lauantai 30. marraskuuta 2019

Linnunruoan suojahäkki testissä

Kaupallinen yhteistyö - Esvi Ky
Tämä kotimainen Suojahäkki linnunruoalle on tosi hyvä keksintö! Meillä on aikaisemmin ollut lintujen talipallot kanaverkolla suojattuna, mutta tämä korvaa sen virityksen moninkertaisesti. Ja mikä parasta, harakat tai oravat eivät pääse ryöstämään talipötköä.

Esvi:n Suojahäkki linnunruoalle...

Suojahäkki on Esvin omaa tuotekehittelyä ja selvästi laadukas. Sen luvataan kestävän kymmeniä vuosia ruokintakäytössä. Esvi on siis Ikaalisissa toimiva metallialan yritys, joka valmistaa myös niitä huippu käteviä juurikastelijoita, josta olen silloin tällöin kirjoitellut täällä blogissa.

Pakkaus on yllättävän litteä, sillä häkki menee kasaan. Se on helppo vetää auki ja laittaa sivuihin metalliset sidelangat, mitkä pitävät suojahäkin mallissaan. Lisätietoja löytyy Esvin sivuilta.
Suojahäkin sisälle siis ripustetaan lintujen siementanko eli talipötkö. Vaikka orava hyppäisi suojahäkin päälle, niin siementanko ei putoa, sillä se on alaosastaan kiinnitetty kahdella metallipiikillä. Erinomaista tuotekehittelyä!


Alla olevat kuvat otin tänään eli vähän reilu kaksi viikkoa siitä, kun aloitettiin näiden suojahäkkien testaus. Tästä pötköstä on jäljellä enää näin vähän. Ja siinä on edelleen monta lintua samaa aikaa 😊

Jopa pullukat talitiaiset mahtuvat hyvin suojahäkin raoista. Talitiainen onkin suurin tiaisista.

Tänään uusi talipötkö linnuille...

Toisesta Linnunruoan suojahäkistä loppui jo talipötkö ja ostin siihen uuden. Se olikin vähän erilaisempi, sillä siinä ei ole narua tangon sisällä, kuten edellisissä kuvissa. Täytyy vähän vielä selvittää talipötköjen valikoimia. Sillä edelliset ja tämä uusi talipötkö on ostettu ihan ruokakaupasta ja ne oli valmistettu Suomessa. Sain nimittäin vinkin, että linnuille kelpaa parhaiten kotimaiset, ja joitain ulkomaisia ne eivät syö lainkaan.
Uusi postaus niistä kotimaisista verkottomista talipötköistä eli talitangoista Linnuille verkoton talitanko.
 Sinitiaiset lensi heti uuteen pötköön, kun haettiin sisältä saksia. Ei sitten raaskittukaan häiritä lintuja, vaan leikataan vasta illemmalla suojaverkon hassusti töröttävä tupsu pois.

Kuusitiainen - minulle uusi lintu...

Suojahäkit ovat tuoneet pihalle uuden linnun, kuusitiaisen. Tai ehkä aiemmin en vain ole sitä huomannut, sillä se kanaverkkotalipallosysteemi oli kauempana talosta, eikä lintuja oikein erottanut toisistaan. Ensimmäisten kuvien suojahäkki näkyy keittiön ikkunasta ja tämä toinen ulko-ovelta. Nyt lintuja on siis helpompi seurata.

Linnunruoan suojahäkki oksien lähelle...

Miksi tästä toisesta loppui talipötkö aikaisemmin, niin syynä on sen loistava sijainti. Eli se on puun oksien lähellä. Linnut kokeavat sen takia paikan turvallisemmaksi ja pääsevät oksien suojaan, jos haukka lentelee lähistöllä.

Puutarhurin kannattaa ruokkia lintuja...

Pikkulinnut, kuten tiaiset, ovat tärkeitä puutarhurille. Ne nimittäin kesällä syövät kirvoja, pieniä perhostoukkia yms kasveista. Eli auttavat tuholaistorjunnassa. Ja onhan niiden laulu niin suloisen ihanaa keväällä, ja näin talvellakin.


Tämä blogikirjoitus on kaupallista blogiyhteistyötä eli sain pienen rahapalkkion Esvi Ky:ltä.
Iso kiitos heille yhteistyöstä!

Edit - olen saanut paljon kyselyjä, mistä tätä Esvin telinettä voi ostaa. Niitä myy Esvi nettisivuillaan, Kärkkäinen-myymäläketju sekä Lahden Siemen ja Kone. 

Puutarhaterkuin Sari


keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Pihasuunnittelu ja fengshui


Saan välillä hienovaraisia ihmettelyjä, miksi en kirjoita tänne blogiin fengshui pihasuunnitteluista, joita olen tehnyt. Sillä pihat näyttävät tosi upeilta ja ratkaisuista lukijat saisivat hyviä vinkkejä omalle pihalle. On myös pari muuta asiaa, joita puutarhakollegani välillä kummastelevat. Päätin nyt hieman avata asiaa näin "julkisesti".

Pihasuunnittelu ja fengshui...

Aluksikin syy siihen, miksi täällä en esittele fengshui pihasuunnitelmiani on se, että niissä välillä keskustelut menevät hyvin henkilökohtaisiin asioihin, jopa arkoihin aiheisiin. Keskustelut on täysin luottamuksellisia, ja asiakkaiden tulee voida luottaa minuun. Joten siksi en kirjoita niistä täällä.

Toinen suosittu kysymys kuuluu... onko se fengshui pihasuunnitelma, jos vain sijoittaa baguan alueiden mukaisesti eri värisiä kukkia? Vastaus on tietysti ei. Pihan fengshuihin katsotaan myös erilaiset muodot ja niiden sijoittelu yms, fengshuikompassin tiedoilla. Eli vähän enemmän pitää perehtyä, jotta voi puhua fengshui pihasuunnitelmasta.
Ei siis riitä, että laittaa ekan kuvan nukkapähkämöä etelään tai punaisia ruusuja itään.

Perusasiat pihalla oltava kunnossa...

Hyvää fengshuita on se, että pihalla on perusasiat kunnossa. Eli pihan tilanjako, kulkureitit, näkösuojat, hyötykasvit, koristekasvit yms on valittu ja mitoitettu oikein. Vain siten piha pysyy pitkään kauniina ja helppohoitoisena. Eikä kasveja tarvitse siirrellä tai uusia.

Huonosti voivat tai väärin hoidetut kasvit näyttävät rumilta. Ovat siis huonoa fengshuita, ja vievät mieltä alaspäin. Eli perusasiat oltava kunnossa.
Onko sitten hyvin suunniteltu piha fengshuipiha? Ja vastaus tähänkin on ei. Siitä puuttuu se elementtien ja muotojen yms tarkempi sijoittelu fengshuikompassin mukaan. Eli tarvitaan hyvää pihan perussuunnittelua ja fengshuitietoa - yhdessä.

Postaussarja vanhan pihan kunnostuksesta...

Se postaussarja siirtyi Pihalla ja terassilla -blogiin, koska täällä Kukkiva Joulukalenteri vie koko joulukuun. 

Pihan tyyli mietinnässä -postaus aloitti jo postaussarjan, jossa seurataan vanhan pihan kunnostusta. Ja se alkaa tietysti konkreettisesta suunnittelusta. Joka viikko on tulossa uusi postaus, mikäli ei tule yllätyksiä. Niitä voi nimittäin tulla, kun samalla asukkaat remontoivat vanhaa päärakennusta. Ja tietysti pidämme joulutauon.

Tavoitteena on siis saada pihasuunnitelma valmiiksi toukokuun alkuun. He tekevät suunnittelua osaksi itse, Sarin pihasuunnittelukurssin avulla. Sovimme, että autan heitä suunnittelussa, niin saan kirjoittaa tästä projektista blogiin. Verkkokurssi on Puutarha Studion eli yritykseni. 

Myös fengshuita vanhaan pihapiiriin...

Postaussarjan pihalla huomioidaan myös fengshui ja todennäköisesti kirjoitan siitä tänne jossain vaiheessa. Sain siihen asukkailta luvan.

Jos teillä on nyt mielessä jotain tiettyä aihetta tai ongelmaa liittyen fengshuihin tai vanhan pihan kunnostukseen, niin laittaa kommenttia. Koetan huomioida niitä sarjan aiheissa 😊 


Terkuin Sari

sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Jouluruusu vanhassa korissa

Blogiyhteistyö - Huiskula
Suloinen pieni jouluruusu on kuin tehty tähän vanhaan koriin. Se on täydellisen kokoinen ja väritys sopii hyvin yhteen korin ruskan sävyn kanssa. Samalla siitä tuli tosi helppo ja yksinkertainen asetelma sivupöydälle.

Jouluruusun herkän kaunis kukka...

Pidän jouluruusun herkän näköisistä kukista ja jo yksikin avautunut kukka, tekee siitä tosi kauniin. Samoin sen nuput ovat viehättäviä pallukoita eri korkeudella. Siis tosi upea kukka ja suuri suosikkini joulukukista, amaryllisten ohella.


Jouluruusuasetelma viherkasveilla...

Jouluruusukorin viereen laitoin matalan korin, jossa on viherkasveja aluslautasineen. Niitä ei siis istutettu koriin, koska tämä asetelma ei ole kuin ehkä viikon verran tässä. Ensi sunnuntaina on jo eka adventti ja tähän tulee adventtikynttiläasetelma. Samalla alkaakin se Kukkiva Joulukalenteri täällä blogissa 😊


Korien takana on korokiat eli ns. kummituspuut. Matalassa korissa on pienilehtinen lankaköynnös ja itulehti, jolla on erikoisen väriset lehdet. Se on siis tulilatvan sukulainen.

Sain jouluruusun ja itulehden Huiskulasta. Kiitos siitä heille!


Jouluruusun hoito-ohjeet...

Jouluruusu on helppo joulukukka. Multaa kastellaan, kun mullan pinta on kevyesti kuivahtanut. Kukat kestävät pidempään viileässä, ja lakastuvat nopeasti patterin tai muun lämmönlähteen vieressä. Kun ei ole pakkasta, niin jouluruusua voi pitää parvekkeella tai terassilla vaikka öisin. Sillä viileämmässä säilyttäminen pidentää kukkien kestoa.
Lisää jouluruusujen hoidosta ja säilytyksestä.

Lisää postauksia jouluruusuista...


Terkuin Sari

perjantai 22. marraskuuta 2019

Mittaa pihalta oleelliset - helpottaa pihasuunnittelua

Nyt kannattaa ottaa mittoja pihalta, niin talven aikana on helpompaa tehdä pihasuunnittelua. Onneksi vielä suurimmassa osassa Suomea ei ole lunta, joten mittailun ehtii hyvin tehdä vaikkapa heti viikonloppuna. Ainakin meille on luvattu aurinkoista säätä, aivan kuin tilauksesta 😊

Miksi mitat on niin tärkeitä...

Ilman mittoja suunnitelmasta tulee epäluotettava. Suunnittelun ideana on se, että saadaan paperille piirrettyä alueesta suunnitelmaa, joka helpottaa itse toteutusta. Suunnitelmasta on myös kätevä laskea kasvien määrät ja materiaalien tarve. Se myös varmistaa, että lopputuloksesta tulee toimiva, eikä heti tarvitse tehdä muutoksia.

Eli mittaa pihalta oleelliset asiat...

Näitä oleellisia on tietysti puiden ja pensaiden paikat sekä kaikki, mikä jää suunniteltavalle alueelle. Alla kuva siitä pihasta, josta kerroin viime postauksessa. Aloitamme kohta sen suunnittelua, joten mittasimme sieltä jo vanhojen puiden paikkoja, pihatietä sekä isojen kivien paikat. Tästä enemmän ensi viikolla.

Iso piha vaatii pidemmät mitat ja pienen pihan saa mitattua vaikka tavallisella rullamitalla.

Samalla kun mittaa pihaa, niin voi miettiä mitä jätetään ja mitä poistetaan. Komeamaksaruohot on niin helppoja ja komeita syyskukkijoita, että ne varmastikin saavat jäädä.

Kaikkea ei kannata mitata...

Kaikki ne puut, pensaat ja muut asiat, jotka tullaan poistamaan, voi jättää mittaamatta. Säästyy aikaa muuhun. Tällä pihalla rusakko oli käynyt syömässä yhden pienikokoisen omenapuun rungosta kuorta. Aika todennäköisesti sitä on syöty vieläkin enemmän mittailujemme jälkeen, joten tätä puuta ei kannata säilyttää.

Eli olettehan muistaneet suojata nuoret hedelmäpuut ja vastaavat rusakoiden herkut. Siitä lisää Omenapuiden talvisuojaus nyt! -postauksessa.

Tulossa pihasuunnittelukurssille...

Tämä on myös vinkkinä teille, jotka olette aloittamassa Sarin pihasuunnittelukurssia verkossa vasta alkuvuodesta. Pihaa kannattaa mitata nyt, ennen kuin sataa lumet, ainakin karkeasti isot asiat. Helpot mittausohjeet löytyvät kurssin materiaaleista. 

Aurinkoista viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Joulukalenteri ja muita kuulumisia

Sarin Kukkiva Joulukalenteri on tänäkin vuonna täällä blogissa. Sen alkuun on enää puolitoista viikkoa, uskomatonta. Ei voi kun ihmetellä, miten nopeasti marraskuu on mennyt. Tämä syksy on myös tuonut kivan projektin mukanaan ja se liittyy tähän kuvaan.

Joulukalenteri alkaa kohta...

Olen innoissani jo marraskuun alusta asti valmistellut joulukalenteria. Joulun tunnelma ja ihanat joulukukat ovat niin sykähdyttäviä. Ja kuulun vahvasti niihin onnellisiin, joiden koti alkaa näyttää jouluiselta jo marraskuussa. Ehkä siksikin innostun niin blogin Kukkivasta Joulukalenterista 😊


Tuttuun tapaan siellä tulee olemaan taas adventtikynttilät, joka adventti uusin koristein. 

Ja sitten siellä on aivan varmasti suosikki joulukukkani amaryllis eli ritarinkukka sekä jouluruusu. Kuvassa upea ja miedosti tuoksuva kerrottu valkoinen amaryllis. Varmistinkin jo, että meidän torikukkamyyjälle on tulossa näitä myyntiin, jee!

Muutoksia suunnitelmiin...

Suunnittelin siis joulukalenteria jo aika pitkällekin. Yllättäen joudun nyt jättämään ne suunnitelmat jollekin toiselle joululle ja tekemään tänä vuonna kalenterin ikään kuin ex tempore. Siitä tulee tosi jännää, ja oikeastaan olen vielä enemmän innoissani. Toisaalta välillä hieman hirvittää, keksinkö uutta kivaa joka päivälle.
Nimittäin joulukuulle minulle tulikin pari muuta isoa projektia, jotka vievät vapaa-ajasta ison osan. Kerron ehkä joskus keväämmällä niistä lisää.


Kiva projekti alkamassa...

Kolmas ihana projekti alkaa joulun jälkeen eli alan kirjoittaa vanhan pihan kunnostuksesta. Siitä juttusarjasta saa ideoita ja vinkkejä myös uudellekin pihalla. Kerron siitä enemmän viimeistään ensi viikolla. Aihe on tosi herkullinen! Ja eka kuva liittyy siihen pihaan 😊

Jouluisin terveisin Sari


sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Puutarhurin kotivara

Tässä "puutarhurin kotivara" eli miten olemme varautuneet poikkeustilanteisiin. Koska puutarhakauppaa ei ole lähiseudulla ja muistakin syistä, olemme tottuneet ennakoimaan ja pitämään puutarhurin kotivaraa.

Tämä postaus kuuluu bloggaajien #kotivarahaasteeseen, johon osallistuu hyvinkin erilaisia blogeja. Ne ja kotivaran virallinen määritelmä löytyvät postauksen lopusta.

Siemenvarasto kevääksi ja versotukseen...

Tammi-helmikuun esikasvatuskylvöihin ostan siemenet yleensä jo kesällä tai viimeistään syksyllä. Vuoden alussa niitä voi olla vaikea löytää kaupoista. Muutenkin pidän pientä siemenvarastoa, jos vaikka ei pääsekään käymään myymälässä tai nettikaupasta tilaus kestäisi liian kauan. Eli säästän kaikki vajaat siemenpussit, sillä harvoin tulee kylvettyä pussin kaikkia siemeniä.
Siemenvarastossa on myös versotukseen sopivia siemeniä, joista saa vihreää syötävää aika nopeastikin ihan ikkunalla. Siis jos tulisi poikkeustilanne, ettei pääsisi lainkaan kauppaan.

Ruukkuvarasto...

Kevään esikasvatukseen sopivat ruukut katson jo näin syksyllä valmiiksi ruukkuvarastostamme. Sieltä löytyy erikokoisia pestyjä ruukkuja, joihin voi kylvää tai istuttaa vaikka sammalnapeissa kasvatetut taimet. Tämä on myös ekologinen tapa toimia, sillä uusia ruukkuja ei tarvitse ostaa. Ruukut ovat siis kerääntyneet ostotaimista.

Kylvömulta kevään esikasvatuksiin..

Myymälöistä on myös välillä vaikea löytää kylvömultaa tammi-helmikuussa aikaisiin kylvöihin, joten varaan aina mullatkin valmiiksi jo syksyllä. Ensi keväänä aion kylvää 100% sammalkasvualustaan, ja säkki sekä sammalnapit odottavat jo valmiina.
Kuvassa näkyy myös vihreä sumutinpullo, jossa on luomuviljelyyn hyväksyttyä hyönteisten torjunta-ainetta. Se on tärkeä puutarhurin kotivara! Nimittäin ötökät ilmestyvät kasveihin aina yllättäen ja silloin pitäisi sumuttaa ne heti jollain torjunta-aineella. 
Samalla tavalla varaan kasvien lannoitteet ajoissa valmiiksi, niin ei tule kiirettä 😊

Kaivon vesi tärkeä kotivara...

Meillä on säilytetty vanhat pihakaivot, joista saa pihan kasteluun veden. Se on ollut tosi loistava ratkaisu, vaikkakin sateettomina kesinä vesi vähenee myös kaivoista. 
Kaivot on siitäkin hyvä kotivara, että jos kunnallistekniikan vesi katkeaa pitkäksi aikaa, niin näistä kaivoista voi ottaa vettä talvellakin. Toki vesi kannattaisi silloin keittää varmuuden vuoksi, jos sitä aikoo juoda.

Maa-artisokat meillä kotivarana...

Mikäli tulisi poikkeustilanne, että ruokaa ei saisi kaupoista, niin pihalta voi silloin kaivaa maa-artisokkaa. Sitä nimittäin on monta neliötä. Toki talvella kaivaminen olisi hieman haasteellista, mutta silloin voi onneksi kellarista ottaa perunaa 😀

 Maa-artisokalla on muuten kauniit kukat.  Tämä on meillä siis todellakin kotivara-kasvina, ja koristekasvina.

Oma multatehdas eli kompostit...

Meillä on aina multaa ihan omasta takaa, joten sitä ei tarvitse ostaa. Se on tosi kätevää, kun sitä on aina saatavilla. Kuva alla puutarhakompostista keväällä.
Ja jos jäteastioiden tyhjennykset eivät toimisi, niin meillä astia ei alkaisi haista, koska biojäte viedään biokompostoriin. Muutenkin jätettä tulee tosi vähän ja tyhjennyskatkokset eivät haittaa.

Mitä kotivara tarkoittaa...

"Kotivara on osa omatoimista varautumista. Arjen häiriötilanteista selviää helpommin, kun kotona on kotivaraa. Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäistarvikkeita hieman yli päivittäisen tarpeen, ja lisäksi muutamia kaiken varalta tarvittavia tarvikkeita. Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään viikoksi" - SPEK eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Kotivarahaasteeseen osallistuneet blogit...


Puutarhaterkuin Sari

perjantai 15. marraskuuta 2019

Illakko - tuoksuva perinnekasvi

Illakko on vanha perinnekasvi, joka tuoksuu iltaisin niin hyvälle. Sillä on myös herkän kauniit kukat ja muhkeat kukkatertut. Sen voi helposti sekoittaa syysleimuun... paitsi, että se kukkii kesäkuussa. Syysleimu taasen kukkii loppukesällä 😊

Illakko - kaksivuotinen perenna...

Illakko tai viralliselta nimeltään tarhaillakko (Hesperis matronalis) on kaksivuotinen perenna. Tosin  läpäisevässä maassa se saattaa olla monivuotinen. Nämä meidän illakot, joista kuvat on, näyttäisivät kasvavan samoista taimimättäistä eli ovat talvehtineet hyvin.

Onneksi illakot tekevät paljon siemeniä eli ei haittaa, vaikka ne eivät talvehdi kukkimisen jälkeen. Illakko ei leviä ongelmallisen paljon, sillä siemen ei oikein idä heinikon seassa vaan vaatii paljasta mullanpintaa itääkseen.
Niin ja jos et tiedä, niin kaksivuotinen tarkoittaa sitä, että ekana vuotena siemenestä kasvaa lehtimätäs ja toisena kesänä taimi sitten kukkii.
Tarhaillakot kasvavat meillä lähes metrin korkuisiksi. Kuivassa maassa ne voivat jäädä matalammiksikin.



Illakko kukkaniityllä...

Meillä on rehevää kukkaniittyä, johon olemme myös vieneet näitä illakon siemeniä. Näyttävät sielläkin hyvin pärjäävän. Kuvassa illakon kanssa kukkii sininen vuorikaunokki.

Hyvä perhoskasvina...

Illakon sanotaan olevan hyvä perhoskasvi. En itse muista nähneeni siinä perhosia, ja kuulemma illakon kukkia suosivatkin yöperhoset ja kiitäjät. Harvemmin sitä tulee kukkia tutkittua yöllä, vaikka tuoksu onkin ihana 😊

Perinnekasvit on helppoja...

Tarhaillakot viihtyvät auringosta puolivarjoon, hyvin monenlaisissa maissa. Ravinteikkaassa maassa kasvu on rehevämpää ja ravinneköyhässä maassa heikompaa. Eli tosi helppo kasvi, kuten perinnekasvit yleensäkin.

Illakko on vanha rohtokasvi jo 1700-luvulta. Nykyään sitä näkee edelleen vanhoilla pihoilla ja huviloiden lähistössä. Onneksi kotimaista vanhaa tarhaillakon kantaa on vielä saatavana siemeninä esim. Maatiainen ry:ltä.


Blogijuttuja perinnekasveista...

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari 

keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Viherkasvien kastelu kuun mukaan

Viherkasvien ja sisäkukkien kastelu kannattaa aina ajoittaa kuun mukaan, sekä tietysti kasvin tarpeen mukaan. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on itse asiassa helppoa. Ja se jopa rytmittää selkeämmin kastelun. Kuun mukaan kastelemisesta saan jatkuvasti lukijoilta palautetta ja kiitosta siitä, että kastelurytmillä kasvit ovat alkaneet voida entistä paremmin 😊

Viherkasvien kastelu Kastelupäivinä...

Suurimmalle osalle viherkasveja ja sisäkukkia riittää noin kerran viikossa kastelu. Ne kastellaan silloin Kastelupäivinä, jonain niistä.
Nämä Kastelupäivät löytyvät tämän blogin sivulta Kastelupäivät ja kuu. Jos katsot tätä puhelimella, niin se löytyy ylävalikosta sivulta Kastelupäivät. Toki ne on myös merkittynä Wanhan ajan Kuukalenteriin /Yläkuu kustannus.


Huonoimmat päivät kasteluun Älä kastele -päivät...

Niin sanotut Älä kastele -päivät ovat huonoja kasteluun. Silloin jos kastelee kasvit, niihin tulee herkemmin ötököitä. Muutenkin kasvit eivät näyttäisi voivan niin hyvin kuin kastelupäivinä kastellut.
Nämäkin päivät on merkittynä blogin Pienessä kuukalenterissa.

Jos kerran viikossa ei riitä...

Kun kasvien multa tuntuu kuivuvan liikaa ja kasvin lehdet alkavat nuokkua kastelujen välillä, on syytä kastella useammin. Silloinkin kastelu ajoitetaan kuun mukaan eli kastellaan ennen Älä kastele -päiviä. Näin tämä toinen kastelukerta osuu suurin piirtein Kastelupäivien puoleen väliin.

Eli tänään 13.11.2019 kannattaa kastella jo vettä kaipaavat kasvit, sillä huomenna ja ylihuomenna on Älä kastele -päivät. Vasta lauantaina ja sunnuntaina on varsinaiset Kastelupäivät.


Kuvan viirivehkaakin piti kastella pari kertaa viikossa, sillä multa kuivui nopeasti lämpimässä asuinhuoneessa ja lähellä patteria.

Ikkunalla talvetettavat pelargonit kastelen samoin eli pari kertaa viikossa. Nimittäin niiden multa kuivuu nopeasti, koska ikkunalaudan alla on patteri ja niillä on saviruukut.

Lisää kasteluohjeita ja paljon muuta spesiaalimpaa kuun mukaan ajoittamista löytyy Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.

Kastelusta muistutan Facebookissa...

Näistä Kastelupäivistä muistuttelen aina Puutarha Studion facebook sivulla. Eli jos tuntuu siltä, että kaipaat pienen muistuttamisen, niin seuraa ja tykkää sivusta 😊

Muita postauksia viherkasveista...


Olisi kiva kuulla teidän kokemuksia kuun mukaan kastelusta. Onko se toiminut hyvin vai onko siinä jokin hankalaa? Vai eikö se toimi alkuunkaan?

Syysterkuin Sari


lauantai 9. marraskuuta 2019

Jouluruusu ja muita pihakuulumisia

Jouluruusuissa näyttää olevan jo pienet nuput tulossa. Toivottavasti tämä lämmin jakso ei kestä kauaa, jotta nuput pysyvät pieninä. Nimittäin siten ne säilyvät parhaiten ensi kevääseen. Emme tee näille jouluruusuille lainkaan talvisuojauksia, koska niin ne näyttävät pärjäävän parhaiten vaihtelevissa talvisäissä.

Kasvimaalla ja perunamaalla...

Kasvimaalta rusakot olivat syöneet viimeiset mangoldin lehdet. Nyt sitten päästään siistimään kasvimaakin. Meidän kun on pakko putsata mullan pinnalta kaikki maatuva jäte, niiden espanjansiruetanoiden takia.

Perunamaa ehdittiin jo kääntää lapiolla. Maassa on seassa savea, joten maan kääntö on hyvä tehdä näin syksyllä. Ihan reunassa kasvoi unikkoja ja muita yksivuotisia. Ne on jätetty toistaiseksi paikalleen. Nyt kun tuli lämmin jakso, niin ehkä käännetään sekin kaistale tai sitten kokeeksi jätetään noin.

Daaliat turvelaatikoihin...

Vasta tällä viikolla laitettiin daalian juurakot talvisäilöön. Juurakot on olleet jo aika pitkään "kellarin" lattialla kuivumassa. Ne eivät kuivu liian korpuiksi, koska tilassa on tosi viileää ja ilmankosteus on suht korkea.
Laatikoiden ja ämpärien pohjalle laitettiin perusturvetta, jota ei ole lannoitettu eikä kalkittu. Sillä myös peitettiin juurakot. Perusturve pitää ne hyvässä kunnossa eli imee liikakosteuden ja toisaalta jos on liian kuivaa, niin se pitää mukulat napakoina. Siitä kirjoittelinkin Daalian istutus, ja talvisäilytys -postauksessa.
Laatikot vietiin pinoon varsinaiseen kellariin, jossa on muitakin juurakoita ja mukuloita talvisäilytyksessä.
Kuvassa näkyy myös talvisuojaturvesäkki eli Puutarhan talvisuoja. Se on tarkoitettu puupionille ja aroille ruusuille. 


Puupionin ja arkojen ruusujen suojaus tehdään vasta silloin, kun talvi saapuu eli kun maan pinta jäätyy. Yleensä se on täällä eteläisessä Suomessa vasta joulukuussa.
Siitäkin olen kirjoitellut aiemmin eli Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella.

Ruukkuperennat istutettu maahan...

Nämä ruukuista maahan istutetut heinät ovat vieläkin niin kauniita. Toivottavasti rusakot tai metsäkauriit eivät käy syömässä niitä. Ei kuitenkaan viitsitä suojata niitä verkolla. Sen sijaan metallihäkkyrän sisällä on pieni marjakuusen taimi suojassa. Kauriit kun syövät niin mielellään juuri marjakuusen oksia. Häkkyrä on ollut taimen päällä melkein läpi vuoden, varmuuden vuoksi 😊

Piha on nyt syyssiivottu siihen malliin, että talvi saa tulla. Tosin sääennuste ei sitä lupaa ainakaan viikkoon. Eli vielä ehtisi vähän siistiä jostain kohtaa... ja ehkä pääsen vielä haravoimaankin, jee!

Syysterkuin Sari

keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Kokemuksia Biolan Sammalnapeista ja Pienoiskasvihuoneesta

Blogiyhteistyö - Biolan
Testasin Biolanin Sammalnappeja ja Pienoiskasvihuonetta jo keväällä. Kokemuksesta voin sanoa, että ne ovat tosi helppoja aloittelijoillekin. Ja mikä parasta, erittäin ekologisia, sillä sammalnapit ovat 100% kotimaista rahkasammalta ja ne on tehty Suomessa.

Biolan Pienoiskasvihuone, siemeniä ja vettä....

Kasvatus Pienoiskasvihuoneessa on helppoa. Eli läpinäkyvä kansi otetaan pois ja ohjeen mukaan 4-4,5dl vettä kaadetaan nappien väleihin kouruun. Sen jälkeen odotetaan noin 2 minuuttia, niin sammalnapit turpoavat. Siemen tai pistokas painetaan sammalnapin keskelle ja kansi asetetaan paikalleen - pienoiskasvihuone on valmis siirrettäväksi ikkunalle. 
Siis tarvitaan vain vettä, siemeniä ja ikkunalauta, Pienoiskasvihuoneen lisäksi.

Pienoiskasvihuoneeseen on myytävänä myös erikseen Sammalnappeja, joten Pienoiskasvihuonetta ei tarvitse ostaa joka kerta. Sammalnapit ovat täysin käyttövalmiita eli ne on kalkittu ja lannoitettu. Ylimmässä kuvassa näkyikin myyntipakkaukset. Ne ovat Biolanin tämän syksyn uutuuksia ja tulossa myymälöihin.

Taimien siirto ruukkuun...

Testailin siis keväällä näitä Sammalnappeja. Testimielessä siirsin lusikan avulla pienen taimen, jotta näen juurten tilanteen. Juuret oli vielä niin pienet, etteivät ne pitäneet sammalnappia koossa. Kuten kuvistakin näkee, näissä napeissa ei ole mitään kangasta pitämässä sitä koossa, vaan ne todellakin ovat täyttä rahkasammalta.
Eli kannattaa antaa taimien kasvaa rauhassa, ennen kuin siirtää ne isompaan ruukkuun 😊

Nämä minimunakoison taimet otin myös lusikan avulla kasvihuoneen pohjasta pois. Niillä oli hyvät juuret ja sammalnappi pysyi hyvin koossa. Versotkin olivat jo kasvaneet sen verran isoiksi, että oli aika istuttaa ne omiin ruukkuihin.

Testimielessä annoin osan pelargoneista kasvaa sammalnapeissa pidempään. Näyttivät viihtyvän hyvin, sillä juuristo oli kasvanut todella vahvaksi, myös niihin kohtiin, joista oli taimet jo aiemmin siirretty pois. Tämäkin vain vahvisti sitä tuntumaa, että pelargonit ja muutkin kasvit kasvavat hyvin 100% sammaleessa.

Jos nyt joku miettii, miten edelliset taimet saa istutettua omiin ruukkuihinsa, niin ne vain rohkeasti irrotettiin toisistaan. Eli otettiin taimien juuripaakuista tukeva ote ja vedettiin taimet erilleen. Tämän jälkeen ne istutettiin bioruukkuihin Biolanin Kasvusammaleeseen, jonka olin esikostuttanut.

Pelargonit jatkoivat kasvua Kasvusammaleessa...

Pelargonit olivat kesän parvekkeella ja niitä lannoitettiin viikoittain sekä kasteltiin. Nyt ruukut ovat asuinhuoneen hyvin valoisalla ikkunalla. Osa niistä kukkii vieläkin.
Pelargonit on niin helppoja ja varmoja, että niitä on tullut kylvettyä siemenistä jo monena vuotena. Ja niistä löytyy myös paljon juttuja täältä blogista. 

Sammal on ehkä paras kasvualusta...

Rahkasammalen etuina on sen ilmavuus ja rakenne, joka sitoo vettä itseensä samalla sitä kasveille luovuttaen. Eli sammalkasvualusta ei kuivu niin nopeasti vaan kasvi pärjää pidempään, vaikka kastelu hieman unohtuisi. Lisäksi sammal estää erilaisten homeiden kasvua, mikä on etu mm. siemenkylvöissä.
Nykyään kylvän siemenet aina sammalkasvualustaan, sillä siemenet tuntuvat itävän siinä parhaiten. Ehkäpä juuri sen takia, että sammaleessa siemen ei kuivu niin herkästi kuin mullassa. Sillä jos siemen kuivuu itämisvaiheessa, se kuolee eikä lähde kasvuun.

Kotimainen rahkasammal...

Näissä Biolanin sammaltuotteissa käytetään rahkasammalta, jota otetaan kevyesti suon pinnalta erikoiskoneella. Sitä otetaan vain kitusoilta eli niiltä soilta, mitkä eivät enää ole luonnontilassa. Sammalta voi ottaa taas uudelleen 25-30 vuoden kuluttua eli sammal on nopeasti uusiutuva luonnonvara. Siksi niin ekologinen.

Malttamattomasti sitä jo odottelee tammikuuta ja kevään ensimmäisiä siementen kylvöjä 😊

Sain Biolan Pienoiskasvihuoneen ja  Biolan Sammalnapit testaukseen Biolanilta. Oli kyllä jännä päästä testaamaan näitä. Kiitos siitä Biolanille!


Puutarhaterkuin Sari