perjantai 31. maaliskuuta 2023

Kevätmessut 2023 - vinkkejä puutarhaan osa 2

Tässä lisää kuvia ja messuvinkkejä Helsingin Kevätmessuilta, jotka jatkuvat vielä tämän viikonlopun ajan. Kuvassa on posliinikukan pistokkaita, joita myytiin näin juurtumattomina. Ne onkin helppoja siinä mielessä, ettei tarvitse pelätä hentojen juurten kuivumista. Jos muistan oikein, niin nämä olivat Pukinmäen puutarhan osastolla. Kuvan vasemmassa yläkulmassa näkyy myös hyvin tummalehtistä begoniaa. Se oli lähes musta eli aika erikoinen.

Eri teemoja siemenlajitelmissa...

Messuhallin pääportaiden vieressä Puutarhasi elämään -osastolla oli paljon siemenlajitelmia eri teemoilla. Siellä oli myös huonekasvien, erikoisvihannesten ja kukkakimppujen siemeniä. Kirjoitin viime kuussa Väriteemainen kukkaniitty -postauksen yksivuotisista niittykukista ja sen tyyppisiä siemeniä oli myös nytkin osastolla.
Heidän messuosasto oli iso ja siellä oli myös luujauhoa, kelta-ansoja, luonnon pyretriinipohjaista Hyönteisten torjunta-ainetta, biohajoavaa maisemointikangasta, perhos- ja pörriäisystävällisiä kukkasipuleita sekä paljon muuta. Osaston tunnistaa turkoosin sinisestä yläbannerista.

Vanhaa kotimaista ryvässipulia...

Bongasin Maatiainen ry:n osastolta vanhaa kotimaista kantaa olevaa ryvässipulin istukkaita. Heidän osastolla on myynnissä myös runsaasti hyötykasvien ja kukkien siemeniä. Ne on siitä erikoisia, että siemenet on yhdistyksen jäsenten keräämiä esim. heidän pihoiltaan. Siksi sieltä löytää välillä todellisia aarteita, kuten nyt nämä ryvässipulin istukkaat 😊


Uusi lämpökompostori taloyhtiöille ja päiväkodeille...

Biolan osastolla oli esittelyssä uusi isompi lämpökompostori, joka sopii ympärivuotiseen käyttöön. Kannen päällä on pienehkö luukku, josta on helppo lisätä biojätteet ja kompostikuivike. Tarvittaessa koko kannen saa myös auki, mikä helpottaa kompostimassan pinnan kääntöä. 

Tästä tulee paljon hyvää multaa, jota voi käyttää sitten pihan istutuksille. Ja samalla säästää jätehuoltomaksuissa.

Osastolla oli myös esittelyssä mökkikompostori, joka toimii kesäkäytössä keittiö- ja käymäläjätteen kompostointiin.

Akkuavusteiset oksasakset...

On kyllä hyvä, että puutarhatyökaluja kehitetään myös niille, joilla on heikommat voimat. Gardenan uutuustuotteena oli mm. akkuavusteiset oksasakset. Eli niillä leikataan normaalisti oksaa ja kun oksan leikkaaminen vaatii enemmän puristusvoimaa, saksien älykäs sensori antaa lisävoimaa leikkaamiseen. Sakset on siis akkukäyttöiset eli ne ladataan usb-kaapelilla.

Valmiita kukkaniittyseoksia...

Monivuotisten kukkaniittyjen siemeniä löytyi tuttuun tapaan Suomen Niittysiemen Oy:n osastolta. Siellä oli myös yksittäin pakattuja lajeja ja kivasti siemenpusseja pienille pinta-aloilla sekä suuremmille.

Uusi oksasaha lukkiutuu eri asentoihin...

Omenapuiden leikkausaika alkaa taas kohta ja siihen liittyen löysin Fiskarsin osastolta mielenkiintoisen uutuuden. Heillä on kaksi eri kokoista oksasahaa, joiden terät saa lukittua kolmeen eri asentoon. Se helpottaa sahaamista ahtaissa tai muuten hankalissa kohdissa. 
Kuvan teränasennolla saisi sahattua oksaa alhaalta päin paljon paremmalla otteella.

Kaunista sommittelua löytyi myös...

Ihastelin jälleen Kekkilän osaston upeita istutuksia, jotka oli tuttuun tapaan suunniteltu ja sommiteltu tosi kauniisti. Siellä oli mukana lahopuuta ja puiden lakastuneita lehtiä sekä tietysti kukkia, heiniä ja muita kasveja.

Kevät kauneimmillaan -kukkasidontatyökilpailu...

Keväiseen kukkarunsauden ja kauneuden kaipuuseen sopi hyvin Kevät kukkeimmillaan näyttely, joka oli Lasigalleriassa eli Messukeskuksen sisääntulokerroksessa.
Kukka-asetelmat olivat niin super kauniita ja runsaita 😊
Kukkasidontatöitä voi siis äänestää ja äänestäjien kesken arvotaan päivittäin lahjakortti.

Kevätmessut on 30.3.-2.4.2023 ja lisätietoja aukioloajoista yms. löydät Messukeskuksen verkkosivuilta.


EDIT - Aiempi postaus Kevätmessuista yleensä  Kevätmessut 2023 - vinkkejä puutarhaan osa 1


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari



torstai 30. maaliskuuta 2023

Kevätmessut 2023 - vinkkejä puutarhaan osa 1

Käväisin tänään Helsingin Kevätmessuilla, joten tässä nyt kuvia ja vinkkejä messuilta puutarhaan.  Tämä kuva on malliparvekkeiden parhaasta parvekkeesta. Aika söötti parveke. Tänä vuonna Kevätmessuilla on ihanan paljon kasveja, siemeniä ja kukkajuurakoita myynnissä, kuten perinteisestikin on ollut. Tässä postauksessa vähän muita aiheita.

Vuoden pelargoni 2023 `Hoplaxin Fanny`...

Kotipuutarha, Luonnonvarakeskus ja Suomen pelargoniyhdistys julkistivat tänään messuilla Vuoden pelargonin 2023 kotipelargoni `Hoplaxin Fanny`. Se on kulkenut samassa suvussa yli 80 vuotta pistokkaina sukupolvelta toiselle, ystäville sekä naapureille.
Vuoden pelargonin valinta on kunnianosoitus kotimaisille vanhoille pelargoneille, jota on kasvatettu yli 100 vuotta salien ja torppien ikkunoilla. Pelargonit kuluvat osana meidän kulttuuriperintöä ja suomalaista puutarhakulttuuria.

Alla `Hoplaxin Fannyn` kukinto kuva Saara Tuohimetsä. Sen nuorissa kukissa on häivähdys vaaleanpunaista ja limenvihreää.

Miniatyyripuutarhanäyttely...

Miniatyyripuutarhat oli tosi huippuja! Kauempaa katsottuna ne jäävät helposti huomaamatta, sillä ne on rakennettu lavakauluksien sisälle. Miniatyyripuutarhanäyttely löytyy hallin takakulmasta eli kannattaa katsoa messuosastokartasta paikan sijainti.
Miniatyyripuutarhoja oli useita ja niiden toteutuksesta vastasi Steinerpäiväkoti Pikkukarhu, Aula-työkoti, Huonekasviseura ry, Hyrian Suuntavalmennus-työpaja, Pukinmäen Nukkekotikerho ja Puolimatkan koulu.
Tässä oma suosikkini miniatyyripuutarhoista.


Keskuspuisto muistuttaa vihreän voimasta ja vaikutuksista...

”Kun nautimme vihreästä ympäristöstämme, se hoitaa meitä samalla voimalla takaisin. Viherympäristö vaikuttaa ihmiseen tutkitustikin esimerkiksi stressitasoa ja verenpainetta laskien, kun luonnon vehreys ympäröi meitä ja oli kyseessä sitten rakennettu vihreä tai luontaisesti kasvava ympäristö” Keskusalueen suunnitellut maisemasuunnittelija Minna Harju toteaa messujen verkkosivuilla.


Jotenkin tämä ei nyt auennut minulle, vaan enemmänkin ahdisti 🙈

Lisätietoja messujen ohjelmasta ja aukioloajat löydät Kevätmessut sivulta.



EDIT - lupaamani toinen postaus Kevätmessut 2023 - vinkkejä puutarhaan osa 2


Puutarhaterveisin Sari


tiistai 28. maaliskuuta 2023

Viherkasvien mullanvaihto jatkuu taas

Nyt jatkuu viherkasvien ja sisäkukkien mullanvaihto kuun mukaan. Samoin on pistokkaiden leikkaamisen ja istuttamisen aika. Tammikuun lopulla vaihdoin jo mullat muutamalle, kuten tälle uudelle nukkumatille. Se onkin tehnyt sen jälkeen kivasti uusia lehtiä ja näyttää voivan todella hyvin. Ja kerron myös kokemuksia siitä uudesta Viherkasvimullasta mm. ronkelilla valkokirjavalla kultaköynnöksellä ja altakasteluruukussa.


Rungollinen värinokkonen isompaan ruukkuun...

Tältä näyttää nyt se rungollinen värinokkonen. Vaihdoin sille tänään hieman isomman ruukun ja käytin taas multana Biolanin uutta Viherkasvimultaa, jota sillä oli aiemminkin. Siinä oleva biohiili on tälle tärkeää, koska se on aurinkoisina päivinä aikamoinen juoppo 😊
Nyt samalla latvoin sen, mikä oli jo toinen kerta tänä keväänä.  

Tältä rungollinen värinokkonen näytti tammikuun lopulta, kun se oli juuri istutettu isompaan ruukkuun. Silloin sen lehdet olivat vielä vaaleat. Tämä lajike selvästi vaatii paljon valoa, jotta lehdet värittyvät punaruskeiksi. Tässä vaiheessa sitä ei ole vielä latvottu kertaakaan.


Pistokastaimet pieniin ruukkuihin...

Helmikuun lopulla leikkasin värinokkosen ja otin siitä pistokkaita, joista osa kasvaa sammalnapeissa ja nämä kolme olivat vedessä juurtumassa. Nyt ne pääsivät omiin ruukkuihin. Nämä on menossa pihalle terassiruukkuun, kunhan kesä saapuu.
Lisään näistä Värinokkosen leikkaaminen ja pistokkaat -postauksessa helmikuulta.

Valkokirjava kultaköynnös `N`Joy` voi loistavasti...

Olen niin onnellinen, että sain pelastettua tämän valkokirjavan kultaköynnös `N`Joy` mullanvaihdolla. Nyt se on kasvattanut uudet isot lehdet ja varsiin versojen alkuja. 

Ennen mullanvaihtoa sen uudet lehdet olivat tosi pieniä ja muutenkin se näytti kärsivältä. Se oli silloin vielä siinä mullassa, jossa se oli ostohetkellä. Lannoitin siis ihan normaalisti, kuten nytkin.

Kevään aikana aioin vaihtaa muutamalle muullekin uudelle viherkasville tätä Biolanin Viherkasvimultaa, koska se on ilmavaa ja se sisältää biohiiltä ja kasvusammalta. Ja jos siinä viihtyy näin hyvin tämä ronkeli kultaköynnös `N`Joy`, niin silloin se on tosi hyvää myös muillekin kasveille. 


Viirivehka uudessa mullassa altakasteluruukussa...

Kokeilin sitä uutta Viherkasvimultaa  myös tälle pienelle viirivehkalle altakasteluruukkuun pari kuukautta sitten. Sekin voi hyvin ja on kasvattanut uusia lehtiä ja kukkia. Viherkasvimulta on siis turpeetonta multaa ja siten aivan uudentyyppistä. 
Kuvassa näkyy pöydällä lehtisilppua, mikä ei liity viirivehkaan. Leikkasin nimittäin atsalean aika reippaasti... kokeilumielessä 😊

Hyvä mullanvaihtoaika jatkuu 5.4.2023 asti



Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Helmililjat kevätkukkana parvekkeella

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Helmililjat on hyviä kevätkukkana parvekkeella, terassilla ja kuistilla tähän aikaan keväästä. Asettelin nämä siniset helmililjat metalliseen kapeaan astiaan parvekkeen pöydälle. Niistä tuli heti niin ihana kevätfiilis, vaikka ulkona tuiskutti lunta oikein kunnolla. Helmililjat on siitä loistavia, että viileässä ne kukkivat pitkään ja kestävät jopa pientä pakkastakin.


Helmililjoja ja pienet ruukkuhavut...

Parvekkeen pöydällä on helmililjojen lisäksi ne vanhat ruukkuhavut. Pieni mänty joulupuuna on jo näin iso taimi. Se on edelleen samassa ruukussa ja mullassa. Toivottavasti löydän sille jonkin kivan uuden ruukun.
Kuvassa näkyy myös vähän rungollista kartiovalkokuusta, jolle myös aion vaihtaa hieman isomman ruukun huhtikuussa.

Helmililjat kevätkukkana parvekkeella...

Nämä helmililjat ovat vielä aika nupullisia ja parvekkeen viileydessä ne pysyvät tällaisina. Jos haluasi kukkien avautuvan enemmän, ruukun voisi nostaa sisälle. 
Minusta nämä ovat näin nupullisina ihanan keväisiä 😊
Asetelmassa on kolme ruukullista helmililjoja. Olin kastellut niiden mullan, ennen  pakkasia eli multa oli vieläkin sopivan kosteaa.
Ruukut ovat siis metalliastiassa piilotettuna sammaleella. Nyt oli sen verran paljon muuta puuhaa, että en ehtinyt istuttamaan helmililjoja multaan. Ne menevät kyllä näinkin, kunhan ei päästä niiden multaa kuivumaan liikaa. Siihen ei kyllä ole pelkoa näin viileällä kelillä.

Viileään totutetut helmililjat kestää pakkasta...

Nämä ovat olleet nyt parvekkeen viileydessä noin viikon, joten ne todennäköisesti kestävät tulevan pakkasjakson. Viileään totutetut helmililjat ja tete-narsissit sietävät pakkasta jopa -10 astetta.

Ruukussa kasvavat helmililjat on ekologisia ruukkukukkia ja nämä on tietysti kotimaisia. Eli helmililjat eivät ole kertakäyttökukkia, vaan ne voi istuttaa myöhemmin keväällä pihalle, missä ne kukkivat jatkossa keväisin. 

Ruohosipuli säilyi talven yli parvekkeella....

Kuvissa näkyy musta Planter kasvatusallas, jossa on pieniä sipulikukkien alkuja. Ne ei siis vielä kuki vähään aikaan ja siksikin helmililjat ovat nyt tarpeeseen tuomaan kevätfiilistä😊
Planterissa näkyy myös pitkiä heinämäisiä kevätkurjenmiekan lehtiä. Niiden kukat ovat jo lakastuneet ja istutin ne sinne multaan, koska niiden lehdet on niin hauskan näköiset.
Planterin oikeassa kulmassa ruohosipuli on jo lähtenyt hyvään kasvuun. Se talvehti hyvin, ilman mitään suojauksia.  Kuvassa muut alut on krookuksen ja ehkä lumikellon pieniä alkuja.



Tämän postauksen helmililjat on kotimaisia eli kasvatettu Huiskulan Puutarhalla, Turussa. Huiskulan Puutarha on pinta-alaltaan Suomen suurin kukkaviljelmä. Sen kukkia onkin myynnissä lähes ympäri Suomea
Sain nämä helmililjat Huiskulasta, kiitos siitä heille!


Kevätterveisin Sari


perjantai 24. maaliskuuta 2023

Näkösuojaa kasveilla - pihasuunnittelu

Näkösuojaa saa kasveilla luotua ehkä helpoiten. Lisäksi kasviaita on aina ekologisempi, mitä puu- tai metalliaita. Näkösuojaa voidaan tarvita myös muuallekin pihalla, eikä vain tontin rajoille. Mitä pienempi piha, sen huolellisemmin näkösuojat tulee suunnitella. Mutta mihin näkösuojaa sitten usein kaivataan ja miksi?


Näkösuojaa pihalle muotoon leikatulla pensasaidalla...

Ehkä eniten kaivataan näkösuojakasvillisuutta rajoille. Niillä saadaan luotua yksityisyyttä omalle pihalle ja ne myös usein vaimentavat kadun ääniä.

Perinteisesti katua vasten olevat aidat ovat olleet muotoon leikattuja pensasaitoja, kuten kuvan orapihlaja-aita. Mutta onko tämä hyvä valinta, niin sitä on hyvä miettiä, jos on aikeissa tehdä pihalle uudet pensasaidat.

Muotoon leikattu havuaita antaa suojaa talvellakin...

Nykyään suositaan uusilla pihoilla tuija-aitoja, koska ne antavat näkösuojaa myös talvella. Tässä on hienosti muotoon leikattu tuija-aita. Havuaidat on hyvin hoidettuna tiheitä ja peittäviä. Mutta ne vaativat säännöllistä hoitoa ja leikkaamiseenkin on syytä perehtyä.

Näkösuojaa saa myös vapaasti kasvavilla pensasaidoilla...

Jos pihalla on tilaa, tällaiset vapaasti kasvavat pensasaidat ovat tosi komeita ja vaativat vähemmän hoitoa. Mutta jos tilaa on vähän, näistä tulee usein pihan murheenkryynejä. Eli kasvivalinta on syytä tehdä huolella ja selvittää kasvin ominaisuudet etukäteen.
Kuvassa on nopeakasvuinen lännenheisiangervo. Näin isona se antaa myös melu- ja pölysuojaa.

Miten sijoittaa ja sommitella näkösuojakasvit...

Kun näkösuojaa halutaan muualle kuin rajalle, mietitään ensin paras paikka näkösuojakasveille. Paikan valintaan vaikuttaa juuri se "miksi halutaan näkösuojaa". Lisäksi on myös hyvä huomioida mm. pihan toiminnot.
Kun paikka näkösuojakasveille on valittu, lähdetään valitsemaan kasveja ja sommittelemaan niitä valittuun kohtaan, pihasuunnittelun avulla.

Välillä tarvitaan puita tuomaan näkösuojaa...

Joskus tarvitaan korkeampaa näkösuojaa ja silloin usein päädytään puihin. Etenkin puiden valinnassa on hyvä selvittää niiden koko, jotta ne eivät aiheuta ongelmia rakennuksille tai epäsopua naapurin kanssa. 
Puut on erittäin tärkeitä pihoilla ja niitä kannattaakin suosia. Mutta ne on syytä valita paikkaan sopiviksi, niin myöhemmin niistä ei tule ongelmapuita.

Kaupungin ja kunnan määräykset...

Monelle tulee yllätyksenä, että nykyään kaupunki ja kunta voi määrätä rajakasvien korkeuden. Tai rajalle ei saa laittaa lainkaan minkäänlaista aitaa. Nämäkin asiat on syytä tarkistaa ennen, kuin lähtee tekemään raja-aitoja.

Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa...

Ensi viikolla on Sarin pihasuunnittelukurssilla live-tapaamisen aiheena näkösuoja-asiat sekä puut ja pensaat. Taas tuttuun tapaan, opiskelijat pääsevät kysymään heidän omista pihasuunnitelmistaan.

Jos haluat tulla mukaan, niin voit aloittaa kurssin vaikka heti. Sitä edetään omaan tahtiin ja nämä live-tapaamiset tukevat ja sparraavat suunnittelun etenemistä. Niitä on tulossa vielä lisää kevään aikana. 
Lisätietoja kurssista näet Sarin pihasuunnittelukurssi.

Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se on www.sarinpuutarhakurssit.fi -kurssialustalla.


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Tomaatin kylvö kuun mukaan

 
Tomaatin kylvö tehdään kuun mukaan ja tomaattilajikkeelle sopivaan aikaan. Tietysti kannattaa huomioida sekin, missä tomaatteja aikoo kesällä kasvattaa ja missä päin Suomea. Kun kerran tämän miettii itselle selväksi, osaa jatkossa valita sopivan tomaatin kylvöajan.


Eri tomaattilajikkeiden kylvö eri aikaan...

Kasvihuoneessa kasvatettavat tomaatit kylvetään usein ensimmäisenä, maaliskuussa. Avomaatomaatit eli ne tomaatit, jotka kasvatetaan pihalla, kylvetään usein vasta huhtikuussa. 

Eri tomaattilajikkeilla on eroa esikasvatusajan pituudelle. Se tarkoittaa siis aikaa siemenen kylvöstä siihen, että taimen voi istuttaa lopulliselle paikalleen. Esikasvatusaika lukee siemenpusseissa ja se vaihtelee 5-10 viikkoon.


Miten ajoitetaan tomaatin kylvö...

Karkeasti tomaatin kylvöaika omalle kasvatuspaikalle arvioidaan esimerkiksi näin:

Kasvihuoneessa kasvatus: Milloin pääset istuttamaan taimet kasvihuoneeseen? Eli milloin kasvihuoneessa ilmanlämpötila on varmasti yli +10 astetta ja mullan lämpötila on yli +8 astetta. Siitä lasketaan taaksepäin tomaattilajikkeen vaatima esikasvatusaika.
Eteläisessä Suomessa kasvihuoneeseen istutetaan tomaatin taimet toukokuussa, joten siemenet kylvetään maaliskuussa. Voiko kasvihuonetta lämmittää, vaikuttaa paljon taimien istutusaikaan... ja siementen kylvöaikaan.

Avomaalla kasvatus: Milloin yölämpötila on varmasti yli +8 astetta, siitä lasketaan taaksepäin avomaalla viihtyvien tomaattilajikkeiden vaatima kasvatusaika.
Käytännössä yöpakkasia voi tulla eteläisessä Suomessakin vielä kesäkuun alussa, joten taimet istutetaan siellä ulos vasta ehkä kesäkuun toisella viikolla. Esimerkiksi jos esikasvatusaika on 7-8 viikkoa, siemenet kylvetään huhtikuun jälkipuoliskolla.

Meillä pari vuotta sitten oli tomaatteja kasvamassa kastelualtaassa vattumaalla. Tomaatit tuottivat siellä hyvän sadon. Paikka olikin tuulilta suojassa ja aurinkoinen.

Tomaatin kylvö ja koulinta kuun mukaan...

Karkean kylvöajankohdan jälkeen katsotaan seuraavaksi kuukalenterista paras kylvöpäivä kuun mukaan. Päivät löytyvät myös Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.

Hyvä tomaatin kylvöön ja koulintaan 22.-23.3. sekä 31.3.-2.4.2023


Kylvin nämä avomaatomaatin siemenet jo maaliskuun alussa sammalnappeihin. Ja huomenna istutan ne omiin pieniin taimiruukkuihin. Nämä taimet on menossa lasitetulle parvekkeelle jo toukokuussa.

Minulla taimien kasvatuspaikka on aika viileä ja täysin luonnonvalolla. Vaikka taimet näyttävät nyt hennoilta, niin ne vahvistuvat siitä, kun kevät etenee ja tulee aurinkoisia päiviä sekä yöt lämpenevät. Taimia tietysti lannoitetaan normaalisti.

Tomaatin taimien istutuksessa niiden pitkät varret voi upottaa mullan sisään. Tomaatille onkin olemassa korkea tomaattiruukku, joka on kätevä tällaiseen "syvään istutukseen".
Taidan kuitenkin istuttaa nämä ensin pieniin bioruukkuihin ja myöhemmin noihin isompiin.

Tämä kuva on viime keväältä 13.5. toisesta avomaalla viihtyvästä tomaattilajikkeesta. Siinä näkyy jo ekat nuput ja siementen kylvöstä oli 5-6 viikkoa. Se oli ruukkutomaatti eli tosi matala ja teki paljon pieniä tomaatteja. Ja söpö kuin mikä.

Maaliskuun kylvöjä postauksessa on lisää kasveja, joita usein kylvetään maaliskuussa. Niidenkin kanssa on hyvä miettiä itselle sopivin kylvöaika. Ja tietysti myös kuun mukaan.

Huhtikuun kylvöjä postauksessa on taasen huhtikuussa kylvettäviä kasveja.

Lisää vinkkejä kylvöihin ja taimikasvatukseen...



Esikasvatusterveisin Sari




sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Pihakuulumisia maaliskuulta


Tässä pihakuulumisia näin maaliskuulta, kevään herätellessä pihan kasveja. Tänään tein ihanan löydön kivimuurin ja lumen välistä. Sieltä pilkisti nupullisia krookuksia. Jos huomenna sataa vettä, kuten sääennuste lupaa, niin lumet jatkavat sulamista nopeasti. Ja näitä krookuksia tulee enemmänkin näkyviin sekä toivottavasti jo niitä pieniä keltaisia talventähtiä. Löysin myös yhden oudon sipulikukan piipan erikoisesta kohdasta... tuntuu, että joka kevät on näitä yllärikasveja, joita ei muista istuttaneensa 😄

Sormustinkukan lehtevät kasvustot...

Olispas ihanaa, jos nämä kaikki sormustinkukan taimet kukkisivat nyt kesällä. Tässä on kasvanut yksi tai kaksi kukkivaa sormustinkukkaa vuosittain ja nyt lehtimättäitä on näin paljon. Paikka on aika varjoinen, joten saa nähdä, jaksavatko kaikki kukkia.


Kuusen leikkaaminen kuun mukaan...

Muotoon leikattu kuusi odottaa vielä leikkaamista ja oikeaa kuun vaihetta. Tämä on siis tavallinen metsäkuusi, jota on leikattu pienestä asti muotoon. Sitä ei ole tähän istutettu, vaan se on tullut kohtaan ihan itsestään. Leikkaamisella siitä on tullut kivan tuuhea.

Lämpökompostorin tyhjennys tehty...

Nyt oli hyvä kuun vaihe eli vähenevä kuu lämpökompostorin tyhjennykseen. Tietenkään ei tyhjennetty sitä kokonaan, vaan otettiin sieltä saavillisen verran kompostimassaa. Saavi on nyt puuvajassa odottamassa puutarhakompostin sulamista.

Kompostori on tänäkin vuonna pysynyt lämpimänä läpi talven, koska käytämme alkusyksystä lähtien kuivikkeena Biolanin Tehokuiviketta, jossa on biohiiltä. Tehokuivike on ollut meidän lämpökompostorin pelastus, sillä talvella tulee keittiöstä aika vähän biojätettä.

Patiokärhö hyvässä kasvussa kellarissa...

Punakukkainen patiokärhö on kellaritilan hämärässä osassa jo hyvässä kasvussa. Kannatti siis siirtää se ruukkuineen päivineen kellarin suojaan. Tätä täytynee kyllä kohta alkaa ulkoiluttaa päivisin, jotta se vähän karaistuu ja tottuu ulkoilmaan.

Kellarissa on myös isojen piharuukkujen pelargonit, runkoruusu, sinisarjat, sinisade ja verenpisarat. Pelargonit otetaan ikkunalle lähiaikoina, riippuen vähän miten ehditään. Nekin ovat jo hyvässä kasvussa.

Kevätterveisin Sari


perjantai 17. maaliskuuta 2023

Lumikellot ja narsissit jo nupulla

Lumikellot ja narsissit ovat jo nupulla, jee! Lumikellot avaavat kukkansa todennäköisesti jo lähipäivinä. Ainakin osa niistä. Nämä on kyllä niin super ihania kevätfiiliksen tuojia, kuin olla ja voi. Aika yllättävää, että osalla narsisseistakin on jo nuput näkyvissä. 

Lumikellot valmiina kukkimaan...

Lumikelloja on tässä kohtaa enemmänkin. Osa niistä on vasta nousemassa maasta ja osa jo nupulla, koska lumi on sulanut vähitellen. 

Yleensä tähän aikaan näkyy myös jo krookusten nuppuja, mutta nyt tässä oli pelkästään krookusten lehtiä. Voi olla, että niiden sipulit ei jaksa kukkia, koska viime keväänä rusakot söivät niiden lehdet.

Narsissit jo nupulla...

Narsissien lehtien lomassa näkyy paljon nuppuja. Ihmeen hyvin ne kestävät yöpakkasia. Tosin niinhän kaikki talvenkestävät keväällä kukkivat sipulikukat aina tekevät.

Tässä kuva ylhäältä päin kuvattuna. Näkyy hyvin, miten paljon narsissin nuppuja on tulossa eli vielä tämä ei kaipaa jakamista. Narsissit on muuten hyviä pihoilla, joissa liikkuu peurat ja kauriit.

Krookusten alkuja parvekkeella...

Ehkä muistattekin kesältä tämän Planter Kasvatusaltaan, jossa oli yrttejä ja tomaatteja parvekkeella. Siitä löytyy kuvia Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa. Syksyllä istutin siihen kanervia ja niiden väleihin kukkasipuleita.

Multa oli vielä sen verran jäässä, että kanervat eivät lähteen irti, joten leikkasin kanervien versot pois. Sen jälkeen näkyikin paremmin mullasta pilkottavat krookusten alut eli vaaleat piipat, joita on useampi vierekkäin. 
Kuvassa näkyy myös yksi lumikellon korkeampi alku ja kuvan alalaidassa taitaa olla tulppaanin ruskehtava piippa.
Varmaankin jo viikonloppuna saan irrotettua kanervien juuripaakut ja muutenkin laitettua kasvatusallasta kevätkuntoon. Siitä kirjoitan sitten oman postauksen 😊


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari