perjantai 1. huhtikuuta 2022

Kevään pihatöiden suunnittelua

Kevään pihatöiden suunnittelu on ajankohtaista nyt, näin lumisena ja viileänä keväänä. Nimittäin lämpimät säät ja kesä voivat tulla nopeasti. Ja sen takia kevään tietyille pihatöille on lyhyt ajankohta ja monelta ne tulevat menemään ohi, taas kerran. Siksi kirjotankin tämän postauksen, pienennä muistin virkistyksenä. 

Meillä on tapana suunnitella kevään pihatyöt ajoissa ja varmistaa, että työkalut ja tarvikkeet on käyttövalmiina. Silloin on myös helppoa tehdä työt kuun mukaan.


Huhtikuun kylvöaika on nyt...

Kuun mukaan lauantaina eli huomenna alkaa taas hyvä jakso kukkien ja vastaavien kylvöön. Listaus kasveista löytyy Huhtikuun kylvöjä -postauksesta.

Itse aioin kylvää samettikukkaa ja ehkä tomaattia. Ensi viikolla käväisen Helsingissä puutarhamessuilla, joten voi olla, että sieltä löytyy vielä jotain kivaa huhtikuussa kylvettävää siementä.


Punahattujen taimikasvatus ja siirto...

Punahattujen taimet ovat vielä sammalnapeissaan ja niiden istutus isompiin ruukkuihin voi olla toukokuun alussa, kuun mukaan. Ne nimittäin pärjäävät pitkään niissä sammalnapeissaan.

Näitä edellisinä vuosina kylvettyjä punahattujen ja leikkokärsämön taimia aion ehkä siirtää hieman Kuupuutarhassa toukokuun tai kesäkuun alussa. Ja jännä nähdä, miten ne ylipäätään ovat talvehtineet. 


Daalioiden istutusten suunnittelua...

Saas nähdä, milloin lumi sulaa näiden vanhojen oranssien daalioiden penkistä. Niiden juurakot ovat nyt kellarissa. Yleensä istutamme daaliat suoraan maahan toukokuun alussa. Voi olla, että tänä keväänä menee vähän myöhempään.


Omenapuiden leikkaaminen ajoissa...

Nyt ei ole yhtään hyvä aika leikata omenapuita, kuun mukaan. Leikkaaminen on syytä jättää myöhemmäksi, vaikka pääsiäisen jälkeen, niin vesiversojen kasvu ei ole voimakasta. Puiden leikkaaminen tulee kuitenkin tehdä ennen kuin niiden lehtisilmut puhkeavat.

Meidän pihalla on vielä niin paljon lunta, että siirrettiin suosiolla omenapuiden leikkaaminen huhtikuun puolenvälin jälkeiselle ajalle. Silloin ei myöskään yleensä ole enää kovia pakkasia. Tämä koristeomenapuu leikataan myös, sillä halutaan pitää se matalahkona.

Kun lumet ovat sulaneet kokonaan, näkee myös parhaiten pensaiden leikkaustarpeen. Toivotaan. ettei myyrät ole tehneet lumen suojassa tuhoja. Jos joutuu leikkaamaan rajummin, sekin tulee tehdä ennen kuin pensaan lehtisilmut puhkeavat.


Kitkeminen ja ruttojuuren hävitys...

Rikkaruohojen kitkeminen alkaa myös heti keväällä, mutta vain hyvinä kitkemispäivinä. Jotta ne eivät mene ohi, olenkin itse merkannut ne jo omaan kalenteriini. Ja jotka ovat Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, löytävät kitkemispäivät kurssin materiaaleista.

Jännä nähdä, nouseeko enää yhtään ruttojuuren lehtiä tai kukkia näkyviin vai tuhoutuiko se jo kokonaan. Viime kesänä hävitin sitä huolellisesti kuun mukaan hyvinä päivinä, kaivamatta sen juuria maasta. Tämä onkin mielenkiintoinen kokeilu, josta kerron sitten myöhemmin lisää.


Kompostin hoito ja kompostimullan lisäys kasveille...

Heti kun kompostikasat paljastuvat lumen alta, alkavat ne myös sulaa. Paljon riippuu säästä, päästäänkö kompostihommiin huhtikuun lopulla vai vasta toukokuussa. Kumpaankin ollaan varauduttu 😊
Tässä kompostikasassa muhii biohiilikompostimultaa, jota päästään keväällä levittämään pihalle. Eli se on ensimmäinen kompostikasa, johon olemme lisänneet biohiiltä. Se tulee olemaan todella hyvää kasveille ja niiden kasvulle. Tästäkin kerron sitten myöhemmin keväällä lisää.


Kasvimaan kylvöjen suunnittelua...

Porkkanat ja vastaavat pääsee kylvämään jo pääsiäisen jälkeisellä viikolla, kuun mukaan. Me kylvimme niitä jo alku talvesta, joten saa nähdä, milloin ensimmäiset alut tulevat mullan pinnalle näkyviin. 

Varsinaiselle kasvimaalle olemme suunnitelleet niitä helppoja peruskasveja, joita tykätään syödä. Niistä kirjoitan enemmän ensi maanantaina.

Muutamaa erikoisuutta aion tietysti taas kokeilla. Jotta kaikki haluamani kasvit mahtuvat kasvimaalle ja kylvöt tulevat järkevästi, piirrän lähipäivinä ihan paperille kylvösuunnitelman. Tai teen sen vasta messujen jälkeen, sillä todennäköisesti löydän sieltä jotain uutta jännää kasvimaallekin.Kevään pihatöiden suunnittelua...

Kevään pihatyöt kannattaa suunnitella ajoissa, niin ei ole jatkuvasti pihatöiden kanssa myöhässä. Se varmistaa senkin, että mikään ajankohta ei mene ohitse. Nimittäin kasvien hoitoon, kylvöön ja istuttamiseen on ne tietyt hyvät ajat, niin kasvien kannalta kuin kuun mukaan katsottuna. 


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterkuin Sari2 kommenttia:

  1. Teidän daaliat on vaan niin upeita! Niiden väri on suorastaan hehkuva ja ihanasti niitä on noin hurjan paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä on tosiaan monta juurakkoa rivissä. Noin 30 vuotta sitten niitä oli ehkä muutama ja tässä vuosien saatossa ovat lisääntyneet niin, että nyt niitä on pitkä rivi. Toipuivat hyvin myyrätuhostakin. Nämä yksinkertaiskukkaiset on tosi sitkeitä.

      Poista