perjantai 26. toukokuuta 2023

Ruukkuihin ja uusiin istutuksiin Turpeeton Puutarhamulta

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy

Istutin ruukkuihin upean hortensian ja värinokkoset, joiden mullaksi käytin Biolan Turpeetonta Puutarhamultaa. Se on tämän kevään uutuus ja se ei sisällä lainkaan turvetta. Sen raaka-aineet vaikuttavat niin hyviltä, että se sopii tosi hyvin kastelua tarvitseville kasveille sekä tietysti lavakaulusviljelyksiin. Lisäksi sen raaka-aineet on 100 %:sti  kierrätettyjä tai nopeasti uusiutuvia. Siis ihan uudenlainen ekologinen multa.

Turpeeton Puutarhamulta - kompostiseosta, kasvusammalta ja biohiiltä...

Tämä Biolan Turpeeton Puutarhamulta näyttää tältä eli on upean karkeaa, mikä on tärkeää mullan mikrobitoiminnalle ja ilmavuudelle. 

Mikrobitoimintaa lisää vielä mullan biohiili. Jos olet aiemmin lukenut blogiani, niin muistat varmaan, miten innoissani olen biohiilestä. Siitä on hyötyä kasveille monella tavalla. Esimerkiksi biohiili vähentää kastelun tarvetta eli pidentää kastelujen väliä. Biohiili nimittäin imee vettä huokosiinsa, joista kasvi ottaa vettä tarvittaessa.

Turpeeton puutarhamulta sisältää lisäksi kasvusammalta, joka myös säilöö vettä huokosiinsa kasvien käyttöön. Multa pysyy kuitenkin ilmavana eli se ei kosteanakaan ole liian tiivistä.

Aina kun raaka-aineena on kompostiseosta, kuten tässä mullassa, se lisää myös maan mikrobitoimintaa ja tekee mullan mururakenteesta hyvän kasveille. Itse suosinkin tämän tyyppisiä multia. 

Multasäkkiin on selkeästi merkitty nämä tärkeät ominaisuudet. Siinä on myös Avainlippu eli multa on valmistettu Suomessa.

Värinokkosille tärkeää mullan biohiili...

Värinokkonen on oikea juoppo eli sitä pitää kastella kesällä usein. Joten mullan biohiili on sille todellakin tarpeen, samoin kasvusammaleesta tulee vielä lisää "vesivarastoa". 

Istutin tähän ruukkuun viisi värinokkosen pistokastainta. Pohjalle laitoin kompostimultaa ja ruukun täytin tällä Turpeettomalla Puutarhamullalla. Näin nurmikolla oli kätevä tehdä nämä istutuspuuhat, niin ei haittaa vaikka multaa karisi maahan.

Lopuksi tietysti kastelin hyvin, niin kasvit lähtevät juurtumaan uuteen multaan. Ja tämä meidän kottikärrykoirien vanhus oli taas mukana pihahommissa.

Patiokärhölle tärkeää ilmavuuden säilyttävä multa...

Viime kesän punakukallinen patiokärhö oli talven kellarissa ja nyt siinä on jo kivasti nuppuja. Näille monivuotisille ruukkupuutarhan kasveille ei vaihdeta multaa joka kevät. Siksi on tärkeää valita niille multa, jonka rakenne pysyy ilmavana pitkään. 

Itse olen suosinut ruukuissa karkearakeisia ja biohiiltä sisältäviä multia. Tämä kärhö istutettiin viime keväänä Biolan Kesäkukkamultaan ja nyt sen pintamultaa hieman vaihdettiin. Siinä nimittäin kasvaa käenkaalia ja ne istutin siihen uudelleen.Uuden ihanan sinikukallisen `Cezanne` kärhön istutan nyt viikonloppuna isompaan ruukkuun ja siihen aion laittaa tätä uutta Turpeetonta Puutarhamultaa. Sen rakenne ja raaka-aineet on suorastaan super hyviä näille monivuotisille ruukkupuutarhan kasveille.

Turpeeton Puutarhamulta istutuksiin, lavakauluksiin ja maanparannukseen...

Tämä Biolan Turpeeton Puutarhamulta on siis hyvä  luonnonmukaisena yleismultana. Parhaillaan laajennamme yhtä kukkarunsasta kasviryhmää ja siihen sopii mullaksi erinomaisesti tämä Turpeeton Puutarhamulta. Silloin ei tarvitse lisätä erikseen biohiiltä multaan, koska se sisältää jo sitä. Biohiili on meidän runsasmultaisessa hiekkamoreenimaassa tärkeä apu sateettomina kesinä.
Kirjoitan myöhemmin oman postauksen tästä laajennuksesta. Siihen tulee kellarissa talvehtineet jättiverbenat, jotka oli nostettu syksyllä maasta tähän tyhjentyneeseen lannoitepurkkiin.

Biolan Turpeeton Puutarhamulta on erittäin hyvää myös lavakauluksiin tai kasvimaan maanparannukseen. Raaka-aineen oleva kompostiseos sisältää pitkälle maatunutta humusta, joka parantaa etenkin hiekka- ja savimaita.

Jos haluat käyttää vain luomuviljelyyn hyväksyttyjä lannoitteita, niin tämä multa soveltuu myös luomuviljelyyn. 


Viherkasveille ja sisäkukille on oma turpeeton multa Biolan Viherkasvimulta. Siitä kirjoittelinkin jo aiemmin Mullanvaihto ja paras viherkasvimulta -postauksessa.


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Minäkin olen innoissani lisännyt biohiiltä kukkapenkkeihin. Kiitos vinkistäsi! Nyt viikonloppuna olen tekemässä ihan uutta penkkiä, niin jos ostan tätä multaa pitääkö siihen vielä lisätä biohiiltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin olet ihastunut biohiilen käyttöön kukkapenkeissä. Siitä on kyllä ollut viimeisinä sateettomina kesinä iso apu kasveille.
   Tällaiset mullat, kuten tämä Turpeeton Puutarhamulta, jotka sisältävät biohiiltä riittää kasveille. Eli ei tarvitse enää lisätä biohiiltä erikseen, ellei sitten halua tehdä sitä jostain syystä.

   Poista
 2. Turpeettomien multavaihtoehtojen löytäminen olisi tärkeää, mutta tuo biolanin multa on valitettavasti kaukana ekologisesta. Siihen kerättävä rahkasammal ei uusiudu nopeasti vaan sitä kerätään luonnontilaisenkaltaisilta soilta. Valitettavasti biolan antaa tästä väärää tietoa. Jos rahkasammal uusiutuisi edes kohtuullisella nopeudella, samalta suolta voitaisiin kerätä sammalta esim vuoden parin välein, mutta näin ei luonnossa tapahdu, vaan suo kärsii sammalen keruusta todella paljon ja seuraava sammalerä kerätään sitten seuraavalta suolta. Kasvusammalen keruu on suoluonnolle todella haitallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammaleessa on monia hyviä ominaisuuksia kasvualustassa, joita ei muilla materiaaleilla ole. Pitää muistaa, että kasvualustassa kasvien tulee voida hyvin ja kasvaa.
   Sammaleen nosto sekä työstäminen kasvualustaksi on paljon ekologisempaa verrattuna moniin muihin raaka-aineisiin. Sen takia koen itse, että kotimainen sammal on ekologista.
   Lisäksi rahkasammaleen nosto tehdään vain niiltä soilta, joita ihminen on jo muokannut. Ei siis muilta soilta. Biolan on aloittanut myös sammaleen koekasvatukset 2022 ja heillä on tavoitteena kasvattaa sammalta esim. turvetuotannosta poistuneilla soilla. He siis jatkuvasti kehittävät sammaleen keruuta ekologisemmaksi sekä myös keruukalustoja ja -tapoja.

   Poista