torstai 31. toukokuuta 2018

Tarviiko nyt pihaa kastella vai ei?


Riippuu paljon pihasta ja sen kasvivalinnoista, tarviiko pihaa kastella vai ei. Voisi jopa ajatella niin, että tämä kuiva kevät näyttää, onko kasvivalinnat tehty osuvasti. Nimittäin jos maa on kuivaa tai helposti kuivuvaa, kannattaa aina valita kuivan paikan kasveja. Ja tietysti on myös ne ihanat koko kesän kukkivat ekstra-hoidon kasvit, joita kastellaan joka kesä, lopun ikää 😉

Nuoria taimia tulee kastella...

Viime vuonna ja etenkin tänä vuonna istutettuja taimia kannattaa kastella, jos huomaa siihen tarvetta. Hyvä ohje on antaa istutetulle pensaalle ainakin 15 litraa vettä eli puolitoista isoa kastelukannullista. Jos antaa vähemmän, niin kasvin juuret suuntaavat kasvunsa pintamultaan. Se tietää kasvin huonoa kasvuunlähtöä.
Kuinka usein sitten kannattaa kastella? Se riippuu pihasta. Oppii hyvin tuntemaan oman pihan kastelun tarpeen, kun vähän kaivaa pintamultaa. Näkee heti, onko maa vielä kosteaa.

Meillä on jo vuosia ollut käytössä juurikastelija, jolla saadaan vesi suoraan kasvien juurille. Se on kyllä tosi näppärä! Pihalla ja terassilla -blogissa juttu Juurikastelija istutusten kastelussa
Kuvassa kastellaan japaninmagnolia `Vanha Rouva` vuoden vanhaa tainta.

Ryhmäruusut, loistokärhöt ja muut ekstra-hoidon kasvit...

Ryhmä-, jalo-, maanpeite- ja köynnösruusuja sekä loistokärhöjä kannattaa kastella usein ja isolla vesimäärällä.  Kuivuus nimittäin vähentää niiden nuppujen määrää selvästi ja muutenkin heikentävät kasvua.

Tässä meidän yksi maanpeiteruusu, joka on kasvattanut ihan hurjasti versoja. Liekö syy juurikastelijalla kastelun ja sen luomulaatuisen tomaattilannoitteen, jota testaan tälle ryhmäruusualueelle. Kuten kuvasta näkyy, odotellaan huomista ja lauantaista hyvää kitkentäpäivää 😀

Kasvimaan kylvökset kastellaan päivittäin...

Tuuli kuivattaa maan pintaa tämän kuumuuden ja auringonpaisteen lisäksi niin paljon, että siementen kylvöjä pitää kastella päivittäin. Harso tai ruohokate auttaisi maata pysymään kosteampana, mutta ne meidän siruetanat viihtyisivät myös harson ja ruohokatteen alla. Eli ne pitää unohtaa ja sen sijaan kastella huolellisesti usein.
Koska meillä on se pintakuiva runsasmultainen hiekkamoreeni maalajina, niin siirsimme kylvöt ja mansikan istutuksen kesäkuun puoliväliin. Silloin tulee jo sateita, todennäköisesti...

Esikasvatetut ja latvotut daaliat pääsivät jo kasvimaalle ja samalla oli pakko kylvää ihanien matalien kehäkukkien siemeniäkin. Kummatkin ovat lähteneet hyvin kasvuun, jee! Tässä tulee heti mieleen, että voisiko se kasvimaahan lisätyn biohiilen veden luovutuskyky vaikuttaa jo nyt. Kuvassa näkyy hyvin miten mullan pinta on ihan rutikuivaa, mutta kasvu on terhakkaa.

Kesäkukkien säännöllinen kastelu...

Kesäkukkaruukkuja on pitänyt kastella säännöllisesti, tosin ei kovin usein, kun kasvit ovat vielä pienijuurisia. Vanha hyväksi todettu tapa, on istuttaa kesäkukat isoihin ruukkuihin, niin ei tarvitse kastella niin usein. Tämän kyllä oppii nopeasti kantapään kautta 😉
Vanhat talvisäilytetyt verenpisarat saivat myös biohiiltä sisältävää pussimultaa. Lehdet näyttävät tosi hyviltä ja terhakoilta. Näihin tulee isot kukat, jos siis eivät kärsi kuivuudesta tai ravinteiden puutteesta. Täytyykin muistaa lannoittaa näitä parin viikon päästä.

Kukkanurmikko on vihreä kastelemattakin...

Tällaiset aurinkoiset jaksot tekevät hyvää kukkivalle nurmikolle. Sitä ei missään nimessä kannata kastella! Sen sijaan siirtonurmikkoa pitää kastella, jotta se pysyy tuuheana ja rikkaruohottomana!

Meidän kukkanurmikko on leikattu viimeksi ehkä pari viikkoa sitten. Se on niin ihanan vihreä ja hyvinvoiva. Periaatteessa se olisi pitänyt jo leikata, mutta näillä helteillä heinä voi kellastua leikkaamisen jälkeen. Joten nurmikon leikkaus siirtyy ensi viikolle. Onneksi meillä on vahva, laadukas ja bioterällä varustettu ruohonleikkuri, niin pitkänkin nurmikon leikkaus onnistuu keveästi.

Pensasmustikat ja marjapensaat kannattaa kastella...

Nyt kannattaa kastella marjapensaat, sillä jos pensas kärsii kuivuudesta, voi marjojen raakileet kuivua kokonaan. Tai marjat jäävät hyvin pieniksi. Siis kannattaa toimia nyt heti.

Vanhat pihakasvit kuivana keväänä...

Suurin osa puista, köynnöksistä, pensaista ja perennoista kestää hyvin pitkän sateettoman jakson. Ne vain kasvattavat juuria syvemmälle löytääkseen vettä. Siis jos ne on valittu paikan olosuhteissa viihtyviksi!
Jännä huomata, että osalla kasveista on nyt tosi pienet kukat, kuten ekan kuvan alppiruusulla. Se onkin pintajuurinen kasvi ja taitaa jo hieman kärsiä sateettomasta kaudesta. Meillä kun ei satanut edes silloin ukkosmyrskylläkään.
Toinen jännä juttu on se, että salaojaputkissa virtaa edelleen vettä, vaikka sateista on jo monta viikkoa. Nämä kallioiset alueet ovat keväällä tällaisia, hieman yllättäviä.

Eipä ole espanjansiruetanoita, jee!

Yksi huippu hyvä asia tässä kuivuudessa on se, että siruetanoita ei ole löytynyt kuin muutamia. Yleensä niitä löytyy iltaisin kymmenittäin. Siis tosi mahtavaa!

Upeaa viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. Vastaan kohta edellisen postauksen kommentteihin. Nyt on taas kummallista työkiirusta… se taitaa olla tämä lämmin kevät, mikä niin innostaa pihojen laittoon. Ja sehän on hyvä asia 😊


maanantai 28. toukokuuta 2018

Kesän parhaat kitkemispäivät 2018

Tässä teille nyt taas kesän parhaat #kitkemispäivät eli ajankohdat kitkeä rikkaruohoja kuun vaiheiden mukaan. Viime kesän kitkemispäivistä on tullut kivasti palautetta, ja moni koki rikkaruohojen lähtevän paremmin juurineen. Toinen huomio oli se, että uudet rikkaruohot eivät kasva niin nopeasti kitkettyyn kohtaan kuin aiemmin. Ja nyt keväällä rikkaruohoja näytti olevan viime kevättä vähemmän.

Joten haastan taas teidätkin mukaan tähän kokeiluun. Eli laita kommenttia, viestiä facebookiin tai sähköpostilla, oliko parhaat #kitkemispäivät tehokkaita. Odotan innoissani teiltä palautetta pitkin kesää. Saadaan näin isolla porukalla kerättyä kokemuksia  😊

Kesän 2018 parhaat kitkemispäivät:

 • Suuri Kitkemispäivä 18.6. aamupäivä. Tämä on paras näistä, ehkä!
 • Hävityspäivät eli vähenevän kuun 3 viimeistä päivää iltapäivästä
  • 10.-12.6. 2018
  • 10.-12.7. 2018
  • 8.-10.8. 2018
 • Muuten hyvät #kitkemispäivät iltapäivästä
  • 1.-2.6. 2018
  • 29.-30.6. 2018
Muina päivinä ei sitten kitketäkään. Näppärää ja tehokasta!

EDIT - Vuoden parhaat vesakon hävityspäivät lähestyy - uusi postaus

Yllä olevat kitkemispäivät ovat niin tehokkaita, että silloin kannattaa keskittyä hankaliin monivuotisiin rikkaruohoihin, kuten kuvan vuohenputkeen pikkutalvioiden seassa.
Jos rikkaruohoja on paljon tai nuo päivät eivät sovi, niin silloin kitketään vähenevän kuun aikana.

Verkkokurssi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito AVATTU...


Verkkokurssi on nyt avattu ostettavaksi Sarin puutarhakurssit -sivustolla.
Eli kylvöt, istutukset, pistokaslisäys, kastelut, kitkeminen, nurmikon leikkaaminen, vesakontorjunta, kompostin hoito, lannoitus sekä sadonkorjuu käytännönläheisesti ja selkeästi.
Tiistaihin asti ehdin vielä ottaa toiveita vastaan, jos jollakin on nyt pakottava tarve saada muustakin lisätietoa 😊
Toiveita voi laittaa sähköpostilla, facebook-viestinä tai tähän kommenttina.

 

Upeaa viikkoa, ja loistavaa säätä ensi perjantain ja lauantain kitkemisiin!

Terkuin Sari

Ps. ihan uskomatonta, että pionit aloittavat kukintaa jo nyt! Niiden lehdet on ihan pölyiset koivun siitepölystä, kun ei sitä sadetta ole ollut. Siis jutun eka kuva pionista on otettu tänään.

perjantai 25. toukokuuta 2018

Vanhat pelargonit valmiiseen biohiilimultaan

Blogiyhteistyö: Biolan 

Nyt kun oli erityisen hyvät päivät istuttamiseen ja kylvöihin, niin istutin nämä vanhat pelakuut piharuukkuihin. Talven pelakuut olivat kellarinomaisessa tilassa ja jo muutaman viikon ne ovat olleet pihalla totuttautumassa ulkoilmaan. Tietysti taaskaan en raaskinut leikata niitä lyhemmiksi, enkä poistaa kukkia, vaikka niin suositellaan. Kokemuksesta tiedän, että jaksavat ne kukkia ja kukoistaa näinkin leikkaamatta. Vielä niiden lehdet ovat kovin vihreät, mutta eiköhän väri tummu, kun ovat olleet pidempään ulkona.

Multana valmista biohiilimultaa suoraan pussista...

Biohiili on niin loistava apu kesäkukkien kastelussa, että olen jo vuosia käyttänyt kesäkukkaruukuissa biohiilipitoista multaa. Tällä kertaa istutin vanhat pelakuut Biolanin Kesäkukkamultaan, jossa on biohiiltä. Ja siinä ei siis ole kastelukiteitä. Biohiili imee itseensä vettä ja luovuttaa sitä kasveille tarvittaessa. Samoin se varastoi ravinteita ja lisää mullan pieneliötoimintaa eli kasveille todella arvokas aine.

Mullassa näkyy paljon mustia ja kiiltäviä biohiilen paloja. Merkkasin muutaman niistä nuolella kuvaan.

Vuoden puutarhatuote 2018 - Biolan Istutusmulta sisältää myös biohiiltä...

Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsevat joka vuosi Vuoden puutarhatuotteen. Tänä vuonna se on tämä huippu hyvä Biolan Istutusmulta, joka sisältää biohiilen lisäksi mykorritsaa. 


Kylvin nyt samalla pihalle esikasvatukseen krassia, kesäkurpitsaa, auringonkukkaa ja hajuhernettä. Koska meillä on niitä siruetanoita, kasvatamme nämä aina taimiksi kylvöpöydällä. Näin etanat eivät pääse tuhoamaan herkkiä alkuja heti. Multana käytin näihin Biolan Istutusmultaa, mykorritsojen takia ja tietysti biohiilen.

Sain Biolan Istutusmullan ja Biolan Kesäkukkamullan Biolanilta testaukseen. Kiitos siitä heille!

Lisää pelargoneista: Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin?

Mitä kuuluu daalioille...

Suoraan maahan istutetut daaliat ovat jo lähes kaikki kasvattaneet versot maan pinnalle. Onneksi niitä siruetanoita ei vielä ole näkynyt kuin muutama. Ne kun ovat intoutuneet syömään myös daalian uusia versoja.

 Nämä esikasvatetut daaliat leikkasin lyhemmiksi, jotta haaroittuisivat paremmin. Ne on menossa kasvimaalle, mutta ei ihan vielä.

Jouluruusut pääsivät pihalle...

Siitä en nyt laittanut kuvaa, sillä niillä on tällä hetkellä vain uudet lehdet. Kaikki vanhat kukat ja siemenkodat leikkasin pois.
Sen sijaan oli pakko laittaa kuva tästä superihanasta tummakukkaisesta jouluruususta ja kultatesmasta. Tämä kohta ihastuttaa vuodesta toiseen näin kevätkesällä 😊

Mitä kuuluu sammalsyöppö-testille?

Meillä on niin kuivaa ja sateetonta, että tätä sammalsyöppö-testin kohtaa ollaan kasteltu muutaman kerran. Nyt kohta näyttää tältä eli sammal on kellertynyt sen lomasta kasvaa hentoja uusia heiniä. Näyttää siis hyvältä.

Kesän parhaat kitkemispäivät 2018...

Koetan sunnuntaina tai viimeistään alkuviikosta saada sen blogipostauksen kesän parhaista kitkemispäivistä. Nyt menee vielä tämä viikonloppu työkiireiden merkeissä, joten pääsen blogin ääreen vasta töiden jälkeen.
Ja samalla pääsen vastaamaan edellisen postauksen kommentteihinkin. Tämä lämmin kevät pitää meitä puutarha-alan ammattilaisia nyt hieman kiireisinä 😊

Upeaa kesäistä viikonloppua!
Terkuin Sari

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Puutarhan bagualla juhannusheila, siis mitä?

Jos sinulla ei nyt ollut helluntaiheilaa, niin miten olisi heila juhannukseksi? Tässä helppoja vinkkejä, miten fengshuin puutarha-bagualla voi saada pientä vipinää kyseiselle elämänalueelle. Tämä kasvava kuu on mitä loistavin aika aloittaa toimet juhannusheilan löytymiseen. Ja tietenkin tämä kannattaa ottaa leikkimielellä, kuten elämä yleensäkin. 

Mitä tämä ensimmäinen kuva sinussa herättää? Palaan siihen postauksen lopussa.

Puutarhan bagua, mikä se on?

Bagua on yksi fengshuin työkalu, jolla voi tutkia pihaa ja asuntoa tai sillä voi lähteä tekemään muutoksia omaan elämään. Baguassa on 9 eri elämän aluetta. Kaikki ovat yhtä tarkeitä. Keskellä on se yhdeksäs, joka sisältää kaikki ympärillä olevat alueet ja sitä kautta se on terveyden alue.

Huom - sisätilojen baguan eri elämän alueet ovat toisessa järjestyksessä.

Heila juhannukseksi fengshui baguan avulla...

Sijoita bagua tontin tai pihan pohjapiirroksen päälle tarkasti ilmansuuntien mukaan. Parisuhde-alue löytyy pohjoisesta, joten se on juhannusheilan alue 😉

Ensin tutkitaan pihalla, miltä tämä parisuhde-alue näyttää ja mitä siellä on. Sitten poistetaan kaikki fengshui-roina.  Nimittäin fengshuissa moni asia koetaan symboliikan kautta eli jos parisuhde-alue on täynnä rikkinäisiä ruukkuja, kuolleita kasveja tai rikkaruohoisia pensasryhmiä, alueen symboliikka on kurjuutta ja viallista jopa kuollutta. Parisuhteen symboliikkana kurjuus, viat ja kuolema eivät ole hyvä asia, sen jokainen tajuaa. Joten kaikki tällainen fengshui-roina poistetaan!

Seuraavaksi, tai jo roinaa poistaessakin, pohditaan millaista parisuhderakkautta toivoo juhannusheilalta.

Lopuksi, kun roinat on poistettu ja kaikki kunnossa alueella, laitetaan sinne toivottua parisuhderakkautta kuvaava tehoste. Tosi käteviä ovat kesäkukkaruukut ja kukkien väritys tietysti sen toivotun rakkauden laadun mukainen.

Varjoon ahkeraliisoja...

Kukkien pitää olla hyvinvoivia näissä fengshui tehosteissa, joten varjoon valitaan ahkeraliisaa, verenpisaroita tai muita varjon kasveja. Väreillä on nyt merkitystä! Eli jos haluaa hempeää ja romanttista rakkautta valitaan vaaleanpunaisia kukkia. Intohimoista ja tulista rakkautta toivovat valitsevat hehkuvan punaisia kukkia. Ja sitten sitä "tavis rakkautta" haluavat valitsevat keltaisia kuten apinankukkaa varjoon.

Aurinkoon ruusuja...

Aurinkoisemmalle paikalle onkin enemmän vaihtoehtoja kuten ruusut, pelargonit, petuniat, daaliat, verbenat ja neilikat. Niistä löytyy vaaleanpunaisia ja punaisia kukkia. Tavis rakkautta haluaville löytyy myös keltaisia kukkia aurinkoon esim. samettikukka, tsinnia ja tulikruunu.
Tässä selvästikkin on haluttu sekä romanttista rakkautta että palavaa intohimoa 😊

Kaksin aina parempi...

Parisuhde-alueen tehosteessa on hyvä näkyä "pari" eli jotain on selvästi kaksi kappaletta. Kätevintä se on tehdä kahdella ruukulla, niin "pari" näkyy vaikka kasvit kuinka ryöpsähtäisivät rehevään kasvuun.

Koska fengshuissa monet asiat katsotaan symboliikan kautta, niin miltäs tällaiset ruukut parisuhde-alueen tehosteena tuntuvat?

Entäs tällaiset istutukset? Ruukut ja kukat ovat samanlaiset... tässä taidetaan toivoa hyvin saman henkistä juhannusheilaa vai muuten erittäin tasapainoista suhdetta.

Se leijona-patsas parisuhdealueella...

Olisi kiva kuulla, mitä ekan kuvan leijona-patsas sinulle ensisilmäyksellä toi mieleen? Millaisen vaikutelman?
Leijona on vartija, joten parisuhde-alueella se ei ole hyvä. Se on jopa uhkaava ja kuka nyt haluaisi uhkaavaa tai pelottavaa juhannusheilaa.
Melkeinpä ainoastaan portin pielessä sitä voisi ajatella ja silloinkin niitä olisi hyvä olla pari.

Parvekkeen bagualla juhannusheila...

Avonaisella parvekkeella voi käyttää yllä olevaa puutarhan baguaa. Sen sijaan lasitetuille parvekkeille yleensä valitaan sisätilan bagua. Tosin joskus näissäkin on poikkeuksia.
Olisi kiva tietää, lukeeko tätä blogia myös ne, joilla ei ole omaa pihaa lainkaan?

Tuntuuko vaikealta ja kaipaat apua...

Meitä fengshui-konsultteja on ympäri Suomea, joten apua kyllä on saatavilla. Esimerkiksi Fengshui Sampo ry:n konsulttilistalla on monta taitavaa fengshui-konsulttia.

Itsekin teen puutarhan fengshui-konsultaatioita pitkin kesää. Oikeastaan kesä on niiden tekemiseen parasta aikaa. Myös pieniä konsultointeja, kuten baguan sijoittamisia tonttikarttaan, vinkkejä parisuhdealueen tehostamiseen vaikka juhannusheila mielessä, elementtien tasapainotuksia ja vastaavia teen myös ilman pihalla käyntiä.
Teen näitä yritykseni Puutarha Studion kautta. Ota yhteyttä, niin kerron mielelläni lisää 😊

Edit- sain monta kyselyä etäkonsultoinneista, joten lisäsin sellaisen Puutarha Studion Palvelut-sivulle. Pistäydy kurkkaamassa!

Upeaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

Ps. samantyylinen tehoste toimii myös silloin, jos haluaa kokea romanttisempia tai intohimoisempia tunteita nykyisessä parisuhteessa, pienenä vinkkinä.

Laittakaanhan sitten viestiä minulle, miten juhannusheila-tehoste toimi! En julkaise viestejänne, ja ne voi laittaa sähköpostilla tai Puutarha Studion facebook-sivun Lähetä viesti -kohdasta, niin eivät näy muille. Toki ne voi myös laittaa vaikka tämän blogin kommenttina, niin näkyvät kaikille.

perjantai 18. toukokuuta 2018

Kevään paras kylvö- ja istutusaika kuun mukaan!

Kuukalenterin eli kuun vaiheiden mukaan nyt on hyvä kylvöaika, ja ensi viikolla vielä parempi. Joten olen varannut ihan vapaapäivän talvisäilytettyjen kesäkukkien mullanvaihtoon, siementen kylvöihin ja muihin istutuksiin. Muutama viherkasvikin odottaa isompaa ruukkua. Nythän ei tarvitse kitkeä eli saa kokonaan keskittyä näihin puuhiin, jee!

Siementen paras kylvöaika on ensi viikolla...

Ensi viikolla maanantaista 21.5.2018 alkaen viikon ajan on tämä paras aika. Etenkin maanantaista torstaihin. Silloin kannattaa istuttaa kaikki talvenarat, heikosti juurtuvat ja muut ronkelit kasvit. Samoin huonosti itävät siemenet on hyvä kylvää silloin. 


Pavut ja herneet kannattaa tosin kylvää vain lämpimään maahan, joten se täytyy vielä tarkistaa ennen niiden kylvöä. Olisipa maalämpömittari! 
Joillakin pavuilla maan pitää olla kylvöhetkellä jo yli +12 astetta. Eli kannattaa lukea siemenpussien ohjeet!


Toukokuun esikasvatettavat kylvetään myös...

Meillä on vuosia ollut tapana kylvää ulos pöydälle nämä toukokuun esikasvatettavat. Siinä ne on helppo suojata, jos tuleekin vielä yöpakkasia. Ja toisaalta siruetanat eivät pääse pöydälle, pienet taimet kun ovat niiden suurinta herkkua. Eli ainakin kesäkurpitsat, tuoksuherneet, krassit ja auringonkukat kuuluvat näihin ensi viikolla kylvettäviin.

Porkkanan ja perunan aika ei ole nyt!


Juurekset kuten porkkana, punajuuri, selleri ja retiisi sekä kerää muodostavat keräsalaatit kylvetään vasta 30.-31.5.! Silloin on myös perunan ja sipulin istutusaika.
Näin kasvu keskittyy juuriin ja saadaan muhkea sato. Jos nyt laittaisi nämä multaan, niin todennäköisesti kasvu keskittyy lehtiin ja tulisi komeat lehdet mutta pienet juuret. Sitä harva toivoo näiltä kasveilta 😉
Keräsalaatti taasen ei lähtisi tekemään niin hyvää kerää, jos sen nyt kylväisi.

Värinokkosella Oikea istutusaika kuun mukaan -testi...

Sain Kuunaisten tapaamisessa loistoidean testata värinokkosella eri istutusaikoja, siis kuukalenteria käyttäen. Kuulemma eri ajankohdat saattavat vaikuttaa värinokkosen värityksen vahvuuteen. Testi on aivan loistava, sillä minulla on nyt parikymmentä siemenestä kylvettyä värinokkosta. Ja säästäväisenä vielä lisäksi taimien latvomisesta juurtuneet latvapistokkaat.

Kerron myöhemmin lisää tästä testistä, kunhan ensin saan istutettua kaikki taimet. Ja siihen menee kuukausi. Tietysti lehtien värin mahdollinen muutos näkyy vasta jonkin ajan kuluttua istutuksesta. Saas nähdä, miten käy.
Nyt lehtien väritys on aika heikko ehkä sen takia, että ne ovat sisällä vähän turhan lämpimällä ikkunalla.

Ylimmässä kuvassa on muuten ne siemenistä kylvetyt kerrottukukkaiset petuniat. Niitä tuli myös muun värisiä, mutta nämä laitan tähän muistoksi, koska annan ne pois. Siellä oli pari tosi ihanan väristä, ja ne aion istuttaa kunnon ruukkuun ensi viikolla 😊

Lisää vinkkejä siementen kylvöihin...

Rentouttavaa ja aurinkoista viikonloppua!

Terkuin Sari

maanantai 14. toukokuuta 2018

Voiko vihreäkin olla kaunista?

Tässä kevään värien runsaudessa, huomasin ihastuneeni vihertäviin ihanuuksiin. Tuli ihan mieleeni, että voiko vihreä olla jopa kauniimpaa kuin kukkaloisto. Hetken pohdittuani, tulin kyllä siihen tulokseen, että kaikki ovat omalla tavallaan kauniita. Jonain päivänä vain toinen miellyttää enemmän, kuten nyt nämä viherrykset. Kuvassa on muuten pari varjoliljan alkua ja niiden alla kasvaa sinikukallinen kevätkaihonkukka.

Kalvaspikarililja vielä odotuttaa...

Kalvaspikarililja on yksi suosikeistani! Sen kukissa on jotain suloista herkkyyttä ja nämä nuputkin ovat viehättävät. Se on talvehtinut tosi hyvin jo muutaman talven.

Kotkansiipisaniainen rullaa lehtiä auki...

Joka keväinen ihastelun kohde....  miten nuo avautuvat lehtirullat voivatkin olla niin hauskan näköisiä.

Helmililjoja pitkä rivi...

Persianhelmililjan runsas lehdistö on viehättävä vielä niin kuivanoloisten laventelien takana. Sen kukat ovat hyvin vaaleansiniset, ja lakastuessaan tummat.

Sammal kellastui jo nurmikosta...

Viikko sitten levitetty Sammalsyöppö on jo tehonnut nurmikon sammaleeseen eli osa sammaleesta on mennyt kellertäväksi. Tätä kohtaa on jo kaksi kertaa kasteltu eli se kastelu taitaakin olla yllättävän tärkeää. Postaus viime viikolta Nurmikon Sammalsyöppö-testi, ruusujen lannoitus ja muuta puuhaa kuukalenterin mukaan.
Nyt mielenkiinnolla seuraan, miten käy kellastuneelle sammaleelle seuraavaksi 😉

Kiirettä pukkaa...

Nyt on kevään kiireisin aika työssäni, joten pahoittelen, etten ehdi vastata kaikkiin kommentteihin ja blogin kautta tulleisiin viesteihin. Toivottavasti ensi viikolla rauhoittuu, ja ehdin vastailla niihin.

Linnunlauluisin terveisin Sari

perjantai 11. toukokuuta 2018

Biohiili mansikkamaan ja kasvimaan kunnostuksessa -testi

Blogiyhteistyö - Carbons Finland Oy 
Nyt alkoi huippu mielenkiintoinen testaus! Kesän mittaan näemme, onko biohiilestä apua maanparannuksessa. Eli käytämme biohiiltä uuden mansikkamaan ja vanhan kasvimaan kunnostuksessa. Ongelmana meillä on ollut helposti kuivuva runsasmultainen hiekkamoreeni maalajina. Tuuli kuivattaa nopeasti maan pinnan, siksi salaatin, retiisin ja vastaavien kasvatus ei onnistu. Katteita emme voi käyttää, koska alueella on espanjansiruetanoita. Apuna ei taida olla kuin  biohiili, sillä tutkimusten mukaan se imee vettä huokosiinsa ja luovuttaa sitä kasveille niiden tarpeen mukaan. Joten odotan paljon tältä biohiilitestiltä 😊

Biohiiltä suursäkissä...

Olen aiemmin testaillut useampaakin biohiilipitoista pussimultaa kesäkukkaruukuissa, ja niiden biohiili on selvästikin vähentänyt kasvien nuukahtamista helteillä. Mutta kasvimaan multaa ei voi vaihtaa pussimultaan. Liian iso ja kallis homma. Siksi oli aivan loistavaa kuulla, että kotimainen yritys Carbons Finland Oy (entinen Pajupojat) on alkanut valmistaa biohiiltä puutarhakäyttöön. Ja nyt sitä on saatavana myös kuluttajille, pienpusssien lisäksi näin suursäkeissäkin, jee!

Tämä Carbons Finlandin biohiili oli näin hienorakeista, mikä nimenomaan on sopivaa maan parannukseen. Sitä oli tosi helppo lapioida alumiinisella lumilapiolla kottikärryihin. Eikä se edes pöllynnyt. Yllättävän siistiä hommaa, vaikka kyse on hiilestä.

Uuden mansikkamaan kunnostus biohiilellä...

Uusi mansikkamaa siirretään siis kasvimaan paikalle. Ensin tietenkin kitkettiin rikkaruohot pois ja sitten luettiin lannoitteen ja biohiilen annosteluohjeet. Nyt halusin olla tosi tarkka, joten mittasin m2 eli metri x metri ruudun. Tikulla vetelin koko alueen mullanpintaan samanlaiset ruudukot.
Seuraavaksi ripottelin mullan pinnalle mansikoille tarkoitettua luomulannoitetta ohjeen mukaan eli 1dl/m2. Sen päälle kippasin biohiiltä 10l/m2 eli ämpärillisen. Näin tehtiin koko mansikkamaan mullalle. Lopuksi maa käännettiin lapiolla. Tällä tavalla lannoite, biohiili ja multa saadaan sekoittumaan. Sitten olikin kastelun vuoro, isolla vesimäärällä.

Tärkeää on siis lisätä ravinteita biohiileen ja kastella se lopuksi, eli ikään kuin ladata biohiili. Kasvimaalla helpointa se on tehdä kuten me teimme. Ruukkujen multaan tekisin sen niin, että astiaan laittaisin biohiilen ja lannoitteen ja vettä. Antaisin olla hetken ja lisäisin sen sitten ruukun multaan. Sitä samaa kasteltua ja lannoitettua biohiiltä voisi myös lisätä monivuotisillekin kasveille maahan upotettuna. Siinä vain täytyy muistaa, ettei anna liikaa ravinteita!

Näin surkealta näytti vanha mansikkamaa pari viikkoa sitten. Tämä oli kyllä ihan odotettavissa, sillä mansikkamaa vanhenee, etenkin kuivilla mailla kuten meillä.

Kasvimaan kunnostus biohiilellä...

 Vanha mansikkamaa tulee nyt kasvimaaksi. Sille tehtiin samalla tavalla eli ensi levitettiin luomulaatuista kasvimaalannoitetta ohjeen mukaan ja sen jälkeen biohiiltä 10 litraa/m2. Koska maahan ei mansikkakankaan takia ole lisätty vuosiin kompostimultaa, niin nyt sitä lisättiin biohiilen päälle. Lopuksi tämäkin maa käännetään lapiolla ja kastellaan.
Koska mansikkamaa on pienempi kuin kasvimaa, niin loppuosa kasvimaasta pysyy edelleen kasvimaana. Sekin sai kompostimultalisäyksen biohiilen ja lannoitteen lisäksi.
Tässä tämä testialue. Oikealla on mansikkamaa biohiilellä parannettuna. Keskellä kohta johon ei tullut biohiiltä. Ja vasemmalla biohiilellä ja kompostilla parannettu kasvimaa, jonka kääntö oli vielä kuvanottohetkellä kesken. Jos joku ihmettelee, miten käännetyn maan pinta on noin tasainen... tasoitin pinnan haravalla, jotta maa pysyy kosteampana.

Pitkin kesää kerron kuulumisia tästä biohiili-testistä. Odotan kyllä tosi innoissani, että päästään kylvämään ja istuttamaan taimet.

Biohiilen lataus...

Tässä blogipostaus Biohiilen lataus eri tavoilla.

Mitä biohiili on...

Biohiili on hapettomassa ja korkeassa lämpötilassa muodostuvaa huokoista hiiltä. Ei siis sitä hiiltä, mitä tulee takasta tai saunan puukiukaasta. Biohiiltä on useampaa erilaista ja sitä valmistetaan yleensä orgaanisesta aineesta, kuten puusta. Tutkimusten mukaan huokoisinta eli puutarhaan parasta on pajusta valmistettu biohiili. Tämä Carbons Finland Oy:n biohiili tehdään sekalehtipuusta, jossa on pajua mukana.

Biohiilen suuret edut puutarhurille...

 1. Biohiilen yksi suurimmista eduista puutarhassa on sen kyky imeä ja varastoida vettä niin, että kasvit voivat ottaa sitä käyttöönsä. Tietyt biohiilet voivat imeä itseensä vettä jopa viisi kertaa massansa verran. Tämä ominaisuus on puutarhassa huippu arvokas kuivilla mailla sekä ruukkuviljelyssä eli kasveilla ja kohdissa, joita joutuisi kastelemaan usein. Joten kesäkukkaruukuissakin kannattaa valita biohiili haitallisten kastelukiteiden sijasta.
 2. Toinen biohiilen iso etu on sen kyky varastoida ravinteita eli lannoitteiden ravinteet eivät huuhtoudu maasta niin helposti vesistöihin. Lisäksi biohiilen varastoimat ravinteet ovat kasveille käytössä sopivassa muodossa.
 3. Kolmantena etuna biohiili auttaa maan pieneliötoimintaa. Ilman hyvää pieneliötoimintaa kasvit eivät voi hyvin, vaikka miten lannoittaisi ja kastelisi. Näiden pieneliöiden takia valitsin lannoitteeksi luomulannoitteet. Muut lannoitteet kun tutkitusti heikentävät maanpieneliötoimintaa.

Edit - miten kasvit kasvoivat kasvimaalla...

Kirjoitin siitä ihan oman postauksen Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla, sillä niin yllättävän iso eri tuli kasvien kasvussa. Herneet kasvoivat ennätyksellisen korkeiksi ja herneitä tuli paljon, vaikka kesä on tosi kuiva. Samoin tilli kasvoi ensimmäisen kerran korkeaksi ja kukki komeasti. Ihan uskomatonta!

Sain biohiilen mansikkamaan ja kasvimaan parannuksen testaukseen Carbons Finland Oy:ltä. Iso kiitos heille mielenkiintoisesta testimahdollisuudesta!

Kesäistä viikonloppua!

Terveisin Sari

Ps. Muistattehan, että nyt on vielä huono aika istuttamisille, perinnetiedon eli kuun vaiheiden mukaan. Keskiviikosta 16.5. alkaen pääsee kylvö ja istutuspuuhiin, ja juuresten kylvöihin ja perunan istutukseen vasta 30.5. alkaen. Tarkemmat ajankohdat näet Kastelupäivät-sivulta.

tiistai 8. toukokuuta 2018

Nurmikon Sammalsyöppö testi, ruusujen lannoitus ja muuta puuhaa kuukalenterin mukaan

Blogiyhteistyö: Biolan

Viime kesän jäljiltä nyt meidänkin nurmikossa on komeasti sammalta. Joten pääsen testaamaan nyt omalla pihallamme Nurmikon Sammalsyöppöä. Viime vuonnahan testasin sitä naapurin pihalla. Vihdoinkin maan lämpötila alkoi olla auringossa yli +10 astetta, ja oli aika levittää Sammalsyöppöä sammaleisiin nurmikkokohtiin. Kolmas kuva on otettu nyt siitä viime kesän testialueen nurmikkokohdasta, ja hyvin näkee testin tuloksen.


Nurmikon Sammalsyöppö on orgaanis-mineraalinen lannoite, jossa on hyötymikrobeja sekä kiertoravinteita. Tuotteen ideana on tehdä nurmikon olosuhteet sammaleen kasvulle epäedulliseksi. 

Lähtikö sammal nurmikosta...

Tätä on useampi kysellyt minulta viimeaikoina, joten kerron siitä nyt vähän enemmän.
Eli kesällä aluksi näytti siltä, että aine ei oikein tehoa. Silloin oli tosi pitkä sateeton jakso ja kasteluletku ei ulottunut naapurin pihalle. Loppukesän sateissa kohta näytti sammaleiselta. 
Nyt kun kävin katsomassa kohtaa, niin heinää näyttää olevan paljon ja sammalta vain vähän. Tuli mieleen, että voisiko sen teho näkyä näin viiveellä? Ja vaikuttiko alkukesän kuivuus heikkoon tehoon?
Siellä oli myös kohta, joka on täysin varjossa ja toimii painanteena. Siitä löytyi edelleen kunnolla sammalta sekä harvakseltaan heinätupsuja. Eli jos kohta on hyvin varjoinen ja kostea, ei nurmikkoheinät siinä viihdy, vaikka mitä tekisi! 

Viime vuoden postaus testistä:  Sammal pois nurmikosta eli testissä Sammalsyöppö.
Aion kertoa kesällä, miten nyt tämän uuden Sammalsyöppö-testin käy, onneksi tällä kertaa kastelu on helppo järjestää 😊

Edit - Lähtikö sammal Nurmikon Sammalsyöpöllä, klik uusi postaus tuloksista.

Ryhmäruusuille testissä uutta tomaattilannoitetta, luomuna...

Biolanilta tuli keväällä uutuus luomulannoite Tomaatti- ja vihanneslannoite, ja nyt innolla testaan sitä ryhmäruusuillemme. Aiemmin olen käyttänyt niille ruusulannoitetta, jota suositellaan myös tomaatille, joten miksi ei siis tomaattilannoitetta ruusuille. Ja mikä loistavaa ruusujen hyvinvoinnin kannalta, niin tämä Tomaatti- ja vihanneslannoite on luomulannoite eli pitää maan pieneliötoiminnan vilkkaana.
Kun purkin avasi, niin jauhe oli jännän näköistä. Onneksi tuli luettua ohje, sillä siinä neuvottiin sekoittamaan ennen käyttöä. Heti jauhe tuli tasarakeisen näköiseksi. Eli kannattaa aina lukea ne ohjeet!

Annoin lannoitteen varastolannoituksena eli istutuslapiolla kaivoin kuopan, jonka pohjalle kaadoin lannoitejauheen. Lopuksi kuoppa peitettiin mullalla. Kasvin juuret löytävät kyllä lannoitteen käyttöönsä, vaikka sitä tuli vain kahteen kohtaa joka ruusulle.

Meillä on vielä nämä ryhmäruusut leikkaamatta, sillä odottelen ensi viikkoa.

Siirtonurmikko kannattaa lannoittaa luomulannoitteella...

Jos haluaa siirtonurmikon pysyvän tuuheana ja rikkaruohottomana eli hyvässä kasvussa, sitä pitää lannoittaa useamman kerran kasvukaudessa. Keväällä on tietysti se tärkein lannoitushetki. 
Tätä minun ihanaa pientä siirtonurmikkoa vaalin huolella. Ja sillekin annan vain luomulannoitetta, jotta ne maan pieneliöt ja mykorritsat pysyvät nurmikkoheinien juuristolla.
Tällä kertaa annoin nurmikolle Biolanin  Nurmikkolannoitetta, jossa on kalkki mukana. Sen raekoko on pieni eli se painuu nurmiheinän sekaan hyvin. Huomasin, että nurmikko.fi (siirtonurmikkoni on heiltä) suosittelee myös tätä lannoitetta.

Sain Biolan Nurmikon Sammalsyöpön, Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoitteen sekä Biolan Nurmikkolannoitteen Biolanilta testaukseen ja blogijuttujen tekoon. Kiitos heille!

Muuta puuhaa kuukalenterin mukaan nyt...

Nyt on erittäin hyvä aika lannoittaa, kääntää maata ja tehdä uusia istutusalueita sekä nurmikon pohjia. 
Myös sammalen poistoa ja rikkaruohojen kitkemistä voi tehdä nyt. Tosin kitkemiseen tulee vielä parempiakin päiviä.
Sen sijaan istutuspuuhat kannattaa nyt siirtää ensi viikolle. Istutusaika alkaa uudenkuun jälkeen, mutta perunan istutus menee toukokuun lopulle.
Tarkempia päiviä viikottain löytyy Kastelupäivät-sivulta. Välillä muistuttelen ajankohtaisista puutarhapuuhista myös facebook-sivulla www.facebook.com/PuutarhaStudio/  

Aurinkoista viikon jatkoa!

Terkuin Sari

Ps. Seuraavaksi onkin tulossa tosi mielenkiintoinen biohiili ja mansikkamaan uudistus -postaus.
Ja toiseen blogiin helpot vinkit viljelylaatikkoviljelyyn. Tänään käväisin Porin asuntomessualueella katsomassa, miltä alue näyttää nyt, joten sieltäkin on tulossa jonkinlainen postaus. Niin ja jossain vaiheessa kirjoittelen siitä minun ihanasta pienestä siirtonurmikostani. Sen olen ihan unohtanut, vaikka se on niin jännän veikeä kukkivalla nurmikollamme 😉

sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Aina on syytä juhlia - helppoja kukkavinkkejä kattaukseen

Blogiyhteistö: Huiskula
Aina on syytä juhlia! Loistava ja toimiva fengshui-neuvo, jos mikään ei onnistu tai kaikki menee päin mäntyä tai mitään ei ole tehtävissä - järjestä juhlat. Jos rahaa ei ole, niin nyyttikestit. Juhlat tuovat iloa ja hauskaa yhdessä oloa kotiin ja ehkä siksi ne toimivat myös kodin "puhdistajana". Tässä nyt muutama helppo kukkavinkki kattaukseen, onhan kukat juhlissa hyvin oleellinen osa 😊

Yläkuvassa vaaleanpunainen iksia ja yksi esikon kukka. Hauskasti ovat samaa sävyä. Esikot ovat edelleen täydessä kukassa parvekkeella, joten niistä raaskii ottaa muutaman kukan. Samoin orvokin kukat ovat parvekkeelta.

Punavalkealle hortensialle paperi ruukun suojaksi... 

Valitsin nyt ruukkukukat leikkokukkien sijaan. Ne ovat käteviä juhlapöydällä, etenkin jos ei ole juhlavaa maljakkoa. Ja jos juhlat jakaantuvat koko viikolle, niin ruukkukukat kestävät kauniina pitkään.
Helppo konsti saada ruukku piiloon ja juhlavammaksi on kääriä paperi ruukun ympärille. Ruukun alla on muovikippo, jotta pöytä ei kastu. Laitoin myös muutaman palmunlehden ruukun alle.
Lautasliinan alla on myös palmunlehti samoin kuin nauhan alla. Kukkana vaaleanpunainen iksia. Palmunlehti on aika edullinen leikkovihreä, joten sitä oli nyt kiva käyttää. 

Jos pöydän pinta on kaunis, niin en välttämättä peittäisi sitä pöytäliinalla. Mutta jotain se kaipaa, vaikka näitä palmunlehtiä 😊


Hempeät ruukkuruusut eli äitienpäiväruusut...

Ihan kokeeksi vaihdon hortensian tilalle kaksi vaalean persikkaista ruukkuruusua. Niitä näkee nyt paljon myynnissä, kun viikon päästä on äitienpäivä. Kukan sävy on aika ihana. Taas ruukkujen ympärille kiedoin samaa ruskeaa pakkauspaperia.
Lautasliinan koristeena on pelkät palmun lehdet. 


Minkä väriset kukat sitten sopivat juhlaa? Ehkä lempivärin tai kattauksen värin mukaiset tai sitten fengshuin mukaan valittu väri 😉 
Juhlat on hyvä tehdä aina itselle sopivaksi eli omantyyliseksi. Siten juhlista nauttii itsekin eniten, ja ne tuovat enemmän iloa kaikille ja toimivat fengshuissakin parhaiten.

Sain kukat blogijutun tekoon Huiskulasta. Kiitos jälleen heille yhteistyöstä!


#fengshuiblogihaaste

Tämä postaus kuului #fengshuiblogihaasteeseen. Meitä on kaksi bloggaavaa fengshui-konsulttia ja haastoimme toisemme kirjoittamaan samasta aiheesta kerran kuukaudessa. Tämän toukokuun aiheena on juhlat.
Elämä on yhtä juhlaa My feng shui life -blogi Virpi Karjalainen
Aina on syytä juhlia - helppoja kukkavinkkejä kattaukseen Sarin puutarhat -blogi Sari Weckström


Ihanaa kevään juhla-aikaa kaikille, niin isoihin kuin pienen pieniin juhliinkin!

Terkuin Sari