sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Vinkkejä Helsingin Kevätmessuille ja lippuarvonta

Ensi viikolla onkin Suomen suurimmat puutarhamessut eli Kevätmessut Helsingissä. Kivasti ne alkavat jo torstaina, jolloin itse ajattelin sinne piipahtaa heti aamusta. Koska ne ovat suurimmat messut, niin siellä on tuttuun tapaan eniten isoja puutarhayrityksiä näytteilleasettajina. Kokosinkin tähän vinkkejä tulevilta messuilta.

Ohjelmaa...

Tänä vuonna messuilla näyttää olevan mielenkiintoista ohjelmaa. Ruusuista on joka päivä eri tietoisku kuten torstaina Suomen ilmastoa hyvin kestävät ruusulajikkeet sekä  lauantaina Vanhat ruusupensaat. Ne kuulostavat tosi houkuttelevilta. Torstaina on myös hyvin ajankohtainen aihe eli Hyönteisystävällinen puutarha. Harmillisesti, sitä en ehdi jäädä kuuntelemaan, sillä illalla on töitä.

Ideapuutarha on jakaantunut neljään teemapuutarhaan...

  • City-eko-puutarha on joka pihan kotiapteekki, joka tuo ideoita siihen, miten omaa terveyttään voi edistää kasvattamalla ja hoitamalla pihallaan erilaisia syötäviä kasveja ja yrttejä.
  • Rakkausretriittipuutarha on rauhallisen meditatiivinen metsä-spa, joka huumaa aistit kukkaloistollaan ja antaa mahdollisuuden ihanaan rentoutumiseen. 
  • Lapsiperheen pihaan on koottu helppoa tekemistä ja puuhailua, joka onnistuu vanhempien ruuhkavuosista riippumatta. 
  • Koiraperheen pihassa näytetään käytännössä, miten lemmikit ja isännät saadaan viihtymään pienessä pihassa, sulassa sovussa.
Ideapuutarhaa odotan tosi innokkaasti! Viime vuonnahan se oli Liisa Ihmemaassa teemalla, siitä muutamia kuvia Helsingin Kevätmessuilla näkyi trendit -postauksessa.

Kotimaisia siemeniä kukkanurmikolle..

Kukkanurmikolle ja kukkaniityille on tärkeää valita kotimaisia siemeniä. Siis sellaisia, jotka ovat meidän luonnonlajeja tai muuten Suomessa pitkään kasvaneita. Näillä messuilla niitä voi ostaa Suomen Niittysiemenen osastolta. Heidän asiantuntemusta kannattaa myös hyödyntää, jos ei ole ihan varma, mitkä kasvit sopivat omalle kukkanurmikolle tai kukkaniitylle.


Itse asiassa messuilla on monta osastoa, joissa myydään siemeniä. Erikoisuutena esimerkiksi Maatiainen ry, jotka myyvät kotimaisia perinne- ja maatiaiskasvien siemeniä. Osa niistä on vanhoja kasvikantoja, jotka ovat yli 50 vuotta kasvaneet Suomessa.
Tietysti on myös Hyötykasviyhdistys sekä monta muuta.

Luonnonmukaiset ötököiden torjunta-aineet...

Jos on ollut vaikea löytää luonnonmukaisia eli luomuviljelyynkin hyväksyttyjä tuholaisten torjunta-aineita, niin ne kannattaa ostaa nyt messuilta. Nimittäin Scheteligin osastolla on hyvä valikoima niitä. Olen ymmärtänyt niin, että tuotepakkaukset muuttuvat, joten ne eivät ole ihan kuvan näköisiä. Kaikki kuvathan ovat viime vuodelta.

Uutuuksia ja tiedon jakoa...

Toitotan aina kursseillani, että ammattilaisten osaamista kannattaa käyttää hyödyksi. Samoin mesuilla kannattaa aina kysellä ja jutella näytteilleasettajien kanssa. Sillä he ovat siellä juuri sitä varten. Monet tähtäävät vuoden uutuustuotteet messuille, jossa niihin on mahdollisuus tutustua ja saada jopa pieni esittely.

Messuista kaikki irti...

Kannattaa siis etukäteen kotona suunnitella, mitä luentoja haluaa mennä kuuntelemaan. Ja onko näytteilleasettajissa sellaisia, joiden kanssa haluaa käydä juttelemassa tai kysymässä neuvoa. Ohjelmatiedot ja näytteilleasettajat löytyvät helposti Messukeskuksen nettisivuilta. Hakua helpottaa ylävalikosta löytyvät tuoteryhmät.
Tietenkin ne ostoksetkin on hyvä myös miettiä ja tehdä jopa ostoslistaa siemenistä. Sillä näillä messuilla taitaa olla Suomen suurin siemenvalikoima  :)

Kevätmessut ovat siis 4.-7.4.2019 
Torstai–lauantai klo 10–18
Sunnuntai klo 10–17


Pääsylippuarvonta Kevätmessuille Helsinkiin...

Arvon kahden pääsylipun paketin Helsingin Kevätmessuille. Liput toimitetaan sähköpostilla. Liput antoi arvontaan Messukeskus.

Arvontaan osallistut vastaamalla eli kommentoimalla tähän...

Arvonta suoritettu ja voittaja on Nenna.

Mitä odotat messuilta? 
Jos vastaat anonyyminä, kirjoita myös erottuva nimimerkki.
Arvonta suoritetaan ti 2.4.2019 klo 21.00.
Voittajan nimen laitan tähän postaukseen.

Voittajalla on vuorokausi aikaa ilmoittaa sähköpostiosoitteensa, sen jälkeen palkinto arvotaan uudelleen. Sivupalkista ja ylävalikosta löytyy sähköpostiosoitteeni.

Onnea arvontaan!
Terkuin Sari


keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Varjolilja - näyttävä perinnekasvi

Varjolilja on yksi suosikeistani perinnekasveissa, sillä rakastan liljoja. Sen kukat ovat siron kauniit ja ikään kuin väärinpäin. Se tekeekin siitä erikoisen muihin tavallisiin liljoihin verrattuna. Kuvassa on harvinaisempi valkokukkainen muoto. Sen sipuli on ostettu eli alkuperältään hollantilainen.

Helppo tunnistaa myös lehdistä…

Varjolilja on helppo tunnistaa lehdistä ja tietysti kukista. Tämä varjolilja kasvaa ison tuijan pohjoispuolella eli siihen paistaa vain aamuaurinko. Näin hyvin se kukkii heinä-elokuun vaihteessa.

Varjolilja leviää siemenistä...

Kaikki tässä postauksessa näkyvät punertavat värililjat ovat vanhaa suomalaista kantaa. Ne ovat itse paikalleen kylväytyneet siemenistä tai levinneet sivusipuleista. Siksi niitä on jossain kohtaa isompi määrä ja jossain vain yksi. Kaikki ovat kuitenkin niin ihania 😊
Siemenestä lähtenyt taimi kukkii yleensä 4-5 vuoden kuluttua eli ei ole hätäisen ihmisen hommaa.

Yllä olevassa kuvassa varjoliljat ovat vielä nupussa. Varsien lehdetkin erottuu tässä paremmin. Isommat ovat siis vanhempia ja ohuemmat kukkavarret kuuluvat nuoremmille varjoliljoille.

 Sen siemenkodat...

Varjoliljan siemenkodat ovat aika koristeellisia. Ne voi jättää paikalleen ja antaa siementen varista maahan itsestään tai voi vähän auttaa ja karistella. Kuvassa siemenkodat ovat vielä kiinni eli siemenet eivät ole valmiita. 

Varjoliljan hoito-ohjeita...

Varjolilja on helppohoitoinen sipulikasvi, kunhan se on istutettu sopivalle kasvupaikalle.
Se viihtyy auringosta varjoisaan paikkaan,  ravinteikkaassa ja muhevassa maassa. Eli jos kukkia on vähän tai varret hennot, kannattaa kokeilla lannoittamista keväällä.
Siis helppo perinnekasvi 😊

Olisi kiva kuulla, löytyykö tätä varjoliljaa enää kenenkään pihalta?

Tässä lisää postauksia liljoista...


 

Kevätterkuin Sari




sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Hienostunut ja ylväs kymbidi orkidea



Tämä kymbidi orkidea on aivan mykistävän kaunis! Siinä on jotain hienostunutta suloutta ja keveyttä. Kukat ovat pienemmät, kuin leikkokukkina käytetyillä kymbideillä. Aivan sykähdyttävän ihanasti kukkatertut riippuvat alaspäin. En usein mykisty kukkien kauneudesta, mutta tämän viehkeys mykisti minut täysin.

Kymbidi orkidea amppelikasvina...

Alla kuva siitä sellaisena, kun sen sain eli heti paketista otettuna. Ruukussa oli amppelikoukku eli tämän olisi voinut ripustaa roikkumaan. Se olisikin ollut hyvä idea, sillä kukkatertut ovat aika pitkät ja ulottuvat ruukun pohjan alapuolelle. Otin kuitenkin tuon koukun pois.

Huikean upeat kukat...

Sen kukat ovat niin kauniit! Juuri avautunut kukka on vihreä ja se saa vaaleanpunaista sävyä vähitellen.


Tyylikkään kaunislehtinen...

Orkideat ovat monivuotisia, joten niiden lehdistön kauneudella on myös oma merkityksensä. Tällä kymbidillä lehdetkin on tosi upeat.  Pidän tästä runsaasta heinämäisestä lehdistöstä.

Kymbidin hoito...

Nyt sitten jännään, miten saan tämän viihtymään. Sillä on lepokausi talvella, jolloin lämpötilan on hyvä olla alhaisempi. Ja tietysti orkideojen tapaan se pitää sumuttamisesta eli korkeasta ilmankosteudesta. Paikka on hyvä olla mahdollisimman valoisa, mutta suoralta auringonpaisteelta tämäkin on syytä suojata.
Jos joku tiedät tämän kymbidin tarkemman nimen ja sitä kautta hoito-ohjeen, niin laita kommenttia. Sain tämän nimittäin lahjaksi, ja tarkempaa tietoa sen nimestä ei ole. Ja oli kuulemma arvokas kasvi.

Joka tapauksessa kastelen tätäkin aina #kastelupäivinä ja joskus päivien välissä. Mutta en #äläkastelepäivinä. Vielä se ei vaadi orkideakasvualustan eli mullan vaihtoa, mutta kun sen aika on, teen senkin kuun mukaan ajoittaen. Lisää tietoa siitä täällä.

Mitä kuuluu Vanda orkidealle...

Se on tietysti jo lopettanut kukkimisen. Edelleen se on ihan vihreä ja lehtevä, mutta juuristo näyttää heikommalta. Tosin kuvakulma on eri sekä toinen on juuri kasteltu ja toinen ei. Kuvat siitä kukkivana löytyy Huikea Vanda orkidea postauksesta.
Aika hitaasti tämä Vanda näyttää kasvattavan uutta lehteä. Saas nähdä, miten saan sen menemään kesän yli.

Lisää postauksia orkideoista...

Olen siis hullaantunut orkideoihin, jos ette sitä vielä ole huomanneet. Osittain siksi, että ne ovat pitkäikäisiä ja kauniita. Niissä on myös sopivasti haastetta 😉
On vielä muutama orkidea, joita haluaisin kokeilla. Koetan kuitenkin pitäytyä näissä, mitkä eivät välttämättä vaadi orkideakaapia.

Terveisin Sari

perjantai 22. maaliskuuta 2019

Kevät saapui parvekkeelle

Blogiyhteistyö - Huiskula
Tänään parvekkeelle saapui kevät, kun sain laitettua sinne muutaman ihania sipulikukka-asetelman. Ja vielä kun aurinko paistoi niin fiilis oli aivan mahtava! Melkein kuin olisi ollut jo toukokuu. Etenkin kun parvekkeella oli kivan lämmintä, niin ei edes tarvinnut takkia.

Kerrottu tete-narissi `Tete Boucle`...

Tällä lajikkeella on kaksiväriset kukat, ja aika tiheään kerrotut. Ne on ihan kuin pikkupalloja. Aika hauskoja itse asiassa, kun katsoo niitä läheltä. Ja lämpimässä niiden kukista erottaa miedon hyvän tuoksun.
Jos pidät vahvasti tuoksuvista kukista, niin silloin kannattaa ostaa valkokukkaisia ja kerrottuja sekä vahvasti tuoksuvia perunanarsisseja eli `Brial Crown`.


Suloisen hempeät helmililjat...

Nämä pienet vaaleanpunaiset helmililjat on niin sykähdyttävän suloisia, että niitä pysähtyy ihastelemaan vähän väliä. Vielä kun ne ovat noin hauskasti asettuneet kuin pituusjärjestyksen mukaan. Super ihania 😍

Muista kastella näitä kukkasipuliruukkuja...

Jos niiden multa vaikuttaa kuivalta, niin multaa kannattaa kastella pienellä vesimäärällä. Edelleen jotkut väittävät, ettei sipulikukkia tarvitse kastella. Mutta jos sipulikukka kärsii kuivuudesta, siltä kuivuu heti nuput. Kasvi ei toki kuole, mutta kun yleensä se on hankittu kukkien takia, niin ei kannata päästää multaa rutikuivaksi, vai mitä.

Parvekkeella edelleen joululta säilynyt pikkukuusi...

Tämä pikkukuusi on rungolliseksi pikkupuuksi leikattu kartiovalkokuusi, näin ymmärsin. Niitä näkyi myynnissä paljon jouluna ja minullakin tämä on joululta säästynyt. Se on ollut koko ajan parvekkeella, sillä sehän on kartiovalkokuusi, mikä menestyy pihalla I-III-vyöhykkeellä. 

Partamehitähti alkaa herätä talvilevosta...

Kastelin tätä partamehitähteä taas pienellä vesimäärällä, sillä kerralla ei kannata antaa liikaa. Nimittäin tuossa ruukussa ei ole reikää pohjassa. Nyt sillä alkaa neljäs kesä tuossa samassa metalliruukussa. On muuten tosi helppo parvekkeella, koska sitä ei edes tarvitse suojata talvella mitenkään.
Oikeassa reunassa on syklaami, joka oli talven sisällä viileähkössä huoneessa. Sen lehdistö pysyi niin kauniina, etten ole raaskinut heittää sitä kompostiin. Nyt se on ollut jo useamman päivän parvekkeella. Parveke on siis lasitettu ja siellä on näin keväällä viitisen astetta lämpimämpää, mitä ulkona.

Sain nämä kotimaiset narsissit sekä helmililjat Huiskulasta blogijutun tekoon. Ne on kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla. Iso kiitos taas heille!

Oikein mukavaa viikonloppua!

Kevätterkuin Sari

keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Mikä pihasuunnittelussa on vaikeaa?

Mikä pihasuunnittelussa on vaikeaa? Sitä kysyn välillä opiskelijoilta, jotta voin paremmin auttaa heitä suunnittelussa. Jos et tiedä, niin opetan pihasuunnittelua harrastelijoille. Vastauksena on hyvinkin monenlaisia asioita, riippuen vähän pihasta ja ihmisestä.

Rajapensaan valinta on jollain tosi vaikeaa...

Ensiksi mietitään halutaanko muotoon leikattu aita vai vapaasti kasvava. Ja sitten kuinka korkea aita saisi olla. Raja-aidoilla on niin suuri merkitys antamaan näkösuojaa, että se kannattaakin valita huolella. Ensimmäisen kuvan taikinamarja-aita ei anna kunnolla näkösuojaa, koska se ei kasva korkeaksi.

Ne "mahdollisimman nopeakasvuiset" pensaat...

Se on ihan ymmärrettävää, että haluaa nopeasti näkösuojaa. Siltikin kannattaa ennen taimien ostamista selvittää, kuinka isoksi pensaat kasvavat. Alla juuri tällainen "mahdollisimman nopeakasvuinen" lännenheisiangervo. Kasvaa kyllä nopeasti, jopa 3 metriä korkeaksi ja 2,5 m leveäksi. Ei sovi siis pieneen pihaan. Eli ennakkoon suunnittelu kannattaa aina!

Kasvien valinta hoidon tarpeen mukaan...

Kasvien hoidon tarve mietityttää myös usein. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa kauniit kartiovalkokuuset ruskettuvat kevättalvella aurinkoisella paikalla, joten ne suojataan joka kevättalvi. Jos suojaus tuntuu työläältä, niin valitaan kasvit, jotka kestävät kevätauringon.
Eli kun valitsee kasveja pihalle, kannattaa etukäteen miettiä, onko itsellä aikaa ja innostusta tehdä ne tarvittavat hoitotoimet.

Puiden ja pensaiden koon arvioiminen...

Tämäkin liittyy kasvivalintaan. Eli puut ja pensaat valitaan tilan mukaan. Pieneen tilaan matalat ja kapeammat kasvit. Isoon tilaan voi sitten sijoittaa ne leveät ja korkeat kasvit. Mutta mistä tietää, miten isoksi kasvit kasvavat... hmm. Se täyty vaan selvittää, ja tietysti kursseillani on ne tiedot käytössä.

Komea riippapihlaja, jonka oksat ovat saaneet kasvaa maahan asti.

Kasviryhmien rajaamiset...

Monet haluavat nykyään rajata kasviryhmät nurmikosta. Se on myös tyyliasia ja liittyy pihan helppohoitoisuuteen alkuvuosina ja tulevaisuudessa. Moni miettiikin edullista ja silti tyylikästä rajausta pihalleen. Siihen ei ole yhtä ainoaa ratkaisua, koska makujakin on niin monia 😊


Kasvien valinta ja niiden sommittelu...

Tämä onkin sitten aihe, joka joillekin on helppoa ja joillekin vaikeampaa. Yksi tapa on katsoa kuvia netistä tai kirjoista, ja soveltaa niitä omaan pihaan. Aina samat kasvit eivät toimi, joten sommittelun voi toteuttaa toisilla kasveilla.
On myös muita hyviä apukeinoja kasvien valintaan ja sommitteluun. Opetan niitä pihasuunnittelukursseilla ja osaa käytän myös itse.

Olisi kiva kuulla, mikä sinusta pihasuunnittelussa on vaikeaa tai tuottaa haastetta?


Pihasuunnittelun verkkokurssi...


Verkkokurssilla on näitä erilaisia apukeinoja oman pihan suunnitteluun. Kurssilla opiskelijat voivat halutessaan antaa joka oppitunnilta kommentteja ja kysymyksiä, joihin tietenkin vastaan. Samalla niiden pohjalta muokkaan koko ajan kurssia sellaiseksi, että sen avulla kuka tahansa pystyy suunnittelemaan omaa pihaa. Eli kurssilla opiskelijat pääsevät vaikuttamaan verkkokurssin sisältöön.
Kurssin voi aloittaa milloin vain ja lisätietoja löydät Puutarha Studion sivulta.

 Kevätterveisin Sari


sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla

Blogiyhteistyö - Carbons Finland, Biolan, Korpikangas Siemen-Frö
Viime vuonna kasvimaalta tuli ennätyssato, vaikka oli niin kuiva kesä. Biohiili osoitti siis heti erinomaisuutensa! Kasvimaan mullan pinta on helposti kuivuvaa runsasmultaista hiekkamoreenia, virallisen maa-analyysin mukaan. Enpä olisi testailun alussa uskonut, että biohiilellä on näin iso vaikutus. Vieläkin kuvia katsellessa, ällistyttää sen teho. Ja miten voi olla mahdollista, että sitä ei ole hyödynnetty jo aiemmin ammattiviljelyissä.

Vahapavulla hyvä sato...

Keltaista vahapapua kasvatamme aina, sillä se tuottaa satoa myös kuivana kesänä. Ja viime kesänä siitä tuli erittäin hyvä sato, jonka pakastimme.
Postauksen ensimmäinen kuva on otettu 22.8.2018 ja vahapapu lajike on `Sonesta`. Toinen kuva sadekuuroiselta kesältä 2.9.2017.

Biohiilimullassa herne tuotti ennätyssadon...

Hernettä kasvatamme, vaikka siitä ei yleensä montaa palkoa tule syötäväksi. Ne ovat olleet sitten sitäkin herkullisempia 😊
Viime kesänä herneet kasvoivat pituutta ällistyttävän paljon ja herneenpalkoja tuli tietenkin ennätysmäärä. Joka kerta kun kävi kasvimaalla, sitä vaan ihmetteli ja ihasteli.
Meillä on vuosia herneillä ollut saman pituiset hernekepit eli tukikepit. Ja harvoin herneet ovat kasvaneet niihin ylös asti. Viime kesänä sitten hernekeppien pituus ei riittänyt, kun herneet vain kasvoivat ja kasvoivat.
Tätä kuvaa kun katsoo, niin ei uskoisi, että se on otettu viime kesänä. Meilläpäin kun harvoin on ukkosta eli ukkossateitakaan ei juuri ollut. Hernelajike on se sama kun joka vuosi eli `Kelvedon Wonder`. Kuva on otettu 15.8.2019.

Alla kuva hernekepeistä ja herneistä 5.8.2016, joka oli myös kuiva kesä. Ymmärrätte nyt, miten herneitten kasvu ällistytti.
Kuvassa kehäkukkien keskellä kasvaa tuoksuhernettä metallireunaisessa laatikossa. Multana siinä on Biolanin biohiilipitoista Kesäkukkamultaa, jossa ei ole kastelukiteitä vaan biohiiltä. Eli siinäkin biohiili on vaikuttanut hyvään kasvuun.

Tilli ensimmäistä kertaa hyvää...

Kruunutilli on minusta niin kaunista, että sitä on kasvimaalla joka vuosi, vaikka se ei aina onnistu. Tilli nimittäin kärsii kuivassa maassa. 
Viime kesänä tillit olivat ennätyskorkeita ja kukinnot leveitä. Ja ne pysyivät hyvänä syksyyn asti. Herneitten ohella tilleissä näkyi biohiilen vaikutus ällistyttävän hyvin.
Ylä oleva kuva on otettu 29.8.2018. 
Alla oleva kuva on 3.8.2013 ja siitä näkee, miten pienet kukkatertut tillillä yleensä on ollut ja osa jopa kuivunut pilalle. Kuva on hieman epätarkka, koska se on osa isommasta kuvasta. 

Biohiilellä parannettu kasvimaa -testi... 

Viime vuoden toukokuulla aloitimme tämän testin eli kasvimaahan käännettiin kompostimultaa, kotimaista Carbons biohiiltä ja Biolan Kasvimaalannoitetta, joka on luomulannoite. Heti sen jälkeen maata kasteltiin pitkään. Koska teimme tämän ajoitettuna kuun mukaan, niin meni yli viikko, ennen kuin kylvimme siemenet maahan. Kaikki kylvöt ja hoitotoimet on myös tehty kuun mukaan eli työt ajoitetaan vanhan perinnetiedon mukaan. Paitsi vahingossa  ne punajuuren siemenet kylvettiin väärään aikaan, jolloin niille kasvoi komeat lehdet, mutta pienet juuret 😄 

Vieläkin on vähän hämmentynyt olo herneistä ja tillistä... voiko se olla totta. Kun oli niin kuiva ja sateeton kesä. Ja muuten kastelu lopetettiin heinäkuun jälkipuoliskolla ja muutenkin kasteltiin normaalia vähemmän, koska kaivosta uhkasi loppua vesi.

Kuvat kyllä kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, kuten sanonta kuuluu.

Tässä näkyykin hyvin hernekepit ja herneen taimet. Keskellä kuvaa on pavun taimet. Kuva on heinäkuun alusta.

Koska biohiiltä jäi vähän yli, niin laitoimme sitä testimielessä myös vanhoille daalioille. Niitä ei kasteltu kertaakaan koko kesänä, koska säästettiin kaivovettä kasvimaalle. Siitä huolimatta daaliat olivat reheviä ja kukkivat tosi hyvin, mikä oli aivan ihmeellistä. Niistä lisää:

Tulevan kesän tutkailua...

Jännityksellä odotan lumien sulamista, jotta näkee, miten mansikan taimet ovat talvehtineet. Ja millaista niiden kasvu on biohiilellä parannetussa maassa, sillä mansikat ovat olleet yleensä lyhytikäisiä meidän pintakuivassa maassa. 
Samoin on jännä nähdä, miten ensi kesänä herneet ja tillit kasvavat eli vaikuttaako biohiili vielä. Kuulemma se vaikuttaa lopun ikää... mutta en kyllä usko, ennen kuin itse näen!

Biohiilen edut...

Biohiili on siis hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa muodostuvaa huokoista hiiltä. Se on ihan eri asia kuin takassa poltetuista puista tulleet hiilen palat. 
Sen huokoinen rakenne imee ja varastoi vettä kasvien käyttöön. Se varastoi myös ravinteita eli sadevesi ei huuhdo niitä mukaansa. Näiden lisäksi biohiili auttaa maan mikrobitoimintaa, siis jos on käyttänyt vain luomulannoitteita! Muut lannoitteet jopa heikentävät mikrobitoimintaa.
Eli biohiili auttaa maan mikrobitoimintaa voimaan paremmin ja auttaa kasveja samaan tasaisemmin vettä ja ravinteita. Lisäksi kasvit voivat paremmin aina kun maan mikrobitoiminta on hyvässä kunnossa.

Muista nämä biohiilen lisäyksessä...

Aina kun lisää biohiiltä multaan, se kannattaa ns. ladata ensin. Eli biohiili sekoitetaan veteen, jossa on luomulannoite. Seoksen annetaan seistä useita tunteja. 
Tai voi tehdä niin kuin me teimme kasvimaalla, eli maahan sekoitetaan lannoite sekä biohiili, ja lopuksi kastellaan runsaalla vesimäärällä. Kasvien istuttaminen ja siementen kylvö tehdään maahan vasta esim. seuraavana päivänä, jotta biohiileen imeytyy ravinteet ja vesi. Meillä se näytti toimivat erittäin hyvin ja oli myös helppo tehdä.
Uusi postaus Biohiilen lataamainen eri tavoilla.

Kerron jatkossa lisää kuulumisia tästä testistä, kunhan lumet sulavat ja kylvöt alkavat.

Olen saanut tähän testiin
Kiitos kaikille!

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

perjantai 15. maaliskuuta 2019

Puutarha fengshuin alkeet - kaikki toimii

Puutarha fengshuista on useampikin toivonut postauksia, joten tässä nyt sarjan ensimmäinen juttu. Eli fengshuissa on tärkeää, että kaikki toimii. Siten elämä sujuu paremmin, eikä pihan toimimattomuus hankaloita elämää. Ja muuten yllä oleva krookuskuva ei ole tältä keväältä. Meillä on vielä maa lumen peitossa.

Portaat ja kulkuväylät toimii...

Se on hyvää fengshuita puutarhassa ja pihalla, että portaat on mitoitettu oikein. Silloin niistä on helppo kulkea niin lapsen kuin vanhuksen tai polvivammaisen. Samoin kaikki kulkuväylät mietitään huolella ja kulkuvälineille varataan omat paikat.

Pöytäryhmä ja grillin paikka on mietitty toimivaksi....

Kun kaikki perheenjäsenet mahtuvat pöydän ympärille ruokailemaan ja grillaajakin voi olla lähettyvillä, niin mikäs sen ihanampaa, myös fengshuin mukaan.
Jos taas pöytäryhmä on tosi ahtaassa paikassa terassilla ja grilli on kaukana, ruokailuhetki tuntuu heti hankalalta. Eli paikka ei toimi ja siten se on myös huonoa fengshuita.

Piha on turvallinen, myös leikeissä...

Piha on toimiva, kun se on turvallinen. Esimerkiksi lasten leikkivälineet on sijoitettu turvallisesti ja niitä on helppo pitää silmällä. Kulkeminen pihalla on myös hyvä olla turvallista, joten jyrkkiin rinteisiin tehdään portaat pelkän polun sijasta.


Pihalla erilaiset asiat ovat toimivilla paikoilla...

Valaisimet ja pistorasiat ovat kohdissa, missä niitä tarvitaan. Etenkin nykyään valaisinten määrä ja paikka mietitään tarkasti, siten säästetään luontoa.
Ja tietysti rikkinäiset valaisimet korjataan heti, sillä ne ovat toimimattomina huonoa fengshuita. Tai valaisimen voi myös poistaa, jos se on tarpeeton.

Piha hoidettu eli piha suunniteltu niin, että sen hoito sopii asukkaille...

Jos pihassa on kohtia, mitkä jäävät hoitamatta, se ei ole hyvä fengshuin mukaan. Eli tällöin kohtia kannattaa muuttaa sellaiseksi, että niiden hoito onnistuu.
Esimerkiksi jos ei halua tavallista nurmikkoa, niin voi tehdä alueesta kukkaniityn. Se niitetään kerran kesällä ja niittojäte haravoidaan pois. Jos niittäminen tuntuu liian raskaalta työltä ja niitty jää hoitamatta, se alkaa pian kasvaa koivun taimia ja pujoa. Ei siis hyvä! Parempi vaihtoehto olisi ollut muuttaa nurmikko kukkanurmikoksi, jota leikataan kerran viikossa tai kahdessa.

Eli kannattaa suunnitella piha ja myös sen hoito, niin pihasta tulee varmimmin toimiva. Tämän takia tein oman verkkokurssin pihasuunnittelusta, jonka voi aloittaa milloin vain. Puutarhafengshui-kurssi on kyllä tulossa, mutta myöhemmin.

Jouluruusut on niiiiiiin ihania. Sulaisipa lumet nyt äkkiä, jotta näiden kasvu alkaisi 😊

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Pelargonin taimet, kasvusammal ja mykorritsa

Blogiyhteistyö - Biolan
Pelargonin taimet olivat jo niin isoja, että tänään istutin ne omiin ruukkuihinsa. Niiden siemenet oli kylvetty Kasvusammaleeseen, joten nytkin käytin sitä samaa. Lisäsin myös mykorritsaa, jotta juuristo kasvaa vahvaksi. Onkin jännä testata, miten pelargonit käyttäytyvät, sillä istutin taimia myös halpis multaan ilman mykorritsaa ja mykorritsan kanssa. Testailu on kyllä kivaa!

Hyvät juuret kasvusammaleessa...

Biolan Kasvusammal on siis  100% sammalta ja kotimaista. Tämä sammalkasvualusta on ehdoton suosikkini "mullista", jo ihan sen takia, että säkki on niin kevyt kantaa. Ja todella hyvin pelargonin taimet olivat kasvattaneet juuria siihen.  Kun irrotin taimien juuret varovasti toisistaan, sekin kävi helposti. Sammalkasvualustan rakenne pysyy ilmavana, ja siitä selvästi juuret hyötyy.

Taas esikostutin kasvusammaleen kipossa, sillä sammalpussi oli jäänyt aiemmin auki, ja sammal on tosi kuivaa. Se onneksi kostui helposti ja nopeasti.
Nyt kun kasvualusta oli jo sopivan kosteaa esikostutuksesta, niin kastelen istutetut taimet vasta parin päivän päästä, kun on  #kastelupäivät.
Sammalkasvualustan eduista olen kirjoittanut jo aiemmin Sammalkasvualusta on tulevaisuuden multa.

Mykorritsaa tehostamaan juurten kasvua... 

Mykorritsoja on luonnossa kasvien juurien ympärillä auttamassa kasvia saamaan paremmin vettä ja ravinteita. Ne myös suojaavat kasvia kasvitaudeilta. Suurimmasta osasta pussimultia puuttuu mykorritsat täysin eli kasveilla ei ole helppoa ruukussa ilman mykorritsojen apuja.
Onneksi mykorritsaa myydään erikseen. Tämän kevään uutuus on Biolan Rootgrow -mykorritsa, joka sopii niin sisäkukille kuin pihan monivuotisillekin kasveille. Se toimii lähes kaikkien kasvien kanssa, mutta ei orkideojen, atsalean, alppiruusun, havukasvien, kanervien, karpaloiden eikä mustikan kanssa. 

Mykorritsa rakeiden tulee osua juurten lähelle, jotta ne muodostavat juurten kanssa nopeasti symbioosin. Laitoin siis ruukkuun sammalkasvualustaa. Sormilla kaivoin siihen sopivan reiän  pelargonin juuripaakulle ja reiän pohjalle ripottelin mykorritsa rakeita. Istutin taimen sitten normaalisti reikään.
Kastelen taimet vasta perjantaina, kun on kastelupäivät. Vein ruukut varjoisampaan kohtaan, sillä istutetut ja etenkin koulitut taimet kannattaa pitää poissa suorasta auringonpaisteesta.

Näillä taimilla oli mykorritsaa ja tässä tulos...

Alla vasemman puoleisessa on Biolan Kasvusammalta sekä Biolan Rootgrow -mykorritsaa. Oikeanpuoleisessa taasen on Biolan Kylvö- ja taimimultaa, joka sisältää mykorritsaa. Taimet on pelargoneja Mix-sekoitus eli niistä kasvaa eri värisiä. Siementen itävyysprosentti ei ole lähellä sataa, joten siksi muutama siemen ei itänyt.
Vasemmanpuoleinen on Kasvusammaleessa ollut ja oikeanpuoleinen Kylvö- ja taimimullassa. 
Nämä taimet istutan isompiin ruukkuihin vasta ehkä huhtikuussa, kun on seuraavan kerran hyvä istutusaika kuun mukaan. Pelargoni kestää hyvin pienessä ruukussa... jos muistatte sen hauskan kuvan Pelargonin kasvatus siemenestä on helppoa -postauksesta.
Tämän postauksen kaikki pelargonit oli kylvetty tammikuun jälkipuoliskolla.

Tänään oli muutama tomaatin ja munakoison taimi tullut näkyviin kylvöksissä, jee! Niiden kylvöistä juttu Tomaatin ja munakoison esikasvatus.

Olen saanut testaukseen Biolan Kasvusammaleen ja Biolan Rootgrow -mykorritsan Biolanilta

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:



Kevätterkuin Sari




sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Kuupuutarhan suunnittelua

Innostuin taas suunnittelemaan ihanaa Kuupuutarhaani. Puiden kaadon jälkeen sen valo-olosuhde muuttui niin paljon, että osa kasveista pitää vaihtaa. Tämä onkin tarkkaa suunnittelua, sillä paikka on aika pieni ja haluan Kuupuutarhani olevan erittäin helppohoitoinen. Huomaa, että kevät lähestyy, kun suunnitteluinnostus kasvaa 😊

Pölyttäjille ruokaa...

Kuupuutarhassa on jo tämä pioni, joka on pölyttäjien mieleen. Nyt haluan sinne muutaman matalamman pölyttäjien mieleisen kasvin. Siinä onkin miettiminen, koska kasvin pitää olla aika hoitovapaa. Valkokukallinen punahattu voisi olla yksi vaihtoehto, tosin punahatut voivat olla lyhytikäisiä. Se ei tässä haittaa, sillä muutama taimi ei paljon maksa.

Reunus vai kanttaus...

Tässä tuli mieleen, että tämän vanhan omenapuun alla olevan kukkapenkin reunan voisi jopa reunustaa reunakivillä. Sillä tämä kohta on tärkeällä näkymäalueella. Toisaalta kantattu reuna on kaunis, vaikka lisääkin työtä.

Ihanat jalosyreenit ja pensasruusut...

Kun hain pihasuunnittelukurssille kuvia, niin ihastuin taas näihin jalosyreeneihin. Tämä hennon vaaleanpunertava sopisi niin upeasti Kuupuutarhaan. Se on kyllä siinä ja siinä mahtuuko se tulevaisuudessakin kasvamaan siellä. En halua tehdä sitä yleistä virhettä, että istutan puun liian pieneen tilaan. Siitä kirjoittelinkin aiemmin Pahimmat mokat pihoilla. Olisi kyllä noloa, jos  pihasuunnittelija laittaisi omalle pihalle juuri niitä pahimpia mokia... joista varoittelee muita 😊

Tämä `Sointu` ruusu , kuten ruusut yleensä, ovat hyviä kasveja pölyttäjille. Ja tämä kukkii vielä pitkään loppukesällä. Sille ajattelin ostaa toisen taimen viereen tai sitten tehdä lyhyen ruusuaidanteen eri ruusuista.

Suunnitelman luonnostelua...

Suunnittelen Kuupuutarhaa nyt karkeasti ja heti kun lumet sulavat, teen siitä tarkemman piirustuksen. Siitä onkin sitten helppo laskea taimien määrä, ja siitä näkee myös, että kasvit todellakin mahtuvat paikkaan.
Nyt huomasin, että olen ottanut Kuupuutarhastani tosi vähän kuvia. Eli siitä ei ole kuvaa, josta näkyisi koko alue.

Helppohoitoisuutta oikeilla kasvivalinnoilla...

Miksi sitten mietin näin tarkkaan? Jos haluaa helppohoitoisen pihan, ei riitä että valitsee helppohoitoiset kasvit. Oleellista on se, että valitsee kasvit oikeille paikoille! Niin tekevät taitavat pihasuunnittelijat, joiden suunnittelemat pihat kestävät aikaa. Silloin piha on vuosikymmenienkin jälkeen helppohoitoinen ja toimiva. Toki pientä päivitystä joutuu tekemään, jos käyttää "heti nyt näyttävää"-istutustyyliä.

Tähän liittyy se, että kuivanakaan kesänä ei istutuksia tarvitse kastella. Eri asia on kasviharrastajien pihat, joissa pääasia ei ole helppohoitoisuus, vaan halutut kasvit. Niissäkin pihoissa saa hyvällä suunnittelulla pihan helpohkoksi.
Eli suunnittelu kannattaa aina! Lisää aiheesta löytyy pihasuunnittelun verkkokurssilta.

Aurinkoisin kevätterkuin Sari


Ps. Ja tietysti Kuupuutarhassa kasvit istutetaan ja hoidetaan kuun vaiheitten mukaan 😊