sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Pihakuulumisia maaliskuulta


Tässä pihakuulumisia näin maaliskuulta, kevään herätellessä pihan kasveja. Tänään tein ihanan löydön kivimuurin ja lumen välistä. Sieltä pilkisti nupullisia krookuksia. Jos huomenna sataa vettä, kuten sääennuste lupaa, niin lumet jatkavat sulamista nopeasti. Ja näitä krookuksia tulee enemmänkin näkyviin sekä toivottavasti jo niitä pieniä keltaisia talventähtiä. Löysin myös yhden oudon sipulikukan piipan erikoisesta kohdasta... tuntuu, että joka kevät on näitä yllärikasveja, joita ei muista istuttaneensa 😄

Sormustinkukan lehtevät kasvustot...

Olispas ihanaa, jos nämä kaikki sormustinkukan taimet kukkisivat nyt kesällä. Tässä on kasvanut yksi tai kaksi kukkivaa sormustinkukkaa vuosittain ja nyt lehtimättäitä on näin paljon. Paikka on aika varjoinen, joten saa nähdä, jaksavatko kaikki kukkia.


Kuusen leikkaaminen kuun mukaan...

Muotoon leikattu kuusi odottaa vielä leikkaamista ja oikeaa kuun vaihetta. Tämä on siis tavallinen metsäkuusi, jota on leikattu pienestä asti muotoon. Sitä ei ole tähän istutettu, vaan se on tullut kohtaan ihan itsestään. Leikkaamisella siitä on tullut kivan tuuhea.

Lämpökompostorin tyhjennys tehty...

Nyt oli hyvä kuun vaihe eli vähenevä kuu lämpökompostorin tyhjennykseen. Tietenkään ei tyhjennetty sitä kokonaan, vaan otettiin sieltä saavillisen verran kompostimassaa. Saavi on nyt puuvajassa odottamassa puutarhakompostin sulamista.

Kompostori on tänäkin vuonna pysynyt lämpimänä läpi talven, koska käytämme alkusyksystä lähtien kuivikkeena Tehokuiviketta, jossa on biohiiltä. Tehokuivike on ollut meidän lämpökompostorin pelastus, sillä talvella tulee keittiöstä aika vähän biojätettä.

Patiokärhö hyvässä kasvussa kellarissa...

Punakukkainen patiokärhö on kellaritilan hämärässä osassa jo hyvässä kasvussa. Kannatti siis siirtää se ruukkuineen päivineen kellarin suojaan. Tätä täytynee kyllä kohta alkaa ulkoiluttaa päivisin, jotta se vähän karaistuu ja tottuu ulkoilmaan.

Kellarissa on myös isojen piharuukkujen pelargonit, runkoruusu, sinisarjat, sinisade ja verenpisarat. Pelargonit otetaan ikkunalle lähiaikoina, riippuen vähän miten ehditään. Nekin ovat jo hyvässä kasvussa.

Kevätterveisin Sari


perjantai 17. maaliskuuta 2023

Lumikellot ja narsissit jo nupulla

Lumikellot ja narsissit ovat jo nupulla, jee! Lumikellot avaavat kukkansa todennäköisesti jo lähipäivinä. Ainakin osa niistä. Nämä on kyllä niin super ihania kevätfiiliksen tuojia, kuin olla ja voi. Aika yllättävää, että osalla narsisseistakin on jo nuput näkyvissä. 

Lumikellot valmiina kukkimaan...

Lumikelloja on tässä kohtaa enemmänkin. Osa niistä on vasta nousemassa maasta ja osa jo nupulla, koska lumi on sulanut vähitellen. 

Yleensä tähän aikaan näkyy myös jo krookusten nuppuja, mutta nyt tässä oli pelkästään krookusten lehtiä. Voi olla, että niiden sipulit ei jaksa kukkia, koska viime keväänä rusakot söivät niiden lehdet.

Narsissit jo nupulla...

Narsissien lehtien lomassa näkyy paljon nuppuja. Ihmeen hyvin ne kestävät yöpakkasia. Tosin niinhän kaikki talvenkestävät keväällä kukkivat sipulikukat aina tekevät.

Tässä kuva ylhäältä päin kuvattuna. Näkyy hyvin, miten paljon narsissin nuppuja on tulossa eli vielä tämä ei kaipaa jakamista. Narsissit on muuten hyviä pihoilla, joissa liikkuu peurat ja kauriit.

Krookusten alkuja parvekkeella...

Ehkä muistattekin kesältä tämän Planter Kasvatusaltaan, jossa oli yrttejä ja tomaatteja parvekkeella. Siitä löytyy kuvia Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa. Syksyllä istutin siihen kanervia ja niiden väleihin kukkasipuleita.

Multa oli vielä sen verran jäässä, että kanervat eivät lähteen irti, joten leikkasin kanervien versot pois. Sen jälkeen näkyikin paremmin mullasta pilkottavat krookusten alut eli vaaleat piipat, joita on useampi vierekkäin. 
Kuvassa näkyy myös yksi lumikellon korkeampi alku ja kuvan alalaidassa taitaa olla tulppaanin ruskehtava piippa.
Varmaankin jo viikonloppuna saan irrotettua kanervien juuripaakut ja muutenkin laitettua kasvatusallasta kevätkuntoon. Siitä kirjoitan sitten oman postauksen 😊


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Kevätmessut ja lippuarvonta

Blogiyhteistyö - Helsingin Messukeskus
Kevätmessut 2023 ja niiden Kevätpuutarha-tapahtuma on siis parin viikon päästä Helsingin Messukeskuksessa. Itse odotan jo innolla messuja ja erilaisia vuoden uutuus tuotteita, joihin pääsee tarkemmin tutustumaan. Se on nimittäin paikka, jossa helpoiten ja yhden päivän aikana voi tutustua eri yritysten tuotteisiin. Ja onhan siellä myös paljon erilaista mielenkiintoista ohjelmaakin.

Taimia, kukkia ja juurakoita...

Messujen yksi tärkeimmistä anneista on hyvä valikoima erilaisia taimia, kesäkukkia, sipulikukkaruukkuja, kevään kukkasipuleita ja juurakoita. Viime vuonna ostin värinokkosen taimia, joista yhden säilytin talven yli ja nyt teen siitä rungollista pikkupuuta. 
Pitääkin laittaa siitä kuvia, nyt kun se on lähtenyt kasvuun leikkaamisen jälkeen.

Paljon erilaisia siemeniä ja ne kukkakimppusiemenseokset...

Kevätpuutarha-tapahtumassa on myös monella osastolla myynnissä siemenpusseja. Sieltä löytääkin aina hieman harvinaisempien ja erikoisempien kasvien siemeniä.

Alla kuva kukkakimppuseosten siemenpusseista, joita yksi opiskelija kyseli ja en silloin muistanut sarjan nimeä. Toivottavasti tämä postaus tavoittaa sinut 😊 
Kuva on viime vuodelta, mutta todennäköisesti näitä Buzzy siemenseoksia on myynnissä edelleen tämän näköisessä telineessä. Tämä oli siis messuilta, mutta näitä on toki myynnissä puutarhamyymälöissäkin.

Kevätmessut ja messujen ohjelma...

Tänä vuonna Kevätpuutarha-tapahtuman hallin keskellä oleva yleiskoristelualue eli Keskuspuisto muistuttaa vihreän voimasta ja vaikutuksesta. Jännä nähdä, miten se on toteutettu.

Messuilla julkistetaan myös Vuoden 2023 pelargoni torstaina 30.2.. Sen aioin käydä katsomassa eli olen itse menossa sinne torstaina käymään.

Kevätpuutarha-tapahtumassa on mm. Miniatyyripuutarhanäyttely sekä malliparvekkeita ja paljon muutakin tietopuolista ohjelmaa. Lisätietoja näet Kevätmessut 2023 verkkosivuilta.

Kevätmessut 2023 ja lippuarvonta...

Sain arvottavaksi kaksi sisäänpääsyyn oikeuttavaa e-lippua Kevätmessuille. Ne siis lähetetään sähköpostilla yhdelle voittajalle. Liput lahjoitti Helsingin Messukeskus.



Arvontaan osallistut kommentoimalla tähän postaukseen... mikä sinua kiinnostaa puutarhamessuilla?

Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita erottuva nimimerkki.
Arvonta suoritetaan su 26.3.2023 klo 21.00.
Voittajan nimen laitan tähän postaukseen.


Voittajalla on kaksi päivää aikaa ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.
Sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen.
Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni.

Onnea arvontaan!




Olethan huomannut, että Puutarhamessut ja -tapahtumat 2023 -blogijutussa on listattuna paljon puutarhatapahtumia ympäri Suomea. Jos huomaat siitä jonkin puuttuvan, laita viestiä, niin lisään sen listalle
Puutarhaterveisin Sari

sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Omenapuiden leikkaaminen kuun mukaan

Omenapuiden leikkaaminen kannattaa ajoittaa kuun mukaan, niin pääsee paljon helpommalla. Kuun mukaan ajoittaminen on todella vanhaa perinnetietoa ja se on käytössä ympäri maailmaa. Se kuuluu osana ekologista puutarhanhoitoa ja monille se onkin tuttua. Nyt nimittäin lähestyy maaliskuun omena- ja päärynäpuiden leikkausaika.


On monta tapaa ja tyyliä leikata omenapuita...

Aina ensin kannattaa miettiä, millainen omenapuu on tavoitteena. Haluaako isokokoisen ja runsaasti kukkivan kaunottaren, joka tuottaa myös runsaan omenasadon. Vai haluaako pitää puun pienenä ja matalana, mikä tarkoittaa käytännössä säännöllistä leikkaamista joka vuosi.

Joka tapauksessa omenapuiden leikkaamiseen kannattaa hieman perehtyä, jotta ei leikkaa puuta pilalle. Sillä kaikki leikkaaminen yleensä kiihdyttää kasvua ja hedelmäpuille toivotaan hillittyä kasvua.

Omenapuiden leikkaamiseen yksi tavoite on ilmava oksisto...

Jos omenapuussa on muumiotautia eli ekan kuvan näköisiä omenia, puu kannattaa pitää ilmavana. Eli oksistoa yleensä hieman harvennetaan, jotta ilma kiertää oksistossa hyvin. Silloin ei myöskään oksat hankaa omenia.


Omenapuun leikkaaminen kuun mukaan...

Omenapuut leikataan sillä tyylillä ja tavalla, jolla saadaan halutunlainen omenapuu. Ajankohta sen sijaan valitaan kuun mukaan vähenevältä kuulta ja iltapäivältä. Siten kevätleikkauksissa ei omenapuu lähde tekemään rajusti vesiversoja. Toki silloinkaan ei saa omenapuuta leikata liian rajusti.

Maaliskuun paras omenapuun leikkausaika 14.-15.3.2023


Omenapuun leikkaamisen voi tehdä myös heinä-elokuun vaihteessa tai tarvittaessa kumpanakin ajankohtana. Voimakasta leikkaamista tarvitsevat omenapuut voidaan leikata kaksi kertaa vuodessa.

Hyvät omenapuiden leikkauspäivät löydät esim. Yläkuu kustannuksen Wanhan ajan Kuukalenterista tai Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssiltani.


Puutarhaterveisin Sari





perjantai 10. maaliskuuta 2023

Lisää perhosia ja pörriäisiä pihalle

Miten saada lisää perhosia ja pörriäisiä omalle pihalle, miettii moni taas kesällä. Itse asiassa sitä kannattaa pohtia jo nyt, jotta saa keväällä lisättyä pihalle hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Silloin niistä voi olla iloa jo kesällä. Tosin osa kukkii vasta toisena vuotena, joten myös siksi kannattaa toimia heti... eikä vasta tulevana kesänä 😊


Parhaat perhos- ja pörriäiskasvit...

Perhosia ja pörriäisiä pystyy auttamaan kunnolla, kun valitsee pihalle parhaita tai ainakin hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Monessa kasvilistauksessa näkee valitettavasti myös sellaisia pörriäiskasveja, joissa harvemmin käy pörriäisiä. Eli jos tilaa ei ole tuhansia neliöitä pörriäispenkkiin, kannattaa suosia parhaita perhos- ja pörriäiskasveja.
Kuvassa on vanhat tähkälaventelit meidän pihalta. Ne on kyllä todellisia pörriäismagneetteja ja houkuttavat myös perhosia.

Perhostoukille ruokaa tietyistä kasveista...

Tietysti perhostoukille on hyvä olla pihalla omat kasvit. Se on syy, miksi säästämme nokkoset, emmekä tee niistä esimerkiksi lannoitetta. Olikin ihana nähdä nokkosmättäässä näin paljon toukkia kesäkuussa😊

Yksivuotiset kesäkukat ja niityt kukkivat liian lyhyen aikaa...

Yksivuotiset kesäkukat ja kukkaniityt kukkivat lyhyen aikaa, perhosten ja pölyttäjien näkökulmasta. Kukkia pitäisi olla maalis-huhtikuulta lokakuulle asti. Yksivuotiset ovat kyllä muuten hyviä, mutta ne kukkivat yleensä vasta juhannukselta elokuulle tai vieläkin lyhyemmän aikaa. 
Yksivuotiset kukat eivät siis pelkästään riitä!

Jos ei ole pölyttäjiä, ei tule marjoja eikä hedelmiä...

Mikäli omenasato on ollut niukka tai pensasmustikoita ei tule, vaikka kukkia näkyy, syy voi olla pölyttäjien puute. Sillä kukkien pitää pölyttyä, jotta tulee marjoja tai hedelmiä. Erilaiset pörriäiset eli pölyttäjät hoitavat sen homman. 
Meidän pihalla on paljon erilaisia pörriäisiä ja perhosiakin, joten marjoja ja hedelmiä tulee aina runsaasti, kunhan kuivuus ei vie satoa. Näiden hyönteisten runsauteen vaikuttaa pihamme kasvivalinta, sillä pihalla on paljon niitä parhaita perhos- ja pörriäiskukkia maalis-huhtikuulta lumen tuloon asti. 

Lisää perhosia ja pörriäisiä omalle pihalle...

Aina välillä minulta kysytään vinkkejä pörriäiskukkapenkin tekoon. Kasvien valinnan selittäminen vie paljon aikaa, enkä useinkaan ehdi kuin antaa pienen vinkin, joten siksikin tein nyt aiheesta oman verkkokurssin. 

Sillä on helppo suunnitella oman pihan olosuhteisiin sopiva perhos- ja pörriäiskukkapenkki.
Tietysti kurssille on tulossa myös perennapenkin tekoon ohjeet ja hoito-ohjeita, jotta varmasti onnistuu luomaan runsaskukkaisen kukkapenkin.

Uusi verkkokurssi Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille...


Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille on siis yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.
Lisätietoja kurssista näet täältä.


Toivotaan perhos- ja pörriäisrunsasta kevättä!

Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Herkän kaunis kevätkurjenmiekka ruukussa

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä sininen kevätkurjenmiekka on niin herkän kaunis. Sen kukkien väri muistuttaa ihan sinivuokkoa. Ehkä siksi se on nyt erityisen ihana. Selvästikin kaipaan jo kevättä ja nämä hyödetyt kevätkukkijat auttaa paljon keväänkaipuuseen, kuten aiempinakin vuosina. Olen siis hyötänyt nämä kukkaan sipuleista. Mikä on tosi helppoa vaikka jääkaapissa. 


Herkän kaunis kevätkurjenmiekka `Clairette´...

Viime keväänä minulla oli tummakukkaista lumikurjenmiekka `Pauline` lajiketta, joten nyt halusin vaihteeksi vaaleampia. 

Tällä kevätkurjenmiekka Iris reticulata `Clairette` lajikkeella kukkien vaaleansininen sävy on todella kaunis. Kukissa oleva tummalila vielä korostaa sitä entisestään.


Ylhäältä päin katsottuna näiden pienten iiristen kukat näyttävät tältä. Niillä on joululta jäänyttä sammalta ruukkujen ja mullan päällä. Se on säilynyt hyvin parvekkeen viileydessä.

Kevätkurjenmiekka pienissä ruukuissa...

 Pienet sipuleista kasvavat kurjenmiekat ovat helppoja hyötää kukkaan. Istutin näiden sipulit ruukkuihin joulukuun alussa ja tietysti kuun mukaan ajoittaen. Siitä asti ruukut ovat olleet jääkaapissa. Toki olisin voinut viedä ne myös kellariin, mutta halusin nyt seurata niiden kasvua enemmän.

Ruukuissa on kaktusmultaa ja peitin sipulit mullalla kuvan oton jälkeen. Kurjenmiekkojen sipuleille riittää näin pienet ruukut. Jatkossa multaa ei saanut päästää kuivumaan ja se ei myöskään saanut olla litimärkää.


Ruukut valoon ja viileään vihertymään...

Helmikuussa näillä oli jo hyvät alut näkyvissä ja välillä ulkoilutin ruukkuja parvekkeella, kun ei ollut pakkasta. Siten niiden kellanvihreät lehdet alkoivat vihertyä. Nimittäin pimeässä lehdistä tulee kellertäviä. 
Tämä kuva on otettu juuri ennen kuin laitoin ruukkujen pinnalle sammalta.

Kukkivat kurjenmiekat eivät kestä pakkasta, joten ruukut ovat nyt jääkaapissa. Asuinhuoneen lämmössä niiden kukinta ei kestä pitkään, kun taas viileällä kuistilla tai parvekkeella kukkien kauneudesta saa nauttia monta viikkoa.

Näiden pienten iiristen hyötäminen kukkaan kevääksi on muodostunut minulle jo perinteeksi. Nämäkin kevätkurjenmiekat ovat niin super ihania, että aion taas syksyllä hankkia jonkin toisen lajikkeen sipuleita 😍

Lisää postauksia keväisistä kurjenmiekoista...




Sain näiden kevätkurjenmiekkojen sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille!



Puutarhaterveisin Sari



'

keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Pelargonin leikkaaminen ja pistokkaat

Pelargonin leikkaaminen on nyt tehty ja samalla leikatuista pätkistä sai hyvät pistokkaat. Liian aikaisin talvella leikkaamista ei kannata tehdä, jos haluaa pistokkaita. Nimittäin parhaat pistokkaat saa jämäkästä uudesta kasvusta. Nämä pistokkaat on otettu ikkunalla talvehtineista rungollisista pelakuista, jotka ovat olleet läpi talven hyvin lehteviä. 
Ja tietysti pelargonien leikkaaminen ja pistokkaiden otto ajoitetaan aina kuun mukaan.


Pelargonin pistokkaat...

Leikatuista pelargonin versoista pätkin latvaosat pistokkaiksi. Pistokkaisiin ei kannata jättää liikaa lehtiä, joten siksi näissä on vain yhdet lehdet.  Noin puolet pistokkaasta menee mullan sisään ja siksi liian lyhyet pistokkaat voi olla hankalia saada tukevasti pysymään mullassa pystyssä. Kokonaan pistokasta ei saa upottaa multaan.
Itse laitan aina ruukkuun istutetun pistokkaan läpinäkyvään muovipussiin ja valoisaan paikkaan, johon ei aurinko paista. Tapoja on toki monia 😊

Pienimmän rungollisen pelargonin leikkaaminen...

Tältä pienin rungollinen pelargoni näytti ennen leikkaamista. 

Ylimmässä versossa oli aika heikkokasvuiset lehdet, joten lyhensin koko versoa. Samoin leikkasin muutamat kuivat versonpätkät pois. 
Nyt sitten päätinkin leikata tämän reippaammin ihan kokeeksi. Saa siis nähdä, millainen tästä tulee.

Samalla keväinen mullanvaihto...

Leikkaamisen jälkeen vaihdoin tälle pienelle rungolliselle pelargonille uuden kasvualustan. Käytin sille kasvusammalta, jota on muillakin saviruukuissa kasvavilla pelargoneilla. Se on siitä hyvää näille, että sammal varastoi itseensä kosteutta, jota pelargonit pystyvät käyttämään, kun kasvualusta näyttää jo kuivalta. Lisäksi kasvusammalta ei tarvitse vaihtaa joka vuosi, koska sen rakenne pysyy ilmavana useamman vuoden.

Isomman rungollisen pelargonin leikkaaminen...

Tässä vielä kuva toisesta isommasta rungollisesta pelargonista leikkaamisen jälkeen. Nämä ovat siis edelleen leveitä ja leikkaamana pidän ne litteinä. Vain siten ne mahtuvat talven ajaksi kapealle ikkunalaudalle.

Kuun mukaan hyvä aika leikkaamiseen...

Nyt parhaillaan on hyvä aika leikata pelargonit ja muut leikkausta kaipaavat kuun mukaan 6.3.2023 asti. Samalla on  myös pistokkaiden ottamisen ja istuttamisen ajankohta.

Ja jos nyt ei vielä halua tehdä sitä, niin seuraava ajankohta on maaliskuun lopulla.

Lisää postauksia pelargoneista...


 Kevätterveisin Sari