keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Fengshui tuli-elementti jouluna - 8. luukku

Mikäli kotisi kaipaa fengshui tuli-elementtiä, saat tuotua sitä näillä postauksen kukilla. Tai jos tiedät, että näin talviaikaan tuli-elementistä on sinulle iso apu, saat joulun aikaan lisättyä sitä helposti näillä joulukukilla. Ja joka tapauksessa jouluiset tuli-elementin kukat tuovat kaikille energiaa ja lämmintä joulutunnelmaa.

Punaiset kruunuvuokot fengshui tuli-elementtiä...

Nämä punaiset kruunuvuokot eli Anemonet ovat hieman erikoisempia joulukukkia, mutta aivan ihania. Leikkokukkina, sipulikukkien tapaan, ne kestävät maljakossa vain joitakin päiviä. Joten ne kannattaa ostaa vasta lähellä aattoa ja nupullisina. Nuput aukeavat nopeasti päästyään huoneenlämpöön.
Lisää näistä kruunuvuokoista Aneomone joulukukkana -postauksessa. 

Perinteiset punaiset joulutähdet...

Kun perinteisen punaista joulutähteä on näin runsas asetelma, se tuo paljon tuli-elementtiä tilaan. Mitä isommat kukat ja mitä enemmän kukkia, sitä enemmän tuli-elementtiä.
Punainen joulutähti voi olla myös leikkokukkana. Sen voi toki itsekin leikata maljakkoon, josta ohjeet löytyvät Punainen joulutähti palasiksi eli leikkokukaksi -postauksesta.

Amaryllis kuin liekehtivä fengshui tuli-elementti...

Tuli-elementin veikeä joulukukka on tämä liekehtivä amaryllis. Olen itse kasvattanut sen sipulista kukkivaksi, mikä on helppoa kotioloissa. Lisää tästä tulisesta amarylliksestä Veikeä amaryllis `Bogota` -postauksessa.


Mihin nämä kukat kannattaa sijoittaa...

Siihen vaikuttaa moni asia, kuten se tuleeko kukka tukemaan sinua vai tasapainottamaan kodin energiaa. Siinäkin tapauksessa vielä riippuu siitä, minkä epätasapaino vaatii korjausta tuli-elementillä. Punaisia kukkia ei siis sijoiteta automaattisesti baguan tuli-elementin alueelle etelään.
Jos sinulla ei ole tiedossa kotisi fengshuin tarkempaa tilannetta, niin voit sijoittaa punaiset kukat intuitiivisesti kohtaan, missä ne viihtyvät ja jossa niitä näkee usein. Siinä ne ilahduttavat kaikkia ja samalla tuovat energistä joulutunnelmaa.
Näiden kukkien lisäksi tuli-elementtiä on tietysti palavat kynttilät ja takkatuli.


Fengshuin 5 elementtiä...


Tuli on siis yksi viidestä fengshuin elementistä. Ne muut neljä on maa, metalli, vesi ja puu. Kirjoitan niistä sarjan tänne joulukalenteriin. Viime viikolla olikin jo juttu puu-elementistä.

Olen siis fengshui-konsultti ja erikoistunut puutarhan fengshuihin. Siihen liittyy myös osana sisäkasvit ja kukat.


Jouluterkuin Sari

tiistai 7. joulukuuta 2021

Joulukuusen kaato kuun mukaan - 7. luukku

Joulukuusen kaatoaika katsotaan tarkkaan kuun mukaan, jotta joulukuusi pitää neulasensa pitkään, eikä karista niitä. Tämä on vanhaa perinnetietoa, joka edelleen pitää paikkansa. Monet on saaneet joulukuusen pysymään vihreänä yllättävän pitkään, jopa keväälle asti. Joillakin kuusi on alkanut kasvattaa aika hauskasti uusia kerkkiä eli vuosikasvaimia. Sen sijaan jos joulukuusen kaataa kuun mukaan huonona aikana, kuusi ei pidä pitkään neulasia, vaan ne alkaa pudota lattialle vaikka hoitaisi kuusta huolellisesti.

Joulukuusen kaato kuun mukaan...

Joulukuusen paras kaatoaika kuun mukaan on nyt kasvavalla kuulla. Kuusi säilyy hyvin ulkona siihen asti, kun sen ottaa sisälle jouluaattona. Silloin sahataan kuusen tyvestä pala pois, aivan kuten tehdään leikkokukille.

Joulukuusen kaatoaika 5.-15.12.2021


Nämä pienet pöytäkuuset kannattaa myös leikata joulukuusen kaatoaikana. Silloin ne pitää neulasensa hyvin ja pysyvät kauniina jouluun asti.


Havutöiden havut kuun mukaan...

Erilaisiin havutöihin kuten näihin pieniin kuusiin tai havukransseihin ja -köynnöksiin, pätee myös sama ohje. Eli niihinkin käytettävät havut on hyvä hakea metsästä joulukuusen kaatoaikana, ja tietysti maanomistajan luvalla.

Yhtenä vuotena tehtiin havuköynnös ulko-oven kaiteeseen ja se säilyi tosi hyvänä keväälle asti. Olisi varmaan säilynyt vielä pidemmällekin, mutta keväällä jouluinen havuköynnös ei enää miellyttänyt silmää, joten se vietiin kompostiin 😊

Mikäli sinua kiinnostaa puutarhanhoito kuun mukaan, olen tehnyt siitä verkkokurssin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.

Jouluisin terveisin Sarimaanantai 6. joulukuuta 2021

Niilo-papan puhdetyö kukkii taas - 6. luukku

Itsenäisyyspäivän asetelma on ollut jo vuosia itsenäisyyspäivän perinteeni. Asetelmaan otan esille Niilo-papan rintamalla tekemän puisen puhdetyön. Joka vuosi asetelmasta tulee erilainen, eri kukilla ja koristeilla. Tänä vuonna se pelkistetyn metsäinen.

Niilo-papan rintamalla tekemä puhdetyö...

Pappa teki tämän puisen rasian rintamalla Lahja-mummulle. Puurasia on kirjanmuotoinen ja sen selkämyksessä lukee Lahjalle. Rasia on tietysti meille tosi arvokas ja sitä pidetään kirjahyllyssä ja näin itsenäisyyspäivänä se otetaan esille.Metsäiset itsenäisyyspäivän koristeet...

Tähän Niilo-papan puhdetyöhön sopii aina hieman metsäiset koristeet. Tänä vuonna kukkina siinä on ainoastaan sinivalkoisen rimpsureunaisen saintpaulian kukkaterttu. Se on sopivasti sinivalkoinen. 

Laitoin sammaleen pieneen lasialustaan, jotta sammaleen kosteus ei pilaa rasiaa. Ajatella, rasia on jo 78 vuotta vanha. Rasian kannen alapuolelle on koristeellisesti kaiverrettu Lempäälä 1943.

Metsäinen atsalea sopii kivasti tähän asetelmaan. Sillä nyt oli niin kova pakkanen, etten viitsinyt ottaa tähän parvekkeelta pieniä havupuita. Tämä atsalea on se, joka kukki huhtikuussa. Se on siis vieläkin näin komea.

Puurasian koristelut edellisinä itsenäisyyspäivinä...


Hyvää Itsenäisyyspäivää!


Jouluisin terveisin Sari


sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Ihanaa sammalta ja adventtikynttilät - 5. luukku

Sammal on niin ihanaa, että laitoin sitä taas adventtikynttilöiden koristeeksi näin toisena adventtina. Vihreä väri onkin tänä vuonna jouluvärini, joten sitä on myös adventtikynttilöissä. Otin myös pitkästä aikaa kynttilöihin nämä vanhat lasiset numerot. Ne on kauniisti patinoituneet ja sopivat loistavasti tähän luonnonläheiseen tyyliin.

Sammalta ja skimmian nuppuja...

Sammal ja skimmia sopii hyvin yhteen. Leikkasin nämä skimmian nuppuvarret ikään kuin leikkokukaksi tähän adventtikynttiläasetelmaan. Skimmia on joulun ajan ruukkukukka, jonka koristearvona pidetään näitä nupputerttuja. Minulla toinen skimmioista sai vähän kylmää ja sen lehdet menivät rumaksi, joten näin leikkokukkana sen kauneus pääsee taas esiin.

Sammaleessa oli myös pari pientä ruskeaa sientä. Ne oli niin söpöjä, että laitoin ne tähän asetelmaan. 

Vihreät adventtikynttilät toisena adventtina...

Etsin pitkään kivoja kynttilöitä adventtiasetelmaan. Nämä  vihreät viehätti minua heti, kun näin ne. Saas nähdä, miten koristelen ne seuraavaksi adventiksi 😊

Kuvia skimmiasta ja sen hoito-ohjeet ruukkukukkana näet Skimmia kukkii -postauksesta.

Leppoisaa adventtisunnuntaita!

Jouluterkuin Sari

lauantai 4. joulukuuta 2021

Fengshui puu-elementti jouluna - 4.luukku

Mikäli kotisi kaipaa fengshui puu-elementtiä, näillä erilaisilla jouluhavuilla saat helposti lisättyä sitä kotiisi. Tai jos tiedät, että itse tai perheenjäsenesi tarvitsee tähän aikaan vuodesta puu-elementtiä, silloinkin jouluhavuista saa nopean avun. Ja onhan ne muutenkin kivoja tasapainottamaan kodin fengshuita ja tuomaan joulutunnelmaa.

Fengshui puu-elementti jouluna...

Fengshuin puu-elementtiä on siis vihreät kasvit ja näin jouluna erityisesti havukasvit ruukkukasveina. 
Sillä näitä erilaisia ruukussa kasvavia havukasveja näkee nyt paljon myymälöissä. Ehkäpä tämä valesypressi on niistä se yleisin ja helpoin. Sypressin hoito-ohjeet näet Sypressit tuovat vihreyttä -postauksesta.


Mihin havukasvi kannattaa sijoittaa... 

Siihen vaikuttaa moni asia, kuten se tuleeko havukasvi perheenjäsentä tukemaan vai tasapainottamaan kodin energiaa ja siinäkin tapauksessa vielä riippuu siitä, minkä epätasapaino vaatii korjausta. Havukasvia ei siis sijoiteta automaattisesti baguan puu-elementin alueille. 
Jos sinulla ei ole tiedossa kotisi fengshuin tarkempaa tilannetta, niin voit sijoittaa havukasvin kohtaan, jossa se viihtyy ja jossa sen näkee usein. Siinä se ilahduttaa kaikkia ja samalla tuo joulutunnelmaa.

Iso vai pieni havukasvi...

Mitä isompi havukasvi on, sen suurempi vaikutus sillä on. Tällainen pieni joulumänty on jo niin mini, että enemmän puu-elementtiä antaa viereinen jouluruusu vihreine lehtineen. Eli havun tilalla voi käyttää muutakin vihreää kasvia.
Tietysti perinteinen vihreä joulukuusi on vahva puu-elementti, joka toimii myös fengshuissa hyvänä tehosteena. 

Fengshuin 5 elementtiä...

Puu on siis yksi viidestä fengshuin elementistä. Ne muut neljä on tuli, maa, metalli ja vesi. Kirjoitan niistä myöhemmin täällä joulukalenterissa.

Olen siis fengshui-konsultti ja erikoistunut puutarhan fengshuihin. Siihen liittyy myös osana sisäkasvit ja kukat.

Jouluisin terveisin Sari


perjantai 3. joulukuuta 2021

Suomessa kasvatetut joulukukat - 3. luukku

Suomessa kasvatetut joulukukat työllistävät puutarhureita kauppapuutarhojen kasvihuoneilla syyskesästä asti. Joidenkin kukkien kasvatusaika on yllättävän pitkä. Suurin osa jouluna myytävistä joulukukista onkin Suomessa kasvatettuja. Sillä on myös se hyvä puoli, että kukkien lyhyt kuljetusmatka puutarhalta myymälään pidentää kukkien ikää ja laatua. Tänään on Osta työtä Suomeen -päivä, joten taidanpa käväistä kukkaostoksilla 😊

Upeat amaryllikset eli ritarinkukat Suomessa kasvatettu...

Meillä Suomessa kasvatetaan niiden perinteisten punaisten ja valkoisten amaryllisten lisäksi myös paljon upeita erikoisvärejä. Sipulit tulevat ulkomailta ja niistä sitten on kasvatettu kasvihuoneilla amaryllis kukkaan.
Kuvan kerrottu amaryllis on yksi rakkaimmista joulukukistani. Siinä on ihanana lisänä mieto tuoksu.

Nämäkin amaryllikset on kotimaisia eli kasvatettu Suomessa. Erilaisia amarylliksia eli ritarinkukkia kasvatetaan meillä n. 1,1 miljoonaa.

Kotimaiset hyasintit ja joulutähdet...

Hyasintti on ehkä suosituin joulukukka tai niitä ainakin kasvatetaan eniten. Viime jouluna  tilastojen mukaan kasvatettiin n. 3 miljoonaa hyasinttia suomalaisilla kauppapuutarhoilla. Hyasintin sipulit taidetaan tuoda meille Hollannista, missä ne kasvatetaan ulkona hyasinttipelloilla.
Jotkut eivät kestä hyasintin vahvaa tuoksua, ja osalle se on tärkein joulun tuoksuista. Niitä hyasintteja voikin olla useampia asetelmassa, kuten kuvassa maljakkokukkana.

Joulutähtiä on nykyään myynnissä paljon eri värisiä, eri korkuisia ja kukan muodoltaankin erilaisia lajikkeita. Se on tosi mahtavaa. Kuvassa se Söpö kellanvihreä joulutähti, tai niitähän on kuvassa kaksi ruukkua. Nämä on kyllä aika veikeitä.
Joulutähtiä kasvatettiin meillä 1,4 miljoonaa. Kasvihuoneilla ne kasvatetaan pistokkaista, jotka tulevat  ulkomailta, joulutähtien lisäykseen erikoistuneilta kasvattajilta.

Jouluiset leikkotulppaanit...

Joulu aloittaa taas tulppaanikauden, joka jatkuu kevääseen asti. Monelle leikkotulppaanit ovatkin niitä ainoita oikeita joulukukka. Onhan ne kyllä upeita! Tulppaania Suomessa kasvatetaan leikkokukaksi noin 73 miljoonaa kappaletta, koko vuotena. Niiden sipulit taidetaan kasvattaa Hollannissa, kuten hyasinttienkin sipulit.

Nämä upeat punaiset tulppaanit joulukukkina avautuivat kauniisti ja kun ne siirsi illalla viileään, ne kestivät pitkään.

Suomessa kasvatetut kukat ovat ekologisia...

Kotimaiset kukat ovat ekologisia, koska kukkien lyhyt kuljetusmatka vie vähän energiaa ja saastuttaa samalla vähemmän. Niistä tulee myös vähemmän hävikkiä, koska kukat eivät kärsi pitkistä kuljetuksista. Lisäksi suomalaiset kauppapuutarhat toimivat vastuullisesti, osalla kukkien kasvatuksen vaatima valaistus on led-valoilla, osalla kasvihuoneet lämmitetään maalämmöllä sekä kasvihuoneen automatiikka säästää vettä kasvien kastelussa jne. Meillä käytetään myös paljon torjuntaeliöitä ötököiden torjunnassa kasvihuoneilla, siis torjunta-aineiden sijaan.

Näistä syistä Suomessa kasvatetut kukat ovat ekologisia. Ja niiden kasvatus työllistää monta ahkeraa puutarhuria, kukkien kuljettajaa, myymälähenkilöstöä jne.
Kukat tietysti myös ilahduttavat, millä onkin suuri ja tärkeä merkitys 😊

Jouluisin terveisin Sari


torstai 2. joulukuuta 2021

Tasetin hyötö kukkaan - 2. luukku


Tasetin hyötö kukkaan onnistuu kotona ihan valoisalla ikkunalla. Se on lisäksi nopeakasvuinen eli sopii hyvin malttamattomalle puutarhurille ja lapsille. Jos vielä löytää sen sipuleita myynnistä, niin se voi hyvinkin ehtiä kukkaan juuri jouluksi. Lähempänä joulua sitä näkee myös kukkakaupoissa myynnissä ruukkukukkana.


Tasetti on helppo kasvattaa sipuleista kukkivaksi...

Hyötäminen eli hyötö tarkoittaa sitä, että tasetin sipulit istutetaan sisällä ruukkuun ja se lähtee kasvuun ja kukkimaan. Eli se kasvatetaan sipulista kukkivaksi joulukukaksi.

Tasetin kasvatus eli hyötö kukkaan..

Istuta tasetin (Narcissus `Paperwhite`) sipulit kaktusmultaan tai pikkukivien sekaan niin, että sipulin yläosa jää näkyviin. Sipulit kannattaa laittaa aika tiiviisti toisiinsa kiinni. Kastele multa ja laita ruukku huoneenlämpöön valoisalle paikalle.
Jatkossa kastele multaa hieman, kun sen pinta on kuivahtanut. Multa ei saa kuivua liikaa, jotta nuput pysyvät hyvinä. Multa ei myöskään saa olla jatkuvasti märkänä.
Yleensä tasetti kukkii 3-4 viikon kuluttua istutuksesta.


Voimakastuoksuinen joulukukka...

Tasetti sopii hyvin joulukukaksi niille, jotka rakastavat vahvoja tuoksuja. Se nimittäin tuoksuu erittäin voimakkaasti.

Jos taas ei kestä ihan niin voimakasta tuoksua, voi tasetin leikata maljakkoon lasikuvun alle. Myös korkea lasipurkki voi sopia tähän. Koska kantta tai lasikupua tulee pitää hieman raollaan, tämä ei ehkä toimi kaikkein tuoksuherkimmille.

Monivuotinen vai kertakäyttökukka...

Tasetti ei meillä viihdy ulkona, vaikka se onkin narsissi. Eli se on kertakäyttökukka.
Sen sijaan amaryllikset ja hyasintit ovat monivuotisia, amaryllis huonekasvina ja hyasintti pihalla kevätkukkijana. Molemmat on helppoja hyötää kukkaan ostosipuleista. Ne onkin jo istutettu ruukkuihin aikaisemmin. 
Ensi vuoden joulua ajatellen Kasvata joulukukat ajoissa -postauksesta löytyy vinkit, milloin ja miten näitä sipuleista hyödettäviä joulukukkia voi kasvattaa kotona. 

Jouluisin terveisin Sari