keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Sinikohtalonpensas

Käväisin tuossa torinlaidan kukkakaupassa ja siellä oli tälläinen ihanuus. Sen väri on aivan sykähdyttävä ja kukka niin perhosmaisen veikeä. Tämä oli ihan pakko ottaa mukaan, kun perhosorkideoistakin kuihtui juuri viimeinen kukka...
Pitäähän sisälläkin olla kukkia, eikä vain ulkona ; )


Sinikohtalonpensas on sukua kohtalonköynnökselle, sille punavalkokukkaiselle vanhanajan köynnökselle.

Sinikohtalonpensaan hoito:

Sinikohtalonpensas viihtyy runsaassa hajavalossa ja nyt kuumimman kesän se on syytä suojata eteläikkunalla paahtavalta auringolta. Vain runsaassa valossa se jaksaa kukkia... saa nähdä miten viihtyy työhuoneessani.
Sinikohtalonpensas ( Clerodendrum ugandense ) vaatii säännöllisen kastelun ja lannoituksen.
Siis ihan normaali hoito : )
Kuulemma kukkii maaliskuusta lokakuuhun. Kukissa on muuten ihana tuoksu, juuri nyt ! Tuoksu ei tule esiin koko ajan.
Vanha sinikohtalonpensas kannattaa leikata keväällä todella reippaasi pienemmäksi, jättäen kuitenkin siihen hyviä vihreitä lehtiä. Vain näin se kukkii uudelleen.... nyt tiedän sen kokemuksesta ; )


Eilen ihastelin naakkoja. Niitä oli tosi iso lauma liikkeellä...
Hauskaa viikon jatkoa !

perjantai 24. heinäkuuta 2009

Marketanpuisto kesällä

Käväisin kuvausmatkalla taas Marketanpuistossa, Espoossa. Siellä on niiiiiiiiiin paljon kasveja, kasviyhdistelmiä, kiveyksiä, köynnöstukia ........ kuvattavaa kyllä riitti : )Seuraavat kuvat ovat uudistetulta alueelta, jossa on teemoja. Valitettavasti teemojen nimet puuttuivat vielä ja alueen neuvojakin oli lomalla......Yrttitarha-alueella oli myös kasvimaa.
Tässä siis kuva Yrttitarhasta. Valitettavasti hieman tammen varjossa, niin ei saanut niin hyvää kuvaa ; )

Viimeisenä kuva "tulppaanimerestä" nyt, siis tästä näet kohdan keväällä.
Marketanpuisto on mahtava käyntikohde puutarhaharrastajille.
Valitettavasti nimilappuja oli vain muutamalla kasvilla, ihmettelinkin mihin nimilaput ovat kadonneet. Osalla kasveja oli aivan väärä nimilappu !!!!
Kahvilassa oli taasen niin ihania leivonnaisia ja ystävällinen palvelu : )

sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Kukkiva nurmikko, ihana !

Kukkiva nurmikko ihastuttaa monia, myös minua : ) Tässä kukkiva nurmikko on kuvattu kauemapaa ja sieltä tunnistaa hyvin apilan ja niittyhumalan.


Kävin perjantaina ystäväni Mervin luona ja hänellä oli näin hieno nurmikko ; ) Apilalaikut oli jätetty leikkaamatta jo useamman viikon.
Kun apilan kukat ruskettuvat, leikataan nämä mättäät pois...

Tässä kuva apilanurmikosta. Meilkein kuulee pörriäisten surinan...
Tietysti tällaisessa kohdassa ei kannata kontata eikä kävellä paljoin jaloin ; )

Aivan ihastuttava kasvi kukkivaan nurmikkoon on Bellis eli kaunokainen. Se on kuin minipäivänkakkara : )
Leviää hienosti siemenistä.

Toinen hyvä perenna kukkivaan nurmikkoon on suikeroalpi. Kuvassa näkyy keltakukkaista suikeroalpia ja lilaa niittyhumalaa.

Kukkivaa nurmikkoa leikataan normaalisti ruohonleikkurilla, terät vain nostetaan yläasentoon. Tälläinen nurmikko ei kellastu helteilläkään helposti.
Lähikuva suikeroalpista ja niittyhumalasta.
Kukkivan nurmikon hoito on helppoa. Nurmikko leikataan ehkä kerran viikossa tai jos nurmikko ei kasva, leikataan sitten kun se taas kasvaa.Syksyllä puiden lehdet voidaan silputa ruohonleikkurilla ja vain paksut kerrokset lehtisilppua kerätään pois.Kukkivaa nurmikkoa kannattaa kalkita joko kalkilla tai puuntuhkalla. Lannoitusta ei tarvita.
Siis helppo ja niin kaunis : )

Lopuksi vertailun vuoksi kuva siirtonurmikon tyylisestä nurmikosta. Ei rikkaruohon rikkaruohoa eikä kukkia.Tälläistä nurmikkoa hoidetaan enemmän eli lannoitus keväällä ja pitkin kesää sekä syyslannoitus. Kalkitus. Kastelu sateettomina jaksoina. Leikataan kaksi kertaa viikossa, yleensä toukokuulta marraskuun alkuun. Syksyllä haravoidaan puiden lehdet pois. Ilmastoidaan tarvittaessa. Poistetaan rikkaruohot. Levitetään uutta humusta pintaan tarvittaessa.
Tulikohan siinä nyt kaikki hoitotoimet.....

Taidanpa tästä lähteä ulos, nurmikolle loikoilemaan...
Leppoisaa kesäpäivää teille kaikille !

EDIT - uudempi postaus Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus.

sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Pelargonin punaa parvekkeella

Vanhat pelargonini kukkivat nyt hienosti. Tosin aurinkoiset päivät lakastuttavat kukat nopeasti, sillä lämpötila parvekkeella nousee lähelle 40 astetta...

Valkokirjavalehtinen kasvaa korkeutta...
Viininpunakirjavalehtinen taasen pysyy matalana.

Ja tässä lähikuvaa isosta pelargonista, joka on ollut minulla jo useamman vuoden.


Tästä näet pelargonit kevätleikkauksen jälkeen.

Pelargonin hoito-ohjeet:

Pelargonit pitävät auringosta. Niitä kannattaa lannoittaa runsaasti, jotta nuppuja muodostuu paljon. Multa saa hieman kuivahtaa ennen kastelua, siis pintamulta. Sade voi pilata kukat ja sen takia sadepäiväksi ne kannattaakin nostaa kuistille tai laittaa katoksen alle suojaan. Kuihtuneet kukkatertut napsastaan pois ja lehtiäkin voi harventaa, jos ne peittävät nuppujen alut. Pelargonit ovat siitä ihania kuumalla lasittulla parvekkeella, että niihin ei tule kirvoja eikä vihannespunkkeja.keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Hehkuvat köynnösruusut

Kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingin Kaisaniemessä hehkuvat nyt köynnösruusut. Kaikki kuvat ovat sieltä. Viime vuonna köynnösruusuja oli enemmän.
Punakukkainen loistoköynnösruusu Flammentanz on upea ja iso.


Vaalea neidonruusu Mme Plantier on laitettu kasvamaan köynnöstukea vasten ja se näyttää ihan köynnösruusulta, vaikka onkin pensas. Sen kukissa on hyvä tuoksu...

Paljon matalampi eli heikkokasvuisempi on vaaleanpunakukkainen loistoköynnösruusu New Dawn. Se aloittelee vasta kukkimistaan. Kauniin hempeä väri.

Tämän tyyppisiä köynnösruusuja tulee hoitaa, niin niistä saa näin upeita 😍

Köynnösruusujen hoito-ohjeet:

Loistoköynnösruusut vaativat paksun multakerroksen eli ainakin 60 cm pitää olla hyvää multaa. Taimi istutetaan niin, että juurenniska (versojen ja juurten yhtymäkohta) tulee noin 15 cm maan pinnan alapuolelle, siis mullan sisään.
Loistoköynnösruusuja lannoitetaan keväällä ja uudelleen alkukesällä. Lisäksi elokuussa syyslannoitteella. Sateettomana kesänä kastellaan, etenkin kun nuput muodostuvat. Mahdolliset kirva- ja toukkalaumat myrkytetään luonnonmukaisesti aineella, jonka tehoaine on luonnon pyretriini.
Versot kannattaa suojata pakkaspeitteellä talven ajan. Keväällä kuivat ja kituvat versot leikataan pois sekä kesällä kuihtuneet kukkatertut, haluttaessa.
Loistoköynnösruusut ovat myös vähän talvenarkoja (I-III).

lauantai 4. heinäkuuta 2009

Valkoisia kukkia

Valkoistenkukkien puutarhassani, tai oikeammin Kuupuutarhassani kukkii nyt valkoinen loistokärhö. Kukka on aivan uskomattoman suuri : )


Samon pihajasmikkeet ovat nyt kukassa. Tässä mystinen "kurkistus puutarhaan "... ja siellähän se jasmike kukkii.

Pihlaja-angervo on myös kiva valkokukallinen pensas. Se menestyy melkein missä tahansa. On hyvä kuitenkin huomioida, että se leviää juuriversoista leveämmäksi ja leveämmäksi pensaaksi. Tämä leviäminen ei lopu ikinä...
Sen nuput ovat myös kauniit.

Yhdessä varjoliljassa on selvästi tapahtunut mutaatio eli se on kasvattanut aivan hassun näköisen varren. Saa nähdä miltä se näytää, kun nuput aukeavat ; )


Fengshui puutarhapäivä torstaina oli oikein mukava. Paikalle tuli sopivasti aiheesta kiinnostuneita. Jouko Kauppi esitteli suihkulähteen pumpun ja usvalaitteen. Oli mukava kuunnella asiantuntijan vinkkejä. Sääkin suosi meitä ihanasti.
Suunnittelimme tähän samaan omakotitalon puutarhaan Kuupuutarha päivää vielä täksi kesäksi eli lauantaina 15.8. puutarhan ovet ovat jälleen avoinna.