Tämä postaus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan.
Herneet myös suorakylvönä...
Herneitä voisi kylvää useampaan otteeseen, niin saisi naposteluherneitä pidempään. Meillä on tapana kylvää silpoydinhernettä, josta syödään palon sisällä olevat herneet. Ollaan kokeiltu myös sokeriherneitä, mutta ne eivät kuulemma ole yhtään niin hyviä.
Tämä kuva on otettu sinä kesänä, kun maahan oli keväällä lisätty biohiiltä. Herneet kasvoivat niin korkeiksi, että emme osanneet varautua korkeimpiin tukikeppeihin. Ennen biohiiltä sama hernelajike jäi todella paljon matalammaksi.
Vahapapu ehtii tuottaa hyvän sadon...
Täällä eteläisessä Suomessa vahapapu ehtii tehdä hyvän sadon suorakylvössä. Toki jos haluttaisiin aikaistaa satoa, voisi muutaman taimen esikasvattaa. Vahapapu tekee satoa pitkään, kunhan sää syyskesällä ja syksyllä pysyy lämpimänä. Kuvassa näkyy myös vihreitä pavun palkojen alkuja, jotka vähitellen kasvavat isommiksi ja värittyvät keltaisiksi.
Muut suorakylvöt kasvimaalle...
Muita suorakylvettäviä on tietysti mangoldi sekä juurekset, kuten porkkanat ja punajuuret. Kuvassa on epäonnistunut punajuuren kylvö. Yhtenä keväänä annoin "puutarha-apulaiselle" siemenpussit, jotka hän sitten kylvi päivällä, kun itse olin töissä. Vahingossa siellä oli mukana punajuuren siemenpussi. Hän tietysti kylvi senkin ja tällaisia niistä sitten kasvoi.
Eli punajuuren siemenet kylvettiin silloin aivan väärään aikaan, kuun mukaan.
Kuun mukaan oikean ajankohdan lisäksi pitää valita kasville sopiva kylvöaika. Osan voi kylvää jo myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä, osa keväällä maan lämmettyä ja osa vasta kesäkuussa.
Monet ns. kylvökukat eli yksivuotiset kukat kylvetään myös suorakylvönä. Eniten meillä on kehäkukkaa, koska se on niin helppo ja varma kukkija.
Välillä on kiva kokeilla muitakin kasveja, kuten kuvan syötävien kukkien siemenseosta. Siinä oli kurkkuyrttiä, kehäkukkia ja orvokkia. Siis hyvin perinteisiä nämäkin 😊
Miksi suorakylvöt kasvimaalle ilman esikasvatusta...
Suorakylvöt on huomattavasti helpompia, koska kylvön jälkeen ei tarvitse kuin huolehtia kastelusta. Eli suorakylvöissä säästää paljon omaa aikaa. Lisäksi maa ei kuivu niin nopeasti, mitä multa kuivuu ruukuissa. Sen takia kastelua tarvitaan vähemmän. Samoin herkkäjuuriset pääsevät heti kasvattamaan juuret suoraan maahan, eikä juuret vioitu pienestä taimiruukusta maahan siirrossa.
On tietysti kasveja, jotka täytyy esikasvattaa, jotta niiden sato ehtii valmistua. Tai jos muuten haluaa aikaistaa satoa.
Meillä on tapana esikasvattaa muutamat lehtikaalit ja joskus mangoldia. Avomaatomaatitkin esikasvatetaan kastelualtaisiin pihalle.
#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...
Kasvuvyöhyke 1
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/onnellinen-omavaraistelija-suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2023
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2023/
Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/05/suuntanaomavaraisuus-toukokuu-2023.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/05/varakasvihuone.html
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/05/mita-muut-ajattelevat-touhuistani.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-5
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/05/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-5.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/05/omavaraisempaa-elamaa-2023-kuulumisia.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/onni-omavaraisuudessa-ja-suorakylvön-salat
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17190
Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/suorakylvoja-ja-onnellisuutta-omavaraisuudesta-suuntana-omavaraisuus/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/05/01/toukokuu-23-suorakylvot-ja-onni/
Tuo biohiilen lisääminen on kyllä niin taikatemppu, ettei uskoisi ennen kuin kokeilee. Ihan samaan lopputulokseen ollaan päädytty täälläkin. Siellä missä on lisätty kosteuden ylläpitäjiä, kasvu on selkeästi runsaampaa!
VastaaPoistaTotta, biohiilien lisäys multaan on kuin taikatemppu :) Kasvimaan kasvien kasvussa on huikean iso ero edellisiin vuosiin eli aikaan ennen biohiilen lisäystä. Sitä ei usko, ellei itse omin silmin näe.
PoistaMeilläkin on vielä kastelua vähennetty ja silti kasvit ovat kasvaneet rehevämmin biohiilimullassa kuivina kesinä. Sitä ei moni usko :)
Mikäs on se oikea kuun vaihe punajuurelle? Jäin vain pohtimaan kun tuo on kovin tuttu näky jos jotain on myyrältä jäänyt.
VastaaPoistaPunajuuri kannattaa kylvää vähenevällä kuulla. Kuvan punajuuri oli kylvetty kasvavalla kuulla eli väärään aikaan. Onneksi jotain hyvää siitäkin erehdyksestä jäi eli se kuva huonosti kasvaneesta punajuuresta :)
PoistaTilliä laitan aina kasvimaalle ritariperhosen toukkia varten.
VastaaPoistaKuulostaa ihanalta! Oletko nähnyt niissä ritariperhosen toukkia?
PoistaItse kylvin viime kesänä tilliä enemmänkin, samalla ajatuksella, mutta meilläpäin näkee tosi harvoin ritariperhosia. Ei siis näkynyt toukkia niissä.
Itse olen nähnyt vain yhden kerran ritariperhosen ja se lenteli silloin valkoisen syreenin kukissa.
Pitäisi muistaa kokeilla tuota oikeaa kuun aikaa punajuurelle täälläkin, aika pieneksi jäänyt sato aiempina vuosina. Ja biohiili - sekin täytyisi ottaa "ohjelmistoon"!
VastaaPoistaIhanaa kesää teille sinne :)
Kiitos :) Ilman muuta punajuuren kylvö kannattaa ajoittaa vähenevälle kuulle. Seuraavat hyvät punajuuren kylvöpäivät on 6.-7.6.2023. ja niihin tähtään itse tänä vuonna.
PoistaOta ihmeessä biohiili käyttöön, sillä niin iso apu siitä on etenkin tietyille kasveille ja pihan kohdille. Ilman biohiiltä ei oltaisi pärjätty näitä viimeisiä sateettomia kesiä.
Ihanaa kesää teillekin :)
Edellinen anonyymi kommentti siis täältä Torpalta :D Terv. Ilona / Torpan Tyttö
VastaaPoista