keskiviikko 22. tammikuuta 2025

Tuoksuköynnös helppo vai vaikea huonekasvina

 
Tuoksuköynnös on upea tuoksuva huonekasvi, jota usein pidetään vaikeahoitoisena. Mutta onko se helppo vai vaikea, riippuu tietysti asunnon olosuhteista ja sen hoitajasta. Tässä kuvassa tuoksuköynnökseni oli juuri myymälästä tuotuna eli se usein myydään runsaasti kukkivana. Ja niin ihanan vahvasti tuoksuvana.


Uusi tuoksuköynnös ja sen tuoksuvat kukat...

Se kukki siis näin runsaasti ihan uutena toissa vuoden toukokuussa. Olin jo vuosia haaveillut tuoksuköynnöksen hankkimisesta, mutta arvelin sen olevan hieman liian haastava kotiini. Sitten kuitenkin päätin kokeilla, koska se oli niin upean näköinen. Sen kukissa oli todella vahva tuoksu ja mitä enemmän kukkia, sitä enemmän tuoksua😊

Tuoksuköynnös kukki uudelleen...

Vuoden kuluttua eli viime kesänä se kukki uudelleen parilla kukkatertulla. Jos olisin saanut sen isompaan tukikehikkoon tai ohjattua seinälle, niin se olisi varmasti kukkinut runsaammin. Suorastaan hieman yllätyin, miten helppo se oli saada kukkimaan uudelleen.

Ruukunvaihto ja leikkaaminen...

Ennen kukintaa eli viime vuoden helmikuussa vaihdoin tälle tuoksuköynnökselleni hieman isomman ruukun. Samalla leikkasin sen versoja lyhemmiksi, koska minulla oli sille vain ahdas paikka ja sen versot alkoivat olla liikaa tiellä. Tässä kuvassa se on jo leikattu ja uudessa ruukussaan.

Se oli siis kasvattanut lähes metrin pituiset versot, jotka lyhensin reippaasti, ennen kevään uutta versojen kasvua. Ennakoin siis hieman. Tässä kuvassa se on vielä leikkaamatta.

Tuoksuköynnös ja sen hoito - helppo vai vaikea...

Tuoksuköynnös on helppo ja pitkäikäinen huonekasvi, mutta kukkiakseen vaatii lepojakson. Se viihtyy hyvin valoisalla paikalla, mutta ei kestä suoraa kuumaa auringonpaistetta. Tavallinen huoneenlämpö on sille hyvä.
Sitä kastellaan säännöllisesti niin, että mullanpinta kuivahtaa vain kevyesti. Kesäaikaan ja kukkivana sitä voi joutua kastelemaan usein, mutta silloinkin mullanpinta saa kuivahtaa hieman ennen kastelua.
Kun se kasvattaa versoja, sitä lannoitetaan. Rakastaa kosteaa huoneilmaa eli pitää sumuttelusta.

Lepojaksolla eli talvella huoneen lämpötila on hyvä olla 16-18 astetta, eli hieman viileämpi. Silloin sitä ei lannoiteta ja kastellaan hieman vähemmän.
Se viihtyy yllättävän pienessä ruukussa. Keväällä noin kahden vuoden välein ruukun voi vaihtaa vain vähän isompaan. Samalla tuoksuköynnöksen versoja voi leikata lyhemmiksi, jos siihen on tarvetta.

Olisi tosi kiva kuulla kokemuksianne tästä tuoksuköynnöksestä? 
Eli onko se teistä helppo vai vaikea huonekasvina?


Huonekasvin hoito kuun mukaan...

Olen siis kastellut tätä tuoksuköynnöstä kuun mukaan Kastelupäivinä, joita on noin kerran viikossa. Sen lisäksi sitä on täytynyt kastella myös muina päivinä, paitsi Älä kastele -päivinä. Te, jotka olette huonekasvien verkkokurssilla, olettekin huomanneet ne viikkolistauksen Välikastelupäivät, jolloin siis kastelen tätä.

Vaihdoin ruukun ja mullan tälle tietysti kuun mukaan eli kasvavalla kuulla. Valitsen aina kasvavalta kuulta parhaat päivät, koska niissä näyttää olevan oma taikansa kasvin hyvään kasvuun lähtöön ja kukintaan. 

Kasvien hoitotoimien ajoittaminen kuun mukaan on vanhaa perinnetietoa ympäri maailman. Se pätee edelleen, koska se on yksi luonnon rytmeistä. Ja se on myös osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Parhaillaan tuoksuköynnös on lepojaksolla viileän huoneen ikkunalla. Se on siis kauniin lehtevä ja ei vielä ole aloittanut uusien versojen kasvua.

1 kommentti:

  1. Minä sain siskoltani Tuoksuköynnöksen muutama vuosi sitten. Minulle ihan uusi ja outo kukka silloin. Täynnä voimakkaasti tuoksuvia kukkia. Meillä ei kukaan ole allergikko mutta tuoksu oli milteinpä liian voimakas. Se aukaisi ne nuppunsa mitkä oli aukeamatta, uusia ei näkynyt ja pikkuhiljaa se nuutui ja pudotti vähitellen kaikki lehtensä. En tiedä missä meni vikaan mutta kuten sanoin se oli eka kosketukseni ja enkä välttämättä halua enää toista. Kaunis se oli aikansa!

    VastaaPoista