maanantai 4. joulukuuta 2023

Joulukuusen kaato kuun mukaan - 4. luukku

Joulukuusen kaato kannattaa tehdä kuun mukaan, niin kuusi pitää neulasensa pitkään. Eli kuun mukaan hyvinä päivinä kaadettu kuusi ei ala pudottaa neulasia heti jouluna. Tämä on siis vanhaa perinnetietoa, joka on helppo todeta edelleen pitävän paikkaansa. Jos et usko, niin kokeile😊

Joulukuusen kaato oikeaan aikaan kuun mukaan...

Kuusi kaadetaan kasvavalla kuulla ja tänä vuonna se osuukin sopivasti ennen jouluaattoa ja joulupäiviä.

Joulukuusen kaato kuun mukaan 14.-24.12.2023

Tietysti joulukuusi pitää sulattaa oikein, sahata pieni pala pois sen tyvestä ennen kuusenjalkaan laittoa sekä kuusella pitää olla jatkuvasti vettä kuusenjalassa. 
Nämä kun vielä muistaa, niin kuusi voi säilyä hyvänä sisällä pitkälle kevääseen asti.

Puiden oksien leikkaaminen jouluksi...

Sama ajankohta sopii männyn tai kuusen oksien leikkaamiseen puusta. Toki tietysti maanomistajan luvalla.

Kuun mukaan kerätyt havut kauniita pitkään...

Kaikki kranssien, havupallojen ja havuköynnösten havunoksat on siis hyvä ottaa puusta joulukuusen kaatoaikaan. Niistä voi sitten myöhemmin tehdä erilaisia havukoristeita jouluksi.
Eli nyt parhaillaan on huono aika leikata havuja puista!
Oikeaan aikaan leikatuista havuista tehdyt kranssit kestää pitkälle kevääseen. Helmikuusta alkaen kevätaurinko voi lakastuttaa kransseja, jos aurinko paistaa niihin.


Miten nämä erilaiset päivät valitaan kuun mukaan...

Kuun mukaan kun katsotaan parhaita päiviä eri puutarhatöihin, siihen vaikuttaa useampi kuun liike. Ei siis pelkästään se, onko kuu kasvava vai vähenevä. Päivien katsominen vaatii siis hieman jo tietoa ja sen tiedon avulla on helppo valita kuukalenterin päivistä ne parhaat päivät. Samoin osaa välttää ne kaikkein huonoimmat päivät.

Jos sinua kiinnostaa oppia lisää kuun mukaan ajoittamisesta, löydät tietoa tiiviissä ja selkeässä muodossa Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. Kurssin materiaalit on lyhyinä videoina, jonka ansioista voit myöhemmin palata juuri tiettyyn aiheeseen. Eli kurssia voit edetä omaan tahtiin ja parhaiten itsellesi sopivaan aikaan.

Kurssilla on myös listauksia parhaista päivistä 2024 mm. eri kasvien kylvöihin, kitkemiseen, puiden ja pensaiden leikkaamiseen.  Juuri kyselin opiskelijoilta palautetta ja toiveita, joten pieniä lisäyksiäkin on kurssille tulossa.

Lisää tietoja kurssista näet: Kuu vaiheet ja puutarhanhoito 

Kurssi on www.sarinpuutarhakurssit.fi kurssialustalla eli yritykseni Puutarha Studion kursseja. Kurssin voit ostaa myös lahjaksi, jolloin  laita viestiä minulle, niin annan sinulle tarkemmat ohjeet.


Hyvää joulunodotusta!

Terveisin Sari2 kommenttia:

  1. Kiitos taas tästä muistutuksesta! Kuutiedon mukainen oikea kuusen kaatoaika kyllä pätee! Sen olen huomannut ihan itse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Ja kiva kuulla, että olet huomannut, miten nämä kuun mukaan katsotut kuusen kaatoajat pätevät edelleen. Joillakin kuun mukaan kaadettu kuusi on jopa kasvattanut uusia vuosikasvaimia sisällä joulun jälkeen.

      Poista