keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Hiirenloukut daalia-kellariin

Blogiyhteistyö - Schetelig
Daalioiden talvisäilytystilassa kellarissa oli ihan kuin hiiren pesänalku. Joten välittömästi sinne piti laittaa pari hiirenloukkua. Olisi aika järkkyä, jos hiiret nakertelisivat daalian juurakoita. Koskaan aikaisemmin kellarissa ei ole ollut hiiriä, vaikka piharakennuksessa on joka syksy metsähiiriä. Ei oltu edes osattu varautua tähän. 

Vanhoihin hiirenloukkuihin uudet syötit...

Ekassa kuvassa on ihan uusi SuperCat Hiirenloukku. Kellertävä aine on syötti, jonka päältä on juuri otettu suoja pois.

Tässä on tosi vanha hiirenloukku, johon on jo ainakin yhden kerran vaihdettu kokonaan uusi syötti. Nyt se näytti taas tyhjältä eli oli aika tehdä jotain. Ilman syöttiä, tämä ei kiinnosta hiiriä. 

 Sain testaukseen uuden SuperCat Syöttiruisku -paketin, jossa on kaksi käyttövalmista syöttiruiskua.

 Ruiskusta on kätevää laittaa uutta syöttimassaa hiirenloukkuun.

Tämä vanha hiirenloukku on näin likainen, koska se on vanhan pihavaraston lattialla. Varastoa on siivottu ja lakaistu, joten kaikki pöly ja lika on tarttunut sen pintaan 😀

Miksi hiiret pitää pyydystää...

Siksi, etteivät ne pesiydy ja lisäänny varastotilassa. Ne nimittäin syövät rikki säilytettäviä kasveja, ulkopeitteitä ja muuta sekä likaavat pintoja. On myös pieni riski, että tilaan voi tulla metsämyyrä, joka levittää myyräkuumetta. Eli siksi viritämme hiirenloukut varastoihin.

Nämä SuperCat hiirenloukut ovat olleet tehokkaita ja joka kerta hiiri on kuollut jäätyään loukkuun. Eli vaikuttavat toimivan hyvin, kun eivät jätä hiiriä kitumaan.
Käymme tarkistamassa hiirenloukut aamulla ja iltapäivällä.

Muutoksia hiiren- ja rotanmyrkkyihin...

Uudet säädökset kieltävät nykyään vähittäismyynnistä perinteiset hiiren- ja rotanmyrkyt. Eli rottien myrkytys pitää antaa ammattilaisille. Kuulin, että kuluttajille olisi yksi hiirien myrkyttämiseen sallittu aine, joka ensin nukuttaa hiiren. Näin hiiret eivät mene kuolemaan piiloon rakenteisiin, vaan nukahtavat lähelle myrkkylaatikkoa.

Sain SuperCat Syöttiruiskun testaukseen tuotteen maahantuojalta Schetelig Oy:ltä. Kiitos heille!


Orapihlajan marjoja...

On kyllä vähän kurja aihe tällä postauksella, joten tässä loppukevennys 😀,

Orapihlaja-aidan marjasatoa... ihan uskomattoman runsas! Ja niin kaunista!

Terkuin Sari

sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa

Tässä lupaamani postaus puutarhajätteen kompostoinnista, ja tarkemmin kompostin teosta. Tämä on kompostointisarjan eka osa ja jatkoa on tulossa myöhemmin.  Kerron siis meidän tavasta kompostoida puutarhajäte niin, että se on mahdollisimman helppoa ja lopputuloksena saadaan hyvää multaa. Toki kompostointitapoja on monia. Tämä meidän tapa on muotoutunut vuosien kokemuksella, kun on haettu koko ajan helpompaa ja toimivampaa tapaa.

Kompostin teon aloittaminen...

Puutarhajätteen ja puiden lehtien kompostoinnin voi aloittaa milloin vain, myös syksyllä. Me aloitamme sen heti keväällä kun puutarhasta alkaa tulla kasvijätettä.
Yllä kuva keväältä. Vasemmanpuoleinen kasa on edellisen vuoden puutarhajätettä ja nyt keväällä peitetty oksasilpulla. Oikeanpuoleinen kasa on toissa vuoden puutarhajätettä ja nyt valmista multaa. Koska heti keväällä tulee kitkettyä rikkaruohoja ja talvetettujen kesäkukkien leikkaamisestakin tulee versoja, ne kasataan kompostialueelle. Nuoli osoittaa tätä uutta kompostikasaa. Eli valmista kompostimultaa kärrätään vähitellen istutuksille ja siten tilaa vapautuu uudelle kompostikasalle.

Mitä kompostiin voi ja kannattaa laittaa...

Me laitamme kompostiin nykyään lähes kaiken puutarhasta tulevan kasvijätteen, myös rikkaruohot. Paksuja oksia sinne ei kannata laittaa, koska ne eivät ehdi maatua kahdessa vuodessa. Hautaamme sinne myös muumiotautiset omenat.

Puutarhakompostiin kannattaa laittaa puutarhajäte ikään kuin kerroksittain, ei kekomaisesti. Ja jos yhtä kasvijätettä tulee paksumpi kerros, sen sekaan kannattaa sekoittaa toista jätettä, vaikka myöhemmin. Eli välillä "kompostivastaava" talikolla muotoilee kompostikasaa ja samalla sekoittaa eri jätteitä, jos siihen näyttää olevan tarvetta.

Kompostiin on hyvä laittaa pieniä risuja ja oksia, jotta kasa pysyy ilmavana. Kuten kuvassa näkyy, pilkomme ne lyhyiksi, jotta kompostin hoito helpottuu.
Myös vanhaa kompostimultaa laitamme välillä puutarhajätteiden sekaan. Jos kompostiin tulee hyvin multaisia rikkaruohoja tai nurmikon paloja, uuden kasviryhmä teosta, ei multaa tarvitse laittaa erikseen. Tosin kompostimulta tuo jätteiden sekaan niitä arvokkaita mikrobeja ja muita hajottajasieniä, mitkä huolehtivat kompostin toiminnasta.

Hieman ongelmalliset puutarhajätteet...

Joidenkin puutarhajätteiden kanssa on syytä muistaa pari asiaa. Esimerkiksi tammenlehdet eivät kompostoidu helposti, joten jotkut leikkaavat ruohonleikkurilla niitä silpuksi ennen haravointia kompostiin. Osa taas pitää tällöin kolmivuotista kompostia kaksivuotisen sijasta... meillä on kaksivuotinen, kun ei ole tammia.
Jos kokee puiden lehtien maatuvan liian hitaasti, niin jatkossa niiden sekaan kannattaa sekoittaa perennojen varsia. Myös eri puiden lehdet sekaisin maatuvat paremmin kuin yhtä ja samaa lehteä olevat kompostit.
Meillä "puutarhavastaava" varmistaa aina, että kompostikasa näyttää hyvältä ja jätteet ovat sopivasti sekaisin kasassa 😀

Sama asia koskee nurmikonleikkuujätettä eli jos se laitetaan kompostiin, se sekoitetaan muuhun puutarhajätteeseen. Nimittäin pelkkä nurmikkosilppu kompostissa voi alkaa haista aika pahalle ja ei kompostoidu hyvin.

Tuleeko teille mieleen muita hankalasti kompostoitavia puutarhajätteitä?

Komposti kasataan tasaisesti...

Komposti siis tehdään tasaisin kerroksin ja tarvittaessa hieman eri kasvijätteitä sekoittaen. Syksyllä se peittyy puiden lehtiin. Kompostin voi tehdä tosi korkeaksi, koska se tulee painumaan, kun komposti lähtee toimimaan. Välillä kylmillä ilmoilla kompostikasasta nousee oikein höyry... ja kasa laskee.


Puutarhajätteen kompostoinnin periaatteet ovat ihan samat myös lautakehikkokompostissa ja muovisissa puutarhakompostoreissa.

Kuun vaiheet ja kompostointi...

Periaatteessa kompostia voi koota jatkuvasti, mutta kaikki hoitotoimet tehdään vähenevällä kuulla eli alakuulla. Tarkemminkin päivän voi valita eli hoitotoimet ovat silloin juuripäivänä.
Nyt parhaillaan on vähenevä kuu 6.11.2018 asti ja seuraavat juuripäivät ovat 3.-4.11.2018.
Jos kuun vaiheiden mukaan ajoittaminen kiinnostaa sinua enemmän, siitä on verkkokurssi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.

Mukavaa viikkoa!

Terkuin Sari


Ps. Olisi kiva kuulla teidän tapoja kompostoida puutarhajätettä.

perjantai 26. lokakuuta 2018

Odotettu Wanhan ajan Kuukalenteri 2019, ja ensi vuoden suunnittelua

Kävin tänään pikapikaa Helsingin Kirjamessuilla hakemassa uuden Wanhan ajan Kuukalenterin 2019. Sain samalla ensi viikon arvontaan yhdeksi palkinnoksi tämän uuden Kuukalenterin, pienenä ennakkovinkkinä. Uusi kalenteri tietää aina myös tulevan vuoden suunnittelun aloittamista. Se onkin jännää...

Uusia merkkejä Wanhan ajan Kuukalenteri 2019...

Uudessa Kuukalenterissa on kastelupäivien kohdalla vesipisara, kuten kuvassa kalat-eläinmerkin alla. Sen lisäksi kalenterissa on merkitty syksyn sipulikukkien istutuspäivät sekä pensasaidan leikkauspäivät. Tosi hienoja lisäyksiä!

Kuukalenterit Yläkuu kustannukselta...

Kirjamessuilla näitä ensi vuoden Kuukalentereita myi tietysti kalenterin kustantaja eli Yläkuu kustannus. Anne itse oli paikalla tuttuun tapaan. Olikin tosi kiva tavata Anne ja muu kuu-porukka 😁

Syksyn kylvöt ja istutukset kuun mukaan...

Nyt vähenevän kuun aikaan on hyvä istuttaa talvivalkosipulit täällä eteläisessä Suomessakin, mutta porkkanaa en vielä kylvä. Siihen on ihan liian lämmintä ja ensi viikolle on luvattu lähes +10 astetta.
Perennojen ja kukkien syyskylvöt kannattaa myös tehdä myöhemmin, ja kasvavalla kuulla.

Kuun vaiheet kylvöissä ja istuttamisessa varmistavat hyvän kasvuunlähdön ja suurentavat sadon määrää. Kuu vaikuttaa myös muihin puutarhan hoitotoimiin kuten kitkemiseen, kasteluun ja leikkaamisiin. Itse olen erittäin vakuuttunut kuun mukaan toimimisesta, sillä olen testaillut sitä jo vuosia. Samalla todennut pihahoidon helpottuneen ja selkeytyneen.

Jokaisen, jopa vasta aloittavan puutarhaharrastajan, on helppo oppia kuun mukaan toimiminen Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla niin, että osaa valita oikeat ajankohdat joilla kasvit kukoistavat, pihanhoito tulee selkeämmäksi... ja siten kokee hienoja onnistumisia "puutarhurina". Kurssi on nyt lokakuun tarjouksena...  Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi.

Kurssi auttaa myös Kuukalenterin tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Ensi vuoden suunnittelua...

Olen monta vuotta pitänyt Pientä kuukalenteria blogin sivupalkissa ja ylävalikossa. Samoin ilmoittelen Facebook -sivulla kastelupäivistä ja kitkemispäivistä. Nyt tässä mietin sitä, ovatko ne enää tarpeellisia, kun Wanhan ajan Kuukalenterissa 2019 on niille päiville omat merkinnät.
On tullut mieleen, että voisin muistuttaa parista muusta puutarhatyöstä, mutta vielä en niitä paljasta.

Eli kysynkin nyt teiltä mielipidettä...
  • jatkanko blogin Pientä kuukalenteria?
  • jatkanko Facebookissa kastelu- ja kitkemispäivien muistuttelua?
  • Kiitos, jos vastaat 😊

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Perinteinen paavalinkukka, saintpaulia, santtu

Rakkaalla lapsella on monta nimeä kuten tällä saintpaulialla santpaulia, paavalinkukka ja santtu. Nämä valkoiset santut ovat olleet minulla jo kuukauden verran ja yhä kukkivat runsaasti. Silloin kuukausi sitten valkoinen väri tuntui tosi kauniilta... mutta nyt vähän turhan kylmältä. Ehkäpä muistattekin viime syksyltä sen fengshuipostauksen valkoisista kukista.

Saintpaulia ja lasikupu...

Lasikupu odottaa vielä hyasintteja, joten laitoin toisen saintpaulian kuvun sisälle. Näköjään täytyy pestä lasikupu ikkunanpesuaineella, kun se on noin samean näköinen. Vai tekiköhän kamera jonkin tempun 😁
Santun lehdetkin on tosi kauniit. Nämä ovat muuten kotimaisia eli Suomessa kasvatettuja.

Metallin valkeat kukat, fengshuissa...


Fengshuissa valkoinen väri edustaa metalli-elementtiä, samoin pyöreä muoto. Metalli on myös vuodenajoista syksy. Joten jos kotiin kaipaa lisää metallia-elementtiä, valkoiset santut on hyvä vaihtoehto. Paitsi ehkä näin syksyllä... Miksi syksyllä valkoiset kukat ei aina miellytä? 

Saintpaulian hoito-ohje...

Saintpaulia (Saintpaulia Ionantha-Ryhmä) viihtyy puoliaurinkoisella paikalla esimerkiksi länsi- tai itäikkunalla huoneenlämmössä. Se voi kukkia jopa läpi vuoden taukoamatta. Silloin se vaatii talvellakin valoisan paikan.
Sitä kannattaa kastella aluslautasen kautta ja lämpimällä vedellä. Talvella on hyvä varoa, ettei saintpaulia saa vetoa ikkunasta, etenkään jos multa on kosteaa. Ja muutenkin jos multa on liian märkää, sen juuret vioittuvat herkästi ja koko kasvi menee rumaksi.
Kasvavaa ja kukkivaa santtua lannoitetaan säännöllisesti, lannoitepullon ohjeen mukaan.

Miten saintpaulian saa kukkimaan uudelleen...

Vanha konsti saada santtu kukkimaan uudelleen on kastella sitä kuumalla vedellä lautasen kautta. Toki vesi pitää olla sellaista, että se ei ole kädelle liian kuumaa. Liikoja lehtiä voi myös poistaa, sekin näyttää auttavan uusien nuppujen muodostumisessa.

Vai onko teillä jotain muita hyviä konsteja santun uudelleen kukittamiseen?


Lakastuneet kukat ja liiat lehdet kannattaa katkaista tai leikata saksilla.

Terkuin Sari



sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Siro tulilatva Lucky Bells ja muita halloween kukkia

Blogiyhteistyö - Huiskula 
Tämä tulilatva `Lucky Bells` on siron veikeä ja eipä äkkiseltään edes uskoisi tulilatvaksi. Ja sen oranssit kellomaiset kukat sopivat niin tulevaan Halloween teemaan, että innostuin jo tekemään pientä sommitelmaakin, ja vielä ekologista sellaista.



Tulilatva `Lucky Bells` hoito-ohje...

`Lucky Bells` tulilatvaa suositellaan auringosta puolivarjoon. Se näyttäisi kukkivan paremmin auringossa, sillä laitoin sen ensin liian hämärään kohtaan pöydälle, ja kukinta hiipui. Yksi kukka ei kestä niin pitkään kuin tavallisella tulilatvalla, mutta niitä aukeaa koko ajan lisää... aurinkoisella paikalla. Sille myös suositellaan lakastuneiden kukkien nyppimistä, joten leikkasin niitä vihreine suojuslehtineen kukkasaksilla. Heti siistiytyi ja nuppuja alkoi ilmestyä lisää, tosin samalla siirsin sen lähemmäs ikkunaa 😊.

Tätä `Lucky Bells`tulilatvaa kastellaan harvoin eli noin kerran kahdessa viikossa. Sen multa ei kuitenkaan saa päästä kuivumaan! Lämpötilaksi suositellaan 12-22 astetta. Siis viihtyy ihan  asuinhuoneessa.
Mielenkiintoista nähdä, miten pitkään se jaksaa kukkia. Hyvin hoidettuna `Lucky Bells` kuulemma kukkii jopa 2,5 kuukautta.
Laitan tähän postaukseen myöhemmin, miten pitkään kukinta kesti.

Sain tämän tulilatva `Lucky Bells` Huiskulasta. Iso kiitos heille! On aivan huippu ihanaa päästä testailemaan uusia ja jänniä kasveja.

Halloween asetelma ekologisesti...

Näin ekoihmisenä suosin pitkäikäisiä viherkasveja ja kukkia. Joten tutkiskelin vanhoja kasvejani, olisiko niissä hurjan näköisiä tai muuten selkäpiitäkarmivia.
Kyllähän sieltä jotain löytyi...
kultaimarteen lehdet muistuttava vähän sormia tai siis käsiä. Ja sen karvaiset maavarret ovat ihan kuin matoja. Niistä on hyvä kuva vanhassa postauksessa Harmahtava kultaimarre on nyt tosi trendikäs.
Siilimäiset keihäsanopinkielet (en ole ihan varma nimestä) sopivat myös hyvin teemaan.



Oranssia väriä tuo aina niin ihanat ja pitkäkestoiset neilikat. Nyt leikkasin niiden varret tosi lyhyiksi ja laitoin ne Iittalan Kivi kynttilälyhtyihin. 


Nämä ovat myös aika hurjan näköisiä... lakastuneita orkidean kukkia. Jännästi menevät ihan mustiksi. En yleensä säilytä lakastuneita kukkia, mutta näitä en vaan raaskinut heittää pois 😁

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

perjantai 19. lokakuuta 2018

Ne uskomattomat daaliat pääsi talvisäilytykseen

Blogiyhteistyö - Biolan 
Näitä muhkeita daalioiden juurakoita on kyllä ihmetelty. Niissä ei ole koskaan ollut näin paljon pullukoita juuria... ihan uskomatonta, koska niitä ei kasteltu kertaakaan viime kesänä. Postauksen lopulla kerron niiden kesästä enemmän. Nyt onkin jännä nähdä miten nämä selviävät talvisäilytyksessä. Todennäköisesti yhtä hyvin kuin ennenkin 😊

Daalian juurakoiden kuivattelua...

Koska meillä on talvisäilytyspaikkana vähän turhan kostea kellari, niin daalian juurakot kuivateltiin ensin autotallin lattialla.
Jos joku ekoihmisenä nyt ihmettelee noita muoveja, niin niillä on oma tärkeä merkityksensä. Ja muovit ovat monikäyttöisiä ja vanhoja. Eli aina kun tarvitaan suojamuovia otetaan nämä esille ja käytön jälkeen putsataan ne ja viedään varastoon odottamaan seuraavaa kertaa.

Isot juurakot ja irto mukulat turpeen suojaan...


Daalian juurakot olivat niin muhkeita, että laatikkoon mahtui vain kaksi isoa ja kulmiin pienet juurakot ja irtopalat. Tuli melkein vaikeus saada ne mahtumaan laatikoihin. Laatikon pohjalle laitettiin Biolanin Perusturvetta.

Lopuksi turpeella peitetään juurakot kokonaan. Tärkeää on, että turvetta menee myös juurien väleihin. Tupeeksi sopii ainoastaan kalkitsematon ja lannoittamaton, koska se on puhdasta, hapanta ja estää hometta ja juurien mätänemistä. Se samalla myös tasaa kosteutta.

Ongelmia talvisäilytyksessä?

Jos daalian juurakoiden talvisäilytyksen kanssa on ollut ongelmia, kannattaa lukea poistaus, jossa testaan Perusturvetta kosteassa ja kuivassa kellarissa. Siinä on hyvin havainnollisesti, mitä eroa on, jos talvettaa juurakot ilman turvetta tai turpeen kanssa.
Daalian istutus ja talvisäilytystesti

Sain Biolan Perusturpeen Biolanilta blogijutun tekoon. Kiitos heille taas avusta!

Daalian mukula vuoden kellarissa...

Sattui vähän hassusti, sillä yhteen laatikkoon oli keväällä jäänyt turvetta ja yksi daalian pallero mukula. Nyt se sitten löytyi 😉
Aika hienot juuret se oli tehnyt ja muutenkin hyvässä kunnossa. Joten pääsi takaisin, tällä kertaa isompien mukuloiden sekaan.

Kuva viime syksyltä...

Tässä kuva daalian juurakosta viime marraskuulta eli aika paljon pienempiä juurakot ovat olleet ennen tätä vuotta. Nämä daaliat ovat niitä matalia ja kukiltaan yksinkertaisia oransseja.

Mikä sai daaliat kasvamaan niin uskomattoman hyvin?

Vastaus on tietysti biohiili ja luonnonlannoitteet, sekä hoitotoimien ajoittaminen kuun mukaan.
Nämä oranssien daalioiden mukulat istutettiin lannoitettuun maahan jo huhtikuun lopulla ja vasta myöhemmin kaivettiin biohiili maahan mukuloiden väleihin. Silloin maa oli vielä kosteaa ja taisi tulla kunnon sadekuurojakin. Mutta sen jälkeen ei kasteltu. Heinäkuun alkupuolella annoin näille lisälannoituksena taas luomulannoitetta sekä elokuussa luomu syyslannoitetta.

Kaikki hoitotoimet kuten esim. keväiset maanparannukset, istuttaminen, lannoitus ja mukuloiden ylösnosto on tehty kuun vaiheiden mukaan. Sen täytyy osaltaan vaikuttaa tähän hyvään kasvuun, sillä uudet tutkimukset jo osoittavat, että kuu vaikuttaa kasvien rytmiin.

Daalioita ei kasteltu kertaakaan - biohiili toimii! postaus heinäkuulta.

Fasaanin tähyilypaikka...


Tämä oli niin hauska, että laitanpa kuvan tännekin. Fasaani-herran vakkari tähyilypaikka 😊
Siinä se oli hiljaa ja ihmetteli pihatouhuja.


Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Puutarhan lehdet kompostiin

Meillä on iät ja ajat kompostoitu kaikki kasvijäte eli puiden lehdet, perennojen varret ja rikkaruohot. Ihan jo sen takia, että niistä tuleva multa on sitä parasta multaa kasvien ja maan kannalta. Ja se on ilmaista! Vielä lisäksi kompostointi on superhelppoa. Siis suosittelen puutarhajätteen kompostointia!

Haravoidut lehdet kompostiin...

Rakastan haravoimista ja tänään vielä sattui upea haravointisää, joten karkasin pihahommiin. 
Meillä on tapana haravoida pihaa sitä mukaa, kun puista ja pensaista putoaa lehtiä alas. Kuvan nuoren päärynäpuun kaikki lehdet olivat jo maassa, joten sen alusta oli kiva haravoida. Piha tuli heti siistimmäksi.
Muuten, olettehan muistaneet laittaa nuorille hedelmäpuille jo runkosuojat! Tuli vain tuosta kuvasta mieleen 😊


Sen sijaan vanhan pilvikirsikan alusta jäi huomiseksi, koska niitä sateli lehtiä alas jatkuvasti. Lilalle asterille ne kyllä antoivat kivan taustan.

Puutarhakomposti vai lehtikomposti...

Sanoisin, että meidän komposti on enemmänkin puutarhakomposti, koska siellä on kaikki puutarhasta tuleva jäte. Ja näin kasana eli avokompostina sen hoitokin on helppoa, kun kompostikehikon reunat eivät ole tiellä.
Tätä kasaa on aloitettu kokoamaan keväällä ja nyt se on lähes 2 metriä korkea.
Jonain vuonna kasa on isompi ja toisena vuonna matalampi, sillä osa lehdistä kärrätään vattumaalle.

Kompostikasan vieressä on viime vuonna koottu puutarhakomposti, jonka päällä on nyt risuhaketta. Ensi keväänä siitä saakin superhyvää multaa kasveille.

Paljonko multaa kasasta tulee...

Tästä keskustelimme tänään ja päätimme, että ensi keväänä se täytyy ihan laskea. Todennäköisesti 1-2 kuutiota, vähän vuodesta riippuen. Onkin jännä nähdä, miten tämä meidän mutu-arvio pitää paikkaansa 😊
Joka tapauksessa se kaikki tulee aina käytettyä ja tänä syksynä se loppui vähän kesken. Onneksi ensi keväänä on tiedossa uutta kompostimultaa.

Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa - postaus


Olisi kiva kuulla, kompostoiko teistä kukaan puutarhajätteitä?

Syysterkuin Sari

Ps. Kompostin hoitoonkin on omat päivät kuukalenterin mukaan.

maanantai 15. lokakuuta 2018

Luomu kukkasipulit ja kuukalenterin mukaan istuttaminen

Löysin tällaisia luomuviljeltyjä sipulikukkia. Vau! Ihan mahtavaa, että kukkiakin alkaa olla luomuviljelyssä ja nämä on tietysti Hollannista, kuten muutkin kukkasipulit. Pakkauksen Organic-merkki osoittaa näiden olevan valvotusta luomutuotannosta.

Miksi luomu sipulikukat on ekovalinta?

Tietenkin siksi, että niitä ostamalla tukee niiden viljelijää ja luomuviljelyä. Eli nämä on kasvatettu luomulannoitteilla ja muutenkin luomusäännösten mukaan. Silloin maa ei saastu, vaan sen pieneliötoiminta voi hyvin. Usein myös viljelytapa ehkäisee tuhohyönteisiä ja tauteja, joten torjunta-aineita ei tarvita. Tietysti luomuviljely ei myöskään vioita kukissa käyviä pölyttäjiä. Siis koko lähialueen luonto hyötyy luomuviljelystä. Mielenkiintoista nähdä, lisääntyykö kukkien luomuviljely... peukut pystyyn, että näin käy!
Tietenkin nämä ovat suomalaisille ekovalinta vain, jos sipulit ovat meillä monivuotisia. Kivasti kuvan tulppaanit kuuluvat Darwin-hybrideihin, mitkä ovat niitä kestävimpiä tulppaaneja. Samoin valkonarsissit ovat vanhan ajan narsisseja meillä, joten niistäkin saa pitkäikäisiä kevätkukkia.

Matalat idänsinililjat ja tummahelmililjat ovat myös erittäin kestäviä ja leviävät isommiksi mättäiksi. Nämä luomu kukkasipulit ovat siis Nelson Gardenin valikoimaa.

Sipulikukkien istutus kuukalenterin mukaan...

Kukkasipulit istutetaan kasvavalla kuulla eli nyt. Sopivat päivät voi katsoa vielä tarkemminkin, mutta tuo kasvava kuu on tärkeintä ajankohdan valinnassa.
Blogin Kastelupäivät sivulla päivitän näitä ajankohtia kuun mukaan katsottuna.

Herkästi kuivuvat, kuten lumikellot ja talventähdet, istutetaan heti, kun ne saapuvat myymälöihin. Mutta muilla ei ole kiire. Esimerkiksi tulppaanit voi istuttaa vaikka maan pinta on jo jäässä, tosin silloin tarvitaan rautakankea apuna 😊

Ajattelinkin vielä käväistä ostamassa vähän lisää sipuleita.

Terkuin Sari

lauantai 13. lokakuuta 2018

Kukkasipuleita terassiruukkuun, ja tietysti biohiilimultaan

Blogiyhteistyö - Biolan
Nyt ensimmäistä kertaa kokeilen sipulikukkia ulkona terassiruukussa. Pitkään mietin, mitä multaa ruukkuun laittaisi, jotta sipulit lähtisivät siinä juurtumaan hyvin. Päädyin tietenkin biohiilipitoiseen Biolanin Kesäkukkamultaan, koska siinä kaikki isot pelargonit ja verenpisarat ovat kasvaneet niin komeasti. Multa on lisäksi sopivan "ilmavaa" sipulikukille.

Biohiililtä sisältävä Kesäkukkamulta...

Olen niin vakuuttunut biohiilen eduista kasveille, että nykyään suosin piharuukuissa vain tätä Biolanin Kesäkukkamultaa. Biolanilla on myös toinen multa, jossa on biohiiltä eli Istutusmulta. Se olisi voinut olla jopa parempaa näille sipulikukille, koska siinä on lisäksi mykorritsaa. Päädyin nyt kuitenkin Kesäkukkamultaan. Kummatkin mullat on muuten luomumultaa.
Biohiilen palat erottuvat selvästi, ja keräsin niitä mullan pinnalta käteen kuvaushetkeksi. Nämä biohiilet ovat "ikuisia", joten tämä multa on arvotavaraa.
Vähän tässä suunnittelin, että ensi kesänä istutan multaan yhden kesäkukan. Eli multa ja sipulit saavat jäädä ruukkuun ainakin vuodeksi.

Narsissien ja helmililjojen istuttaminen ruukkuun...

Tein nyt sipulien istutuksen vähän eritavalla eli täytin ensin ruukun mullalla ja vasta sitten istutin sipulit.
Sipulin päälle pitää tulla multaa noin kaksi kertaa sipulin korkeuden verran. Joten mittasin, että multaa pitää tulla tämän narsissin sipulin päälle sormen pituudelta.
 Kahdella sormella painoin reijän multaan ja työnsin sipulin reikään. Halusin tästä luonnollisen rennon sommitelman, joten sipulit eivät tulleet tasavälein ja säännöllisesti. Ja ei haittaa lainkaan, vaikka ne olisivat ihan vierekkäin tai helmililjan sipuli tulisi ihan narsissin sipulin päälle. Niiden kasvu kyllä ohjautuu luonnollisesti väljempään kohtaan.
Lopuksi kannettiin ruukku terassille ja kasteltiin multa.

Ruostekukat syyskasvina...

Nyt on ollut niin lämmin syksy, että ruostekukka on vieläkin pihalla. Sen lehdet ovat tosi kauniit alppiruusun edessä. Tähän kohtaan ei edes ne parin yön pakkasetkaan osuneet pahasti.
 Keväällä tämä täytyy jakaa ja hankkia sille uudet ruukut. Se kasvattaa uusia alkuja ruukun halkeamastakin. On kyllä hurja kasvu! Uusi multa tulee myös olemaan biohiilipitoista Kesäkukkamultaa. Se helpottaa niin paljon kastelua kesäaikaan.

Syyssyrikät vielä pihalla...

Pienet pakkaset eivät haittaa syyssyriköitä, joten nekin saavat vielä olla pihalla. Tämä lilakukallinen kaivetaan  kellariin talvisäilöön, ennen kuin pakkasjakso alkaa. Saas nähdä, milloinkohan sää muuttuu. Tänään oli niin ihanan lämmintä, ja huomiseksi on luvattu vielä lämpimämpää 😊

Daaliat ja talvisuojaukset...

Ne yöpakkaset mustuttivat daalian varret, joten ne on jo kaivettu ylös maasta. Parhaillaan ne ovat autotallin lattialla kuivahtamassa. Laitankin niistä oman postauksen, sillä mukulat olivat hämmästyttävän isoja.
Vanhempi postaus daalioiden talvisäilytyksestä Daalian istutus ja talvisäilytystesti

Ainoat talvisuojaukset mitä nyt kannattaa tehdä, on nuorten puiden runkojen suojaaminen runkosuojalla sekä esimerkiksi pensasmustikoiden suojaaminen kanaverkolla.
Kylmyyttä vastaan tehtävät talvisuojaukset laitetaan vasta maan pinnan jäädyttyä, eli täällä etelässä ehkä joulukuussa 😉
Juttu viime tammikuulta Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella. Talvisuojaturve kannattaa muuten ostaa ajoissa varastoon. Sillä kun on suojaamisen aika, sitä voi olla enää vaikea löytää myymälöistä.


Olen saanut Biolan Kesäkukkamullan Biolanilta testaukseen. Kiitos heille!

Ihanaa viikonloppua!

Terveisin Sari