torstai 18. huhtikuuta 2024

Biohiili vähentää kastelua puutarhassa

 Kaupallinen yhteistyö - Carbons Finland Oy

Biohiili vähentää huomattavasti kastelua puutarhan monivuotisilla kasveilla, lavakauluksissa, amppeleissa ja terassin ruukkupuutarhassa. Olen testaillut sitä omalla pihalla nyt jo yli 5 vuotta ja en itse enää suostu istuttamaan mitään, ilman biohiiltä. Sitä ei tarvitse edes myöhemmin lisätä maahan, koska se pysyy toimina vuosikymmeniä. Viime kesän kahden kuukauden sateeton jakso vahvisti entisestään biohiilen merkitystä kasvien vesivarastona. 


Biohiili pidentää kastelujen väliä myös taimilla...

Biohiili sitoo huokosiinsa vettä maasta ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön. Sen takia kasvien ja taimien kasteluväli pitenee. Siksi uusilla pihoilla ja uusissa istutuksissa biohiilestä on iso apu, kun kastelua tarvitaan vähemmän ja toki samalla säästyy vettä.
Kuvassa on viime kesänä kuivahkolla paikalla kasvavat kuunliljat, joita ei kasteltu kertaakaan. Kasvit on sadeveden varassa ja mullassa on siis biohiiltä.

Biohiiltä voi myös lisätä vanhojen kasvien multaan ja silloinkin vedellä sekä ravinteilla ladattuna. Jos esim. marjapensaat kärsivät kuivuudesta, voi niiden multaan, juuristoalueen reunamille, sekoittaa ladattua biohiiltä. Kun sen kerran tekee, sitä ei tarvitse myöhemmin lisätä.

Aikainen kevät paras aika lisätä biohiili maahan...

Nyt kun maa on vielä kosteaa lumen sulamisen jäljiltä, on paras aika lisätä biohiiltä maahan. Nimittäin silloin biohiiltä ei tarvitse ladata vedessä, koska biohiili saa kosteasta maasta huokosensa täyteen vettä. Sääennuste lupailee lähiviikoilla sateitakin eli maa pysyy kosteana vielä pitkään. Biohiileen latautuu vesi ja ravinteet noin 2-4 viikkoa. 

Se mikä täytyy muistaa nytkin on lannoitus! Eli kosteaan multaa sekoitetaan orgaanista lannoitetta ja biohiiltä. Hyvä yleisohje 1m2:lle on 10 litraa Carbons Biohiiltä ja 0,3 dl Biolan Luonnonlannoitetta. Ne sekoitetaan nyt multaan, jolloin biohiilen huokosiin varastoituu ravinteita lannoitteesta ja vettä kosteasta maasta.
Sen jälkeen näin latautunut biohiili toimii kasveille vesi- ja ravinnevarastona, luovuttaen niitä kasveille tarvittaessa. Biohiili lisää myös maan mikrobitoimintaa eli pieneliötoimintaa, kunhan käyttää orgaanisia lannoitteita!
Jos myöhemmin keväällä lisäät biohiiltä multaan, niin lataa se ensin vedellä ja ravinteilla. Siitä ohjeita vanhemmassa postauksessa Biohiilen lataus eri tavoilla.

Vähentää myös kesäkukkaruukkujen kastelua...

Kesäkukkaruukkuja pitää hellekesänä kastella jopa päivittäin, joten kastelun helpottuminen biohiilen avulla on iso apu. Toki pitää edelleen kastella, mutta kastelujen väli pitenee. Ja vaikka multa olisi jo aika kuivahkoa, niin kasvit eivät heti kärsi kuivuudesta eli nuput ei kuivu, lehdet ei nuoku jne.. Kasvit siis voivat paremmin. Tietysti pitää myös muistaa lannoittaa kesäkukkia.
Ruukkujen multaan biohiiltä lisätään noin 10% mullan määrästä ja samalla lisätään myös orgaanista lannoitetta, lannoitteen ohjeen mukaan.
Ehkäpä muistat meidän upeat oranssit daaliat. Niillä on biohiiltä mullassa ja joka kevät lannoitamme mullan ennen juurakoiden istuttamista. Daalioista kuvia Vanhat daaliat ja daaliakesä.

Nurmikolle hienojakoinen biohiili paras...

Jos olet tekemässä uutta nurmikkoa aurinkoiselle tontille ja kohta ei ole luonnostaan kosteahko, niin nurmikko tulee kellastumaan kesäisin, ellet kastele sitä säännöllisesti. Saat vähennettyä kastelua huomattavasti, jos sekoitat biohiiltä nurmikkomultaan. 

Nurmikolle suositellaan hienojakoista biohiiltä, koska siinä on eniten pintaa, joka sitoo huokosiinsa vettä. Eli hienojakoisesta biohiilestä saadaan nurmikolle enemmän vesivarastoa. Kuvassa on isompi pussi hienolaatuista Carbons Puutarhahiiltä, mutta nurmikolle on myös oma Carbons Nurmikkohiiliä, jonka raekoko on hienoa 0-2mm.
Kuva on otettu eilen meidän pieneltä siirtonurmikolta, johon on noin viisi vuotta sitten lisätty biohiiltä. Se on saanut nurmikon pysymään vihreänä ja nytkin se on jo alkanut vihertää.
Silloin lisättiin biohiiltä nurmikolle painettuihin reikiin, jotta saatiin sitä nurmikon multakerrokseen.

Biohiilen raekoolla on merkitystä...

Biohiilen raekoolla on merkitystä, miten se sitoo vettä kasveille. Ihan hienojakoinen 0-2 mm sitoo siis eniten vettä ja sitä suositellaan etenkin nurmikolle. Sitä toki voi käyttää muillekin.

Monikäyttöinen biohiili 1-10mm sisältää sitä hienojakoista ja myös isompia biohiilen palasia. Isommat palat tuovat maahan ilmavuutta, mikä myös on tärkeää tietyissä tilanteissa.

Jos biohiili on kovin isoina paloina eli yli 10mm eli 1cm, niin ne palat voivat olla hankalia esim. siementen kylvöissä. Ne ovat siis tiellä tai estävät siemenen itämistä. Lisäksi isot palat vähentävät hienomman biohiilen määrää pussissa, jolloin vettä varastoituu vähemmän, koska hienojakoista on vain vähän. 
Eli biohiilen raekoolla on merkitystä! Puutarhassa paras biohiilen raekoko on 0-10 mm välillä.
Kuvassa on hienojakoista Carbons Puutarhahiiltä sekä Carbons Biohiili 2-10mm.

Hyötykasveille iso etu biohiilestä...

Puutarhassa yksivuotiset vihannekset vaativat paljon kastelua ja kylvöt jopa päivittäin. Jo sen takia biohiili on iso etu hyötytarhassa. Kastelujen väli siis pitenee ja vaikka multa pääsisi hieman kuivahtamaan, niin kasvit eivät heti kärsi, koska ne saavat juurillaan vielä biohiilestä vettä. 
Myös biohiilen muut ominaisuudet parantavat hyötykasvien kasvua, kuten sen huokosiin varastoituneet ravinteet ja mullan pieneliötoimintaa lisäävä pintarakenne.
Tässä vielä kuva ihmeellisistä pavuista viime kesältä, jolloin emme voineet kastella kasvimaata kertaakaan, koska kaivossa ei ollut vettä. Nämä vahapavut kasvoivat ilman kastelua kuivana kesänä, mitä edelleen ihmettelen. Jos niitä olisi kasteltu, kasvusto olisi rehevämpi ja sato huomattavasti suurempi.
Eli yksivuotisia kasveja siis pitää kastella, jos ei sada, mutta biohiili maassa vähentää selvästi kastelun tarvetta! Se tarkoittaa harvemmin kastelua, jolloin säästyy aikaa ja vettä.

Meidän kasvimaalle lisättiin biohiiltä keväällä 2018, mistä Biohiili mansikkamaan ja kasvimaan kunnostuksessa testi -postaus. Siinä näkyy myös, miten latasimme biohiilen silloin.

Sinä kesänä kaikki kasvimaan kasvit kasvoivat ennätyksellisesti. Siitä kuvia Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa. Jo näistä kuvista näkee, miten suuri merkitys biohiilellä on hyötykasveille.
Carbons Finland Oy:n biohiiltä on myynnissä eri kokoisina pakkauksina heidän omassa verkkokaupassa. Siellä on myös isoja 500 litran pakkauksia. 
Carbons Biohiililtä myy myös Hankkija, puutarhamyymälät ja puutarhaverkkokaupat.


Biohiili on vähähappisessa ja hyvin korkeassa lämpötilassa poltettua puuta. Ei siis takan tai saunan kiukaan pesästä jääneitä hiilen paloja.


Puutarhaterveisin Sarisunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Ihania krookuksia pölyttäjille ja paljon

Näitä ihania krookuksia kukkii nyt tosi paljon meidän pihalla pölyttäjille. Niitä on erilaisia eli on näitä kuvan isokukallisia krookuksia ja sitten on monenlaisia pienikukallisia krookuksia. Kumpienkin kukissa käy aikamoinen surina ja vilske tähän aikaan keväästä. Ne onkin todella hyviä maalis-huhtikuun pörriäiskasveja.


Sykähdyttävän kaunis krookus pölyttäjille...

Löysin meidän yhdestä kasviryhmästä tällaisen mättään krookuksia. Niiden kukat on ihan huikean kauniit ja värisävy niin upea. Kukan malli tai terälehtien muoto on hieman erilaisempi, mitä perinteisillä isokukallisilla. Sen huomaa, kun vertaa ekaa kuvaa tähän. Tässäkin kävi pörriäisiä, en vain ehtinyt kuvata, olivat nopeampia.

Valkoisten krookusten sekaan ilmestynyt sinisiä...

Kuupuutarhaani olen istuttanut vain valkoisia krookuksia. Kummasti niiden sekaan on ilmestynyt sinisiä krookuksia. Ne on vielä eri sinisen sävyisiä, eikä vain yhtä sinistä. Onkohan valkoiset jotenkin taantuneet sinisiksi vai mitä ihmettä on tapahtunut? 

Kun tarkemmin katsoo näitä valkoisia, niin niiden kukkien varressa on myös sinertävyyttä. Kuvan oikeassa reunassa olevan sinisen krookuksen kärki on jännästi vaalea. Krookus muuten tekee sivumukuloita eli lisääntyy siten. Olisikohan nämä siniset tulleet niistä?

Veikeä sieberinsahrami...

Pienikukallisista krookuksista tämä sieberinsahrami on hauskan kolmivärinen. Sen kukissa on siis sinertävän sävyn lisäksi valkoista ja keltaista

Paljon krookuksia pölyttäjille...

Tässä kuva yhdestä pihamme kohdasta, johon krookukset ovat levinneet kivasti. Alue jatkuu vielä kuvan reunojen ulkopuolelle. Nämä meidän krookusmeret on tärkeitä pölyttäjille tähän aikaan keväästä. Eli mitä enemmän krookuksia, sitä parempi. Tänä vuonna rusakot on onneksi syöneet vain muutamasta kohdasta hieman krookuksia.  Ollaan siis saatu pölyttäjien kanssa nauttia krookusten kukkaloistosta. 

Trendikkäässä kukkanurmikossa nämä ovat aivan loistavia kevätkukkia. 

Krookukset eli sahramit...

Jalostetumpien isokukallisten krookusten virallinen suomenkielinen nimi on kevätsahrami, mitä harvemmin näkee käytettävän. Usein niiden sipulit myydään isokukallisina krookuksina.
Pienikukalliset krookukset on vähän jalostettuja ja niitä on montaa eri lajia kuten esim. kultasahrami, sieberinsahrami ja tähtisahrami. Niitä myydään myös kasvitieteellisinä krookuksina.


Näyttäisi siltä, että krookukset eivät ole kärsineet siitä, että rusakot syö ne aina välillä. Myös kuivat kesät ei näytä haittaavan niitä lainkaan, ei edes se viime vuoden sateeton toukokuu. Siis aivan ihania ja helppoja kevätkukkia😊


Puutarhaterveisin Sariperjantai 12. huhtikuuta 2024

Kotipihan kevättyöt

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy

Aloittelin jo kotipihan kevättyöt ja teemme niitä tuttuun tapaan vähitellen sään mukaan. Aina kun on aurinkoinen ja lämmin kevätpäivä, niin näitä puutarhan kevättöitä tulee tehtyä innokkaasti jopa yllättävän paljon kerralla. Nyt aloitin siis talventörröttäjien leikkaamisella ja lannoituksella muutamasta kasviryhmästä. 


Talventörröttäjien leikkaaminen...

Osan perennojen varsista olimme jättäneet syksyllä leikkaamatta. Jätimme ne siis talventörröttäjiksi, suojaamaan perennoja ja niissä viihtyy myös monet hyönteiset. Nyt kun sääennuste ei lupaa enää kunnon yöpakkasia, oli aika leikata niiden varret. Silppusin niitä pienemmiksi ja jätin mullanpinnalle maan mikrobeille ruuaksi. Osa versoista meni ihan käsin taittelemalla pieniksi paloiksi.
Sen jälkeen ripottelin vähän lannoiterakeita varsisilpun päälle. Halusin vielä viimeistellä kohdan siistimmäksi ohuella multakerroksella. Siihen olisi sopinut loistavasti meidän omasta puutarhakompostista saatu multa, mutta tähän aikaan keväästä se on vielä hieman jäässä.

Lannoitus tärkeä kotipihan kevättyö...

Kotipihan yksi tärkeimmistä kevättöistä on lannoittaminen. Teen sen yleensä huhti-toukokuun vaihteessa, vähän keväästä riippuen. Lannoitus kannattaa tehdä aina harkiten ja kasvilajin tarpeen mukaan.
Kevätlannoitus on tärkeä etenkin hyötykasveille, sillä se varmistaa hyötykasveilla hyvä sadon. Nimittäin ravinneköyhässä maassa kasvit kasvavat heikommin ja silloin satoa saa vähemmän. 

Samoin jos haluaa nurmikkoheinien kasvavan vahvasti, nurmikkoa on hyvä lannoittaa keväällä, kun nurmikko jo hieman vihertää. On myös paljon pitkälle jalostettuja kasveja, joiden runsas kukinta suorastaan vaatii lannoitusta kuten isokukalliset kärhöt, peitto-, jalo- ja ryhmäruusut. Ne muuten lannoitan varastolannoituksena, en siis ripottele lannoitetta mullan pinnalle.
Itse annostelen lannoitteen tosi tarkkaan desin mitalla. Meillä onkin lannoitteille ihan oma mitta pihavarastossa. Kun lannoitteen mittaa, niin ei tule laitettua liikaa eikä liian vähän.

Lannoitteen määrä kasvilajin mukaan...

Suosin luomuviljelyyn soveltuvia lannoitteita, sillä ne eivät vioita maan mikrobitoimintaa, vaan päin vastoin. 
Erilaisille kasveille on eri annostelumäärät. On nimittäin runsasravinteisen, keskiravinteisen ja niukkaravinteisen maan kasveja. Eri kasveille sopivat määrät löytyy Biolanin verkkosivuilta Lannoitteiden annostelutaulukko.

Esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitetta annostellaan näin:
 • tomaattimaalle 5 litraa/10m2 eli  0,5 dl/1m2
 • kesäkukkamaalle 3 litraa/10m2
 • nurmikolle 2-3 litraa/10m2
 • perunamaalle 1,5 litraa/10m2
 • mansikkamaalle 1 litra/10m2

Tämä Biolan Luonnonlannoite on siis hyvä yleislannoite kotipihalla ja se sisältää myös merilevää. Happaman maan kasveille, kuten alppiruusuille, atsalealle ja pensasmustikalle on oma Biolan Havu- ja rodolannoite.

Jos taas kasvattaa isommalla alueella yhtä kasvia, moni käyttää silloin kasvien erikoislannoitteita. Biolanilla niitä löytyy luomuviljelyyn soveltuvina Peruna- ja juureslannoite, Marja ja hedelmälannoite sekä Kasvimaalannoite. Niissä on eri kasviryhmille optimaaliset ravinnesuhteet.

Turpeeton Puutarhamulta korvaa kompostimullan...

Koska meidän puutarhakomposti oli vielä jäässä, käytin tätä Biolanin Turpeetonta Puutarhamultaa perennojen varsisilpun ja lannoitteen päälle. Näin siitä tuli siistimmän näköinen.

Turpeeton Puutarhamulta on kompostoitua eli siinä on valmiina mullan mikrobitoimintaa, etenkin kun se sisältää myös biohiiltä. Jos et vielä tiedä, niin biohiili on kasveille tärkeä aine mullassa. Se nimissäin sitoo vettä huokosiinsa kasvein käyttöön sekä toimiin mullan pieneliötoiminnalle hyvänä kasvualustana. Koska vesi ja mullan runsas pieneliötoiminta on kasvien kasvulle ja hyvinvoinnille todella tärkeitä, niin nykyään suosin  multaa, jossa on jo valmiina biohiiltä.
Turpeeton Puutarhamulta on uudenajan multaa, joka on 100% turpeetonta. Se on siis tehty kierrätetyistä tai nopeasti uusiutuvista raaka-aineista. Tarkemmat tuotetiedot näet Biolan Turpeeton Puutarhamulta -sivulta.

Meidän kukkanurmikkoa ei haravoida...

Haravoimme kevyesti jo syksyllä nurmikolta puiden lehdet kompostiin, joten emme haravoi sitä nyt. Yleensäkään kukkanurmikko ei kaipaa kevätharavointia, sillä se on jo aloittanut kukkimisen ja ruohokin vihertää.
Jos haluaa haravoida nurmikkoa, se kannattaa tehdä vasta, kun nurmikon maa on kuivahtanut. Siten nurmikko pysyy paremmassa kunnossa, kun ei haravoi sitä liian aikaisin. Silloin ei myöskään tule häirittyä siinä majailevia hyönteisiä.

Pensaiden ja puiden leikkaaminen...

Pensaat ja hedelmäpuut on hyvä leikata ajoissa, siis ennen kuin silmut puhkeavat niissä. Meillä on onneksi aika vähän leikattavia kasveja, koska niillä on tilaa kasvaa. Tietyt pensaat myös kukkivat upeammin, kun niitä ei leikkaa liikaa. 
Hedelmäpuut pitää vielä käydä leikkaamassa, tosin eipä niissäkään ole paljoa leikattavaa. Nuorien puiden ympärillä olevat verkotkin saa olla vielä paikoillaan suojaamassa niitä rusakoilta, metsäkauriilta ja peuroilta. 

Rikkaruohojen kitkeminen...

Yksi lempipuuhistani pihalla on kitkeminen ja sitä odotan innolla. Sitäkään en vielä tehnyt, vaan odottelen kuun loppupuolelle. Ennen sitä kyllä vähän tutkailen, mistä aloittaa ja onko jossain hankalia rikkaruohoja, joita pitäisi pikaisesti poistaa. Eli tässä vaiheessa maltti valttia😊


Keväisin puutarhaterveisin Sarikeskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Talventähti kevään ensimmäisiä kukkijoita

Talventähti on yksi kevään ensimmäisiä kukkijoita. Otin nämä kuvat eilen eli pari päivää siitä, kun viimeiset lumet oli sulaneet niiden kohdalta. Niiden kukissa näytti vierailevan kivasti myös erilaisia hyönteisiä. Se ei kuitenkaan kuulu parhaimpiin pörriäiskasveihin, mutta on kiva lisä muiden aikaisin kukkivien sipulikukkien seassa.


Talventähti on yksi kevään ensimmäisiä kukkijoita...

Kevään aikaiset ja ensimmäiset kukkijat on niin tärkeitä ilahduttajia, että niitä on kiva olla monessa kohtaa puutarhassa. Joten talventähtiä on sen takia meillekin istutettu useampaan kohtaan. Se kukkii siis maalis-huhtikuun vaihteessa, hieman kevään etenemisestä riippuen.

Tässä kuvien kohdassa talventähdet  on viihtyneet todella hyvin. Kun taas muista kohdista, ne on vähitellen hiipuneet. Tämä on selvästikin niille mieluinen paikka.

 

Matalat sipulikukat ja talvivihreät perennat...

Kuten kuvasta näkyy, matalia kevään sipulikukkia ei kannata istuttaa talvivihreiden perennojen sekaan. Helposti käy niin, että perennojen lehdet peittävät aikaiset kukkijat kokonaan.
Tässä kohtaa meillä on käynyt niin, että viime kesänä siirrettiin kasviryhmän reunaan keijunkukkia. Nyt sitten muutamasta kohdasta pilkistää talventähtiä. Ehkä siirrän talventähdet hieman paremmalle paikalle.


Talventähti lisääntyy siemenistä...

Se mikä näissä talventähdissä on myös kivaa, ne lisääntyvät siemenistä hyvällä paikalla. Taimet myös kehittyvät nopeasti eli siementaimi voi kukkia jo noin 3 vuoden kuluttua itämisestä. Meillä on nyt tänä keväänä kukkivia talventähtiä selvästi enemmän, mitä viime keväänä.
Alla olevassa kuvassa näkyykin oikein rypäs eri kokoisia eli eri ikäisiä siementaimia.

Talventähti viihtyy puutarhamaassa...

Talventähti tai oikeammin italiantalventähti (Eranthis hyemalis) viihtyy puolivarjossa ja auringossa. Maan on hyvä olla ravinteikasta multavaa puutarhamaata. Aurinkoisella paikalla olisi parempi, että kesällä muut kasvit peittävät alueen mullanpinnan täysin.

Talventähti istutetaan pihalle pienistä mukuloista. Niitä on myynnissä syksyisin, kuten tulppaanien ja krookusten sipuleita. Talventähden mukulat kuuluu niihin kasveihin, jotka kannattaa istuttaa maahan heti, kun niiden myynti alkaa. Siten mukulat eivät pääse kuivahtamaan, vaan lähtevät maassa hyvään kasvuun.

Postauksia kevään ensimmäisistä sipulikukista...
Talventähteä näkee vähemmän pihoilla, joten olisikin kiva kuulla, onko teistä jollain kasvamassa sitä? Ja missä päin Suomea?


Puutarhaterveisin Sarisunnuntai 7. huhtikuuta 2024

Aloita helpoimmista - omavaraisuus kotipihalla

Omavaraisuuden aloittaminen kotipihalla kannattaa aloittaa helpoimmista kasveista. Eli niistä, jotka on helppoja kasvattaa ja joista saa aina hyvän sadon, kesän säistä riippumatta. Silloin pääsee kokemaan onnistumisen iloa ja saa syötäväksi kaikenlaista herkullista. Toki kannattaa ensin vähän perehtyä asiaan, joten tässä muutamia vinkkejä, mistä on helpointa aloittaa.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Mangoldi yksi helpoimmista vihanneksista...

Ylimmässä kuvassa on punavartista mangoldia loppukesällä. Siitä saa hyvin satoa vielä ensimmäisten yöpakkastenkin jälkeen. Sen siemenet voi kylvää keväällä suoraan maahan ja kunhan muistaa kastella, niin se kasvaa takuuvarmasti. Sen lehtiä varsineen voi syödä jo pieninä ja tietysti myös isompina.

Sitä on myös kelta-, oranssi- ja valkovartisina. Ja meidän runsasmultaisessa hiekkamoreenimaassa mangoldi onnistuu aina, sitä kun ei vaivaa tuhohyönteisetkään.

Edit - Lounas kasvimaan sadosta - omavaraisuus kotipihalla -postauksen, jossa yhtenä aineksena on mangoldi.

Matala vahapapu helpoimpia papuja...

Toinen varma kasvi on keltainen vahapapu, joka myös onnistuu aina. Siis kunhan sen siemenet kylvää lämpimään maahan, käytännössä yleensä vasta kesäkuun alussa. Pavut on hyviä proteiinin lähteitä, minkä takia niitä on myös hyvä suosia.

Se on helppo kasvattaa, sillä siinä ei ole ötököitä ja se tuottaa kivasti satoa pitkään. Jos kaikkia pavun palkoja ei tule syötyä, ne voi pakastaa kevyesti keitettynä. Muutenkin pavut kannattaa aina keittää eli niitä ei syödä raakoina.
Matalia vaha- ja pensaspapuja ei tarvitse tukea, mikä tekee niistä myös helppohoitoisempia. On nimittäin paljon muitakin papuja, joista osa kasvattaa pitkät köynnösmäiset versot, mitkä tarvitsevat jonkinlaista tukisysteemiä.

Marjapensaat ja hedelmäpuut koristekasveina...

Monivuotiset marjapensaat ja hedelmäpuut on helppoja siinä mielessä, että ne kasvavat lähes itsestään. Ja ne voivat toimia koristekasvien tapaan pihalla, jolloin ne sijoitetaan kuten koristekasvit. Ne voivat esimerkiksi olla antamassa näkösuojaa tai rajaamassa pihaa osiin.

Toki niille pitää valita pihalta paikka, jossa niille on riittävästi tilaa. Samoin olosuhteet on hyvä olla niille sopivat eli aurinkoinen paikka ja tuore maa.

Jos kaikkia marjoja ja hedelmiä ei tule syötyä sitä mukaa, kun ne kypsyvät, niitä voi pakastaa tai tehdä niistä hilloa ja mehuja. Tai antaa niitä ystäville, naapureille ja työkavereille.


Monivuotiset maa-artisokka ja lipstikka...

Juureksista monivuotinen maa-artisokka on vanha kotivarakasvi. Se kasvaa vuodesta toiseen samassa paikassa ja lähes itsestään.  Sekin vie tilaa ja leviää vähitellen, mikäli ei syö sitä paljoa. Se nimittäin jatkaa kasvua maahan jätetyistä juurimukuloista. 

Maa-artisokasta voi kaivaa satoa eli niitä juurimukuloita syksystä aikaiseen kevääseen, kun maa on sulaa, kuten kuva alla. Täällä etelässä se onnistuu jonain vuonna vaikka joulukuussa. Miltä maa-artisokka näyttä kesällä, siitä näet kuvia edellisen kappaleen linkistä.

Muita helppoja monivuotisia on esimerkiksi yrteistä ruohosipuli ja lipstikka. 
Edit - tietysti myös monivuotinen ja lähes hoitovapaa raparperi. Mikä muuten kasvaa leveäksi vanhemmiten eli vaatii tilaa. Kiitos Anu muistutuksesta :)

Aloita ensin näistä...

 1. Mieti ensin mitä kasveja itse ja perheesi syö mieluusti. Ei kannata kasvattaa sellaista, mikä jää syömättä... se on turhauttavaa ja epäekologista.
 2. Tutki pihalta, mihin kohtaan laittaisit kasvit kasvamaan. Muista tarkistaa, että kohtaan paistaa kasville aurinko, jos kasvi sitä vaatii kasvaakseen.
 3. Varmista ennen istutusta, että multaa on riittävästi valitsemillesi kasveille. Tarvittava mullan syvyys ja leveys riippuu nimittäin kasvista.
 4. Varmista vielä, että pystyt kastelemaan kasveja helposti valitsemallasi paikalla. Monivuotisiakin on hyvä varautua kastelemaan läpi kesän ekana vuotena. Yksivuotiset kasvit vaativat aina kastelua.
 5. Jos matkustelet kesällä tai kastelu on haasteellista, lisää multaan biohiiltä. Se vähentää kastelun tarvetta. Multa kannattaa myös peittää kasville sopivalla katteella.
 6. Yksivuotisten hyötykasvien multa lannoitetaan keväällä ja hieman monivuotisiakin, tarkasti lannoitteen ohjeen mukaan. Älä lannoita liikaa.

Kompostista arvokkainta multaa...

Aloita myös puutarhajätteen kompostointi, koska kompostiin saa laitettua kaikki kitkemisjätteet ja muut puutarhasta tulevat kasvijätteet. Kun hoidat kompostia hieman, niin saat joka vuosi hyvää ilmaista  multaa.
Kompostimullassa on hyvä mullan mikrobitoiminta, joka parantaa ja pitää hyvänä lavakaulusten sekä kasvimaan vanhaa multaa. Silloin multaa ei tarvitse vaihtaa niissä.

Jos nyt aloitat puutarhajätteen kompostoinnin, niin keväällä 2026 kompostimulta on valmista käytettäväksi. Jatkossa sitä valmistuu joka vuosi lisää. 
Kompostoituminen vie siis oman aikansa 😊
Tässä vielä linkki meidän kompostointitapaan Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/diy-basebetonia-markatiloihin

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/omavaraisuusaloittelijan-vinkit-aloittelijalle/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2024/


Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape https://farmescape.fi/miten-aloittaa-omavaraisempi-elama

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/04/07/huhti-24-miten-aloittaaSarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi
Puutarhaterveisin Sari
perjantai 5. huhtikuuta 2024

Tuoksuva pilkkulehtinen perhosorkidea

Jännän pilkkulehtinen pieni perhosorkidea kukkii nyt parhaillaan. Sen lehdistö tekee siitä erityisen koristeellisen ja sen kukista leijailee niin ihana tuoksu. Itse asiassa muutkin tuoksuvat perhosorkideat ovat nyt täydessä kukassa, joten täällä tuoksuu aivan taivaallisen ihanalta. Ei siis yhtään haittaa, vaikka ulkona pyryttää lunta 😊 


Kirjavat ja niin ihanasti tuoksuvat kukat...

Tällä on hieman pienemmät kukat, mitä tavallisimmilla perhosorkideoilla. Niiden kukissa on jännän kirjavat terälehtien reunat. Kun kukka avautuu, sen väritys on vahvan ruskehtavan kellertävä. Vähitellen väritys alkaa muuttumaan vaaleanpunertavaksi.

Yksi haaroittunut kukkavana...

Kukkavana lähti kasvuun lehtien alta niin, että en uskaltanut tukea sitä pystyyn. Se on siis saanut kasvaa vapaasti, kuten se tekisi luonnossa. Minusta se on näin paljon kauniimpi, vaikkakin vie enemmän tilaa ikkunalla.
Ylempi kuva on tänään otettu ja alempi kuva 10.3.. Perhosorkideat on siitä ihania, että niiden kukinta kestää aina pitkään.

Jännän pilkkulehtinen tuoksuva orkidea...

Tällä perhosorkidealla on siis jännän pilkulliset lehdet. Se on veikeän näköinen myös silloin, kun se ei kuki. Jos muistan oikein, niin tämä on ollut minulla noin vuoden ja nyt se siis kukkii uudelleen.

Tämä kuva on taas maaliskuulta. Kastelen sitä kuun mukaan, kuten kaikkia muitakin huonekasvejani😊

Lisää tuoksuvia orkideojani...

 • Vanha tuoksuva perhosorkidea kukkii kauniin hempeänvärisin kukin. Senkin tuoksu on tosi mieto ja se kukkii nyt parhaillaan.
 • Tuoksuva orkidea puikkokämmekkä `Berry Oda` kukkii joulu-tammikuussa. Sen kukissa on mieto tuoksu. Huomasin tänään, että siihen on kasvamassa yllättäen nyt kaksi kukkavanaa.
 • Juhlavat puikkokämmekät -postauksessa on kuvia puikkokämmekkä `Irene Smile`, jonka kukissa oli hyvin vahva tuoksu. Kaikki puikkokämmekät eivät tuoksu ja osa vain miedosti.
 • Erikoisempi orkidea Zygopetalum kukki joulukuussa ja sen kukat tuoksuivat myös todella vahvasti. Se on vaateliaampi hoidon suhteen, sillä se viihtyy vain kosteassa huoneilmassa. Se on edelleen hengissä ja kasvattaa uutta versoa.

Puutarhaterveisin Sarikeskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Retiisit kylvetty kasvatusaltaaseen

Retiisit on nyt kylvetty kasvatusaltaaseen, koska kuun vaihe oli siihen hyvä. Kylvin vain yhden pätkän erivärisiä retiisejä kokeeksi, sillä multa kasvatusaltaassa on jo vanhaa. Tässä samalla tulee testattua mullan vaihtamisen tarve. Kasvatusaltaassa on kyllä biohiiltä sisältävää multaa, joten mullan pitäisi edelleen olla hyvässä kasvukunnossa. Siis jännä nähdä, miten itävät.

Retiisit kätevästi siemennauhana...

Löysin messuilta siemenpussin, jonka siemenistä kasvaa keltaisia, valkoisia, punaisia ja punavalkoisia retiisejä. Siemenet on siemennauhassa sopivin välein eli taimia ei tarvitse harventaa. Nimittäin juureksilla on tärkeää, että juurella on tilaa kasvaa, jotta siitä tulee toivotunlainen. Kun kylvetään normaalisti siemenistä, niin siemeniä menee herkästi useampi lähekkäin eli siksi kylvös vaatii taimien harventamista.

Siemennauha helpottaa siis kylvöä ja jatkohoitoa. Kylvö on myös paljon nopeampaa eli vie vähemmän aikaa, sen huomasin nyt.  

Kylvönauhassa siemenet on paperien välissä, sopivin etäisyyksin. 

Näin kylvin retiisin siemennauhan...

Ensin vedin multaan n. 1 cm syvän vaon.

Sen jälkeen leikkasin saksilla kylvönauhasta sopivan pätkän ja laitoin sen vaon pohjalle

Ennen kuin peitin kylvönauhan mullalla, kastelin vedellä kylvövakoa, jotta nauha varmasti kastuu kokonaan.

Sen jälkeen peitin kylvönauhan mullalla eli nauha jäi n. 1 cm syvyyteen. Sitten tiivistin kylvövaon kohdan multaa käsin painelemalla. Jätin painauman näkyviin, jotta on helpompi kastella jatkossa. Kasvatusaltaassa on vasta vasemmassa reunassa pinaatin siemenet kylvettynä ja nyt rivi retiisiä. Kastelen siis vain niitä. 
Ensi yöksi on luvattu kovempaa pakkasta, joten laitoin jo peitteen suojaksi kasvatusaltaan päälle, jotta pintamulta ei jäädy. Kuvassa näkyvät kevätkukat siirsin pöydälle ja kohta suojaan nekin.
Tästä kätevästä kasvatusaltaasta lisää Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa.

Retiisit nopeita ja helppoja kasvattaa...

Retiisit on siitä kivoja, että kylvöstä sadonkorjuuseen kestää vain noin kuukausi. Siis nopeita kasvattaa. Toki silloin lämpötilan tulee olla vähintään 12 astetta eli nyt menee hieman kauemmin. Retiisit kasvaa parhaiten ja maukkaimmiksi kevään viileydessä tai viileänä kesänä tai syksymmällä.

Retiisit on myös helppoja kasvattaa, sillä siemenet kylvetään multaan ja kastellaan. Kun multaa ei päästä kuivahtamaan, retiisit kasvavat vauhdilla maukkaiksi. Jos taas multa kuivahtaa liikaa, niiden maku muuttuu kitkeräksi.
Yleensä retiisiä kylvetään viikon välein, sillä ne kannattaa syödä n. kuukauden kuluttua kylvöstä. Eli ne "vanhenee" nopeasti. 
Ja tietysti retiisi kylvetään kuun mukaan vähenevällä kuulla.
Tämä kuva on kesältä, jolloin kasvatin retiisejä kastelualtaassa. Siinä niiden multa ei päässyt kuivumaan ja retiisien maku pysyi hyvänä.
Kastelualtaasta enemmän Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa.Puutarhaterveisin Sari