perjantai 28. helmikuuta 2025

Kevätkukkien kasvatus parvekkeelle

 
Aikaisten kevätkukkien kasvatus sipuleista on tosi helppoa kotioloissa, kunhan on käytössä jonkinlainen viileämpi tila talvella. Ne kasvatetaan ruukuissa ja saadaan kukkimaan ennen niiden normaalia kukinta-aikaa. Sitä kutsutaan sipuleiden hyötämiseksi kukkaan. Kuvassa on nupullinen jouluhyasintti, joka kasvattaa hauskasti kahta kukkavartta. 

Upean punainen ja tuoksuva `Jan Bos` hyasintti...

Tämä vahvan punainen `Jan Bos` hyasintti kuuluu suosikkeihini. Itse asiassa tämän kasvatin jouluksi, mutta siirsinkin sen jääkaapin viileyteen, kun sen ekat kukat olivat auenneet. Se on siis ollut jääkaapissa joululta asti ja välillä suojasäällä se oli parvekkeella. Siitä leijailee nyt ihanan vahva tuoksu.

Hyasintilla on tosi kauniit juuret, kun sipuli saa kasvaa hyasinttimaljakossa alusta asti.

Kevätkurjenmiekka loistava parvekkeelle...

Toinen helppo sipulikukka hyötää kukkivaksi on kevätkurjenmiekat eli matalat aikaisin kukkivat iirikset. Ne on herkän kauniita kukkiessaan ja värisävyjä on erilaisia.
Toissa keväänä minulla oli kevätkurjenmiekka `Clairette`, jonka kukissa oli vaalean- ja tummansinistä. Se kukki jo helmikuun lopulla.

Tämäkin kevätkurjenmiekka aloittaa kukkimisen kohta, sillä lehtien välissä paksumpi vihreä on nupun alku. Jos ottaisin tämän ruukun huoneenlämpöön kukinta alkaisi nopeasti, mutta pidän tätä vielä parvekkeella. Avautunut kukka paleltuu herkästi, kun taas tiukassa nupussa oleva kestää paremmin pakkasta. Meille sääennuste lupailee vielä pakkasyötä.
Nämä ovat olleet nyt parvekkeella jo viikon, joten ne kestävät pienen pakkasen kevyesti suojattuna. Sen sijaan kukkiva hyasintti pitänee ottaa ensi yöksi jääkaappiin.

Kevätkukkien kellertävät lehdet vihertyy valossa...

Viikko sitten nämä hyasintit ja kevätkurjenmiekat näyttivät tältä, kun otin ne jääkaapista parvekkeelle. Ne olivat jo hieman vihertyneitä, sillä olivat olleet parvekkeella talvella, kun oli plussakelit. Ennen pakkasia olin siirtänyt ne takaisin jääkaappiin.

Ruohosipuli talvehti parvekkeella...

Kuvassa ei ole linnunpesä, vaan ruohosipuli 😊 Sen lakastuneet lehdet on kiepautettu ruohosipulin suojaksi. En leikkaa kuivuneita vielä pois, koska kuun vaihe on siihen vielä huono. Toisekseen, kuivat lehdet suojaavat uusia versoja pakkaselta.

Kevätkukkien kasvatus aloitetaan syksyllä...

Syys-lokakuun vaihteessa istutetaan jouluhyasintin sipulit ruukkuihin niin, että sipulin yläosat jäävät mullanpinnalle näkyviin. Sen jälkeen ruukkuja pidetään jääkaapissa, kylmiössä, kellarissa tms., jossa talvella lämpötila ei laske pakkasen puolella.
Kun ulkona lämpötila on plussan puolella, ruukut voi siirtää ulos. Ja ennen pakkasia taas kylmään.

Aikaisin keväällä kukkivat sipulikukat istutetaan ruukkuihin myöhemmin, joulukuun tietämillä. Kevätkurjenmiekat kuuluvat niihin. Niidenkin sipulien yläosa saa jäädä lähelle mullanpintaa eli ne peitetään mullalla vain hieman. Ruukut pidetään viileässä, aivan kuten hyasinttienkin ruukut.
Lisää kuvia ja ohjeita Kevätkurjenmiekkoja ruukkuun kevääksi -postauksessa.

Itse istutan näidenkin sipulit tietysti hyvänä istutuspäivänä kuun mukaan. Koetan muistaa laittaa hyvän istutusjakson Kastelupäivät ja kuu -sivulle tänne blogiin. Kaikkia hyviä istutuspäiviä siihen ei kuitenkaan mahdu.

Muistiin omaan kalenteriin...

Tämä postaus on siis vinkiksi, jos kaipaat kevätkukaksi ruukkuihin aikaisin kukkivia sipulikukkia. Laita nyt jo omaan kalenteriin syksylle muistutus, että muistat ostaa sipulit ajoissa syyskuussa. 


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Laitan myöhemmin kuvia näistä postauksen kevätkurjenmiekoista, kun ne kukkivat.




keskiviikko 26. helmikuuta 2025

Mikä puutarhassa on parasta?

 
Tässä juuri mietin, mikä puutarhassa on parasta. Voiko se olla vain yksi asia, vai sittenkin monta. Nyt on hyvä hetki palauttaa mieleen mikä on parasta, jotta ei vahingossa tuhoa sitä epähuomiossa. Etenkin kun kohtapuoliin alkaa puutarhan kevätpuuhat ja pensaiden leikkaamiset. Ja olisi myös kiva kuulla, mikä sinusta puutarhassa on parasta?


Puutarhan kauneus sykähdyttää syvästi...

Minusta parasta puutarhassa on sen vaihtuva ja muuttuva kauneus. Upeat näkymät puutarhassa suorastaan pysäyttävät ihastelemaan ja ne myös sykähdyttävät todella syvästi. Silloin voisi jäädä pitkäksikin aikaa vain ihastelemaan ja hengittämään puutarhan kauneutta.

Kuvassa etualalla kukkii marskinlilja, jonka kukkavarret ovat korkeat ja hyvin koristeelliset. Lisää kuvia siitä näet Näyttävä marskinlilja kukkii -postauksessa.

Taustalla kukkii lohenpunakukallinen pioni, jonka väritys sopii kauniisti näihin marskinliljoihin. Siitä lisää kuvia Kaunis `Julia Rosea´ Itoh-hybridi pioni -postauksessa.


Huumaavat tuoksut puutarhassa...

Parasta puutarhassa on myös ihanat tuoksut, jotka leijailevat nenään kun kävelee siellä. Ja yksi ihanimmista on pihajasmikkeiden huumaavan ihana tuoksu, kun kukat avautuvat kesäkuussa. Meillä onkin niitä useampi pensas, hieman eri puolilla puutarhaa. 
Pihajasmike kasvaa isoksi ja runsaskukkaiseksi pensaaksi aikaa myöden. Siitä lisää kuvia Tuoksuva pihajasmike - perinnekasvi -postauksessa. 


Puutarhan lintujen ja eläinten seuraaminen...

Keväinen lintujen laulu puutarhassa on myös niin sykähdyttävän ihanaa! Ja sekin kun pääsee seuraamaan läheltä pikkulintujen pesimispuuhia ja ruuan etsintää puutarhassa. Samoin muidenkin puutarhan eläinten puuhien seuraaminen on tosi kivaa ja siinä samalla nollautuu päivän kiireet.

Kuvassa on mustarastas, joita meidän puutarhassa asustelee enemmänkin. Ne ovat aina jossain lähistöllä, kun ollaan ulkona puutarhassa. Ja ne ovat myös kovia kylpemään lintujen juoma-altaassa. Siitä kuvia Mustarastas ja lintujen kylpyallas -postauksessa.


Itse omin käsin tekeminen ja kokeilu...

Puutarhassa ja sen hoidossa pääsee konkreettisesti tekemään omin käsin asioita. Ja näkee kättensä jäljen ja miten kasvit kasvavat hoitotoimien jälkeen. Tiedän, että se on monille iso juttu. Itse kun olen hortonomi ja tottunut puutarhahommiinkin, niin minua viehättää enemmänkin kokeilut. 

On siis aivan mahtavaa kun puutarhassa voi kokeilla kaikenlaista. Ja voi kasvattaa taimia, myös hieman erikoisempia. Kuvassa on väriä vaihtava `Feurball` samettikukan taimet.


Monenlaista satoa puutarhasta...

Sekin on toki mukavaa, että puutarhassa voi kasvattaa erilaisia hyötykasveja. Etenkin jos valitsee omasta mielestä niitä parhaan makuisia tai helposti kasvatettavia.
Viime vuosina olen ihastunut tähän japaninruusukvitteniin. Sen hedelmistä saa kivan kirpakkaa hilloa.

Puutarhassa pääsee auttamaan luontoa...

Ihan parasta on se, että omassa puutarhassa ja sen avulla pääsee auttamaan pölyttäjiä, perhosia, pikkulintuja, siilejä, maan mikrobitoimintaa jne.. Siitä saa todella hyvän mielen, kun huomaa miten perhosia ja pörriäisiä näkee yhä enemmän kukissa.

Tämä on niin tärkeä aihe, että olen kirjoittanut siitä tännekin jo monta kertaa, kuten Lisää perhosia ja pörriäisiä pihalle -postauksessa. 



Olisi tosi kiva kuulla, mikä sinusta puutarhassa on parasta? 


Puutarhaterveisin Sari


Ps. ekassa kuvassa on ihanat ruskoliljat, jotka on perinnekasveja

sunnuntai 23. helmikuuta 2025

Hempeä tarhaidänunikko tuo väriä puutarhaan

 
Tämä herkän ja hempeän värinen tarhaidänunikko kukkii kesäkuussa puolivälin tietämillä. Sen isot kukat tuovat silloin paljon väriä puutarhaan, sillä se kukkii yleensä runsaasti. Kesällä siirsimme sen toiseen paikkaan, juuri sen hempeän värin takia. Tämä tarhaidänunikko on siis siitä tutusta oranssikukallisesta idänunikosta jalostettu lajike.


Hempeää väriä alkukesän puutarhaan...

Koska tarhaidänunikko kukkii ennen tavallisia pioneja, niin se sopii loistavasti puutarhaan, jossa  väriteemana on hempeät värisävyt. Toki se sopii muihinkin puutarhoihin.
Olen kylvänyt nämä joskus vuosia sitten siemenistä. Siemenpussista tuli taimia, joiden kukat olivat eri vaaleanpunertavan sävyisiä. Niitä on kyllä myynnissä myös taimina ja juurakkoina eli ei tarvitse itse kasvattaa siemenistä.

Sopiiko oranssi ja vaalean persikkainen vierekkäin?

Vuosien aikana hempeät tarhaidänunikot on siirretty parikin kertaa ja osa niistä istutettiin oranssien idänunikoiden viereen. Mutta sopiiko näin vahvan oranssit ja vaalean persikkaiset kukat vierekkäin?  Itse en yhtään pitänyt yhdistelmästä, kun taas muutamasta se oli ihan kiva.
Olisikin kiva kuulla, mitä mieltä olet tästä väriyhdistelmästä? Tätä näkee harvemmin.

Tarhaidänunikko siirrettiin toiseen kasviryhmään...

Viime kesänä päätin siirtää ne siihen uuteen monilajiseen ja kerrokselliseen kasviryhmään. Eli kaivoimme näiden hempeiden tarhaidänunikoiden juurakot ylös maasta, kun ne vielä kukki. Se oli nimittäin ainoa tapa löytää ne oranssikukallisten seasta.

Suorastaan romanttinen tämä tarhaidänunikko...

Tässä kuvassa tarhaidänunikot on juuri istutettu. Niiden kukat ovat niin isot, että ne näkyvät kauemmas. Ja tekevät tästä kasviryhmästä todella romanttisen näköisen. 
Tähän ryhmään on jo istutettu muita kasveja ja keväällä todennäköisesti hieman laajennan sitä. Kevät kun etenee, niin laitan ryhmästä enemmän kuvia tänne blogiin.
Kasviryhmästä on tarkoitus tehdä tosi helppohoitoinen ja kukkarunsas, jossa on kukkia aikaisesta keväästä talven tuloon asti. Ja tietysti kaunis. Eli valitsen kasvit ja sommittelen ne sen mukaan. 

Tarhaidänunikko ja sen hoito-ohje...

Tarhaidänunikko viihtyy parhaiten auringossa, kuivassa ja tuoreessa multamaassa, joka on läpäisevää. Niitä voi hieman lannoittaa keväällä. Muuten niitä ei tarvitse hoitaa.

Tarhaidänunikot kuten myös idänunikot lakastuttavat lehtensä kukkimisen jälkeen. Se on normaalia niille ja se kannattaa huomioida, kun suunnittelee niiden paikkaa puutarhaan. Tämä on yksi esimerkki siitä, mitä huomioidaan suunnittelussa myös pihasuunnittelukurssilla.


Lisää erilaisia unikoita...


Puutarhaterveisin Sari



perjantai 21. helmikuuta 2025

Kevään kylvöjen suunnittelua

 
[Korpikangas Siemen-Frö mainos] Eilen postilaatikkoon tuli Korpikankaan uusi kuvasto, jossa on kevään mukulat ja taimet sekä tietysti siemeniä. Sitä selaillessa suunnittelin tarkemmin kevään kylvöt. Osan siemenistä olen jo hankkinut ja jopa kylvänyt. Taidan vielä ostaa jotain pientä lisääkin. Kevään kylvöt kun on niin super ihanaa puuhaa.


Pensasmaiset keltaiset tomaatit...

Tomaatin siemenet aion kylvää jo maaliskuussa, sillä saan taimet aurinkoiselle ikkunalle ja myöhemmin keväällä parvekkeelle. Muuten ne kannattaisi kylvää vasta huhtikuun puolella. 
Nämä kummatkin lajikkeet sopivat kasvihuoneeseen ja avomaaviljelyyn. Meillä nämä saa kesällä kasvaa ulkona vattumaan vieressä ja parvekkeella.

Kesäkukkien kylvöt esikasvatukseen huhtikuussa...

Yksivuotisten kesäkukkien, kuten kuvan oranssin kesäasterin ja lämpimän punaisen tsinnian, aion kylvää vasta huhtikuussa, jotta taimet olisivat napakoita toukokuun lopulla. Ne nimittäin pääsee istuttamaan ulos vasta touko-kesäkuun vaihteessa, kun yöpakkaset ovat ohi.

Sinikukallinen amerikanpiispankukka on minulle ihan uusi tuttavuus. Senkin kylvän huhtikuussa esikasvatukseen. Jännä nähdä, millainen siitä kasvaa. 
Onko teillä jollakin kokemusta tästä amerikanpiispankukasta? Olisi kiva kuulla, millainen se on.

Punahattuja lisää perhosille ja pörriäisille...

Punahatut on niin helppoja kasvattaa siemenistä, että niitäkin kylvän taas tänä keväänä, ehkä jo maaliskuussa. Tässä uudessa Korpikankaan kuvastossa oli paljon erilaisten punahattujen siemeniä.
Siellä näytti olevan myös keltapunahattua ja rohtopunahattua näiden tavallisten kaunopunahattujen ohella. Samoin heillä on kaunopunahatun lajikkeita myynnissä myös juurakkona ja taimena. Niillä saa tietysti heti nopeammin näyttävän kasviryhmän.

Toukokuussa esikasvatus ulkona...

Auringonkukan ja tuoksuherneen siemenet aioin kylvää esikasvatukseen ulos ruukutuspöydälle. Eli meillä on tällainen vanha tukeva ruukutuspöytä, jonka päällä on kätevä esikasvattaa taimia ulkona. Etanat ei nouse pöydälle eikä fasaanit ja harakat nypi taimia. Lisäksi tähän kohtaan hyvin harvoin tulee enää yöpakkasia siihen aikaan ja tarvittaessa pöytä on helppo suojata kasvimaaharsolla.
Pöydälle mahtuu hyvin myös osa aiemmin kylvetyistä taimista totuttelemaan ulkoilmaan. Meillä on myös toinenkin pöytä, jos kaikki taimet eivät mahdu tähän.

Siemenpussista vain osa siemeniä kylvöön...

Mietin aina etukäteen, ennen siementen kylvöä, paljonko taimia haluan. Yleensä kylvän vain osan siemenpussin siemenistä. Esimerkiksi sinikukallisen amerikanpiispankukan siemenpussissa on 1000 siementä ja haluan taimia 4-10, joten kylvän vain pienen osan siemenpussin siemenistä 😊

Siemenpusseissa lukee aina, mihin asti siementen itävyys on varmasti hyvä. Eli jäljelle jääneet siemenet voi kylvää sitten seuraavina vuosina.


Kuvien siemenpussit on Korpikangas Siemen-Fröltä. Heidän kevään kuvaston kannessa se keltainen kukka on muuten monivuotinen auringonkukka, mikä on myynnissä perennanjuurakkona. 
Olen ostanut heiltä siemeniä jo kymmeniä vuosia, koska heiltä löytyy aina jotain jännää uutta.


Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta...



keskiviikko 19. helmikuuta 2025

Marjakuusen ja tuijan suojaaminen kevätauringolta

 
Näin helmikuun puolessa välissä on jo aika tehdä marjakuusen, tuijan ja muutaman muun suojaaminen kevätauringolta. Oikeastaan se on enemmänkin varjostamista, sillä auringonpaiste lämmittää jo niitä. Sen huomasi tänään sisälläkin, kun aurinko paistoin niin upeasti ja lämmitti ihanasti.


Marjakuusen suojaaminen ajoissa...

Marjakuuset on tosi suosittuja nykyään leikattuna aitana, myös aurinkoisilla pihoilla. Jotta ei käy näin kuten alla olevassa kuvassa, ne täytyy muistaa suojata kevätauringolta riittävän aikaisin eli nyt. Siis jos aurinko paistaa niihin aurinkoisena päivänä. 
Marjakuusi on yleensä upean tummanvihreä ja siihen voi tulla punaisia marjoja, kuten ekassa kuvassa. 

Tuijan ympärille varjostusverkko...

Nuoret tuijat voivat myös ruskettua pahasti, jos niihin paistaa aurinko nyt. Sen takia ne suojataan varjostusverkolla helmikuun puolesta välistä siihen asti, että kohdan maa on täysin sula. Suojaus tehdään yleensä 3-6 vuotta istutuksesta. Sen jälkeen tuija pärjääkin ilman suojaamista, koska sen juuret ovat kasvaneet jo syvemmälle maahan. 
Tämä vihreä varjostusverkko on suunniteltu kasvien varjostamiseen auringonpaahteelta. Siitä menee ilma läpi, mikä on tärkeää kasville. Se on kyllä muovia, mutta hyvin säilytettynä se kestää vuosikymmeniä käyttökelpoisena. Toki on myös juuttikangasta, jos sitä haluaa käyttää.

Alppiruusun suojaaminen kevätauringolta...

Alppiruusu ei kestä kevätaurinkoa edes vanhana, koska se on niin pintajuurinen kasvi. Eli jos alppiruusuun paistaa aurinko nyt, se kannattaa suojata varjostusverkolla.

Meidän pihalta kaadettiin yhdessä vaiheessa pari isoa puuta, jotka olivat luoneet kevyen varjostuksen kuvan alppiruusulle. Sen jälkeen tämä vanha alppiruusu piti suojata kevätauringolta, jotta sen lehdet eivät rusketu. Onneksi sen vieressä oli sopivasti puun oksa, johon sitoa varjostuskangas😊
Tämä kuvan varjostusverkko kuului laittaa kaksin kerroin, jotta se varjosti riittävästi. Se luki pakkauksessa eli kannattaa lukea ohje.

Kartiovalkokuusi suojataan myös varjostusverkolla...

Kartiovalkokuusi pitää myös muistaa suojata, sillä sekin herkästi ruskettuu aurinkoisella paikalla kevättalvella. On tosiaan tärkeää suojata ajoissa, sillä vaurio neulasiin voi tapahtua nopeasti.

Nyt on siis aika suojata nuoret tuijat sekä marjakuuset, kartiovalkokuuset, alppiruusut, mahoniat, puksipuut... hengittävällä varjostusverkolla tai vastaavalla, jos aurinko paistaa niihin.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Nyt on huono aika leikata tuija-aitaa tai yleensäkin pensaita, kuun mukaan. Puutarhanhoidon ajoittaminen kuun mukaan on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.

lauantai 15. helmikuuta 2025

Puutarhanhoito ajoitetaan kuun mukaan

 
[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos] Puutarhanhoitotoimet ajoitetaan kuun mukaan hyville päiville ja vältetään huonoja päiviä. Tämä on siis vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa  ja se on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa. Ei ihme, että se on nykyään tosi suosittua, sillä kuun mukaan ajoittamisen edut huomaa nopeasti, kun lähtee kokeilemaan sitä eri puutarhanhoitotöissä.


Pelargonin kevätleikkaus ja pistokkaiden otto...

Pelargonin ja monen muunkin huonekasvin kevätleikkaus alkaa olla ajankohtaista maaliskuussa. Se ajoitetaan niin , että ensin ajankohdaksi valitaan kasville sopiva kuukausi ja sieltä valitaan hyvä leikkauspäivä kuun mukaan. Jos haluaa ottaa leikatut pelargonin versot pistokkaiksi, niin silloin valitaan sen mukaan hyvä päivä. Näin pistokkaat juurtuvat ja lähtevät hyvään kasvuun.

Seuraavat hyvät pelargonin pistokkaiden leikkauspäivät ovat 6.-7.3.2025. Tietysti pistokkaat tulee laittaa oikein, jotta onnistuu. Siitä on kuvalliset ohjeet yms. Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla.

Siementen kylvö ajoitetaan kuun mukaan...

Samalla tavalla siementen kylvössä valitaan kasville sopivat kylvöpäivät kuun mukaan. Niitä löytyy useita, joten voi valita itselle sopivimmat. 
Kaikki muutkin esikasvatukseen liittyvät puutarhanhoitopuuhat ajoitetaan kuun mukaan, niin taimikasvatus onnistuu hyvin. 

Kevään ja kesän kylvöjen parhaat päivät eri kasveille löytyy listattuna Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Siellä on myös paljon muihin puutarhatöihin liittyviä ajoituksia, sillä se on ikään kuin kuun mukaan ajoittamisen peruskurssi.

Pensaiden alasleikkaus - heikkoa vai runsasta kasvua?

Kohta on myös pensaiden alasleikkausten aika. Siinä onkin hyvä valita tarkasti oikea ajankohta. Nimittäin jos leikkaa pensaat alas kaikkein huonoimpaan aikaan kuun mukaan, voi käydä niin, että pensaat jäävät kitumaan tai pahimmassa tapauksessa lopulta kuolevat.
Kevään parhaat pensaiden leikkauspäivät löydät Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssilta. Siellä on myös  ohjeet miten erilaiset pensasaidat ja tietyt yleisimmät pensaat leikataan. 

Rikkaruohojen kitkeminen hyvillä kitkemistekniikoilla - kuun mukaan...

Rikkaruohojen kitkemisessä huomaa hyvin nopeasti, miten kuun mukaan kitkeminen on helpompaa. Samalla saa rikkaruohot pysymään pidempään poissa kitketyltä alueelta.

Vielä kun kitkee eri rikkaruohot niille parhaiten sopivalla kitkemistekniikalla, ne saa kitkettyä nopeammin ja lopputulos on kaikkein parhain. Kuun mukaan ajoittamisen ja parhaat kitkemistekniikat löydät Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta.
Esimerkiksi hävitettävät haitalliset vieraslajit saa helpoiten hävitettyä, kun tekee sen kuun mukaan. Niiden hävityspuuhassa pätee vanha sanonta "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä".

Tietoa puutarhanhoidosta kuun mukaan...

Olen siis tehnyt verkkokursseja kuun mukaan ajoittamisesta, jotta kauempanakin asuvat tai tiukan aikataulun omaavat pääsevät oppimaan puutarhatöiden ajoittamista kuun mukaan.

Aihe on välillä ollut hyvinkin kiistelty, mutta kun sitä kokeilee omalla pihalla, niin huomaa sen toimivan. Samalla näkee, miten paljon se helpottaa puutarhanhoitoa ja säästää omaa aikaa. Toki silloin pitää ajoittaa puutarhatyö tarkasti kuun mukaan, eikä vain "suurin piirtein sinne päin". Siksi se vaatii hieman perehtymistä asiaan😊

Tai voi katsoa ajankohtaiset hyvät päivät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin Puutarhatöiden viikkolistauksesta.

Verkkokurssit löytyvät www.sarinpuutarhakurssit.fi -kurssialustalta, joka on yritykseni Puutarha Studion. 



Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 12. helmikuuta 2025

Kannattiko vanha isokirjopeippi säilyttää

 
Vielä jokin aika sitten mietin, kannattiko tämä vanha isokirjopeippi säilyttää vai olisiko parempi heittää se jo kompostiin. Se nimittäin pudotteli lehtiä joulu-tammikuun pimeimpään aikaa ja oli muutenkin aika ruman näköinen. Nyt olen kyllä tosi tyytyväinen, että säilytin sen. Siitä saa nimittäin hyviä pistokkaita, heti kun kuun mukaan on taas hyvä aika ottaa niitä.


Vanha ruskehtavalehtinen isokirjopeippi... 

Miksi yleensäkin säilytin tämän muhkeaksi kasvaneen vanhan isokirjopeipin, niin syy on sen upeat ruskehtavat lehdet. Se on tosi näyttävän näköinen piharuukussa puolivarjoisalla paikalla. Lisäksi se on helppohoitoinen. Näitä isokirjopeippejä kutsutaan myös värinokkosiksi.

Löysin tämän taimen Helsingin Kevätessuilta 2022 ja muistan, miten ihastuin heti sen väritykseen. Enkä ole vieläkään kyllästynyt 😊


Upea väritys tulee lehtiin vain hyvin valoisalla paikalla. Koska tämä vanha isokirjopeippi on niin isokokoinen, talvella sen paikka on ollut kauempana ikkunoista. Sen takia se on vieläkin vaaleanvihreä, kuten tämän postauksen ekassa kuvassa näkyy.

Se oli näin muhkea ja leveä vielä marraskuussa, kunnes sitä piti siirrellä ja siinä yhteydessä katkesi monta oksaa. Toisaalta se oli kyllä hyvä, sillä näin leveänä se vei ihan hurjasti tilaa.

Kaksi tilaa vievää kasvia odottaa oikeaa kuun vaihetta...

Onhan minulla tämä toinenkin upea isokirjopeippi, jolla on erikoiset lehdet eli kuvassa oikeanpuoleinen. Nämä vievät nyt niin paljon tilaa, että leikkaan ne heti, kun on kuun mukaan hyvä aika. 
Kummallakin on altakasteluruukku, sillä muuten niitä saisi kastella vähän väliä.

Siemenistä kylvetty erikoinen isokirjopeippi...

Tämä on siis se upean värinen, josta kirjoitin Jännät värinokkoset siemenistä kasvatettu -postauksessa. Lehtien reunat on erikoisen aaltoilevat ja väritys vahva kesällä. Nyt vielä se on haalean värinen.

Näin värikkäät lehdet sillä oli kesällä, kun se sai valoa riittävästi. Upean värikäs vai mitä?

Siis kannattiko vanha isokirjopeippi säilyttää talven yli...

Ehdottomasti kannatti, sillä nyt saan otettua siitä ja tästä toisestakin paljon pistokkaita. Helmi-maaliskuun vaihteessa niissä on jo kivasti vahvaa uutta kasvua, joista tulee tanakoita pistokkaita.

Tietysti otan pistokkaat juurtumaan kuun mukaan hyvään aikaan. Todennäköisesti laitan ne taas suoraan sammalnappeihin, niin saan ne kätevästi pieneen tilaan ikkunalle.

Olisin myös voinut ottaa jo syksyllä pistokkaat ja säilyttää ne ruukkukasveina talven yli sekä heittää vanhat kirjopeipit kompostiin. Jotenkin minua viehättää nämä "pienen puun" kaltaiset huonekasvit, joten säilytinkin ne. Ja otan pistokkaat vasta nyt keväällä.


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 9. helmikuuta 2025

Fasaanit puutarhurin ilona

 
Meillä tepastelee fasaanit puutarhassa niin kesällä kuin talvellakin. Nämä värikkäät ukkofasaanit huomaa aina heti, tai kuulee. Niihin ja niiden puuhiin on jo niin tottunut, että niistä ei oikeastaan ole mitään harmia tai haittaa. Oikeastaan päin vastoin.

Fasaanit kasviryhmien suojassa...

Fasaanit on kyllä välillä hauskoja piiloutujia. Meidän puutarhassa on paljon kerroksellisia ja monilajisia kasviryhmiä, joihin fasaanit menevät suojaan. Tai voihan olla, että ne etsivät sieltä ruokaa, kuten pieniä selkärangattomia eläimiä tai siemeniä.

Tämä ukkofasaani on niin värikäs, että sen huomasi heti, kun se kurkisti kasvien välistä. Sininen kukka on tähtihyasintti eli Camassia.

Usein fasaanit ovat kasvillisuuden alla paikallaan ja ihan hiljaa, kuten alla olevassa kuvassa akkafasaani. Aina joskus, kun olen ollut oikein keskittynyt kitkemään tai tutkimaan jotain kukkaa, niin yhtäkkiä jostain läheltä ryntää fasaani ja joskus samalla kiekaisee. Ja joka kerta säikähdän, edelleen.


Fasaanit puutarhurin harmina vai ilona...

Fasaanit on sen verran isokokoisia, että ne välillä tekevät pientä tuhoa puutarhassa. Niiden kanssa onneksi oppii elämään niin, että eipä niistä ole enää harmia. 

Niillä, kuten pikkulinnuillakin, on tapana kylpeä kuivassa mullassa. Meillä multaa on yleensä näkyvissä kasvimaalla ja uusissa istutuksissa. Toissa kesänä ne innostuivat kylpemään uudessa rönsyansikoiden ryhmässä. Onneksi vain tämä yksi kohta riitti niille. Joten annoimme niiden kylpeä siinä, emmekä estäneet sitä.

Meillä on yleensä yksi kohta puutarhassa, jossa ne saavat rauhassa kylpeä. Muihin istutuksiin laitamme esteeksi kiviä tai kattotiilen paloja tms. Nimittäin pienet taimet kärsisivät heti fasaanien kylpypuuhista. 

Talvella keinun suojassa ja se viinikärhö...

Kirjoitin tänne vähän aikaa sitten siitä meidän viinikärhöstä, joka on ohjattu keinuun kasvamaan. Aiemmin harmina oli se, että talvisin fasaanit kulkivat keinun alle köynnöksen kohdasta. Tämäkin kuvan fasaani oli juuri kulkemassa siitä kohtaa. Harmi siinä oli se, että fasaanit katkoivat samalla kaikki köynnöksen versot, joka talvi.
Nykyään ei enää käy niin, koska laitamme verkon köynnöksen suojaksi. Fasaanit siis pääsevät edelleen keinun alle.
Lisää kuvia niistä Herra fasaanit sovussa pihakeinussa -postauksessa. Tämä kuva ei ole tältä talvelta, meillä kun maa on edellen lähes lumeton.

Fasaanit puutarhurin ilona...

Näistä fasaaneista on kyllä paljon iloa, kun pääsee seuraamaan niiden touhuja aika läheltä. Ne tuovat myös kivasti elämää, liikettä ja väriä puutarhaan. Ja fengshuin näkökulmasta fasaanit puutarhassa luovat runsautta, joten nämä meidän puutarhan fasaanit ovat erittäin pidettyjä ilon tuojia.


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 7. helmikuuta 2025

Pihakuulumisia helmikuun alkupuolelta

 

Näin helmikuun alkupuolella meillä yläpiha on lähes lumeton. Joten tänään kävin hieman tutkimassa, mitä kasveille oikein kuuluu. Samalla katselin puiden ja pensaiden leikkaustarvetta näin ennakolta. Kuvan pieni jouluruusu näyttää hyvältä, vaikka se on kärsinyt viime kesien kuivuudesta. Kivasti sen ympärillä kasvaa paljon "nappikukan" taimia.

Lumikellot jo näkyvissä helmikuun alkupuolella...

Näistä olen niin onnellinen, sillä ne ovat lisääntyneet. Tämä on selvästikin niille hyvä paikka, joten niitä voisi ostaa tähän viereen vielä lisää. Kuva on valitettavasti hieman huono, kun oli niin hämärä hetki. Laitoin tämän nyt kuitenkin tänne, ikään kuin muistiin. 


Laukkaneilikat edelleen vihreitä...

Viime keväänä esikasvatetut vahvan punakukkaiset laukkaneilikat ovat siis edelleen näin vihreitä. Niitä olen vähän jännännyt, miten ne kestää tämän erikoisen talven. Tässä kohtaa pihaa on vielä lunta, sillä tuuli tuo tähän alapihan puolelle lunta aina enemmän.

Ihanat espanjanunikot myös vihreitä...

Herkän sirot espanjanunikot näyttää tältä, siis niiden lehdistö. Saa nähdä, miten ne lähtevät keväällä kasvuun. Toivottavasti oikein rehevinä, sillä tämä on tosi kaunis oransseine tuulessa keinuvine kukkineen. 
Emme leikanneet sen ja viereisten kasvien kukkavarsia, jotta ne pudottavaisivat siemenet maahan. Saa nähdä, ilmestyykö kesällä tähän kohtaan pieniä taimia.

Erikoisempi kuovinkukka helmikuussa...

Esikasvatin myös tämän kuovinkukan viime keväänä. Se oli minulle ihan uusi kasvi ja jännään nyt talvehtiiko se vai ei. Se ei ehtinyt kukkia viime vuonna, joten jos se talvehtii nyt, niin sen pitäisi kukkia kesällä. Saa nähdä, kuinka sen kanssa käy. 

Pensaiden ja puiden leikkaustarpeen silmäilyä...

Samalla kun tutkin näiden uusien perennojen tilannetta, silmäilin myös pensaita ja puita. Omenapuita aiomme leikata hieman keväällä ja tietysti kuun mukaan. Samoin vadelmien ja marjapensaiden leikkaaminen on tänä keväänä edessä. Nekin aioin leikata kuun mukaan, koska haluan niiden tuottavan runsaan marjasadon.

Syreenejä pitänee myös leikata, sillä niissä on jo niin vanhoja oksia. Ja kun tässä oikein muistelen, niin viime kesänä oli puhetta köynnöskuusaman alasleikkaamisesta. Se ehdottomasti täytyy tehdä kuun mukaan, jotta se kasvattaa runsaasti uusia kukkivia versoja.

Kaikki tällaiset leikkaamiset ajoitan siis kuun mukaan ja merkkaan ne omaan kalenteriin hyville leikkauspäiville. Siihen vaikuttaa toki kevään eteneminen, joten tarvittaessa siirrän homman seuraavalle kuukaudelle, hyville leikkauspäiville.

Tässä helmikuussa ehtii muuten vielä kylvää esikasvatukseen perennoja, pelargoneja, orvokkeja, chilejä yms. kuun mukaan, jos on nopea. Lisää kylvettäviä Helmikuun kylvöjä -postauksessa.
Itse aioin nyt viikonloppuna tutkia siemenvarastoani ja ehkäpä kylvän sieltä jotain.


Helmikuun puutarhatyöt kuun mukaan -postauksessa lisää, mitä näin helmikuussa voi jo tehdä. 
Ei mene kuin hujaus, niin on jo maaliskuu ja pensaiden sekä puiden leikkausaika. Joten siksi ennakoin ja suunnittelen leikkaamiset ajoissa etukäteen, niin ehtii tehdä kaikki hyvään aikaan ja mikään ei pääse unohtumaan 😊


Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 5. helmikuuta 2025

Siro viinikärhö keinuun ohjattuna

 
Tämä siro viinikärhö kasvaa meidän puutarhassa vanhaan keinuun ohjattuna. Sen kukat ovat niin super herkän kauniit ja hienon väriset. Mikä parasta, niin se on helppohoitoinen ja sitkeä köynnös. Isokukalliset kärhöt ovat sen sijaan vaateliaampia niin paikan kuin hoidonkin suhteen. Joten tämä on aivan ihana ja meille sopiva.


Viinikärhö keinuun ohjattuna...

Tämän viinikärhön kasvutapa on siro ja kevyt, joten sen uskalsi hyvin ohjata keinuun kasvamaan. Siitä ei tule liian voimakaskasvuista, mikä haittaisi keinumista. Toki vanhemmiten se on yhä isompi, mutta sitä voi silloin leikata, jos se kasvaa liian isoksi.

Viinikärhön versot ovat siis ohjattu keinun runkoa pitkin kasvamaan keinun yläosaan. Pihasuunnittelussa voikin käyttää köynnöksille muitakin tukirakennelmia, kuin vain tuttuja köynnössäleikköjä. Toki kannattaa suunnitella aina köynnökset paikan mukaan, sillä osa kasvaa todella isokokoisiksi ja osa vaatii tietynlaiset olosuhteet. Osa myös vaatii paljon hoitoa.


Viinikärhön kukkia pään yläpuolella...

On aivan sykähdyttävän ihanaa istuskella keinussa ja ihailla pään yläpuolella kukkivia viinikärhön versoja.  Tämä näkymä kuuluu niihin kesän tunnelmallisimpiin hetkiin.

Sirot pienet nuput ja kellomaiset kukat...

Viinikärhön nuput ovat kuin pienet vesipisarat, ja niin herkän kauniit. Nuppujen ja kukkien pitkät varret tuovat köynnökseen keveyttä. Viinikärhön kukat ovat kellomaiset ja kuulemma sopivat mitä parhaiten keijupuutarhaan 😊
Viinikärhö kukkii siis heinä-syyskuussa.

Fasaanien talvinen kulkureitti...

Meidän puutarhassa on fasaaneja ympäri vuoden ja ne ovat usein keinun alla talvisin. Jostain kumman syystä, ne kulkevat keinun alle juuri tästä viinikärhön versojen kohdasta. Sen takia aiempina vuosina kärhön versot menivät poikki alhaalta joka talvi. Nyt viime vuosina olemme laittaneet versojen alaosaan suojaksi verkon ja versot ovat säilyneet ehjinä.

Viinikärhön hoito-ohje...

Viinikärhö (Clematis viticella) viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla. Maan on hyvä olla tuoretta ja ravinteikasta. 
Meillä on kahtena viime kesänä ollut kahden kuukauden pituiset sateettomat jaksot ja emme ole silloin kastelleet tätä. Se on kestänyt hyvin kuivat jaksot, sillä olemme lisänneet multaan biohiiltä hieman. Jos olisimme kastelleet sitä, niin sen kasvu olisi rehevämpää.

Jos on tarvetta leikata tätä viinikärhöä, niin se kestää sen hyvin. Kestihän se senkin, että fasaanit katkoivat sen oksat joka talvi ja silti se kukki kesällä. Tosin versot olivat silloin matalammat.

Viinikärhö menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV(V). 
Sen sijaan jalostetut lajikkeet eli tarhaviinikärhöt ovat talvenarempia lajikkeesta riippuen. Niillä on myös isommat kukat ja osalla kukkien malli muistuttaa tuttuja isokukallisia loisto- eli jalokärhöjä.

Isokukalliset loistokärhöt patiokärhöinä...

Ehkä muistatkin ne meidän patiokärhöt aiemmilta kesiltä. Ne kasvavat isoissa ruukuissa, jotka siirrämme aina myöhään syksyllä kellariin talvisäilöön. Keväällä siirrämme ne sitten taas ulos. Näitäkin hoidamme tietysti kuun mukaan ajoittamalla kaikki hoitotoimet eli kaikki istuttamiset, leikkaamiset, lannoitukset, kastelut jne..
  • Vanha kärhö kukkii ruukussa eli se tummanpunakukkainen loistokärhö. Sen kanssa samassa ruukussa kasvaa kolmiokäenkaalit. 
  • Matala kärhö `Cezanne` ruukkuun -postauksessa on kuvia siitä meidän toisesta loistokärhöstä. Sen kukat ovat kauniin vaaleansiniset. Se pitääkin muistaa istuttaa keväällä isompaan ruukkuun.



Puutarhaterveisin Sari