Kylvin jo jokin aika sitten kuukausimansikan ja rimpsureunaiset orvokit, mitkä ovat jo pienellä taimella. Seuraavien kylvöjen hyvä ajankohta kuun mukaan on vasta tammikuun ihan lopulla.
Kylvöt, koulimiset ja istuttamiset kuun mukaan...
Itse olen ajoittanut jo vuosia siementen kylvöt, pikkutaimien koulimiset omiin ruukkuihinsa ja taimien istuttamiset tarkasti kuun mukaan oikeaan aikaan. Olen huomannut, että siten onnistuu paremmin ja lopputulos on toivotunlainen eli hyvä sato tai runsas kukinta.
Kuun mukaan esikasvatuspuuhien ajoittaminen luo kivan rytmin niihin, mikä tuo selkeyttä puutarhatöihin. Silloin ne tuntuvat kevyeltä ja niitä tulee tehtyä tasaisesti vähän kerrallaan, jolloin niihin myös löytyy varmimmin aikaa. Tämä pätee myös muiden puutarhatöiden ajoittamiseen.
Jos et vielä tiedä, niin kuun mukaan ajoittaminen on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa ympäri maailmaa. Se on vanhaa perinnetietoa, mikä on edelleen täysin toimivaa.
Kuvassa on hajakylvö eli pienet siemenet on kylvetty tähän rasiaan ja ne on lähteneet hyvään kasvuun. Seuraavaksi pikkutaimet koulitaan omiin pieniin ruukkuihinsa, kun kuun mukaan on siihen hyvä päivä.
Pelargonin siementen kylvöt ajoissa...
Kuun mukaan ajoittamisen lisäksi siemenet kylvetään esikasvatukseen aina kunkin kasvin oikeaan aikaan. Esimerkiksi pelargoni vaatii pitkän esikasvatusajan, jos haluaa sen kukkivan jo kesäkuussa.
Sen takia pelargonin siemenet kylvetään jo tammi-helmikuussa.
Eli huomioidaan kuu ja kasvilajin kylvöaika.
Esikasvatukset oikeaan aikaan...
Eri kasvit kasvavat siis eri nopeudella. On kasveja, joiden siemenet itävät nopeasti ja taimet lähtevät heti vauhdikkaaseen kasvuun, kuten esimerkiksi kehäkukka. Sen takia sitä ei tarvitse esikasvattaa, vaan se kylvetään toukokuussa suoraan ulos maahan.Joidenkin kasvien esikasvatus aloitetaan siis tammikuussa, osan helmikuussa. Iso osa esikasvatettavia kylvetään maalis-huhtikuussa sisälle, riippuen kasvatuspaikasta ja missä päin Suomea piha sijaitsee.
Yrtti-iison aion kylvää esikasvatukseen sisälle huhtikuussa, jotta se pihalle istutettuna aloittaa kukkimaan aikaisemmin. Esikasvatus siis aikaistaa kukintaa.
Jos tuntuu hankalalta ottaa huomioon kuun mukaan ajoitus ja kasvin oikea kylvöaika, niin olen tehnyt kylvöpuuhia helpottamaan kylvölistat. Niissä huomioidaan kummatkin ja päiviä löytyy niin Etelä- kuin Pohjois-Suomeen.
Listat löytyvät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion. Kurssilla oppii myös puutarhanhoidon ajoittamisen rytmin, mikä tuo selkeyttä esikasvatuspuuhiin ja omaan ajankäyttöön. Siis helpottaa puutarhanhoitoa.
Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta...
- Ekologiset taimiruukut ja kierrätys
- Näin kylvät siemenet sisällä
- Viisi vinkkiä kevään kylvöihin
- Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla!
- Siementen kylmäkäsittely
- Taimien kouliminen omiin ruukkuihin
- Taimien ruukutus
- Taimien latvominen
- Taimien jatkohoito
- Tammikuun ekat kylvöt, jee!
- Helmikuun kylvöjä
- Maaliskuun kylvöjä
- Huhtikuun kylvöjä
- Jättiverbena kylvetty
- Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa
- Punahatun kasvatus siemenistä
- Perennojen siemenet maahan kylmäkäsittelyyn
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti