sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Tähtilaukka ja sen uusi kasvupaikka

 

Tämä tähtilaukka kukkii pitkään ja on kestävä, kun kasvupaikka on sille hyvä. Meidän pihalla kasvaa näitä kahdessa kohtaa ja aion siirtää ne samaan paikkaan. Ennen siirtoa on edessä kasvupaikan pieni kunnostus. Meillä on niille aivan ihanteellinen maa, joten sen puoleen kasvupaikalle ei tarvitsisi tehdä mitään.


Tähtilaukka ja sen tähtimäiset kukat...

Tähtilaukan kukat on tähtimäiset ja aika isot, verrattuna muihin laukkoihin. Kuvan tähtilaukka kasvaa kylvölaatikossa, johon olemme kylväneet monivuotisten kasvien siemeniä, joiden itäminen kestää tosi pitkään. Siellä kasvaa myös vaaleansinikukallista puistolemmikkiä, jonka lakastuneet kukkavarret on kuvassa tähtilaukan ympärillä. 
Tähtilaukka kukkii siis kesä-heinäkuun vaihteessa ja yllättävän pitkään


Laukan lehdet lakastuvat aikaisin...

Tähtilaukan lehdet lakastuvat jo kun ensimmäiset kukat avautuvat. Se on hyvin tyypillistä oikeastaan kaikille laukoille. Kuvasta näkyy myös hyvin, miten matala tähtilaukka on, ehkä vain noin 30-40 cm korkea.
Sen vasemmalla puolella kasvaa toisenlaista laukkaa, jolla on vihreät varret ja lakastuneet lehdet varren alaosassa.
Nämä lakastuvat lehdet tietysti huomioidaan aina kukkapenkin ja pihan suunnittelussa, kuten verkkokursseilla neuvon.

Tähtilaukan uusi kasvupaikka tekeillä...

Ne meidän toiset tähtilaukat kasvavat isossa kasviryhmässä ja lehtoakileijat on hieman vallanneet kohtaa. Aion siis poistaa tästä akileijaa ja ehkä siirtää muutamaa muutakin kasvia, jotta kohdasta tulee kivampi. Samalla teen tilaa tähtilaukoille. Tässäkin kohtaa kasvaa sirompaa laukkaa, ehkäpä sitä samaa mitä on sen toisen tähtilaukan vieressä. Täytyykin muistaa tutkia näiden kukkia tarkemmin.

Tähtilaukan kasvupaikka...

Tähtilaukka (Allium cristophii) viihtyy auringossa sekä kuivassa ja läpäisevässä maassa. Jos löytää sille sopivan kasvupaikan, niin se kukkii vuodesta toiseen. Silloin se myös talvehtii hyvin. Muuten se on hyvin helppohoitoinen laukkojen tapaan.

Laukat ovat siis sipulikasveja ja niiden kukkasipuleja on myynnissä syksyisin. Itse asiassa niiden myynti on jo alkanut monessa kotimaisessa kukkasipuleita myyvässä verkkokaupassa. 

Vinkkinä - jos haluat jotain erikoisempaa tai tosi trendikkään väristä sipulikukkaa, niin niiden sipulit kannattaa ostaa heti, kun ne tulevat myyntiin. Osa myydään loppuun nopeasti.

Muita postauksia laukoista...


Olisi kiva kuulla, oletko saanut tähtilaukan viihtymään useita vuosia kukkivana?


Puutarhaterveisin Sariperjantai 12. heinäkuuta 2024

Väriä vaihtava `Feuerball` samettikukka

 

Jännä väriä vaihtava `Feuerball` samettikukka on myös tosi rehevä ja tiiviskasvuinen. Kuten kuvasta näkyy se kukkii myös hyvin. Ekaa kertaa esikasvatin tätä ryhmäsamettikukan lajiketta siemenistä. Minulla on tapana istuttaa samettikukkia salaatin ja persiljan suojaksi, sillä rusakot jättävät samettikukat rauhaan. 


Samettikukka `Feuerball` kukkien väri muuttuu...

Yleensä samettikukilla kaikki kukat on saman väriset. Tällä `Feuerball` lajikkeella sen punaiset kukat muuttuvat pronssinvärisiksi lämpötilan vaikutuksesta. Alla oleva kuva on otettu pari päivää sitten, kun sää oli jo jonkun aikaa ollut viileämpi.

Tämä kuva on taasen otettu silloin, kun oli kuuma hellejakso. Selvästikin huomasi, miten punaiset kukat muuttuivat enemmän pronssinoransseiksi.

Kauniin punaiset ja kerrotut kukat...

Itse pidän enemmän näistä punaisista kukista. 

Tämän `Feuerball` lajikkeen kukat avautuvat siis punaisina ja se väri näkyy hyvin jo näissä avautuvissa nupuissa. Tämä lajike onkin kivan runsaskukkainen eli nuppuja on paljon.

Samettikukka istutetaan ulos kesäkuussa...

Samettikukka ei kestä pakkasta, joten nämä esikasvatetut taimet istutin ulos kesäkuun alkupuolella. Kuukaudessa ne ovat jo kasvaneet tosi tuuheiksi. Tämä kuva on siis otettu heti istuttamisen jälkeen. Taimet olisi voinut istuttaa hieman harvempaan, mutta kokeilumielessä istutimme ne näin.


Sperli `Feuerball` samettikukan siemenpussi...

Nopeasti otin tämän kuvan sen siemenpussista, niin se jää tänne muistiin. Siemenpussi on isokokoinen, kuten Sperlin siemenpussit aina. Vierellä on tavallisia taimiruukkuja, tai oikeasti ne on kyllä bioruukkuja, mutta perinteisten taimiruukkujen kokoisia.
Siemenpussin löysin keväällä Helsingin Kevätmessuilta. Siellä on aina niin hyvät siemenvalikoimat, koska monella osastolla oli siemeniä myynnissä. Toki tätä sarjaa löytyy ihan puutarhamyymälöistä ja varmasti myös verkkokaupoistakin. Esikasvatin taimet tietysti taas kuun mukaan, kuinkas muuten😊

Toinen monivärinen samettikukka...

Jännän värinen samettikukka `Chameleon` -postauksessa kuvia, miten laitamme samettikukkia salaatin yms. suojaksi. Meidän alueella majailee isot rusakot ja ne syö tosi nopeasti salaatit ja persiljat. Samettikukat on auttaneet siihen haasteeseen eli ne on pitäneet rusakot poissa salaatin kimpusta.
 
Postauksessa on siis siemenistä kasvatettu `Chameleon` samettikukka, joka on myös monivärinen, suorastaan kameleontti. Se oli todella kaunis.


Puutarhaterveisin Sarikeskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Pensasaidan leikkaaminen

 
Moni on kysellyt pensasaitojen leikkaamisesta ja milloin kuun mukaan se olisi hyvä tehdä. Nimittäin nyt on yksi hyvä aitojen kesäleikkausajankohta. Se on myös kuun mukaan katsottuna. Toki leikkaaminen riippuu myös kasvilajista, josta pensasaita on tehty. Sekä haluaako aidasta tiiviin näkösuojan vai riittääkö heikkokasvuinen aita.


Pensasaidan leikkaaminen lempipuuhaa...

Tosi pitkästä aikaa pääsin leikkaamaan pensasaitaa saksilla. Se oli tosi ihanaa! Olen aina aiemmin leikannut meidän vanhan orapihlaja-aidan saksilla, mutta viime vuosina innokas pensasaitaleikkurin käyttäjä on leikannut aidan.

Nyt leikatessa tuli mieleeni, miten ennen nautin siitä, että saksilla sai aidan tosi kauniiksi ja suoralinjaiseksi. Ja nytkin tuli heti se sama innostus ja leikkaamisen nautinto. Olin siis ihan innoissani ja en millään olisi malttanut lopettaa, mutta oli pakko lähteä tekemään yksi sovittu työjuttu.

Tätä kun kirjoitan nyt koneen äärellä, niin vieläkin aivan innostun. Olin siis täysin unohtanut, miten ihanaa aidan leikkaaminen oli ollut, siis suorastaan lempipuuhaani puutarhanhoidossa. Siinä näkee heti tuloksen eli aidan upeat suorat linjat. 

Eri aitapensaissa omat erityispiirteet...

Erilaisilla pensailla on ihan omat erityispiirteensä myös pensasaidoissa. Ne kannattaa huomioida, jotta aidasta saa tiiviskasvuisen. Toki senkin takia, että aita myös pysyy jatkossa tuuheana.
Tässä kuvassa on siperianhernepensasaita, jonka haasteena on se, että se levenee yläosastaan vanhemmiten. Lisäksi se herkästi kaljuuntuu alhaalta, jos on huolimaton leikkaaja.

Aronia-aidan leikkaamisessa omat haasteensa...

Aronia vapaasti kasvavana aitana voi kasvaa jopa 3 metriä leveäksi. Vielä jos siihen tulee paljon marjoja, mitkä painavat oksat maahan, se on silloin entistäkin leveämpi. Tosin sitä voi ennalta ehkäistä leikkaamisella.
Muotoon leikatussa aronia-aidassa on toisenlaiset haasteet. Se herkästi kaljuuntuu alhaalta tai siitä tulee tosi leveä tai muuten harvakasvuinen. Aronian leikkaamisessa on siis omat haasteensa, jotta aidasta saa tiiviskasvuisen ja jotta se myös pysyy sellaisena.

Havupensasaitojen leikkaaminen...

Havupensasaitojakin yleensä leikataan, koska ne muuten kasvaisivat liian korkeaksi tai liian leveiksi. Esimerkiksi suosittu `Brabant` tuija  kasvaa 7-10 metriä korkeaksi ja 2-3 metriä leveäksi. Meidän kunnassa rajalle saa istuttaa vain 3 metriä korkean kasviaidan, joten niitä uusia tuija-aitoja on pakko leikata jo senkin takia.

Havupensasaitoja tehdään myös marjakuusesta ja metsäkuusesta. Näillä kaikilla on omat erikoisuutensa leikkaamisen ja muun hoidon suhteen. Kuvassa on nuori marjakuusiaita, joka odottaa vielä leikkaamista.

Vapaasti kasvavan pensasaidan leikkaaminen...

Vapaasti kasvavia pensasaitoja leikataan yleensä keväällä joko hieman tai reippaammin, riippuen pensaslajista. Nyt parhaillaankin on yksi pensaiden leikkausajankohta.

Älä pilaa hyvää pensasaitaa...

Jos et tiedä, miten leikkaisit omaa pensasaitaa tai epäilet osaatko leikata sitä, suosittelen sinulle tätä uutta verkkokurssia. Koska väärin leikattu tai väärän aikaan leikattu pensasaita ei näytä hyvältä. Ja se on merkki siitä, että se kärsii ja jos teet sen vielä toisen kerran samalla tavalla väärin, pensas kärsii enemmän. Älä siis pilaa hyvää pensasaitaa vaan ota selvää, miten leikkaaminen tehdään niin, että aita voi hyvin ja pysyy jatkossakin hyvän näköisenä.

Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssi...

Koska hyväkuntoiset ja näkösuojaa antavat pensasaidat on tosi tärkeitä pihoilla, tein niiden hoidosta verkkokurssin. Sieltä löytää avun niin uuden aidan, vanhan aidan kuin jo heikkoon kuntoon menneen aidan leikkaamiseen. Siellä on myös ne muutamat muut todella tärkeät pensasaitojen hoitotoimet.
Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion.
Kurssi on siis www.sarinpuutarhakurssit.fi verkkokurssialustalla.

Pensasaidan leikkaaminen kuun mukaan...

Nyt parhaillaan on vielä pari päivää aikaa, jos haluaa leikkaamisen tuuhentavan aidan kasvua. Sekään ei auta, jos pensas leikataan sille sopimattomaan aikaan tai väärällä tavalla.

Sen sijaan jos leikkaat pensasaidan sen kasvilajille ihanteelliseen aikaan ja sille sopivalla tavalla tänään tai huomenna, todennäköisesti uutta kasvua tai lisää haaroittumista on enemmän, hieman kasvilajista riippuen.
Verkkokurssilla on kesän leikkauspäivät kuun mukaan, myös ne hillitsevän kasvun leikkauspäivät.Puutarhaterveisin Sari
sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Kellari ekologinen talvisäilytyspaikka

 
Kellari on ekologinen talvisäilytyspaikka monille kesäkukille ja tietysti myös juureksille. Siellä säilymiseen tarvittava viileys tulee luonnollisesti eikä viilentämiseen tarvita mitään konetta eikä sähköä. Lisäksi kellarissa on hyvät olosuhteet juureksille ja näille meidän yli 30 vuotta vanhojen daalioiden juurakoillekin. Siellä talvehtii myös monet muutkin kasvi.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Ekologinen kellari talvisäilytyspaikkana...

Kellarin viileys tulee siis luonnollisesti maan viileydestä, sillä kellari on lähes kokonaan maan alla. Meillä on vanhan talon alla kellarihuoneet, joissa on säilytetty perunat, hillot ja vastaavat. Ne toimii edelleen. Lisäksi siellä on tila, jossa on pienet ikkunat eli valoa tulee vain vähän. 

Jos talvella on lunta, niin pakkasilla isompikin tila pysyy plussan puolella. Jos ei ole lunta ja kovilla pakkasilla lämpötila lähenee nollaa, laitamme sinne lämpöpatterin ja seuraamme lämpötilaa. Ideana on se, että patteri estää lämpötilaa laskemasta pakkaselle. 

Kun kaikki kasvit on keväällä saatu siirrettyä ulos, kellarihuoneita tuuletetaan, jotta mahdollinen kosteus saadaan sieltä pois. Kellari on siis helppo ja toimiva säilytyspaikka.

Syksyllä viemme kesäkukkaruukut kellariin talvisäilytykseen. Kuvassa on ruostekukat helmikuun alussa, jolloin ne jo aloittavat uuden kasvun.

Kellarihuoneessa pieni ikkuna tuo valoa...

Isommassa kellarihuoneessa pienestä ikkunasta tuleva valo saa osan kasveista keväällä heräämään kasvuun. Valo on niin vähäistä, että kasvu on hentoa. Se ei haittaa, sillä suurin osa kasveista leikataan joka tapauksessa keväällä.
Yllä kuva syyssyrikasta kellarissa, kun kasvu on jo alkanut. Alapuolella kuva siitä syyskuun alkupuolelta. Se on siis talvetettu kellarissa jo vuosia. Ulkona se ei meillä talvehtisi.

Pelargonit ja verenpisarat...

Kellarihuoneessa säilytämme myös piharuukkujen pelargonit. Niiden kanssa pitää olla tarkkana siinä, että multa ei missään vaiheessa ole liian märkää. Sitä pelargonit eivät kestä.
Kuvassa on jokin vanha erikoisempi pelargoni, joka kasvattaa pitkiä varsia.

Syksyllä siirrämme myös verenpisarat kellarihuoneen viileyteen. Siellä ne saa rauhassa lakastuttaa lehtensä, jotka siivoamme myöhemmin talven aikana. 
Verenpisarat on myös vanhoja, sillä ne ovat talvehtineet niin hyvin.

Jättiverbenat ja monet muutkin säilyvät talven yli kellarissa...

Jättiverbenan siementaimia ilmestyy joka kesä kasvimaalle, koska sitä on kasvanut siellä useana vuotena. Joka syksy kaivamme taimet ylös ja säilytämme ne kellarissa talven yli. Jättiverbena ei nimittäin talvehdi ulkona. Keväällä istutamme ne suoraan maahan. Tänä vuonna ne pääsivät ihan uuteen kasviryhmään. Saa nähdä, alkaako sinnekin ilmestyä pikkutaimia ensi kesänä.

Kesäkukkien talvisäilytysohjeita...

Tässä vielä linkkejä blogipostauksiin, joista löytyy ohjeita eri kesäkukkien talvisäilytykseen

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/07/07/heina-24-kellari


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Puutarhaterveisin Sariperjantai 5. heinäkuuta 2024

Pihakuulumisia ja kompostorin tyhjennys

 

Tässä pihakuulumisia näin heinäkuun alusta, jolloin tyhjennettiin taas lämpökompostorista puoliraakaa kompostimultaa. Nyt parhaillaan puutarhassa kukkii monet perennat ja pensaat, vaikka takana on pitkä sateeton jakso. Se puutarhassa onkin niin ihanaa, että siellä on kauneutta ja kukkia aikaisesta keväästä talven tuloon asti. Toki eniten näin kesällä.

Kuvassa kukkii parhaillaan punainen neilikkaruusu ja sen edessä vaaleanpunainen harmaamalvikki. Vaaleanpunaisia myskimalvoja on myös siinä kohtaa, tosin ne eivät näy kuvassa. Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva -postauksessa lisää näistä upeista vaaleanpunaisista perinneperennoista.

Marskinlilja kukkii vieläkin...

Tämä näyttävä oranssikukallinen marskinlilja kukkii edelleen. Sillä on kivan pitkä kukinta-aika, vaikka oli lämmintä ja kuivaa. Kuvasta hyvin näkyy, miten sen lehdet ovat jo lakastumaan päin. Tämä ei kuitenkaan ole sipulikasvi, vaan sillä on juurakko. Näyttävä marskinlilja kukkii -postauksesta siitä enemmän kesäkuulta.


Avomaatomaatit viihtyy ulkona...

Tällä korkeaksi kasvavalla avomaatomaatilla on jo kasvamassa isot tomaatin raakileet ulkona. Sen sijaan parvekkeen kuumuudessa olevat avomaatomaatin taimet ovat selvästikin kärsineet ja raakileet on pienet. 
Ulkona nämä on nyt tuettuna maahan. Lisää näistä Avomaatomaatit kastelualtaisiin vattumaalle -postauksessa.

Vanha metsälehmus kukkii ja tuoksuu...

Meidän pihalla kasvaa vanha metsälehmus, joka on siis erilainen, mitä katupuuna ja puistoissa yleisesti käytetty puistolehmus. Metsälehmus on luonnonvarainen paikoitellen täällä eteläisessä Suomessa ja kuulemma sitä kasvaa tässä lähistöllä luonnonvaraisena. Sitä kutsutaan myös niinipuuksi ja siitä hyvät kuvat Orava hakee metsälehmuksesta niintä pesään -postauksessa.

Nyt metsälehmus siis kukkii parhaillaan ja kukista tulee aivan hurmaavan ihana tuoksu. 

Lämpökompostorin tyhjennys...

Ehdittiin jo tyhjentää lämpökompostorista hieman puoliraakaa kompostimultaa, jotta kompostori pysyy tasaisessa toiminnassa. Silloin kaikki biojätteet kompostoituu mullaksi tasaisesti ilman massan jäähtymistä... ympäri vuoden.
Meillä on tämä Biolan Pikakompostori ollut käytössä jo 25 vuotta ja se on malliltaan siis vanha. Silloin siinä tuli mukana kätevä tyhjennyskaukalo, joka helpottaa tyhjennyksessä. Kuvassa näkyykin miten kompostorin alaluukusta on pudonnut kompostimultaa kaukaloon. Alla oleva pihakiveys pysyy näin siis puhtaana. Nykyään voi ostaa kahvallisen tyhjennyskaukalon erikseen ja se on parempi, mitä tämä vanha kahvaton.

Lämpökompostorin tyhjennys on muuttunut miellyttäväksi puuhaksi, kun sen tekee usein eli vaikka joka toinen kuukausi. Silloin otetaan vain 1-2 ämpärillistä puoliraakaamultaa pois. Ja nykyään puoliraaka kompostimulta on myös hajuttomampaa, Biolan Tehokuivikkeen ansioista, jota käytämme viileään aikaan ja talvella.
Tässä viime vuodelta postaus Lämpökompostori säästää jätemaksuissa.

Lämpökompostorista multa puutarhakompostiin...

Veimme tuttuun tapaan lämpökompostorista otetun puoliraa`an kompostimullan puutarhakompostiin. Se haudattiin tänä kesänä tulleen puutarhajätteen sekaan. Peitettiin siis se hyvin kitkentä- ja kasvijätteellä. Näin olemme tehneet niin kauan kuin muistan. 
Puutarhakompostista saamme paljon multaa. Siitä lisää Ilmaista multaa 50 kottikärryllistä -postauksessa.
Tietysti kaikki kompostorin ja kompostien hoitotoimet sekä kasvien istuttamiset yms. ajoitamme aina kuun mukaan. Siitä lisää Kastelupäivät ja kuu -sivulla.


Puutarhaterveisin Sari
keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Pari päivää kitkemistä kuun mukaan

 
Nyt parhaillaan on vielä pari päivää rikkaruohojen kitkemistä kuun mukaan eli on hyvät Kitkemispäivät. Tietysti kitken tosi innoissani nyt, kun silloin Suurena Kitkemispäivänä en päässyt kitkemään lainkaan. Yksi mielenkiintoinen kohta kitkeä on meidän vanhan luonnonkivipolun kivien saumat. Niitä ei olla kitketty vielä kertaakaan tänä vuonna. 


Kivituhkapiha täynnä pieniä rikkaruohoja...

Koivun pieniä siementaimia on kivituhkapihassa joissain kohtaa isot alueet. Lähistöllä on siis vanhoja koivuja. Toki kivituhkassa kasvaa myös muitakin pieniä rikkaruohojen alkuja. Nämä päivät on niiden poistoon tosi hyviä. Ne on helpointa harata. Siihenkin on omat niksinsä, joista enemmän sillä kitkemisen verkkokurssilla.
Kuvaan on tuuli tuonut yhden pelargonin punaisen terälehdenkin.

Rikkaruohon vai perennan pieni siementaimi...

Kitkeminen tähän aikaan on vielä aika tarkkaa puuhaa, kun perennojen siementaimet on pieniä. Ja niitä ilmestyy edelleen. Meillä on tapana säilyttää kaikki kuvan harmaakäenkukan taimet, koska se on kaksivuotinen kasvi. 

Samoin säästämme muidenkin kaksivuotisten, liljojen, laventelin ja monen muun perennan pikkutaimet. Ne sitten siirretään toiseen paikkaan turvaan kasvamaan isommaksi, ennen lopullista kasvupaikkaa. Näin saa hyviä taimia helpolla.
Saa siis katsoa tarkkaan kitkettäessä, onko pikku taimi perenna vai rikkaruoho.

Alakasvimaan kitkemistä kuun mukaan, sateen jälkeen...

Alakasvimaata, jossa on monivuotiset perennamaiset hyötykasvit, emme ole kitkeneet kuin isommat pois keväällä. Siinä kohtaa maassa on hieman savea ja näin kuiva jaksona maa on aika kovaa. 
Joten toivottavasti tämän päivän tihkusateen jälkeen maa kostuu sen verran, että kitkeminen helpottuu. 

Maa on kuivaa edelleen...

Meidän alueella on siis satanut kunnolla viimeksi huhtikuun lopulla. Sen jälkeen on tullut muutamia kevyitä sateita, mitkä eivät ole kastelleet maata kunnolla. Maa on siis edelleen kuivaa. Tänään sääennuste lupaili 7 mm sadetta ja se tarkoittaa 7 litraa vettä / 1m2, ei siis edes kastelukannullista.

Kuvassa rönsyansikka näyttää kuivuneelta, vaikka sen sanotaan kestävän kuivuutta. Se todennäköisesti toipuu, jos sateita tulee vielä lähipäivinä. 
Emme siis kastele pihalla kuin kylvökset, ruukuissa kasvavat sekä taimet. Tähän asti kaivovesi on riittänyt, kun kastellaan harkiten ja vettä tuhlaamatta😊

Kuivuudesta on kyllä hyviäkin puolia. Rikkaruohoja on vähemmän ja espanjansiruetanat pysyvät piiloissaan. 


Hyvät Kitkemispäivät 2.-4.7.2024 iltapäivällä


Lisää Kitkemispäiviä sekä selkeät ohjeet erilaisten rikkaruohojen kitkemiseen eri tekniikoilla, löydät verkkokurssilta. Nyt kitketään iltapäivällä, vaikka niin myöhään kuin näkee kitkeä😊
Ehdit hyvin katsoa ne itsellesi oleellisimmat videot ja lähteä testaamaan niiden tehoa rikkaruohoihin. Eli kurssin materiaaleja voi katsoa missä järjestyksessä tahansa. 
Katso lisää kurssista Tehokas kitkeminen kuun mukaan.
Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi verkkokurssialustalta.

Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Kukittava lannoite - lisälannoituksen aika

 

Paras kukittava lannoite on tietysti orgaaninen lannoite, monestakin syystä. Jo vuosia olemme lannoittaneet niillä niin kesäkukat kuin monivuotisetkin pitkään kukkivat kasvit. Etenkin kesäkukkia kannattaa lannoittaa myöhälle syksylle asti, niin silloin ne myös kukkivat tauotta. Kun taas monivuotisia kasveja lannoitetaan keväällä ja vain muutamat kaipaavat kesällä lisälannoitusta.


Kesäkukat kukkivat komeasti lannoituksella...

Tältä näyttää ne meidän uudet pelargonit, joille laitettiin varastolannoitus heti istutuksen yhteydessä. Siitä kuvia ja lisää juttua Kesäkukat saa kukkimaan läpi kesän -postauksessa. Vähän aikaa sitten annettiin niille taas varastolannoitus multaan, pelargonien väleihin. Käytin samaa lannoitetta, mitä istuttaessa, koska se selvästikin kukittaa pelargoneja tosi hyvin.
Jos et tiedä, miten varastolannoitus annetaan kesäkukille, niin Kesäkukille ja pelargoneille varastolannoitus -postauksessa näet siitä kuvat.

Paras kukittava lannoite...

Kesäkukille paras kukittava lannoite on orgaaninen lannoite, jossa on hyvä NPK-suhde. Orgaaninen tarkoittaa sitä, että lannoite on valmistettu joko eläinperäisestä aineesta tai kasviperäisestä aineesta. Se mainitaan pakkauksen tiedoissa.

Orgaaninen lannoite on sen takia hyvä, että se pitää mullan mikrobitoiminnan hyvässä kunnossa, mikä on tärkeää aina kasvien hyvinvoinnille.
Koska multana on biohiiltä ja kompostiainesta sisältävää multaa, kannattaa todellakin pitää huolta mullan mikrobitoiminnasta. Sillä se auttaa kasveja kestämään paremmin esim. kuumuuden ja kuivuuden aiheuttamaa stressiä.
Orgaaniset lannoitteet on hidasliukoisia, mikä on hyvä kasveille ja sen takia vain niitä voi käyttää varastolannoituksena.
Lannoitteissa pääravinteet merkitään NPK eli typpi, fosfori ja kaliumin. Ravinteista kalium vaikuttaa kukintaan, joten lannoite, jossa on enemmän kaliumia mitä typpeä, on hyvä kukittamaan. Siis kesäkukat tarvitsevat myös typpeä eli kokonaan sen ei ole hyvä puuttua.

Pelargoneille käytin nyt siis Biolanin Parvekekasvilannoitetta, jossa NPK 6-2-9. Siinä on myös lisänä hivenravinteita.
Orgaanisissa lannoitteissa kalium on usein noinkin pieni ja silti se kukittaa runsaasti, kun noudattaa annosteluohjetta.

Jaloruusujen lisälannoituksen aika...

Jalo-, ryhmä- sekä maanpeittoruusut, jotka kukkivat talventuloon asti, kaipaavat jo lisälannoitusta kesä-heinäkuun vaihteessa. Ne siis lannoitettiin jo keväällä. Niillekin laitan lannoitteen varastolannoituksena mullan sisään.
Monesti olen käyttänyt orgaanista Solabiolin Ruusulannoitetta tai jotain orgaanista tomaattilannoitetta. Ne nimittäin kukittavat myös tosi hyvin. Ruusuille ruusulannoitetta -postauksessa lisää kuvia lannoittamisesta ja näistä ruusuista.

Isokukallisille kärhöille kukittava lisälannoitus...

Nyt on hyvä antaa lisälannoitusta myös monivuotisille isokukallisille kärhöille, jotta ne jaksavat kukkia pitkään. Ja niillekin tietysti kukittavaa lannoitetta.
Tämä meidän vanhempi patiokärhö kukkii komeasti, vaikka myrskytuuli hieman riepotteli sitä. Sille olemme antaneet myös Biolanin Parvekelannoitetta ja nyt annoimme taas lisää. Tämän siis säilytämme talven yli kellarissa.
Vanha kärhö kukkii ruukussa -postauksessa kuvia tästä viime vuodelta. Ruukussa kasvaa edelleen tummalehtiset kolmiokäenkaalit

Lisälannoitus kuun mukaan...

Yleensä näille muutamille kasveille annetaan lisälannoitus kesäkuun lopulla tai heinäkuun ihan alussa.  Joten kuun mukaan tänään tai ensi viikolla on hyvä aika siihen puuhaan 5.7.2024 asti.


Puutarhaterveisin Sari