maanantai 4. huhtikuuta 2022

Viisi varmaa kasvia kasvimaalle - omavaraisuus kotipihalla

Viisi varmaa kasvia kasvimaalle on helppo listata, sillä näistä neljä on ollut meillä pitkään viljelyssä , koska niistä tulee varma sato. Sää ei vaikuta niiden satoon juuri lainkaan. Siksi ollaankin päädytty kasvattamaan juuri niitä. Ja se viides on meillä uudempi, minun oma herkkuni.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Vahapapu - viisi varmaa kasvia kasvimaalle...

Tästä vahapavusta eli matalakasvuisesta keltaisesta pavusta olen kirjoittanut aiemminkin. Siitä tulee varma sato, oli kesä sitten sateinen tai kuiva ja kuuma, kuten viime kesä oli. Vahapavun sato pakastetaan ja siitä riittää pitkälle talveen. Se on myös hyvä proteiinin lähde ja mieto maultaan. Vahapapu onnistuu aina -postauksessa sen kasvatuksesta vielä lisää.

Peruna - viisi varmaa kasvia kasvimaalle...

Peruna kuuluu helpoimpiin kasvatettaviin jo senkin takia, että sen lehdistö on peittävä. Siis ei juurikaan  tarvitse kitkeä rikkaruohoja. Varsinaista kasvimaata kastelemme etenkin alkukesällä, mutta perunaa emme kastele koskaan. Silti tulee aina hyvä sato, kun istutus ja hoitotoimet tehdään kuun mukaan. Suurimman osan sadosta säilytämme viileässä kellarissa. Perunat säilyvät hyvänä pitkään, kun ne nostaa maasta kuun mukaan hyvänä sadonkorjuupäivänä.


Mangoldi - viisi varmaa kasvia kasvimaalle...

Kolmas suosikki meillä on mangoldi. Siitä syödään lehdet ja varret esim. wokissa tai kevyesti keitettynä. Se on myös mieto maultaan, joten sitä on helppo lisätä moneen ruokaan.
Yksi mangoldin hyvä puoli on sen kylmänkestävyys syksyllä. Siitä saa siis satoa talven tuloon asti, ellei metsäkauriit ehdi syödä sitä aikaisemmin. Mangoldista vielä lisää Mangoldi onnistuu aina -postauksessa.

Lehtikaali - viisi varmaa kasvia kasvimaalle...

Neljäs varma kasvi on lehtikaali. Vaikka alkukesällä kaalien ötökät vioittavat sen lehtiä, se ei haittaa. Lehtikaali kasvattaa koko ajan uusia lehtiä yläosaan ja ne huonoksi menneet alalehdet voi poistaa. Meillä lehtikaalit ovat usein muiden kasvien seassa kasvimaalla, joten ehkäpä siksi ötökät eivät niitä kovinkaan edes vioita.

Hyvässä maassa varma sato eli apuna biohiili...

Tämä kuva on monen vuoden takaa, jolloin kasvimaan sato vaihteli paljon. Kuvan tummalehtinen lehtikaali on tosi pieni ja heikkokasvuinen. Ihan olin unohtanut jo millaista kasvatus oli ennen biohiiltä. Eli varma sato kasvimaalta vaatii kyllä aina hyvän mullan, tasaisen kosteuden ja ravinteita sekä tärkeitä maan mikrobeja. Biohiili tuo maahan kasvien käyttöön niitä kaikkia. Siksi kasvitkin kasvavat nyt paljon rehevämmin ja sadon vaihtelut ovat enää pieniä.

Lisättiin siis yksi kevät meidän kasvimaalle biohiiltä 10 litraa /1 m2. Siitä enemmän Biohiili mansikka- ja kasvimaan kunnostuksessa -testi postauksessa.
Sen jälkeen ollaan laajennettu muutamaan kohtaan hyötykasveja, jolloin ollaan samalla parannettu maata biohiilellä. Silloin hyvissä ajoin etukäteen ladataan biohiili saavissa vedellä ja luomulannoitteella. Siis toisella tavalla, mitä tehtiin mansikka- ja kasvimaan kunnostuksessa.

Oikea ajoitus eli apuna kuun vaiheet puutarhanhoidossa...

Viides eli se uusi varma kasvi on punajuuri. Tässä kun päivitin taas Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -kurssia, tuli mieleeni tämä kuvan kesä ja punajuuren väärä kylvöaika. Silloin punajuuret kasvattivat muhkeat lehdet, mutta sen juuret jäivät pieniksi. Eli sato oli surkea, koska punajuuren siemenet oli kylvetty aivan väärään aikaan, kuun mukaan. 
Eli hyvään satoon vaikuttaa paljon myös ajankohta, jolloin siemenet kylvetään tai taimet istutetaan maahan.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/perunamaa/

Kakskulma http://kakskulma.com/ensi-kesana-meilla-syodaan

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/04/huhtikuu.html


Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/04/viisi-varmaa-kasvia-kasvimaalle.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-osa-4-elainten.html


Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-4/(opens in a new tab)

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-4.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/04/huhtikuun-ensimmainen-maanantai.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/teurastus-ja-muita-asioita-farmilta

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21605

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/04/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-1.html

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html


Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/itselle-kasvattaminen/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/04/unelmana-omavaraisempi-elama-kasvimaan.html


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/04/04/huhtikuu-22-kasvien-top-5

Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi
Puutarhaterveisin Sari

21 kommenttia:

 1. Samaa mieltä, peruna ei vettä kaipaa kuin keittäessä ja kun sen istuttaa alakuulla, on satokin varma! Plussaa on tietysti tuo, ettei tarvitse kitkeä, kun varret on riittävän isoiksi kasvaneet .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruna on siis laiskan hyötypuutarhurin lempikasvi :) Sen hyvä puoli on myös se, että se täyttävää ruokaa ja monikäyttöinen. Ja onhan sillä kauniit kukatkin. Eli loisto kasvi kasvimaalle :)

   Poista
 2. Viidestä kasvista meillä 2 samaa. Peruna on kyllä helppo ja monipuolinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kun ehdin, niin täytyypäs käydä katsomassa, mitkä on sinun 5 varmaa kasvia. Muutamalla muullakin on varmasti sama aihe, niin kiva nähdä, onko ne kovin samoja.
   Perunan helppous ja monipuolisuus nostaa sen ehkä monen listalle, saas nähdä :)

   Poista
 3. Pitää varmaan tuohon biohiileen perehtyä jo ihan ajatuksella. Viime kesän niukat sateet ja kastelu tuntui lähes vitsiltä puutarhassa. Maan rakenne ei tuntunut juurikaan pidättävän vettä vaikka kastui ja turposi mutta hetkessä ruutikuiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa tutustua biohiilen ja kokeilla sitä, vaikka vain pienellä alueella. Biohiili pitää vain ladata ensin, jotta se lähtee toimimaan toivotulla tavalla.
   Biohiilimaassa kasvit voivat silminnähden paremmin, siinä on siis iso ero.
   Meillä on runsasmultainen hiekkamoreeni maana, joka on todella pintakuivaa tuulella ja auringonpaisteessa. Biohiilen lisäyksen jälkeen se ei enää aiheuta kasveille ongelmaa.

   Poista
 4. On helppo olla samaa mieltä! Mangoldi korvaa kaikki salaatit ja käy vielä vokki- tai keittovihannekseksikin. Peruna on ihan ehdoton, samoin punajuuri. Lehtikaali säilyy talveen maassa ja siitä eteenpäin kuivattuna, kätevää! Pavut ovat tärkeä proteiinilisä ja namia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, lehtikaali säilyy pitkään syötävänä syksyllä ja kestää hyvin yöpakkasiakin. Unohdinkin laittaa sen tuohon postaukseen. Ehkä sen takia, että myöhään syksyllä metsäkauriit syövät meillä nekin, sen mangoldin ohella. Lehtikaali on siitäkin hyvä kasvi, että on myös tosi kaunis kasvimaalla, etenkin se tummalehtinen lajike.

   Poista
 5. Anteeksi jos menen näin suoraan asiaan. Huomasin että olet tehnyt kauan sitten postauksen vanhanajan Soilikista. Nyt kysynkin että onko sinulla vielä ja jos on niin uskallanko kysyä lehtipistokkaita. Olen etsinyt näitä jo todella kauan. Korvaan tietenkin vaivasi. Uusia kyllä löytyy kaupoista mutta ei vanhaa kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai voi aina kysyä suoraan :) Valitettavasti minulla ei enää ole sitä soilikkia. Oletko kysellyt esim. Maatiainen ry :ltä, sillä heidän "jäsentapahtumissa" on välillä myynnissä vanhojen huonekasvien alkuja.

   Poista
  2. Kiitos en ole kysynyt pitää laittaa sähköpostia vaikka. 🤗❤

   Poista
 6. Hyvä tietopuolinen postaus! Etkö sinä kasvata olenkaan porkkanoita? Lehtikaali, porkkana, sipuli, salaatit ja herneet ovat minun suosikkeja. Biohiili postauksen luin myös ja niistä inspiroiduin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Välillä kyllä kasvatan porkkanoita, kuten viime kesänä, jolloin rusakot söivät niiden lehdet jo pieninä. Ja oikeastaan suurin syy, miksi emme ole innostuneet porkkanan kasvatuksesta on siruetanat. Nimittäin emme voi käyttää harsoa, mikä olisi porkkanalla tosi tärkeä estämään porkkanan tuholaisia.
   Kivasti eri ihmisillä on eri suosikit. Me emme kasvata tavallista sipulia lainkaan, vaan ainoastaan ns. salaattisipulia.

   Poista
 7. Mangoldi on myös sellainen vihannes, ettei sitä oikein saa marketeista ostettua. Joskus joidenkin tilojen suoramyynnissä olen nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mangoldia en ole minäkään nähnyt marketeissa koskaan myynnissä. Se onkin yksi hyvä syy kasvattaa sitä itse. Silloin voi myös valita, minkä väristä mangoldia haluaa ruokaan väriläiskäksi, toki haalistuneen värisenä :)

   Poista
 8. Peruna ja lehtikaali meilläkin kasvaa vuosittain. Ja tuota biohiiltä pitäsi kyllä kokeilla, kun kasvulaatikoissa multa kuivuu herkästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruna ja lehtikaali tuntuu olevan aika monen suosikkeja, oli piha sitten iso tai pieni. Kummatkin on kivan helppoja ja varmoja.
   Kokeile ihmeessä! Biohiilestä on iso apu laatikkoviljelyssä, ja ihan kasvimaallakin. Niin paljon se auttaa kasveja kasvamaan paremmin ja vähentää kastelun tarvetta, että laitamme nykyään aina kesäkukkaruukkuihin biohiilimultaa. Ja tietysti myös uusille monivuotisille hyötykasveille.

   Poista
 9. Osaisimpa hyödyntää mangoldia paremmin. Lehtikaalia olen nyt viime vuosina opetellut syömään ja käyttämään. Ennen se on ollut inhokkini, mutta nykyään laitan sitä varmasti tulemaan.

  Biohiili on kyllä mahtavaa tavaraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mangoldi on sellainen perusvihannes, jota voi laittaa lähes kaikkeen ruokaan pilkottuna. Se on maultaan niin mieto, että ei hallitse maullaan ruoassa, niin kuin esim. lehtikaali tekee.
   Totta, biohiilestä on hurjan iso apu kasvimaalla!

   Poista
 10. Peruna on ehdoton lemppari ja aiempina vuosina on ollut kivasti erikoissiemenperunoita saatavilla.

  Satu -Tsajut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruna taitaa olla kestosuosikki, niin keittiössä kuin kasvimaalla. Ja onhan se helppo ja varma kasvatettava.
   Erikoisperunoita en itse ole tullut kokeilleeksi vielä. Ollaan totuttu laittaa samaa lajiketta jo pitkään, kun näyttää viihtyvän parhaiten meidän maassa. Joskus voisi kyllä kokeilla jotain jännää erikoistakin.

   Poista