perjantai 24. huhtikuuta 2020

Musta orvokki, helmisulkahirssi ja `Creme Brulee`

 Blogiyhteistyö - Huiskula 
Nyt löytyi kivat kasvit terassiruukkuun, tai toistaiseksi vielä parvekkeelle. Mustassa orvokissa on jotain kiehtovan kaunista, sillä sen kukkien väri muuttuu eri valossa. Varjossa se näyttää tosi mustalta. En ole edes hennonnut poistaa siitä lakastuneita kukkia, kun nekin näyttävät niin viehättäviltä.

Musta sarviorvokki `Sorbet Black Delight`...

Iltapäivän auringossa sen kukat ovat tumman violetin värisiä, ja keskusta pirtsakan oranssi. Ja kun aurinko ei enää paistanut, kukat olivat tosi tummat. Nämä taimet on jo aika isot ja ruukut perinteistä orvokkiruukkua isommat.

Erikoinen keijunkukka `Creme Brulee`...

Tämän tarhakeijunkukka `Creme Brulee` lehtien väritys sopii täydellisesti mustan orvokin oranssiin keskustaan. On muuten aika erikoisen värinen keijunkukka. Sillä on jännästi uudet lehdet punertavia ja selvästikin vanhimmat kellertäviä.

Keijunkukkien koristearvo on lehdistössä. Lajikkeita on paljon, joista osa on punertavia, limenvärisiä, tummia, vihreitä jne. Osa lajikkeista on hyviä ja kestäviä perennoja, kun taas joitakin käytetään enemmänkin ruukkuistutuksissa. 

Korkeutta tuo helmisulkahirssi...

Orvokit ja keijunkukka ovat aika matalia terassiruukkuun, joten niiden lisäksi tuli korkeampi heinä, helmisulkahirssi (Pennistetum glaucum `Purple Baron`). Sen lehtiruodit ovat tummat kuten orvokin kukat ja takana pilkottavan jouluruusun uudet kukat. 
Tämä on minulle aika uusi tuttavuus, joten saa nähdä, miten saan sen viihtymään. Sille tulee kuulemma tummat tähkämäiset kukinnot. Ne olisi kyllä hieno lisä, vaikkakin sen lehdistö on jo kaunis 😊

Kun yöpakkaset alkaa olla ohi, istutan nämä isompaan terassiruukkuun. Nyt ne siis on parvekkeen suojassa, sillä meille on viikonlopuksi luvattu muutama aste pakkasta.
Orvokit ja keijunkukka saattavat talvehtia ulkona, hyvällä paikalla. Se on sitten syksyn asia 😉

Nämä kaunottaret ovat nähneet kaksi puutarhaa...

Kuvien mustat orvokit, keijunkukka ja helmisulkahirssi ovat kotimaisia, siis kasvatettu Suomessa. Moni ei tiedäkään sitä, että nykyään isot kasvihuonepuutarhat välittävät ja kasvattavat muille puutarhoille pikkutaimia jatkokasvatukseen.

Nämä kasvien pikkutaimet on nurmijärveläinen Ruotin puutarha ostanut Huiskulasta. He sitten ovat jatkokasvattaneet niitä myyntikokoisiksi ruukkukasveiksi.
Tilasin siis mustat orvokit ja niihin  "kauniisti yhteen sopivat kasvit" ja hain ne valmiiksi pakattuna, Nurmijärven torilta, Ruotin puutarhan torikukkakojusta. Kätevää tänä aikana! Ruotin puutarha on  pieni kasvihuonepuutarha ja erikoistunut palvelemaan kuluttajia laajalla valikoimalla.

Huiskula sen sijaan on iso yritys, joka välittää ja kasvattaa ruukkukukkien pikkutaimia sekä puolivalmiita taimia ammattilaisille.
Ai niin, onhan heillä sitten myös huumaavasti tuoksuvien valkoliljojen kasvatusta leikkokukaksi, ja tulppaaneja miljoonittain...

Huiskula ei myy pikkutaimia tai valmiita ruukkukukkia yksityisille vähittäisasiakkaille.

Aurinkoisin kevätterkuin Sari

5 kommenttia:

 1. Ihanasti yhteensopivat kasvit! Orvokissa on maagisen hieno väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin niin tähän orvokkiin, kun näin sen torilla. Se on upea!
   Nuo kaksi muuta kasvia orvokkien kaveriksi valitsi Ruotin puutarhan Hannele. Hänellä on loistava värisilmä ja maku kasvien suhteen, eli yhdistelmästä kiitos kuuluu kyllä hänelle :)

   Poista
 2. Kaunis yhdistelmä.Orvokkeja on upean värisiä.Oma tämän kevään löytöni oli häivähdyksen lilaan taittavat siniset ja punaiset orvokit.Ovat hienosti kasvaneet ja kestäneet pienet pakkasyöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, orvokkeja on ihan uskomaton määrä erinäköisiä. On isokukallisia ja pienikukallisia, kerrottuja ja yksinkertaisia... ja eri värisiä :)
   Punaiset orvokit on upeita, ja niitä näkeekin harvemmin.
   Orvokki on tosiaan siitäkin kiva, että se ei ole kylmänarka. Tosin kukat ja lehdet hieman vioittuvat kovasta pakkasesta, mutta kasvattaa kyllä uudet tilalle.

   Poista
 3. Itsekin pidän niistä tosi paljon. Niiden kukkien väri vaihtelee niin kivasti valon mukaan. Ja lakastunut kukkakin näyttää kauniilta :)
  Kiitos, samoin sinulle!

  VastaaPoista