sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Pihakuulumisia syyskuun lopulta

 

Tässä pihakuulumisia syyskuun lopulta, aurinkoisen sunnuntain jälkeen. Meillä kukkii vielä kivasti auringonkukat pörriäisille, tosin vanhimmat kukat jo muodostavat siemeniä. Ne me jätämme lintujen iloksi. Nyt oli hyvät Kitkemispäivät, joten ne piti tietysti taas hyödyntää. Pihalla on tähän aikaan kivan sopivasti puuhaa, jota voi tehdä näin vähän kerrallaan pitkin syksyä. Ja samalla sai taas nauttia aurinkoisesta päivästä ja oravien touhuista.


Nurmikon reunan kanttaaminen aloitettu...

Aloitin tänään nurmikon reunojen kanttaamisen ja jos sää sallii, niin pyrin kanttaamaan kaikki istutusalueiden reunat näin syksyllä. Se tekee pihasta siistin näköisen, etenkin jos lumi sataa vasta tammikuussa, kuten välillä käy täällä Uudellamaalla.
Kuvassa on meidän ryhmäruusupenkki, jonka taustalla on ne vanhat laventelit. Siitä kesäisiä kuvia Ryhmäruusut ja maanpeittoruusut kukkii pitkään -postauksessa.


Hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan ja kitketty kivituhka...

Nyt oli hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan, joten kitkin vähän rikkaruohoja tänään. Sen lisäksi poistin meidän kivituhkapihasta muutamia heinätupsuja ja muita rikkaruohoja. Todennäköisesti joudun vielä kitkemään sitä lokakuussakin varjopaikasta. Onneksi se on helppo homma 😊

Vielä 30.9.-1.10.2024 on hyvät Kitkemispäivät, kuun mukaan.



Haravoitavia puun lehtiä ja jalopähkinän pähkinöitä...

Vanha metsälehmus on pudotellut jo pitkään lehtiä maahan ja niitä saa jatkuvasti haravoida kompostiin. Se on kivaa puuhaa, kun sitä tekee usein eli haravoitavaa on vähän kerrallaan.
Muista puista ei oikein vielä putoa lehtiä. 

Jalopähkinä, joka on siis puu, pudottaa yleensä kaikki lehdet kerralla pakkasyön jälkeen. Sitä ei vielä ole siis ollut. Muutama lehti on pudonnut vihreänä... ja paljon pähkinöitä, kuten kuvassa. Vikkelät oravat vauhdikkaasti kuljettavat pähkinöitä talteen, mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.

Talvisäilytettävät kesäkukat vielä ulkona...

Isot pelargoniruukut ja kuvan vanhat verenpisarat on edelleen pihalla. Tänään on seurattu sääennustetta moneen kertaan, sillä aamuyölle on luvattu +1 astetta.
Meidän pihan isojen puiden ansioista syksyn ekat yöpakkaset ei tule yläpihalle. Joten verenpisarat saavat jäädä paikoilleen ja pelargoniruukut siirretään katoksen suojaan. Ainoastaan talvetettava värinokkonen eli isokirjopeippi nostetaan yöksi eteiseen, varmuuden vuoksi.

Daaliat vielä pihalla pörriäisille...

Tänään aamulla on viileää ja märkää eilisen sateen jäljiltä, niin siitä huolimatta daalioiden kukissa näkyi kimalaisia ja muita pörriäisiä. Osa daalioiden lehdistä on jo tummunut, mutta ne kukkivat edelleen.
Ihan jo pörriäisten takia, emme kaiva vielä niiden juurakoita maasta. Vasta kunnon yöpakkasten jälkeen juurakot pääsevät kellariin.

Lehtien syysväritykset lisääntyy...

Puiden ja pensaiden syysvärityksiä on vasta vähän näkyvissä. Villiviinit on jo kunnolla punertuneet ja kuvan pilvikirsikan lehdissä näkyy hieman oranssin sävyjä. Muuten pensasmustikat, rusokirsikka ja muut ovat ihan vihreälehtisiä. 
Saa siis nähdä, milloin tulee kunnon yöpakkanen... ja syysväritykset.


Kesäkukkien talvisäilytysohjeita...

Tässä vielä linkkejä blogipostauksiin, joista löytyy ohjeita eri kesäkukkien talvisäilytykseen


Puutarhaterveisin Sari

perjantai 27. syyskuuta 2024

Kompostoiminen on helppoa pihalla

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy

Puiden lehtien ja muun kasvijätteen kompostoiminen omalla pihalla on tosi helppoa. Meillä puutarhakomposti vaatii vain vähän hoitoa, kun muistetaan pari asiaa puutarhajätteen viemisessä kompostiin. Eli pienellä kompostin hoidolla olemme saaneet hyvää multaa uusiin istutuksiin ja maan parantamiseen.  Kompostimulta onkin parasta multaa lisäämään maan mikrobitoimintaa ja ylläpitämään sitä. Ja kasvit voivat hyvin maassa ja lavakauluksissa, joihin on lisätty puutarhakompostimultaa.
 

Syksyn lehtien kompostoiminen on helppoa...

Kuivien syksyisten puiden lehtien kompostoituminen on sekin helppoa, muutamalla kikalla. 
Meillä on tapana haravoida puiden lehtiä sitä mukaa, kun niitä putoilee alas. Tältäkin kivipolulta ollaan haravoitu jo monta kertaa metsälehmuksen lehtiä kompostiin. Silloin niitä tulee vain ohuehko kerros sinne.

Kun puiden lehtiä tulee paksu kerros kompostiin, ne saa nopeammin ja paremmin muuttumaan mullaksi kompostiherätteen avulla. Biolan Kompostiheräte tuo mm. typpeä kompostiin, mikä auttaa kuivien lehtien kompostoitumisessa. Se on valmistettu rypsirouheesta, melassileikkeestä sekä merileväjauheesta ja on siis orgaaninen kompostointivalmiste.

Jos puiden lehdet ovat hyvin kuivia, Kompostiherätteen voi ensin sekoittaa kädenlämpöiseen veteen. Sen jälkeen seos kaadetaan kompostiin lehtien päälle tasaisesti.

Mikäli ei ole käytössä Kompostiherätettä, voi kuivien lehtien sekaan ripotella Biolan Luonnonlannoitetta. Sekin auttaa ja nopeuttaa kuivien puutarhajätteiden kompostoitumista.
Eli jos on paljon hitaasti maatuvia tammenlehtiä tai vastaavia, Kompostiheräte tai Luonnonlannoite on ihan ehdoton apuna.

Vähän multaa kompostiin kerrokseksi...

Peitin puiden lehdet  ja Kompostiherätteen mullalla, sillä aina välillä puutarhakompostiin on hyvä lisätä multakerros. 
Multana käytin lakastuneiden kesäkukkien multaa. Tässä parvekelaatikossa oli Biolan Kesäkukkamultaa, joka sisältää biohiiltä. Joten nyt sen biohiili auttaa lehtien kompostoitumista. Se ei peittänyt ihan koko kompostikasaa, joten loput puiden lehdet peitin valmiilla kompostimullalla. Siitä tulee heti lehtien sekaan niitä tärkeitä kompostin pieneliöitä muuttamaan lehdet mullaksi.

Rikkaruohoja ja vihreää kasvijätettä kerroksittain...

Samana päivänä ehdin myös kitkeä rikkaruohoja, joten peitin niillä kompostin multakerroksen. Puutarhakompostia rakennetaan siis näin kerros kerrallaan, kuin täytekakkua. Toki se ei ole niin tarkkaa, kunhan samaa materiaalia ei tule liian paksua kerrosta. Välillä voi siis myös sekoittaa eri materiaaleja keskenään.

Lämpökompostorista multaa puutarhakompostiin...

Meillä on tapana haudata puutarhakompostiin lämpökompostorista otettu puolivalmis multa. Se nimittäin auttaa puutarhajätteen kompostoitumista vielä lisää. 
Näin syyskuussa, kun ilmat viilenevät, vaihdamme lämpökompostoriin kuivikkeeksi turpeettoman Biolan Tehokuivikkeen, pitämään lämpökompostorin talvellakin toiminnassa. Se sisältää myös biohiiltä, joten sitäkin kautta biohiiltä päätyy puutarhakompostiimme.

Seuraavana kesänä komposti lepää katteen alla...

Nyt tänä vuonna (eli keväästä syksyyn) puutarhajätteistä koottu komposti lepää ensi kesän. Keväällä vielä hautaamme sinne lämpökompostorista tyhjennettyä puolivalmista multaa. Sen jälkeen peitämme kasan risukatteella, kuten kuvassa. Seuraavan vuoden keväänä se on valmista multaa käytettäväksi.

Valmista hyvää kompostimultaa kahdessa vuodessa...

Ensimmäisenä vuotena kompostia kasataan kerros kerrokselta täytekakkumaisesti sekä tarvittaessa kastellaan ja lisätään kompostiherätettä. Jotkut myös hieman sekoittavat kompostia ja jotkut eivät.

Toisen vuoden keväänä kompostimassa sekoitetaan ja sen jälkeen peitetään lepäämään. Me emme sekoita, koska meidän kompostimassa toimii hyvin ilman sekoitusta lämpökompostorin puolivalmiin mullan ansioista. Lisäksi olemme kasanneet jätteet huolellisesti niin, että siellä ei ole paksuja lehti- tai risukerroksia.

Kolmannen vuoden keväänä puutarhakompostimulta on valmista käytettäväksi.
Kuvassa on meidän valmista puutarhakompostia. Siellä on vielä pieniä oksan pätkiä yms. mitkä ovat kasvien maan mikrobeille hyvää ravintoa. Siis hyvä asia!

Huonot omenat ja muut puutarhakompostoriin...

Omenat, luumut, perunat ja muut syötävät tulisi kompostoida puutarhakompostorissa, jossa on pohjakori tai verkko. Niissä ei saisi olla yli 7 mm rakoja. Näin omenat yms. eivät houkuta rottia tai muita jyrsijöitä, koska ne eivät pääse kompostoriin.

Tällainen Biolan Puutarhakompostori on hyvä omenien kompostointiin, toki muidenkin puutarhajätteiden. Siihen on saatavana alumiininen pohjakori jyrsijäsuojaksi, niin voi huoletta laittaa omenat kompostoriin myös alueilla, joissa ongelmana on rotat.
Ohjeita kompostointiin löytyy Biolanin Kompostointi-oppaasta.

Lisää blogijuttuja kompostoinnista...


Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Pörriäiskukkia syyskuun lopulla

 
Ihania pörriäiskukkia kukkii vieläkin näin syyskuun lopulla. Meidän pihalla niissä näkyi eilen eniten näitä pörheitä kimalaisia sekä joitain pieniä kukkakärpäsiä. Tänä vuonna olen lisännyt perhos- ja pörriäiskukkien määrää ja samoin aion tehdä myös ensi keväänä. Niitä kun koskaan ei ole liikaa.


Vanha asteri houkuttaa kimalaisia...

Tämä vanha asteri kukkii myöhään, ihan pakkasiin asti. Jos kesä on ollut pilvinen ja viileä, sen kukat eivät silloin ehdi aueta. Nyt oli niin lämmin kesä, että se on kukkinut jo pitkään. Siinä on aina pörriäisiä, paitsi ei ehkä sateella 😊

Jättiverbena yllätti pörriäiskukkana...

Alun perin kylvin jättiverbenan siemenistä vuosia sitten ja sitä on ollut meidän pihalla sen jälkeen aina. Se ei siis talvehdi ulkona, joten olemme talvettaneet sen kellarissa.

Tänä kesänä kaksi jättiverbenan tainta istutettiin siihen uuteen kasviryhmään ja ne oikein roihahti rehevään kasvuun. Niille siis selvästikin löytyi mieluinen paikka.
Ne on nyt yli 1,5 metriä korkeita ja kukkivat runsaasti. Niiden kukissa on näkynyt paljon pörriäisiä ja erilaisia perhosia. Tosin nyt perhosia näkyy vähemmän.
Punahattu ja jättiverbena pölyttäjille hyvä pari -postauksessa on kuvia niistä ja mm. miltä taimet näyttivät kesäkuun alussa, kun ne istutettiin maahan.

Aiotaan taas kaivaa niiden juurakot kellariin, kunhan ensin pakkanen palelluttaa niitä. Siihen asti ne on hyviä pörriäiskukkia kimalaisille.

Daaliat hyviä pörriäiskukkia...

Daaliat kukkii vielä, vaikka yöt ovat viileitä. Tämä punakukallinen tähtidaalia `Honka Red` kukkii edelleen runsaasti ja saa nähdä jaksaako se avata vielä nuppujaan.
Nämä yksinkertaiskukkaiset daaliat on todella hyviä pörriäiskukkia, tosin eivät talvehdi ulkona.


Edelleen ne vanhat oranssit daaliat kukkivat myös, sillä kaivamme niiden juurakot kellariin vasta myöhemmin. Niiden kukissa on myös paljon kimalaisia, jopa vähän jo lakastuneissa kukissakin.

Tämä alimman kuvan daalia oli ihana ylläri. Olen useamman kerran kylvänyt daalioita siemenistä ja olemme säilyttäneet niiden juurakot. Niiden paikka pihalla on hieman huono, joten siruetanat ovat päässeet vioittamaan niitä ja se on myös vähän turhan varjoinen.

Siitä kaikesta huolimatta tämä daalia kukkii sitkeästi ja kukan värisävy on tosi kaunis. Eli tälle pitää suunnitella parempi paikka ensi kesäksi. Tämä on tietysti myös hyvä pörriäiskasvi.

Säilytämme kaikkien daalioiden juurakot kellarimaisessa tilassa turpeeseen haudattuna. Turve pysyy hyvänä vuodesta toiseen eli se ei ole kertakäyttötuote.
Daalian juurakoiden talvisäilytys -testissä lisää, niiden eri säilytystavoista.

Jo näillä myöhään kukkivilla pörriäiskukilla autat alueesi luontoa. Voit myös suunnitella luontoystävällisemmän pihan, tehden monta pientä hyvää valintaa luonnon avuksi. Niitä me olemme tehneet vuosien varrella useitakin, koska ne on niin helppoja toteuttaa.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. Olisi kiva kuulla, mitä pörriäiskukkia on vielä kukassa teidän pihoilla?


sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Jänniä siemenistä kasvatettuja perennoja

 Kaupallinen yhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Kasvatin näiden muutamien jännien perennojen taimet siemenistä tänä keväänä. Se oli yllättävän helppoa asuinhuoneen ikkunalla, sillä siemenet itivät nopeasti ja ne eivät vaatineet edes kylmäkäsittelyä. Tässä kuvia niistä nyt syyskuun kolmannelta viikolta, kun ne edelleen kukkivat kivasti. Näköjään joitakin perennoja kannattaa esikasvattaa aikaisin keväällä, niin ne ehtivät kukkia jo samana kesänä.

Laukkaneilikka kukkii vieläkin runsaasti...

Laukkaneilikka `Ballerina Red` tuntuu kukkivan entistä runsaammin syksyä kohti. Sen pallomainen kukkaterttu kukkii pitkään. Ollaan leikattu niistä monta lakastunutta kukkavartta pois ja ne yhä tekevät uusia nuppuja. Tämän on kyllä aivan ihana näin reunakasvinakin. Kirjoitin tästä jo aiemmin Perennoja siemenistä - laukkaneilikka postauksessa.
Isompi kukallinen, laukkaneilikan takana, on punahattu. Punahattuja olen esikasvattanut siemenistä jo monta vuotta, koska se on tosi helppoa. Siitä on myös oma postaus Punahatun kasvatus siemenistä.

Espanjanunikot siemenistä kasvatettuja perennoja...

Olen useana vuotena kylvänyt espanjanunikon siemenet suoraan maahan ja ne ei ole onnistuneet. Syynä voi olla espanjansiruetanat, jotka syövät pikkutaimet alta aikayksikön. Syynä on voinut olla myös kuivuus.
Nyt tänä keväänä kylvin espanjanunikon siemenet sisällä, esikasvattaen niistä taimet. Se onnistui todella hyvin. 

Tällä espanjanunikolla (Papaver rupifragum) on ihanan siron kevyet kukat. Niiden kukkavarret on noin 40 cm korkeat, mikä lisää niiden keveyttä kasviryhmässä. Tämän tyyppisillä unikoilla kukat eivät kestä kauaa, mutta niitä kehittyy koko ajan lisää. Tämä on tosi ihana!
Ne kasvaa meillä uudessa kasviryhmässä, johon kasvit on istutettu "ylitiheästi" dynaamisen kasviryhmän tapaan. Keväällä todennäköisesti teen sinne pieniä muutoksia, kuten tapaan kuuluu. Olin siis suunnitellut tähän kohtaan etukäteen nämä tietyt kasvit, paikan olosuhteiden mukaan, kuten aina tehdään pihasuunnittelussa. Siten kasvit viihtyvät kohdassa jatkossakin.

Espanjanunikon lehtevät kukkavarret...

Tällä espanjanunikolla on jännän lehtevät kukkavarret. Se kasvattaa sen takia yllättävän leveän lehtimättään. Saa nähdä, millainen se on ensi kesänä.

Näin pienistä taimista istutin ne heinäkuun alkupuoliskolla. Taimet oli sitä ennen parvekkeella ja pihalla ruukutuspöydällä, suojassa siruetanoilta.

Jännä kuovinkukka myös perenna...

Kuovinkukka oli minulle täysin uusi kasvi, kun huomasin sen Korpikankaan luettelosta. Tietysti innostuin heti kokeilemaan sen kasvatusta siemenistä. Sekin onnistui hyvin hieman viileämmän huoneen ikkunalla.

Kesän aikana se teki jännän heinämäisen lehtimättään. Se on tosi koristeellinen, tosin tässä kuvassa se ei enää erotu, kun espanjanunikko on kasvattanut lehtiä ja versoja sen päälle. Ensi keväänä todennäköisesti siirrän tämän kuovinkukan taimen kauemmas espanjanunikoista.

Kuovinkukalla (Sisyrinchium) on pienet sinililat kukat ja se kukkii touko-heinäkuussa. Taimet eivät kylläkään vielä ehtineet kukkia, joten odotan innolla niiden kukintaa ensi kesänä.

Näin pieni taimi se oli istutushetkellä kesäkuun alkupuoliskolla. Aika hyvin siis kasvattanut uusia lehtiä.

Siementen kylmäkäsittelyä vaativia perennoja...

Osa perennoista vaatii siementen kylmäkäsittelyä, jotta siemenet kykenevät itämään. Nekin esikasvatan sisällä, jääkaapin avulla. Koska meidän alueella on espanjansiruetanoita ja fasaaneja, niin ulos kylvämme vain niiden perennojen siemenet, joita on jo pihalla paljon.

Laukkaneilikan, espanjanunikon ja kuovinkukan siemenpussit ovat Korpikangas Siemen-Fröltä. Heiltä löytyy paljon erikoisempienkin kasvien siemeniä ja toki myös tuttujen kasvien. Saas nähdä, mitä jännää heillä on ensi kevään luettelossa 😊


Olisi ihana kuulla kokemuksia espanjanunikosta ja kuovinkukasta. Onko teillä kellään ollut niitä? 

Puutarhaterveisin Sari





perjantai 20. syyskuuta 2024

Syksyn pihatöiden suunnittelua, kuun mukaan

 
Nyt on loistava aika tehdä syksyn pihatöiden suunnittelua, niin hommat tulee tehtyä ja mikään ei unohdu. Meillä on aina tapana suunnitella pihapuuhat yhdessä ja hyvissä ajoin etukäteen. Osa puuhista on merkattu pihavihkoon jo viime vuonna, jotta varmasti muistetaan tehdä ne. Nytkin laitettiin vihkoon muutama homma ensi keväälle. 

Tämän syksyn pihatöiden suunnittelua tehtiin siis tänään, kun pitkästä aikaa ehdin pihalle jo puoliltapäivin. Tänään olikin aivan super ihana kesäsää😊


Pelargonit suojaan sateilta ja kylmältä...

Sääennuste lupailee meidän suunnalle sateita ensi viikolla, joten ennen sateita vedämme nämä pelargoniruukut katoksen alle suojaan. Pelargonit viedään nimittäin kellariin talvisäilytykseen ja siellä niiden multa ei saa olla liian kosteaa. Silloin ne mätänisivät, joten siksi suojaamme ne syksyllä sateilta.
Otamme pelargonit talvisäilytykseen kellariin yleensä lokakuussa, juuri ennen yöpakkasia. Lisäksi muutaman pelargonin säilytän ihan asuinhuoneen ikkunalla. 
Postauksen ylimmän kuvan 14 vuotta vanhat verenpisarat viemme myös kellariin talvisäilytykseen ennen pakkasia. Verenpisaran talvettaminen -postauksessa enemmän siitä, miten me olemme säilyttäneet niitä jo vuosia.

Daaliat kukkii vielä pölyttäjille ja kimalaisille...

Daaliat nostamme maasta vasta sitten, kun yöpakkanen on mustuttanut niiden varret. Ne saavat siis vielä kukkia pitkään ja olla kimalaisten sekä muiden pölyttäjien ilona. Kuvassa on super ihana tähtidaalia `Honka Red`.

Annamme myös yksivuotisten kylvökukkien, kuten tämän hempeän kesäasterin, kukkia niin kauan, kun sen kasvusto on kaunis. Samoin teemme yksivuotisille hyötykasveille. Kun kasvit muuttuvat ruskeiksi ja rumiksi, viemme ne puutarhakompostiin.

Rikkaruohojen kitkemistä ja haravointia...

Yksi syksyn tärkeimmistä pihatöistä on rikkaruohojen kitkeminen, jotta niitä on vähemmän ensi keväänä ja kesänä. Se siis helpottaa ensi vuoden pihatöitä. Ja onhan piha paljon kauniimpi lumettomana talvena, jos kasviryhmät on rikkaruohottomia.
Viemme kaikki kitkemis- ja haravointijätteet puutarhakompostiin. Siitä kirjoitan enemmän tänne blogiin ensi viikolla.
Haravoin tänään kivipolulta metsälehmuksen lakastuneet lehdet kompostiin. Piha on heti siistimmän näköinen. Meillä on vielä puissa lehdet, joten tätä haravointia saa tehdä usein. Mikäs sen mukavampaa, sillä haravointi kuuluu suosikkeihini pihatöissä.
Roinaa, roinaa eli haravoidako piha vai ei? -postauksessa on syksyinen piha fengshuin näkökulmasta.

Sadonkorjuuta ja runkosuojat nuorille puille...

Puutarhasta saa edelleen kerätä satoa ja kannattaakin olla tarkkana, että hedelmät eivät pääse ylikypsiksi huomaamatta. Kuvan japaninruusukvittenin hedelmien keräämisellä ei onneksi vielä ole kiire. Tänä vuonna niitä näyttää tulevan tosi paljon, vaikka talvella rusakot olivat syöneet pensaan versot aika reippaasti. Lisää pensaiden talvisuojauksesta eli rusakoilta suojaamisesta.
Viikonloppuna täytyykin suojata kaikki nuorten puiden rungot runkosuojilla, sillä kun sää viilenee syksyllä, alkavat peurat, kauriit ja rusakot maistella pihapuiden kuorta. Ne taitavat kartoittaa talven ajan ruuaksi maukkaita kasveja.

Syksyn pihatöiden suunnittelua kuun mukaan...

Lähes kaikki piha- ja puutarhatyöt teemme kuun mukaan hyvinä päivinä. Eli syksyn pihatöiden suunnittelussa valitsemme kullekin pihatyölle hyvän ajankohdan kuun mukaan. 

Esimerkiksi ensi viikolla on hyvät Kitkemispäivät ja nyt viikonloppuna hyvät päivät kompostin hoitoon.
Edit - Nyt on huono aika kuun mukaan istuttamiseen ja nurmikon tekoon lokakuun ensimmäiselle viikolle asti.

Osan hyvistä päivistä näet täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta.


Puutarhaterveisin Sari

Ps. Kaikki tämän postauksen kuvat otin tänään 😊



keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Helppohoitoisempi piha askel kerrallaan

 
Jos tavoitteena on helppohoitoisempi piha, niin näin syksyllä on hyvä miettiä, miten se onnistuisi askel kerrallaan. Harva pystyy tekemään pihalla isoja muutoksia yhdellä kertaa. Näin mekin olemme joka vuosi muuttaneet pihalla jotain pientä, jotta pihasta tulisi entistä helppohoitoisempi. Tämä on muuten aihe, joka on tullut puheeksi kursseilla. Osalla ei ole aikaa, osalla ei ole taitoa ja osa ei vain enää kykene hoitamaan pihaa, joten silloin piha kannattaa muuttaa helppohoitoisemmaksi vähän kerrallaan.


Vähemmän rikkaruohojen kitkemistä...

Kun pihalla on vähemmän kitkettävää, piha tuntuu heti helppohoitoisemmalta. Miten sitten saa rikkaruohot vähenemään?

Arvaatte varmaan jo vastaukseni... eli rikkaruohot vähenee, kun kitkee ne kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä ja oikeilla kitkemistekniikoilla. Tässä kuvassa on vanha luonnonkiveys, jonka rakoihin kasvaa uusia siemenrikkaruohoja joka kesä. Ne on helppo ja nopea kitkeä.

Sen sijaan, jos pihalla on jokin kasvialue hyvin rikkaruohottunut, silloin kannattaa uusia koko kasvialue. Uusiksi kasveiksi on hyvä valita sellaisia, joita rikkaruohot eivät herkästi valtaa. Eli kohta suunnitellaan pihasuunnittelun ohjeilla. Siten siitä saa helppohoitoisen kaikkein varmimmin.

Nurmikko helpompi leikata pihan suunnittelulla...

Samoin pihasuunnittelun ohjeilla saa muutettua työläästi leikattavan nurmikon helpommaksi leikata. Kuvassa on juuri tällainen kohta, joka on suorastaan nurmikonleikkaajan painajainen.
Tämänkin kohdan parantaminen voisi olla yhden kevään projekti, kunhan sen on ensin suunnitellut talven aikana valmiiksi.

Helppohoitoisempi kukkanurmikko...

Jos nurmikon hoito tuntuu työläältä, niin nurmikon voi muuttaa kukkanurmikoksi vähän kerrallaan. Nimittäin trendikäs kukkanurmikko on kaikkein helppohoitoisin nurmikko. Sitä ei lannoiteta, eikä kastella ja se leikataan 1-4 kertaa kuukaudessa. Jotkut leikkaavat sen vain pari kertaa kesässä.

Ei tarvitse kastella kasveja - säästyy aikaa...

Piha on heti paljon helppohoitoisempi, jos kasveja ei tarvitse kastella kuivanakaan kesänä. Eli ne kasvit, jotka selvästi kärsivät pitkistä sateettomista jaksoista, kannattaa vaihtaa kuivuutta kestäviksi. Vanhoja kasveja ei toki tarvitse heittää pois, vaan ne voi siirtää niille paremmin sopivalle paikalle.
Eli kasvit valitaan aina paikan olosuhteissa viihtyvistä, niin niitä ei tarvitse kastella kuin istutusvuonna. 
Meidän pihalla olemme joutuneet vaihtamaan muutamasta kohdasta kasveja, sillä viime vuosien kuivuus on ollut poikkeuksellista. Touko-kesäkuun pitkä sateeton jakso tuntuu olevan meidän alueella vakio, sillä ukkossateetkin kiertävän alueen.

Helppohoitoisempi pensasaita...

Jos pensasaidan leikkaaminen tuntuu tosi työläältä, niin siihenkin löytyy useampi ratkaisu. Joitain pensasaitoja voi madaltaa, mikä helpottaa leikkaajaa. Pensasaidan voi myös vaihtaa toiseen pensaslajiin. Se toki on iso kustannus, koska vanhaa maata pitää poistaa, jotta saa uutta multaa uusille taimille.

Voi myös opetella leikkaamaan pensasaitaa niin, että leikkaaminen helpottuu. Nykyään harva enää osaa leikata muotoon leikatut pensasaidat oikein eli niin, että aidat pysyvät tuuheina ja leikkaaminen helppona.

Helppohoitoisempi piha vaihe vaiheelta...

Jos pihan hoito tuntuu tosi työläältä, sen saaminen helppohoitoisemmaksi alkaa suunnittelulla. Eli voi ihan listata, mitkä puutarhatyöt on työläimpiä. Ja sitten mietitään niihin sopivat ratkaisut, yleensä pihan suunnittelun avulla.
Lopuksi suunnitellaan muutosten aikataulu. Osa muutoksista on niin pieniä ja helppoja toteuttaa, että niitä voi tehdä useammankin yhden kesän aikana. Tai nyt jo syksyllä.


Kiinnostaako sinua nämä pihasuunnitteluun liittyvät postaukset? Vai jokin muu aihe?


Puutarhaterveisin Sari



perjantai 13. syyskuuta 2024

Kärsimyskukka kukkii upeasti pihalla

 
Tämä kauniin värinen vanha kärsimyskukka kukkii parhaillaan tosi upeasti pihalla. Se selvästi nautti pitkästä lämpimästä kesästä. Eikä ihme, sillä se on enemmänkin huonekasvi, joten se viihtyy ulkona vain kesän ajan. Nyt seurataankin sääennustetta joka päivä, jotta huomataan ottaa se sisälle ajoissa. 


Vieläkin paljon nuppuja ja kukkia...

Tämän kukan väritys on minusta tosi kaunis ja sen nuputkin on kivan punertavat. Kuten aiemmin, niin se tekee hurjasti uusia nuppuja sitä mukaa kun kukat lakastuvat.


Kärsimyskukka eli Passiflora ja sen erikoinen kukka...

Kuten kuvasta näkyy kukan muoto on hyvin erikoinen. Sitä onkin verrattu Kristuksen kärsimyshistoriaan ja sen yksi nimi on kristuksenkärsimyskukka.
Kukka on myös iso ja siksi tosi näyttävä.


Kärsimyskukan versot tuettu köynnöskehikkoon...

Aiemmin minulla on ollut valkokukkainen parvekkeella, mutta se oli vieläkin voimakaskasvuisempi ja siksi sille ei oikein löytynyt hyvää paikkaa. Siitä kuvia Kärsimyskukka säilyi talven yli -postauksessa.

Tälle hillittykasvuisemmalle punakukalliselle olemme tehneet kuivista oksista köynnöskehikon, johon sen versot on tuettu ja kieputettu. Se on sille ihan riittävä tuki, vaikka onkin aika matala. Nimittäin sen korkeampi tukirakennelma ei voi olla, jotta se on helppo siirtää sisälle viileähkön huoneen ikkunalle talvehtimaan.

Kastelua helpottaa Ost-oya ruukussa...

Kärsimyskukan ruukussa on ollut alusta asti kastelua helpottamassa Ost-oya altakasteluruukku, joka on siis savipullo. Se täytetään vedellä ja vesi vähitellen siirtyy multaan kasvin käyttöön. 
Koska kärsimyskukka vaatii usein kastelua eli kuluttaa paljon vettä, niin Ost-oya on kivasti luonut sille tasaisen kastelun. Silloin se voi hyvin, koska multa ei ole päässyt kuivahtamaan.
Huomaa mullan pinnalta, että kärsimyskukka on männyn lähellä ja siellä oravat ovat käyneet syömässä käpyjä 😊

Kesäkukkien talvisäilytysohjeita...

Tässä vielä linkkejä blogipostauksiin, joista löytyy ohjeita eri kesäkukkien talvisäilytykseen



Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Istuta taimet ajoissa, ja oikein

 
Näin syksyllä taimet on hyvä istuttaa ajoissa, etenkin perennojen ja havukasvien taimet. Syksy on muuten erittäin hyvä aika ja jopa paras aika istuttamiseen, koska kasvit lähtevät keväällä heti hyvään kasvuun. Viimeaikaiset erikoiset säät on haastavia monelle kasville, varsinkin jos taimet on istutettu liian myöhää syksyllä tai ne on istutettu vähän huolimattomasti. Jopa keväällä huolimattomasti istutetut taimet voivat kärsiä talvesta ja pahimmassa tapauksessa jopa kuolla. Kannattaa siis aina istuttaa huolellisesti.

Perennat parasta istuttaa ajoissa...

Perennat on hyvä istuttaa ajoissa syyskuussa, jotta ne ehtivät juurtua. Silloin ne talvehtivat aina parhaiten.  Jos viime talvena tai edellisten talvien jäljiltä on kuollut perennoja, niin todennäköisesti istutustavassa on silloin jokin mennyt vikaan.

Kuvassa on ne uudet laukkaneilikat näin syyskuun alussa. Aion hieman siirtää niitä, mutta teen sen vasta keväällä, koska en ehdi nyt lähiviikkoina.

Istuta havut ajoissa ja onnistuneesti...

Havukasvit on myös hyvä istuttaa syksyllä ajoissa, jotta ne varmasti ehtivät juurtua ennen talvea. Nyt onkin näkynyt hyviä tarjouksia tuijista, joten ne kannattaa hyödyntää. Jos siis aikoo tehdä vaikka tuija-aidan. 
Tuijien sekä puiden istuttamisessa on tosi tärkeää istuttaa ne oikeaan syvyyteen, ei siis liian syvään. Samoin niiden juurien tilanne on syytä tarkistaa, koska myöhemmin ei enää voi tehdä mitään, mikä auttaisi tilannetta.

Pensaiden istuttamisella ei ole kiire...

Sen sijaan lehtipensaiden taimia voi istuttaa niin kauan, kun maa on sula. Toki pensaiden tulee olla silloin talvenkestäviä pensaita. Moni tekeekin nyt uusia pensasaitoja ja nurmikoita, koska tähän aikaan yleensä kasvit vaativat paljon vähemmän kastelua, mitä keväällä istutettaessa.

Kastele riittävästi ja oikein, älä liikaa...

Vaikka nyt taimet vaativat vähemmän kastelua, niin ne täytyy kuitenkin kastella istutuksen yhteydessä. Vettä pitää antaa riittävästi eli esimerkiksi 15-30 litraa pensaan taimelle. Jatkossa kastellaan tarvittaessa ja riittävästi. Kannattaa kuitenkin varoa liikakastelua, koska monet kasvit kärsivät liikakastelusta, niin syksyllä kuin keväälläkin.

Oikea istutustapa tosi tärkeää...

Oikea istutustapa on paljon muutakin, kuin taimen juuripaakun hautaamista maahan. Siihen liittyy riittävä multamäärä, istutuskohdan ja taimien esivalmistelua, oikea istutussyvyys ja istutusetäisyys, mullan tiivistäminen, riittävä kastelu sekä mahdollisesti kasvien leikkaaminen ja tukeminen. Unohtamatta tärkeää jälkihoitoa, joka varmistaa taimien kasvuun lähdön.

Kun ne kerran oppii ja ymmärtää niiden merkityksen kasveille, ne on helppo muistaa jatkossa. Samalla saa kasvit lähtemään hyvään kasvuun, kasvamaan pitkäikäisiksi, helppohoitoisiksi ja talvehtimaan varmemmin.

Istuttamisesta löydät tiiviin ja selkeän tietopaketin Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssilla. Säästät sen hinnan moninkertaisesti, kun taimien tilalle ei tarvitse ostaa uusia tai nurmikkoa ei tarvitse joka kevät kylvää uudelleen.

Pihan toteutus ja istuttaminen -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.
Ja jos olet Sarin pihasuunnittelukurssilla, saat tämän kurssin puoleen hintaan alekoodilla.



Puutarhaterveisin Sari