sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Väriteemainen kukkaniitty

 Blogiyhteistyö - Schetelig Oy/ Puutarhasi elämään

Väriteemat on suosittuja ja osa valitsee pihalleen tarkasti vain tiettyjä kukan värejä. Jos haluaa jatkaa samaa väriteemaa yksivuotisten kukkaniityllä, niin helppoa on valita sopivan värinen valmis siemenseos. Tässä siemenseoksessa on paljon erilaisia kukkia, eri punaisen sävyissä. Tällöin pihan väriteema pysyy yhtenäisenä. 
Ja toki voi valita vaikka oman lempivärin, sillä kaikilla meillä ei ole selkeää yhtä väriteemaa pihalla. 

Punainen kukkaniitty yksivuotisista kukista...

Tässä punaisten kukkien siemenseoksessa on noin 20 erilaista lajia. Korkein kukkija kuvassa on aurankukka, joka luo tähän kivaa siroutta. Seassa näyttää olevan erivärisiä ruiskaunokkeja. Tämä kuva on heinäkuun loppupuolelta.


Väriteemana sininen kukkaniitty...

Sinisessä kukkaniityssä kasvaa myös jokin korkeampi kukka. Se tekee tästäkin keveämmän näköisen. Siellä näyttää olevan myös sinisen eri sävyisiä ruiskaunokkeja, hunajakukkaa sekä muita vähemmän käytettyjä ykivuotisia kukkia.

Alla kuva korkeammasta kasvista kukkivana. Ylemmässä kuvassa se näyttää pellavalta, mutta kukat ovat minusta oudot pellavaksi. Tunnistaako teistä joku, mikä tämä kauniin sininen kukka on?


Valkoisten kukkien kukkaniitty...

Tämä valkoinen kukkaniitty on rauhallisen oloinen, kuten aina valkoiset kukat vihreisiin lehtiin yhdistettynä. Nämäkin kukat ovat yksivuotisia.

Valmis siemenseos väriteeman mukaan...

Nämä postauksen väriteemaiset kukkaniityt ovat yksivuotisista kukista koottuja siemenseoksia. Alla vaaleanpunaisten ja punaisten sävyjen  Buzzy® Kukkasekoite, joka riittää 125 m2. 
Yksivuotisten siemenet kylvetään usein toukokuussa maahan ja ne kukkivat komeimmillaan heinä-elokuussa.
Sain tämän siemenpussin Schetelig Oy:lta, mistä kiitos heille. 

Huomasinin tässä, että en ole kirjoittanut meidän kukkaniityistä tänne lainkaan. Täytyypäs ensi kesänä kuvata niitä enemmän. 

Esikkoniityn kunnostus takaisin entiseen kukkaloistoonsa on edelleen menossa. Se onkin pidempi projekti 😊



Puutarhaterveisin Sari



perjantai 24. helmikuuta 2023

Kirjavalehtiset posliinikukat ihastuttaa

Kirjavalehtiset posliinikukat ihastuttavat minua tällä hetkellä. En aiemmin ole niin välittänyt posliinikukista, koska ne on vähän "mummokasveja", yhtään mummoja väheksymättä.  Joten yllätyin, miten nämä kirjavalehtiset ovatkin niin upeita. Jännä nähdä, miten ne viihtyvät, sillä ensimmäistä kertaa minulla on posliinikukkia kotona. Näin sitä mieli muuttuu.


Kapealehtinen posliinikukka Hoya wayetii tricolor...

Tämän kapealehtisen posliinikukan versot roikkuvat hyvin rennosti alaspäin. Olen ymmärtänyt niin, että tämän kasvutapa on enemmänkin mätäsmäinen eli sille kasvaa paljon versoja, mutta ne jäävät aika lyhyiksi. 
Nimen tricolor viittaa kolmivärisyyteen ja kun tarkasti katsoo lehtiä, niin niiden reunassa on aavistus punertavuutta. Voi olla, että aurinkoisemmalla paikalla punertavuus olisi vahvempi.

Kirjavalehtiset posliinikukat yhdessä...

Minulla on siis nyt kaksi kirjavalehtistä posliinikukkaa. Pidän ainakin toistaiseksi ne näin vierekkäin, sillä toisella versot roikkuvat alaspäin ja toisella ne on ohjattu kasvamaan pyöreään metallitukeen.

Kirjavalehtinen isoposliinikukka Hoya carnosa...

Tähän kirjavalehtiseen isoposliinikukkaan ihastuin jo aikaa sitten ja nimen omaan näin metallitukeen ohjattuna. Tässä on jotain tosi viehättävää. Todennäköisesti tätä joutuu leikkaamaan, jos haluaa sen pysyvän metallituessa, sillä sen versot voivat kasvaa yli kaksi metriä pitkiksi.
Tai voi olla, että jossain vaiheessa otan sen pois metallituesta ja alan ohjata sen versoja pitkin seinää.

Kirjavalehtisen isoposliinikukan lehdissä on enemmän tai vähemmän valkoista. 

Posliinikukkien hoito-ohje...

Posliinikukat viihtyvät hajavalossa, tosin kukkiakseen ne vaativat runsaasti valoa. Todella paahtavassa auringonpaisteessa ne eivät viihdy.
Mullan pinta on hyvä kuivahtaa kevyesti ennen kastelua. Jos versoissa on nuppuja tai kukkia, multaa ei saa päästää kuivumaan liikaa, jotta nuput eivät kuivu pilalle. Posliinikukat eivät pidä siitä, että multa on jatkuvasti märkää.
Niitä lannoitetaan keväästä syksyyn.
Posliinikukat viihtyvät pienessä ruukussa, joten en aio tänä vuonna enkä ehkä vielä ensi vuonnakaan vaihtaa niille isompaa ruukkua.

Olisi kiva, onko teillä kokemuksia näistä posliinikukista. Saako ne helposti kukkimaan?

Kirjavalehtiset ihastuttaa enemmänkin...

Huomasin tässä kun viimeksi kastelin kasvejani, että minulla on viimeaikoina tullut hankittua useita kirjavalehtisiä viherkasveja.
Selvästikin olen ihastunut niihin 😊

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari


keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Värinokkosen leikkaaminen ja pistokkaat

Värinokkosen leikkaaminen oli hyvä tehdä nyt kuun mukaan, joten leikkasin tämän viime kevään pistokastaimeni. Samalla sain siitä taas uusia pistokkaita, jos vaikka kasvattaisi niistä taimet kesäksi terassiruukkuun. Värinokkonen on nopeakasvuinen ja sitä on tosi helppo lisätä pistokkaista.


Värinokkonen ennen leikkaamista...

Tältä värinokkonen eli isokirjopeippi näytti ennen leikkaamista. Olen jo aiemmin muotoillut sitä alhaalta rungolliseksi pikkupuuksi. Tammikuun lopulla olin vaihtanut sille isomman ruukun ja uuden mullan. Siitä enemmän Mullanvaihto ja uusi viherkasvimulta -postauksessa.

Ja tältä se näytti toiselta puolelta. Eli sen kaikki lehdet oli nyt kääntyneet ikkunaan päin.

Värinokkosen leikkaaminen pikkupuuksi...

Lyhensin reippaasti sen latvoja, jotta se pysyy jatkossakin matalana. Koska koetan saada tästä kasvatettua pikkupuuta, sitä pitää leikata usein. Jännä nähdä, mitä tästä tulee 😊

Leikatuista latvoista hyvät pistokkaat...

Värinokkosen leikkaaminen tuottaa aina hyvää pistokasmateriaalia, kuten nytkin. Leikkasin versot pätkiksi niin, että pistokkaisiin tuli kahdet lehtiparit. Poistin sitten pistokkaista alimmat lehdet eli lopulta jäljelle jäi vain ylin lehtipari.

Pistokkaat sammalnappeihin juurtumaan...

Värinokkosen pistokkaat laitoin taas sammalnappeihin, koska niissä ne ovat ennenkin juurtuneet tosi hyvin. Sammalnapit kostutetaan ohjeen mukaan ensin. Sopivasti kuvan valkoiseen kippoon mahtui kaksi sammalnappia. 

Tikulla hieman isonsin sammalnapin reikää ja laitoin yhden värinokosen pistokkaan aina yhteen sammalnappiin. Lopuksi laitoin pistokaskipon läpinäkyvään muovipussiin, jotta ilmankosteus pysyy niille hyvänä. 
Muovipussina käy hyvin kaikki muovinkeräykseen menevät eli ei kannata ottaa ihan uutta pakastepussia tai vastaavaa.


Nyt on kuun mukaan hyvä aika mullanvaihtoon ja näiden pistokkaiden ottoon, siitä enemmän edellisessä postauksessa Kuun mukaan kylvöt ja mullanvaihto alkaa taas.


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Kuun mukaan kylvöt ja mullanvaihto alkaa taas

Kuun mukaan ensi viikolla alkaa taas siementen kylvöt ja sisäkasvien mullanvaihto. Eri kasveille on omat hyvät päivät ja tietysti kaikkia kasveja ei vielä kannata kylvää. Nyt kylvetään niitä, joilla on pitkä esikasvatusaika. Mullanvaihtokin on hyvä katsoa aina kasvin tarpeen mukaan sekä tietysti kuun mukaan.


Punahatun ja tomaatin kylvöt kuun mukaan...

 Esikasvatan taas punahattuja siemenistä, sillä ne on tosi hyviä perhos- ja pörriäiskasveja. Lisäksi punahattu on helppo esikasvattaa sammalnapeissa valoisalla ikkunalla. Olen nyt kasvattanut niitä useampana vuotena. Siitä on oma blogijuttu Punahatun kasvatus siemenistä.

Aion myös kylvää jo muutamia tomaatin siemeniä, samoin nekin sammalnappeihin. Taidan kylvää ne vasta maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin on sopivasti hedelmäpäivät.

Lisää helmikuussa siemenistä kylvettäviä kasveja Helmikuun kylvöjä -postauksessa.


Värinokkosen leikkaus kuun mukaan...

Ehkä muistattekin tämän värinokkosen pistokastaimen, jolle vaihdoin isomman ruukun ja uutta viherkasvimultaa. Nyt seuraavaksi aioin lyhentää sen versoja, jotta se haaroittuu paremmin. Sekin on siis hyvä tehdä kasvavalla kuulla. Kirjoitan siitä sitten tänne oman postauksen.

Nukkumatille mullanvaihto ja isompi ruukku...

Nyt alkaa olla niin valoisaa, että uudelle nukkumatille voi jo vaihtaa hieman isomman ruukun. Nukkumatti viihtyy pienessä ruukussa, mutta tämä kaipaa jo isompaa, koska sen juuret ovat kasvaneet pohjan reijistä ulos. 

Orkideat isompaan ruukkuun kuun mukaan...

Kasvava kuu on myös hyvä ajankohta vaihtaa orkidealle ilmava kasvualusta. Sitä ei tarvitse tehdä joka vuosi. Kuvan pieni perhosorkidea kaipaa selvästi isompaa ruukkua ja parempaa kasvualustaa. Se kukkii parhaillaan, joten pitää odottaa kukkien lakastumista. Nimittäin kukkivaa orkideaa ei häiritä kasvualustan vaihdolla.




Kuun mukaan hyvä aika kylvöihin ja mullanvaihtoon 21.2.-6.3.2023


Hyvin ehtii siis vielä hankkia valmiiksi hyvälaatuista multaa, sopivia ruukkuja ja siemeniä😊 
Ja kannattaa etukäteen suunnitella kevään kylvöt eli milloin eri kasvit on hyvä kylvää, koulia ja istuttaa isompaan ruukkuun. Kuukalenteri on siinä hyvänä apuna. 

Näissä kuun mukana valituissa kylvöajoissa on poikkeuksia joidenkin kasvien kanssa. Niiden sekä muiden kasvilajien parhaat kylvöpäivämäärät 2023 on Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Kurssin voi aloittaa milloin vain ja edetä sitä itselle parhaimpaan aikaan.

 

Puutarhaterveisin Sari


perjantai 17. helmikuuta 2023

Viikon piristykseksi ihania tulppaaneja

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy 

Viikon piristykseksi on kiva saada ihania tulppaaneja. Nytkin parhaillaan ulkona on sumuista ja kylmää tihkusadetta, niin nämä tulppaanit saavat tosi hyvälle mielelle - oli sää mikä hyvänsä 😊 Tällä kertaa tulppaanimaljakossani on siis muhkean kerrottuja kotimaisia tulppaaneja. Nämä kuuluvat ehdottomasti suosikkeihini.

Kerrottuja tulppaaneja viikon piristykseksi...

Nämä on niin huikean upeita, suorastaan sykähdyttävän kauniita. 
Kun tulppaanit ostaa jo torstaina, niin niiden auenneista kukista pääsee nauttimaan jo näin perjantaina. Ja jos siirtää kimpun yöksi viileään huoneeseen tai viileälle ikkunalle, tulppaanit kestävät kauniina viikon verran. Viileä selvästi pidentää niiden kestoa. 
Tietenkin maljakon vesi on hyvä vaihtaa välillä ja samalla leikata varsiin uudet imupinnat.

Tulppaanimaljakossa kaksi nippua tulppaaneja...

Tulppaanimaljakkona toimii edelleen tämä kaunis kannu. Siihen saa muhkean tulppaanikimpun jo kahdellakymmenellä tulppaanilla eli kahdella tulppaaninipulla.
Olen sitonut tulppaanit spiraaliin ja kiinnittänyt sen kumilenkillä. Sidottuna kimppuna tulppaanit eivät nojaa maljakon reunaa vasten, vaan asettuvat maljakkoon kauniin kimppumaisesti.

Kauniit kerrotut kukat...

Näillä kerrotuilla tulppaaneilla on kaksiväriset kukat ja läheltä katsottuna kukat ovat aivan huikean kauniita. 

Tältä tulppaanit näyttivät aluksi, kun ne oli ensin juotettu vedessä ja sen jälkeen poistettu myyntikääre. Kukat ovat siis kasvaneet kokoa ja varret pituutta. Tosin lyhennän aina varsia, kun vaihdan niille uuden veden.

Kotimaisia Huiskulan tulppaaneja...

Nämä kerrotut tulppaanit on kotimaisia ja kasvatettu Huiskulan Puutarhalla, Turussa.
Heillä on viljelyssä yli 80 eri tulppaanilajiketta ja noin 18 miljoonaa kappaletta vuosittain. Huiskulan tulppaaneja on myynnissä lähdes ympäri Suomen.
Sain postauksen tulppaanit Huiskulasta, kiitos siitä heille!


Lisää postauksia erilaisista tulppaaneista...


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 15. helmikuuta 2023

Vanha oranssikukkainen amaryllis `Rilona`

Vanhat amaryllikset kukkivat nyt parhaillaan. Kokeilin niille toisenlaista lepopaikkaa ja harmikseni osa selvästi kärsi. Onneksi juuri nämä erikoisemmat amaryllikset, kuten tämä `Rilona`, ovat niin hyvässä kunnossa, että jaksavat nyt kukkia. Olenkin hoitanut näitä kuun mukaan.
Tässä samalla rohkaisen teitä muitakin säilyttämään joulun amaryllikset, sillä ne saa kukkimaan uudelleen tosi helposti. Amaryllis ei siis ole kertakäyttökukka.

Vanha oranssikukkainen amaryllis `Rilona` kukkii nyt...

Tämä oranssikukkainen amaryllis `Rilona` on ostettu sipulina jouluksi 2021. Istutin sen silloin lokakuun jälkipuoliskolla, mutta jostain kumman syystä se kukki vasta 15.2.2022. Amaryllikset ovat kyllä tunnetusti persoonallisuuksia eli niiden kukinnan ajoittaminen tiettyyn ajankohtaan ei aina onnistu.

Viime vuoden syksyllä se piti lehtensä komean vihreänä, vaikka en sitä enää edes kastellut siinä vaiheessa. Lopulta leikkasin sen vihreät lehdet poikki, jotta sain sen siirrettyä lepotilaan. Jotta lepotila on tarpeeksi pitkä eli noin 3 kuukautta, aloitin sen mullan kastelun 5.1.2023.

Ja nyt se siis kukkii. Hauskasti tänään on myös 15.2. eli se kukki viimeksi tasan vuosi sitten 😊


Amaryllis `Rilona` ja sen kirjavat terälehdet...

Kauempaa katsottuna `Rilona` näyttää oranssikukalliselta. Kun sen terälehtiä tarkastelee lähemmin, niin huomaa niiden kirjavuuden. Oranssin seassa on selvästi vaaleanpunaista, etenin kun kukka vanhenee. Aika jännän värinen näin läheltä.

Keväinen vanha amaryllis `Luna` kukassa...

Keväisen vihertäväkukkaisen amaryllis `Luna` sipulin olen hankkinut nimen omaan kevätkukaksi eli kukkimaan näin helmikuussa. Se kukki viime vuonna  ja nyt se kukkii kahdella kukkavanalla. Tämän väri on tosi ihana ja olen niin onnellinen, että se kesti hieman huonomman lepotilan paikan.

Veikeä amaryllis `Bogota`...

Yksi suosikeistani on myös tämä amaryllis `Bogota`, jonka kukat ovat aivan toisen malliset. Minulla on toinenkin `Bogota`, mutta sen sipuli ei ole tehnyt kukkavarsia, ainakaan vielä.

Amaryllis ei ole kertakäyttökukka...

Viime vuonna seitsemästä vanhasta amarylliksen sipuleista kukki kuusi sipulia. Ja niistäkin puolet kukkivat kahdella kukkavanalla. Kirjoitin siitä silloin postauksen Vau, amaryllis ei ole kertakäyttökukka.
Kuvassa näkyy ne kaikki kuusi sipulia, jotka tekivät kukkavanan. 


Amarylliksen lepotila viileässä huoneessa...

Jatkossa aion säilyttää nämä amaryllisten sipulit niiden pitkän lepotilan ajan viileässä huoneessa, kuten aiempina vuosina. Aina kun olen säilyttänyt ne siellä, niin vanhat sipulit ovat kukkineet uudelleen lepotilan jälkeen.

Nyt parhaillaan amarylliksen sipulit ovat valoisalla ikkunalla. Kukkivia kastelen merilevävedellä ja niitä, joiden kukat ovat jo lakastuneet myös lannoitan. Ruukuissa näillä, jotka olen ostanut sipuleina, on multana Biolan Kasvusammalta. Se näyttää toimivan tosi hyvin amarylliksillä.


Ohjeet amarylliksen hoitoon ja uudelleen kukittamiseen...

Tarkemmat ohjeet löydät Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksesta.

Näiden amaryllisteni kaikki hoitotoimet ajoitan kuun mukaan. Eli kastelen niitä Kastelupäivinä ja siirrän lepoon, vaihdan mullan, istutan, lannoitan jne. aina kuun mukaan hyvänä päivänä. Selvästikin amaryllikset voivat paremmin.

Jos kiinnostaa, niin kuun mukaan ajoittamisesta löydät enemmän tietoa yritykseni Puutarha Studion verkkokurssilta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Aika suojata tuijat ja ruukkuhavut

Taas on aika suojata nuoret tuijat ja ruukkuhavut. Paras aika on aina näin helmikuun puolessa välissä, kun aurinko alkaa lämmittää. Jos suojaa ne vasta maaliskuussa, niin usein havukasvit ovat jo ehtineet saada vioitusta. Joten meidän pihalla viriteltiin jo suojaverkot paikalleen.


Nuoret tuijat suojataan kevätauringolta...

Ehkä paras suojaukseen on vihreä varjostusverkko, koska siitä ilma pääsee läpi, eikä sen sisälle muodostu liikaa lämpöä. Toinen vaihtoehto on juuttikangas. Meidän pihalla olemme käyttäneet vihreää varjostusverkkoa, koska sitä saa isompina paloina.

On myös hyvä muistaa sitoa suoja hyvin, jotta myrskytuulet eivät sitä irrota. Meillä alapihalle ei käy kova tuuli, joten pyykkipojat ovat riittäneet tähän asti.


Kartiovalkokuusi, marjakuusi ja alppiruusu auringossa...

Ensimmäisessä kuvassa vihreällä varjostusverkolla on suojattuna vanha kartiovalkokuusi. Se kasvoi aurinkoisella paikalla ja kevätaurinko vioitti nopeasti sen neulaset ruskeaksi, joten se suojattiin ajoissa. 

Aurinkoisella paikalla kasvavat alppiruusut sekä marjakuuset kannattaa myös suojata nyt kevätauringolta. 
Kartiovalkokuusta, alppiruusua ja marjakuusta ei suositella aurinkoiselle paikalle, koska ne eivät kestä kevätaurinkoa edes vanhana.
Kasvien valinta paikan olosuhteiden mukaan on tärkeää muistaa! Se onkin yksi pihasuunnittelun perusasioita 😊

Aika suojata myös ruukkuhavut...

Ruukussa kasvavat havukasvit on myös hyvä suojata kevätauringolta, jos aurinko jo paistaa niihin. Kävin tänään tutkimassa parvekkeella olevat ruukkuhavut ja niiden multapaakut olivat ihan jäässä. Joten kevätaurinko ruskistaa niiden neulaset nyt nopeasti.

Siirsin jouluilta jääneet kartiovalkokuuset parvekkeella kohtaan, johon ei paista aurinko. 
Tämä kartiovakokuusi on tältä joululta ja se on ollut koko talven parvekkeella. Siirsin sen tästä kohtaa parvekkeen toiseen päätyyn.
Kuvassa sen edessä näkyy kasvatusaltaassa kasvavan timjamin versoja. Se näyttää olevan vielä elossa, mutta saa nähdä miten sen käy.

Parvekkeen pöydällä on pienessä metallikipossa kasvamassa mänty. Tai oikeastaan männyn taimi, joka oli pienenä joulupuuna. Siihen kohtaan ei vielä paista aurinko, joten se saa jäädä pöydälle.



Puutarhaterveisin Sari


perjantai 10. helmikuuta 2023

Terassin suunnittelu - pihasuunnittelu

Terassin suunnittelu vaatii hieman tietoa, vaikka moni luulee, että se on vain paikan ja terassimateriaalien valintaa. Valitettavasti niillä valinnoilla lopputuloksena terassi on usein epäkäytännöllinen oleskeluun ja väärän kokoinen. Jälkeenpäin sitä on hankala ja kallis lähteä muuttamaan, joten terassi kannattaa suunnitella ajatuksella. 


Terassin kokoon ei ole standardia...

Riippuu paljon asukkaista ja heidän elämäntavoistaan, minkä kokoinen terassi on juuri heille sopiva. Terassin kokoon ei siis ole olemassa standardia. Monissa valmistaloissa ja uudiskohteissa terassi on suunniteltu talon ulkonäköön sopivaksi, ei siis oleskelupaikaksi. 

Terassin suunnittelu oman perheen tarpeisiin, onkin yksi iso ja tärkeä oivallus monelle pihasuunnittelukursseillani oleville. Ja ne opiskelijoiden suunnittelemat terassit ovat hyvinkin erikokoisia ja erimallisia. Siksi oikeastaan päätin tehdä tämän postauksen, jotta lukijatkin tämän oivaltaisivat, ennen ensi kevään terassiprojekteja 😊


Kulkeminen terassilta pihalle...

Terassin suunnittelu alkaa kulkemisen suunnittelulla eli miten kuljetaan ovista. On myös hyvä miettiä kulkeminen terassilta esimerkiksi pihan grillipaikalle tai kasvihuoneeseen. Parhaat kulkureittien kohdat ovat aina ne loogisimmat.


Terassin koon suunnittelu - ekologinen pihasuunnittelu...

On hyvä miettiä, mitä terassilla haluaa tehdä. Sillä se vaikuttaa paljon siihen, kuinka iso terassin on hyvä olla. Liian isoa terassia ei kannata tehdä, sillä turhan iso terassi on epäekologinen. Sen pohjatyöt, rakenteet ja ylläpito vaatii materiaaleja sekä usein kemikaaleja, joten niiltä olisi vältytty, jos terassi olisi mitoitettu oikein.

Liian pieni terassi ei myöskään ole hyvä. Silloin pihalla raikkaassa ulkoilmassa oleilu jää vähäisemäksi, hankalan pienen terassin takia. Moni onkin siinä tapauksessa ennemmin sisällä jopa koko kesän ajan.

Terassit ja oleskelualueet kannattaakin mitoittaa oman perheen toiveisiin ja tarpeisiin. Se vaatii vain hieman pohtimista ja mitoittamista.

Jos sinua kiinnostaa fengshui, niin toimiva ja sopivan kokoinen terassi on hyvää fengshuita. Ja toimimaton sekä ahdas terassi taas ns. huonoa fengshuita.

Muistan vieläkin yhden asuntomyynti-ilmoituksen, jossa kehuttiin 40m2 terassia. Todellisuudessa se oli talon ympärillä olevaa kapeaa terassia, johon ei mahtunut kuin tuolit seinää vasten riviin. Eli terassin iso neliömäärä ei kerro yhtään mitään, eikä takaa koskaan toimivaa terassia.


Terassin suunnittelu osa pihasuunnittelukurssia...

Opetan siis muutamassa opistossa pihasuunnittelua harrastelijoille. Ne kurssit ovat tältä keväältä jo täynnä.
Sen sijaan Sarin pihasuunnittelukurssin verkossa voi aloittaa vaikka heti. Se on siis yritykseni Puutarha Studion verkkokurssi. Lisää tietoa siitä näet www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolla.



Haluatko, että jatkossa kirjoitan näitä pieniä vinkkejä pihasuunnitteluun liittyen?


Puutarhaterveisin Sari





maanantai 6. helmikuuta 2023

Mitä kannattaa esikasvattaa - omavaraisuus kotipihalla

Mitä kannattaa esikasvattaa itse ja mitä ei? Tätä usein kysytään minulta keväisin ja siihen vastaamiseen vaikuttaa aina, kuka kysyy. Eli siihen ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta. Joten tässä kerron nyt meidän pihan näkökulmasta, mitä kannattaa esikasvattaa ja mitä ei.

Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Mitä kannattaa esikasvattaa itse...

Aluksikin sellaisia kasveja kannattaa ylipäätään kasvattaa omalla pihalla, joita tulee syötyä. Ja tietysti sellaisia esikasvatetaan, mitkä vaativat esikasvatuksen, jotta sato ehtii kypsyä ennen syksyä tai jotta satoa saadaan aikaisemmin.

Itse esikasvatan taas erikoisempien tomaattien taimia, joita on vaikea löytää valmiina taimina. Meillä on siis tomaatit ulkona seinustalla ja niiden tulee olla myös matalakasvuisia. 
Nämä kuvan tomaatit kasvoivat vattumaalla kastelualtaassa ja tekivät siellä hyvän sadon.

Viime vuodesta jäi kahden tomaattilajikkeen siemeniä, sillä kylvän vain muutamia taimia. Kolmas siemenpussi on uusi ja se lajike on  matalakasvuista ja avomaalla viihtyvää. 

Kannattaako tomaatti esikasvattaa itse...

Pikaisesti laskin, että yksi siemen maksa 0,10 € ja yksi sammalnappi 0,35 € eli taimen hinnaksi tulee 0,45 €. Toki vesi ja lannoite maksaa myös, mutta mitättömän vähän. Ikkunalla kasvattaminen ei edes tarvitse kasvivaloa eli sähköä. Edullista ja suorastaan halpaa eli kannattaa esikasvattaa.
Tomaatti on myös helppo esikasvattaa, kunhan ei aloita sitä liian aikaisin.  Se kylvetään joko maaliskuussa tai huhtikuussa.

Mitä ei ehkä kannata esikasvattaa itse...

Sellaisia ei kannata esikasvattaa, joiden esikasvatus ei onnistu. Syynä voi olla se, että ne ovat hankalia esikasvattaa tai itsellä ei ole siihen hyvää paikkaa tai aikaa.

Viime vuosina olen ostanut persiljan taimet meidän lähialueen Ruotin puutarhalta. Nimittäin ammattipuutarhurin kasvihuoneessa kasvattamat persiljan taimet ovat niin reheviä, että itse kasvatetut näyttävät niiden rinnalla pieniltä rääpäleiltä. Saadaan siis niistä ostotaimista  syötävää heti keväästä myöhäiseen syksyyn.

Jonain vuonna olen ostanut myös ne muutamat lehtikaalin taimet, joita laitamme kasvimaalle. Esimerkiksi silloin, kun peurat ovat käyneet syömässä jo maahan istutetut taimet totaalisesti.

Itse kasvatettu vai ostettu valmiina taimena...

Kokeilemalla ja kantapään kautta oppii, mitä kannattaa itse esikasvattaa ja mitä ostaa valmiina taimina. Kuvassa vasemmalla on ruukullinen timjamia, jonka esikasvatin siemenistä ja oikealla ostettu rosmariini. Tänäkin vuonna aion kylvää timjamia ja ruohosipulia, koska ne on helppoja ja varmoja esikasvattaa. Ja niitä tulee syötyä 😊
Aion tänäkin kesänä pitää parvekkeella pientä hyötytarhaa, kuten viime vuonna. Siitä enemmän Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa. Sinne tulee ne matalimmat tomaatit.

Talvella kannattaa "esikasvattaa" ituja ja versoja...

Näin talviaikaan kannattaa "esikasvattaa" ituja ja versoja. Oikeamminhan se on kasvattamista, sillä kummatkin syödään pieninä alkuina.
Idättäminen ja versottaminen on helppoa ja nopeaa. Olen tehnyt näitä koko aikuisiän, sillä ne ovat paljon maukkaampia, mitä monet ruokakaupan salaatit ja vastaavat tähän aikaan. Ne ovat myös edullista, sillä purkillinen sinimailasen ituja vaatii noin ruokalusikallisen siemeniä. Pussillinen siemeniä maksoi noin 4 € ja siitä riittää pitkäksi aikaa.



#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2023/

Apilankukka https://apilankukka.fi/esikasvatus-ja-raha/

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/puutarhasuunnitelmia-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2023/






Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/02/06/helmikuu-23-esikasvatukset/



Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi



Puutarhaterveisin Sari