perjantai 29. huhtikuuta 2022

Orvokit kestäviä vappukukkia

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Orvokit ovat kestäviä vappukukkia, joten tänään istutin nämä oranssit orvokit ruukkuihin parvekkeelle. Kun orvokit ovat tottuneet viileään ulkoilmaan, ne kestävät pari astetta pakkasta. Siksi ne ovat niin hyviä kevätkukkia... ja vappukukkia 😊


Hennon rimpsureunaiset orvokit vappukukkia...

Tällä oranssilla orvokilla terälehdet ovat hieman rimpsureunaiset ja niissä on myös jännät viirut. Eivät ole siis ihan niitä tavallisimman näköisiä ja siksi ovat täydellisiä vappukukkia. Muutenkin rimpsureunaiset kukat ovat minusta aina viehättäviä, kuten ne ihanat rimpsureunaiset saintpauliat, jos muistatte. 



Oranssi orvokki korissa...

Tällä oranssilla orvokilla ei ollut viiruja kukassa, joten se pääsi tähän vanhaan koriin. Oranssi on kaunis väri ja sopii niin hyvin harmaan ja ruskean kanssa. Viikon kuluttua näissä onkin jo enemmän kukkia auki. Orvokit ovat nimittäin innokkaita kukkijoita, kunhan vain muistaa kastella ja lannoittaa sekä poistaa lakastuneet kukat.

Pienikukalliset orvokit kestäviä...

Nämä orvokit ovat olleet parvekkeella jo reilun kuukauden. Olen ottanut ne yöksi sisälle vain silloin aluksi, kun parvekkeelle uhkasi tulla yöpakkanen. Ne siis totuttelivat parvekkeella viileyteen. Alun jälkeen orvokit ovat olleet parvekkeella koko ajan, vaikka siellä lämpötila on laskenut pakkasen puolelle joinakin öinä. Ne ovat kestäneet sen hyvin ja edes kukat eivät ole kärsineet. Siksi orvokki on niin hyvä kevätkukkana.
Nämä ovat edelleen ostoruukuissaan. Jotenkin ne ovat näin niin viehättävän näköisiä, etten ole raaskinut istuttaa niitä vielä isoon ruukkuun.

Tummanpunainen orvokki ja pieni mänty...

Istutin vielä yhden tummanpunaisen orvokin metallikannuun, pienen männyn kaveriksi. Mänty on edelleen se sama toissa joululta.

Nämä kaikki orvokit ovat kotimaisia eli kasvatettu Suomessa. Ehkäpä siksikin ne tottuvat niin nopeasti meidän kylmään kevääseen, että lyhyen viileään totuttelun jälkeen kestävät jopa pientä pakkasta.

Oranssit ja punaiset orvokit sain Huiskulasta. Kiitos siitä heille!

Hyvä istutusaika kuun mukaan...

Tänään ei ollut kuun mukaan hyvä aika istuttaa, mutta istutin nämä silti vapun kunniaksi. Ne ovat näin kauniimpia kuin että olisivat yksittäisinä taimiruukuissaan. Kauneus on aina tärkeää!

Kun sää tästä lämpenee ja ei ole enää luvassa yöpakkasia, siirrän orvokit pihalle ja niiden tilalle tulee sisältä ne vanhat rungolliset pelargonit. Silloin istutus tehdään kuun mukaan hyvänä aikana eli kasvavalla kuulla. Se voi olla jo parin viikon päästä tai sitten kesäkuun alussa.
Samaan aikaan pitää myös tuolle pienelle männylle vaihtaa parempi multa. Nimittäin sen ruukussa on tosi vähän multaa ja sekin lähes pelkkää soraa.

Lisää orvokkipostauksia...


Iloista vappuviikonloppua!


Terveisin Sari

keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Ihana riippaorvokki talvehti ikkunalla

Se ihana riippaorvokki, joka oli kesän parvekkeella, talvehti hyvin olohuoneen ikkunalla. Se ei siis ole kertakäyttökukka, vaan monivuotinen kesäkukka. Tosin se ei kestä meidän kylmää talvea. Toinen riippaorvokki, joka oli kesän pihapöydän kaunistuksena, talvehtii edelleen kellarissa. 

Riippaorvokkia näkee harvemmin myynnissä, joten kun sellaisen löytää, se kannattaa säilyttää talven yli.

Riippaorvokki talvehti olohuoneen ikkunalla...

Otin riippaorvokin parvekkeelta sisälle marraskuun alussa, ennen pakkasten saapumista. Näet siitä kuvat ja sen leikkaamisen Riippaorvokki sisälle talvisäilytykseen -postauksesta.
Se on ollut siitä lähtien olohuoneen ikkunalla samassa altakasteluruukussa, jossa se oli parvekkeella. Ja ilman kasvivaloja, siis ihan luonnonvalossa. Altakasteluruukku onkin sille kätevä, sillä riippaorvokki on välillä aikamoinen vedenkuluttaja 😊

Tältä se näytti nyt huhtikuun puolessavälissä, kun vaihdoin sille mullan. Uusien pitkien versojen lisäksi, siinä oli myös kuivia lehtiä. Se siis kaipasi siistimistäkin.

Altakasteluruukkuun uusi multa...

Otin riippaorvokin pois altakasteluruukusta ja heti huomasi, miten hyvin sen juuret olivat kasvaneet pohjalevyn läpi.

Pohjalevykin piti tietysti ottaa pois, jotta pääsi käsiksi koko multapaakkuun. Aika ronskisti poistin multaa paakun pinnalta, pohjasta ja sivuilta. Pesin ruukun sekä pohjalevyn ja laitoin pohjalevyn ruukkuun paikalleen. Suojasin mittatikun reiän vaaleanpunaisella maalarinteipillä, jotta multaa ei mene vesisäiliöön. Ja istutin riippaorvokin takaisin samaan altakasteluruukkuun.

Altakasteluruukkuun kannattaa aina laittaa vain altakasteluruukkuihin tarkoitettua multaa. Koska sen koostumus ja rakenne on nimenomaan suunniteltu niihin ruukkuihin.
Iso lusikka on hyvä apuväline näissä mullanvaihdoissa 😊

Ensimmäinen riippaorvokin kukka avautui...

Tänään riippaorvokki aukaisi jo ensimmäisen kukkansa. Ruukku on ollut nyt parvekkeella. Ensi yöksi on luvattu kovempaa pakkasta, joten nostan sen ja esikasvatuksessa olevan daaliaruukun sisälle suojaan.

Riippaorvokin kukka on tosi pieni, verrattuna pienikukalliseen orvokkiin, kuten kuvasta näkyy. Kukan muotokin on jännän veikeä.

Riippaorvokki kasvattaa pitkät versot kesän aikana...

Kuva on heinäkuun lopulta, jolloin riippaorvokki oli jo siihen mennessä kasvattanut pitkät versot. Kuvassa ei näy sen ruukkua, joka on kuvan oikean reunan ulkopuolella. Versot on ohjattu kasvamaan vyyhtenä pöytää pitkin. Kuvassa näkyy myös lehtien kaunis tumma sävy, joka sille tulee ulkona ja parvekkeella. 
Lisää kuvia riippaorvokista kesältä ja sen pitkistä versoista Herkän kaunis riippaorvokki ja sinisade -postauksessa.
Tämä on yksi kestosuosikkini kesäkukista😍

Kevätterveisin Sari


sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Kitkeminen alkaa kuun mukaan

Kitkeminen alkaa olla ajankohtaista myös kuun mukaan, kunhan lumi on sulanut ja maa kuivahtanut. Silloin rikkaruohotkin alkavat kasvaa ja ne on helppo tunnistaa muiden kasvien joukosta. Yllä oleva kuva on aiemmilta vuosilta ruttojuuren kukkatertuista. Olen hävittänyt sitä kuun mukaan, viime kesänä erityisesti. Nyt mielenkiinnolla seuraan aluetta, tuleeko ruttojuuren kukkia tai lehtiä näkyviin. Vielä niitä ei ole ilmestynyt.


Miksi rikkaruohojen kitkeminen on tärkeää...

Erityisesti niitä rikkaruohoja kannattaa poistaa, mitkä tuhoavat tai heikentävät kasvatettavan kasvin kasvua. Rikkaruoho voi olla myös koristekasvi, joka kasvaa "väärässä paikassa". 

Kuvassa suikeroalpi tummine lehtineen kasvaa sinikukallisen kevätkaihonkukan päällä.  Tästä kitken suikeroalpin pois, jotta kevätkaihonkukka pääsee paremmin kasvuun. Ja onhan se myös kauniimman näköinen kohta sen jälkeen, kun kevätkaihonkukan kasvava lehdistö ja sen vaaleansiniset kukat näkyvät kokonaan.


Oikea kitkemistekniikka ja kitkemispäivät - paras tulos...

Jotta rikkaruohoja ei tarvitse kitkeä jatkuvasti, kitkeminen kannattaa ajoittaa kuun mukaan. Se on perinnetietoa, mikä pätee edelleen. 
Kuun mukaan kun kitkee hyvinä kitkemispäivinä ja oikealla kitkemistekniikalla, rikkaruohot lähtevät helpommin juurineen ja rikkaruohot eivät kasva heti takaisin. Eri rikkaruohoille on siis omat kitkemistekniikkansa. 
Kitkeminen kuun mukaan säästää aikaa ja selkeyttää pihan hoitoa, kun on vain tietyt päivät kitkemiseen.
Tästä enemmän Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.

Ennakoi kitkeminen - paras tulos...

Paras tulos kitkemisessä saadaan, kun rikkaruohojen kitkeminen tehdään ennakoiden kuun mukaan.
Eli parhaat kitkemispäivät on merkattu omaan kalenteriin, jolloin pystyy hyödyntämään ne. Samoin ennakoi sen, mistä kannattaa kitkeä nyt ja minkä voi jättää myöhemmäksi.
Kuvassa pionin ympärillä kasvaa vuorenkilpiä isoine lehtineen. Etualalla kivimuurin reunalla on hopeahärkkiä ja sammalleimua. Tämä kohta on kitketty jo syksyllä, tosin siinä ei juuri rikkaruohoja kasva.


Huhtikuun parhaat kitkemispäivät kuun mukaan...

Tämä viikko sopi jo kitkemiseen kuun mukaan. Sen sijaan ne huhtikuun parhaat kitkemispäivät ovat  27.-29.4.2022 ja iltapäivän puolella.

Kaikki kitkemiskauden parhaat kitkemispäivät löytyvät Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta sekä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin materiaaleista. Kurssien materiaalit on heti käytössä, kun on maksanut kurssin.
Kurssi on siis yritykseni Puutarha Studion. Katso lisätietoja kurssista Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -sivulta.


Puutarhaterveisin Sari

torstai 21. huhtikuuta 2022

Keväisiä kukkia ja daalia parvekkeella

Keväisiä kukkia on nämä helmililjat, jotka ovat olleet parvekkeella jo kaksi kuukautta. Kovemmiksi pakkasöiksi otin nämä tietysti sisälle, jotta eivät palellu. Parvekkeella ja lasitetulla terassilla on se etu, että tähän aikaan sinne harvemmin tulee enää yöpakkasta, ainakaan täällä eteläisessä Suomessa. Toki seuraan edelleen sääennustetta.


Pieni helmililjakin kukkii miniruukussaan...

Yleensä nämä pienet sipulikukat eivät jaksa kukkia pienemmissä miniruukussa. Parvekkeella lämpö nousee aurinkoisina päivinä ja miniruukun multa kuivuu nopeasti.
Tänä keväänä istutin nämä helmililjat jo helmikuussa, jolloin ne olivat vielä nupussa. Multana käytin Kasvusammalta eli 100%sammalta, mistä kasvien juuret saavat kosteutta pidempään, mitä tavallisesta mullasta. Siitä kasvusammaleesta on selvästi apua näissä miniruukuissa.
 

Keväisiä kukkia on myös jaloleinikit...

Jaloleinikit kukkivat pitkään viileällä parvekkeella ja terassilla. Tämänkin olen ottanut sisälle, jos on luvattu pakkasta yöksi niin paljon, että lasitetulla parvekkeella lämpötila laskisi pakkasen puolelle. 
Reilun viikon päästä aion ehkä jo istuttaa tämän pihalle, jos yöpakkasia ei ole tiedossa. Siellä se todennäköisesti jatkaa kukkimistaan pidempään, mitä parvekkeella.


Suloiset tuoksuvat orvokit myös keväisiä kukkia...

Orvokkien suloinen tuoksu on minusta niin ihana. Kun parvekkeen oven aukaisee, niin tuoksu leijailee heti nenään. Jo sen takia ostan joka kevät näitä pienikukallisia orvokkeja heti kun meidän torikukkamyyjällä on niitä. 
Nämä orvokit ovat itseasiassa vielä taimiruukuissaan, odottamassa isoon ruukkuun istuttamista.

Partamehitähti odottaa jakamista...

Toinen homma mikä edelleen odottaa sopivaa aikaa ja oikeaa kuun vaihetta, on tämän metalliruukun  partamehitähden käsittely. Se on kasvattanut niin paljon poikasia, etteivät ne mahdu ruukkuun. 
Joten tämä siis odottaa jakamista ja uudelleen istuttamista. Osan näistä mehitähdistä istutan pihalle, sillä partamehitähti on talvenkestävä monivuotinen perenna. 
Parvekkeella tämä ruukku on ollut kesät talvet noin kuusi vuotta. Ruukku täynnä mehitähtiä -postauksesta näet, miltä se näytti neljä vuotta sitten 😊

Daalia esikasvatuksessa parvekkeella...

Muistat ehkä ne meidän vanhat oranssit daaliat. Niiden juurakot ovat vielä kellarissa talvisäilytyksessä. Ostin nyt keväällä yhden uuden daalian ja se kasvaa aika korkeaksi, joten istutin sen juurakon esikasvatukseen. Ruukku on nyt parvekkeen viileydessä, jotta versot eivät kasva liian honteloiksi. Tietenkään sen versot eivät kestä pakkasta yhtään, joten tarvittaessa nostan sen sisälle yöksi.
Ne vanhat oranssit daaliat istutetaan suoraan pihalle maahan ehkä jo parin viikon päästä. Lisää niistä Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksessa.


Keväisen aurinkoista viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari


maanantai 18. huhtikuuta 2022

Vanhat saintpauliat kukkii uudelleen

Nämä vanhat saintpauliat kukkii nyt uudelleen. Ensimmäistä kertaa saan santut kukkimaan seuraavanakin vuonna näin runsaasti. Ihan uskomatonta! Olen kyllä vaalinut näitä, koska niiden kukat on niin erikoiset ja kauniit. Mutta en uskonut, että kukkisivat uudelleen näin komeasti.


Vanhat rimpsureunaiset saintpauliat...

Näiden saintpaulioiden kukat ovat jännän rimpsureunaiset. Viime vuonna niiden kukat olivat väriltään vaaleat sinisellä reunalla ja nyt toinen niistä on lähes sininen. Onneksi rimpsureunaisuus on säilynyt niissä edelleen. 

Toisen santun kukat ovat vaaleammat. 
Näet millaisia nämä olivat viime vuoden maaliskuussa Rimpsureunaiset saintpauliat ja orvokin taimet -postauksessa. 

Muhkeat lehdet...

Olen aina välillä miettinyt, että pitäisikö näiltä hieman vähentää lehtiä. Silloin kukilla olisi enemmän tilaa. Jouduin nimittäin jo auttamaan muutaman lehtien alle puristuksiin jääneen kukkavarren esille. Lehdet tekevät näistä myös niin leveitä, että eivät meinaa mahtua tähänkään paikkaan.

Olisi kiva kuulla teiltä kokeneemmilta saintpaulian kasvattajilta, kannattaako noita lehtiä poistaa vai onko sillä lainkaan merkitystä?

Saintpauliat ja alokasia...

Nämä saintpauliat ja alokasia näyttävät viihtyvän tässä yhdessä. Alokasia eli juurakkovehka odottaa edelleen mullanvaihtoa ja isompaa ruukkua. Yksi päivä se jo kaatui lehtiensä painosta ja pudotti mukanaan toisen santunkin lattialle. Santtu säilyi ehjänä, mikä on kyllä yllättävää, mutta alokasialta taittui yksi lehti lähes poikki.

Saintpaulian hoito-ohjeet...

Saintpaulia (Saintpaulia Ionantha-Ryhmä) viihtyy puoliaurinkoisella paikalla esimerkiksi länsi- tai itäikkunalla huoneenlämmössä. Se voi kukkia jopa läpi vuoden taukoamatta. Silloin se vaatii talvellakin valoisan paikan.
Sitä kannattaa kastella aluslautasen kautta ja lämpimällä vedellä. Talvella on hyvä varoa, ettei saintpaulia saa vetoa ikkunasta, etenkään jos multa on kosteaa. Ja muutenkin jos multa on liian märkää, sen juuret vioittuvat herkästi ja koko kasvi menee rumaksi.
Kasvavaa ja kukkivaa santtua lannoitetaan säännöllisesti, lannoitepullon ohjeen mukaan.

Olen kastellut näitä saintpaulioitani aina kuun mukaan Kastelupäivinä. Lähes joka kerta olen antanut niille lautasen kautta lämmintä vettä, jossa on lannoitetta. Se voi ollakin yksi syy, miksi ne ovat innostuneet kukkimaan nyt niin runsaasti 😊

Keihäsanopinkieli kukkii kohta...

Tänään maanantaina on siis taas Kastelupäivä kuun mukaan. Aina samalla olen tarkkaan tutkinut, joko anopinkielissä näkyisi kukkavarren alkua. Minulla on siis monta erilaista anopinkieltä, kun ne ovat niin helppoja viherkasveja.
Tänään huomasin, että kummassakin keihäsanopinkielessä on useita kukkavarsia tulossa. Viime vuonna toinen niistä kukki yhdellä kukkavarrella huhtikuun lopulla. Siitä kuvia Keihäsanopinkieli kukkii tuoksuvin kukin -postauksessa. Ja nyt siis kummassakin on tulossa useampi kukkavarsi, uskomatonta!
Kuvan keskellä näkyy kahden vaalean kukkavarren päät. Saa nähdä, kuinka vahvan huumaava tuoksu täällä leijaileekaan, jos kaikki kukkavarret avaavat kukkansa samaan aikaan 😀


Puutarhaterveisin Sari


lauantai 16. huhtikuuta 2022

Ensimmäiset kevätkukat pihalla

Ensimmäiset kevätkukat pihalla ovat nämä lumikellot. Niiden paikka on hyvä suunnitella huolella, kuten muutkin sipulikukkien paikat. Siten niistä saa aikaisen ja monivuotisen ilon. Kuvan kohtaan ollaan istutettu vain muutamia lumikellon sipuleita joitakin vuosia sitten. Näyttävät siis viihtyvän ja lisääntyvän tässä kohtaa hyvin.

Lumikellot ensimmäiset kevätkukat pihalla...

Ensimmäiset keväällä kukkivat sipulikukat kannattaakin istuttaa pälvipaikkoihin eli kohtiin, mistä ensimmäisenä sulaa lumi. Tämä ei ihan ole sellainen kohta, sillä meidän pihan pälvipaikat ovat liian kuivia lumikelloille. Tässä ne viihtyvät hyvin. Samoin kuin narsissit, jotka kuvassa ovat vielä tosi pieniä alkuja.


Ensimmäiset kasvitieteelliset krookukset...

Nämä erilaiset kasvitieteelliset krookukset ovat suosikkejani, monestakin syystä. Ne on varmoja kevätkukkia, kukkivat aikaisin ja leviävät isommaksi mättääksi. Tähänkin on alun perin istutettu vain muutamia sipuleita.

Nämä kuvan kaikki pienet kasvitieteelliset krookukset ovat levinneet tähän siemenistä. Eli vähän matkan päässä on ollut vuosikausia ryhmä kasvitieteellisiä krookuksia, joiden siementaimia nämä ovat.

Kevätesikot myös ensimmäisiä kevätkukkia...

Meidän esikkoniityn reunassa on jo yksi kevätesikko aloittamassa kukintaa. Osa on vielä täysin lumen alla. Tähän esikkoniitylle olen siis lisäämässä näitä esikoita, mistä kirjoittelin jo aiemmin.

Ensimmäiset kevätkaihonkukat...

Kevätkaihonkukka avaa myös ensimmäiset kukkansa tosi aikaisin. Sekin on siis perenna. Nämä kukat löysin kivimuurin edestä eli paikka on lämmin näin kevätauringossa.

Idänsinililjat eli Scillat vielä nupussa...

Nämä idänsinililjat kasvaa kohdassa, johon lumiaura heittää lumet. Tässä onkin aina hiekoitushiekkaa sekä kaikenlaista tuulen ja myrskyn tuomaa kasviroskaa. Silti nämä idänsinililjat näyttävät viihtyvän ja lisääntyvän hyvin. Tässä ne saavat myös levitä rauhassa.

Ensimmäiset tulppaanit syöty...

Taas näyttää metsäkauriit käyneen pihalla. Ne tulevat aina keväällä syömään tulppaanin alut. Ja vähän harmillisesti nyt on myös näkynyt peuroja meidänkin pihalla. Ne kaikki ovat kyllä suloisia, mutta nälkäisiä 😉
Ja ehkä muistatkin sen postauksen Tulppaanit on nyt syöty, missä on aivan satumaisen kauniit kuvat metsäkauriista syömässä tulppaaneja.
Nyt ei auta muu kuin lähteä suojaamaan jäljelle jääneitä tulppaanin alkuja 😊

Sipulikukat pihasuunnittelun periaattein...

Jos haluaa tällaisia monivuotisia kevätkukkijoita kukkimaan aikaisin ja vuodesta toiseen, ne kannattaa suunnitella pihasuunnittelun periaatteilla. Etenkin jos haluaa pihasta kauniin ja helppohoitoisen, suunnittelu on tärkeää.

Olen tehnyt pihasuunnittelusta verkkokurssin ja opetan sitä myös muutamassa opistossa, sillä niin moni kaipaa sitä tietoa. Nimittäin hyvin suunniteltu piha on kaunis ja helppohoitoinen, sekä haluttaessa myös ekologinen.

Sarin pihasuunnittelun verkkokurssia voi edetä omaan tahtiin ohjaavien videoiden avulla. Siellä on myös mahdollisuus kysyä minulta, jos kaipaa lisäohjausta.


Leppoisaa pääsiäisen aikaa!


Puutarhaterveisin Sari




torstai 14. huhtikuuta 2022

Valkoinen narsissi `Snowboard` ja vahakukka pikkupuuna

Tämä valkoinen narsissi on minusta tosi kaunis näin pääsiäiskukkana. Sen kukissa on tiettyä juhlavuutta ja arvokkuutta, ehkäpä kukkien valkoisen värin takia. Näistä sai kivan pääsiäisasetelman vanhojen pääsiäismunakoristeiden ja rungollisen pienen vahakukkapuun kanssa.


Juhlava valkoinen narsissi `Snowboard`...

Tämä juhlavan oloinen `Snowboard` narsissi on kyllä todella upea. Sen kukat ovat lähes puhtaan valkoiset. Lisäksi vihreän ja valkoisen yhdistelmä on aina raikas ja ajaton. Siis aivan ihana 😍
Asetelmassa on vielä valkokirjavat kultaköynnökset, joista toinen näkyy kuvassa. 


Pieni rungollinen vahakukka pikkupuuna...

Olen edelleen ihastunut näihin erilaisiin rungollisiin pikkupuihin, kuten tähän vahakukkaan. Jos muistat, niin viime kesänä parvekkeella oli metsäpuutarha teemana. Siellä oli pieni rungollinen havupuu ja rungolliset pelargonit.
Tämän rungollisen vahapuun aion myös pitää kesän parvekkeella, sillä siellä se todennäköisesti viihtyy parhaiten.

Iloista ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa!





Lisää postauksia pääsiäiskukista...



Kevätterveisin Sari


tiistai 12. huhtikuuta 2022

Esikasvatusta siemenistä ja taimikuulumisia

Nyt on taas monenlaista esikasvatusta siemenistä. Alkuviikosta kylvin muutaman ruukkutomaatin ja amppelitomaatin siemenen sammalnappeihin. Kummatkin on matalakasvuisia ja siksi hyviä parvekkeelle. Kuvan pienoiskasvihuoneen toisessa päässä on toista lajiketta ja toisessa sitä toista. Parhaillaan pienoiskasvihuone sammalnappeineen on lämpimässä, kylppärin lattialla. Huomenna aioin kylvää vielä muita kasveja, sillä nyt on kuun mukaan hyvä kylvöaika.


Punahatun taimikuulumisia ja taimien lannoitus...

Punahatun taimet ovat jo aika isoja ja niitä onkin nyt tärkeä lannoittaa. Olen kastellut niitä lannoitevedellä ja tietysti Kastelupäivinä, kuun mukaan.

Nämä punahatun taimet voisi jo istuttaa omiin pieniin taimiruukkuihin. Olenkin varannut ruukut ja kasvusammaleen valmiiksi, mutta ikkunalla on nyt niin ahdasta, että ne eivät ruukuissa mahtuisi enää ikkunalle.
Jos keksin niille lisää tilaa jostain, istutan ne nyt lähipäivinä ruukkuihin. Tai muuten ne saavat edelleen jatkaa kasvua sammalnapeissa toukokuun alkuun.
Erilaisten punahattujen taimikasvatus siemenistä on tosi helppoa. Siitä olen kirjoittanut aiemmin Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa.

Samettikukan esikasvatusta tiedossa...

Löysin puutarhamessuilta matalan punertavakukkaisen `Carmen` samettikukan siemeniä. Minulla olisi ollut vasemmanpuoleista `Chameleon` lajikettakin vielä, mutta haluan kokeilla nyt tätä hieman matalampaa. Kummatkin ovat ryhmäsamettikukkia, jotka on runsaskukkaisia ja matalia. Ja helppoja kasvattaa siemenistä.

Meillä on salaatit ja persiljat näissä kastelualtaissa ja rusakot tietysti oppivat heti syömään salaatit niistä. Nykyään kasvatan samettikukat multasäkkien reunoille ja rusakot ovat jättäneet sen jälkeen salaatit rauhaan. 
Kuvassa on `Chameleon`, jonka juuri auenneet kuvat ovat punaiset ja kun kukka vanhenee, se vaalenee kellertäväksi. Siksi näyttää ihan siltä, että siinä kasvaisi erilaisia samettikukkia.
Siitä ja samettikukan esikasvatuksesta lisää Jännän värinen samettikukka `Chameleon`-postauksessa.

Yhtenä vuotena ostin meidän lähipuutarhalta näitä keltaisia samettikukkia multasäkkien reunaan. Nekin olivat erittäin kauniita. Sinä kesänä siinä vieressä kukki ensimmäisen kerran runsaasti kultasade keltaisin kukin. Kohta oli todella upea silloin. Siitä kuvia Kultasade juhlistaa juhannusta -postauksessa.
Meillä on siis nämä kastelualtaan seinänvierustan sepelin päällä. Siitä lisää Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa.

Koreatörmäkukka uutena kokeilussa...

Koreatörmäkukka on minulle ihan uusi tuttavuus. Sitä aion myös nyt esikasvattaa muutamia taimia, niin se aloittaa kukkimisen aikaisemmin. Tämän pitäisi olla hyvä perhoskasvi ja noin puoli metriä korkea. 
Jos olet tätä kasvattanut, niin kerrothan, onnistuiko hyvin? Ja oliko siinä tosiaan perhosia ja pörriäisiä?

Kuun mukaan hyvä aika kylvää kukkia ja vastaavia jatkuu 15.4.2022 asti. Toukokuussa alkaa seuraava kylvöaika. 

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:

Olen kirjoitellut paljon siementen kylvöistä ja esikasvatuksesta tänne blogiin. Alle kokosin linkkejä niihin tietopuolisimpiin postauksiin.


Innostavaa taimikasvatusta!

Puutarhaterkuin Sari