lauantai 4. tammikuuta 2025

Puutarhatrendi 2025 - pölyttäjille kukkia

 
Tämä Pölyttäjille kukkia -puutarhatrendi vahvistuu tänä vuonna 2025 entisestään. Mikä on huippu hyvä juttu! Nimittäin etenkin päiväperhoset vähenevät hurjasti. Ja meidänkin alueella on jo kaksi perättäistä kesää, jolloin värikkäitä päiväperhosia näkyi hyvin vähän. Sen takia olen itse niin innoissani tästä trendistä. Ja onneksi monet meistä on jo heränneet auttamaan perhosia ja pörriäisiä niin kotipihoilla kuin mökilläkin.

Muista vuoden 2025 puutarhatrendeistä kirjoittelen tässä talven mittaan. 


Pölyttäjille kukkia -puutarhatrendi 2025...

Koska tämä on vahva trendi, se tarkoittaa sitä, että todella monet ovat jo lisänneet kukkia pölyttäjille ja innostus siihen jatkuu vahvana.
 
Jotta kukista olisi todella apua pölyttäjille, kannattaa valita parhaita perhos- ja pörriäiskasveja. Ja niitä tulee olla paljon, siis isona pinta-alana ja erilaisia. Silloin saa luotua kukintaa aikaisesta keväästä talven tuloon asti ja vielä niin, että kukkimisessa ei ole taukoja. Sen takia yksivuotiset pölyttäjäkukat eivät riitä, vaan kannattaa suosia monivuotisia pölyttäjäkasveja.

Pensaiden ja puiden kukkia pölyttäjille...

Pihalle voi myös lisätä niitä pensaita ja puita, jotka kuuluvat parhaimpiin perhos- ja pörriäiskasveihin. Mikäli haluat luoda kerroksellisia kasviryhmiä kukkapenkkien sijaan, niin tällaiset pensaat ja puut on siihen todella hyviä.

Kerroksellisen kasviryhmän etuna on se, että siihen saa luotua eniten kukintaa, koska siinä on erilaisia kasveja ja useammassa kerroksessa. Sen takia ne ovat loistavia esim. pienille pihoille tai muuten pienelle pinta-alalle.
Monet pensasruusut on hyviä pölyttäjille, kuten kuvan sointuruusu. Valamonruusu on toinen erittäin hyvä pensasruusu pölyttäjille ja yleensäkin ruusuista etenkin ne, joilla kukan keskustan heteet ja emit näkyvät.

Luonnonkukkia kukkapenkkiin tai kukkaniitylle...

On myös paljon perhosille ja pörriäisille hyviä luonnonkukkia, joita voi lisätä omalle pihalle, jos niille löytyy hyvä paikka. Luonnonkukkia voi käyttää perennojen tapaan kukkapenkissä. Jos piha on iso, niin voi luoda kukkaniityn sopivaan kohtaan ja sinne saa lisättyä luonnonkukkia heinien lomaan.

Etukäteen suunnittelulla onnistuu...

Jotta saa monivuotiset kasvit talvehtimaan hyvin sekä kukkimaan runsaasti, ne valitaan aina paikan olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi tämän postauksen ensimmäisten kuvien pinkit punahatut eivät talvehdi kaikilla pihoilla. Ne nimittäin vaativat läpäisevää multamaata. Tai jos ne istuttaa varjoiseen paikkaan, niin ne eivät kuki.

Siksi on hyvä etukäteen suunnitella ja valita kasvit, niin onnistuu parhaiten luomaan kukkarunsaan pihan perhosille ja pörriäisille.

Jotta kasvivalinnat onnistuisivat ja kukintaa olisi aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, olen tehnyt aiheesta verkkokurssin auttamaan kasvivalintoja ja suunnittelua. Kurssin opastuksella kokonaisuudesta tulee myös kaunis sekä helppohoitoinen. 
Vaikka kurssin nimi on Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille, siellä on ohjeet kerroksellisen kasviryhmän suunnitteluun parhaimmilla perhos- ja pörriäiskasveilla.

Kurssi löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi ja on yritykseni Puutarha Studion.

Itse lisään erikoisempia kukkia pihalle...

Aion taas esikasvattaa siemenistä hieman erikoisempia pölyttäjäkasveja. Viime keväänäkin kylvin useampaa, kuten pientä laukkaneilikkaa, jolla on vahvan punaiset kukat. 
Toinen mielenkiintoinen, jonka esikasvatin oli siro oranssikukallinen espanjanunikko. Sitä aion kylvää nyt keväällä vielä lisää. 

Näiden lisäksi koetan etsiä uusista siemenluetteloista erikoisempia tosi hyviä perhos- ja pörriäiskukkia. Haluan nimittäin testata, miten ne houkuttavat pölyttäjiä. Nyt siis odotan vielä uusia siemenluetteloita  ja kerron myöhemmin, mihin päädyin 😊


Olisi kiva kuulla, mitä perhos- tai pörriäiskukkia aiot lisätä pihallesi? 
Vai tuntuuko se turhalta?



Puutarhaterveisin Sari




5 kommenttia:

  1. Kauniit kesäiset kuvat! Minä olen suunnitellut kevätpuuhaksi noiden punahattujen taimikasvatusta. Niitä näkee usein perhoskuvissa, kuten sinullakin nyt. En tiedä kukkivatko jo ensi kesänä, toivottavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tähän aikaan on kiva laittaa näitä kesäkuvia :) Punahatut on tosiaan erittäin hyviä perhoskasveja ja helppoja esikasvattaa. Ne saattaa kukkia jo ekana kesänä, jos aloittaa esikasvatuksen aikaisin ja taimilla on hyvä valoisa paikka. Pidetään peukkuja, että saat ne kukkaan nyt jo kesällä.

      Poista
  2. Meillä pörriäisiä näkyy paljon ainakin sormustinkukissa, punatähkissä ja sinipallo-ohdakkeissa. Niitä siis lisää! Ja krookuksissa myös.
    Täytyy katsella vielä kesäkuvia, että missä muissa kasveissa pörriäiset ja perhoset viihtyvät:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalla pihalla jo hyviksi todettuja pörriäiskasveja kannattaa tosiaan lisätä pihalle, ne kun varmasti menestyvät :)
      Nuo mainitsemasi on meidänkin pihalla hyviä pörriäiskasveja ja vielä helppoja. Itsekin aioin lisätä sinipallo-ohdaketta, tosin niille pitänee etsiä uusi paikka.

      Poista
  3. Olen jo monta vuotta yrittänyt lisätä puutarhaan pörriäisille ja perhosille mieleisiä perennoja. Punahattujen lisäksi pörriäiset suosivat meillä kaikkia piikkiputkia ja pallo-ohdakkeita, maksaruohoja, tädykkeitä, iisoja, väriminttuja, päivänsilmiä ja silkkiyrttejä. Suursuosikkeja ovat nukkapähkämö ja yrtit , joiden kukat keräävät hirveästi pörriäisiä. Perhosia näkyy nykyään valitettavan vähän. Vain amiraaliperhosia yleensä bongaa, kun punalatva alkaa kukkia. Itse yritän suosia perinneperennoja, koska ne ovat yleensä pörriäisille enemmän mieleen kuin pitkälle jalostetut.

    VastaaPoista