lauantai 31. maaliskuuta 2012

Tulppaanien lumo 2012

Todella lumoava näyttely... jälleen kerran ! Tänä vuonna näyttelyn asettelu on metsäinen. 
Tulppaanien lmo -näyttely järjestetään Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneessa. Kasvitieteellisen pihalla kukki muuten jo sinivuokko ja talventähdet : )

Tämän jutun kuvat kannattaa klikata suuremmiksi ! 
Näyttelyn sipulikukat ovat historiallisia eli jopa 1600-luvulta. Osa on kasvitieteellisia eli alkuperäisiä... siis jalostamattomia. Osa on edelleen myynnissä yleisesti ja osaa saa ostettua vain tuurilla erikoismyymälöistä kuten Villi niitty -nettikaupasta.


Tulppaanien lumo -näyttely on monella tavalla hyvin luoavan visuaalinen kokemus. Ei pelkästään kukat tuo kauneutta, vaan myös ruukut, kasvien alut, ympäristö, sommittelu.... 

Taidan käydä näyttelyssä vielä ensi viikollakin, sillä silloin kukkivat nyt nupussa olleet kukat.... ja pääsen taas ottamaan satoja kuvia. Rakastan niin kasvien kuvaamista... se tuli taas huomattua ; )

Näyttelyn kukkia kannattaa tutkia tarkaan ja nuuhkia niiden tuoksuja. Kuvan vasemmassa laidassa oleva narsissi tuoksui todella voimakkaasti : )

Kun itse on hyötänyt sipulikukkia eli istuttanut syksyllä sipulit rukkuun kellariin ja ottanut ne nyt valoon parvekkeelle kukkimaan, arvostaa kyllä tällaista näyttelyä. Juttelin näyttelyn järjestäjien kanssa ja ei se hyötäminen ole niin helppoa aina heillekään. Riesana on ollut kuulemma kellariin päässeet myyrät tai hiiret, jotka syövät sipulit. Sitten ruukkuja pitää seurata, ettei multa kuivu liikaa yms. Kuulemma juuri harvinaisemmat sipulit ovat myös oikukkaita hyödettäviä.

Tulppaanien lumo -näyttely avautuu kävijälle ihan eri ulottuvuudella, kun kuulee vähän sipulikukkien taustoja. Eli kyselkää rohkeasti... näyttelyhuoneessa on aina paikalla joku, joka osaa kertoa näyttelystä, jos Else tai Vesa eivät itse ole juuri sillä hetkellä paikalla.


 Näyttelyn järjestäjä on siis Villi niitty, jolla on myös nettikauppa. Villi niityn Else ja Vesa Leivo tekivät upean sipulikukkakirjan viime vuonna - Tulppaanitarhan lumo.
Tästä pääset Leena Lumi -blogin kirja-arvosteluun: Tulppaanitarhan lumo , klik.

Tulppaanien lumo -näyttely
31.3.-9.4. 2012 
Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa
tarkemmat aukioloajat yms löytyy täältä

Edit -16.-24.3.2013  Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, muut kevään 2013 puutarhatapahtumat, klik

Tulppaanien lumo -näyttely 2011 klik.
Tulppaanien lumo -näyttely 2010 klik

torstai 29. maaliskuuta 2012

Messuterveisiä : )

Käväisin tänään Helsingin puutarhamessuilla. Nythän tänä vuonna messuilla ei ole niitä upeita yleiskoristeluja, sillä koristelijat olivat tänä vuonna Turussa. Ensi vuonna koristelijat ovat taas Helsingissä....

Messuilla oli paljon erilaisia kasvihuoneita...

... kiviä...

... ruosteisia reunuksia, aitoja, ruukkuja...

... magnolioita. Tästä muistuikin, että magnolialle pitää miettiä uusi paikka... jos sen aikoo ostaa tänä vuonna.   Se on siis vieläkin minulla hankintalistallani ; )

Löysin aivan ihanan jouluruusun ! Tämä on kyllä niin herkän suloinen, etten voinut vastustaa sitä : )

Ostin myös gladioluksen sipuleita, vaikka melkein jo päätin, etten niitä enää messuilta osta. Viime vuonna kävi niin, että gladiolukset olivat aivan toista väriä, mitä kuvassa oli. Harmitti vähän, kun väri ei sointunutkaan muihin kukkiin ja kukat eivät kestäneet sadetta.
Juttelin tämän saman kotimaisen kukkasipulimyyjän kanssa asiasta. Hän kertoi, että välillä on käynyt niin ja asia paljastuu vasta loppukesällä. Virhe on tapahtunut sipuleiden pakkausvaiheessa Hollannissa. Pidetään peukkuja, että nyt saan  oikean värisiä gladioluksia !

Kuulemma messujen ulkomaisilla kukkasipulimyyjillä on mukulat ja sipulit olleet vähän enemmänkin sekaisin ; )

Postaus puutarhamessuista 2012, klik. 
Tuossa sivupalkissa on myös lista puutarhamessuista ja -näyttelyistä....

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Lumen alta paljastuneita


Tämä sormustinkukka taitaa kukkia tänä kesänä tosi komeasti... sen lehtimätäs on todella iso.
Sormustinkukat ovat kaksivuotisia eli kuolevat kukkimisen jälkeen... heti kun ovat ensin tehneet "miljoona" siementä ja tiputtaneet ne ympärilleen ; )

Komeamaksaruohokin heräilee... vaikka kukkiikin vasta syksyllä.

Päivänliljat ovat selvästi lähteneet kasvuun jo lumen alla. Nämä ovat ehkä keltapäivänliljaa.  Kuvassa näkyy myös olevan yksi rikkaruoho, kasvuun lähtenyt sekin ; )

Pääsiäisruohoksi kylvetty ohra lähti heti kasvuun, siis sisällä, ei lumen alla, hih ; )
Tämä on lasikuvun alla ja näköjään siellä on aika paljon kosteutta, vaikka kupu onkin vähän rakosalleen. No, pääasia on etteivät homehdu ; )

Eilen huomasin pagodikärhö-kylvöksessä pari pientä alkua... ihan millin mittaista, jeee ! Eli nyt ei tarvitse niitäkään kylvää uudelleen.

Sen sijaan soilikissa on vain kaksi kukkavanaa jäjellä eli seuraavaksi pääsenkin jakamaan soilikin osiin. Todennäköisesti lähtee taas kukkimaan uudelleen : )


OmaPiha 12 -puutarhamessut on viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa to 29.3.- su 1.4.2012
Päivitän tuota sivupalkin puutarhamessut ja -näyttelyt listaa aina kun huomaan uuden tapahtuman...

Tulppaanien lumo -näyttely alkaa myös viikonloppuna Helsingin Kaisaniemen Kasvitieteellisessä puutarhassa la 31.3.- ma 9.4.2012
Kuvia viime vuodelta, klik.

Mukavaa alkanutta viikkoa !

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Pikkuorvokkeja ja kylvöpuuhia

Ihana torikukkamyyjämme etsi minulle pikkuorvokkeja.... siis heidän kasvihuoneeltaan. He viljelevät ne itse, mutta vielä orvokit eivät ole kuulemma kukassa. Nämä kuitenkin löytyi sieltä... olen niin onnelllinen näistä : )
 

Istutin osan niistä maljaan ja muutama riitti vielä yksittäisiin ruukkuihin. Nuuskuttelin kukkia... ja niistä lähti hento suloinen orvokin tuoksu : ) Orvokit kestävät hyvin parvekkeella, jopa melkein 5 asteen pakkasen.
Ostan aina orvokit valmiina, joskus voisi kyllä kokeilla niiden kasvatusta siemenestä asti. Tosin ensin pitää saada isompi asunto ; )

Hyasinttikin avaa kohta ekat nuppunsa. Sille tulee voimakkaan punainen kukinto, kuten jouluhyasintille, klik.


Nyt alkoi taas hyvä ajankohta kylvää siemeniä ja vaihtaa kukkiin mullat, kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan. 

23.3.-5.4.2012 
mullanvaihtojen ja kukkien kylvöjen aika

Kuvassa pienet taimet ovat jättiverbenan alkuja, jotka koulin ruukkuihin. Taimet olivat niin hentoja, että koulin ne pieninä multatuppaina, en siis yksittäin.
Lasimaljaan kylvin ohransiemeniä... pääsiäisruohoksi, kohta sekin aika on jo käsillä. 
Ruukut ovat lasimaljassa, sillä kaikki tila tulee nyt hyödynnettyä. Kuvassa näkyy myös joulukukaktuksen avautuva kukka... tai olisiko se jo pääsiäiskaktus ; )Linkkejä vanhempiin postauksiin :

Miten koulitaan taimet sekä huhtikuussa kylvettävät esikasvatettavat, klik
Taimien ruukutus klik
Taimien latvonta klik
Milloin pitää kylvää siemeniä klik
Näin kylvät siemenet sisällä klik
Maaliskuussa esikasvatettavat kukat klik
Helmikuussa esikasvatettavat kukat klik


Oikein suloista ja keväistä viikonloppua teille kaikille !

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Ekat krookukset kukkii, jee !


Tänään ekat krookukset avasivat nuppunsa : ) Alla olevassa kuvassa on vanhoja krookuksia...


... kun taas tässä kuvassa on syksyllä istutetut krookukset. Siksi ne näyttävät niin harvoilta ; )

Siniset krookukset vasta miettivät kukkien avaamista.

Aika jännästi krookukset työntyvät ihan lumen läpikin. Otin nämä kuvat tänään eli meillä paistaa nyt aurinko ja on niin ihanan lämmintä : )

Kylllä kevät on ihanaa aikaa !

Muuten tänä viikonloppuna on Puutarhan kevät -messut Turussa eli  torstaista sunnuntaihin 22.-25.3.2012.


sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Sipulikukat ruukussa...odottavat vielä kukintaa : )

Itsekasvatetut tulppaanit ovat jo vihertyneet, mutta nuput ovat vielä tiukasti lehtien suojassa. Lila kanerva on edelleen niin kaunis, etten hennonnut heittää sitä kompostiin. Lyhtyyn aion ostaa ehkä uuden esikon... 

Parvekkeella on sen verrran viileää, että nämä sipulikukat kehittyvät tosi hitaasti. Ne voisi tietysti ottaa sisälle kasvamaan pariksi päiväksi, mutta jotenkin ne ovat näinkin söpöjä ; ) 

Hyasintti avaa nuppujaan kohta. Kuten kuvasta näkyy, olen siirtänyt riippaorvokin parvekkeeelle. Samoin tein jouluruusulle. Nyt vain täytyy muistaa seurata säätiedotusta, nämähän eivät kestä montaa astetta pakkasta : )

Uusille lukijoille tiedoksi, että istutin nämä kukkasipulit ruukkuihin joulukuussa ja ruukut ovat olleet kellarissa talven. Ja heti kun lämpötila sen salli, kiikutin ruukut lasitetulle parvekkeelle.
Tänä keväänä olen saanut kiikuttaa ne takaisin kellariin parikin kertaa, kun on tullut kunnon pakkasjaksoja ; )
Vanha postaus sipulikukkien istutuksesta kellariin klik.

Hyvää alkavaa viikkoa !
Ps. ensi viikon lopulla pääseekin taas kylvöpuuhiin, ja koulimaan jättiverbenat...kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan : )

perjantai 16. maaliskuuta 2012

Pienikin on kaunista


Löysin vanhan pienen kastikekulhon, siis varmaan lasten leikkeihin tarkoitetun, joku aika sitten Wanilla Rosesta. Oli pakko ostaa, kun se oli niin söpö ; )
Viikonlopun kunniaksi laitoin siihen pientä ikiviuhkoa. Kukan tarkempaa nimeä en nyt osaa sanoa, sillä ikiviuhkoja on montaa eri lajia ja lajiketta.


Kulhossa on kaunis kukkakoristelu

Pieni kastikekulho on mustalla vadilla, josta kuva täällä.... siis jos haluat saada paremman käsityksen  kulhon koosta ; )


Uutuus puutarhakirjoja:
Leena Lumin blogissa on kirja-arvosteluja tämän kevään puutarhakirjoista:
Puutarhan aika - Tuulia Aho, Minna Kurjenluoma  klik
Olohuone puutarhassaUlrika Grönlund, Peter Carlsson, Gunnar Nydrén ja Helena Åkesson Liedberg  klik
Viime vuoden uusien puutarhakirjojen arvosteluihin löydät linkin tuosta sivupalkista alempaa.....

Oikein hyvää ja rentouttavaa viikonloppua ! tiistai 13. maaliskuuta 2012

Sipulikukat näkyy jo, jeeeee !

Kävin pihalla kuvaamassa nämä kuvat hetki sitten, lumikuurojen välissä. Seinänvierustalla näkyy jo ekoja sipulikukkia. Lumikinos on noin puolimetriä korkea, mutta se on sulanut jo ihan seinänviereltä : )
Lumikelloja....

 Narsissi... taitaa nuppukin jo näkyä : )

Lisää lumikelloja ja kellertäviä narsissin alkuja....ne kyllä vihertyvät, kunhan ovat saaneet valoa joitakin päiviä.

Kyllä nämä lumikellot ovat vaan niin suloisia : )

Nyt kun kirjoitan tätä, ulkona sataa sakeasti lunta... "Uusi lumi on vanhan surma" eli lumikinokset sen kun laskevat  : )

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Sisäkukkien lannoittaminen, ja niiden luomulannoitteet


Miten lannoittaa sisäkukkia
Osa viherkasveista ja sisäkukista kaipaa jo kiihkeästi lannoittamista. Lannoitan pelargoneja läpi vuoden, mutta talvella miedommalla lannoitevedellä. Pelargonit tarvitsevat paljon ravinteita, eli lannoitusta.
Sitten on toisen ääripään kasveja, jotka viihtyvät todella niukkaravinteisessa mullassa, kuten kaktukset. Niitä lannoitetaan hieman kesäaikana.

Ja tietysti mullanvaihdon saaneet kasvit pärjäävät nyt jonkun aikaa ilman lannoitusta, sillä uudessa mullassa on ravinteita. Ja sekin on teillä varmasti jo tiedossa, että kastelen kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan... kalenteri hyvistä (ja huonoista) kastelupäivistä on tuossa sivupalkissa : )

Minusta helpointa on käyttää kastelulannoitteita, eli lannoitetta laitetaan kasteluveteen. Teen joillekin niin joka kastelukerta. Alla olevaa soilikkia kastelen aina lautasen kautta, tai oikeammin kipon kautta ; )
Sitä voisi varmaan kastella suoraan multaankin... se pitää säännöllisestä miedosta lannoitekastelusta.
Te joilla on soilikki tai saintpaulia, kasteletteko suoraan multaan vai lautasen kautta ?


Luomulannoitteet
Sisäkukille ja viherkasveille on omat luomulannoitteet eli luonnonmukaiset lannoitteet. Ne on yleensä valmistettu jonkin teollisuuden "jäteaineesta". Siksikin niin ihanan ekologisia : )

Olen käyttänyt pitkään Nelson Gardenin Giva Bio Bact -luomulannoitetta viherkasveille, sisäkukille ja parvekekukillekin. Sitä valmistetaan paperiteollisuuden sivutuotteesta. Yleensä kaupoissa näkee tuota pienempää pulloa. Minulla on niin monta lannoittettavaa kasvia, että se ei riitä ihan kesäksi. Nyt sain sitä isomman pullon... jee !

Viime kesänä kokeilin tätä Substralin Naturen Kasviravinnetta ja sekin vaikutti hyvältä. Tätä näkee isommissa marketeissa. Se on valmistettu kasvi- ja kivennäisraaka-aineista.
Kuvan herttaköynnös kuuluu niiihin, joita lannoitetaan vain miedosti : )

Aion kokeilla tänä kesänä kotimaista Biolanin Luonnonravinnenestettä. Se on minulle ihan uusi tuote, vaikkakin olen  nähnyt sitä usein marketeissa myynnissä. Minua on epäilyttänyt vähän sen eläinperäinen raaka-aine broilerinlanta... oli pakko heti avata korkki ja haistella - ei se haissutkaan pahasti kanankakalle ; )


Sisäkukille tarkoitettuja luonnonlannoitteita valmistaa myös Neudorff kasviperäisistä raaka-aineista. Heillä on erikoislannoitteita kuten Orkidea-, Pelargonia-, Sitrus- ja Kaktuslannoite.  Näitä en ole koskaan kokeillut.

Jos ei pidä kastelulannoitteista, voi käytää lannoitepuikkoja, jotka painetaan multaan. Biolanilta löytyy Luonnonravinnepuikkoja. Ohjeet kannattaa lukea aina huolella, ja noudattaa niitä ; )


Luomu kukkamullat, ja sisäkukkien mullanvaihto löytyy tästä, klik.

Puutarhan luomulannoitteet -jutun näet tästä, klik.


Mukavaa keväistä viikonloppua teille kaikille !
Minulla se menee vähän töiden merkeissä : )

torstai 8. maaliskuuta 2012

Luonnonkukkia ja puutarhakasveja...


Oikein hyvää naistenpäivää kaikille teille 
upeille ja ainutlaatuisille naisille !

Kukkia on hyvin monenlaisia, vähän niinkuin on meitä naisiakin : ) 
Luonnonkukat ja puutarhakasvit kasvavat sulassa sovussa, kaunistaen toinen toisiaan. Kuvassa on siis kurtturuusu ja matara.Alla oleva rantatädykekin on siirretty kukkapenkkiin... kaunista !

Meidän pihalla kasvaa myös kieloja, rentukkaa, rantakukkaa, keltakurjenmiekkaa, saniaisia... jotka on siirretty luonnosta, maanomistajan luvalla ; ) 
Ajattelin lisätä luonnonkukkia, sillä osaan niihin tulee paljon perhosia. Ja ovathan ne todella helppoja kasvejakin, kun pärjäävät ilman hoitoa.

Oletko sinä istuttanut luonnonkukkia puutarhaasi ?

Edit: vanhempi postaus suloisesta koiranputkikimpusta pikkumaljakossa, klik.

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Toivottavasti ei käy näin...

Toivottavasti olette jo muistaneet suojata auringon paisteessa olevat kartiovalkokuuset, marjakuuset ja nuoret tuijat. Ettei vaan käy näin...  Tältä kartiovalkokuuselta kevätaurinko tuhosi neulaset. 
Meidän pihan kartiovalkokuuselle laitettiin suojauskangas jo helmikuun puolessa välissä. Tuijat onkin jo niin vanhoja, ettei niitä tarvitse suojata : )


Ja toivottavasti olette muistaneet suojata hedelmäpuut, pensasmustikat, kultasateen yms rusakoilta, ettei käy näin...  Ja jos suojat ovat jääneet liian mataliksi runsaan lumen takia, jotain kannattaa tehdä nyt heti. 
Tämä puu ei tästä toipunut : /  
Meillä on vanhat parimetriset kanaverkot, jotka on laitettu jo syksyllä. Sitä oppii monesti kantapään kautta ; )
Vanhemmat jutut hedelmäpuiden talvisuojauksesta, klik  ja   pensaiden talvisuojauksesta, klik.


Toivottavasti käy juuri näin.... 
Jättiverbenan alut näyttävät tänään tältä. Kuun lopulla pääsenkin koulimaan niitä pieniin ruukkuihin.
Toivottavasti teidänkin jättiverbenan kylvökset ovat jo itäneet : )

Pelargonit ovat jo hyvässä kasvussa. Kuvassa runkopelakuu, jonka kasvatuksen aloitin viime vuonna pistokkaasta. Talven se oli työhuoneen ikkunalla, normaalissa huoneenlämmössä. Joulun tietämillä sillä oli todella huonon näköiset lehdet.. ja nyt se näyttää tältä : )lauantai 3. maaliskuuta 2012

Ihania ylläreitä !

Ihan yllätyin, miten pitkään tämän soilikin kukat ovat kestäneet. Ostin sen kuukausi sitten, klik.  Toivottavasti tekee vielä lisää nuppuvanoja... täytyykin muistaa lannoittaa sitä : )


Aivan ihanan yllärin teki tämä joululta säilynyt jouluruusu. Kuvassa näkyvät pulleat siemenkodat avautuivat, ja sieltä tipahteli pöydälle tummia siemeniä. Kylvin ne heti multaan, sillä siten jouluruusun siemen itää paremmin. Nyt kylvöruukku on kellarin viileydessä. Jännä nähdä keväämmällä, itääkö niistä yhtään.


Jättiverbena on itänyt, jeeeee !!!! Kuvassa näkyy sen pienen pieniä vaaleita juuria puskemassa siemenistä multaan... niin suloista ; )  Kuva kannattanee klikata suuremmaksi, jotta juuret edes näkee ; )
Vanhemmassa postauksessa on kuvia jättiverbenasta kukkivana, ja mielenkiintoisia kommentteja sen kasvatuksesta siemenestä klik. Tämähän on loistava perhoskasvi...siis loppukesällä, ei ihan vielä ; )

Hyvä ajankohta kylvää esikasvatettavien kasvien siemeniä on vielä 6.3 asti, ja 23.3.-5.4.2012, kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan. 

Linkkejä vanhempiin postauksiin :
Milloin pitää kylvää siemeniä, klik
Näin kylvät siemeniä sisällä klik
Juttu maaliskuussa kylvettävistä esikasvatettavista kasveista klik
Pienten taimien koulinta, klik
Taimien latvonta, klik


 Oikein mukavaa 
viikonloppua teille kaikille !


torstai 1. maaliskuuta 2012

Luomukukkamullat... sisäkukkien mullanvaihto

Nykyään on mahtavaa kun sisäkukillekin löytyy jo luomukukkamultaa : ) Tosin meidän lähistöllä, täällä maalla, niitä ei ole tarjolla myymälöissä. Jos usempi asiakas kyselisi niitä myymälästä, he ottaisivat niitä ilolla myyntiin.. pikku vinkki ; )

GreenCare Luomukukkamulta on käsitteeksi aika uusi tuote. On todella hienoa, että Berner on myös lähtenyt kehittämään omia luomutuotteita. Heiltähän löytyy myös Luonnonlannoitettu Puutarhamulta... vaikka viljelylaatikoissa käytettäväksi.


Biolan on jo perinteinen luomukukkamullan toimittaja. Heiltä löytyy myös erikoismultaa, kuten esim. kuvan Altakastelumulta sekä Kylvö ja -Taimimulta.
Käytin viime vuonna flamingonkukalle jotain tavallista kukkamultaa, ja nyt multa on mennyt tosi tiivistyneeksi ja huononnäköiseksi. Se saa siis seuraavaksi tätä Biolanin Altakastelumultaa, heti kun tässä ehdin jatkaa mullanvaihtoja ; )

Luonnonmukaisessa mullassa on käytetty kompostoitua multaseosta ja luonnonlannoitteita. Yleensä nämä valmistajat hankkivat käytetyt raaka-aineet lähialueilta. Siis todellista eko-asennetta : )
Ovat muuten myös suomalaista työtä, eli pusseissa on Avainlippu-merkit.

Kukkien mullanvaihto:

Vaihdoin äsken kukille uudet mullat, en tosin kaikille. Soilikki kukkii vielä niin komeasti, ettei sille kannata vaihtaa multaa. Saintpaulian mullanvaihdolle oli kiire, koska se alkoi tehdä nuppuja talven kukintatauon jälkeen. On myös kasveja, joille ei tarvitse vaihtaa multaa joka vuosi...
Edit: Tuohon sivupalkkiin laitan tiedot hyvistä mullanvaihdon ajankohdista... ne löytyvät myös Wanhan ajan Kuukalenterista.

Kasvin multa on hyvä kastella vaikka edellisenä iltana. Sisäkukkien mullanvaihdossa otetaan ensin ruukku pois. Jos pohjarei´istä on juuret kasvaneet kovin jo ulos, ne voi repiä pois, niin ruukku lähtee paremmin irti. Muoviruukkua voi vähän puristella, jos se ei meinaa irrota.


Tällainen kasvi kaipaa jo kiireesti uutta multaa ja isompaa ruukkua... juuret ovat täyttäneet mullan ihan kokonaan. Kuvassa on se kellarissa talven majaillut riippaorvokki, joka on ollut sisällä valossa vihertymässä jo jonkin aikaa.


Alla olevan kasvin multa on myös ihan täynnä juuria, vaikkei se siltä näytäkään. Sen huomasi vasta, kun käsillä piteli multapaakkua.
Vanhaa multaa otetaan varovasti pois mullanpaakun päältä, ja joiltakin kasveilta voi reippaaminkin poistaa multaa paakun sivuistakin ja alta.
Nämä juuret ovat tosi hennot ja siksi istutin sen ilmavaan multaan. Sekotin sille vähän Kylvö- ja taimimultaa sekä Luomukukkamultaa... vaikka ovatkin eri firmojen tuotteita ; )

Jos kasvi on hillittykasvuinen, uusi ruukku voi olla vain hieman isompi, kuten tällä Chiritalla, klik. Kuvassa se on istutettuna uuteen ruukkuun, vierellään vanha ruukku. Jos käyttää lasittamattomia saviruukkuja, niitä on hyvä pitää vedessä ennen istutusta, niin kastuvat valmiiksi.
Chiritallakin oli jo nuput kasvamassa, eli mullanvaihdolla oli kiire : )

Ruukkua ei kannata täyttää mullalla ihan yläreunaan asti, vaan on hyvä jättää kasteluvara. Nän kastelu helpottuu.


Jos joutuu poistamaan juuria tai versoja paljon, kasvi kannattaa pitää usean päiviä poissa suorasta auringonpaisteesta. Eli huomiseksi joudun laittamaan sälekaihtimet alas : )

Nyt näitä kasveja, jotka saivat uudet mullat, ei tarvitse lannoittaa vähään aikaan. Nämä ostomullat kun on lannoitettuja : )

Vanha postaus pelargonien pistokkaiden otosta, klik
Postaus pelargonin kevätleikkauksesta klik.

Juttu sisäkukkien ja viherkasvien luomulannoitteista, klik.

Oikein hauskaa kevättä !
... sehän alkoi tänään ; )