitä kastellaan säännöllisesti eli mullanpinta saa vain kevyesti kuivahtaa ennen kastelua. Samoin sitä lannoitetaan syksylle asti, niin se jaksaa kasvattaa uusia kukkia. Lakastuneet kukat poistetaan, nimittäin sekin lisää uusien nuppujen kasvua. 


Kirvat ja niiden häätö...

Näin sisällä tai parvekkeella siihen voi tulla kirvoja. Nyt kun kuvasin näitä kuvia, niin huomasin siinä muutaman vihreän kirvan. Ne tietysti liiskasin heti käsin. Nimittäin kirvojen ei kannata antaa lisääntyä parvekkeella, muuten ne voivat levitä muihin kasveihin.

Parvekkeella, sisällä ja pihallakin tehokkain luomuaine on luonnon pyretriini. Se käy myös syötäville kasveille. Koska se on mieto eli luomua, pitää ehdottomasti noudattaa ohjeita, jotta aine tehoaa. Eli kirvat ruiskutetaan aineella vasta illalla, kun aurinko ei enää paista. Silloin pölyttäjätkin taitavat jo olla nukkumassa. Tästä on oma postaus eli Paras teho ötököihin - luonnon pyretriini.


Herkullisen tuoksuvia neilikoita kesäkukkana...

Vahvasti tuoksuvia ja koko kesän kukkivia kesäkukkia ei taida olla montaa. Tässä niitä, joita olen itse löytänyt ja todennut hyviksi.


Oletteko huomanneet muita vahvasti tuoksuvia ja koko kesän kukkivia kesäkukkia? 

Tuoksuvin kesäterveisin Sari


Ps. Olethan jo osallistunut edellisen postauksen arvontaan tästä.

perjantai 11. kesäkuuta 2021

Hyvinvoivat kasvit - arvonta

Blogiyhteistyö - Biolan Oy ja Carbons Finland Oy
Hyvinvoivat kasvit ja helppo pihanhoito on monella haaveena. Niin on myös meilläkin. Ollaan vuosien aikana kokeiltu käytännössä kaikenlaista ja osasta olen kirjoitellut tänne blogiin. Kaikkein eniten kasvien hyvinvointiin ja helppoon pihanhoitoon vaikuttaa onnistunut kasvien valinta sekä mullan laatu eli maan vahva mikrobitoiminta. Postauksen lopussa onkin siihen liittyvät arvonta.

Biohiilimulta sitoo kosteutta kasveille...

Jos ei voi kastella kasveja tai maa on hyvin kuivaa tai pihalla on kasveja, joita pitää kastella - isona apuna on tällöin biohiili. Biohiili imee vettä huokosiinsa, joista kasvit saavat otettua vettä, kun niiden multa alkaa käymään kuivaksi. Eli biohiili toimii ikään kuin "vesivarastona" kasveille. Biohiili sitoo myös ravinteita itseensä ja nekin on kasvien käytössä. Näiden lisäksi biohiilen rakenne edesauttaa maan mikrobitoimintaa, mikä taas parantaa kasvien hyvinvointia.

Nämä kolme tekijää biohiilessä on se syy, miksi meidän vanhat daaliat kukkivat viime kesänäkin näin komeasti, vaikka emme niitä kastelleet kertaakaan. Meidän maa on runsasmultaista hiekkamoreenia eli tosi pintakuivaa ja viime kesä oli meidän alueella vähäsateinen.

Olemme testanneet biohiilen vaikutusta näiden daalioiden lisäksi, myös kuvan etualan punatähkille ja punakukkaisille syysleimuille. Tämäkin kuva on viime kesältä ja emme kastelleet kertaakaan näitäkään kasveja. 

Biohiili syötäville kasveille parantaa satoa...

Carbons Finlandin biohiili on tehty puusta, joka on poltettu hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa.
Siis täysin luonnonmukainen tuote, joka sopii loistavasti syötävien kasvien luomuviljelyyn.
Meillä on tullut ennätyssatoja siitä lähtien, kun maahan lisättiin biohiiltä. Viimeiset kaksi kesää on ollut todella kuivia ja kaivosta on vesi melkein loppunut. Siksi emme ole kastelleet kasvimaata kuin alkukesällä, jotta siemenet ja pienet taimet pääsevät hyvään vauhtiin.
Tietenkin olemme lannoittaneet keväisin luomulannoitteilla. Se on tosi tärkeää, jotta tulee hyvä sato!
Tässä kuva meidän isoksi kasvavista herneistä. Ennen biohiiltä sama hernelajike jäi yli puolet matalammaksi. Herneenpalkoja on tullut ehkä nelinkertainen määrä, verrattuna aikaan ennen biohiiltä. Se on edelleen todella uskomatonta! Lisää kokemuksia biohiilestä kasvimaalla.

Mykorritsa tärkeää mullan mikrobitoimintaa...

Mykorritsat eli kasvien juurien ja sienen muodostama symbioosi. Sen avulla kasvi saa helpommin maasta ravinteita käyttöönsä, laajemmalta alueelta vettä sekä monella muullakin tavalla se parantaa kasvien hyvinvointia. Esimerkiksi kasvi on mykorritsan avulla vastustuskykyisempi kasvitauteja vastaan. Samoin kasvi kestää paremmin tuhohyönteisiä yms stressitekijöitä.
Mykorritsat viihtyvät ja lisääntyvät erityisen hyvin biohiilimullassa. Siksi valitsin nämä kummatkin tähän arvontaan 😊

Luonnossa ja puutarhakompostia käytettäessä maassa on kasvien mykorritsaa hyvin. Sen sijaan uudessa mullassa tai huonosti kasvavalla vanhallakin pihalla, maasta voi puuttua kokonaan mykorritsat. Onneksi mykorritsoja voi nykyään ostaa. Myös muutamassa pussimullassa on lisänä mykorritsaa. 

Itse olen laittanut taimille ja osalle sisäkasveja mykorritsaa istutusvaiheessa. Ja kasvit ovat lähteneet hyvään kasvuun. Pihakasveille en ole sitä kokeillut, koska meillä tulee paljon puutarhakompostista multaa ja sitä laitetaan aina uusille istutuksille. 

Biohiiltä ja mykorritsaa voi lisätä maahan milloin vain...

Se mikä näissä kummassakin on mahtavaa, niin niitä voi lisätä maahan milloin vain. Ennen istuttamista ja siementen kylvöä on tietysti se helpoin tapa. Biohiilen ja mykorritsan lisäys onnistuu usein myös vanhaan kasviryhmään tai vanhalle puulle. Biohiili pitää vain muistaa aina ladata ensin vedellä ja lannoitteella. Lannoitteen kanssa on hyvä olla varovainen, ettei laita typpipitoista lannoitetta enää loppukesällä tai syksyllä


Arvonta - biohiili ja mykorritsa...

Siitä onkin pitkä aika, kun täällä on viimeksi ollut arvonta. Halusin tämän tehdä nyt sen takia, että myös sinä saat mahdollisuuden päästä kokeilemaan biohiiltä ja kasveille tärkeää mykorritsaa.
Arvonnan palkintoja on neljä.
  

Palkinto 1 ja 2 - paketti biohiiltä

Carbons Finland Oy  lahjoitti palkinnoksi paketin biohiiltä, jossa on 5 kpl 4 litran Carbons biohiilipussia.

Palkinnot voitti: Sanna Myllys ja Tähtelän emäntä


Palkinto 3 ja 4 - pussi mykorritsaa

Biolan Oy lahjoitti palkinnoksi Biolan Rootgrow mykorritsa pussin.

Palkinnot voitti: Nicole ja Pioni 


Arvontaan osallistut kommentoimalla tähän postaukseen...

Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita myös erottuva nimimerkki.
Arvonta suoritetaan su 20.6.2021 klo 21.00.
Voittajan nimen laitan tähän postaukseen.
Voitot toimitetaan Suomeen.

Voittajalla on pari päivää aikaa ilmoittaa sähköpostiosoitteensa/postitusosoitteensa. 
Sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen. 
Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni.

Onnea arvontaan!

Arvonta suoritettu!

Onnea voittajille! Voittajien nimet löytyvät palkintojen kohdalta.  Laitan heille huomenna viestiä, jos yhteystiedot löytyvät. 


Puutarhaterveisin Sari 


maanantai 7. kesäkuuta 2021

Helppo hyötytarha - omavaraisuus kotipihalla


Helppo hyötytarha eli meidän pihalla omavaraistelu liittyy helppojen syötävien kasvein viljelyyn ja kompostista tulevaan multaan. Se on ollut jo vuosikausia näin. Suurin innoittaja ja ahkerin hyötytarhan hoitaja on tietysti meidän Teräsleidi, jonka lapsuudessa maalla oltiin hyvinkin omavaraisia. Eli hänen pitkä käytännön kokemus ja minun hortonomin koulutukseni taidot ollaan yhdistetty puutarhahommissa, etenkin hyötytarhassa.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Helppo hyötytarha - helpot kasvit...

Helppo hyötytarha tulee siitä, että kasvattaa niitä kasveja, mitkä viihtyvät pihalla vähällä hoidolla. Tai ainakin kokee hoidon helpoksi. Meillä kun on pintakuiva maalaji, niin monivuotiset kasvit pärjää hyvin ilman kastelua ja tuottavat satoa riittävästi. Tällaisia on ensimmäisen kuvan raparperit ja sen takana lipstikka, joka vielä tähän aikaan on aika matala. Tietysti myös maa-artisokka, joka on samalla kotivarakasvi.

Samoin erilaiset marjapensaat ovat helppoja. Tosin kesällä sateettomana jaksona niitä pitäisi kastella, mutta ilman kasteluakin ne tuottavat meille riittävästi marjoja. Nuoressa marjatuomipihlajassa on nyt muutamassa oksassa kukkia. Ehkä parin vuoden päästä se tuottaa jo reilumman sadon. Sen marjat on nimittäin tosi hyvän makuiset tuoreenakin. On meillä mansikkaakin, vaikka se vaatii jo enemmän hoitoa 😊

Meillä on muitakin monivuotisia kuten kuvan viinisuolaheinää ja erilaisia sipuleja, joista syödään versot.

Ostotaimet vai itse esikasvatetut taimet...

Olemme yleensä esikasvattaneet mm. lehtikaalit toukokuussa. Mutta tänä keväänä ostin taimet meidän torilta Ruotin Puutarhan torikojusta, sillä taimet näyttivät niin upeilta ja isoilta. Kaalintaimet on lisäksi edullisia taimia.
Samoin ostin ne muutamat tomaatintaimet, jotka laitetaan pihalle seinustalle kastelualtaaseen. Minulla ei ole hyvää esikasvatuspaikkaa tomaatille, sillä kasvatusikkunalla on yöpakkasilla liian kylmää tomaatille. Pääsen siis paljon helpommalla kun ostan ne muutamat tomaatin taimet. Tällä hetkellä taimet on jo pihalla totuttelemassa ulkoilmaan.

Edelleen esikasvatetaan auringonkukat, tuoksuherneet sekä välillä muitakin toukokuussa, siruetanoiden takia. Tänä keväänä ei hyötytarhaan esikasvateta itse mitään, sillä lehtikaalien ja tomaattien lisäksi kaikki muut kylvetään suoraan maahan. Perunat on tietysti jo istutettu suoraan perunamaalle, kuun mukaan hyvänä päivänä.

Persiljan taimen ostin myös kastelualtaan multasäkkiin. Sen kaverina on ruokakaupan persiljojen ja salaattien jämät, mitä on jäänyt ruuanlaitoista jäljelle keväällä. Kuva on toukokuun alusta. Meillä on nykyään salaatti vain näissä kastelualtaissa, jotta salaatin maku pysyy hyvänä. Eli helpottaa paljon salaatin kasvatuksessa, kun sitä ei tarvitse kastella monta kertaa päivässä... meillä kun on pintakuiva hiekkamoreenimaa. Tämäkin siis on yksi vinkki helppoon hyötytarhaan.

Biohiili vähentää kastelua ja parantaa sadon määrää...

Toinen kastelua helpottava asia on multaan lisätty biohiili. Toki biohiili tulee ladata vedellä ja lannoitteella ensin. Haaveilen muutamasta uudesta marjapensaasta ja vähän erikoisemmista hedelmäpuista. Kevät on ollut töissä niin kiireinen, etten ole ehtinyt edes ostamaan taimia. Kun saan taimet ja istutamme ne, niin laitamme ehdottomasti niillekin biohiiltä. Kasvu on biohiilimullassa paljon parempaa. Minulla on tänäkin kesänä pari testiä biohiilestä, joista kerron myöhemmin täällä blogissa.

Haasteena espanjansiruetanat...

Tämän meidän paikan haasteena on espanjansiruetanat. Ollaan jo eletty niiden kanssa monta vuotta eli tavallaan mukautettu pihanhoito sen mukaan. Kasvimaan ympärillä on etanaesteet, jotka pitäisi vielä maalata mönjällä. Ja joka ilta on siruetanoiden keräyskierros.

Helppo hyötytarha ja helppo puutarhakomposti...

Meidän omavaraisuuteen liittyy aina töiden helppous, sillä siten työt tulee tehtyä ajallaan ja työt ei kuitenkaan rasita liikaa tai stressaa. 
Puutarhakomposti kuuluu omavaraisuuteemme tärkeänä osana, koska sieltä tulee hyvää multaa. Samalla saa kaiken puutarhasta tulevan kitkemisjätteen, naattijätteen, syksyiset perennojen varret ja  haravointijätteet siististi vietyä kompostiin. Näin omakotialueella on hyvä pitää piha siistissä kunnossa.
Jos joku nyt miettii, miten voimme pitää avokompostia, kun pihalla on espanjansiruetanoita, niin siinä ei ole mitään ongelmaa. Meillä on siis puutarhajätekompostit, eikä puutarhajätetunkiot. Eli hoidamme puutarhakompostikasaa, jolloin se toimii hyvin. Siruetanoita on löytynyt vain uudesta kasvijätteestä ja siitä ne on helppo kerätä illalla. Koskaan emme ole löytäneet siruetanoiden munia kompostista. 
Viime kesänä aloitimme lisätä biohiiltä puutarhajätteen sekaan, joten sekin lisää kompostin toimintaa entisestään. Syksyllä ehkä jo näemme millaista biohiilimultaa kompostista tulee. Tai viimeistään ensi keväänä.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html


Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Kesäterveisin Sarisunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Yksinkertaisen kaunista - libanoninlaukka

Yksinkertainen on kaunista, kuten tämä hento valkokukkainen libanoninlaukka kuunliljojen välissä. Äkkiseltään tätä ei ehkä miellä laukaksi, koska kukat eivät ole pallomaiset, kuten ukkolaukalla. Tämän hento kasvutapa tekee tästä herkän kauniin omana ryhmänäänkin.


Libanoninlaukka kesäkuun kukkija...

Libanoninlaukka sopii hyvin varjoisaan paikkaan, kuten meillä. Se on kasvanut tässä metsälehmuksen lehvästön alla, kuunliljojen välissä, jo monta vuotta. Libanoninlaukka siis jaksaa kukkia varjossakin. Siellä valkoiset kukat tuovat ikään kuin valoa varjon tummaan vihreyteen.


Tässä kuva siitä toukokuun lopulta, kun kukat olivat vielä nupussa. Lehdistö sillä on heinämäinen, kuten monilla matalilla sipulikukilla. 

Libanoninlaukka hoito-ohjeet...

Libanoninlaukka ( Allium zebdanense) viihtyy auringosta varjoon. Se kestää myös kuivuutta, etenkin varjoisammalla paikalla. Vaikuttaa hyvin hoitovapaalta sipulikukalta, koska emme ole hoitaneet sitä lainkaan ja silti se kukkii joka vuosi 😊

Yksinkertaisen kaunista - valkonarsissi ja buharantulppaani...

Tässäkin valkonarsissin (Narcissus poeticus) ja keltaisen buharantulppaanin (Tulipa linifolia) yhdistelmä on yksinkertaisen kaunis. Eli aina ei taritse olla isoa kukkamäärää, vaan jo muutamalla saa tehtyä kauniin kohdan. Oleellista on tietysti se, että tätä kohtaa tulee ihailtua läheltä. Tämä on siis kulkureitin vieressä, aivan kuten libanoninlaukatkin.
Lisää kuvia buharantulppaanista  Terttutulppaani ja buharantulppaani - kasvitieteellisiä tulppaaneja -postauksessa.

Sipulikukista lisää blogijuttuja:

Puutarhaterveisin Sari