sunnuntai 5. tammikuuta 2025

Puutarha ja suomalainen sitkeys - omavaraisuus kotipihalla

Suomalainen sitkeys tulee hyvin esiin puutarhassa, etenkin kun harrastaa siellä omavaraisuutta. Se on myös hyvä ominaisuus puutarhatöissä, sillä aina ei onnistu ja aika usein tulee vastoinkäymisiä. Niistä ei missään nimessä kannata lannistua, vaan yrittää uudelleen... ehkä vähän viisaampana.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Sadon menetyksestä ei kannata lannistua...

Meillä vastoinkäymisiä on ollut viime vuosina kasvimaalla, kun peurat ja metsäkauriit ovat käyneet syömässä kuvan vahapavut. Ne on siis oppineet tulemaan herkkuaterialle tässä vaiheessa, kun pavut alkavat kehittyä.
Tästä ei kannata lannistua, vaan nyt keksitään jokin ratkaisu, että meillekin jäisi syötävää. Emme halua aidata kasvimaata, joten nyt talven aikana mietimme porukalla muita vaihtoehtoja. Ehkäpä päädymme erikoisempaan sekaviljelyyn, saas nähdä. 

Toinen vastoinkäyminen meillä on ollut puutarhavadelmien kanssa. Viime talvena rusakot söivät vadelman varret lyhyiksi tai vioittivat niiden versoja pahasti. Joten eipä tullut kesällä kuin pieni sato. Tämä ei ollut eka kerta. Aina välillä nämä pihan eläimet vähentää satoa.
Nyt koetamme vähän hämätä niitä ja jätimme vadelmat leikkaamatta syksyllä. Mielenkiintoista nähdä sitten keväällä, onko siitä apua eli jääkö satoa tekeviä vadelman versoja nyt enemmän henkiin.

Kasveiltakin vaaditaan sitkeyttä ja kestävyyttä...

Suomalaista sitkeyttä vaaditaan myös kasveilta. Näin kun kasvatamme tomaattia ulkona avomaalla, niin siihen olemme valinneet avomaatomaattilajikkeita. Olen jopa hieman yllättynyt, miten hyvin ne kestää kylmää, jopa syksyn pakkasyötä. Ne myös kypsyttää satoa viileässä. 

Postauksen ekassa kuvassa on käärmeenlaukka, joka on syötävä perinnekasvi. Eli sitkeä kasvi ja vaatimaton hoidon suhteen. Siksi niin helppo ja varma kasvi.

Taimikasvatus vaatii kärsivällisyyttä...

Taimikasvatus on välillä tosi hidasta tai olosuhteet hieman heikot, että se vaatii puutarhurilta kärsivällisyyttä. Silti taimet kasvavat vaikka ovatkin honteloita. Kuvassa on avomaatomaatin taimi, joka sitten istutettiin isompaan ruukkuun ja syvempään. Tomaatit on kyllä sitkeitä kasveja, huonommissakin kasvatusolosuhteissa.

Kompostoinnissa suomalainen sitkeys testataan... 😊 

Niin biojätteen kuin puutarhajätteen kompostointi on tosi helppoa, kun sen osaa. Ennen sitä, kompostoinnin opettelu vaatii kärsivällisyyttä. Toki sen oppii nopeasti, jos on hyvät ohjeet. 
Koska kompostiin viety jäte muuttuu mullaksi hitaasti, se vaatii kompostien hoitajalta sitkeyttä  seurata ja hoitaa niitä aina välillä. 

Kompostointi on kyllä tosi palkitsevaa, kun saa kompostit toimimaan hyvin. Yksi palkinto on tietysti ilmainen ja maan mikrobitoimintaa parantava arvokas kompostimulta.




#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan tammikuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...

Suomalaisen sitkeyden perinteet elävät vahvasti nykypäivän omavaraisuudessa, joka innostaa ihmisiä löytämään iloa luonnon kiertokulusta ja vanhoista taidoista. Omavaraisuus on kokonaisvaltainen elämänasenne, joka kehittää kärsivällisyyttä, ongelmanratkaisukykyä ja yhteisöllisyyttä – samalla jatkaen esi-isien arvokasta perintöä.




Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari




2 kommenttia:

  1. Se kyllä vaatii sitkeyden lisäksi myös sisua, jotta jaksaa uudelleen yrittää, kun eläimet ovat syöneet sadon kokonaan. Minulla ei kyllä ole kumpaakaan, niin otti tänä kesänä päähän rusakoiden touhut. Mutta voi olla, että keväällä olen jo täysin unohtanut harmituksen ja yritän taas uudelleen 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin harmituksesi! Kyllä siinä meinaa into loppua, kun huomaa kasvin koko sadon olevan menetetty. Onneksi on paljon muita hyötykasveja, joista tulee hyvä sato, niin unohtaa menetykset... juurikin viimeistään keväällä uuden kasvukauden alkaessa ;D

      Poista