sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Aika lannoittaa kesäkukat ja ryhmäruusut - varastolannoitus

Blogiyhteistyö - Biolan 
Kesäkukat ovat nyt olleet kuukauden uudessa mullassa, joten on aika laittaa niille lannoitetta multaan. Yleensähän luomumullassa ravinteet riittävät noin kuukaudeksi. Koska on keskikesä, niin vain joitakin monivuotisia kasveja enää lannoitetaan. Siis jos haluaa säästyä kasvien talvivaurioilta.

Varastolannoitus eli lannoitekasa multaan...

Nyt laitoin heinäkuun lannoitteen kesäkukkien ruukkuihin. Sitä sanotaan siis varastolannoittamiseksi kun kerralla annetaan kuukauden lannoite ruukkuun.
Lannoitetta ei sekoiteta multaan, vaan laitetaan pieneen kuoppaan. On tärkeää peittää lannoite mullalla. Näin olen lannoittanut jopa joitakin sisäkukkia, kuten lohikäärmepuuta.

Sain keväällä testaukseen näitä Biolanin uusia luomulannoitteita. Sirkkalannoitetta testasin jo talvella sille lohikäärmepuulle. Se kasvaakin hyvin terhakkaasti sammaleessa.
Biolan Yrtti- ja taimilannoite on tehty kotisirkan lannasta, siis sirkkojen, joita kasvatetaan syötäväksi. Biolan Kasviperäinen lannoite on tehty rypsirouheesta, vinassista ja merileväjauheesta.

Kaikki tällaiset jauhemaiset lannoitteet sekoitetaan hyvin ennen käyttöä. Kuvassa ne on jo sekoitettu eli lannoitejauhe näyttää tasarakeiselta.
Olen pitänyt näitä purkkeja sisällä, koska ne on niin käteviä parvekekasvien lannoittamisessa. Nyt kuvaamista varten hain ne pihalle

Isot kesäkukkaruukut...

Meillä on useampikin iso kesäkukkaruukku ja ne daaliat, joten niille lannoitetta menee paljon. Olen testannut viime kesänä ja taas nyt Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoitetta. Viime kesänä kukinta oli tosi hyvä, joten samaa on odotettavissa nytkin. Kuva daalioista Viisi parasta puutarhamuistoa kesältä.

Ryhmäruusujen ja jalokärhöjen lannoittaminen...

Monivuotisista kasveista lisälannoitusta tarvitsee koko kesän kukkivat ryhmäruusut sekä jalokärhöt. Jotta ei vahingossa anna lannoitetta liikaa ja siten heikennä kasvien talvenkestävyyttä, niin kannattaa lukea lannoitteen annosteluohjeet! 



Siirtonurmikon lannoittaminen...

Siirtonurmikkoa on jo lannoitettu keväällä ja pienellä määrällä kesäkuussa. Todennäköisesti lannoitan sitä taas pienellä määrällä heinäkuussa. Sitä kun leikataan useammin kuin kukkanurmikkoa, tai tavallista nurmikkoa, niin se kuluttaa ravinteita enemmän.
Nurmikkoa ei varastolannoitetta, vaan lannoiterakeet kylvetään nurmikon pinnalle, vaikka vähän ennen sadetta 😊

Kasvimaan lannoittaminen...

Jotkin kasvimaan kasvit voivat tarvita lisälannoitusta kesällä. Meillä kasvit ovat vielä niin pieniä, että niitä ei nyt lannoitettu.

Vesakon ja pensaiden raivaamista sekä kitkemistä...

Tänään ja huomenna 30.6.-1.7.2019 on yksi vuoden parhaista ajankohdista hävittää vesakkoa ja haitallisia vieraslajeja. Tämä on siis perinnetietoa eli kuun mukaan tehtävää puutarhanhoitoa.
Siitä kirjoittelinkin jo aiemmin eli Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä.

Tämä on myös parhaista ajankohdista harata kivituhka eli hiekkapihat. Kokemuksesta voin sanoa, että pinta pysyy ihan ällistyttävän pitkään rikkaruohottomana, kun homman tekee näinä #kitkemispäivinä.
Tämä meidän pihan kivituhka on jo yli 25 vuotta vanha. Se siis pysyy hyvänä, kun sitä hoitaa 😊


Olen saanut nuo lannoitteet Biolanilta testaukseen. Niissä olevat linkit vievät niiden tuotesivuille, jos joku haluaa lukea niistä lisää.

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

Ps. Lannoittamisetkin kannattaa tehdä kuun mukaan.

perjantai 28. kesäkuuta 2019

Terveyttä edistävä puutarha - vanha fengshui tieto


On puutarhoja ja puutarhoja, osa niistä on terveyttä edistäviä ja osa "sairastuttavia". Näin ainakin vanhan fengshui tiedon mukaan, ja itse asiassa se on helppo huomata itsekin.
Tämä juttu on osa Puutarhan tärkeydestä terveyteen -yhteispostausta. Linkit muiden juttuihin löytyy kirjoituksen lopusta.

Huono ympäristö sairastuttaa…

Ankea, ruma ja hoitoa kaipaava puutarha vie mieltä alaspäin, vaikka ei puutarhasta ymmärtäisi mitään. Ja alavireisyys lisää sairastelun riskiä, tutkimustenkin mukaan. Koska nykyihmisellä näköaisti on niin hallitseva, niin näkymät vaikuttavat meihin vahvasti.

Vihreä ja kaunis puutarha tai jopa kuva siitä, taasen tervehdyttää. Siitä on ollut paljon mediassa tutkimustuloksia, mitkä lienevät jo kaikille tuttuja.
Eli kannattaa tarkastella nyt omaa pihaa... onko se sairastuttava vai tervehdyttävä.
Fengshui onkin osa kiinalaista lääketiedettä, jossa ympäristön merkitys tunnistetaan yhdeksi terveyteen vaikuttavista tekijöistä.

Kädet multaan ja fengshuin elementit...

Paljain käsin puutarhassa työskentely lisää vastustuskykyä ja vatsan hyviä bakteereja. Muutenkin käsillä tekeminen auttaa palautumaan stressistä ja mielipahasta.

Fengshuissa tämä nähdään vielä moninaisemmin. Eli eri tyyppisille ihmisille on omat tärkeimmät asiat puutarhassa. Esimerkiksi maa-elementin ihmisille kaikki maan kaivamiset ja "kädet multaan" -työt ovat erityisen hoitavia. Sen sijaan puu-elementin ihmisille kukkien nyppiminen ja tutkiminen on usein paljon terapeuttisempaa. Eli fengshui näkee ihmiset yksilöllisemmin.

Kauneus puhuttelee sielua...

Kauneus on tärkeintä! Ei siis tyylikkyys tai yhteensopivuus tai trendit tai yleinen maku. Ja mikä mielenkiintoista, kauneuden kokemiseenkin vaikuttaa ne fengshui-elementit. Siitä lisää ehkä joskus myöhemmin.

Kun näkee kauniin maiseman, auringossa hehkuvan tuohituomen rungon tai kukan koristeelliset emit ja heteet... se pysähdyttää ja kaikki muu unohtuu. Silloin kauneus puhuttelee sielua.

Ympäristön harmonisointi muodoilla ja väreillä...

Puutarhaa ja laajempaa ympäristöä on hyvä katsoa kokonaisuutena. Fengshuissa siihen otetaan mukaan myös talon muodot ja väritys, maastonmuodot sekä jopa ilmansuunnat. Nämä kaikki vaikuttavat siihen, mitä muotoja kasveissa suositaan missäkin kohtaa pihaa. 
Samoin valitaan huolella kasvien väritys, etenkin kun halutaan käyttää värikkäitä pensaita ja puita, tai pintamateriaaleja. Ja tietenkin isot vesiaiheet ja tulisijat sijoitetaan pienen tutkiskelun jälkeen kohtiin, missä en eivät aiheuta haittaa.

Konkreettiset teot luonnon puolesta...

Luonto ja kaikki luonnonmateriaalit ovat aina tervehdyttäviä ja tärkeitä ihmiselle. Puutarhassa onkin helppo tehdä konkreettisia valintoja, joilla auttaa luontoa voimaan hyvin. Oli ne sitten pölyttäjille sopivia kasveja tai maan pieneliötoimintaa parantavia tekoja. Samalla saa itselle hyvän mielen 😊

Puutarha vaikuttaa meihin kaikkiin...

Puutarha vaikuttaa siis talon asukkaisiin sekä kaikkiin, jotka sen näkevät vaikka tieltä. Aivan samalla tavalla laajempi ympäristö vaikuttaa meihin kaikkiin. Eli kun etsit seuraavaksi uutta asuntoa, tarkastele myös tontin lähiympäristöä.

Seuraava kuva on ihan testi mielessä tässä. Voit katsella sitä pari minuuttia ja tunnustella, mikä fiilis ja tunnetila sinulle tulee siitä.

Ja seuraavaksi katso alla olevaa kuvaa pari minuuttia ja tunnustele, mikä fiilis ja tunnetila sinulle tulee siitä.
Huomasitko mitään eroa?


Puutarhan tärkeydestä terveyteen -yhteispostaus...

Tähän siis osallistui muutama meitä Suuntana omavaraisuus -yhteispostaussarjan bloggaajista:
Vinkkinä... maanantaina tuleekin sitten Suuntana omavaraisuus -yhteispostaukset.

Lisää postauksia puutarhafengshuista…

Kesäterkuin Sari

Ps. Jos et tiedä, niin olen fengshui-konsultti ja hortonomina erikoistunut puutarhafengshuihin.

keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Etanaeste ja espanjansiruetanat

Vihdoinkin saimme viritettyä etanaesteen takaisin kasvimaan ympärille. Meillä kun on niitä espanjansiruetanoita. Etanaeste saakin nyt jäädä paikolleen taas moneksi vuodeksi. Kuvassa sitä ei ole vielä kiristetty eikä tukipuitakaan sidottu yhteen. Ne tehtiin vasta koivuterva maalauksen ja kuvan oton jälkeen.

Etanaeste siruetanoille Koivuterva hajustemaalilla...

Tämä etanaeste on ollut meillä tosi tehokas eli se pitää siruetanat poissa kasvimaalta.
Olemme tehneet tämän muovisesta nurmikonreunanauhasta, joka on tuettu pystyyn. Nauhan alareuna on upotettu maahan, jotta etanat eivät niin helposti pääse sen alta. Juju tässä etanaesteessä on tahmea Koivuterva hajustemaali, joka ihan virallisissa tutkimuksissakin on todettu estävän etanoiden ja kotiloinen kulkua.
Nyt kun saimme viritettyä etanaesteen paikoilleen, maalasin sen ulkopuolelta tällä Koivuterva hajustemaalilla. Yleensä olen maalannut sen 2-3 kertaa kesässä, riippuen sateista.
Etanaeste on siis kasvimaan ympärillä. Samalla lailla olemme laittaneet sen myös kylvölaatikon ympärille.

Tämä aine on luonnonmukainen ja kotimainen. Sitä voi ostaa suoraan valmistajalta Charcoal Finland Oy:lta tai jälleenmyyjiltä... tätä kun taas moni kysyisi, niin laitan sen jo tähän tekstiin. Huomasin keväällä, että meidän Nurmijärven lähitaimitarha on myös ottanut sitä myyntiin 😊

Vanhempi postaus kuvineen etanaesteen virittämisestä keväällä Etanaeste viritetty ja kasvimaan kevätkunnostus jatkuu.

Etanat syöneet pavun alkuja...

Siruetanoiden suurinta herkkua tuntuu olevan papujen alut, sillä ne ehtivät jo syödä niitä, kuten viime keväänäkin, jolloin etanaeste oli pois paikaltaan. Nyt kun saatiin etanaeste takaisin, niin ensi viikolla kylvetään muutama siemen lisää. Tosin osa näistä syödyistä näyttää jatkavan kasvuaan.

Tämä kuva on keväältä. Kun ensimmäiset taimet nousivat pintaan, niin eikös jo pari siruetanaa rientänyt syömään niitä. Ne muuten liikkuvat yllättävän nopeasti.

Peruna ja espanjansiruetanat...

Espanjansiruetanat syövät jopa perunan lehtiä. Se ei onneksi haittaa perunan kasvua. 
Tietenkin keräämme näitä siruetanoita joka ilta ja välillä aamullakin. Kuivuus on onneksi hillinnyt niitä, mutta heti kun tulee kostea ilma ja sateet, espanjansiruetanat lähtevät joukolla liikkeelle. Se hyvä puoli siinä on, että silloin niitä on  helppo kerätä pois.
Lisää kuvia siruetanoista tosi vanhassa postauksessa Tappajaetanat hyökkää.

Kastelualtaiden kasvit voivat hyvin...

Nämä kastelualtaat on seinänvierustan sepelin päällä, joten siruetanat harvoin menevät niihin. Niin reunan samettikukat kuin munakoisokin on itse esikasvatettu sisällä. Yllätyin ihan, miten hyvin munakoiso on viihtynyt tässä ja kukkii erittäin innokkaasti 😊

Kesäterkuin Sari


Ps. Seuraava postaus onkin sitten fengshuita, jos kaikki menee hyvin 😉 


sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Tähkähietalilja - siro perinnekasvi


Perinnekasvit kuuluvat suosikkeihini, kuten tämä tähkähietalilja. Niitä ei tarvitse kastella kuivanakaan kesänä ja muutenkin pärjäävät lähes hoidotta. Hietalilja on myös kivan siro ja herkkä, joten toimii vastakohtana pihamme värikkäille ja rehevimmille kasveille.

Tähkähietalilja on perenna vaikkakin se näyttää vähän sipulikasvilta heinämäisine lehtineen. Sen lehdet lakastuvat siis vasta syksyllä ja sillä on juuret, ei sipulia. Valkoiset kukat aukeavat näin kesä-heinäkuun vaihteessa.



Tähkähietaliljan hoito-ohjeet...

Oleellista on valita tähkähietaliljalle (Anthericum liliago) sopiva kasvupaikka. Eli se viihtyy aurinkoisella paikalla, läpäisevässä multamaassa. Paikka voi siis olla kuivahko tai tuore, kunhan se ei ole koskaan liian märkää. Jonain keväinä sille voi antaa hieman lannoitetta tai ravinteikasta kompostimultaa.
Me emme ole tämä meidän tähkähietaliljaa kastelleet, paitsi tietysti istutusvuonna. Ja se vain komistuu vuosi vuodelta 😊

Paikan valinta osa pihasuunnittelua...

Jotta näin hentoinen kasvi tulee huomattua ja sen kauneus pääsee oikeuksiinsa, kannattaa miettiä sen istutuspaikka huolella. Eli aina ei riitä, että kasvupaikan valo-olosuhde ja maan kosteus on kasville sopiva. Kasvien sijoitteluun ja sommitteluun otetaan huomioon muitakin asioista.

Tähkähietalilja leviää hyvin siemenistä...

Lakastuneista kukista alkaa muodostua siemeniä. Meillä ne on saaneet pudota syksyllä maahan, jolloin siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn. 

Nuolet osoittavat uusia taimia ja emokasvi on kuvan vasemmassa ylälaidassa. Eli aika moinen määrä pieniä tähkähietaliljoja on jo kasvamassa. Vielä ne eivät ole kukkineet, mutta ehkäpä osa jo ensi kesänä.

Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään kasvamassa tätä tähkähietaliljaa? Ja onko se viihtynyt hyvin?



Lisää postauksia perinnekasveista eli maatiaiskasveista...

Kesäisin terveisin Sari

perjantai 21. kesäkuuta 2019

Ruusuja, luonnonkukkia ja pihakukkia

Blogiyhteistyö - Huiskula
Oli kyllä jännä huomata, miten ruusut tekevät näistäkin kimpuista paljon juhlavammat. Meitä oli kaksi tekemässä, mikä oli kivaa. Kimpuista tuli erilaisia, sillä meillä on ihan selvästi eri maku. Näitä ei mitenkään etukäteen suunniteltu, vaan kerättiin kukkia pihalta ja tien vierestä. Meidän ja pörriäisten onni, että tienpenkkoja ei oltu vielä leikattu 😊

Ruusuja, syreeniä ja luonnonkukkia...

Tästä kimpusta tuli suosikkini. Sen värit ovat niin ihanat.


Pieniä yhden ruusun kimppuja...

Kun kahvipöydällä on tilaa vähän, siihen sopii silloin pieni ja kapea kukkakimppu. Kuten tällainen yhden ruusun kimppu pienessä pullossa. Kukkia voisi myös laittaa ilman vettä pöytäkoristeeksi, jolloin ne kyllä lakastuvat nopeasti.

 Tässä vihreät korostavat ruusun vihreitä kohtia. Näyttää melkein ihan eri ruusulta.

 Tässä ihastelluin kukkakimppu...

Tämä ruusukimppu sai kaikilta ihastelevia kommentteja. Ja mikä minusta oli tosi mahtavaa, sen teki Sini, joka ei aiemmin ole tehnyt kimppuja eikä edes voi kotona pitää kukkia. Kukatkin hän valitsi itse pihalta. Kimpussa on siis varjorikon kukkia ja pihakäenkaalin varsia. Upeat värit!


Helppo ja nopea tapa sitoa kimppu...

Tuttuun tapaan käytin taas näiden kimppujen sitomiseen ihan kumirenksuja. Ne on helppo laittaa ja pitävät kimput kasassa 😊

Sain ruusut Huiskulasta blogijutun tekoon. Kiitos siitä heille!


Tunnelmallista juhannusta!

Kukkaterkuin Sari

keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Tähtihyasintti ja espanjansinililja - viehkot sipulikukat

Blogiyhteistytö - Korpikangas Siemen Frö
Näissä espanjansinililjoissa on herkkää viehkeyttä. Meillä ne kasvavat vattumaan reunalla ja saavat levitä siinä ihan vapaasti. Olisikin upeaa, jos niitä tulisi isot mättäät vattujen sekaan. Tosin meillä ne ovat lähes täysin ilman hoitoa. Saavat joskus muutaman lannoiterakeen, mutta eivät muuta. Siis täydellisiä vanhalle ekologiselle pihalle.

Espanjansinililjat...

Espanjansinililjoja ( Hyacinthoides hispanica) on kolmea eri väriä eli kukat voivat olla valkoiset, vaaleansiniset tai vaaleanpunaiset. Ne ovat yleensä alle 30 cm korkeita ja kukkivat touko-kesäkuussa. Ne viihtyvät auringosta puolivarjoon tavallisessa puutarhamaassa. Helppoja sipulikukkia siis.


Tähtihyasintti...

Nämä meidän tähtihyasintit istutettiin sipuleista viime syksynä. Ne on istutettu pihalle hieman eri paikkoihin, jotta näkee missä ne viihtyvät parhaiten. Sinne sitten voi myöhemmin istuttaa niitä lisää.

Yllä olevassa kuvassa kukat ovat juuri auenneet ja alla ensimmäiset kukat ovat jo lakastuneet.


Tähtihyasintti on yleensä sinikukallinen, mutta siitäkin on jalostettu lajikkeita. Se kasvaa 70-100 cm korkeaksi ja kukkii kesäkuussa. Tähtihyasintti viihtyy auringossa, tuoreessa ja ravinteikkaassa puutarhamaassa eli tätä kannattaa hieman lannoittaa.
Luin jostain, että myös se lisääntyisi hyvin joko sivusipuleista tai siemenistä. Jännä nähdä, miten noille meille tähtihyasinteille käy. Toivoisin kyllä niiden lisääntyvän, sillä kukkien sininen sävy on tosi kaunis 😊

Alla kuva jostain puistosta, jossa tähtihyasintti on selvästikin kasvattanut jo isomman mättään. Se on kyllä tosi kaunis!

Kummatkin kasvit istutetaan siis sipuleista. Niitä on myynnissä syksyisin ja ne sipulit istutetaan maahan syys-lokakuussa.

Meidän tähtihyasintin sekä espanjansinililjan sipulit olen saanut blogijutun tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille avusta!

Kesällä kukkivia sipulikukkia...

Muita kesällä kukkivia sipulikukkia on tietysti laukat sekä liljat. Alla linkit vanhoihin postauksiin.

Hyvät #kitkemispäivät jatkuvat vielä...

Tänään ja huomenna torstaina on hyvät  #kitkemispäivät iltapäivästä, kuun mukaan. Koko vähenevä kuu on hyvää, eli hyvin ehtii vielä kitkeä, jos jäi Suuri Kitkemispäivä väliin tänä vuonna.
Kesän muut parhaat #kitkemispäivät on Puutarha Studion uutiskirjeessä. Lähetän sen tänään illemmalla. Jos kiinnostaa tilata se, niin tilaussivu on täällä.

Kesäterveisin Sari

maanantai 17. kesäkuuta 2019

Rikkaruohojen hävitys tehokkaasti ja luontoystävällisesti

Rikkaruohojen tehokas ja luontoystävällinen hävitys on niin helppoa ja kivaa, että se on lempipuuhaani pihalla. Siihen tulee ihan himo! Etenkin tänä iltana ja huomenna aamulla, jolloin on Suuri Kitkemispäivä aamupäivällä.
Jos kuulut epäilijöihin, niin nyt kannattaa kokeilla!

Suuri Kitkemispäivä 18.6....

Eli tänä iltana tai huomenna 18.6. ennen klo 12.00. rikkaruohot lähtevät hyvin juurineen. Sen lisäksi rikkaruohoista kitketty alue pysyy pidempään puhtaana eli rikkaruohottomana.
On ihan hölmöläisen hommaa kitkeä kasvavan kuun aikaan, koska rikkaruohot kasvavat nopeasti takaisin. Eli jos kitkit viime viikolla tai edellisenä, lopputulos ei ole läheskään yhtä hyvä kuin nyt kitkettäessä. Vanhempi postaus Suuri Kitkemispäivä 18.6.

Kivituhkan ja hiekan haraaminen rikkaruohoista...

Suuri Kitkemispäivä ja kaikki muutkin hyvät #kitkemispäivät sopivat erityisen hyvin myös hiekan ja kivituhkan haraamiseen. Eli rikkaruohot irrotetaan heiluriharalla ja lopuksi haravoidaan pois.
Sen jälkeen hiekka pysyy pitkään puhtaana rikoista.

Meillä on vanha kivituhkapiha, jota saa harata ainakin pari kertaa kesässä. Kuvan pihajasmikkeen pohjoispuolelta useamminkin. Sateettomat #kitkemispäivät ovat siihen ehdottomasti parhaita 😊


Rikkaruohojen hävitys kivien välistä...

Ehkäpä kaikkein vaikeinta on poistaa rikkaruohoja kiveyksen saumoista eli kivien väleistä. Sitä ei montaa kertaa kesässä haluaisi tehdä, joten siihen hommaan kannattaa hyödyntää #kitkemispäiviä!

Meillä on luonnonkivistä tehty kiveys, jonka saumoista kaivamme rikkaruohoja pois. Muutamasta kohdasta olemme myös myrkyttäneet luonnonmukaisella rikkaruohojen torjunta-aineella, sillä muuten se ei onnistu. Siitä postaus Rikkaruohot pois laattojen väleistä luomusti.

Sipulikukkien lakastuneet lehdet...

Vasta nyt pikkusipulikukkien lehdet alkavat olla niin ruskeita, että niiden seasta erottaa heinät. Muutenkin kitkeminen helpottuu, kun lakastuneet lehdet saa jo nyhtää pois. Joka vuosi tämäkin kohta kitketään vasta näin kesäkuun puolessa välissä, eli kitkemisestä ei kannata ottaa paineita.

Tehokkainta kitkemistä ja paras lopputulos saadaan, kun kitketään rikkaruohot oikealla kitkemistekniikalla, rikkaruohon mukaan. Ja se tehdään ainoastaan hyvinä kitkemispäivinä, kuun mukaan. Siitä on oma verkkokurssi eli Tehokas kitkeminen kuun mukaan, joka on yritykseni Puutarha Studion.


 



Raikkain sadeterkuin,

Sari

lauantai 15. kesäkuuta 2019

Viehättävä pioni hybridi pysyy pystyssä ilman tuentaa

 Pidän näistä helpoista ja varmoista perennoista, kuten tästä hybridipionista. Nyt kun se on ollut jo pari vuotta paikallaan, niin emme hoida sitä mitenkään. Sitä ei tarvitse edes tukea. Se on pysynyt pystyssä jopa myrskyisinä päivinä. Ja mikä ihaninta, sen kukat oikein loistavat väreillään.



Vaaleat kukat ovat olleet kauemmin avoinna ja vahvemman punaiset vasta aukeamassa. Edelleen siinä on myös nuppuja. Kukinta kestää siis pitkään.

Hybridipionit ovat monen lajin risteytyksiä...

Tämä ei siis ole kiinanpioni (jalopioni) vaan kuuluu uuteen pionien ryhmään, jotka ovat syntyneet kun useampi pionilaji on risteytetty keskenään. Harmillisesti tämän meidän hybridipionin lajikenimi on kadoksissa, ja jos se löytyy lisään sen tähän.
Hybridipioneja on siis eri lajikkeita ja värit voivat olla hyvinkin erikoisia kuten tummia tai oransseja

Puupionin kukinta on jo ohi...

 Puupionin kuihtuneista kukista alkaa kasvaa aika koristeelliset siemenkodat. Voi olla, että leikkaan ne pois tai sitten jätän ne kehittymään.
Postaus sen mykistävästä kukinnasta Puupioni kukassa, vau!

Kiinanpionit ovat vielä nupulla...

Tänään kun kiertelin pihalla, niin löysin vasta kaksi auennutta nuppua. Nekin olivat kaatuneet kaivon rengasta vasten eli olivat tosi lämpimässä ja suojaisassa paikassa. Kaikki muut pionit ovat vielä tiukassa nupussa. Niiden kukintaa saa siis odotella.

Lisää pioneja...

Hankintalistalla on vielä Itoh-hybridi, joka kukkii pitkään tuoksuvin kukin. Siitä löytyy hieno kuva postauksessa Palkittu perennataimitarha Harjunpään Taimisto. En ole vielä ostanut sellaista, sillä ensin sille pitää keksiä hyvä paikka, jotta se pääsee sitten kukinnallaan loistamaan 😊

Kannattaa siis istuttaa eri pioneja pihalle, niin saa nauttia pionien ihanasta kukinnasta pidempään.

Ohje miten pioni istutetaan oikein...

Sain hyvät ohjeet kauan aikaa sitten Pionien Kodin Pionivaarilta. Postaus siitä... Pioni `Claire de Lune` ja oikea pionin istutustapa. Pionit on helppoja kasveja, kunhan ne on istutettu oikein.

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari