lauantai 9. joulukuuta 2023

Hyasintti ja lasikupu - 9. luukku

Ihanasti tuoksuva ja niin upean sininen hyasintti pääsi lasikuvun alle. Minusta se on näin jopa vielä kauniimpi, sillä hyasintti lasikuvun alla on klassinen jouluasetelma. Näin hyasintti ei tuoksu niin voimakkaasti herkkänenäisille. Toki lasikupu ei täysin estä tuoksun pääsyä huoneilmaan, vaan vähentää sitä.


Sininen hyasintti pienessä lasimaljassa...

Jouluhyasintit eivät ole kertakäyttökukkia,  joten halusin säilyttää tämän juuret hyvässä kunnossa, vaikka poistin siltä mullat. Se ei nimittäin muuten mahdu tämän lasikuvun alle ruukkunsa kanssa.

Eli poistin siltä mullat ja laiton sen juurineen lasimaljaan, jonka pohjalla on hieman vettä. Näin se säilyy hyvänä. Lopuksi täytin sammaleella sipulin ja lasimaljan välin.

Tämä on minusta edelleen niin kaunis tapa somistaa hyasintit jouluna.


Lasikupu vaimentaa hyasintin tuoksua...

Ihan täysin tämä lasikupu ei estä tuoksun pääsyä huoneilmaan, koska sen reunan alla on rako. Reunan ja metallilautasen välissä on puutikut, jota kosteus ei tiivisty lasikuvun sisäpintaan. Eli näin se pysyy kirkkaana. Samalla tuoksua pääsee hieman ilmaan.


Ihastuttava hyasintti ja lasikupu -asetelma...

Tästä asetelmasta tekee nyt huikean kauniin hyasintin sivuversot. Tämä on siis paljon luonnollisemman oloinen. Vai mitäs mieltä olette?

Lisää blogipostauksia hyasinteista...


Jouluisin terveisin Sariperjantai 8. joulukuuta 2023

Jouluhavuna pieni sypressi - 8. luukku

Jouluhavuna pöydälle sopii loistavasti pieni sypressi. Tämä ei ole ihan tavallinen sypressi, sillä sen kasvutapa on erilainen. Näitä pieniä havuja myydään mix-sekoituksina eli lajitelmassa on hyvinkin erilaisia ja eri sävyisiä. Kaikki tässäkin mixissä oli sypressiheimon kasveja. Nämä eivät useinkaan talvehdi  meillä ulkona, joten ovat joulun ajan kausikasveja.


Korissa pieni sypressi jouluhavuna...

Monelle havukasvit ja havunvihreys kuuluu vahvasti jouluun. Ekologisin olisi tietysti kotimaiset metsästä kaadetut kuuset sekä kuusen ja männyn oksat. Kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta. Silloin nämä erilaiset pienet ruukkukasvina myytävät havut on hyvä vaihtoehto.

Pienet ruukkuhavut on siitä kivoja, että niistä saa luotua monenlaisia asetelmia. Tällä kertaa laitoin tämän pienen sypressin vanhaan sangalliseen koriin. Tämä kori on yksi suosikeistani ja se onkin näkynyt monessa postauksessa vuosien varrella.
Pari tonttua viereen, niin asetelmasta tuli ihanan jouluinen😊

Sypressikasvit joulun ruukkuhavuna...

Sypressit on helppohoitoisia, kunhan muistaa kastella niitä. Multa ei saa päästä kuivumaan liikaa. 
Ne pärjää hyvin asuinhuoneessa,  kun pitää ne kaukana lämpöpatterista, takan lämmöstä ja muista lämmönlähteistä.
Tämä pieni sypressiheimon kasvi on kasvatettu Alankomaissa, ei onneksi sen kauempana.

Lisää postauksia pienistä havukasveista ruukussa...


Jouluterkuin Sari


Ps. Jos et huomannut, niin nyt ei ole hyvä aika leikata puista havunoksia tai kaataa kuusta, kuun mukaan. Lue lisää Joulukuusen  kaato kuun mukaan -postauksesta.


torstai 7. joulukuuta 2023

Orkidea erikoisempi joulukukka - 7. luukku

Orkidea on hieman erikoisempi joulukukka ja se sopii loistavasti niille, jotka eivät pidä perinteisistä joulukukista. Tässä postauksessa on Zygopetalum orkidea, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Orkideoja on toki myynnissä tutumpiakin näin joulun aikaan. Orkideat on siitä kivoja, että niistä saa pitkäaikaisia huonekasveja.


Somistamalla orkidea juhlavammaksi...

Tästä Zygopetalum orkideasta tuli heti juhlavampi, kun kääri sen ruukun ympärille kultaan taittuvaa silkkipaperia. Isolle alustalle mahtui orkidean lisäksi vielä muutama väreihin sointuva joulupallo. Näin asetelma on heti jouluisempi.

Zygopetalumin kukat tuoksuvat ihanasti...

Olen aivan ihastunut tuoksuviin orkideoihin, joten siksi hankin tämän. Vähän jännäsin, minkä sävyiset kukat tälle tulee, sillä näitä on eri lajikkeita, joilla kukkien värisävyt vaihtelevat.
Kukat on jännän läikikkäät ja niissä on ihanaa keväänvihreää. Ja tosiaan ihanan vahva tuoksu.


Erikoisempia orkideoja löytää tuurilla...

Tuttuja perhosorkideoja eli perhoskämmeköitä löytyy ympäri vuoden myymälöistä. Näillä erikoisemmilla orkideoilla on yleensä omat sesonkiaikansa, jolloin niitä on myynnissä. Tämän postauksen Zygopetalumin orkideaa on näkynyt enemmänkin keväällä ja alkukesällä myymälöissä. Niitä voi myös olla muulloinkin, koska ne luontaisesti kukkivat pari kertaa vuodessa. Tämän omani hankin marraskuussa täysin nupullisena ja nyt nuput on kivasti jo auenneet. Voi olla, että se kukkii vielä useita viikkoja. 

Zygopetalum orkidea, hoito-ohjeet...

Näitä on eri lajeja ja lajikkeita, joten tarkemmat hoito-ohjeet on sen mukaan, näin olen ymmärtänyt. Minulla ei tietystikään ole hajuakaan, mikä tämä omani on. Joten tässä nyt näiden yleisohje.

Zygopetalum orkideat viihtyvät runsaassa hajavalossa ja eivät pidä suorasta auringonpaisteesta. Ilmankosteus on hyvä olla suuri. Itse olen ratkaissut sen niin, että pöydällä on vesikipot sen lehdistön alla. 
Niille riittää normaali huoneenlämpö ja mielellään yölämpötila saisi olla alhaisempi. Osa viihtyy parhaiten alle 18 asteessa.

Näitä kastellaan kukinnan ja kasvun aikana, kun kasvualustan pinta on kevyesti kuivahtanut. Lepoaikana vähemmän. Tietysti kastelu tehdään kuun mukaan Kastelupäivinä. Lannoitetaan orkidealannoitteella.

Hieman jännään, miten saan sen viihtymään, sillä tähän aikaa vuodesta, sille ei ihan löydy ihanteellista paikkaa kodistani. Pidetään peukkuja, että se pärjää talven yli 😊


Lisää postauksia orkideoista...


Ihanaa joulunodotusta!


Terveisin Sari

keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Niilo-papan puhdetyö ja hyasintit - 6. luukku

Itsenäisyyspäivän perinteenä minulla on kukka-asetelma tähän Niilo-papan rintamalla tekemään puurasiaan. Hän teki sen siellä puhdetyönä. Te, jotka olette seuranneet blogiani pidempään, niin ehkä muistatte, että pappa teki tämän rasian Lahja-mummulle. Puurasia on sen verran arvokas, että pidän sitä yleensä kirjahyllyn ylimmällä hyllyllä. Se on nimittäin aivan kuin kirja.

Puhdetyö, mänty ja hyasintit...

Tänä vuonna tästä itsenäisyyspäivän asetelmasta tuli aika pelkistetty. Rasian takana on metsämänty, joka kasvaa ruukussa. Kukkina tietysti siniset hyasintit, kuten monena aikaisempanakin vuotena. Tällä kertaa ne on ihan kokonaisina :D

Kuvan alakulmasta näkyy puurasian kannen kulma. Kansi sekä rasian selkämys on koristeltu tosi kauniisti ja niissä on paljon yksityiskohtia. Siis oikea taidonnäyte.

Hyasinttien metalliset suojaruukut sopii minusta tähän asetelmaan yllättävän hyvin. Nimittäin ensin hieman emmin niitä liian arkisina. Toisaalta rintamalla tehdyn puhdetyön viereen ne sopii täydellisesti.

Siniset hyasintit tuoksuu niin ihanasti...

Näissä sinisissä hyasinteissa on aivan ihana tuoksu. Ne on tietysti kotimaisia eli kasvatettu Suomessa. Kukkien sinisen sävy on ihan huikean kaunis ja vielä kun siinä on vihertäviä nuppuja. Suorastaan jopa keväinen😊

Lisää kuvia puhdetyöstä aiemmilta itsenäisyyspäiviltä...


Hyvää itsenäisyyspäivää!


Terveisin Sari


tiistai 5. joulukuuta 2023

Kanukan punaiset versot kranssiin - 5. luukku

Kanukan punaiset versot sopivat hyvin kranssiin ja erilaisiin kukka-asetelmiin. Mikä parasta, kanukka on helppo pensas kotipihalla, kunhan valitsee sille hyvän paikan sieltä. Nämä versot kävin leikkaamassa jo marraskuussa ja ne ovat olleet maljakossa odottamassa kranssintekohetkeä.

Viime vuoden kranssipohja kanukan versoista...

Tässä pienessä kranssipohjassa on säilynyt hyvin sen punainen väri. Tein sen siis viime jouluksi. Näissä on ihan sama kuin joulukuusen kaadossakin eli oksat kannattaa käydä leikkaamassa kasvavalla kuulla. Väri on paljon hehkuvampi, mitä kuvassa näkyy. Oli vain tosi hämärä päivä, kun otin tämän kuvan.

Kanukoilla värikkäät versot...

Kanukat on siis pensaita, joista muutamaa isoksi kasvavaa lajiketta on ollut eniten myymälöissä. Nyt on tullut myös matalammaksi jääviä uusia lajikkeita. Eli kannattaa olla tarkkana, minkä kanukan ostaa. Osa niistä on talvenkestävämpiä ja osa arempia.

Kanukoiden lehdet voivat olla vihreät, valkovihreäkirjavat tai keltavihreäkirjavat. Etenkin kirjavalehtisillä uudet versot ovat loistavan punaiset, kuten edellisissä kuvissa näkyy.
On myös keltaoksakanukkaa, jonka versot ovat keltaiset.
Värikkäimmät versot on aina uusia versoja, joten pensas on hyvä pitää kasvussa, jos siitä haluaa kranssimateriaalia.

Jos siis haluat omalta pihalta hakea värikästä kranssimateriaalia, istuta kanukka pihalle. Mutta mieti ja suunnittele sille hyvä paikka. Vain siten se viihtyy ja kasvattaa hyvin uusia versoja. Ja silloin siitä ei myöskään tule pihan ongelmakasvia. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että kanukoita ei kannata istuttaa liian kuivalle paikalle.

Ehdit vielä arvontaan mukaan...

Täällä blogissa on menossa arvonta, jossa palkintoina on Yläkuu kustannuksen kolme kirjaa. Niissä on vanhaa koottua perinnetietoa eli Sään merkit eläinten käyttäytymisessä - Anne Pöyhönen. 
Arvonta löytyy Sään merkit vanhassa perimätiedossa -postauksesta.


Jouluterveisin Sari
maanantai 4. joulukuuta 2023

Joulukuusen kaato kuun mukaan - 4. luukku

Joulukuusen kaato kannattaa tehdä kuun mukaan, niin kuusi pitää neulasensa pitkään. Eli kuun mukaan hyvinä päivinä kaadettu kuusi ei ala pudottaa neulasia heti jouluna. Tämä on siis vanhaa perinnetietoa, joka on helppo todeta edelleen pitävän paikkaansa. Jos et usko, niin kokeile😊

Joulukuusen kaato oikeaan aikaan kuun mukaan...

Kuusi kaadetaan kasvavalla kuulla ja tänä vuonna se osuukin sopivasti ennen jouluaattoa ja joulupäiviä.

Joulukuusen kaato kuun mukaan 14.-24.12.2023

Tietysti joulukuusi pitää sulattaa oikein, sahata pieni pala pois sen tyvestä ennen kuusenjalkaan laittoa sekä kuusella pitää olla jatkuvasti vettä kuusenjalassa. 
Nämä kun vielä muistaa, niin kuusi voi säilyä hyvänä sisällä pitkälle kevääseen asti.

Puiden oksien leikkaaminen jouluksi...

Sama ajankohta sopii männyn tai kuusen oksien leikkaamiseen puusta. Toki tietysti maanomistajan luvalla.

Kuun mukaan kerätyt havut kauniita pitkään...

Kaikki kranssien, havupallojen ja havuköynnösten havunoksat on siis hyvä ottaa puusta joulukuusen kaatoaikaan. Niistä voi sitten myöhemmin tehdä erilaisia havukoristeita jouluksi.
Eli nyt parhaillaan on huono aika leikata havuja puista!
Oikeaan aikaan leikatuista havuista tehdyt kranssit kestää pitkälle kevääseen. Helmikuusta alkaen kevätaurinko voi lakastuttaa kransseja, jos aurinko paistaa niihin.


Miten nämä erilaiset päivät valitaan kuun mukaan...

Kuun mukaan kun katsotaan parhaita päiviä eri puutarhatöihin, siihen vaikuttaa useampi kuun liike. Ei siis pelkästään se, onko kuu kasvava vai vähenevä. Päivien katsominen vaatii siis hieman jo tietoa ja sen tiedon avulla on helppo valita kuukalenterin päivistä ne parhaat päivät. Samoin osaa välttää ne kaikkein huonoimmat päivät.

Jos sinua kiinnostaa oppia lisää kuun mukaan ajoittamisesta, löydät tietoa tiiviissä ja selkeässä muodossa Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. Kurssin materiaalit on lyhyinä videoina, jonka ansioista voit myöhemmin palata juuri tiettyyn aiheeseen. Eli kurssia voit edetä omaan tahtiin ja parhaiten itsellesi sopivaan aikaan.

Kurssilla on myös listauksia parhaista päivistä 2024 mm. eri kasvien kylvöihin, kitkemiseen, puiden ja pensaiden leikkaamiseen.  Juuri kyselin opiskelijoilta palautetta ja toiveita, joten pieniä lisäyksiäkin on kurssille tulossa.

Lisää tietoja kurssista näet: Kuu vaiheet ja puutarhanhoito 

Kurssi on www.sarinpuutarhakurssit.fi kurssialustalla eli yritykseni Puutarha Studion kursseja. Kurssin voit ostaa myös lahjaksi, jolloin  laita viestiä minulle, niin annan sinulle tarkemmat ohjeet.


Hyvää joulunodotusta!

Terveisin Sarisunnuntai 3. joulukuuta 2023

Ensimmäinen adventti - 3. luukku

Tänäkin jouluna adventtikynttilöinä on pienet kynttilät, kuten viime vuonna. Nyt ne on hieman pidemmät ja vihertävät. Minusta on kiva vaihdella joka vuosi adventtiasetelman kynttilöitä ja koristeluita. Tosin osa koristeista näyttää olevan joka jouluna, kuten sammal.


Ensimmäisen adventin adventtikynttilät ja sammal...

Sammal on niin super ihanaa ja jouluista, joten taas sitä on ensimmäisessä adventtiasetelmassa. Sammaleesta kerroin jo joulukalenterin ekassa luukussa. Sammaleen seassa oli myös muutama puolukan varpu, joten mukaan pääsi yksi oksa.

Hyvää adventtisunnuntaita!Adventtiasetelmia aiemmilta vuosilta...

Puutarhaterveisin Sari