lauantai 22. heinäkuuta 2017

Tappajaetanat liikkeellä, ja muita pihakuulumisia

Tänään on ollut niin lämmintä ja sadekuuroista, että tappajaetanat eli siruetanat ovat nyt liikkeellä ennätysjoukoin. Vinkkinä teille joilla on näitä siruetanoita!
Keräsin niitä tänään jo reilut 80 ja varsinainen iltakierros on vielä tekemättä. Tänä kesänä siruetanoita on iltaisin löytynyt vain noin 30. Eli nyt ne ovat lähteneet koloistaan liikkeelle.
Uusille kylvötaimille pitääkin muistaa laittaa etanaraetta ja tarkistaa kasvimaan etanaeste.

Neilikkaruusu kukkii...

Ihana neilikkaruusu kukkii parhaillaan komeasti. En muista, että se olisi aiemmin kukkinut näin runsaasti. Sitä on aina vaivannut kirvat, jotka pilaavat osan nupuista. Viileä ja sateinen kesä on selvästikin pitänyt kirvat poissa.



Vanhat daaliat aloittelevat kukintaa...

Vanhoissa oransseissa daalioissa on ensimmäinen kukka auki, jee! Nuppuja on tosi paljon, joten kukintakin tulee olemaan komea. Daaliat selvästikin pitävätkin vähän viileämmästä säästä 😊

 Näiden oranssien juurakot on istutettu keväällä suoraan maahan, ilman mitään esikasvatusta.


Matalat ja pienikukalliset keltaiset daaliat ovat oikeastaan aika veikeitä tässä turkoosissa ruukussa. Muistuttavat vähän niitä kasvimaamme kehäkukkia, jotka muuten ovat vielä nupulla.

Rikkaruohomyrkytystä...

Tänään pääsin ruiskuttamaan sitä luonnonmukaista rikkaruohojen torjunta-ainetta kivien rakoihin. Kuinkas kävikään... parin tunnun kuluttua tuli sadekuuro. Sadekuurojen piti tulla vasta illemmalla. Onkin jännä nähdä, miten käy ruiskutetuille rikkaruohoille. Tällaista tämä välillä on 😊
Ehdin kitkeäkin ja aika hyvin lähti taas rikkaruohot juurineen.

Suloiset oravat...

Meidän pihalla vierailee kolme oravaa. Niistä on ollut välillä kuvia Instagramissa. Ne on niin söpöjä, että laitan nyt tännekin yhden kuvan.

Kesäisin terveisin Sari

15 kommenttia:

  1. Meidän piha on vielä toistaiseksi säästynyt noilta inhottavuuksilta, mutta muutaman sadan metrin päässä niitä on jo havaittu, joten eivätköhän ne tännekin kohta ehdi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan harmi, miten lähellä jo ovat. Kannattaa iltaisin kävellä pihalla, jotta huomaa sen ekan siruetanan. Ja älyää alkaa kerätä niitä heti pois.
      Nimittäin moni aloittaa siruetanoiden hävittämisen vasta, kun niitä on pihalla kymmenittäin... ja silloin etanat ovat jo munineet aika joukon munia pihalle.
      Toivotaan kuitenkin, että siruetanat pysyvät vielä vuosia poissa pihaltasi :)

      Poista
  2. Voi eih ja aargh noita etanoita! Kamala määrä ja kamalan kokoisia. Voimia taistoon!
    Ihanat nuo daaliat, suloisia ja luonnonkukkamaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näihin siruetanoihin on jo niin tottunut, että iltainen keräilykierros käy piharutiinista. Siinä samalla on muuten oppinut tuntemaan pihansa paljon paremmin :)
      Kiitos, jotenkin olen alkanut pitää enemmän yksinkertaisista kukista. Kukkivatkin enemmän kuin kerrotut.

      Poista
  3. Viime kesänä keräilin noita etanoita,hyvä tietää että tod.näk.homma jatkuu tänä kesänä myöhemmin.Laitoin etanaraetta muutamana iltana istuttamieni neilikan,syysleimun ja kuunliljan ympärille,rakeet kyllä katosivat.Mary Evelyn daaliani kasvaa ruukussaan turvassa pöydällä,kasvu on ollut upeaa,vaikka juurakko löytyi alelaarista,toivottavasti kukkiakin tulee loppukesästä.Tosi kauniita daalioita sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etanarakeet on ihan huippu juttu pienille taimille! Meilläkin ne häviävät, mutta taimet pysyvät ehjinä. Eli taitaa tosiaan etanat enemmin syödä rakeita kuin kasvia.
      Daaliat kukkii täydessä auringossa parhaiten. Meillä kukinta on yleensä alkanut viikkoa aikaisemmin eli heinäkuun puolessa välissä. Joten toivotaan aurinkoisia päiviä, niin daaliat alkavat kukkia runsaasti.
      Tosi kaunis tuo Mary Evelyn :)

      Poista
  4. Mikähän mahtaa neilikkaruusujani vaivata tänä vuonna. Kukat ovat nimittäin todella hailakan vaaleanpunaisia. Kukkivat kyllä upeasti, ja kirvojakaan ei ole juuri lainkaan. Lannoitan ruusulannoitteella, en kylläkään ihan säännöllisesti vaan aina kun muistan. Olenko lannoittanut liian harvakseltaan? Onko sateisellla säällä vaikutusta? Mitä mieltä sinä olet?
    Tanja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis onko neilikkaruususi kukkien väri aiempina vuosina ollut kuten tässä blogijutun kuvissa?
      Usein "kasvin stressi" vaikuttaa kukkaan esim. haalistuneena värinä. Stressiä kasville aiheuttaa mm. liian korkea lämpötila ja maan ravinnepitoisuuden epätasapaino. Muitakin syitä on. Siitä tulikin mieleeni, että näitä monivuotisia maassa kasvavia ruusuja lannoitetaan yleensä vain kerran keväällä ja sen lisäksi pienellä lannoitemäärällä kesäkuun lopulla. Ja elokuun puolessa välissä annetaan sitten syyslannoitetta. Eli ruusulannoitetta ei enää kannata antaa. Ja aina kannattaa lukea lannoitepurkin annosteluohje. Lannoitetta voi nimittäin antaa likkaa, ja maa väkevöityy... ja kasvi voi kärsiä sekä saada talvivaurioita.
      Toivotaan kuitenkin, että neilikkaruusullasi on vain hetkellinen haalistuminen :)

      Poista
    2. Kaunis kiitos tästä. Hups, unohdin mainita, että omani ovat vaaleanpunaisia eivät siis samoja kuin sinun. Olen istuttanut ne kesällä-15, ja niitä on koko talon leveydeltä eteläseinustalla. Paikka on kyllä tosi paahtava, mutta ovat tykänneet kyllä paikasta; kasvavat ja kukkivat kauniisti. Vain tuo hailakka väri pisti tänä vuonna silmään.
      Olen lannoittanut aina Kekkilän ruusulannoitteella (1 mitta/10l vettä/neliö ja 1xvko touko-heinäkuu sanoo ohje) Mutta en tosiaan ole kerta viikkoon laittanut, on saattanut joskus olla kolmekin viikkoa väliä edellisestä kerrasta. Jotenkin ajattelin, että kun ollut niin sateista, niin ei ole ravinteet riittänyt vaan ovat huuhtoutuneet pois. Kirvat ainakin ovat huuhtoutuneet pois, eli jotain hyvää!
      Tuosta lannoittamisesta voisi olla näemmä kurssit paikallaan ;) Jotenkin näin aloittelevana luottaa purkin kylkeen liikaa ja maalaisjärki/perinnetieto unohtuu.
      Lavakurssilla tavataan!
      Tanja

      Poista
    3. Korjaan vielä näpyttelyvirheeni: neilikkaruusut istutettu kesällä 2014 :)

      Poista
    4. Vähän jo ihmettelin täällä rajua värin haalistumista :) Tosiaan jokin kasvin stressi haalistuttaa väriä, ensi vuonna tilanne voi olla jo normaali.
      Lannoitteiden ohjeisiin voi luottaa! Suurin osa lannoitteista annetaan yhdellä kertaa keväällä, mutta tuota sinun lannoitetta annetaan usein, koska annostelumäärä on tosi pieni kerralla.
      Itse en ehkä lannoittaisi enää heinäkuun lopulla, jotta kasvien talvenkestävyys ei heikkene.
      Nähdään siis syyskussa :)

      Poista
  5. meillä ei onneksi vielä tappajaetanoita ole. Kotiloita sitten taas riittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että tappajaetanat eivät löydäkään pihallesi! Tämä kesä on siitä ihana, että niitä on ollut tosi vähän liikkeellä.

      Poista
  6. Upea neilikkaruusu! Hienosti alkaa daaliasi kukkimaan. Täällä vielä nuppuillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nämä oranssit ja keltaiset daaliat on matalia, ja siksi aloittavat kukkimisen aikaisemmin. Uusissa ja yhdessä vanhassa korkeassa ei vielä edes ole nuppuja. Saa nähdä ehtivätkö tänä kesänä kukkia.
      Toivotaan aurinkoista loppukesää, ihan jo daalioiden takia :)

      Poista