maanantai 29. toukokuuta 2023

Hyvät istutuspäivät kuun mukaan

 
Kuun mukaan hyvät istutuspäivät, tai pitäisikö jopa sanoa parhaat istutuspäivät, on nyt ohi toukokuulta. Moni on tähdännyt kasvimaan kylvöt ja kesäkukkien istutukset näille hyville istutuspäiville. Samoin tein itsekin, tosin osan jätin vielä tekemättä. Nimittäin sääennuste lupaa viikonlopulle lähes yöpakkasia jopa tänne Etelä-Suomeen.


Ruoho- ja salaattisipulit istutettu hyvinä istutuspäivinä...

Kasvatin ruoho- ja salaattisipulin taimet siemenistä aikaa sitten. Taimet on olleet ulkona jo viikkoja, joten ne ovat tottuneet viileisiin öihin. Ne uskalsin nyt istuttaa jo kasvimaalle, kun oli hyvät istutuspäivät kuun mukaan. 
Ne on kasvimaan keskellä, jossa tänä vuonna on sormustinkukkaa isot mättäät. Sormustinkukka on syötynä myrkyllinen, sitä ei siis ole tarkoitus syödä. Kaikki jotka käyvät kasvimaallamme, tietävät ettei niitä saa syödä.
Vahapapuja ja herneitä emme ole vielä kylväneet, sillä teemme sen yleensä vasta kesäkuun alussa. Joten nyt jännityksellä seuraamme tämän viikon sääennustetta. 

Lämpöä rakastavat tomaatit...

Samoin avomaatomaatit on vielä istuttamatta pihalle kastelualtaisiin. Taimet ovat ulkona, mutta ne nostetaan sisälle, jos sääennuste lupaa aamuyöksi viileää. 
Sääennuste ei aina pidä paikkaansa ja joskus yö onkin monta astetta kylmempi, mitä ennusteessa arvioitiin. Eli siksi ne tulevan perjantain ja lauantain aamuyön +3 asteet pistää meidät varuilleen. Siinä on jo riski yöpakkaselle.

Tomaatit ovat siis lämpöä rakastavia, myös avomaatomaatit. Vain lasitetulle parvekkeelle olen istuttanut jo yhden avomaatomaatin taimen istutusaltaaseen. Olen kyllä varautunut peittelemään sen illalla, ennen kylmää yötä. 
Pihalla ne daalian alut peitetään myös kasvimaaharsolla, sillä daalia ei kestä yhtään pakkasta.

Laventelin ja hohtopiikkiputken siementaimien siirto...

Jaloruusupenkissä kasvaa paljon pieniä tähkälaventelin alkuja siellä täällä. Ne on ollut pakko siirtää väljemmille paikoille, sillä niitä on ihan ruusujen tyvelläkin. Tähkälaventeli tekee yllättävän paljon siementaimia, kun sen kaikkia lakastuneita kukkavarsia ei leikkaa pois.

Upea kimalaismagneetti hohtopiikkiputki on myös tehnyt siementaimia. Kuvassa niitä on kaikki pyöreähköt lehdet, tai niin luulen😊
Niitäkin siis piti siirtää väljemmälle paikalle. 
Nämä kun ovat perennoja ja tässä kohtaa kasvaneet, niin kestävät hyvin yöpakkaset. Nämä siis siirrettiin välittämättä tulevasta yöpakkasriskistä.

Ison kukkapenkin laajennus...

Istutin myös perennojen taimet kukkapenkin laajennukseen. Taimet esikasvatin itse ja ne on ollut pihalla jo viikkoja tottuen tosi kylmiin öihin. Näidenkään kanssa ei tarvinnut huomioida tulevia kylmiä öitä.

Sen sijaan jos taimet olisivat olleet sisällä tai kasvihuoneessa tähän asti, en vielä olisi istuttanut niitä pihalle. Sen tyyppisten taimien pitää nimittäin ensin totutella ulkoilmaan ja viileisiin öihin.

Kesäkukat eivät kestä yöpakkasia...

Ihan pakko on vielä muistutella... jos olet jo istuttanut kesäkukat ulos, niin ne eivät kestä yöpakkasia. Ainoastaan orvokki kestää muutaman asteen.

Meidänkin pihalla pitää värinokkonen ja hortensia nostaa yöksi sisälle, kun uhkaa kylmät yöt. Samoin isot pelargoniruukut suojataan hyvin. Kylmien öiden takia ahkeraliisat on vielä ostamatta, sillä ne paleltuvat todella herkästi. Kannattaa siis seurata oman paikkakunnan sääennustetta.

Hyvät istutuspäivät kuun mukaan...

Nämä kuun mukaan katsotut hyvät istutuspäivät on kasvavan kuun neitsyt-päivät. Eli ne katsotaan kuukalenterista. Myös edelliset leijona-päivät on hyviä.

Aina, kuten nyt, ei pysty hyödyntämään hyviä istutuspäiviä. Silloin pyritään tekemään istutukset ja kylvöt kuitenkin kohtalaisen hyvinä päivinä ja vältetään huonoja päiviä.
Tämä voi tuntua monimutkaiselta, mutta kun sen idean ymmärtää ja oppii, se on tosi selkeää. Välillä on tärkeintä välttää kullekin kasville huonointa ajankohtaa.
Esimerkiksi juuresten kylvöt ja perunan istutus ei ole näinä hyvinä istutuspäivinä, vaan niille sopii paremmin vähenevä kuu.

Selkeät ohjeet olen laittanut Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssille ja samoin päivämäärälistat, joiden mukaan voi suunnitella kevään ja kesän pihatyöt. Kurssilla on myös lista viikon tärkeimmistä töistä, jotta kaikki tulee tehtyä hyvään aikaan ja mikään ei unohdu.

Eli kuun mukaan puutarhatöiden ajoittaminen rytmittää ja jopa selkeyttää pihanhoitoa.


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 26. toukokuuta 2023

Ruukkuihin ja uusiin istutuksiin Turpeeton Puutarhamulta

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy

Istutin ruukkuihin upean hortensian ja värinokkoset, joiden mullaksi käytin Biolan Turpeetonta Puutarhamultaa. Se on tämän kevään uutuus ja se ei sisällä lainkaan turvetta. Sen raaka-aineet vaikuttavat niin hyviltä, että se sopii tosi hyvin kastelua tarvitseville kasveille sekä tietysti lavakaulusviljelyksiin. Lisäksi sen raaka-aineet on 100 %:sti  kierrätettyjä tai nopeasti uusiutuvia. Siis ihan uudenlainen ekologinen multa.

Turpeeton Puutarhamulta - kompostiseosta, kasvusammalta ja biohiiltä...

Tämä Biolan Turpeeton Puutarhamulta näyttää tältä eli on upean karkeaa, mikä on tärkeää mullan mikrobitoiminnalle ja ilmavuudelle. 

Mikrobitoimintaa lisää vielä mullan biohiili. Jos olet aiemmin lukenut blogiani, niin muistat varmaan, miten innoissani olen biohiilestä. Siitä on hyötyä kasveille monella tavalla. Esimerkiksi biohiili vähentää kastelun tarvetta eli pidentää kastelujen väliä. Biohiili nimittäin imee vettä huokosiinsa, joista kasvi ottaa vettä tarvittaessa.

Turpeeton puutarhamulta sisältää lisäksi kasvusammalta, joka myös säilöö vettä huokosiinsa kasvien käyttöön. Multa pysyy kuitenkin ilmavana eli se ei kosteanakaan ole liian tiivistä.

Aina kun raaka-aineena on kompostiseosta, kuten tässä mullassa, se lisää myös maan mikrobitoimintaa ja tekee mullan mururakenteesta hyvän kasveille. Itse suosinkin tämän tyyppisiä multia. 

Multasäkkiin on selkeästi merkitty nämä tärkeät ominaisuudet. Siinä on myös Avainlippu eli multa on valmistettu Suomessa.

Värinokkosille tärkeää mullan biohiili...

Värinokkonen on oikea juoppo eli sitä pitää kastella kesällä usein. Joten mullan biohiili on sille todellakin tarpeen, samoin kasvusammaleesta tulee vielä lisää "vesivarastoa". 

Istutin tähän ruukkuun viisi värinokkosen pistokastainta. Pohjalle laitoin kompostimultaa ja ruukun täytin tällä Turpeettomalla Puutarhamullalla. Näin nurmikolla oli kätevä tehdä nämä istutuspuuhat, niin ei haittaa vaikka multaa karisi maahan.

Lopuksi tietysti kastelin hyvin, niin kasvit lähtevät juurtumaan uuteen multaan. Ja tämä meidän kottikärrykoirien vanhus oli taas mukana pihahommissa.

Patiokärhölle tärkeää ilmavuuden säilyttävä multa...

Viime kesän punakukallinen patiokärhö oli talven kellarissa ja nyt siinä on jo kivasti nuppuja. Näille monivuotisille ruukkupuutarhan kasveille ei vaihdeta multaa joka kevät. Siksi on tärkeää valita niille multa, jonka rakenne pysyy ilmavana pitkään. 

Itse olen suosinut ruukuissa karkearakeisia ja biohiiltä sisältäviä multia. Tämä kärhö istutettiin viime keväänä Biolan Kesäkukkamultaan ja nyt sen pintamultaa hieman vaihdettiin. Siinä nimittäin kasvaa käenkaalia ja ne istutin siihen uudelleen.



Uuden ihanan sinikukallisen `Cezanne` kärhön istutan nyt viikonloppuna isompaan ruukkuun ja siihen aion laittaa tätä uutta Turpeetonta Puutarhamultaa. Sen rakenne ja raaka-aineet on suorastaan super hyviä näille monivuotisille ruukkupuutarhan kasveille.

Turpeeton Puutarhamulta istutuksiin, lavakauluksiin ja maanparannukseen...

Tämä Biolan Turpeeton Puutarhamulta on siis hyvä  luonnonmukaisena yleismultana. Parhaillaan laajennamme yhtä kukkarunsasta kasviryhmää ja siihen sopii mullaksi erinomaisesti tämä Turpeeton Puutarhamulta. Silloin ei tarvitse lisätä erikseen biohiiltä multaan, koska se sisältää jo sitä. Biohiili on meidän runsasmultaisessa hiekkamoreenimaassa tärkeä apu sateettomina kesinä.
Kirjoitan myöhemmin oman postauksen tästä laajennuksesta. Siihen tulee kellarissa talvehtineet jättiverbenat, jotka oli nostettu syksyllä maasta tähän tyhjentyneeseen lannoitepurkkiin.

Biolan Turpeeton Puutarhamulta on erittäin hyvää myös lavakauluksiin tai kasvimaan maanparannukseen. Raaka-aineen oleva kompostiseos sisältää pitkälle maatunutta humusta, joka parantaa etenkin hiekka- ja savimaita.

Jos haluat käyttää vain luomuviljelyyn hyväksyttyjä lannoitteita, niin tämä multa soveltuu myös luomuviljelyyn. 


Viherkasveille ja sisäkukille on oma turpeeton multa Biolan Viherkasvimulta. Siitä kirjoittelinkin jo aiemmin Mullanvaihto ja paras viherkasvimulta -postauksessa.


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 24. toukokuuta 2023

Vanhat tulppaanit yllättivät

Vanhat vaaleanpunaiset tulppaanit yllätti tänä keväänä. Monesti tällaiset pitkälle jalostetut tulppaanit kukkivat joitakin vuosia ja sitten taantuvat. Nämä sen sijaan kukkivatkin runsaammin tänä vuonna, mitä viime keväänä. Ja mikä ihaninta, peurat ja kauriit eivät ole enää vierailleet pihallamme tai eivät ainakaan ole syöneet tulppaaneja. Kiitos siitä taitaa kuulua pihalla liikkuneelle ilvekselle.


Vaaleanpunaiset vanhat tulppaanit yllättivät...

Viime keväänä vaaleanpunaisia tulppaaneja kukki neljä. Ne on olleet tässä ainakin 10 vuotta ellei jopa paljon kauemmin.
Kuva on siis viime vuodelta ja tulppaanien vieressä kasvoi silloin yksi perinteinen tiikerililja ja vanhat laventelit.

Tänä keväänä vanhoista vaaleanpunaisista tulppaaneista kukki seitsemän eli melkein puolet enemmän. Harvemmin näiden pitkälle jalostettujen tulppaanien kukinta lisääntyy näin. 
Kaiken huipuksi tiikerililjallakin on nyt kasvamassa toinen vahvan näköinen kukkavarsi. 
Ihanat yllärit 😊
Tässä kuvassa näkyy hyvin myös vanhat laventelit, jotka kasvattavat jo uutta vihreää kasvua. Siniset kukat on helmililjaa.

Vanhat valkoiset tulitulppaanit ja puupioni...

Ihmettelin tässä jo jonkin aikaa,  miten valkoiset tulitulppaanit (Tulipa fosteriana `Purissima`) ovat jääneet tänä vuonna tosi mataliksi. Ne eivät enää näy puupionin versojen yli, sillä sipuleita on istutettu puupionin ympärille.
Tässä kuvan etualalla näkyy myös ne vaaleanpunaiset tulppaanit ja tiikerililjan vihreä latva.

Siis miten ihmeessä nämä tulppaanit on nyt näin matalia... kunnes tajusin, että vanha puupioni on tänä keväänä tosi korkea. Sen puumaiset versot säilyi hyvin talven yli ja nyt niissä on jo uutta kasvua.

Kyllä huvitti, miten sitä en heti tajunnut 😂 Nimittäin tulitulppaanit on matalahkoja tulppaaneja ja yleensä ne ei ole edes näin korkeita kuin näissä kuvissa.


Kevätterveisin Sari

 

sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Matala kärhö `Cezanne` ruukkuun

 Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Tämä kärhö `Cezanne` on matala ja siksi sopii ruukkuun todella hyvin. Sen kukkien väri on ihan huikean kaunis, etenkin ilta-auringossa. Olin ensin ajatellut tätä pihalle pienen pöytäryhmän viereen, mutta taidankin jättää sen parvekkeelle ainakin toistaiseksi. 

Runsaskukkainen kärhö ruukkuun...

Tällä oli jo valmiina aika iso ruukku ja matala köynnöstuki, joten ei ole kiire istuttaa sitä vielä isompaan ruukkuun. Upeasti se on jo nyt täynnä kukkia ja nuppuja. Sen pitäisikin kukkia läpi kesän, kuten loistokärhöt aina. 

Matala kärhö eli Clematis `Cezanne`...

Clematis `Cezanne` kasvaa 90-120 cm korkeaksi eli on aika matala kärhöksi. Sen takia se onkin niin hyvä ruukkuun terassille tai parvekkeelle. Nimittäin se kukkii toukokuulta elokuulle asti. 

Tämä on todennäköisesti talvenarka köynnös, joten talvetan sen kellarimaisessa tilassa. Mitä aikaisemmin keväällä sen saa otettua valoon, sitä aikaisemmin se aloittaa kukkimisen.

Se kukkii parhaiten, kun sen versoihin paistaa aurinko koko päivän tai puolipäivää. Ruukku on syytä pitää varjossa. Multa pidetään tasaisen kosteana niin, että vain mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa. Sitä lannoitetaan keväällä ja kesällä.


Riippaorvokki ja `Cezanne` sävysävyyn...

Hauskasti tämä kärhö ja riippaorvokin suloisen pienet kukat sointuvat väreiltään hyvin yhteen. Kärhön ruukun pinnalla on yksi kukka auki, sopivasti samalla korkeudella kuin riippaorvokin kukat.

Tähtijasmiini kukkii ja tuoksuu parvekkeella...

Edelleen tähtijasmiini kukkii pienin tuoksuvin kukin. Parvekkeella on niin ihana istuskella iltaisin ja ihastella kärhön kukintaa, suloisessa tuoksussa 😊
Tähtijasmiini vietti talven viileähkön asuinhuoneen ikkunalla. Siellä se kasvatti nuput, jotka nyt kukkivat. Se on siis myös ruukussa kasvava köynnös.

Viime vuonna pihalla patiokärhö...

Matalat koko kesän kukkivat kärhöt on todella kauniita ruukuissa, sillä niillä saa värin lisäksi luotua korkeutta ruukkuryhmään.
Viime kesänä pihalla kukki tämä punainen patiokärhö. Tässä kuvassa se on vielä parvekkeella, ennen kuin istutin sen isoon piharuukkuun. 

Se talvehti hyvin kellarissa ja nyt seuraavaksi laitamme sille uuden köynnöstuen. Huomasin, että en olekaan tehnyt siitä pihalta omaa postausta, joten koetan muistaa laittaa siitä kuvia, kun se aloittaa taas kukkimisen.


Postauksen kärhö eli Clematis `Cezanne´  on saatu Huiskula Oy:sta. Huiskulalla on myös kukkatukkuja (nimeltään Huiskula-Hilverda), jonka asiakkaina on mm. kukkamyymälät ympäri Suomea.



Puutarhaterveisin Sari



perjantai 19. toukokuuta 2023

Mitä kuuluu esikkoniitylle nyt

Mitä kuuluu meidän esikkoniitylle nyt toukokuussa, sen jälkeen kun aloimme palauttaa sitä entiseen loistoonsa. Tässä on siis aiemmin ollut upea esikkoniitty, mikä tuhoutui lähes kokonaan kaapelin kaivun yhteydessä. Se silloin harmitti, mutta nyt näyttää jo hyvin lupaavalta.


Keltaisia ja punaisia esikkoja yhä enemmän...

Tästä kuvasta näkyy hyvin, miten esikkoniitylle on lähtenyt kasvamaan keltaisia esikkoja punaisten lisäksi. Etualalla on ne isot esikkomättäät, jotka säästyivät kaapelin kaivuulta. Kuvassa näkyy myös pieniä kukkivia esikoita. Ne on kaikki uusia taimia. Hyvältä näyttää siis.

Siellä on muutama vuohenputken alku, jotka kitkettiin kuvan oton jälkeen. Nythän ei enää ole kitkemisaika kuun mukaan eli otin kuvat eilen.

Kivasti muutama tummemman punainenkin löytyy edelleen esikkoniityltä. Ja suloinen puistolemmikki kasvaa myös esikkoniityllä, kuten ennen.

Vaaleanpunainen esikko leviää myös kivasti...

Tämä vaaleanpunainen esikko siirrettiin tähän pihan toisesta kohtaa. Tässä esikkoniityllä se on lähtenyt leviämään hyvin. Kertoo selvästi siitä, että tämä kohta on ihanteellinen esikoille.
Tämä esikko leviää siis sivurönsyistä tai juuriversoista, joten se voi olla suikeroesikkoa. 

Esikon taimia nurmikolta esikkoniitylle...

Esikkoniityn vieressä on kukkanurmikkoa ja siellä näyttää kasvavan pieniä esikkojen siementaimia. Nyt kun kuu vaihtuu, niin huomenna siirrämme taimet esikkoniitylle. Taas siis saadaan sinne lisää esikoita, jee 😊

Miltä esikkoniitty näytti ennen...

Esikkoniitty oli tosi kaunis näin keväisin ja helppohoitoinenkin, joten siksi lähdimme palauttamaan sitä entiseen loistoonsa. Se on hidas prosessi, koska kylvämme taimet itse siemenistä. Onneksi esikot kylväytyvät myös itse.

Näet kuvia siitä Esikkoniitty ja esikon kasvatus siemenistä -postauksessa. Nämä kuvat toimivat meillä myös hyvänä kannustimena näin keväällä. Jaksaa kummasti kaivaa pienetkin esikon taimet nurmikosta esikkoniitylle.

Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 17. toukokuuta 2023

Pihan lannoitus luomulannoitteilla

 
Pihan lannoitus luomulannoitteilla pitää maan hyvässä kunnossa. Silloin myös kasvit voivat paremmin. Sen takia olen itse jo vuosia lannoittanut pihalla ainoastaan "luomuviljelyyn hyväksytyillä lannoitteilla" eli luomulannoitteilla. Ne eivät siis vähennä tärkeää maan mikrobitoimintaa, vaan päin vastoin. Silloin myös maan pH pysyy hyvänä kasveille, joten ei ole kalkitustarvetta. Toki maan pH on hyvä mitata ja varmistaa kalkitustarve.

Jaloruusujen lannoitus kukittavilla luomulannoitteilla...

Meillä on tässä jaloruusuja tai oikeammin ryhmä- ja maanpeittoruusuja, mitkä on talvenarkoja ja vaativat muutenkin enemmän hoitoa. Ne lannoitan aina jollain kukittavalla luomulannoitteella. 
Yksi parhaimmista on Solabiol Ruusulannoite. Jotta ruusut saavat nopeammin ravinteet käyttöön, tein lannoituksen taas varastolannoituksena. Eli laitan lannoiterakeet pieniin kuoppiin, lannoitepakkauksen ohjeen mukaan.
Kuvia tästä ryhmästä viime kesältä Ryhmäruusut ja maanpeittoruusut kukkii pitkään -postauksessa.

Muita suosikkejani kukittavista lannoitteista on Biolanin Parvekekasvilannoite ja Tomaatti- ja vihanneslannoite.

Ensimmäisessä kuvassa lannoitan pionia Luujauholla, mitä pioniharrastajat suosittelevat pioneille. Se tosiaan näyttää kukittavat hyvin pioneja meidänkin pihalla. Kuvan pioni on upeasti kukkiva hybridipioni
Kuvassa käytin loppuun vanhan luujauhopaketin, sillä lannoitteet säilyvät hyvin kuivassa ja viileässä tilassa. Jos joku nyt katsoo kuvaa tarkemmin niin paketti on vanha. Nykyään uudessa paketissa lukee Solabiol Luujauho.

Hyvä kasvu ja kukinta vaatii ravinteita...

Näin meidän japaninmagnolia `Vanha Rouva´ kukki vielä ennen sadekuuroja. Tätäkin olemme lannoittaneet luomulannoitteella, kohtuudella. 
Hyvä kasvu ja kukinta vaatii tiettyjä ravinteita oikeassa suhteessa. Yleensä lannoitteet onkin suunniteltu tietylle kasviryhmälle sopivaksi tai yleislannoitteiksi, mitkä sopii kaikille kasveille.

Liikaa ei kannata lannoitetta antaa, koska siitä tulee herkästi kasville ongelmia. Se voi silloin kasvattaa liian rajusti oksia tai talvehtiminen kärsii tai se ei tee nuppuja.
Lannoitepakkauksissa on yleensä annosteluohje eri kasvityypeille ja sitä kannattaa noudattaa.
 

Lannoitus takaa hyvän sadon kasvimaalta...

Samoin kasvimaata ja lavakaulusten vanhaa multaa lannoitetaan keväällä, ohjeen mukaan. Toki se hieman riippuu kasvatettavista kasveista, paljon pitää lannoittaa. Mutta jos ei jaksa miettiä sitä, niin pieni lannoitus on keväällä aina tarpeen. Lannoitus nimittäin takaa hyvän sadon.
Lannoituksen voi toki korvata erityisen ravinteikkaalla kompostimullalla. Tavallinen kompostimulta ei siis pelkästään riitä.
Kuvassa meidän kasvimaalla oli vielä lehtikate, joka poistettaan aina ennen lannoitusta. Tähän tulee lämpimään maahan kylvettävät vahapavut ja herneet.

Taimille lannoitus luomulannoitteilla...

Osa esikasvatetuista taimista on päässyt jo pihalle ruukutuspöydälle. Niitä olen lannoittanut kuten kesäkukkia ja pelargoneja eli varastolannoituksena jauhemaisella luomulannoitteella. Se on tosi kätevää, sillä nyt näitä voi kastella pelkällä vedellä.

Kun maa voi hyvin eli siinä on vahva mikrobitoiminta ja biohiiltä, kasvit voivat hyvin. Silloin kasvit kestävät paremmin kuivuuden, paahteen, tuulen, ötököiden yms. aiheuttamaa stressiä. Ne eivät silloin myöskään ole niin herkkiä taudeille. 

Siksi kannattaa pitää huolta maan mikrobitoiminnasta ja suosia luomulannoitteita, kompostimultaa, biohiiltä.... ja välttää ei-luomulannoitteita, ei-luomumultaa jne.


Lannoitus kuun mukaan...

Jos aiot lannoittaa pihalla ja se on vielä tekemättä, tee se nyt tänään tai huomenna 18.5.2023, niin lannoitus tulee tehtyä kuun mukaan hyvänä päivänä.


Puutarhaterveisin Sari


lauantai 13. toukokuuta 2023

Pavun ja herneen kylvö onnistuu aina, kuun mukaan

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen Frö
Pavun ja herneen kylvö onnistuu aina, kun tekee sen oikeaan aikaan ja huolehtii kastelusta. Papuja on erilaisia, osa niistä kasvaa pitkäversoisiksi ja siten tarvitsevat tukea. Osa jää mataliksi, kuten vahapavut. Ne ovatkin meidän suosikkeja varman sadon ja mataluuden takia. 

Kummallakin on isot siemenet, jotka on helppo kylvää riittävän harvasti. Nämä isommat siemenpussit on siitä käteviä, että niissä on riittoisa määrä siemeniä isommalle alueelle. 

Sain nämä kuvan siemenpussit Korpikangas Siemen-Fröltä, ja ihanasti nopealla toimitusajalla kirjeenä.


Pavun kylvö onnistuu lämpimään maahan...

Yksi tärkeimmistä asioista pavun siementen kylvössä on se, että maa on jo lämmennyt. Hiekkapitoiset maat lämpenee aikaisemmin, mitä tiiviit esim. savipitoiset maat. Samoin lavakaulusten multa on lämmintä aikaisin, koska multa niissä on maanpintaa korkeammalla.

Jos kylvää pavun siemenet liian kylmään maahan, ne eivät idä, vaan mätänevät. Tämä onkin yksi syy, jos pavun kylvö ei ole onnistunut.

Kuinka lämmintä maan siten on hyvä olla, riippuu papulajikkeesta. Yleisohjeena maan tulee on  yli +10 astetta ja erikoisemmat pavut vaativat sitäkin lämpimämpää esim. +15 astetta. Eli kannattaa lukea huolella siemenpussin ohje.

Härkäpapu on näistä poikkeus, sillä sen voi kylvää aikaisin keväällä.


Kastele kylvettyä maata huolella...

Siementen kylvämisen jälkeen multa kastellaan. Siitä eteenpäin kastellaan kohtaa huolella niin, että kohta ei pääse kuivumaan. Toinen yleinen syy kylvön epäonnistumiseen on usein se, että itämään lähtenyt siemen kuolee kuivuuteen, koska multa on liian kuivaa. Eli aluksi pitää kastella kylvöstä huolellisesti!

Herneen kylvö onnistuu myös aina...

Herneen kylvö tehdään myös lämpimään maahan ja usein vasta kesäkuun alussa. Viljelylaatikoiden multa lämpiää aikaisemmin mitä kasvimaat, joten niihin pääsee kylvämään herneet aiemmin.

Jos haluaa aikaistaa herneen kasvuun lähtöä, herneitä voi liottaa vedessä ennen kylvöä "yön yli". Se tarkoittaa sitä, että illalla myöhään laitetaan siemenet vesilasiin ja aamulla kylvetään ne pihalle. Eli siemenet on vedessä selvästi alle vuorokauden! Jos siemenet on liian pitkään vedessä, ne mätänevät maassa. Tämä on yksi syy, miksi joillakin herneen kylvö ei ole onnistunut.

Parhaiten kylvö onnistuu kuun mukaan...

Maan lämpötilan ja kastelun lisäksi kun huomioi oikean kuun vaiheen, kylvö onnistuu parhaiten. Kuun mukaan ajoittaminen on hyvin vanhaa perinnetietoa ympäri maailman. Se pätee edelleen. 

Jo se, että valitsee kylvöpäiväksi kasvavan kuun jakson, edesauttaa nopeaa itämistä ja hyvää satoa. Toki voi kylvöpäivän katsoa vielä tarkemminkin, josta enemmän Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, mikä on yritykseni Puutarha Studion.

Kasvava kuu alkaa 20.5.2023 eli tänä keväänä taidetaan päästä kylvämään jo toukokuun puolella. Kevät on ollut nyt lämmin ja nämä viimeiset päivät jopa helteisia, että meillä kasvimaan multa on lämmennyt.

Meillä espanjansiruetanat haasteena...

Kuvassa on vahapavun pienet taimet rivissä. Pelkät vihreät "tikut" on taimia, joista siruetanat oli syöneet lehdet yhdessä yössä. Niissä näkyy jo pienet vihreät alut päissä, että taimet lähtivät onneksi kasvuun.
Meillä onkin nykyään kasvimaan ympärillä etanaeste, mikä pitää siruetanat poissa kasvimaalta.


Vahapapuun kehittyy keltaisia papuja, joita kerätään sitä mukaan, kun ne tulevat keltaisiksi. Vahapavuista enemmän Vahapapu onnistuu aina -postauksessa.

Pavut syödään aina esim. keitettynä eli niitä ei syödä raakana. Keltaiset vahapavut on miedon makuisia ja se on myös yksi syy, miksi ne ovat suosikkejamme.


Puutarhaterveisin Sari



torstai 11. toukokuuta 2023

Magnolia `Vanha Rouva` kukkii parhaillaan

Magnolia `Vanha Rouva` kukkii nyt parhaillaan meidän pihalla. Siinä on vielä paljon nuppuja avautumatta, joten vähän jännään saadaanko nauttia ennätyksellisestä kukinnasta. Nimittäin sääennuste lupaa sadetta vasta sunnuntaiksi eli rankkasade ei nyt ainakaan pilaa sen avautuneita kukkia lähipäivinä. Eikä rakeitakaan ole onneksi luvassa 😊


Japaninmagnolia `Vanha Rouva` kukkii toukokuussa...

Tämä aloittelee kukkimisen siis näin toukokuun alun tietämillä, samaan aikaan kuin rusokirsikka ja valkovuokot kukkivat. Mitä aurinkoisempi paikka, sitä enemmän kukkia. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että  kukkiakseen sillä tulee olla sellainen kasvupaikka, jossa se viihtyy. Siitä enemmän postauksen lopussa.
Sen yksittäinen iso kukka on hyvin erikoinen, jopa taiteellisen persoonallinen. Aivan mykistävän upea. Näin kuvissa sen kauneus ei ihan pääse oikeuksiinsa.

Magnolia yksirunkoinen puu...

Tämä meidän  japaninmagnolia `Vanha Rouva` on siis kasvanut tässä kohtaa jo kuusi vuotta. Se on noin pari metriä korkea. Koetan ehtiä mitata sen korkeuden ihan mitalla ja laittaa sen tähän tekstiin muistiin lähipäivinä.
Kuten kuvasta näkyy, se on myös aika leveä, sillä oksat kasvat lähes vaakatasoon.
Mustila puutarhan verkkosivujen mukaan `Vanha Rouva` on täysikasvuisena 3-6 metriä korkea. Ja se Mustilan kartanon vanha yksilö on yli 10 metriä korkea. Kasvaa siis pieneksi puuksi.

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` on "Mustilan kantaa - Japaninmagnolia (Magnolia kobus var. borealis) istutettiin Mustilan kartanon tallin eteen perimätiedon mukaan 1940-luvun lopulla. Se mistä C.G. Tigerstedt puun toi, ei ole jälkipolvien tiedossa, mutta se osoittautui erittäin säänkestäväksi ja selvisi vaurioitta erittäin ankaristakin talvista. Tästä magnoliasta on tehty 1980-luvulta alkaen solukkolisäyksellä klooneja, jotka ovat saaneet lajikenimen 'Vanha Rouva' Mustilan kartanon edesmenneen emännän Elisabethin mukaan."  näin kerrotaan Mustila puutarhan verkkosivuilla.

`Vanha Rouva` kukki jo kolmantena keväänä....

Tässä kuva siitä kolmantena keväänä, kun se kukki ensimmäisen kerran. Magnoliaan nuput kehittyvät jo syksyllä, joten koko talvi oli pientä kukinnan odotusta. Talveksi sille ollaan laitettu aina kanaverkko ympärille, jotta rusakot tai peurat ei syö sitä. Verkko piti hyvin myös pikkulinnut poissa, nokkimasta sen isoja nuppuja talvella.

Tältä `Vanha Rouva` näytti toisena keväänä eli se oli ostettu edellisenä keväänä Mustilasta. Ensimmäisenä kesänä se selvästikin keskittyi juurtumiseen ja kasvatti oksia hyvin vähän. Kuvassa sitä kastellaan juurikastelijan avulla.

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` kasvupaikka...

Japaninmagnolia Magnolia kobus var. borealis `Vanha Rouva` viihtyy kasvuvyöhykkeillä I-III(IV) aurinkoisella(puolivarjoisella) ja suojaisalla paikalla. Maan on hyvä olla läpäisevää, tuoretta tai kosteahkoa, hapanta sekä ravinteikasta multamaata. 
Savimailla siis kannattaa suosia kohopenkkiä. Meillä sen sijaan se on istutettu loivaan rinteeseen, jossa on sorastusta kahdella puolella, joten ylimääräinen vesi valuu pois.

Sille suositellaan myös mullanpinnan kattamista katteella tai maanpeitekasveilla. Meillä sen alla kasvaa jouluruusuja ja ihanasti tuoksuvia liljoja. Muuten japaninmagnolia on aika hoitovapaa...  kannattaa kuitenkin suojata se varmuuden vuoksi talven ajan rusakoilta ja kauriilta.



Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Daaliat on jo istutettu kuun mukaan

Daaliat on siis jo istutettu maahan, koska teemme sen kuun mukaan. Meidän yläpihalla maa oli lämmintä, kuten aina huhti-toukokuun vaihteessa. Mutta alapihalla lunta on usein enemmän ja se sulaa myöhemmin, joten istutamme sinne daaliat vasta toukokuun jälkipuoliskolla. Viimeiset daalian juurakot odottavat siis siihen asti viileässä kellarissa. Kuvassa on punakukkaisen tähtidaalian juurakko.


Vanhat oranssit daaliat on jo istutettu maahan...

Nämä meidän yli 30 vuotta vanhat oranssit daaliat on siis jo istutettu daaliapenkkiin. Ensin aina lajittelemme ne nurmikolle tasaisin välein ja sen jälkeen istutamme ne riviin. Multana on biohiilimultaa ja kohta oli jo valmiiksi lannoitettu luomulannoitteella. Biohiiltä ei tarvitse enää lisätä, sillä se pysyy maassa vuosikymmeniä.

Tässä kuva daaliapenkistä aiemmilta vuosilta. Siinäkin juurakot oli istutettu suoraan riviin. Näitä on siis hoidettu kuun mukaan ja lannoitettu aina luomulannoitteella. Toki biohiilellä on iso merkitys kasvun rehevyyteen ja siihen, että juurakot toipuivat siitä kun myyrä oli syönyt näiden daalioiden juurakot pahasti syksyllä 2020.

Daalian juurakot säilyneet hyvin kellarissa turpeessa...

Daalian juurakot säilyivät taas hyvin kellarin viileydessä. Meidän vanha kellari on aika kostea, mikä ennen oli haaste daalioiden talvisäilytyksessä. Nykyään kun hautaamme juurakot turpeen sekaan, niin ne ovat säilyneet kellarissa tosi hyvin, kuten kuvasta näkyy.
Tein daalioilla talvisäilytystestin aikaa sitten ja siitä lisää Daalian talvisäilytystesti.

Juurakot on tällaisissa muovilaatikoissa ja laatikot pinottuna päällekkäin. Ilma pääsee kiertämään turpeen pinnalla laatikon raoista. Meillä on edelleen käytössä se sama lannoittamaton ja kalkitsematon turve, joka on ollut daalioilla jo noin 7 vuotta. Sitä voi siis käyttää monta vuotta, kunhan varmistaa, että se kesän aikana kuivuu ja pysyy kuivana. Turve siis estää juurakoiden mädäntymistä ja nahistumista.

Daaliat ja perennat istutettu kuun mukaan...

Olen jo todella pitkään ajoittanut puutarhatyöt kuun mukaan eli reilusti yli 10 vuotta, ehkäpä jo 20 vuotta. En muista yhtään milloin aloitin sen, sillä se on jo niin itsestään selvää, että tekee kaiken jo automaattisesti.

Istutamme kaikki kasvit kuun mukaan hyvinä ajankohtina. Ja nyt parhaillaan ei ole koristekasvien istutusaika, koska on vähenevä kuu. Pitää siis odotella vielä pari viikkoa. Tässä seuraava hyvä ajankohta:

Hyvä daalioiden ja kukkien istutusaika 20.-22.5.2023


Kuvassa on punahattu, joka on kasvanut jo isommaksi mättääksi. Olen kasvattanut sen itse siemenestä. Eli tämäkin on kylvetty, koulittu, ruukutettu ja istutettu pihalle kuun mukaan hyvinä päivinä. Siten kasvit lähtevät hyvään kasvuun ja kasvavat toivotunlaiseksi.


Nyt on parhaillaan kitkemisjakso  6.-18.5.2023. Ilmoittelen taas Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla jakson parhaat Kitkemispäivät. 

Jos kitkeminen ahdistaa tai tuntuu siltä, että rikkaruohot sen kun lisääntyy pihalla, tilanne korjaantuu oikealla kitkemistekniikalla. Siitä lisää Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.


Kevätterveisin Sari