maanantai 18. huhtikuuta 2022

Vanhat saintpauliat kukkii uudelleen

Nämä vanhat saintpauliat kukkii nyt uudelleen. Ensimmäistä kertaa saan santut kukkimaan seuraavanakin vuonna näin runsaasti. Ihan uskomatonta! Olen kyllä vaalinut näitä, koska niiden kukat on niin erikoiset ja kauniit. Mutta en uskonut, että kukkisivat uudelleen näin komeasti.


Vanhat rimpsureunaiset saintpauliat...

Näiden saintpaulioiden kukat ovat jännän rimpsureunaiset. Viime vuonna niiden kukat olivat väriltään vaaleat sinisellä reunalla ja nyt toinen niistä on lähes sininen. Onneksi rimpsureunaisuus on säilynyt niissä edelleen. 

Toisen santun kukat ovat vaaleammat. 
Näet millaisia nämä olivat viime vuoden maaliskuussa Rimpsureunaiset saintpauliat ja orvokin taimet -postauksessa. 

Muhkeat lehdet...

Olen aina välillä miettinyt, että pitäisikö näiltä hieman vähentää lehtiä. Silloin kukilla olisi enemmän tilaa. Jouduin nimittäin jo auttamaan muutaman lehtien alle puristuksiin jääneen kukkavarren esille. Lehdet tekevät näistä myös niin leveitä, että eivät meinaa mahtua tähänkään paikkaan.

Olisi kiva kuulla teiltä kokeneemmilta saintpaulian kasvattajilta, kannattaako noita lehtiä poistaa vai onko sillä lainkaan merkitystä?

Saintpauliat ja alokasia...

Nämä saintpauliat ja alokasia näyttävät viihtyvän tässä yhdessä. Alokasia eli juurakkovehka odottaa edelleen mullanvaihtoa ja isompaa ruukkua. Yksi päivä se jo kaatui lehtiensä painosta ja pudotti mukanaan toisen santunkin lattialle. Santtu säilyi ehjänä, mikä on kyllä yllättävää, mutta alokasialta taittui yksi lehti lähes poikki.

Saintpaulian hoito-ohjeet...

Saintpaulia (Saintpaulia Ionantha-Ryhmä) viihtyy puoliaurinkoisella paikalla esimerkiksi länsi- tai itäikkunalla huoneenlämmössä. Se voi kukkia jopa läpi vuoden taukoamatta. Silloin se vaatii talvellakin valoisan paikan.
Sitä kannattaa kastella aluslautasen kautta ja lämpimällä vedellä. Talvella on hyvä varoa, ettei saintpaulia saa vetoa ikkunasta, etenkään jos multa on kosteaa. Ja muutenkin jos multa on liian märkää, sen juuret vioittuvat herkästi ja koko kasvi menee rumaksi.
Kasvavaa ja kukkivaa santtua lannoitetaan säännöllisesti, lannoitepullon ohjeen mukaan.

Olen kastellut näitä saintpaulioitani aina kuun mukaan Kastelupäivinä. Lähes joka kerta olen antanut niille lautasen kautta lämmintä vettä, jossa on lannoitetta. Se voi ollakin yksi syy, miksi ne ovat innostuneet kukkimaan nyt niin runsaasti 😊

Keihäsanopinkieli kukkii kohta...

Tänään maanantaina on siis taas Kastelupäivä kuun mukaan. Aina samalla olen tarkkaan tutkinut, joko anopinkielissä näkyisi kukkavarren alkua. Minulla on siis monta erilaista anopinkieltä, kun ne ovat niin helppoja viherkasveja.
Tänään huomasin, että kummassakin keihäsanopinkielessä on useita kukkavarsia tulossa. Viime vuonna toinen niistä kukki yhdellä kukkavarrella huhtikuun lopulla. Siitä kuvia Keihäsanopinkieli kukkii tuoksuvin kukin -postauksessa. Ja nyt siis kummassakin on tulossa useampi kukkavarsi, uskomatonta!
Kuvan keskellä näkyy kahden vaalean kukkavarren päät. Saa nähdä, kuinka vahvan huumaava tuoksu täällä leijaileekaan, jos kaikki kukkavarret avaavat kukkansa samaan aikaan 😀


Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Todella kauniit santut! Itselläni ne tuppaa kukkimaan vain hetken nykyisessä asunnossa. Niitä tuleekin ostaa kausikukkana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Santut ovat selvästi vähän ronkeleita paikan suhteen. Kun niille löytää asunnosta hyvän paikan, ne alkavat viihtyä. Ja niin selvästikin kävi näiden santtujeni kanssa. Ne on nyt valoisalla paikalla, reilun metrin päässä ikkunasta ja patterista. Kohtaan paistaa aamupäivän aurinko talvellakin.

      Poista
  2. Kivannäköiset santukat ripsulehtineen. Minulla kukkii kyllä santukat joka vuosi uudestaan. Minulla kasvaa ne altakasteluruukuissa ja kastelen myös kuumalla vedellä. Harvennan lehtiä juurikin että kaikki kukat pääsee kasvamaan ja näkymään. Harvennan keskeltä mutta joskus myös sivulta kun on paljon lehtiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä jännä, että joillakin santut kukkii vuosittain ongelmitta ja joillakin taas ne ei kuki uudelleen. Ja jopa muuttuvat tosi rumiksi. Syynä on varmaankin erilaiset asunnon olosuhteet.
      Täytyypäs nyt poistaa tuosta toisesta lehtiä, niin näkee miten se vaikuttaa jatkossa kukintaan. Kiitos kommentistasi! Se antoi nyt sykäyksen poistaa lehtiä :)

      Poista
  3. Hienosti kukkivat paavalinkukat. Minulla ne tahtovat olla harmillisen lyhytikäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin minullakin santut ovat aiemmin olleet lyhytikäisiä ja ne eivät ole jaksaneet kukkia enää uudelleen. Siksi näiden kukinta oli niin yllättävää ja ihmeellistä, että piti ihan kirjoittaa niistä tämä postaus :)
      Siis saintpaulioille on selvästikin nyt löytynyt paikka, missä ne viihtyvät.

      Poista