keskiviikko 15. tammikuuta 2025

Keltakurjenmiekka perenna ja luonnonkukka

 
Näyttävä keltakurjenmiekka on monivuotinen helppo perenna ja luonnonkukka. Sillä on paljon hyviä ominaisuuksia ja sen takia sitä voisi käyttää enemmänkin puutarhoissa. Olen jo aiemmin kirjoitellut meidän pihan eri kurjenmiekoista, joten nyt on tämän keltakurjenmiekan vuoro.

Keltakurjenmiekan näyttävä lehdistö...

Itse pidän keltakurjenmiekan lehdistöstä jopa enemmän kuin sen kukinnasta. Tämä kuva on heinäkuun lopulta, jolloin sen kukinta oli jo ohi.
Keltakurjenmiekan lehtien kärjet kaartuvat kauniisti ja siten näyttävät hieman heinämäisiltä. Moni onkin laittanut sitä pihalleen, korkeiden heinien sijasta, etenkin jos heinien talviasu ei miellytä silmää. 

Hyvä kukkapenkkiin ja luonnontilaiselle alueelle...

Keltakurjenmiekka on siis tosi monipuolinen pihasuunnittelun näkökulmasta. Meillä se on ollut kukkapenkissä, josta se siirrettiin luonnontilaisemmalle alueelle kohtaan, jossa maa on kosteampaa.

Rehevästi kasvaessaan se on noin 120 cm korkea ja siten se näkyy hyvin muiden kasvien seasta. Kuva on kesäkuun puolesta välistä, jolloin keltakurjenmiekat kukkivat meillä aurinkoisena kesänä. Sen kukinta-aika siis vaihtelee kasvupaikan mukaan ja yleensä se kukkii kesä-heinäkuun vaihteessa.



Keltakurjenmiekka ja sen siemenkodat...

Kotimaisella luonnonvaraisella keltakurjenmiekalla on siis keltaiset kukat ja se kasvaa noin 120 cm korkeaksi. Se on erittäin talvenkestävä perenna. Sitä löytyy myynnistä joiltakin kotimaisilta perennataimistoilta. 
Luonnonvarainen keltakurjenmiekka on muuten Kymenlaakson maakuntakukka.
Keltakurjenmiekasta on myös lajikkeita, kuten keltakirjavalehtinen sekä muunnos, jolla on hyvin vaaleankeltaiset kukat. Ne on hieman talvenarkoja.

Luonnonvarainen keltakurjenmiekka tekee näyttävät siemenkodat, mitkä lisäävät sen kauneutta kukinnan jälkeen. Se myös lisääntyy siemenistä.

Keltakurjenmiekan hoito...

Keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus) viihtyy tuoreessa, kosteassa ja märässä multamaassa ja kestää hyvin hetkellisen kuivuudenkin. Parhaiten se kukkii aurinkoisella paikalla, mutta viihtyy myös puolivarjossa.  
Sitä ei tarvitse hoitaa lainkaan, jos se on istutettu hyvälle paikalle. Jos se kasvaa heikosti, sitä voi hieman lannoittaa keväällä.

Lisää postauksia kurjenmiekoista...

Puutarhassamme kasvaa muitakin kauniita kurjenmiekkoja, joista laitan omat postaukset myöhemmin. Siellä on esimerkiksi yksi aivan ihanalle tuoksuva ja siitä vaaleankeltaisestakin taitaa vielä puuttua oma postaus. 
Kurjenmiekat ovat kyllä niin sykähdyttävän upeita 😍


Olisi kiva kuulla, kasvaako tätä keltakurjenmiekkaa teidän kenenkään muun pihalla? 



Puutarhaterveisin Sari





perjantai 10. tammikuuta 2025

Haaste: Uusi mieleinen kasvi

 
Sain tämän haasteen Saaripalsta -blogin Sailalta ja tämä on lähtöisin Kottikärryn kääntöpiiri-blogista. Harvoin ehdin osallistua blogihaasteisiin, mutta tämä tuli nyt sopivaan hetkeen. Kiitos siis haasteesta Saila!
Viime kesän yksi ihanimmista uusista kasveista oli tämä kuvan herkän kaunis espanjanunikko. Se on siis monivuotinen perenna, jolla on oranssit kukat. Joskus sen kukat ovat jännän puolikerrotut.

Uusi ihana kasvi espanjanunikko...

Ihastuin tähän espanjanunikkoon viime kesänä tai oikeastaan syksyllä. Se nimittäin aloitti kukkimisen myöhään, koska olin esikasvattanut sen siemenistä vasta keväällä. Kivasti kuitenkin jaksoi kukkia jo ekana vuotena.

Espanjanunikon kukkavarret on yllättävän pitkät ja kasvutapa tosi siro. Samaan aikaan meillä kukkii hyvin intensiivisesti ja kukkarunsaasti ne vanhat oranssit daaliat, joten ehkä siksi näiden keveys ihastutti minua niin paljon. 

Odotan ensi kesää, jolloin se aloittaa kukkimisen aikaisemmin ja todennäköisesti myös hieman runsaammin, menettämättä kuitenkaan ilmavaa kasvutapaansa.
Kuvassa kukkavarsien päissä on jo siemenkotia, joten toivottavasti tämä alkaa lisääntyä tähän enemmänkin.


Tämä espanjanunikko on tosiaan hyvä pörriäiskasvi, kuten useassa lähteessä niin mainitaan. Se olikin alun perin syy, miksi halusin tätä esikasvattaa.

Loistosalvia espanjanunikon kaverina...

Istutin näiden espanjanunikoiden taimet muutaman muun pikkutaimen kanssa samaan ryhmään normaalia tiheämmin. Harmillisesti en kuitenkaan ottanut kuvia tästä kohdasta kesällä kuin muutaman. Tässä näkyy lakastuva unikon kukka ja vaaleanpunertava loistosalvia.
Esikasvatin tähän kohtaan myös laukkaneilikkaa ja kuovinkukkaa, mistä lisää kuvia Jänniä siemenistä kasvatettuja perennoja -postauksessa.

En yhtään tiennyt, millainen kasvutapa espanjanunikolla on, joten hieman yllätyin miten leveän lehtimättään se tekee. Tai oikeammin mättäässä on useita lehdellisiä kukkavarsia. Sen takia se vei enemmän tilaa, mitä arvelin.
Nyt vähän jännään, miten ne kestävät ekan talven ulkona, kun talven säät vaihtelee rajusti täällä eteläisessä Suomessa. Toivottavasti hyvin!

Keväällä aion laajentaa näiden aluetta ja siirtää niitä aavistuksen väljemmäksi. Näin niiden lehdistölle jää enemmän tilaa ja kokonaisuus on kauniimpi. Ja ajattelin myös esikasvattaa näitä hieman lisää, jotta saan niitä tähän kohtaa enemmän.

Pienet siemenistä kasvatetut taimet...

Kasvatin siis näiden espanjanunikoiden ( Papaver rupifragum) taimet siemenistä hajakylvönä. Koulin pienet taimet tähän lokerikkoon jatkokasvatukseen. 
Koska meillä oli kahden kuukauden pitkä sateeton jakso touko-kesäkuussa, niin nämä edelleen kovin pienet taimet istutettiin maahan vasta heinäkuun puolella. Kuvassa nurmikon kellastunut väri kertoo kuivasta alkukesästä. 

Kylvin näiden siemenet, koulin pikkutaimet ja istutin ne maahan tietysti kuun mukaan hyvinä istutuspäivinä. Se on kuun mukaan ajoitettua puutarhanhoitoa.

Haaste: Uusi mieleinen kasvi...

Sain siis tämän blogihaasteen Saaripalsta -blogin Sailalta ja tämä on lähtöisin Kottikärryn kääntöpiiri-blogista. En haasta nyt ketään erityisesti, koska tämä näkyy jo monessa blogissa.
Jos et vielä ole saanut tätä haastetta itsellesi, voit ottaa tästä haasteen vastaan ja kirjoittaa blogiisi jostain itsellesi uudesta mieleisestä kasvistasi.

Tässä ohjeet haasteeseen Kottikärryn kääntöpiiri -blogista:

HAASTE:

Uusi puutarhavuosi on alkanut, toivottavasti löydämme taas jotain kivoja kasvituttavuuksia puutarhaan iloa tuomaan. Haluaisin tietää, jos sinulla on esiteltävänä joku puuvartinen, perenna tai yksivuotinen kasvi, joka ilahdutti ja innosti sinua erityisesti viime kasvukauden aikana tai on muuten sinulle suhteellisen uusi mieleinen tuttavuus.

Toivon, että laitat tiedon esittelystä Kottikärryn kääntöpiirin kommenttikenttään, jotta löydän ne varmasti. 

Voit myös haastaa blogiystäviä esittelemään omia uusia kasvituttavuuksiaan, tai haasteen voi napata käsiteltäväksi myös ihan itsenäisesti.


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 8. tammikuuta 2025

Unelmointia ja puutarhan suunnittelua

 
On aika unelmien puutarhan suunnittelulle ja se tietysti alkaa ihanien kesäkuvien katselulla. Ja toki myös keväinen sipulikukkien väriloisto kuuluu ainakin omaan unelmien puutarhaani. Kuvista näkee hyvin, mikä itseä viehättää eniten ja mitkä värit miellyttää omaa silmää. Eli puutarhan suunnittelu onkin kiva aloittaa unelmoinnilla ja kuvien katselulla.

Itse olen viehättynyt näihin vaaleankeltaisiin kurjenmiekkoihin. Olenkin siirtänyt nämä omaksi alueeksi, jotta ne tulevat paremmin esiin. Jotain tämän tyyppistä voisin lisätä vielä entisestään.

Kukkia ja värikkäitä perhosia...

Omassa unelmien puutarhassani lentelee paljon värikkäitä päiväperhosia. Joten suunnitelmissani on taas lisätä perhoskasveja, kuten jo aiemmin kirjoittelin. Usein perhoskasvit on myös loistavia muillekin pölyttäjille ja toki myös yöperhosille. 
Kuvassa on nokkosperhonen ja neitoperhonen syyssyrikän kukkatertulla.

Unelmointia puutarhan tunnelmasta...

Unelmien puutarhaan halutaan usein tietynlaista tunnelmaa. Eri ihmisille toiveena voi olla hyvinkin erilainen puutarhan tunnelma eli fiilis. Tässä täytyy kyllä mainita vielä sekin, että osa meistä ei huomaa tunnelmaa lainkaan eikä kaipaa sitä pihalleen.
Oleellista onkin, kaipaako itse tunnelmallista puutarhaa ja mikä olisi se tunnelma. Oletko muuten miettinyt tätä koskaan?

Kirsikkapuiden kukkaloistoa ja kirsikkasatoa...

Kirsikat on kevään ensimmäisiä kukkapuita ja siksi niin ihania. Meidän suunnalla kirsikkapuita on selvästi vähemmän ja ehkäpä siksi ne ovat monella unelmana. Muut hedelmäpuut kukkivat heti kirsikoiden jälkeen, joten nekin luovat upeaa toukokuun kukintaa. Ja niistäkin saa tietysti maukasta satoa, joko suoraan puusta syöden tai herkullisena hillona ja mehuna.


Puutarhan suunnittelua kurssin avulla...

On hyvä olla näin ajoissa puutarhan suunnittelussa, kun on vielä aikaa reilusti miettiä ja suunnitella kaikessa rauhassa, ilman kiirettä ja hoppua. Ja voi välillä pitää pitkiä taukoja, niin saa ajatukset nollattua. Koska pienen nollauksen jälkeen saa yleensä loistoideoita😊


Rauhassa suunnitellen, ilman kiirettä ja hätiköintiä, välttää myös ne pahimmat ja harmillisimmat epäonnistumiset valinnoissa. Samoin ajoissa aloitettu suunnittelu myös valmistuu ajoissa, kun tekee suunnittelun itse. Silloin pääsee myös ajoissa pihatöihin keväällä.

Jos kaipaat apua ja tukea puutarhasi suunnittelussa, Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilla on tammikuussa alkamassa keväälle kestävä live-tapaamisten sarja, joka etenee kurssin aiheiden mukaan.
Kaikki varsinainen kurssimateriaali on jo katsottavissa ja live-tapaamiset ovat lisänä tukemassa oman pihasuunnitelman etenemistä. Niissä keskustellaan moduulin aiheesta ja samalla voi kysyä omaan suunnitteluun liittyvää. 

Nyt on siis hyvä mahdollisuus päästä suunnittelemaan omaa pihaa, livekeskustelut ja suunnitteluhortonomi tukena.

Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.



Puutarhaterveisin Sari 





sunnuntai 5. tammikuuta 2025

Puutarha ja suomalainen sitkeys - omavaraisuus kotipihalla

Suomalainen sitkeys tulee hyvin esiin puutarhassa, etenkin kun harrastaa siellä omavaraisuutta. Se on myös hyvä ominaisuus puutarhatöissä, sillä aina ei onnistu ja aika usein tulee vastoinkäymisiä. Niistä ei missään nimessä kannata lannistua, vaan yrittää uudelleen... ehkä vähän viisaampana.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Sadon menetyksestä ei kannata lannistua...

Meillä vastoinkäymisiä on ollut viime vuosina kasvimaalla, kun peurat ja metsäkauriit ovat käyneet syömässä kuvan vahapavut. Ne on siis oppineet tulemaan herkkuaterialle tässä vaiheessa, kun pavut alkavat kehittyä.
Tästä ei kannata lannistua, vaan nyt keksitään jokin ratkaisu, että meillekin jäisi syötävää. Emme halua aidata kasvimaata, joten nyt talven aikana mietimme porukalla muita vaihtoehtoja. Ehkäpä päädymme erikoisempaan sekaviljelyyn, saas nähdä. 

Toinen vastoinkäyminen meillä on ollut puutarhavadelmien kanssa. Viime talvena rusakot söivät vadelman varret lyhyiksi tai vioittivat niiden versoja pahasti. Joten eipä tullut kesällä kuin pieni sato. Tämä ei ollut eka kerta. Aina välillä nämä pihan eläimet vähentää satoa.
Nyt koetamme vähän hämätä niitä ja jätimme vadelmat leikkaamatta syksyllä. Mielenkiintoista nähdä sitten keväällä, onko siitä apua eli jääkö satoa tekeviä vadelman versoja nyt enemmän henkiin.

Kasveiltakin vaaditaan sitkeyttä ja kestävyyttä...

Suomalaista sitkeyttä vaaditaan myös kasveilta. Näin kun kasvatamme tomaattia ulkona avomaalla, niin siihen olemme valinneet avomaatomaattilajikkeita. Olen jopa hieman yllättynyt, miten hyvin ne kestää kylmää, jopa syksyn pakkasyötä. Ne myös kypsyttää satoa viileässä. 

Postauksen ekassa kuvassa on käärmeenlaukka, joka on syötävä perinnekasvi. Eli sitkeä kasvi ja vaatimaton hoidon suhteen. Siksi niin helppo ja varma kasvi.

Taimikasvatus vaatii kärsivällisyyttä...

Taimikasvatus on välillä tosi hidasta tai olosuhteet hieman heikot, että se vaatii puutarhurilta kärsivällisyyttä. Silti taimet kasvavat vaikka ovatkin honteloita. Kuvassa on avomaatomaatin taimi, joka sitten istutettiin isompaan ruukkuun ja syvempään. Tomaatit on kyllä sitkeitä kasveja, huonommissakin kasvatusolosuhteissa.

Kompostoinnissa suomalainen sitkeys testataan... 😊 

Niin biojätteen kuin puutarhajätteen kompostointi on tosi helppoa, kun sen osaa. Ennen sitä, kompostoinnin opettelu vaatii kärsivällisyyttä. Toki sen oppii nopeasti, jos on hyvät ohjeet. 
Koska kompostiin viety jäte muuttuu mullaksi hitaasti, se vaatii kompostien hoitajalta sitkeyttä  seurata ja hoitaa niitä aina välillä. 

Kompostointi on kyllä tosi palkitsevaa, kun saa kompostit toimimaan hyvin. Yksi palkinto on tietysti ilmainen ja maan mikrobitoimintaa parantava arvokas kompostimulta.




#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan tammikuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...

Suomalaisen sitkeyden perinteet elävät vahvasti nykypäivän omavaraisuudessa, joka innostaa ihmisiä löytämään iloa luonnon kiertokulusta ja vanhoista taidoista. Omavaraisuus on kokonaisvaltainen elämänasenne, joka kehittää kärsivällisyyttä, ongelmanratkaisukykyä ja yhteisöllisyyttä – samalla jatkaen esi-isien arvokasta perintöä.




Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari




lauantai 4. tammikuuta 2025

Puutarhatrendi 2025 - pölyttäjille kukkia

 
Tämä Pölyttäjille kukkia -puutarhatrendi vahvistuu tänä vuonna 2025 entisestään. Mikä on huippu hyvä juttu! Nimittäin etenkin päiväperhoset vähenevät hurjasti. Ja meidänkin alueella on jo kaksi perättäistä kesää, jolloin värikkäitä päiväperhosia näkyi hyvin vähän. Sen takia olen itse niin innoissani tästä trendistä. Ja onneksi monet meistä on jo heränneet auttamaan perhosia ja pörriäisiä niin kotipihoilla kuin mökilläkin.

Muista vuoden 2025 puutarhatrendeistä kirjoittelen tässä talven mittaan. 


Pölyttäjille kukkia -puutarhatrendi 2025...

Koska tämä on vahva trendi, se tarkoittaa sitä, että todella monet ovat jo lisänneet kukkia pölyttäjille ja innostus siihen jatkuu vahvana.
 
Jotta kukista olisi todella apua pölyttäjille, kannattaa valita parhaita perhos- ja pörriäiskasveja. Ja niitä tulee olla paljon, siis isona pinta-alana ja erilaisia. Silloin saa luotua kukintaa aikaisesta keväästä talven tuloon asti ja vielä niin, että kukkimisessa ei ole taukoja. Sen takia yksivuotiset pölyttäjäkukat eivät riitä, vaan kannattaa suosia monivuotisia pölyttäjäkasveja.

Pensaiden ja puiden kukkia pölyttäjille...

Pihalle voi myös lisätä niitä pensaita ja puita, jotka kuuluvat parhaimpiin perhos- ja pörriäiskasveihin. Mikäli haluat luoda kerroksellisia kasviryhmiä kukkapenkkien sijaan, niin tällaiset pensaat ja puut on siihen todella hyviä.

Kerroksellisen kasviryhmän etuna on se, että siihen saa luotua eniten kukintaa, koska siinä on erilaisia kasveja ja useammassa kerroksessa. Sen takia ne ovat loistavia esim. pienille pihoille tai muuten pienelle pinta-alalle.
Monet pensasruusut on hyviä pölyttäjille, kuten kuvan sointuruusu. Valamonruusu on toinen erittäin hyvä pensasruusu pölyttäjille ja yleensäkin ruusuista etenkin ne, joilla kukan keskustan heteet ja emit näkyvät.

Luonnonkukkia kukkapenkkiin tai kukkaniitylle...

On myös paljon perhosille ja pörriäisille hyviä luonnonkukkia, joita voi lisätä omalle pihalle, jos niille löytyy hyvä paikka. Luonnonkukkia voi käyttää perennojen tapaan kukkapenkissä. Jos piha on iso, niin voi luoda kukkaniityn sopivaan kohtaan ja sinne saa lisättyä luonnonkukkia heinien lomaan.

Etukäteen suunnittelulla onnistuu...

Jotta saa monivuotiset kasvit talvehtimaan hyvin sekä kukkimaan runsaasti, ne valitaan aina paikan olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi tämän postauksen ensimmäisten kuvien pinkit punahatut eivät talvehdi kaikilla pihoilla. Ne nimittäin vaativat läpäisevää multamaata. Tai jos ne istuttaa varjoiseen paikkaan, niin ne eivät kuki.

Siksi on hyvä etukäteen suunnitella ja valita kasvit, niin onnistuu parhaiten luomaan kukkarunsaan pihan perhosille ja pörriäisille.

Jotta kasvivalinnat onnistuisivat ja kukintaa olisi aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, olen tehnyt aiheesta verkkokurssin auttamaan kasvivalintoja ja suunnittelua. Kurssin opastuksella kokonaisuudesta tulee myös kaunis sekä helppohoitoinen. 
Vaikka kurssin nimi on Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille, siellä on ohjeet kerroksellisen kasviryhmän suunnitteluun parhaimmilla perhos- ja pörriäiskasveilla.

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi ja on yritykseni Puutarha Studion.

Itse lisään erikoisempia kukkia pihalle...

Aion taas esikasvattaa siemenistä hieman erikoisempia pölyttäjäkasveja. Viime keväänäkin kylvin useampaa, kuten pientä laukkaneilikkaa, jolla on vahvan punaiset kukat. 
Toinen mielenkiintoinen, jonka esikasvatin oli siro oranssikukallinen espanjanunikko. Sitä aion kylvää nyt keväällä vielä lisää. 

Näiden lisäksi koetan etsiä uusista siemenluetteloista erikoisempia tosi hyviä perhos- ja pörriäiskukkia. Haluan nimittäin testata, miten ne houkuttavat pölyttäjiä. Nyt siis odotan vielä uusia siemenluetteloita  ja kerron myöhemmin, mihin päädyin 😊


Olisi kiva kuulla, mitä perhos- tai pörriäiskukkia aiot lisätä pihallesi? 
Vai tuntuuko se turhalta?



Puutarhaterveisin Sari




torstai 2. tammikuuta 2025

Viime joulun amaryllis kukkii uudelleen

 
Viime joulun amaryllis `Magic Green` kukkii nyt uudelleen. Joulun amarylliksiä ei siis kannata heittää pois, sillä ne on helppo saada kukkimaan uudelleen seuraavaksi jouluksi. Toki pitää hoitaa niitä, kuten kaikkia huonekasveja. Itse olen hoitanut näitä ja uudelleen kukittanut ajoittamalla kaiken tarkasti kuun mukaan. Se nimittäin näyttää auttavan kukittamisessa.

Siron kaunis amaryllis `Magic Green`... 

Tämä `Magic Green` sopisi hyvin myös kevätamaryllikseksi sen vihertävän vaalean värityksen takia. Toki se on kaunis joulunakin, onhan kukkien terälehtien takapuolella vahvat punaiset raidat. Kukat sillä on sirommat, mitä perinteisemmillä amarylliksillä. Siis aivan ihana!


Viime joulun amaryllis kukkii uudelleen kahdella kukkavarrella...

Olen huomannut, että kun uudelleen kukittaa amarylliksiä kuun mukaan, niin ne kukkivat hyvin ja samaan aikaan lehdet ovat vasta pienet alut. Kun kukat lakastuvat, lehdet alkavat kasvaa pituutta.
Tällä `Magic Green` amarylliksellä on siis nyt kaksi kukkavartta, joista toinen vasta kukkii.
Matalampi amaryllis on se Söpö amaryllis `Picasso`, joka kukkii edelleen. Se on myös erikoisempi lajike, joten aion sekin säilyttää. Sillä on selvästi pienemmän kukat, mitä yleensä amarylliksillä.


Amarylliksen uudelleen kukittaminen...

Kukkimisen jälkeen amaryllista hoidetaan kuin viherkasvia eli kastellaan ja lannoitetaan. Loppukesällä kastelua vähennetään ja lopulta lopetetaan kokonaan. Uudelleen kukkiakseen amaryllis vaatii pitkän lepojakson, jolloin sitä ei kastella.

Tarkemmat ohjeet, miten kaikki hoitotoimet on hyvä ajoittaa sekä amarylliksen parhaat istutuspäivät, löydät Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilta.

Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.

Itse teen niin, että amarylliksiä kukkii minulla joulukuun alusta pitkälle kevääseen asti. Eli joka syksy ostan ainakin yhden uuden erikoisemman sipulin ja samoin joulunaikaan, jos löydän erikoisempia ruukkukukkana. Vanhoja kukitan yleensä niin, että ne kukkivat joulukuun lopulta kevääseen. 

Amaryllikset sopivat mielestäni loistavasti kevätkukiksi, etenkin nämä vaaleat ja erikoisemmat lajikkeet 😊


Puutarhaterveisin Sari



maanantai 30. joulukuuta 2024

Puutarhamessut ja -tapahtumat 2025

 
Tässä taas Puutarhamessut ja -tapahtumat -listaus, joka on muodostunut jo perinteeksi täällä blogissani. Itse tykkään käydä etenkin kevään ensimmäisillä puutarhamessuilla, sillä sieltä saa ihanaa keväistä puutarhaenergiaa. Ja niissä tekee myös hyviä löytöjä niin taimista, siemenistä kuin tarvikkeistakin.

Tuttuun tapaan lisään tapahtumia ajankohtineen sitä mukaa, kun saan tietooni niiden päivämäärät. Ja otan taas vinkkejä vastaan hyvistä puutarhatapahtumista ja niiden ajankohdista. Päivitän listausta siis säännöllisesti.

Tätä blogipostausta saa jakaa 😊

Puutarhamessut ja -tapahtumat 2025 Suomessa...

27.-30.3.2025 Kevätpuutarha Kevätmessut 2025, Helsinki

26.-27.4.2025 Koti & Piha, Pori

17.5.2025 Pohjois-Suomen puutarhamessut, Ruukki

17.-18.5.2025 Minifarmi & Kukkamessut, Uusikaupunki

24.5.2025 Marketanpuiston Kevätmarkkinat, Espoo

24.5.2025 Lapua kukkii -puutarhamessut, Jokilaakson matkailupuutarha, Lapua

14.-15.6.2025 Loviisan avoimet puutarhat, Loviisa

6.7.2025 Avoimet puutarhat -tapahtuma, ympäri Suomea

14.-16.8.2025 Lepaa 2025, puutarha- ja viheralan ammattinäyttely, Hattula

15.-17.8.2025 Kukkakuhhaus, Rääkkylän Rasivaara


Puutarhamessut ja -tapahtumat 2025 muualla...

20.3.-11.5.2025 Keukenhof, Hollanti

27.-30.3.2025 Nordiska tradgårdar, Tukholma

16.-18.5.2025 Türin kukkamarkkinat, Viro

20.-24.5.2025 Chelsea Flower Show, Lontoo


Postauksen kuvat on viime vuoden Helsingin Kevätmessuilta.

Olisi kiva kuulla, mikä teistä on puutarhamessuilla parasta? Huomasin joidenkin puutarhamessujen muuttuneen yleismessuiksi, joissa puutarhapuoli on tosi pieni.
Ja vinkkejä puutarhamessuista otan mielelläni vastaan 😊

 

Puutarhaterveisin Sari