keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Perhosia ja pörriäisiä syyskuussa

Vasta näin syyskuussa meilläpäin on näkynyt perhosia ja niistäkin vain muutamia amiraaliperhosia. Joten niistä on nyt pakko tehdä blogijuttu, jotta myöhemmin muistaa tämän erikoisen vuoden. Sen sijaan onneksi pörriäisiä on ollut ihan normaalisti. Onkin jännä nähdä, mikä tilanne on ensi kesänä.

Syyssyrikkä eli Buddleja paras perhoskasvi...

Loppukesän sateet saivat tämän vanhan syyssyrikän tekemään muhkeat kukkatertut. Yleensä, kun se kukkii näin komeasti, kukissa on paljon erilaisia perhosia. Ja nyt siis vain yksi amiraaliperhonen. Syy tähän perhoskatoon on kuulemma touko-kesäkuun eli kahden kuukauden sateeton ja kuuma jakso.

Vanhasta Syyssyrikkä on paras perhoskasvi -postauksesta näkee hyvin, miten hyvä perhosmagneetti tämä syrikkä on normaalisti.

Vanhat daaliat kimalaisten suosiossa...

Nämä meidän vanhat oranssit daaliat on kimalaisten sekä myös perhosten suosiossa. Tänä vuonna siis vain kimalaisten ja muiden pörriäisten. Kukissa käy aikamoinen surina, kun on tyyni ja aurinkoinen hetki. Näitä pörheitä kimalaisia näyttää olevan eri kokoisia ja vähän eri värityksellä, mitä harvemmin tulee edes huomattua.Pörriäisiä vielä syyskuussa kukkivissa...

Meillä on joka kesä kasvamassa myös näitä varmoja ja helppoja kehäkukkia, sillä näin syyskuussa niissä näkee paljon pörriäisiä. Todennäköisesti ne kukkivat vielä reilusti lokakuun puolella, sillä pitkä sääennuste ei lupaa yöpakkasia.

Monivuotiset asterit näyttävät myös houkuttavan erilaisia pörriäisiä. Ne kuten kehäkukatkin ovat lisäksi hyviä perhoskasveja. Meillä on kolmea erilaista parhaillaan kukkivaa asteria, jotta perhosille ja pörriäisille on kukkia syksylläkin. Asterit nimittäin kestävät hyvin pienet yöpakkaset.
Tässä kuvassa on matalampi asteri kukassa ja laitoin juuri instaan kuvat korkeammasta asterista, jonka nuput on hauskat tupsukat.


Puutarhaterveisin Sariperjantai 15. syyskuuta 2023

Vanhan ajan kriinumi kukkii

Tämä vanhan ajan kriinumi tai oikeastaan skriinumi, kukkii nyt parhaillaan pihalla. Olen saanut sen alun yhdeltä asiakkaalta, jonka suvussa se on kulkenut muinoin Pietarista asti. He siis kutsuvat tätä skriinumiksi. Tämä on oikea aarre, koska se on vanhaa alkuperää. Lisäksi kukissa on aivan huumaavan ihana tuoksu.


Kriinumi on vanhan ajan huonekasvi...

Kriinumeja on ollut meillä Suomessa jo 1800-luvun alkupuoliskolla säätyläisten kodeissa huonekasveina. Sitä on kutsuttu myös saaroninliljaksi. Ennen todennäköisesti yleisin oli vaaleanpunertavakukkainen kapmaankriinumi (Crinum moorei). Sille sopii pitkä talvisäilytys viileässä kellarimaisessa tilassa. Tämä meidän skriinumi on todennäköisesti kapmaankriinumin valkoinen muoto.

Tämä on ollut koko kesän ulkona. Ensin se oli puolivarjossa ja kun sen sipulista kasvoi kukkavarsi nuppuineen, siirsimme ruukun aurinkoisemmalle paikalle. Näin se ehtii kukkia hyvin ulkona ennen pakkasia. 
Jos kuitenkin sääennuste lupailee yöpakkasia, niin ruukku siirretään sitä ennen sisälle. Kukissa on niin vahva tuoksu, että kaikki eivät sitä kestä sisällä. Näin ulkona tuoksu ei onneksi haittaa ketään.

Tältä skriinumi näytti 10 vuotta sitten...

Kymmenen vuotta sitten, kun sain tämän alun, se oli sen kesän parvekkeella suojassa sateilta. Kastelin sitä huolellisemmin, joten sen lehdet olivat silloin "paremman" näköiset. Kukkavarteen tuli selvästi vähemmän kukkia.

Kriinumi on talvetettava sipulikasvi...

Tämä kuva on toukokuun lopulta, kun jaoimme osan kriinumeista ja istutimme muutaman ylimääräisen sipulin perennaniitylle. Sen sipuli istutetaan myös ruukkuun näin eli sipulin yläosa on mullanpinnan yläpuolella. Sipuleissa on hauskat varret, joista sitten kasvaa pitkät lehdet. Kukkavarsi kasvaa alempaa sipulista.

Nykyään näkee myynnissä tarhakriinumeja (Crinum x powellii), joiden kukat on vahvan vaaleanpunaiset. Hoito ja talvisäilytys on niillä hyvin samanlainen kuin tällä kapmaankriinumillakin

Kriinumin hoito ja talvisäilytys...

Keväällä ruukusta uusitaan pintamulta ja aloitetaan kastelu. Me olemme vieneet ruukut ulos melkein puolivarjoon heti, kun yöpakkaset on ohi. Niille kylläkin suositellaan aurinkoista paikkaa. Keväällä myös lannoitamme lannoiterakeilla. Kesällä joskus kastellaan, mutta multa saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Tällä hoidolla kuvien kriinumi on kukkinut joka vuosi syyskuussa.

Syksyllä ennen pakkasia, siirrämme ruukut kellariin. Multa ei saa olla silloin liian märkää. Viimeistään siinä vaiheessa lehdet alkavat lakastua ja multaa ei sen takia kastella lainkaan. Ne siis siirtyvät talvilepoon.
Joissain lähteissä mainitaan, että kapmaan- ja tarhakriinumi vaatisi noin 3 kuukauden lepojakson viileässä 5-10 asteen lämpötilassa.

Kriinumeille vaihdetaan ruukun multa 3-5 vuoden välein ja samalla voi irrottaa sivusipulit omiin ruukkuihin. Niillä on isot juuret ja sen takia ruukunkin on hyvä olla iso ja ei haittaa, vaikka ruukku on täynnä juuria. Näin se on selvästi meidänkin kriinumilla.

Oikeastaan välillä unohdamme kriinumit. Kerran muutama ruukku oli jäänyt jasmikkeen oksien alle ja vasta myöhemmin kesällä huomasimme ne, kun niiden leveät lehdet pilkottivat jasmikkeiden oksien seasta. Meillä nämä ovat siis tosi helppohoitoisia. Niitä on useammassa ruukussa, sillä kriinumit tekevät sivusipuleita. 


Lisää vanhan ajan huonekasveja...


Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään kriinumia? Valkoista tai vaaleanpunaista?


Puutarhaterveisin Sari

keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Siro kasvitieteellinen tulppaani - italiantulppaani

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä siro kasvitieteellinen tulppaani nimeltään italiantulppaani tuli toukokuun kuvissa esille, kun suunnittelin tässä uusia sipulikukkaistutuksia. Toukokuussa se kukki tosi siroin ja veikein kukin. Kuvasta ei uskoisi, että näillä on aika isot kukat. Kasvitieteelliset eli vähän jalostetut tulppaanit yllättävät välillä ihanasti, kuten nämä italiantulppaanit. Siksi ne kuuluvatkin suosikkeihini sekä sen takia, että ne ovat pitkäiäisiä ja osa niistä myös lisääntyy pihalla.


Siro ja kapealehtinen kasvitieteellinen tulppaani...

Aika monella kasvitieteellisellä tulppaanilla on hyvin kapeat lehdet, verrattuna niihin tavallisiin tulppaaneihin, joita eniten näkyy pihoilla.
Olen huomannut nyt useana keväänä, että peurat ja metsäkauriit eivät ole syöneet kapealehtisiä tulppaaneja lainkaan. Ehkä ne eivät niin huomaan näitä kapealehtisiä tulppaaneja tai sitten näissä on niille liian vähän syötävää.
Italiantulppaanin lehdet ovat hieman harmahtavan vihreät ja kapeat. Etualan raidalliset lehdet kuuluvat krookuksille.

Kaksivärinen italiantulppaani Tulipa clusiana...

Näiden italiantulppaanien terälehdissä on punaista ja vaalean kellertävää. Pilvisenä päivänä kukka on näin supussa

Ja aurinkoisena päivänä kukka aukeaa täysin auki. Äkkiseltään se näyttääkin täysin eri tulppaanilta.

Nämä italiantulppaanit ovat keltaisia, kun ne aurinkoisena päivänä ovat täysin auenneet. Kun pilvet peittivät auringon, kukat menivät taas suppuun. 
On myös muita italiantulppaaneja, joiden kukan väri on valko-punainen.

Italiantulppaanin kasvupaikka...

Italiantulppaani (Tulipa clusiana) viihtyy auringossa ja maan on syytä olla hyvin läpäisevää. Hiekkapitoinen maa on niille hyvä, kuten monille muillekin kasvitieteellisille tulppaaneille. Lisäksi nämä ja muutkin tulppaanit viihtyvät kohdassa, mikä kesällä on kuiva.
Italiantulppaanit voivat viihtyessään lisääntyä sivusipuleista tai siemenistä. 

Tulppaanin sipuleita ei ole hyvä istuttaa liian aikaisin, jolloin maa on vielä liian lämmintä. Näidenkin sipulit istutin viime vuonna joskus lokakuun lopulla.

Kuvassa oikeanpuoleinen on italiantulppaanin sipuli ja vasemmanpuoleinen tavallisen tulppaanin sipuli.


Lisää blogipostauksia kasvitieteellisistä tulppaaneista...Sain italiantulppaanien sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille 😊

Olen löytänyt Korpikankaalta monien kasvitieteellisten eli vähän jalostettujen tulppaanien sipuleita vuosien varrella. Niitä ei nimittäin ole myynnissä kovinkaan monella.


Puutarhaterveisin Sari
sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Syyskuun Kitkemispäivät kuun mukaan

 

Syyskuun parhaat Kitkemispäivät kuun mukaan on taas alkamassa. Ajattelin tässä ihan muistuttaa niistä, jotta ne eivät mene epähuomiossa ohi. Ne on siis niin hyvät kitkemispäivät, että ne kannattaa hyödyntää, jos vain mitenkään voi. Mitä huolellisemmin saat syksyllä rikkaruohot poistettua, niin ensi vuonna kitkemistä on huomattavasti vähemmän. Siis jos kitket rikkaruohot oikealla kitkemistekniikalla ja kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä.

Mansikkamaan ja kasvimaan syksyinen kitkeminen...

Mansikkamaalta sekä myös lavakauluksista ja kasvimaalta on hyvä kitkeä kaikki rikkaruohot pois heti, kun sato on kerätty. 
Meidän mansikkamaa kitkettiin jo jokin aika sitten. Nyt kun alkaa taas hyvät Kitkemispäivät, niin käymme vielä kitkemässä sieltä muutamat siemenrikkaruohot, kuten kuvan punakukkaisen mansikan seassa kasvavan vesiheinän.

Kivituhkan ja hiekkalaatikon kitkeminen kuun mukaan...

Nyt kannattaa myös poistaa kivituhkasta eli hiekkapihasta kaikki heinät ja muut rikkaruohot. Siinä on hyvä katsoa sääennustetta etukäteen ja valita aurinkoinen päivä. Eli nyt sen voisi tehdä heti tiistaina 12.9.2023 iltapäivän puolella.
Sama kannattaa tehdä hiekkalaatikon hiekallekin, jos se on alkanut vihertyä rikkaruohoista.


Syyskuun parhaat Kitkemispäivät kuun mukaan
12.-14.9.2023, iltapäivällä

Seuraavat parhaat Kitkemispäivät on vasta lokakuun puolessa välissä, joten nämä päivät kannattaa senkin takia ehdottomasti hyödyntää. 

Toimivat kitkemistekniikat eri rikkaruohoille ja paikoille...

Kitkeminen on tehokasta silloin, kun sen tekee kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä ja kasville parhaiten sopivimmalla kitkemistekniikalla. Hankalat monivuotisetkin rikkaruohot saa silloin hävitettyä tehokkaasti, ja silti aikaa kitkemiseen kuluu paljon vähemmän.
Samalla kitkeminen ei enää tunnut niin tuskaiselta ja rankalta😊

Vanha sanonta "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä" kuvaa hyvin kitkemistä. Eli viisas on se, joka kitkee kuun mukaan ja oikealla kitkemistekniikalla.


Olen tehnyt Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssin niille, jotka kaipaavat ohjeita, miten rikkaruohot saa hävitettyä pihalta mahdollisimman helposti.
Kurssin ohjeilla oppii, miten eri rikkaruohot kitketään niille parhaiten sopivalla tekniikalla ja kitkemistyökalulla. Monesti onnistunut kitkeminen on kiinni pienistä asioista ja jos niitä ei huomioi, rikkaruohot kasvavat takaisin nopeasti.

Verkkokurssilla on myös tarkemmat ohjeet, miten kivituhkapihasta saa kätevästi heinät ja rikkaruohot poistettua. Silloin hiekkapinta pysyy myös pidempään rikkaruohottomana.
Lisätietoja kurssista: Tehokas kitkeminen kuun mukaan Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 8. syyskuuta 2023

Lämpökompostori säästää jätemaksuissa

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy 
Lämpökompostori säästää jätemaksuissa jo nyt. Ensi vuonna säästö on vielä suurempi, kun biojätteen keräys tulee koskemaan myös omakotitaloja meidän alueella. Edes talviajaksi ei tarvitse ottaa biojätteen keräystä ja tiheämpää sekajätteen tyhjennystä, kun muistaa hoitaa lämpökompostoria säännöllisesti. Meidän 24 vuoden kokemuksellamme, sen hoito on tosi helppoa.


Lämpökompostori säästää vuodessa rahaa...

Biojätteen keräys tai kompostointi omakotitaloissa tulee pakolliseksi 2024 uuden jätelain mukaan, yli 5000 asukkaan taajamissa reuna-alueineen. Näin se on siis rajattu meidän ja 12 muun kunnan alueella, joiden jätehuoltoyhtiönä on Kiertokapula. Me asumme juuri tällaisella taajama-alueella. 

Laskeskelin ihan mielenkiinnosta paljonko jätemaksut tulevat silloin olemaan, tosin tämän vuoden hintatiedoilla.

Jätemaksut jos biojätteen keräys:

  • Biojäteastia tyhjennetään 2 viikon välein  5,72€/kerta eli yhteensä 149€/vuosi
  • Sekajäteastia tyhjennetään 4 viikon välein 5,74€/kerta eli yhteensä 75€/vuosi
  • Vuoden jätemaksut ovat  silloin 224€/vuosi

Jätemaksut jos biojätteen kompostoi itse lämpökompostorissa:

  • Sekajäteastian tyhjennys 8 viikon välein 5,74€/kerta eli yhteensä 37€/vuosi
  • Vuoden jätemaksut ovat silloin 37€/vuosi
Eli jos kompostoi biojätteet itse lämpökompostorissa saa harvennetun sekajätteen tyhjennyksen. Kahden kuukauden tyhjennysväli toimii, jos lajittelee kartongin, pakkausmuovit yms. kierrätyspisteisiin, eikä laita niitä sekajätteisiin.

Meillä jätehuoltomääräykset edellyttävät "biojätteen kompostointiin haittaeläinsuojattua ja lämpöeristettyä kompostoria". 
Meidän 24 vuotta vanha Biolan Pikakompostori on juuri sellainen.

Kestävä ja hyvin toiminut Biolan Pikakompostori...

Tämä meidän Biolan Pikakompostori on ostettu 1999 ja ollut koko ajan käytössä, on siis tosi kestävä. 

Ja jos jokin kompostorin osa hajoaa tai katoaa, niin varaosia voi ostaa Biolanin verkkokaupasta. Siis jopa tähän vanhaan malliin löytyy varaosia. 
Tämä Biolan Pikakompostori on ollut kyllä loistovalinta aikoinaan!

Nykyään Biolan Pikakompostori 220eco lämpökompostori näyttää tältä. Sillä on 20 vuoden takuu eli Biolanin lämpökompostorit on kestäviä käytössä.
Pikakompostori 200eco riittää 1-6 henkilön talouteen, riippuen vähän paljonko biojätettä tulee.

Nykyään on myös isompi Biolan Pikakompostori 500, joka sopii 2-5 talouden käyttöön eli noin 20 henkilölle. Se on siis kätevä paritalon, pienen taloyhtiön tai naapurusten yhteiskäyttöön.

Pikakompostoria helppo käyttää...

Tätä meidän Pikakompostoria on ollut helppo käyttää, kun seuraa sen lämpömittarista, onko kompostimassan lämpötila nousussa vai laskussa. 
Jos sen on laskusuunnassa, se kaipaa pintaosan sekoitusta tai pientä tyhjennystä alaluukusta. Me tyhjennämme lämpökompostoriamme 3-4 kertaa vuodessa. Siitä kirjoitin vähän aikaa sitten Lämpökompostorin tyhjennys -postauksen.
Onkin hyvä, että yksi hoitaa lämpökompostoria, niin hän heti huomaa, jos kompostori kaipaa hoitoa.
Toinen tärkeä asia muistaa on ilmanottoaukon säätö näin syksyllä ja keväällä. Kesällähän se on täysin auki ja talvella hyvin pienellä. 
Kolmas tärkeä asia on aina peittää biojätteet kompostikuivikkeella, kun vie jätteitä kompostoriin

Hyviä ohjeita kompostorin hoitoon löytyy Biolanin sivuilta Kompostointiopas.

Lämpökompostori ei jäädy talvisin Tehokuivikkeella...

Lämpökompostoria ei kannata päästää jäätymään talvella, sillä silloin se täyttyy nopeasti. Lisäksi joutuu ensi vuonna liittymään biojätteen keräykseen siksi aikaa, kun kompostori taas alkaa toimia. Samalla sekajäteastian tyhjennysväli palautuu tiheämpään.

Lämpökompostori ei jäädy talvisin, jos sitä tyhjentää 3-4 kertaa vuodessa, tarvittaessa myös talvella. Se nimittäin pitää paremmin kompostoitumisen käynnissä. Erittäin paljon kompostoitumista tehostaa Biolan Tehokuivike, koska siinä on biohiiltä ja rypsirouhetta. Sen käyttö on hyvä aloittaa jo syksyllä, jotta kompostoituminen ei hidastu ilmojen viiletessä.

Me tyhjennämme lämpökompostoria kerran talven aikana. Siitä enemmän Biokompostori jäätyy jos ei tyhjennä sitä -postauksessa. Sitä ei siis tyhjennetä koskaan kokonaan, vaan otetaan kompostimultaa esim. alaluukun yläreunaan asti.
Kuvassa lämpömittari näyttää jo aika alhaista lukemaa, joten oli aika tyhjentää kompostoria, etenkin kun se alkoi täyttyä.
Talvisin kompostorista otettu kompostimulta laitetaan kannellisiin saaveihin ulkovarastoon, odottamaan kevättä.

Meillä lämpökompostorista saatu kompostimulta päätyy puutarhajätekompostiin jälkikompostoitumaan. Samalla puutarhajätekomposti saa siitä lisäravintoa ja toimii vielä paremmin.

Lämpökompostorista saamme vuosittain 3-4 kottikärryllistä kompostimultaa, joka pitää siis vielä jälkikompostoida. Laskimme viime vuonna, että puutarhajätekompostista tuli valmista ilmaista multaa 50 kottikärryllistä. Siinä on myös mukana ne lämpökompostorin 3-4 kottikärryllistä.


Kompostointi siis kannattaa vai mitä mieltä olette 😊 
Samalla tekee todellisen ekoteon, kun maatuvaa jätettä ei mene jätteenkeräykseen, vaan siitä tulee multaa omalle pihalle.


Puutarhaterveisin Sari

keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Itse tehty pihasuunnitelma on riittävän hyvä

Itse tehty pihasuunnitelma on usein ihan riittävän hyvä. Päätin kirjoittaa tästä nyt, kun monella pihaan varattu budjetti on aika pieni. Nimittäin pihasuunnitelmasta on niin paljon etua pihan rakentamisessa, muutosten tekemisissä sekä tulevaisuudessa, että se kannattaa tehdä. Suunnitelmalla vältetään väärät kasvivalinnat sekä varmistetaan pihan toimivuus. Ja ennen kaikkea pihasuunnitelman avulla saa pihasta helppohoitoisen, jos sitä haluaa. 

Pihasuunnitelma auttaa hahmottamaan...

Huolella tehdystä pihasuunnitelmasta on helppo hahmottaa, mahtuuko siihen valitut asiat vai tuleeko kohdasta liian ahdas. Tämä on tosi tärkeää, kun suunnitteilla on terassin teko. Liian pieni terassi on tuskastuttavan ahdas ja liian iso terassi on kolkko sekä turhaa rahan menoa.

Samoin pihasuunnitelmasta on helpompi hahmottaa tilan koko, kun siihen valitaan kasveja. Silloin ei pääse käymään näin kuten kuvassa, jossa kohtaan on istutettu aivan liian leveäksi kasvavat kasvit. Niitä on ollut pakko leikata kapeammiksi, jolloin ne eivät enää olekaan kauniita.

Tässä kuvassa on tehty pihasuunnitelma hyötytarhasta. Eri kasveille on heti osattu varata riittävästi tilaa, jolloin ne vanhanakin voivat kasvaa valituilla paikoillaan. Silloin hyötytarha pysyy toimivana ja lisäksi viljelylaatikoissa on mahdollisuus toteuttaa vuoroviljelyä.

Piha tulee helppohoitoiseksi suunnittelulla...

Monella on toiveena helppohoitoinen piha, mutta silti yllättävän monella piha on työläs hoitaa. Siis vaikeahoitoinen, vaikka sen saisi pienillä muutoksilla helppohoitoisemmaksi.

Piha tulee automaattisesti helppohoitoiseksi, kun sen suunnittelee käytännölliseksi ja toimivaksi.

Esimerkiksi kuvan nurmikko on todella työläs hoitaa ja se vaatii trimmerillä siistimisen joka leikkauskerran jälkeen. Lisäksi trimmeri ei edes leikkaa heinää valaisimen ja muurikiven välistä. Tämäkin olisi vältetty pihasuunnittelulla.

Kasvien valinta onnistuu ja kasvit voivat hyvin...

Pihasuunnittelun opeilla kasvivalinta helpottuu ja kasvivalinta myös onnistuu. Eli kasvit voivat hyvin ja kukoistavat, koska niille on osattu valita paikka, missä ne viihtyvät. Silloin ei käy näin kuten kuvassa, jossa valkovihreälehtinen kuunlilja on muuttunut rumaksi liian paahteisella paikalla. Se siis on laitettu aivan vääränlaiseen paikkaan.

Pihasuunnitelmassa on piirrettynä kasvien paikat ja miten ne sommitellaan keskenään. Se helpottaa taimien istuttamista ja varmistaa, ettei kasveja tule istutettua liian tiheään tai liian harvaan. Suunnitelmasta on myös helppo laskea, kuinka monta tainta pitää ostaa.

Itse tehty pihasuunnitelma, pihasuunnittelijan ohjauksella...

Pihasuunnitelman piirtäminen on tosi helppoa, kun etenee sitä vaihe vaiheelta. Tällä viikolla alkaneella kurssilla moni jopa hieman hämmästyi, miten helppoa on piirtää oma piha 1:100 mittakaavaan. Sen voi tehdä ihan tavallisella viivoittimella piirtäen paperille. Se on nimittäin helppoa, kuin lasten leikkiä😊

Olen opettanut pihasuunnittelua yli 20 vuotta muutamassa työväen- ja kansalaisopistossa sekä itse suunnitellut yksityispihoja 25 vuotta. Koulutukseltani olen suunnitteluhortonomi eli pihasuunnittelija. Pihan toimivuus, kauneus sekä ekologisuus on lähellä sydäntäni ja siksi opetan edelleen muutamalla pihasuunnittelukurssilla aina lukukaudessa. 

Opistojen kurssit täyttyvät heti, joten siksi olen tehnyt verkkokurssin pihasuunnittelusta. Siinä on enemmän ohjeita ja tietoa sekä lisäksi opiskelijalla on materiaalit käytössä pidempään, mitä opistojen kursseilla. Tälle verkkokurssille voi lähteä mukaan vaikka heti.

Eli kurssien avulla on helppo itse tehdä pihasuunnitelma. Silloin saa pihastaan heti toimivan ja välttyy vääriltä kasvivalinnoilta.
Pihan voi toteuttaa jopa monessa osassa, tosin lopputuloksesta tulee silloin toimiva vain, jos piha on ensin suunniteltu kokonaisuutena. Eli siitä on aluksi tehty pihasuunnitelma. 
Siihenkin itse tehty pihasuunnitelma on ihan riittävän hyvä 😊

Lisätietoja  Sarin pihasuunnittelukurssista verkossa 

Sarin pihasuunnittelukurssi on siis yritykseni Puutarha Studion. Se ja muut verkkokurssit löytyvät Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.


Puutarhaterveisin Sari
maanantai 4. syyskuuta 2023

Ikääntyvän puutarhanhoitajan vinkit - omavaraisuus kotipihalla

Ikääntyvän puutarhanhoitajan eli meidän 81-vuotiaan Teräsleidin vinkit, miten ikääntyvä pärjää pihahommissa. Nämä vinkit sopivat itseasiassa kaikille, sillä me kaikkihan ikäännymme koko ajan. Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.

Raskaita töitä tehden ja itseä kuunnellen...

Puutarhatöissä on myös fyysisesti raskaita töitä ja moni kokee juuri ne vaikeiksi, kun ikää tulee. Meidän Teräsleidillä on siihen sellainen vinkki, että päivittäin on hyvä tehdä jotain raskasta työtä, ihan nuoresta alkaen. Silloin lihaskunto pysyy hyvänä. Meidän Teräsleidin lempihommia onkin maan kaivaminen lapiolla, kompostimullan kärrääminen, nurmikon leikkaaminen ja talvella lumityöt. 

Tietysti raskaita töitä on hyvä tehdä itseä kuunnellen ja pitää taukoja, kun keho sitä kaipaa. Oikein fyysisesti raskas puutarhatyö on viisaampaa jakaa useammalle päivälle, eikä yrittää tehdä sitä yhteen menoon. Näin keho ei turhaan kipeydy.

Ja jos voinnissa on huonompia päiviä, niin sitten pidetään lepopäivä.


Ikääntyvän puutarhanhoitajan akkukäyttöiset koneet...

Akkukäyttöiset koneet on siitä käteviä, että ne käynnistyy nappia painamalla. Nimittäin monelle ruohonleikkurin vetäminen käyntiin on vaikeaa tai yksinkertaisesti käsissä ei ole riuhtaisuvoimaa. Meidän Teräsleidikin vaihtoi ruohonleikkurin akkukäyttöiseksi juuri siitä syystä.

Tärkeä vinkki - muuta pihaa helppohoitoisemmaksi...

Vanhaa pihaa onkin aina hyvä näin kesän jäljiltä tarkastella hoidon näkökulmasta. Eli muistella, oliko siellä jokin kohta, joka oli tosi hankala hoitaa tai jäikö se jopa sen takia hoitamatta.
Ne kohdat löytää usein myös pihasuunnittelun vinkeillä ja tietysti ihan käytännön havainnoista.

Meillä on nyt muutettu nurmikon muotoa muutamasta kohdasta sen uuden akkukäyttöisen ruohonleikkurin takia. Se on nimittäin tosi kankea, joten nurmikon leikkaaminen helpottui heti, kun muutettiin nurmikon muotoa. Tästä aina puhun pihasuunnittelukursseillani, sillä yllättävän moni ei sitä ole älynnyt tehdä omalla pihallaan.

Pihalla voi olla myös joitain vaikeahoitoisia luiskia tms. eli nekin on hyvä ajoissa jo lähteä muuttamaan helpommiksi. Eikä odottaa sitä aikaa, kun ei itse enää pysty kohtaa hoitamaan. 
Eli ennakointi on tärkeää ikääntyvän puutarhanhoitajan pihalla.

Hyvä turvaverkko...

Hyvä turvaverkko on kaikille ihmisille tärkeä ja luo arkeen perusturvaa. Se on aina vastavuoroista eli itse saa apua ja itse auttaa muita. Tähän liittyy esimerkiksi se, että ollaan lainattu muutamaa puutarhatyökalua ja vastineeksi saimme siitä pari pussillista oksahaketta.
Tästä turvaverkosta kun juteltiin Teräsleidin kanssa, niin hän heti napakasti sanoi, että turvaverkkoa ei saa rasittaa turhaan. Hmm... 😊

Hyötytarha helpoksi...

Ennen hyötytarha on voinut olla isompi ja hoitotavat osin perinteisen työläät. Onkin välillä hyvä miettiä, mitä kasveja todellisuudessa tulee mieluiten syötyä ja kuinka paljon niitä tarvitaan. Meillä esimerkiksi perunamaa on pienentynyt, koska perunan syöjiä on vähemmän.

Toinen mikä myös aika ajoin on hyvä tarkastella, on hoitotavat. Esimerkiksi nykyään käytetään katteita mullanpinnalla, kun taas ennen harattiin mullan pinta rikkaruohottomaksi monta kertaa kesässä. 

Meillä helppoutta luo myös nämä kastelualtaat, joiden päällä on multasäkit. Ne on niin kätevät talon seinustan sepelikaistaleen päällä, kun ne on lähellä taloa. Lisäksi niitä ei tarvitse kastella usein, koska veden saa kaadettua kastelualtaan säiliöön. 
Tänä kesänä keksittiin laittaa niihin kasvamaan kirsikkatomaattia, joka on tosi rentoversoista. Se on helppo näissä, kun versot saa roikkua alaspäin. Ja pieniä tomaatteja tulee paljon ja jatkuvasti.

Tämän vuoden papusato...

Meillä kesä oli tosi kuiva, koska ei satanut kahteen kuukauteen touko-kesäkuussa ja kaivosta uhkasi loppua vesi jo toukokuussa. Eli emme kastelleet kertaakaan kasvimaata ja siksi kylvöt epäonnistuivat lähes kokonaan. Nämä kuvan muutamat vahapavut sitkeästi kasvoivat ilman kastelua ja jopa tuottivat pienen sadon. Tämä todisti taas sen, että vahapapu onnistuu aina.

Kesä oli siis todella mielenkiintoinen pitkän sateettoman jakson takia ja täytyykin ihan kirjoittaa itselle ylös muistiin havaintoja. Kesä selvästi osoitti myös sen, viljelytapoja on syytä tarkistaa ja kokeilla ensi keväänä erilailla. Siis tehdään testi, saisimmeko kylvöt onnistumaan ilman kylvöille niin tärkeää kastelua, jos taas tulee sateeton touko-kesäkuu.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/syyskuu2023/

Kakskulma https://kakskulma.com/talo-myota-ja-vastoinkaymisiin/Sarjaa luotsaavat Satu https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi
Puutarhaterveisin Sarisunnuntai 3. syyskuuta 2023

Vanhan ajan oleanteri kukkii läpi kesän


Vanhan ajan oleanteri on uudelleen noussut suosioon, eikä ihme, sillä se kukkii läpi kesän. Tällä punakukkaisella kukkien väri on tosi hehkuva ja se on näyttävä terassikukkana. Jos saan sen säilymään talven yli, niin ensi kesänä se on vielä isompi ja todennäköisesti runsaskukkaisempikin. Nyt se on edelleen parvekkeella, suojassa sateilta.


Oleanteri vanhojen salien kasvi...

Suomessa oleanteri oli huonekasvina jo 1800-luvun alkupuoliskolla säätyläisten kodeissa. Siihen aikaan oli varakkailla säätyläisillä saleja, joissa oli hyvin tilaa näille isoille kasveilla. Salit olivat talvisin oleanterille sopivan viileitä ja valoisia. 
Oleanterin kukat ovat yleensä punaiset tai valkoiset, yksinkertaiset tai kerrottukukkaiset.

Versojen päihin uusia nuppuja...

Tältä on jo osa kukkatertuista lakastunut. Jännästi se kasvattaa uudet lehtevät versot kukkatertun tyveltä. Siten se kasvaa tuuheammaksi ja leveämmäksi. Uusien versojen päihin näyttää vieläkin kehittyvän nuppuja eli se siis kasvattaa uutta kukkaterttua  lehtevän verson päästä. Saas nähdä jaksaako versot kukkia sisällä, kun olen siirtänyt sen ikkunalle talvisäilytykseen ehkä kuun lopulla. 

Oleanteri kukkii läpi kesän, kun kastelee sitä...

Tältä tämä minun oleanteri näytti aluksi. Siinä oli kellastuvia lehtiä ja osa nupuistakin oli kuivunut. Luulin ensin, että se johtuu valonpuutteesta, sillä myymälän sisällä ei ollut tälle riittävästi valoa. 
Sitten huomasikin, että oleanteri on tosi juoppo, joten todennäköisesti sen multa oli päässyt kuivumaan liikaa. Se siis olikin syynä kellastuneisiin lehtiin ja kuivuneisiin nuppuihin.
Kun kastelin sitä useammin ja vaihdoin sille isomman ruukunkin, johon laitoin biohiiltä sisältävää kesäkukkamultaa, niin oleanteri ei sen jälkeen enää kuivattanut lehtiä eikä nuppuja. Se onkin kasvanut ja kukkinut koko ajan, läpi kesän. Siis loistava kesäkukka, kunhan muistaa kastella sitä😊

Oleanteri on vaarallisen myrkyllinen syötynä.
Kun oleanteria leikkaa, leikkauspinnasta valuu vaaleaan maitiaisnestettä, mikä on siis myrkyllistä.

Oleanterin hoito-ohje ja talvisäilytys...

Oleanteri (Nerium oleander) viihtyy kesän ulkona aurinkoisella paikalla. Sitä kastellaan usein ja mullanpinta ei saa päästä liikaa kuivumaan. Lisäksi sitä lannoitetaan säännöllisesti kasvuaikana, kuten kesäkukkia yleensäkin.
Lakastuneet kukat putoavat itsestään ja sen jälkeen kukkatertun varsi lähtee irti kevyesti taivuttamalla. 

Oleanterin voi säilyttää talven yli viileässä ja aurinkoisella ikkunalla. Ihanteellisin talvisäilytyksen lämpötila on 5-10 astetta, mutta saattaa onnistua jopa huoneenlämmössä. Viileässä sitä kastellaan niukasti. Oleanteri on voimakaskasvuinen, joten sitä kannattaa leikata reippaasti.

Saas nähdä saanko oleanterini talvehtimaan. Aioin kokeilla sitä asuinhuoneen ikkunalla, jossa lämpötila on ehkä noin 17 astetta. Se ei ole lainkaan ihanteellinen talvetuspaikka sille. Aina kannattaa kokeilla!


Olisi kiva kuulla, onko teistä kukaan saanut oleanterin säilymään talven yli? Ja ylipäänsä kokemuksia oleanterista?Lisää kesäkukkien talvisäilytysohjeita...

Puutarhaterveisin Sari

perjantai 1. syyskuuta 2023

Rankkasateet pihan suunnittelussa


Rankkasateet ennusteiden mukaan tulee lisääntymään ja siksi ne onkin erityisen tärkeitä huomioida myös pihan suunnittelussa. Vesi nimittäin voi tehdä paljon tuhoa rakennuksille ja pihalle, jos pihan muotoilussa ei ole huomioitu hule- ja sadevesien ohjausta. Tämä voi olla haasteena niin uusilla kuin vanhoilla pihoilla. Hulevedet voi myös imeyttää maahan omalla tontilla, mikä onkin ekologinen vaihtoehto.


Pihan muotoilu ohjaa rankkasateiden vedet hallitusti...

Tässä kuvassa näkyy hyvin, miten sadevesi jää lätäköiksi nurmikolle. Tämä nurmikko ei näytä edes kasvavan, koska kohdassa on aina vesilätäköt sateen jälkeen. 
Jotta näin ei pääse käymään ja nurmikko olisi tuuhea, kannattaa aina suunnitella piha niin, että siinä on myös mietitty rankkasateiden hulevesien ohjaus. Ja tietenkin piha tulee myös tehdä niin, että maan muotoilut ohjaavat vettä hallitusti. Tässä kuvassa nurmikon teossa maanpinnan muotoilu on jäänyt tekemättä.

Hulevesiä ei saa ohjata naapuritontille...

Hulevesiä ei saa ohjata naapurin tontille, eikä edes kaupungin maalle tai kadulle. Jos alueella ei ole avo-ojia rajoilla, niin hulevedet tulee hoitaa oman tontin puolella. Nykyään pyritään ekologisesti siihen, että hulevedet imeytetään tontilla maahan, eikä ohjata pintavesikaivojen kautta hulevesiverkostoon.

Pihan kosteikko hulevesien imeytykseen...

Pihalle voi luontaisesti kerääntyä vettä  johonkin kohtaa rankkasateilla. Jos vesi kohdassa ei tuota ongelmaa rakennuksille eikä naapurille, kohdasta voi tehdä kosteikon. Sitä ei kannata alkaa kuivattamaan, vaan päin vastoin antaa siihen kerääntyä vettä.  Yksinkertaisimmillaan tällainen on samalla oman pihan hulevesien imeytystä maahan, omalla tontilla.

Keltakurjenmiekka hyvä kasvi kosteikkoon...

Kuivana jaksona kosteikko voi olla kuiva ja tylsän näköinen. Joten se kaipaa kasveja tuomaan kauneutta kohtaan. Siihen voi istuttaa kosteassa maassa viihtyviä kasveja, jolloin kasvit myös imevät vettä.

Yksi tällainen kaunislehtinen perenna on keltakurjenmiekka. Se on myös meillä luonnonvarainen kasvi jokien sekä muiden vesistöjen rannoilla.


Keltakurjenmiekka  kasvaa noin metrin korkeaksi ja kukkii kesä-heinäkuussa keltaisin kukin. Sen lehdistö on tosi kaunis koko kesän. Se tekee siemeniä, joilla se myös lisääntyy.

Rankkasateet voi tuoda yllätyksiä...

Moni nyt näiden viimepäivien rankkasateiden jälkeen on havahtunut siihen, miten pihan kallistukset on ihan vinksallaan. Jos et tiedä, miten omalla pihallasi rankkasateiden vedet liikkuvat, kannattaa ehdottomasti seuraavana sadekuurona mennä ulos katsomaan.  


Vielä muistutan, että Sarin pihasuunnittelukurssi sekä Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssit ovat sunnuntaihin asti tarjouksessa. Kurssit löytyvät www.sarinpuutarhakurssit.fi, ja ne on yritykseni Puutarha Studion.
Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari