lauantai 29. heinäkuuta 2017

Eksoottinen kukkiva kurkuma

Blogiyhteistyö: Huiskula
Jotain uutta piti saada parvekkeelle, näin kun elokuu on alkamassa. Löysin tällaisen ihanan ja eksoottisen uutuuden, kurkuman. Näitä on näkynyt leikkokukkana, mutta ekaa kertaa näin sen ruukkukasvina.

 Sopii hyvin mustan petunian kanssa :)

Kasvin vaaleanpunaiset kukat taitavat olla vain värikkäitä lehtiä.

 Varsinaiset kukat tulevat alemmas. Täytyykin seurata, millainen kukka tästä tulee.

Näistä lakastuneista kukista voisi päätellä, että kukka ei ole ihan mitätön. Mielenkiintoinen kasvi tämä kurkuma ja jännä nähdä, miten saan sen menestymään 😊

Tämän lähisukulainen on tuttu mausteena käytetty maustekurkuma (Curcuma longa), jonka juuresta saadaan maustejauhe. Samaan heimoon kuuluu muitakin maustekasveja kuten inkivääri ja kardemumma.

Kurkuman hoito-ohje:

Kurkuma (Curcuma alismatifolia) viihtyy auringossa ja kevyessä varjossa. Kovaa paahdetta se ei kenties siedä. Multa pidetään tasaisen kosteana niin, että mullanpinta kuivahtaa vain hyvin kevyesti. Kurkuma ei kestä mullan kuivumista eikä litimärkää multaa. Sitä lannoitetaan keväästä syksyyn.
Ilmankosteus saisi olla aika suuri, mikä on hyvä muistaa jos kurkuma on sisäkasvina.

Kurkuma vaatii talvilevon, jolloin sitä pidetään viileässä ja pimeässä. Joidenkin lähteiden mukaan lämpötila ei kuitenkaan saisi laskea alle + 7 asteen. Talvilevon aikana multaa ei tarvitse kastella. Keväällä vaihdetaan kasville uusi multa ja aloitetaan varovainen kastelu.

Onko teillä kellään ollut kurkumaa ruukkukasvina? Olisi kiva kuulla kokemuksia.


Sain tämän kurkuman Huiskulasta, mistä taas iso kiitos :)

Kesäterkuin Sari 

torstai 27. heinäkuuta 2017

Ihana kukkanurmikko

Pihamme yksi ihanuus on upea kukkanurmikko. Siinä on jotain taianomaista kauneutta, etenkin näin illalla. Ja näköjään muutkin pitävät siitä 😊



Kukkanurmikko fengshui pihaan...

Fengshuissa arvostetaan ekologisuutta ja luonnollisuutta, joten kukkanurmikko kuuluu fengshui puutarhaan ja pihaan.
Kukkanurmikko tarkoittaa nurmikkoa, johon on tarkoituksella lisätty matalia kukkivia kasveja. Sitä leikataan normaalisti ruohonleikkurilla, jotta kukkanurmikko pysyy matalana.

Kukkanurmikko ekologiseen pihaan...

Kukkien ansiosta nurmikossa on ravintoa perhosille, kimalaisille ja muille hyönteisille. Se on hyvin monilajinen ja mitään kasvia ei koeta rikkaruohona. Eli se lisää pihan monimuotoisuutta.
Kukkanurmikko on siis myös ekoihmisen valinta 😊

Bellis eli kaunokainen on niin suloinen ja herkkä.

Tänään huomasin niittyhumalan seassa vaaleanpunaisia kukkia. Yleensähän niittyhumala on lilansininen, kuten kuvan oikeassa laidassa.

Valkoapilaa on välillä paljon ja jonain vuonna vain muutama tupsu.





Tämä lienee karttaperhonen, ja senkin kuvasin tänään meidän kukkanurmikolta.

Edit - uudempi postaus Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus 

Kukkanurmikosta on nyt Puutarha Studion verkkokurssi...

Lisätietoja löytyy Kaunis satumainen kukkanurmikko. Kurssin voi aloittaa milloin vain ja edetä omaan tahtiin.

Siirtonurmikko ja muut nurmikkotyypit...

Minulla on myös pieni siirtonurmikko, jota hoivaan säännöllisesti. Kuten siirtonurmikko uutena, niin siinä on pelkkää heinää tiheästi.

Nyt se alkaa olla jo niin pitkää, että se pitäisi taas leikata. Käytännössä se leikataan pari kertaa viikossa. Täytyykin tehdä oma postaus siitä 😊

Kolmas nurmikkotyyppi on perinteinen suomalainen nurmikko, jossa on voikukkaa ja muuta kasvia heinän ohella. Siitä usein halutaan voikukat yms. pois. Hoito on aika suurpiirteistä, etenkin siirtonurmikon hoitoon verrattuna.

Neljäs nurmikkotyyppi on sammalnurmikko, jossa on kyllä heinää, mutta etupäässä sammalta.  Se on hoidoltaan kaikkein helpoin ja kasvaa usein varjoisemmalla paikalla.

Viides nurmikkotyyppi on luonnonnurmi. Ruoho leikataan tarvittaessa ja muuten se on täysin luonnontilainen. Usein se on muodostunut niin, että luonnontilaista heinikkoa on alettu leikata ruohonleikkurilla. Eli sitä ei ole varsinaisesti perustettu.



Olisi kiva kuulla, millaisia nurmikoita teillä on? Tai millaisen nurmikon haluaisitte?


Kesäterkuin Sari

lauantai 22. heinäkuuta 2017

Tappajaetanat liikkeellä, ja muita pihakuulumisia

Tänään on ollut niin lämmintä ja sadekuuroista, että tappajaetanat eli siruetanat ovat nyt liikkeellä ennätysjoukoin. Vinkkinä teille joilla on näitä siruetanoita!
Keräsin niitä tänään jo reilut 80 ja varsinainen iltakierros on vielä tekemättä. Tänä kesänä siruetanoita on iltaisin löytynyt vain noin 30. Eli nyt ne ovat lähteneet koloistaan liikkeelle.
Uusille kylvötaimille pitääkin muistaa laittaa etanaraetta ja tarkistaa kasvimaan etanaeste.

Neilikkaruusu kukkii...

Ihana neilikkaruusu kukkii parhaillaan komeasti. En muista, että se olisi aiemmin kukkinut näin runsaasti. Sitä on aina vaivannut kirvat, jotka pilaavat osan nupuista. Viileä ja sateinen kesä on selvästikin pitänyt kirvat poissa.



Vanhat daaliat aloittelevat kukintaa...

Vanhoissa oransseissa daalioissa on ensimmäinen kukka auki, jee! Nuppuja on tosi paljon, joten kukintakin tulee olemaan komea. Daaliat selvästikin pitävätkin vähän viileämmästä säästä 😊

 Näiden oranssien juurakot on istutettu keväällä suoraan maahan, ilman mitään esikasvatusta.


Matalat ja pienikukalliset keltaiset daaliat ovat oikeastaan aika veikeitä tässä turkoosissa ruukussa. Muistuttavat vähän niitä kasvimaamme kehäkukkia, jotka muuten ovat vielä nupulla.

Rikkaruohomyrkytystä...

Tänään pääsin ruiskuttamaan sitä luonnonmukaista rikkaruohojen torjunta-ainetta kivien rakoihin. Kuinkas kävikään... parin tunnun kuluttua tuli sadekuuro. Sadekuurojen piti tulla vasta illemmalla. Onkin jännä nähdä, miten käy ruiskutetuille rikkaruohoille. Tällaista tämä välillä on 😊
Ehdin kitkeäkin ja aika hyvin lähti taas rikkaruohot juurineen.

Suloiset oravat...

Meidän pihalla vierailee kolme oravaa. Niistä on ollut välillä kuvia Instagramissa. Ne on niin söpöjä, että laitan nyt tännekin yhden kuvan.

Kesäisin terveisin Sari

tiistai 18. heinäkuuta 2017

Rikkaruohot pois laattojen välistä luomusti, ja kitkemispäivät

Blogiyhteistyö: BayerGarden
Meidän pihalla on vanha luonnonkivilaatoitus, jonka saumoihin kasvaa heinää ja muita rikkaruohoja. Sitä on tosi hankala käsin kitkeä, joten nyt aioin testata siihen luonnonmukaista rikkaruohojen torjunta-ainetta.

 Tämä kiveys on minusta todella kaunis, etenkin rikkaruohottomana. Joten nyt odotellaan hyviä kitkemispäiviä ja aurinkoa 😊
Laitan sitten myöhemmin kuvan, miten onnistui.

Testauksessa Natria Nopea rikkaruohojen ja sammalen poistaja...

Testasin Natria Nopea rikkaruohojen ja sammalen poistajaa  muutamaan voikukkaan viime viikon maanantaina, joka oli hyvä kitkemispäivä.. 


Kuulemma paras tulos saadaan, jos ruiskutus tehdään auringon paistaessa rikkaruohoihin. Tietenkin sadetta ei saa tulla lähitunteina ja mitä lämpimämpää on, sitä nopeammin aine vaikuttaa.
Aine jännästi vaahtoaa lehdillä hetken, ja sitten se alkaa vaikuttamaan kasveihin. Tehoaineena on luonnolliset rasvahapot kapryylihappo ja kapriinihappo.

Vajaan kahden tunnin kuluttua voikukka näytti tältä. Ja nyt se on täysin ruskea, eikä siinä näy uutta kasvua.
Sain  testaukseen Natria Nopea rikkaruohojen ja sammalen poistajan tuotteen markkinoijalta BayerGarden/Schetelig. Kiitos heille!

Kitkemis- ja vesakonhävityspäivät lähestyvät...

Kaikenlainen kitkeminen, haraaminen, rikkaruohojen torjunta-aineen ruiskutus, vesakon ja pensaiden hävittäminen jne. on tehokkainta hyvinä kitkemispäivinä. Toki kuuma ja aurinkoinen sää tehostaa vielä lisää.
Torstaista lauantaihin eli 20.-22.7.2017 on hyvä ajankohta tähän puuhaan. Seuraavat päivät ovatkin sitten kuukauden kuluttua Kesän parhaat kitkemispäivät.
Joten peukut pystyyn, että loppuviikosta aurinko paistaa, ja sateet pitävät taukoa 😊

Vesakontorjunnassa kannattaa muistaa mahdolliset pesivät linnut. Vesakon raivaukseen ehtii vielä kuukaudenkin kuluttua.

Kesäterveisin Sari

Ps.  Se viime viikon maanantain kitkemispäivä oli tosi tehokas. Kivituhkan harauksen jälki on edelleen rikkaruohoton. Olisi kiva kuulla, huomasiko joku saman.

lauantai 15. heinäkuuta 2017

Fengshui huomioita Mikkelin asuntomessuilta

Näin fengshui-konsulttina on aina mielenkiintoista havainnoida Asuntomessuilla pihoja, ja taloja sisustuksineen. Minulta on usein toivottu fengshui-postauksia juuri messukohteista, siellä kun on uusia trendejä ja kokeiluja. Nyt siis vuorossa muutama huomio pihoista 😊

Kallio ja fengshui:

Ylimmässä kuvassa näkyvä sileä kallio oikein houkuttaa kävelemään sen pinnalla paljain jaloin. Kalliolla kävely tai istuskelu nimittäin vahvistaa ja rauhoittaa. Mitä kiireisempää tai stressaavampaa elämä on, sitä suurempi merkitys paljain jaloin kävelyllä on kalliolla, luonnonkivillä tai nurmikolla.
Joten aivan huikeaa, että tässä kohteessa 7 Sievitalo Villa Kotikallio on säilytetty näkyvillä kalliota.
Fengshuissa kalliolla on myös muita merkityksiä, mutta sen selittäminen vaatisi jo monta postausta.

Luonto omalla pihalla:

Fengshuissa pidetään tärkeänä, että jokaisella pihalla on myös luonnonvaraisia alueita tai luonnonkasveja. Siksi kuntta on hyvää maanpeitekasvillisuutta paikoissa, joissa se kykenee viihtymään.

Mutta jos piha on pelkästään kunttaa, siellä ei voi paljoa kävellä, koska kuntan varvut kärsivät. Toisaalta siellä kulkiessa pitää olla kunnon kengät jalassa.
Kuva kohteen 16 Asunto Oy Saimaan Ateljee pihalta.

Jotta kunttapihalla pääsee kävelemään kunnolla, kulkukohtiin voi tehdä pitkospuut. Pitkospuilla kävely vaatii keskittymistä jalkoihin, ja se sopii mainiosti nykyihmiselle. Monella päässä on tuhat ja yksi ajatusta menossa samaa aikaa, ja heti kun pitää keskittyä tekemiseen... ajatukset vähenevät. Siis hieman meditatiivista tämä pitkospuilla kävely 😉
Lehtikuusesta tehdyt pitkospuut ovat kohteesta 13 Saimaan Aava.


Pihalla voi käyttää myös muita luonnonkasveja kuin kunttaa. Esimerkiksi varjoisemmalla paikalla saniaiset ovat hyvä valinta.
Kuva on otettu alhaalta Saimaan rannalla kulkevalta kävelytieltä. Saniaiset ovat ehkä hiirenportaita, ja tuo ihana sininen kasvi sinivalvattia. Jos joku tunnistaa kasvin, niin kertokaa ihmeessä.




Piha kaikille aisteille:

Monilla on sellainen käsitys, että fengshui on vain kalusteiden, värien ja muotoja valintaa. Todellisuudessa fengshuin avulla luodaan ihmiselle viihtyisää ja tasapainottavaa ympäristöä. Koska ihmisellä on ainakin 5 aistia, eikä pelkästään näköaisti, niin kaikki aistit tulee huomioida.
  • Paljain jaloin kävely tai paljain käsin puutarhanhoito on tärkeää tuntoaistille. 
  • Kuntasta syötävät mustikat ja puolukat sekä kasvihuoneesta saatavat tomaatit tai yrttiruukusta kerättävät basilikan lehdet tuovat makuaistille erilaisia makuja. Itse kasvatetut maistuvat kaiken lisäksi aina parhaimmalta 😊
  • Veden solina, pikkulintujen laulu, haavan lehtien kahina ja tullen äänet herkistävät meitä kuuntelemaan, omalla pihalla.
  • Lähimetsän tai keväällä mäntyjen tuoksu voi tulla pihalle asti. Itselle miellyttävän hajumaailman luominen pihalle on yhtä tärkeää kuin, että piha näyttää hyvältä.
  • Kauneus on myös tärkeää fengshuissa, joten takapihakin pidetään aina viehättävänä.
 Koristekasvien lomassa persiljaa, mansikkaa sekä yrttejä. Kohde 22 Ainoa Villa Elisa.

Kunttapihalla hyötykasveja kasvihuoneessa ja viljelylaatikoissa. Hiekkapolulla kävellessä saa jalanpohjiin omanlaisen tuntoaistimuksen.
Kohde 10 Honka Ink.

Veden kohina kesähelteellä on virkistävää, ja samalla se lisää ilmaan kosteutta. Aivan upea ratkaisu Mikkelin kaupungilta. Kuulemma tämä vesi nostetaan Saimaasta ja se palautuu myös aikanaan sinne takaisin.
Vesiputous on Antellinkadun varrella.

Värivalinnat ja sommittelu ovat aina makuasioita, kuten tuoksut. Me esimerkiksi näemme värisävyt hieman erilailla. 
Kukilla saa kivasti niin väriä, tuoksua kuin myös pölyttäville hyönteisille ravintoa. Tosin kaikissa kukissa ei ole ruokaa kimalaisille, perhosille ja muille hyönteisille.
Kuva pihalta kohde 22 Ainoa Villa Elisa.

Eli onko pihalla hyvä fengshui vai huono... on monitasoinen juttu.

Laitan vielä ainakin toisen fengshui postauksen messuihin liittyen. Siellä on nimittäin aika mielenkiintoinen piha havainnoida fengshuita, siis fengshuiharrastajille ja -ammattilaisillekin. Siitä myöhemmin lisää.

Top3 pihaa Mikkelin Asuntomessuilta löytyy Pihan tekoon -blogistani, johon laitan enemmänkin juttuja asuntomessuihin liittyen.


Aurinkoista viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. huomenna 16.7.2017 on hyvä päivä vesakon hävittämiseen, kunhan lintuja ei ole pesimässä alueella. Lisää vesakon torjuntapäivä on tulossa lisää myöhemminkin. Nämä siis Kuukalenterin mukaan.

keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Lisälannoitus tehty!

Blogiyhteistyö: Biolan
Nyt on annettu lisälannoitusta muutamille kasveille. Tämäkin vanha pelargoni sai vähän kanankakkarakeita. Muuten aika jännä, tätä pelakuuta on pitkä parvekelaatikollinen ja taas keväällä uhkasin heittää ne kompostiin. Niiden kukat kestää tosi huonosti sadetta. Kuinkas kävikään, nyt nämä pelargonit ovat tehneet ihmeellisiä mutanttikukkaterttuja... jotka kestävät sadetta 😊

Siirtonurmikko vaatii lisälannoitusta!

Siis jos haluaa sen pysyvän tuuheana ja rikkaruohottomana heinänurmikkona. Joten lannoitin rakkaan pienen siirtonurmikkoni. Ja kuten kuvista näkyy, se on pelkkää heinää ja kivan tuuheakin.

Annon sille luomulannoitetta, jotta maan pieneliöt voivat hyvin ja saavat "ruokaa". Tässä Biolanin Luonnonlannoitteessa on myös merilevää, mikä vahvistaa mm. nurmikon juuristoa.

Sen sijaan en lannoittanut kukkivaa nurmikkoa, jotta se ei mene pilalle.

Ryhmäruusut, jaloruusut, köynnösruusut:

Vaikka ryhmäruusut eivät vielä kuki, niin annoin niille jo lisälannoitetta. Jos nimittäin lisälannoitus jää kovin myöhäiseen kesään, se voi heikentää talvenkestävyyttä. Nämä ruusut on tietenkin lannoitettu keväällä, mutta ne kaipaavat aina kesäkuun lopulla lisälannoitusta
Tämä kuva on otettu 17.7.2016, ja nyt pihalla ruusut ovat vielä kaikki pienillä nupuilla. Peukut pystyyn, että lämpimät ilmat saapuvat... ja ruusut pääsevät avaamaan kukkansa.

Daaliat ja kasvimaa:

Viime vuonna 17.7. oranssit daaliat olivat jo kukassa. Tänään niissä oli näin pienet kukkanuput. Nämäkin selvästi kaipaavat lämmintä säätä.

Matalissa daalioissa yksi kukka on auki. Muuten ihan kiva, mutta näiden piti olla valkoisia, puutarhamessutuliaisia. No, onhan keltainen ihan aurinkoinen väri 😉

Nyt tein niin, että daalioille annoin Marja- ja hedelmälannoitetta, koska yleensä kasvit tarvitsevat samoja ravinteita kukkimiseen kuin marjojen muodostamiseen.
Kasvimaalle tuli omaa erikoislannoitettaan eli Biolan Luonnonlannoite kasvimaalle. Sitä samaa on jo annettu keväällä kasvimaan kunnostuksen yhteydessä, nyt vain annettiin hieman lisää. Merilevää sisältävä Biolanin Luonnonlannoite olisi myös sopinut daalioille ja kasvimaalle, jos erikoislannoitteita ei haluaisi ostaa.
Kaikki nämä kolme Biolanin lannoitetta on luomua eli lisäävät maan pieneliötä ja siten parantavat maan rakennetta sekä kasvien kuntoa.
Olen saanut lannoitteet testaukseen Biolanilta, josta iso kiitos!

Kesäkukille kastelulannoitetta:

Melkein kaikille kesäkukille annamme kasteluveden mukana lannoitteen. Se on niin tuttu tapa, että sen tekee automaattisesti. Multaan, ruukun reunan viereen, voisi myös piilottaa kasan lannoiterakeita. Onneksi jokainen voi valita itselleen sopivan lannoittamistyylin 😊

Rusokkia ja maahumalaa altakastelulaatikoissa:

Tämä on kesän testaus helposta kesäkukkaistutuksesta. Näille ei ole tehty muuta kuin kasteltu lannoitevedellä. Yhtään lakastunutta kukkaa ei ole poistettu.
Blogijuttu näiden laatikoiden istuttamisesta Helppo - rusokkia ja maahumalaa parvekelaatikoihin. Täytyy todeta, että on kyllä helppo!

Seuraava postaus onkin ehkä Mikkelin asuntomessuilta. Ainakin laitan postauksen sieltä Pihan tekoon -blogiini, sillä huomenna siellä on ennakkopäivä medialle. Messut aukeavat yleisölle perjantaina 14.7.2017. Mielenkiinnolla odotan, onko siellä jotain jännää ja uutta pihajuttua 😉

Kesäterveisin Sari

maanantai 10. heinäkuuta 2017

Kirvahyökkäys ja luonnon pyretriini

 Blogiyhteistyö: BayerGarden
Kuten joka vuosi, niin nytkin parvekkeella on ollut oikea kirvahyökkäys. Onneksi pidän aina varalla luonnon pyretriiniä, sillä sitä voi käyttää sisällä ja ulkona, ja se on luomuviljelyyn hyväksyttyä. Eli se on tutkitusti turvallista!

Orvokit keräävät kirvoja:

Orvokit ovat loistavia kevätkukkia parvekkeilla ja terasseilla, etenkin ne rimpsureunaiset ihanuudet. Mutta kesällä ne ovat täynnä kirvoja, lasitetuilla  parvekkeellani. Osan olen jo istuttanut pihalle, mutta muutaman haluaisin säilyttää syksyksi.
Osa kirvoista on ihan latvassa, kasvupisteessä, vioittaen uutta kasvua. Se on tosi huono juttu orvokille.



Kuvassa orvokin lehden alapinta. Vihreät ovat eri-ikäisiä kirvoja ja vaaleat ovat "kirvojen nahkoja".
Nämä orvokit sumutan nyt illalla Natria Hyönteisten torjunta-aineella. Homman taidan tehdä kylppärissä, sillä ainetta pitää sumuttaa lehtien alapinnoille ja koko kasviin.

Natria Hyönteisten torjunta-aine sopii luomuviljelyyn:

Eli orvokin kukkia uskaltaa huoletta ottaa kakun päälle jatkossa. Toki varoaika pitää muistaa. Eli maustekasveilla se on 7 vuorokautta ja muilla vain 1 vuorokausi torjunta-aineen sumutuksesta.
Pidän sisällä tuota ruskeaa Natria Hyönteisten torjunta-aine spraypulloa, joka on siis käyttövalmista liuosta.
Koska pihalla kirvoja, jauhiaisia yms on enemmän, minulla on myös Natria Hyönteisten torjunta-ainetta tiivisteenä. Siitä teen aina ohjeen mukaan laimennoksen paineruiskuun. Aine on siis samaa luonnon pyretriiniä.

Tiivistepullossa on kätevä annostelija. Kallistamalla pulloa, vihreään pallukkaan saan tarvittaman määrän ainetta. Siinä on selkeä asteikko ja pullon kyljessä laimennusohjeet. Annostelupallukka on loistokeksintö!
Se myös varmistaa, että ainetta ei lorahda liikaa, jolloin herkimmät kasvit voisivat vioittua. Pullossa on tietysti lapsilukko. Muuten, spraypullon korkissa on myös eräänlainen lapsilukko, kunhan muistaa käytön jälkeen kääntää sumutinpään off-asentoon.
Olen saanut kummatkin Natria Hyönteisten torjunta-aineet testaukseen tuotteiden markkinoijalta BayerGarden/Schetelig. Kiitos siitä heille!

Luonnon pyretriinin käyttö illalla:

Tärkeää on muistaa, että luonnon pyretriiniä ruiskutetaan mieluummin illalla, jolloin muut hyönteiset eivät enää ole liikkeellä. Ja tietenkin käyttöohjeet pitää lukea, ja noudattaa niitä.
Suojavarusteiksi riittää esim. nitriili-kumihanskat.

Onko pihalla kirvoja?

Ryhmäruusuissa on ollut kirvoja vain muutama, ja sade on huuhdellut ne pois. Yläkuvan neilikkaruusussakin sama ilmiö. On kyllä päästy tänä kesänä tosi helpolla.


Sen sijaan, alppiruusuun on taas ilmestynyt jauhiaisia. Ne on pieniä valkoisia lentäviä hyönteisiä. Jos niitä on paljon, lehdet tulevat "nokisiksi". Eli täytynee ruiskuttaa ne, myös lehtien alapinnoilta. 

Olisi kiva kuulla, miten teillä on kirvojen tilanne pihalla?

Muuten ihan tiedoksi.... mäntysuopa ei ole hyväksytty torjunta-aineeksi luomuviljelyyn. Sitä ei ole tutkittu torjunta-aineena eikä sen varoaikoja ole sen takia tiedossa. Vanhoissa ohjeissa se edelleen kumittelee luomutorjunta-aineena, mitä siis nykytiedon mukaan ei lainkaan suositella.
Sen sijaan luonnon pyretriini on tehokasta ja torjunta-aineeksi hyväksyttyä myös luomuviljelyssä.

Aurinkoisin kesäterveisin Sari