torstai 31. maaliskuuta 2011

Ihanat magnoliat !

Edellisen postauksen ja Henrietan kommentin innoittama, pieni postaus Magnolioista... : )

Japaninmagnolia

Alla oleva kuva on otettu toukokuun puolessa välissä eli Japaninmagnolia ( Magnolia kobus) kukkii ennen lehtien puhkeamista. Pensas oli muistaakseni minua pidempi. Kuulemma kukissa olisi hyvä tuoksukin, mutta sitä en kyllä muista havainneeni.

Tässä läheltä aukeava nuppu... tämä tosin taitaa olla jokin muu magnolia, vaikka olen nimennyt sen japaninmagnoliaksi. Tunnistaako tätä kukaan ?
Japaninmagnolia vähän myöhemmin keväällä. Henkeäsalpaavan ihana !
Japaninmagnolia on aika kestävä pensas, sillä se menestyy I-III vyöhykkeillä.

Tähtimagnolia

Sen sijaan alla oleva tähtimagnolia ( Magnolia stellata) menestyy vain I(II) vyöhykkeillä. Kuvasta näkyykin, että se on aika pieni pensas.
Kukassa on paljon kapeita terälehtiä, kaunis tämäkin. Ja nuo nuput ovat suloiset : )

Magnolian kasvupaikka ja hoito:

Magnoliat viihtyvät puolivarjossa, lämpimällä paikalla. Niille kannattaa laittaa hyvää multaa ja pH saisi olla 5-6. Ne eivät pidä siitä, että multa kuivahtaa eli hyötyvät katteesta. Toisaalta magnoliat viihtyvät paikassa, missä maassa on läpäisevyyttä.

Tänä vuonna aion ostaa Magnolian ! Olen ollut aikeissa ostaa sitä jo kauan ; )

Kuvat olen ottanut Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta.
Henrietta, sinne vaan keväällä kameran kanssa, hih ; )

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Upea Tulppaanien lumo -näyttely 2011

Edit: Tulppaanien lumo -näyttely 2012, klik

Kävin eilen Tulppaanien lumo -näyttelyssä, Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Näyttely oli kasvihuoneessa, kuten viime vuonnakin. Ja taas aivan upea !
Näyttely on ainutlaatuinen eli sinne kannattaa ehdottomasti mennä.
Se on auki tämän viikon 26.3.-3.4.2011. Tarkemmat aukioloajat näet täältä.

Siellä oli esillä mm. historiallisia tulppaaneja ja narsisseja sekä muita sipulikukkia. Sipulit oli kuulemma istutettu ruukkuihin tai laatikoihin syksyllä ja talvetettu kellarissa.
Paikalla oleva "opas" tiesi kertoa näyttelyn sipulikukkien hoidosta ja historiasta : )

Näyttely oli rakennettu todella kauniisti, ja jo se loi käynnistä hyvin esteettisen nautinnon.
Kun käyt näyttelyssä, nuuhkaisepa tämän näköistä tulppaania... ihana tuoksu ! Osa narsisseista tuoksui myös sekä jännän näköinen hyasintti : )
Koristelussa oli magnolian oksa, joka oli nupussa. Saa nähdä onko nuput auenneet loppuviikosta.
Nuo kuvien lasikuvut näyttävät tosi ihanilta. Vihertävä lasi jotenkin viehättää minua aina.
Aika söpö pieni narsissikin on päässyt näyttelyyn mukaan : )
Kasveissa oli nimilaput ja vuosiluku, josta lähtien sen tiedetään olleen viljelyssä. Alla oleva tulppaani olikin tulppaaneista näyttelyn vanhin.
Villi Niityn väeltä eli Else ja Vesa Leivolta on juuri ilmestynyt kirja Tulppaanitarhan lumo. Sen olisin ostanut jo näyttelystä, mutten hoksannut ottaa käteistä mukaan. Eli täytynee lähteä kirjakauppaan...

Kirja-arvostelun Tulppaanitarhan lumo -kirjasta näet Leena Lumen blogissa. Muut hänen puutarhakirja-arostelut löytyvät tuosta sivupalkista...

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Daalian juurakot odottavat istutusta vielä kuukauden verran


Daalian juurakot odottelevat kellarissa istutusta ainakin vielä kuukauden verran. Nyt ne näyttävät tältä.

Koska daalian juurakoita on tooooodella paljon, ei tulisi edes mieleenkään istuttaa niitä ruukkuihin esikasvatukseen. Alla näet osan daaliapenkistä... ymmärrät varmaan  ; )
Yleensä olemme päässeet istuttamaan daalian juurakot suoraan maahan toukokuun alussa. Multa on sen jälkeen peitetty kasvimaaharsolla.
Daalian versot paleltuvat helposti, joten harso suojaa maan pinnalle kasvaneita versoja yöpakkasilta.
Jos haluaa esikasvattaa daalioita, niitä ei voi jättää ulos, ennen kuin yöpakkaset on ohi, eli kesäkuun alussa. Siksi esikasvatus aloitetaan usein vasta toukokuussa....
Daaliat aloittavat kukkimisen yleensä heinäkuussa, riippuen hieman vuodesta.


Viime kesä oli daalioille vähän liian kuuma, joten ne kukkivat kunnolla vasta syksyllä. Toivotaan, ettei tulevana kesänä ole yhtä pitkää kuumaa jaksoa, jo ihan daalioiden vuoksi ; )

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Ah kukkia viime kesältä...

Niin herkkiä kukkia... ihan keijumaisia....


Vähän tummempaa lilaa....
.... ja vaaleampaa...

Kuunlilja eli Hosta on yksi lempikasvejani varjon ja puolivarjon puutarhassa. Upean lehdistön lisäksi niillä on kauniit kukat : )

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Sipulikukkia seinustalla

Ulkona on nyt niin ihanan keväisen lämmintä : )
Lumikelloja on paljastunut näkyviin lisää lumen alta. Keltaiset lehtien alut ovat narsisseja....


Toisessa kohtaa lumikellot ovat vasta paljastuneet lumikinoksen alta. Lunta on tuossa vierellä noin puoli metriä.

Istutin kokeeksi pari lumikelloa ruukkuihin syksyllä. Toisen ruukun lumikellot tekivät nuput näkyviin jo kuukausi sitten, ja otinkin ne kellarista ikkunalle. Nuput kuivuivat : /
Mutta nämä myöhemmin kasvuun lähteneet, otin kellarista parvekkeelle viikko sitten. Näyttää hyvältä, nuppu selvästikin jaksaa kehittyä kukkivaksi : )

Tulppaanien lumo -näyttely aukeaa muuten tänä viikonloppuna.
Se on Helsingissä, Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 26.3.-3.4.2011. Ajattelinpa tässä vain muistuttaa... ; )
Olen itse menossa sinne luultavasti maanantaina... (kuvia viime vuodelta)

Ai niin... Leena Lumen blogissa on kevään uudesta Suomalaiset perinnekasvit -kirjasta juttu, klik.
Muut hänen puutarhakirja-arvostelunsa löytyvät tuosta sivupalkista, vähän alempaa.....


sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Helmililjoja parvekkeelle : )

Sain kuin sainkin laitettua parvekkeelle helmililjat vähän kauniimmin....

Ostin kaksi helmililjaruukkua, joista toiset helmililjat istutin saviruukkun. Toisen helmililjamättään jaon osiin ja istutin nekin sipulit saviruukkuihin, tosin pienempiin. Istutus on ihan samanlaista, kuin kesäkukilla eli peitin juuret mullalla ja ruukun pohjallekin laitoin multaa. Lopuksi kastelin.
Siirsin kuvauksen jälkeen ruukut varjoon, toipumaan : )

Sipulikukkaruukkuja kastellaan hieman pienellä vesimäärällä. Jos ne pääsevät kuivumaan, niistä vioittuu silloin nuput ja kukat.
Lyhdyn sisällä on muuten riippaorvokki, joka talvehti viileän huoneen ikkunalla. Siis se yksilö, joka pääsi kuivahtamaan talvella, kun vähän sairastelin flunssaa ; )
Vielä ei näy nuppuja riippaorvokissa, mutta kohtapuoliin....
Nämä vaaleansiniset helmilijat ovat suloisia ! Niiden takana näkyy turkinmyrkkyliljan lehdet.
Alla loput sipulikukkaruukkuni, jotka siis istutin syksyllä ja talvetin kellarissa. Nyt ne näyttävät tältä. Penkin päällä on kreetantulppaaneja ja jotain matalampaa pikarililjaa. Tasolla on mm. tulppaaneja, joiden sipuleja myytiin joulutulppaaneiksi marketissa....
Aiemmista vuosista viisastuneena, laitoin pienet nimilaput ruukkuihin ; )
Edellisestä postauksesta vielä vähän...
On paljon ihmisiä, jotka eivät ole päässeet lomailemaan vuosiin, mutta jotka olisivat oikeutettuja Tuetun loman saajia. He eivät rohkene tai saa aikaiseksi hakea Tuettua lomaa. Tai eivät edes tiedä tällaisen lomaorganisaation olemassa olosta.
Siksi pyydänkin, että kerrotte ja tarvittaessa autatte sekä kannustatte kyseisen loman tarvitsijoita hakemaan Tuettua lomaa.
Tuetun loman paikkoja on paljon ja eri puolilla Suomea. Tästä näet lisätietoja Lomakotien liiton sivuilta.

perjantai 18. maaliskuuta 2011

Lumikellot kurkkaavat jo … ja Viherpeukalo -teemaloma


Jee, lumikellojen alut ovat tulleet näkyviin : )


Lupasin kertoa vähän lisää siitä Viherpeukalo -teemalomasta eli Nurmijärven Kiljavalla, Lomakoti Kotorannassa on

30.5.-4.6. 2011 Viherpeukaloille suunnatttu teemaloma.

Se Kuuluu Tuettujen lomien piiriin eli Raha-automaattiyhdistys maksaa osan lomasta. Asiakkaalle jää omavastuuosuudeksi 20 euroa/lomavuorokausi eli viiden vuorokauden lomasta tulee asiakkaalle kustannusta 100 euroa. Hintaan sisältyy majoitus, täysihoito sekä virkistävää lomaohjelmaa.

Tuetulle lomalle on mahdollisuus päästä sosiaalisin, taloudellisin tai terveydellisin perustein (esim. vähävaraisuus, työttömyys, sairaus, työkyvyttömyys...)

Hakulomake Tuetulle lomalle lähetetään Lomakotien liittoon. Tästä näet lisätietoja ja pääset lähettämään sähköisen hakulomakkeen.

Viherpeukalo-teemaloma on suunnattu kukista ja puutarhasta innostuneille, eli mitään taitoja tai kokemusta viikko ei edellytä. Onhan kyse lomasta : )

Ohjelma sisältää mm. yrttitietoa parveke- ja kasvimaaviljelijöille, kesäkukkien istutusta ja niiden hoitoniksejä sekä leikkokukka-asetelman tekoa. Teemme myös retken lähipuutarhaan ja kävelyretkiä ympäristössä. Olen itse mukana "kouluttajana" tällä teemalomalla : )

Ja tietysti on varattu myös omaa aikaa lepäämiseen, metsäpoluilla kävelyyn, jutusteluun, rantasaunassa saunomiseen.... ja edulliseen jalkahoitoon ja hierontaan.


Paikka on tosi upea, mäntymetsän keskellä ja puhtaan Sääksjärven rannalla. Järvi on lähdepohjainen eli pääsee uimaan lähdeveteen ; )

Lomakoti Kotoranta ry on perustettu jo 1944 ja sen toiminta tähtää nimenomaan Tuettujen lomien järjestämiseen. Kotorannalla on siis pitkät perinteet lomapaikkana : ) Tästä pääset Kotorannan nettisivuille.


torstai 17. maaliskuuta 2011

Puutarhurin hiuksille ...

Kuvitelkaapas koivun lehtien tuoksua...
..lehmusten kukkia...
..humalaa...

Löysin syksyllä puutarhurille sopivan shampoon.
Shampoo ja hoitoaine tuoksuvat aidosti vihreille kasveille ! Ja mikä hauskinta, tuotteiden kasvien viljelijät huomioivat kuunvaiheet, jee !!!!
Tämä oli oikea löytö : )

Nämä Madaran tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa ja Ecocert -sertifioituja. Madara on latvialainen yritys, jonka tuotteiden raaka-aineet tulevat Latviasta ja Baltiasta, siis ihan tästä läheltä : ) Hiukseni tuntuvat nyt paljon paremmilta, kuin tavallisilla kampaamon tuotteilla pestynä.
Ecocert-sertifiointi takaa sen, ettei tuotteessa saa olla todella myrkyllisiä ainesosia ja tietty osa aineista on oltava luomuviljeltyjä.
Ihan mielenkiinnosta tutkin yhden "tavallisen shampoon" tuoteselosteen. Sieltä löytyi useita aineita, jotka katsotaan ihoa ärsyttäväksi tai munuaisille ja immuunijärjestelmälle myrkylliseksi tai aineiksi, jotka saattavat sisältää jäänteitä syöpää aiheuttavista aineista. Aika hurjaa !

Luomuviljelyä kannatan siksi, että siinä ei käytetä myrkyllisiä aineita rikkaruohojen eikä tuholaisten torjuntaan. Ja vain tietyt lannoitteet ovat sallittuja. Eli viljelyn jälkeen maa voi hyvin, kuten myös alueen perhoset, linnut ja vesistö : )

Helsingissä, Finlandia-talolla, on Luonnonkaunis-messut 26.-27.3.2011. Menisin sinne ehdottomasti, mutta olen sen viikonlopun töissä.


Isopäivänkakkaran kylvös on itänyt... näitä pääsisi jo koulimaan : ) Seuraava hyvä koulinta-aika on 3.-10.4.2011.

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Hyviä pistokkaita pelargonista

Vihdoin ja viimein pääsin vaihtamaan pelakuille uudet mullat.
Samalla tietysti niistä sai otettua hyviä pistokkaita eli uusia alkuja....

Alla on kuva kirjavalehtisestä pelakuusta, jonka nimeä en tiedä. Olen ostanut sen messuilta, Pukin Puutarhalta. En älynyt kysyä silloin sen nimeä.
Tästä näet kesäisen kuvan kirjavalehtisistä pelakuista, ja ensimmäisenä on juuri tämä yksilö.

Pelargonin pistokkaiden leikkaus:

Koska se on kasvanut hassusti toispuoleiseksi.....

...lyhensin sen pitkän verson poikki.
Siitä sai hyviä pistokkaita ...
ja pistokkaistahan otetaan aina alimmat lehdet pois. Hyvässä pistokkaassa on vain muutama lehti.
Sitten laitoin pistokkaat multaan kukkaruukkuun. Kastelin ja peitin ne läpinäkyvällä muovipussilla. Ruukut pääsivät ikkunalle, mihin ei paista aurinko : )
Ihan kokeeksi jätin pari vanhaa pelakuuta leikkaamatta, kun olivat niin tuuheita ja tasaisesti kasvaneita.

Vanhempi juttu pelakuitten mullanvaihdosta löytyy tästä.

Vielä pitäisi saada maljaköynnökseen vaihdettua multa. Se onkin rankempi homma, ja vaatii apulaisen ; )

Leena Lumen blogissa on uusi puutarhakirja-arvostelu: Agneta Ullenius, Yrttimaa - Ruukku- ja puutarhaviljelijän opas.
Sivupalkissa lisää linkkejä suoraan Leenan puutarhakirja-arvosteluihin...

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Kesämuistoja... hauskoista veijareista ; )

Lumikinosten keskellä oli ihan pakko sukeltaa kesään, eli kuva-arkistoon ; )
Kuvat voi klikata suuremmiksi.

Tämä kurre taisi silloin vähän pelastyä minua, tai kamerani piipitystä...

... se säntäsi juoksuun, tai pikemminkin lentoon...

... ja hävisi maisemista ; )

Kuvausretkilläni puistoissa yms. on välillä ihanaa mennä kahville ja nauttia ympärillä olevasta kukkaloistosta. Kerran sitten naapuripöytään pyyhälsi tämä veijari hyvin itsevarmasti....

... ja esitti pari toivomusta...., mutta mustikkapiirakka oli niin hyvää, että söin sen itse !
Ihanan siniset kukat muuten noissa ruukuissa. Ja taustalla näkyy jaloritarinkannuksenkin siniset kukkavanat..... tulisipa jo kunnon kevät !

torstai 10. maaliskuuta 2011

Lantliv Trädgård ja muita ulkomaisia puutarhalehtiä

Löysin eilen tämän uutuuslehden - Lantliv Trädgård. Ja pakkohan se oli ostaa.... ; )
Siinä on monta mielenkiintoista juttua, vaikka ruotsinkieli ei olekaan vahvin puoleni. Ja kuvat ovat upeita, kuten niin monessa puutarhalehdessä...

Ulkomaisista puutarhalehdistä pitkäaikainen suosikkini on Trädgård & blommor.
Siinä on ihastuttavia juttuja ja kuvia. Kuten viimeisessä numerossa nämä myrtit...
Olisi kiva kuulla, mistä ulkomaisista puutarhalehdistä sinä pidät ? Ja tilaatko ne vai ostatko irtonumeroina ?
Minä ostan nuo yleensä kaupungista, sillä meidän pikku kylällä en ole nähnyt niitä myynnissä.

Siirsin kellarista sipulikukkaruukkuja jo parvekkeelle vihertymään. Laitan kuvia enemmän, kun ovat vihreitä ; )
Lasitetulla parvekkeella on ollut viime aikoina pakkasta alle yhden asteen eli sipulikukkaruukut saavat olla siellä nyt yötä päivää.
Kuvassa turkinmyrkkylilja, jolta en ole leikannut kuihtuneita kukkia. Se siis kukki syksyllä ja nyt kasvattaa lehtiä. Näet sen kukkivana tästä.

Leena Lumen blogissa on nyt kirja-arvostelu kevään uudesta puutarhakirjasta Värien lumoa puutarhaan. Se on muuten koottu Viherpiha -lehden artikkeleista... klik.

Tuossa sivupalkissa on kaikki Leena Lumen tekemät puutarhakirjojen kirja-arvostelut.