lauantai 30. kesäkuuta 2018

Uudet ja vanhat verenpisarat, sekä niiden talvisäilytys

Blogiyhteistyö: Huiskula 

Tänään tuli istutettua uudet matalat verenpisarat vanhaan pajukoriin. Verenpisara kuuluu suosikkikesäkukkiini ja meillä onkin vanhoja verenpisaroita kaksi ruukullista. Niiden luokse halusin nämä matalat pystykasvuiset. Jotta kastelu helpottuu, sekoitin multaan taas biohiiltä. Siinä mullassa oli kyllä jo biohiiltä valmiina, mutta laitoin vielä vähän lisää sitomaan vettä kasvien käyttöön 😊

Verenpisaran huolellinen istutus...

Istutin nämä verenpisarat erityisen huolellisesti, jotta lähtevät varmasti kasvuun vaikka tulisi heti perään hellejakso.

Taimien multapaakku tulee olla läpimärkä ennen multaan istuttamista. Se on tosi tärkeää! Jos multapaakku on kuiva, kasvin kasvu voi pysähtyä moneksi viikoksi.

Mullalla täytetään juuripaakun ja astian välit. Ja lopuksi mullalla peitetään kasvin juuriapaakku kokonaan. Se takaa sen, että kasvi ei kärsi niin helposti kuivuudesta. Toki biohiili mullassa auttaa myös kasvia saamaan vettä 😊

Lopuksi kastellaan oikein reilusti!

Söpöjä nämä uudet verenpisarat. Ne on tietysti kotimaisia ja siinä mielessä ekologisia taimia.
Sain nämä verenpisarat Huiskulasta, josta taas iso kiitos heille!

Edit - nythän ei ole hyvä aika istuttaa, kuukalenterin mukaan. Tässä vähän testaan sitä, ja tarvittaessa istutan nuo sitten uudelleen heinäkuun puolivälissä.

Vanhat verenpisarat...

Vanhat verenpisarat eivät tällä hetkellä kuki juuri lainkaan. Ruukut olivat aika varjossa alkukesän kovilla helteillä, ja nyt ovat olleet aurinkoisemmalla paikalla jo muutaman viikon. Aloin ihmetellä, miksi niihin ei ole tullut nuppuja, vaikka ovat nyt auringossa. 
Syy selvisi... "puutarha-apulainen" on jo pitkään kastelun yhteydessä antanut niille lehtikasveille tarkoitettua lannoitetta. Nyt sitten näillä verenpisaroilla on hieno lehdistö 😉 
Ja tietysti lannoite vaihdettiin kukittavampaan. Jännä nähdä, miten nopeasti nuppuja alkaa näkyä.

Tämä kuva on muutaman vuoden takaa noista vanhoista verenpisaroista. Niissä oli silloin ihan jättimäiset kukat. Saas nähdä, miten nyt käy.

Verenpisaran hoito-ohjeet...

Verenpisarat (Fuchsia) viihtyvät parhaiten puolivarjossa. Niitä kastellaan säännöllisesti niin, että mullanpinta kuivahtaa vain hieman ennen uutta kastelua. Me pyrimme kastelemaan vain kastelupäivinä, tai ainakin välttämään huonoja kastelupäiviä. Verenpisaraa kannattaa lannoittaa koko kesän, lannoitevalmistajan ohjeen mukaan. Kuivat kukat siemenpallukoineen poistetaan, niin uusia kukkia muodostuu nopeammin.
Siis helppo ja runsaskukkainen kesäkukka.

Verenpisaran talvisäilytys...

Verenpisarat siirretään hyvissä ajoin ennen yöpakkasia sisälle, valoisalle ikkunalle. Lämpötila huoneessa saisi olla lähellä + 10 astetta tai hieman alle. Niitä ei kannata leikata syksyllä rajusti, jotta niissä on riittävästi hyviä vihreitä lehtiä.
Talvisäilytyksen aikana verenpisaroita täytyy muistaa kastella, yllättävän usein! Vettä ei anneta liikaa kerralla, vaan ennemminkin vähän ja useammin. Ja mitä kylmempi säilytystila, sen varovaisemmin kastellaan. Ja mitä lämpimämpi tila on, sitä useammin saa kastella.

Meillä verenpisarat ovat talvehtineet hyvin, vaikkakin talvetuspaikka ei ole paras mahdollinen. Ne ovat olleet valoisassa "kellarissa", jossa kovilla pakkasilla lämpötila laskee lähelle nollaa. Verenpisarat tiputtavat talvella melkein kaikki lehdet ja näyttävät pimeimpänä aikana ihan raaskuilta. Mutta säilyvät hengissä ja kevätaurinko saa ne heti kasvattamaan uusia heleän vihreitä versoja 😊

Mullanvaihdon yhteydessä maalis-huhtikuussa versoja leikataan lyhemmiksi. Ruukut pääsevät toukokuussa vähitellen ulos. Ensin tuulelta ja auringolta suojaan autokatokseen ja siitä vähitellen pihalle aurinkoon.

Jos verenpisaran talvisäilytys ei onnistukaan tai ei ole sille tilaa, niin keväällä voi aina ostaa uudet taimet. Ja vaikka sillä kertaa hieman erilaisemmat. Sillä täytyy tunnustaa, että joskus olen vähän jo kyllästynyt näihin meidän samoihin vanhoihin verenpisaroihin. Ehkäpä siksi nämä uudet pienet tuntuvatkin nyt niin suloisilta ja kauniilta 😊

Kesäterkuin Sari


torstai 28. kesäkuuta 2018

Taas kitkemispäiviä, sekä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi


Taas on hyviä kitkentäpäiviä kuun vaiheiden mukaan, joten kohta pääsee rikkaruohojen kimppuun. Kuvan kapea luonnonkivilaatan halkeama on tosi hankala kitkettävä, joten siihen aion käyttää luomu rikkaruohojen torjunta-ainetta. Muuten kyllä vetelen rikkaruohot juurineen ihan käsin. Ne nimittäin lähtevät hyvin juurineen #kitkemispäivinä.

Hankalat rikkaruohot kitketään #kitkemispäivinä...

Tänään iltapäivällä kokeilin kitkeä mutta juuret olivat vielä tiukasti maassa kiinni. Joten suosiolla siirsin kitkemistä myöhemmäksi.

Meillä on suopayrtti levittäytynyt juuriversoilla kukkivien varjorikkojen sekaan. Tähän käytän vain ja ainoastaan #kitkemispäiviä. Aluksikin suopayrtin juuret lähtevät pidemmältä matkalta ja toiseksi, se kasvattaa hillitymmin uusia versoja. Jos kitkisi sitä kasvavan kuun aikaan, niin todennäköisesti se tekisi paljon enemmän uusia versoja eli lisää kitkettävää 😊

Heinävaltaisessa nurmikossa on nyt muutamia jättikokoisia voikukkia. Ne haluaisin pois kokonaan, joten niihin käytän myös näitä #kitkemispäiviä.

Eli ne kitkemiseen loistavat päivät...

Huomenna perjantaina ja lauantaina eli 29.-30.6.2018. on yhdet kesän parhaista kitkemispäivistä! Nämä on tuttuun tapaan iltapäivästä.

Olisi kiva kuulla taas onnistuiko kitkeminen eli saitteko rikkaruohot helpommin juurineen?
Kannattaa myös seurata lähitulevaisuudessa, pysyikö alue pidempään rikkaruohottomana. Yleensä niin on ja siksi nämä kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, ettei paljon muina päivinä kannata edes kitkeä.

Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi...

Kokosin tähän verkkokurssiin ne oleellisimmat ja tärkeimmät puutarhatöiden ajoittamiseen liittyvät opit kuukalenterin mukaan. Eli aiheita on laajasti ja siinä on myös kerrottu, mitkä päivät ovat huonoja, joita siis kannattaa välttää.
  • Kurssilla oppii valitsemaan parhaat ajankohdat kitkemiseen, kylvämiseen, pistokkaiden ottoon, koulimiseen, istuttamiseen, säilöntään ja omenapuiden kesäleikkaukseen.
  • Sekä nurmikon leikkaamiseen, jos haluat sen kasvavan mahdollisimman vähän. Ja siihenkin on oma ajoituksensa jos haluaa nurmikosta tiheämmän.
  • Pensasaitojen leikkaamisen ajankohdan valintaan vaikuttaa se, haluaako aidan kasvavan vielä korkeutta vai haluaako mahdollisimman vähän leikattavaa tulevaisuudessa.


Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin tarkemman sisällön ja ilmaisen esimerkki oppitunnin pääset katsomaan kurssin tiedoista.

Mansikan poimiminen ja säilöminen...


Esimerkiksi mehuissa, hilloissa ja pakastettaessa mansikka pysyy makeana, kun se kerätään tiettyinä päivinä. Ja mehut, hillot ja marmeladit eivät homehdu helposti, edes avattuina, kun ne tehdään säilöntään sopivina aikoina. Toki pullot ja rasiat tulee olla puhtaita.
Kyseisiä päiviä on useita ja joka kuukausi. On myös päiviä, jolloin maku ei säily tai hillot homehtuvat hyvin helposti.

Jotka säilövät marjoja paljon, ovat kokeilleet ja paikkansa pitäviksi todenneet nämä perinnetiedot kuun mukaan ajoittamisesta.
Kuun mukaan ajoittaminen on tosi mielenkiintoinen aihe, ja niin laaja että siksikin tein siitä oman verkkokurssin.

Aurinkoisin kesäterveisin Sari

tiistai 26. kesäkuuta 2018

Lehmus kukkii nyt hurmaavan tuoksuvasti

Lehmuksen kukinta on heinäkuun yksi pihan kohokohdista. Sillä kukkien tuoksu on jännän makea ja vahva. Itse asiassa kukinnan yleensä huomaa juuri tuoksusta. Meillä on pihalla iso metsälehmus, mutta se ei kuki vielä. Nämä kuvat otin tänään puistolehmuksista, kun käväisin kävellen asioilla. Puistolehmus on yleinen katupuu ja puistoissakin niitä näkee, eli käykääpäs tuoksuttelemassa lehmusten hurmaavaa tuoksua 😊

Lehmuksen tuoksuvia kukkia ja kimalaisia...


Yhdessä puiston lehmuksessa oli kaikki kukat avautuneet ja auringon puolelta alkaneet jo lakastumaan. Kukissa surisi paljon kimalaisia ja muita pölyttäviä pörriäisiä. Se saattaakin olla isolehtilehmus, joka kukkii näistä ensimmäisenä heinäkuun alussa.

Tällä lehmuksella oli vasta ekat nuput auenneet ja heti pörriäiset olivat löytäneet kukat.


Puistolehmus...

Kuvassa on kaksi puistolehmusta, edessä nuorempi sekä takana isompi ja vanhempi. Näkee hyvin tyypillisen puistolehmuksen kasvutavan eli ovat aika lailla kartion mallisia.

Lehmuksilla on pyöreähköt sydämenmalliset lehdet ja siksi ne ovatkin hyviä kasveja fengshuissa, kunhan piha on iso 😉
Ne kestävät muuten myös leikkaamista ja jotkut pitävätkin niitä pieninä pallopuina jokavuotisella leikkaamisella.

Puistolehmuksille on tyypillistä näiden versojen kasvu runkoon. Ne kannattaa leikata aina pois pieninä ja tietysti kuun vaiheiden mukaan, jotta kasvu ei kiihdy. Eli paras aika on nyt viikonloppuna ja ensi viikon alussa, pienenä vinkkinä.


Puistolehmus (Tilia x vulgaris) viihtyy auringosta puolivarjoon tuoreessa maassa, jossa on ravinteikkuutta ja pH yli 6. Se on iso puu eli voi kasvaa jopa 20 metriä korkeaksi. Menestymisvyöhykkeeksi sille on annettu I-IV(V).


Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi...

Tämä toivottu ja odotettu verkkokurssi Kuun vaiheista puutarhanhoidossa odottaa enää yhtä pientä varmistusta. Eli se aukeaa tällä viikolla, minä hetkenä hyvänsä. Jännää!


Sarin puutarhakurssit -sivustolla avautui sopivasti näin täydenkuun päivänä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi. Kurssiin kuuluu mahdollisuus keskustella sähköpostilla opettajan siis minun kanssa, siis kurssin aiheesta 😊

Kesäterveisin Sari



perjantai 22. kesäkuuta 2018

Tuoksuvaa juhannusta

Pihalla tuoksuu nyt aivan hurmaavalle, vaikka juhannusruusujen kukinta on jo ohi. Parhaillaan pihallamme kukkivat kuvan pihajasmike sekä köynnöshortensia ja kiinanpionit. Jotenkin juhannukseen kuuluu kesän tuoksut, ja helpoiten niiden tuoman kesätunnelman saa kasveilla, joissa on tuoksuvat kukat. Ja tuoksut kuuluvat myös fengshui puutarhaan, ja parvekkeeseen.

Tuoksuva pihajasmike...

Pihajasmike (Philadelphus coronarius) on tosi super ihana pensas. Meillä niitä on muutama vanha yksilö, mitkä ovat korkeita ja leveitä eli kukkia on paljon. Ja kukkiessaan koko piha täytyy huumaavan suloisesta tuoksusta. Niiden oksia tulee otettua usein sisälle maljakkoon.
Kuvia tästä meidän isoimmasta pihajasmikkeesta näet postauksesta Pihajasmike huumaa tuoksullaan.

Siis upea ja helppo pensas (aurinkoon tai) puolivarjoon tuoreeseen maahan. Kasvaa muuten jopa 3 metriä korkeaksi ja leveäksi sekä menestyy I-III(IV)-vyöhykkeillä. 

Köynnöshortensian makea tuoksu...


Köynnöshortensia kukkii vieläkin, ja levittää ympärilleen makeaa tuoksua. Siinä on aina paljon erilaisia pörriäisiä ja siitä kuuluunkin hauska tasainen surina. Sen versot tarttuvat tiukasti kiinni taustan seinään, tai meillä se kasvaa männyn rungossa. Helppo kuin mikä, eli sitä ei hoideta millään tavalla. Lisää kuvia siitä Mielenkiintoinen lehtijuttu ja köynnöshortensia.

Köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) viihtyy tuoreessa maassa puolivarjosta varjoon, tai hyvällä paikalla ihan auringossakin. Se ei viihdy, jos maa kuivuu liikaa. Korkeana köynnöksenä se voi kasvaa 10 metriä korkeaksi ja menestyy I-III vyöhykkeillä.

Valkoinen pioni sateen jälkeen...

Vielä kolmas upea tuoksuva kukkija on nyt tämä valkoinen vanha pioni. Sen tuoksu on yllättävän vahva ja hieno. Se on jokin vanha kiinanpionin lajike, sillä se kuuluu pihan alkuperäisiin kasveihin.

Kiinanpioni (Paeonia lactiflora) on siis perenna ja viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla läpäisevässä multamaassa. Senkin hoito on tosi helppoa, kunhan muistaa tukea pionit ajoissa. Sade ja tuuli nimittäin kaatavat maahan sen painavat kukat varsineen.
Helpoimpia pioneista on juuri kiinanpionit, joita on paljon eri lajikkeita. Osa niistä tuoksuu ja osa ei. Myös niiden kukkien värit vaihtelevat valkoisesta punaisen eri sävyihin.

Fengshui puutarha ja tuoksuvat kasvit...

Koska fengshuissa huomioidaan kaikki aistit, on kukkien tuoksut tärkeitä. Osa tuoksuu vahvasti ja osa miedosti. Eli jos perheessä on tuoksuherkkiä, voi valita mietotuoksuisia. 
Ja parvekkeellekin löytyy tuoksuvia kesäkukkia, kuten mausteiselle tuoksuvat neilikat, tuoksupelargonit sekä yrtit.

Tunnelmallista ja tuoksuvaa Juhannusta kaikille!

Kesäterkuin Sari

keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Etanat ja kotilot liikkeellä

Blogiyhteistyö: BayerGarden/Schetelig
Eilinen sade herätti meidän alueen espanjansiruetanat piilopaikoistaan. Naapuri oli iltamyöhään ollut pihalla ja siruetanoita oli kuulemma tosi paljon. Eli tänä iltana on taas tiedossa keräilykierros. Tänään varmuuden vuoksi kävin suojaamassa daaliat, sillä ne ovat siruetanoiden herkkua... yllättävästi.

Testissä raemainen Etanaeste...

Eka kuva on itseasiassa jo toukokuulta. Daalian juurakot on istutettu suoraan maahan ilman esikasvatusta, ja keväällä levitin BayerGardenin Natria Etanaestettä rinkulan taimien ympärille.
 Tänään kun tutkin daalioita, niin kuvasin yllä olevan kuvan. Eli Etanaeste rakeet olivat vielä näin hyvin näkyvissä, joten niitä ei tarvinnutkaan vielä lisätä.

Natria Etanaeste on valmistettu punaruskeasta mineraalisavesta eli sopii luonnonmukaiseen torjuntaan. Etanat ja kotilot kokevat osuessaan rakeisiin sen epämiellyttävänä ja siirtyvät muualle. Tätä Etanaestettä suositellaankin käytettävän yksittäisten suojattavien kasvein ympärillä. Onkin mielenkiintoista nähdä, ylittävätkö meidän siruetanat nuo raerinkulat. Tähän asti etanat ovat pysyneet piiloissaan kuivuuden takia, joten nyt sateiden herätettyä ne täytyykin seurata tilannetta.

Tehokas Natria Etanarae...

Levittelin daaliarivin toiseen päähän tuttua ja tehokasta Natria Etanaraetta, ihan vertaillakseni torjuntatehoa. Etanarae on myös luonnonmukainen torjunta-aine, sillä sen tehoaineena on rautafosfaatti. Aine ei ole vaarallinen kotieläimille, lapsille eikä muillekaan, paitsi nilviäisille. Tämä Natrian rautafosfaattivalmiste on minusta erityisen hyvä sen takia, että purkissa on kätevä annostelukorkki ja lisäksi siinä on myös lapsilukko. Turvallinen siinäkin mielessä.
Etanaraetta ripotellaan maanpinnalle ohjeen mukaan. Tämä aine ei karkota nilviäisiä vaan tappaa niitä eli siruetanat ja lehtokotilot syövät rakeita.
Meillä tätä ainetta ripotellaan nuorien taimien ja daalioiden ympärille. Tällä on pelastettu maahan istutettuja kesäkukkia, syysmyrkkyliljan nuput, ruusupavun ja auringonkukan taimet nyt muutama mainitakseni. Piha on sen verran iso, että on tehtävä täsmätorjuntaa sekä jokailtaista siruetanoiden keräilyä.
Sain BayerGarden Natria Etanaesteen ja Etanarakeen testaukseen tuotteiden markkinoijalta Scheteligiltä. Kiitos taas heille!

Daaliassa eka nuppu pilkottaa jo...

Kuvissa vilahtavat ne meidän vanhat oranssikukkaiset daaliat, joiden juurakot talvisäilytetään kellarissa. Juurakot siis istutetaan aina suoraan maahan ilman esikasvattelua. Tänään huomasin ekat nuput niissä, jee!
 Nuppu on siis latvassa, lehtien keskellä 😊

Tältä näyttää se esikasvatettu daalia, jonka latvoin. Eli hyvässä kasvussa sekin. Kuvien mullassa näkyy mustia hiilenpaloja, mitkä ovat biohiiltä. Daalioita ei ole juuri kasteltu tänä kuuden viikon sateettomana aikana, joten taitaa biohiili auttaa.

Kesäterveisin Sari

sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Onko pihallasi huonoa fengshuita?

Päätettiin Virpin kanssa kirjoittaa nyt huonosta fengshuista, ja minulla tietysti jutun aihe liittyy puutarhaan. Itse asiassa viime aikoina monessa fengshui-konsultaatiossa on tullut esiin juuri pihan huono fengshui. Kun katsoo kuvaa tarkemmin, ymmärrätte varmaankin mikä siinä on huonoa fengshuita.

Siis kaikki rikkinäiset pihakalusteet, valaisimet ja aidat ovat huonoa fengshuita. Ne ovat selvästi roina-energiaa ja vievät mieltä alaspäin. Eli jos pihaltasi löytyy niitä, on syytä korjata tai poistaa ne kokonaan.

Hoitamattomuus on myös huonoa fengshuita…

Pihaa kannattaa hoitaa etenkin talon lähellä ja oleskelupaikoista. Niissä kohti oleva selvä hoitamattomuus on huonoa fengshuita.

Tämäkin oleskelualue näyttää vähän surkealta ja kukapa nyt surkeutta haluaisi elämäänsä. Fengshuissa monet asiat katsotaan näin symboliikan kautta.

Köynnöksen valtaamat seinät...

Seinustalla kasvava köynnös voi olla hyvää fengshuita ja pihan kaunistaja. Mutta jos köynnös peittää jo koko seinän ja kasvattaa versot kattorakenteisiin, se on silloin ehdottomasti huonoa fengshuita!
Joten jos pihallasi on kuvan kaltainen tilanne, kannattaa pikimiten tarttua saksiin ja leikata köynnöstä pienemmäksi.

Kannot huonoa fengshuita vai hyvää ekologisuutta?

Nykyään yksi mielenkiintoinen alue huonossa fengshuissa on kannot ja trendikkään ekologiset alueet. Nehän lisäävät luonnon monimuotoisuutta esim. ötököiden majapaikkana, mutta lähellä taloa ja oleskelualuetta ne ovat huonoa fengshuita. Toki luonnontilaisella pihalla asia katsotaan aina tapauskohtaisesti.

Mitä jos piha on täynnä huonoa fengshuita?

Jos nyt pihallasi olisikin paljon huonoa fengshuita, niin kaikkea tuskin pystyt heti muuttamaan hyväksi fengshuiksi. Yleensä aika tai oma energia ei siihen riitä. Silloin sinun kannattaa aloittaa tärkeimmistä kohdista. Pihalla se on tietysti sisääntulo eli pääoven edusta. Siitä voisikin kirjoittaa myöhemmin vähän lisää. Se on nimittäin todella tärkeä alue, fengshuin mukaan.

Puutarhafengshui verkkokurssi...

Puutarhafengshuista on tulossa verkkokurssi keväällä 2019 tänne.


#fengshuiblogihaaste 

Meitä on kaksi bloggaavaa fengshui-konsulttia ja haastoimme toisemme kirjoittamaan samasta aiheesta kerran kuukaudessa. Tämän kesäkuun aiheena on siis huono fengshui.
Virpi Karjalaisen postaus aiheesta Huonoa fengshuita My Feng Shui Life -blogissa.


Mukavaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

lauantai 16. kesäkuuta 2018

Suuri kitkemispäivä lähestyy

Se Suuri kitkemispäivä lähestyy ja tänä vuonna se onkin erittäin mielenkiintoinen. Sillä aikahan on nyt huono kitkemiseen kuun vaiheiden mukaan, joten onkin jännä nähdä, lähtevätkö rikkaruohojen juuret taas helposti maasta pitkinä. Olen silloin työpöydän äärellä, mutta aion kyllä karata hetkeksi pihalle kitkemään 😊

Suuri kitkemispäivä 18.6. ennen klo 12.00...

Päivä on aina sama joka vuonna, sillä se liittyykin yllättäen aurinkoon, ei siis kuuhun. Tarkemmin sanottuna se liittyy kesäpäivänseisaukseen, joka on kolmantena päivänä Suuresta kitkemispäivästä. Kesäpäivänseisauksena päivä on pisimmillään ja sen jälkeen päivät alkavat taas vähitellen lyhentyä kohti talvipäivänseisausta. Tarkemmin kun katsoo päivänpituuksia, niin kolme päivää ennen ja jälkeen kesäpäivänseisauksen päivän pituus on lähes sama.
Kuulemma entisaikaan onkin puhuttu, että kesäpäivänseisauksen kummallakin puolella on kolme päivää jolloin mitään ei tapahdu vaan näinä seitsemänä päivänä on pysähtynyt hetki. Ja Suuri kitkemispäivä on niistä siis se eka päivä. Toivottavasti ymmärsitte sepustukseni.

Eli on tosi jännä nähdä maanantaina kumpi voittaa, kuu vai aurinko  😊

Kerään kokemuksia...

Te, jotka pystytte maanantaina aamupäivästä testaamaan kitkemistä, niin kertokaahan miten onnistui. Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla! Voitta laittaa kommentin tähän, tai Puutarha Studion facebooksivulle tai perinteisellä sähköpostilla. En julkaise kenenkään nimeä.
Kerään näitä kokemuksia kaikesta kuun mukaan tehdystä puutarhapuuhista.

Kannattaa kitkeä kaikkein vaikeimmat rikkaruohot...

Suurena kitkemispäivänä kannattaa kitkeä vuohenputkea, juolavehnää, ohdaketta, kortetta sekä muita monivuotisia ja juurilla leviäviä rikkaruohoja. Samoin ruttojuurta, jättitatarta, kurtturuusua ja muita hankalia hävitettäviä joko juuristoa kaivamalla tai myrkyttämällä.
Tämä Suuri kitkemispäivä on siitä erikoinen, että se on aamupäivällä!

Kivituhkapihan haraaminenkin kannattaa tehdä #kitkemispäivinä. Jos nyt maanantaina sitä ei ehdi tehdä, niin lisää päiviä löytyy vielä monta.
Kesän parhaat kitkemispäivät 2018

Edit - ensi vuonna Suuri Kitkemispäivä on myös kuun vaiheiden mukaan hyvä kitkemiseen eli silloin on tiedossa ehdottomasti vuoden paras kitkemisajankohta! Se kannattaa ottaa ihan vapaapäiväksi ja aloittaa kitkeminen jo aikaisin aamulla ;) 

Verkkokurssi on vihdoinkin valmis... 

Pääset ostamaan sen Sarin puutarhakurssit -sivustolta. Kurssiin kuuluu mahdollisuus keskustella sähköpostitse opettajan, siis minun kanssa... siis kuun mukaisesta puutarhanhoidosta 😊


Hauskaa viikonlopun jatkoa!

Terkuin Sari


keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Ruusuissa on nyt kirvoja ja pieniä vihreitä matoja

Blogiyhteistyö: Schetelig/BayerGarden
Apuva! Ihan huomaamatta nämä pienet vihreät ruusunnuppupistiäisen toukat tai madot, kuten niitä monet kutsuvat, ovat vallanneet ryhmäruusujen latvat. Muutenhan niistä ei ole haittaa, mutta syövät latvan eli nuput! Ja jos ei ole nuppuja, ei tule kukkia. Eli pakko tehdä jotain ja pian.

Kirvoja ruusuissa ja orvokissa…

Ruusuista löytyi myös kirvoja, onneksi kuitenkin aika vähän. Nuo perhostoukat nypin pois, mutta kirjoja oli sen verran paljon versoissa, että helpompi homma oli ruiskuttaa ne luomuhyväksytyllä torjunta-aineella.


Kirvoja löytyi myös parvekkeen tummakukkaisesta orvokista. Eli nuo pienet pistemäiset kukkien varsissa. Tätä vähän myös ruiskutin, ja viimeistään viikonloppuna istutan sen pihalle puolivarjoon. Siellä yleensä kirvat häviävät, etenkin jos sataa... eli taidanpa joutua ruiskuttamaan tämän uudelleen pihalla.

Luomuhyväksytty kirvojen yms torjunta-aine...

Mäntysuopa ei ole luomuhyväksytty torjunta-aine ja sitä ei enää muutenkaan suositella hyönteisten torjuntaan. Onneksi on parempia vaihtoehtoja eli luomuviljelyyn hyväksyttyjä hyönteisten torjunta-aineita. Itse käytän tätä BayerGarden Natria Hyönteisten torjunta-ainetta, sillä se vaikuttaa tehokkaalta ja sitä voi käyttää syötäville kasveille, sisäkukille sekä muillekin kasveille.
Ruskeassa sumutinpullossa on valmista ainetta, heti ruiskutettavaksi. Se sopii erityisen hyvin parvekepuutarhureille tai jos myrkytettävää on vähän. Meillä kun on ne ryhmäruusut sekä kasvimaa, niin meille sopii paremmin tiiviste, josta voi itse laimentaa isompaan sumutepulloon. Vihreä tiivistepullo on pakattuna kuvassa näkyvään pieneen pahvilaatikkoon.
Käyttöohjeet kannattaa aina lukea huolella! Koska tämä luomuaineena on mieto, sitä sumutetaan esim. illalla, jolloin ei ole auringon uv-säteilyä enää niin paljoa. Samalla ei enää lentele hyönteisetkään.
Olen saanut nämä testaukseen tuotteen markkinoijalta eli Scheteligiltä. Kiitos heille!

Ryhmäruusut kukkivat koko kesän...

Nämä ryhmäruusut ovat niin upeita ja kukkivat koko kesän. Siis vain silloin, kun niissä on ehjiä nuppuja. Kuva on otettu elokuun puolessa välissä, jolloin niiden seassa kukki vielä monivuotista tähkälaventelia. Kuvasta tulee melkein tuoksu nenää asti 😊

Neilikkaruusu kuuluu myös niihin kasveihin, joista voi joutua myrkyttämään kirvoja. Sillä kirvat pilaavat niiden nuput. Kuva neilikkaruususta löytyy Tappajaetanat liikkeellä, ja muita pihakuulumisia -postauksesta.

Edit - nyt on pakko lisätä, että emme siis myrkytä kirvoja yms muista ruusuista, joita pihalla kasvaa monenlaisia. Emmekä myöskään muista kasveista, niissä ötökät saavat jäädä lintujen ruuaksi. Mutta nämä kasvit, jotka jutussa mainitsin, niin niistä on melkeinpä pakko torjua ötökät.

Toinen asia, jos noudattaa ohjeita ja ruiskuttaa aineen ötököihin, niin ruiskutus ei vioittaa muita hyönteisiä, ei hyviä eikä "pahoja". Käytännössä ruiskutus tehdään niin läheltä versoa, että näkee kyllä onko siinä vaikka leppäkerttu tai iso ja erikoinen perhostoukka. Ja ne tietysti kannattaa aina jättää rauhaan ja myrkyttämättä.
Natria Hyönteisten torjunta-aineen tehoaine on luonnon pyretriini, minkä teho lähtee heti ruiskutuksen jälkeen laimenemaan ja auringon valo tehostaa sitä nopeasti. Eli siinäkin mielessä oikein käytettynä turvallinen luonnolle.

Kesäterveisin Sari

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Kuivuus jatkuu, kasvivalinta kaiken a ja o

Nyt ei ole satanut kuukauteen. Se alkaa jo näkyä pihoilla, onko kasvit oikeilla paikoilla. Siis onko kasvivalinta tehty oikein eli kuiville paikoille kuivanpaikan kasvit. Täällä eteläisessä Suomessa näitä kuukauden sateettomia jaksoja kun on joka vuosi, nyt vaan se on näin aikaisin. Ällistyttävän komeina on nyt kuvan verikurjenpolvet, ne onkin kuivanpaikan kasveja.

Niitä ei siis ole kasteltu ja kasvavat ihan sorapenkalla. Toki istutuskuoppaan on laitettu multaa. Tämän kohdan kaivinkone kaivoi auki viime kesänä ja verikurjenpolvet olivat sen aikaa valeistutuksessa, kunnes pääsivät takaisin. 

Ylhäällä sorapenkan päälle on nyt ilmestynyt verikurjenpolven pieniä siementaimia. Eikä näitäkään ole kasteltu. Eli verikurjenpolvi on kuivanpaikan kasvi, kuten niin väitetään kirjoissakin 😀

Kasvi liian kuivalla paikalla...

Jos kasvi on liian aurinkoisella tai kuivalla paikalla, tällainen pitkä sateeton jakso voi jopa tappaa sen kuivuuteen.
Meillä vanhasta syreenistä poistettiin iso osa ja nyt sen takana maan pinta näyttää tältä. Ennen niin varjoinen kohta on nyt täydessä auringossa. Ruskeaksi on mennyt kevätkaihonkukkaa sekä ketunleipää, mutta saniainen voi edelleen hyvin.
Emme kastele pihalla kuin kasvimaata, kesäkukkia ja uusia taimia. Kirjoittelinkin jo toukokuun lopulla Tarviiko pihaa kastella vai ei?

Espanjansiruetanatkin kärsivät...

Tänään pihalta löytyi näin pieniä ja tummia espanjansiruetanoita. Ovat kyllä ihan surkeassa kunnossa eli kuivuus vaivaa niitäkin. "Puutarha-apulaisen" sääkalenterin mukaan, meillä on satanut viimeksi 3.5., ellei yhtä pientä ripausta lasketa mukaan. Ei siis ihme, että pintamaa on näille liian kuivaa. Kuvasta näkee muuten hyvin, että kukkanurmikkomme on edelleen vihreä.

Uusi pioni kukkii, jee...

Viime vuonna istutettu pioni kukkii nyt upeasti. Jännästi kovat tulletkaan eivät ole kaatanut kukkavarsia. Tämä on kyllä niin super ihana, ja ostettu Pionien Kodilta puutarhamessuilla. Kuivuus ei näytä tätäkään haittaavan.

Nimi täytyy etsiä vielä muistiinpanoista tähän. Viime kesästä on jo niin pitkä aika, eihän nyt sen nimeä voi millään muistaa 😀

Hyvät #kitkemispäivät nyt...

Tänään, huomenna ja tiistaina on yhdet kesän parhaista kitkemispäivistä, iltapäivästä.
Niistä oma blogikirjoitus... Kesän 2018 parhaat kitkemispäivät

Upeaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

Ps. Jos haluat oppia suunnittelemaan helppohoitoisen piha, joka kestää kuivia jaksoja, hanki Sarin pihasuunnittelukurssi -verkkokurssina.


perjantai 8. kesäkuuta 2018

Komeat idänunikot ja tarhaidänunikot

Oranssit idänunikot ovat niin hehkuvan värisiä, että eipä taida löytyä niille kilpailijaa. Upea väri, sen hetken kun kukkivat. Toinen asia mikä näissä ihastuttaa, on niiden yllätyksellisyys. Eli hyvinkin oudostakin paikasta voi löytää näin kesäkuun alussa upean ison oranssin kukan 😊

Kerrottu idänunikko...

Meillä on ainakin puolet idänunikoista näitä kerrottuja. Ne saavat levitä muutamaan puoliluonnontilaiseen kohtaan ihan vapaasti. Ja on niitä useammassa kukkapenkissäkin.

Yksinkertainen idänunikko...

Toiset puolet idänunikoista on näitä yksinkertaiskukkaisia. Aivan kuin niiden kukat olisivat isommat ja varret tukevammat. En kyllä ole tutkinut asiaa tarkemmin. Ekassa kuvassa on myös näitä yksikertaisia idänunikoita.

Jalostetummat tarhaidänunikot...

Idänunikoita on jalostettu ja lähinnä sen kukkaa toisen väriseksi. Niitä on valkoisia, vaaleanpunaisia, lohenpunaisia ja ehkäpä muitakin.

Nämäkin ovat niin kauniita, enemmänkin herkkiä kuin hehkuvia 😉

Idänunikon ja tarhaidänunikon kasvupaikka ja hoito...

Idänunikko (Papaver orientale) ja tarhaidänunikko (Papaver Orientale-ryhmä) viihtyvät auringossa ja kevyessä puolivarjossa. Multamaa olisi hyvä ja muutenkin maassa on syytä olla läpäisevyyttä. Idänunikko on perinne- eli maatiaiskasvi, joten se ei ole niin vaatelias kasvupaikan suhteen eikä tarvitse mitään hoitoa. Kukat kasvavat komeimmin, jos maassa on ravinteita.
Näiden kanssa on hyvä muistaa se, että ne tekevät paljon siemeniä, jos lakastunutta kukkavartta ei poisteta. Siemenistä tulee uusia taimia ja se voi olla hyvä asia tai huono.
Toinen asia, mikä näistä on hyvä tietää on se, että niiden lehdet lakastuvat  kukkimisen jälkeen. Juuret jäävät eloon, koska se on monivuotinen kasvi. Lehdet siis vain lakastuvat.

Onko teillä kellään tätä pihalla kasvamassa, vai alkaako tämäkin kasvi jo hävitä pihoilta?


Toinen helppo perinnekasvi, mikä kukkii näin kesäkuussa on lehtoakileija. Lehtoakileija - helppo kylvää siemenestä.
Malvat ovat myös helppoja ja perinnekasveja. Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva?


Aurinkoista viikonloppua!

Kesäterveisin Sari

Ps. Taas tämä viikko oikein hujahti verkkokurssin teon ja muiden töiden parissa, että aika on vähän kortilla. Ja huomennakin on "kevään" viimeinen kurssipäivä. Joten pahoittelen, että pääsen vastaamaan edellisen postauksen kommentteihin vasta viikonloppuna. Nyt tyyny kutsuu jo nukkumaan 😊