lauantai 31. joulukuuta 2011

Hyvää ja Kukkivaa Uutta Vuotta !


Tein aivan ihanan tuoksuvan löydön lähikukkakaupastamme...


Kieloja, jee ! 




Näillä kieloilla haluankin toivottaa teille
 inspiroivia ja hullaannuttavan ihania 
puutarhahetkiä vuodelle 2012 !

Ps. tänä syksynä minulta jäi kielon juurakot kaivamatta pihalta, joten en itse sitten hyötänytkään kieloja jouluksi. Eli nämä kielot ilahduttavat minua nyt suuresti ; )
Kielojen kukitus- eli hyötöohjeet näet joulublogini postauksesta, klik.

torstai 29. joulukuuta 2011

Vuosi vaihtuu kohta... ja kurssit alkavat : )

Uudenvuoden lähestyessä....
Pieni vinkki fengshuita harrastaville :  
Ennen vuoden vaihtumista kannattaa poistaa tarpeetonta. Keittiön ruokakaapit on hyvä käydä läpi eli poistaa vanhentuneet ruoat sekä täyttää kahvi-, sokeri-, ryynipurkit yms. Tällä tavoin vuosi 2012 otetaan symbolisesti vastaan vauraana ja valmiina kaikelle uudelle hyvälle, mitä vuosi tuo tullessaan : )

Olen tässä siivonnut vanhaa pois ja muutenkin järjestellyt työhuonettani. Kotona ei oikeastaan ole vielä mitään siivottavaa... aion poistaa joulukuusen vasta parin viikon päästä. Harkitsen jopa uusien kukkakuusenkoristeiden tekoa, siis uudenvuoden kunniaksi . Ne ruusukoristeet olivat niin upeita, klik : )
Edit: Sarin joulublogissa on pikakysely," milloin joulukuusi heitetään pois"....



Kevään harrastekursseille ilmoittautumiset ovat alkamassa....
Opetan tänä keväänä yhdellä Fengshui sisustuskurssilla, Espoon työväenopistossa, klik. 
Fengshui puutarhassa -kurssin pitopaikka on vielä vähän auki. Jos olet kiinnostunut aiheesta, voit laittaa viestiä vaikka sähköpostitse... sitovia ilmoittautumisia en vielä ota vastaan : )

Kotipihan kevät- ja kesähoitokursseja pidän Espoon työväenopistossa ja Nurmijärvella Kansalaisopisto Jukolassa.  

Monella on tavoitteena helppohoitoinen, ja kaunis piha. Sen saavuttamiseksi on hyvä tietää mitä pihalla kannattaa tehdä ja milloin... tietysti lempeästi, itseä ja luontoa kuunnellen ; )

Helppohoitoinen piha vaatii yleensä myös jonkinlaista suunnittelua, jotta välttyy virheratkaisuilta ja toiminnoille on varattu riittävästi tilaa. Tuossa sivupalkissa alempana, Aiheet -kohdassa, on enemmän juttuja puutarhasuunnittelusta. Pääset siihen myös tästä, klik
Opetan myös Kotipihan suunnittelua käytännönläheisesti, Espoossa, Klaukkalassa, Nurmijärvellä ja  Jokelassa : )

Etenkin pihasuunnittelukurssit täyttyvät nopeasti, joten niille kannattaa ilmoittautua aina heti !
Espoon työväenopistossa ilmoittautumiset ovat jo alkaneet... klik
Kansalaisopisto Jukolassa (Nurmijärvi, Klaukkala) ilmoittautumiset alkavat ma 2.1.2012 klik
Jokelan kansalaisopistossa ilmoittautumiset alkavat su 8.1.2012 klik

Noista kuvista tuli niin kesäfiilis, etenkin kun ulkona sataa taas vettä... Onneksi kohta pääsee tilaamaan ensimmäisiä siemeniä ja suunnittelemaan kevätkylvöksiä... : )

tiistai 20. joulukuuta 2011

Sipulikukkaruukut pääsivät kellariin, ja niitty tulvii : )

Vasta viime sunnuntaina istutin kukkasipulit ruukkuihin kellariin. Olin tilannut noita kukkasipuleita jo syksyllä Korpikangas Siemen-Fröltä ja osan ostin marketeista, aina kun jotain mielenkiintoista näin. Sipulit ovat olleet tämän ajan kellarissa ja nyt näyttivät edelleen tosi hyviltä : )
Eli jos uutena lukijana et vielä ole huomannut, niin istutan aina syksyllä kukkasipuleja ruukkuun kevääksi... juttuja siitä näet tästä, klik.

Luonnon kukkaniitty

Meillä täällä Etelä-Suomessa on satanut vettä päivätolkulla... pellot ja monet pihat ihan tulvivat. On jotain hyötyäkin näistä sateista sillä esimerkiksi tämä kukkaniitty jopa tarvitsee tulvia, sillä...

... siinä kasvaa kosteikkokasveista kaikkein kauneimpia, jos nyt näin uskaltaa sanoa ; )
 Mesiangervot ja rantatädykkeet ovat niin satumaisen upeita yhdessä....


... vai mitä ?
Lisää ihania kuvia tästä niitystä näet kesäisestä jutusta, klik.

Kirjoitan edelleen enemmänkin Sarin joulublogissa klik, nyt vain oli taas vähän asiaa tännekin ; )

torstai 15. joulukuuta 2011

No onkos tullut kevät nyt talven ... ; )

Käväisin tänään 15.12.2011 Helsingissä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Koska Helsingissä majailee pieni kanilauma, niin kasveja on suojattu kanaverkolla. Verkko on ankkuroitu paikalleen harjateräksisillä tukikepeillä. Ja jos katsot kuvaa tarkkaan näet vaaleanpunaisia kukkia...

... näsiät kukkivat !!! Näsiä kukkii yleensä samaa aikaa kuin sinivuokot, eli siis keväällä. Onkohan sinivuokoissakin jo kukkia?!?

Ja mahoniat availivat myös ensimmäisiä nuppujaan. Sekin on kevätkukkija. Mahonian lehdet muuten käyvät hyvin jouluasetelmiin.

Vau... köynnösruusu kukkii vieläkin näin komeasti ! Kyseessä on Rosa `Elmshorn`.
Uskomatonta... ihmeellinen joulukuu !

Ja meillä täällä Nurmijärvellä kohta joet tulvii, niin kuin keväällä... sillä vettä on satanut monta päivää.

Ai niin, itse asiassa menin tuonne Kaisaniemen kasvitieteelliseen kuvaamaan pari kasvia Sarin joulublogiini.... laitan ne sinne ehkäpä lauantaina.
Eli näin joulukuun postailen enemmänkin Sarin joulublogissa, kuten niin monesti olen jo sen kertonut... : )

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Uusi Kuukalenteri on ilmestynyt, jee !

Olette varmasti huomanneet, että pidän tuossa sivupalkissa omaa Kuukalenteria. Eli siinä on hyvät ajankohdat kastelulle, kylvöille, mullanvaihdolle yms, perinnetiedon ja kuunvaiheiden mukaan katsottuna.

Kastelupäivät
Joudun nyt itse oikein terästäytymään kasteluissa, sillä maljaköynnöksissä oli parvekkeella ötököitä. Kun kastelee kasvit "kastele" -päivänä niihin ei tule ötököitä ja entisetkin vähenevät. Ja jos erehtyy kastelemaan "älä kastele" -päivänä, ötökät ilmestyvät kasvehin hyvin herkästi. Olen noudattanut tätä muilla, mutten noilla altakasteluruukkujen kasveilla. Nyt aioin toteuttaa kastelusääntöä myös niille, etenkin kun maljaköynnökset ovat sisällä huoneenlämmössä, missä ötökkäriski on suurempi.

Kuusenkaatopäivät
Esimerkiksi hyvä kuusen kaatoaika ja aika kranssihavujen ottoon on tänä vuonna 26.11.-6.12.2011. Ensi vuonna ajankohta on lähempänä joulua : )
Oikeaan aikaan katkottu havu pitää neulaset paremmin, eivätkä ne kuulemma varise niin herkästi. Tätä minun piti kokeilla viime talvena, mutta unohdin seurata tilannetta. Tai oikeammin kranssit pysyivät hyvänä keväälle..... eli neulaset eivät varisseet. Taisi siis toimia, hih ; )

Tiedot otan Wanhan ajan Kuukalenterista, josta nyt on ilmestynyt ensi vuoden versio. Lisäksi muutaman tiedon otan kuukirjallisuudesta tuohon omaan kalenteriini.
Alla kuva Wanhan ajan Kuukalenterista, mikä on seinäkalenteri. Aika kivasti siihen on merkitty lyhentein eri töille sopivia ajankohtia.

Kansikuva siitä tänä vuonna on nyt tällainen.
Voit ostaa Wanhan ajan Kuukalenteria Puutarha Studion pienestä nettikaupasta, klik.
Tiesittekö, että joulusiivouskin kannattaa ajoittaa oikein, sillä tiettyyn kuunvaiheen aikaan lika irtoaa helpolla... ei tarvitse jynssätä ; )

Sypressit
Joulublogissani on juttu sypresseistä, klik. Tänään kuvasin nämä pikkuiset sypressit, jotka ovat toissa joululta. Ne ovat nuo sinertäväneulasiset alppiruusun lehtien alla. Näet niistä vanhan joulupostauksen tästä.
Eivät ole kasvaneet pihalla ollessaan, oikeastaan ennemminkin pienentyneet. Mutta ovat elossa !

Talvisuojaukset
Kuten kuvasta näkyy, meillä ei ole lunta. Itse asiassa tänään satoi vettä oikein kunnolla. Ensi viikolle on luvattu sitten pakkasia ja sitä lumisadetta....
... siksi nyt onkin laitettu talvisuojaukset ryhmäruusuille ja Endless Summer -hortensioille. Ja kuvan alppiruusulle suojausverkon tukikepit. Suojausverkko laitetaan vasta kevättalvella, mutta nuo tukikepit jo nyt, kun maa on vielä sula ; )
Alppiruusu on kerrassaan ihana talvivihreä kasvi, etenkin näin kun keli on plussan puolella ; )

Ensi viikolla aion istuttaa kukkasipulit ruukkuihin, kellariin...


Mukavaa alkavaa viikkoa ja joulukuun jatkoa kaikille !

Ps. postailen nyt Sarin joulublogissa, klik.