maanantai 31. tammikuuta 2011

Mullanvaihto- ja kylvöajat lähestyvät

Tässä kuva viime kesältä... tämän hetkistä kuvaa kyseisistä pelakuista en viitsinyt laittaa ; )

Kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan
hyvät mullanvaihdon ajankohdat ovat
4.-16.2. sekä 5.-18.3. 2011
Helmikuussa aion vaihtaa pelakuihin mullat ja leikata niitä. Niistä saa hyviä pistokkaita samalla.
Siitä juttua myöhemmin, tästä näet vanhan jutun.
Sivupalkissa alempana on kalenteri, josta näet hyvät kylvö-, istutus- ja mullanvaihtoajat.
Myös tähän pullojukkaan täytyy vaihtaa multa. Laitan sen todennäköisesti tuohon samaan rukkuun.... jossa se on ollut jo nelisen vuotta, samassa mullassa ; )
Se kuuluu kasveihin, joihin ei tarvitse vaihtaa multaa moneen vuoteen.



Hyvinä mullanvaihtopäivinä voi myös kylvää esikasvatettavia kukkia. Siitäkin laitan juttua myöhemmin.
Alla pieniä kerrotun petunian taimia viime keväältä. Kylväisin niitä ehdottomasti nytkin, ellen olisi toukokuussa niin paljon pois kotoa. Olivat kyllä helppoja kylvettäviä ja suloisia kukkijoita : )
Tästä näet niistä jutun.
.
Kevät lähestyy nyt
ihan vauhdilla : ).

torstai 27. tammikuuta 2011

Herkkä kruunuvuokko

Näitä en voinut vastustaa, kun käväisin lähikukkakaupassamme etsimässä helmililjoja.
Aivan ihania valkoisia kruunuvuokkoja ( Anemone coronaria ), joissa on hento punertava vivahde.

Ne ovat takaakin tosi kauniita.

Minusta nuo lehdet ovat hauskat ja näyttävät hyvän vihreiltä eli olivat tuoreita : )
Kruunuvuokkojen kukat kestävät muuten pidempään, jos ne vie yöksi viileään.

Kruunuvuokkojen kaverina kermakossa on arabiantähdikki.

Käväisin tänään myös Wanilla Rosessa, josta löysin tuon kermakon. Nuo muutkin lasimaljakot ovat sieltä : )

tiistai 25. tammikuuta 2011

Siemeniä ja siemenhinnastoja 2011

Viime kesänä hajuherneet tuoksuivat tosi voimakkaasti.... ihan tulee vieläkin tuoksu nenään, hih ; ) Ne oli kylvetty itse siemenistä toukokuussa.

Olen nyt selaillut pitkään eri siemenhinnastoja ja tehnyt listaa tilattavista siemenistä...

...ja tutkinut viime vuodelta jääneitä siemenpusseja. Tämän punahatun aion kylvää nyt keväällä. Sehän oli se varma perhoskasvi : )

Osassa siemenpusseja on selvästi merkitty siementen itävyyden säilyminen. Eli alla olevan kuvan siemenet itävät hyvin vielä tänä vuonna ( toisessa on vuosilukuna 2011 ja toisessa 2012). Sen jälkeenkin voi joskus itävyys säilyä vielä vuosia. Eli aina kannattaa kylvää vanhatkin siemenet.
Lopulta päädyin tilamaan Korpikangas Siemen-Fröltä mm. yksivuotista valkoista silkkiunikkoa, köynnöskrassia sekä monivuotista isopäivänkakkaraa.
Ja en voinut hillitä itseäni, vaan tilaukseen liitin myös yhden pussillisen Daturaa eli hulluruohoa. Se on myrkyllinen, mutta niin ihana tuoksuva kasvi. Kuvia Daturoista näette Ruusuja ja Rikkaruohoja -blogista, eli terveisiä vaan TuijaR. :lle, innostuin sittenkin kokeilemaan näiden kylvöä ; )
.
Tilasin muuten myös ruusupapua, se kun kukki viime vuonna niin komeasti. Kuva siitä on alla...
Laitan tänne postauksia, milloin mitkäkin siemenet kannattaa kylvää, sitten kun on sen aika. Pieni osa kyvetään jo nyt tai helmikuussa, ja suurin osa kasveista vasta myöhemmin. Puutarhan vuodesta näet esimerkkejä kasveista. Päivitän sitäkin sivua kohta... : )

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Kuulumisia kellarista ; )

Alastonimmet eli syysmyrkkyliljat näyttävät nyt tältä. Talvi tuli syksyllä niin äkkiä, että en ehtinyt istuttaa näitä ulos puutarhaan... eli siirsin ne kellariin odottamaan kevättä.
Tästä näet ne syksyllä parvekkeella.


Syksyllä ruukuihin istutetut kukkasipulit ovat lähteneet kasvuun. Iirikset ovat kaikkein pisimmällä, siis tuolla takana. Tässä on vain osa ruukuista.
Tästä näet viime kevään sipulikukkaruukkujani, ja sielläkin on vain osa 😊


Yllättävän hyvin riippaorvokki on pärjännyt pimeässä kellarissa. Myös viileässä huoneessa ja valossa se näyttää talvehtivan.
Tämän suloisen riippaorvokin näet tästä.


Pelakuukin on hengissä ; ) Kellarissa säilytettynä se menee aina näin huonoon kuntoon, mutta toipuu myöhemmin keväällä sisälle valoon päästyään.
Tästä näet sen viime keväänä ja tästä kukkivana kesällä : )

Näitä kaikkia käyn kastelemassa viikoittain, vähän mullan kuivumisen mukaan. Kerralla annan vain vähän vettä. Eli nytkin kuvaamisen jälkeen kastelin kuivahtaneet ruukut : )

perjantai 21. tammikuuta 2011

Reilun kaupan neilikat, jee : )


Ostin tässä aiemmin Reilun kaupan terttuneilikoita ruokakaupasta. Ja ihanasti antoivat tämän nipun takahuoneesta, uusimmasta erästä. Sillä näin heti, että esillä olevat neilikkakimput ovat jo aika vanhoja ; )

Neilikat viljellään nykyään ulkomailla, ei siis Suomessa. Myös Euroopasta neilikan viljey on jo osittain siirtynyt kaukaisempiin maihin. Reilun kaupan neilikat viljellään Afrikassa, Etelä-Amerikassa tai Aasiassa.
Reilun kaupan neilikat eivät ole luomuviljeltyjä, siis jos nyt joku niin vielä luulee... ; )
.
Torjunta-aineet ovat kovia myrkkyjä
Niin Afrikassa, Etelä-Amerikassa kuin Aasiassakin kukkien viljelyssä käytetään mm. tuholaistorjunnassa kovia myrkkyjä. Osa näistä aineista on kiellettyjä länsimaissa, niiden vaarallisuuden takia. Sen lisäksi myrkyttäjillä on usein puutteelliset suojaimet ja samassa tilassa saattaa olla muita työntekijöitä ilman suojaimia : (
Samalla näiden torjunta-aineiden käyttö pilaa vesiä ja maata, ja sitä kautta vaikuttaa kylän asukkaisiin ja eläimiin : (
Reilun kaupan neilikoiden viljelyssä ei saa käyttää näitä myrkyllisimpiä aineita ja muutenkin työturvallisuus ja ympäristöasiat on paremmin valvottuja : )

Kuljetusmatkat ovat pitkiä
Leikkokukkien maljakkokestävyyteen vaikuttaa aina kulunut aika viljelmältä kuluttajalle.
Neilikka on pitkäikäinen leikkokukka, eli se kestää jopa 3 viikkoa maljakossa. Siksi tuo pitkä kuljetusmatka ei haittaa, ja ostan mielelläni neilikoita : )
Sen sijaan en osta Reilun kaupan enkä muitakaan ulkomaisia leikkoruusuja, koska niiden maljakkokestävyys kärsii pitkästä kuljetuksesta. Ja onhan tarjolla kotimaassakin viljeltyä leikkoruusua : )
Alla olevassa kuvassa neilikat ovat olleet maljakossa tasan 2 viikkoa. Ne kestivät vielä monta päivää sen jälkeenkin ...
.

Leikkoneilikan hoito:

Leikkaa varsiin uusi imupinta ja laita varret veteen, jossa on kukkavirkistettä. Vesi kannattaa vaihtaa välillä, ja lisätä uuteenkin veteen kukkavirkistettä. Kukat kestävät pidempään, jos niihin ei paista aurinko, eikä maljakko ole muutenkaan kuumassa paikassa.
Yllättävän hyvin nuputkin jaksoivat aueta : )

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Lisää perhosia puutarhaan...

Viime kesänä jo päätin, että haluan ehdottomasti lisää perhosia puutarhaan ! Nyt olenkin lisännyt hankintalistaani perhoskasveja.
Punahatun siemeniä sain viime vuonna, joten aion kylvää ne nyt keväällä.

Toissa vuonna tuli kylvettyä jotain punalatvaa eli nyt tänä vuonna niiden pitäisi jo kukkia. Kuvassa vaalean punalatvan vieressä kasvaa purppurapunalatvaa.

Yksi syyssyrikkä meillä jo onkin, mutta tahdon toisen tai useamman ; )
Jos löydän edullisen taimen, istutan sen maahan kokeeksi. Säilytämme siis syyssyrikän kellarissa. Se on talvenarka ja meillä II-vyöhykkeellä se saattaisi kuitenkin talvehtia, vaikka kaikki oksat paleltuisivatkin. Sehän kukkii uusiin versoihin eli kukkisi joka tapauksessa : )

Nauhukset etenkin kallionauhus on todella hyvä perhoskasvi. Sille kun löytyisi hyvä paikka, missä se viihtyy.... tätä vielä mietin.

Ja tietysti perhosten toukille tulee olla ruokapaikkoja, kuten kuvan nokkospuska ; )

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Linnunmaito eli arabiantähdikki

Tässä suloinen leikkokukka läheltä katsottuna.... eli arabiantähdikki (Ornithogalum arabicum).

Siinä näyttää olevan vielä paljon nuppuja ja kuulemma se voi kestää maljakossa useamman viikon. Ostin yhden ihan kokeeksi, ja sunnuntain piristykseksi ; )


Arabiantähdikki:

Arabiantähdikki on sipulikasvi, eikä sillä näin leikkokukkana ole omia lehtiä. Varsi on aika pitkä ja mielenkiintoisesti mutkalla ; )
Sille kannattaa vaihtaa vesi usein, jotta se jaksaa avata nuput. Muuten se onkin varma kukkija...
Kun otin nämä kuvat äsken, niin valo ei ollut paras mahdollinen ja tuo tähdikki ei oikein erotu taustan maljaköynnöksestä. Etenkin kun tukikeppi on juuri kukan varren takana ; )

torstai 13. tammikuuta 2011

Puutarhamessut 2011

Tämän kevään puutarhamessut on hyvä laittaa muistiin almanakkaan, niin ei vahingossa sovi muuta menoa samaan aikaan....
.
Puutarhamessut 2011
2.-3.4. Piha ja Parveke, Jyväskylä
7.-10.4. Kevätpuutarha 11, Helsinki
16.-17.4. Markki Piha- ja Puutarhamessut, Seinäjoki
16.-17.4 Puutarha, Mustasaari




Alla olevan jouluruusun ostin viime keväänä puutarhamessuilta parvekkeelle. Ja kesällä istutin sen ulos puutarhaan. Onkin jännä nähdä keväällä, säilyikö se hengissä, väri kun on vähän erikoisempi : )


Suuret ja näyttävät koristelut ovat tänä keväänä nähtävissä Helsingin Kevätpuutarha-messuilla. Viime keväänähän ne olivat Turun puutarhamessuilla, kuten tulevat olemaan ensi vuonnakin 2012.

Tiedättekö, onko vielä muita puutarhamessuja tulossa ?
Espoon Marketanpuiston joka keväisten Puutarhamarkkinoiden ajankohdasta ei vielä näy tietoa. Päivitän sen ja muut puutarhamessutiedot tuohon sivupalkkiin...

Puutarhamessut ja -tapahtumat 2017, klik

tiistai 11. tammikuuta 2011

Fengshui-konsultaatio sisätiloihin, niin ja puutarhoihin myös ; )

Ajattelinpa kirjoittaa tänne myös yhden sisustusjutun : )
Teen kotona ja työhuoneellani parhaillaan pieniä keväisiä muutoksia, fengshuin tiedon pohjalta.
.
Fengshuissa on eri koulukuntia ja äärimmäisen paljon asioita, joita voi ottaa huomioon. Oleellisinta onkin valita aina tilanteeseen sopivimmat metodit, unohtamatta muutamaa perusasiaa.
Näitä metodeja ja perusasioita on pakattu tiiviiseen muotoon erilaisiin fengshui-kompasseihin. Itselläni niitä on kaksi...

Kompassin keskellä on herkkä kompassineula ja sen ympärillä tiedot. Tässä kiinalaisin merkein ; )
Olen opiskellut tämän käyttöä 1,5 vuotta Imperial School of Fengshuissa.

Vuoden vaihtuessa on aina hyvä tarkastella kotia fengshuin silmin. Poistamalla vanha toimimaton, tehdään tilaa uudelle. Tosin tulemme niin helposti sokeaksi ympäristöllemme, ettemme enää näe esineiden symboliikkaa, sotkuisia kohtia, yms. Se onkin yksi syy, miksi niin monet haluavat ulkopuolisen tarkastelemaan kodin fengshuita.
.
Esimerkiksi kannattaa tarkistaa elementtien tasapaino, suhteutettuna kokonaisuuteen. Samoin on hyvä katsoa, tukeeko kodin symbolikka tavoitteitamme ja unelmiamme.
Tähän liittyen, muutan itse työhuoneellani kalusteiden paikkoja reippaasti. Vaihtoehtoja on tietysti useita, mutta vain yksi paras nimenomaan tähän tilaan ja tavoitteeseeni. Kalusteiden paikat on siis katsottu fengshuikompassilla : )

Tässä täytyy heti mainita, että fengshui ei ole tyylisuunta, vaan sisustuksessa tavoitteena on harmonia, mitä se sitten tarkoittaakin erityyppisissä pohjaratkaisuissa, sisustustyyleissä ja mieltymyksissä. Eli fengshuin avulla ympäristö pyritään samaan harmoniseksi ja sopivan energiseksi kokonaisuudeksi. Siellä on siis hyvä olla ja elää : )
Kuvan keväisiä värejä Meriikkestä.

Fengshui-konsultaatiossa tarvitaan asunnon pohjapiirros, johon merkitään erinäisiä asioita muistiin. Esimerkiksi ikkunoiden ja ulko-oven suunnat vaikuttavat kodin fengshuihin, siis siihen "kodin tunnelmaan". Tämän monet huomaavatkin ilman tietoa fengshuista....

Koska rakastan puutarhaa ja kasveja, niin en voi olla korostamatta sisäkukkien merkitystä : ) Osa niistä jopa puhdistaa sisäilman laatua, ja piristää pimeänä aikana....
Teen näitä sisätilan fengshui-konsultaatioita yleensä vain talvikaudella. Puutarhakaudella keskityn enemmänkin ulkotiloihin ; )
Konsultaatiot tehdään aina paikanpäällä kotona tai puutarhassa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla fengshuikonsultaatio maksaa noin 300 euroa, riippuen sen laajuudesta. Pienen asian esim suihkulähteen paikan katsominen maksaa noin 100 euroa.
Edit - Lisää tietoa Fengshui puutarhoista, klik.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Maljaköynnös ja pelakuut nyt tammikuussa

Maljaköynnös on vieläkin kauniin tummanvihreä ja elinvoimainen : ) Kesäkuvan näet tästä.
Se siis kasvoi kesän lasitetulla parvekkeella ja syksyllä siirsin sen sisälle ikkunan viereen. Nyt se kasvattaa hurjasti hentoja pitkiä versoja, joita leikkaan pois.

Noiden tukikeppien pituus oli muistaakseni 150 cm eli korkea sisäkasvi. Ehkä helmikuussa vaihdan sille mullat ja leikkaan sitä reippaasti. Nyt on vielä aivan liian vähän auringonvaloa niin rajulle toimenpiteelle.
Edit- Vanhan maljaköynnöksen leikkaus.



Tässä kuva jättipelakuusta. Siis hankin sen Pukin Puutarhalta viime keväänä pienenä taimena. Se on tosi isokokoinen ja isolehtinen, kuten kuvasta näkyy, huomioi tulitikkuaski ; )
Pelakuut eli pelargonit siirsin myös syksyllä parvekkeelta viileän huoneen ikkunalle. Ne ovat siellä tosi tiivisti ruukku ruukussa kiinni.

Olen välillä vain siivonnut pelakuista kuivia lehtiä pois varjostamasta. Ja tietty kastelen, ja lannoitankin niitä vähän. Tänään on muuten hyvä kastelupäivä, kuunvaiheiden ja perinnetiedon mukaan ; )
Mullanvaihto ja leikkaus on hyvä tehdä niille myös vasta helmikuussa, jolloin päivä on pidempi. Näin niiden uusi kasvu on tukevampaa. Postaus pelakuitten mullanvaihdosta ja leikkauksesta löytyy tästä.
Alla olevat pelakuut olinkin jo putsannut : )
Tärkeintä on, että niissä säilyy vihreyttä, edes vähän. Ne lähtevät kyllä rajuun kasvuun keväällä : )
Ja kesällä on odettavissa taas upea kukinta, kuten kuvan `Mårbacka Tulpan` pelakuulla.
Mitä kuuluu teidän säilytetyille pelakuille ? Toivottavasti hyvää : )

perjantai 7. tammikuuta 2011

Nettisivujen päivitystä ja lumen karistelua

Olen tässä päivittänyt Puutarha Studio nettisivuja ja lisäillyt sinne alasivuja. Homma jatkuu vielä... Se on tosi mielenkiintoista, vaikkakin bloggaus siitä vähän kärsii ; )

Käykääpäs katsomassa sivuja http://www.puutarhastudio.fi/ .
Onko jotain mitä haluaisitte sinne lisättävän tai muita toiveita ?
Mitä linkkejä siellä olisi kiva olla ?

Tähän blogiini laitan edelleen enemmänkin ajankohtaisia juttuja ja nettisivuilla on pidempi aikaisia asioita, kuten Tapahtumakalenteri, Puutarhan vuosi eli kuukausittan ajankohtaiset puutarhatyöt jne..
............................................................................
.................
Lumen karistelua....
Meillä sää lauhtuu ja se tietää lumen muuttuvan painavammaksi. Eli jos lumi nyt taivuttaa tuijia, pensasaitoja tms. pahasti, kannattaa lumi karistella heti pois. Kovalla pakkasella sitä ei muuten suositella tehtävän, mutta nyt on hyvä hetki siihen : )
Onneksi tämänkin kuvan tuija on nykyään tosi komea ja tästä vanhasta vaurioista ei ole enää jälkeäkään : ) Joskus lumi katkoo ja murtaa isojakin oksia, tai jopa puun rungon.

Riippapuiden päälle kasautuu myös helposti lunta, joka siis nyt on hyvä karistella pois. Oli ihan pakko laittaa tämä kesäinen kuva riippajalavan oksistosta ; )

Samalla kun tarkistaa puutarhan lumitilannetta, kannattaa tarkistaa myös rusakkosuojat. Nuoret hedelmäpuut, nuoret tyrnit, pensasmustikat, kultasade yms suojataan rusakoilta, jäniksiltä, kauriilta ja hirviltä riittävän korkeilla metalliverkoilla syksyllä. Jos verkot unohtui laittaa tai ne ovatkin liian matalat, kannattaa nyt laittaa uudet. Siis elleivät rusakot jo ole syöneet koko kasvia ; )

tiistai 4. tammikuuta 2011

Puutarhakurssit alkavat

Kevään puutarhakurssit ovat taas alkamassa kansalais- ja työväenopistoissa : )

Nyt talvella onkin hyvä aika tehdä suunnitelmia ensi kevään ja kesän puutarhatöistä. Siksi pihasuunnittelukurssit alkavat jo näin aikaisin tammikuussa.
.
Alla oleva kohta kaipaa pientä kohennusta. Suunnittelin, että punalehtisen happomarjan edestä otetaan nurmikko pois ja tilalle laitetaan paria kurjenpolvea.... jotain harvinaisempaakin olisi kiva kokeilla. Uusia taimihinnastoja odotellessa, aionkin kahlata puutarhakirjoja läpi : )
Puutarhan hoitoon liittyvät kurssit ovat yleensä myöhemmin keväällä.
Opetan kansalais- ja työväenopistoissa, lähinnä Espoossa, Nurmijärvellä ja Jokelassa.
Nettisivujeni tapahtumakalenterista näet, millä kursseilla opetan ja kurssipaikat. Ilmoittautumiset on normaalisti suoraan opistoihin.
Kursseille ilmoittautumiset ovat jo muuten alkaneet tai kohta alkamassa.