lauantai 16. huhtikuuta 2022

Ensimmäiset kevätkukat pihalla

Ensimmäiset kevätkukat pihalla ovat nämä lumikellot. Niiden paikka on hyvä suunnitella huolella, kuten muutkin sipulikukkien paikat. Siten niistä saa aikaisen ja monivuotisen ilon. Kuvan kohtaan ollaan istutettu vain muutamia lumikellon sipuleita joitakin vuosia sitten. Näyttävät siis viihtyvän ja lisääntyvän tässä kohtaa hyvin.

Lumikellot ensimmäiset kevätkukat pihalla...

Ensimmäiset keväällä kukkivat sipulikukat kannattaakin istuttaa pälvipaikkoihin eli kohtiin, mistä ensimmäisenä sulaa lumi. Tämä ei ihan ole sellainen kohta, sillä meidän pihan pälvipaikat ovat liian kuivia lumikelloille. Tässä ne viihtyvät hyvin. Samoin kuin narsissit, jotka kuvassa ovat vielä tosi pieniä alkuja.


Ensimmäiset kasvitieteelliset krookukset...

Nämä erilaiset kasvitieteelliset krookukset ovat suosikkejani, monestakin syystä. Ne on varmoja kevätkukkia, kukkivat aikaisin ja leviävät isommaksi mättääksi. Tähänkin on alun perin istutettu vain muutamia sipuleita.

Nämä kuvan kaikki pienet kasvitieteelliset krookukset ovat levinneet tähän siemenistä. Eli vähän matkan päässä on ollut vuosikausia ryhmä kasvitieteellisiä krookuksia, joiden siementaimia nämä ovat.

Kevätesikot myös ensimmäisiä kevätkukkia...

Meidän esikkoniityn reunassa on jo yksi kevätesikko aloittamassa kukintaa. Osa on vielä täysin lumen alla. Tähän esikkoniitylle olen siis lisäämässä näitä esikoita, mistä kirjoittelin jo aiemmin.

Ensimmäiset kevätkaihonkukat...

Kevätkaihonkukka avaa myös ensimmäiset kukkansa tosi aikaisin. Sekin on siis perenna. Nämä kukat löysin kivimuurin edestä eli paikka on lämmin näin kevätauringossa.

Idänsinililjat eli Scillat vielä nupussa...

Nämä idänsinililjat kasvaa kohdassa, johon lumiaura heittää lumet. Tässä onkin aina hiekoitushiekkaa sekä kaikenlaista tuulen ja myrskyn tuomaa kasviroskaa. Silti nämä idänsinililjat näyttävät viihtyvän ja lisääntyvän hyvin. Tässä ne saavat myös levitä rauhassa.

Ensimmäiset tulppaanit syöty...

Taas näyttää metsäkauriit käyneen pihalla. Ne tulevat aina keväällä syömään tulppaanin alut. Ja vähän harmillisesti nyt on myös näkynyt peuroja meidänkin pihalla. Ne kaikki ovat kyllä suloisia, mutta nälkäisiä 😉
Ja ehkä muistatkin sen postauksen Tulppaanit on nyt syöty, missä on aivan satumaisen kauniit kuvat metsäkauriista syömässä tulppaaneja.
Nyt ei auta muu kuin lähteä suojaamaan jäljelle jääneitä tulppaanin alkuja 😊

Sipulikukat pihasuunnittelun periaattein...

Jos haluaa tällaisia monivuotisia kevätkukkijoita kukkimaan aikaisin ja vuodesta toiseen, ne kannattaa suunnitella pihasuunnittelun periaatteilla. Etenkin jos haluaa pihasta kauniin ja helppohoitoisen, suunnittelu on tärkeää.

Olen tehnyt pihasuunnittelusta verkkokurssin ja opetan sitä myös muutamassa opistossa, sillä niin moni kaipaa sitä tietoa. Nimittäin hyvin suunniteltu piha on kaunis ja helppohoitoinen, sekä haluttaessa myös ekologinen.

Sarin pihasuunnittelun verkkokurssia voi edetä omaan tahtiin ohjaavien videoiden avulla. Siellä on myös mahdollisuus kysyä minulta, jos kaipaa lisäohjausta.


Leppoisaa pääsiäisen aikaa!


Puutarhaterveisin Sari
4 kommenttia:

 1. Voi kuinka ihanaa! :) Niin paljon väriä ja muotoja, nyt kevät on saapunut! Ilman näitä ensimmäisiä ilon tuojia, kevät ei tuntuisi keväältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ilman näitä ensimmäisiä kevätkukkijoita kevät ei yhtään tuntuisi keväältä. Ne kuuluvat niin vahvasti kevään odotukseen ja sen etenemiseen.
   Ja ilahduttavat aina kukkiessaan :)

   Poista
 2. Nämä kevään ensimmäiset ovat niin ihania!
  Meillä omenatarhassa lumikelloja ja krookuksia, kevättähdet näkyivät olevan jo nupulla. Syksyllä pitäisi muistaa laittaa sinne lisää näitä kevään ensimmäisiä pikkuisia, eikä vain tulppaaneita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset kevään pienet sipulikukat ovatkin aina ne ihanimmat, pitkän talven jälkeen :)
   Meillä on jo näin keväällä tapana laittaa puutarhapäiväkirjaan muistiin, mihin ensi vuonna pitää istuttaa lisää sipulikukkia. Muuten ei kyllä muistettaisi enää syksyllä. Muisti on näissä pihajutuissa välillä tosi lyhyt :)

   Poista