tiistai 30. elokuuta 2011

Hankintalistani ; )

Näin loppukesällä tulee aina päivitettyä Hankintalistaa.... mitä ostaisi vielä tänä syksynä ja mitkä jäävät ensi keväälle.

Magnolia jäi minulta tänä keväänä ostamatta. Se olikin hyvä asia, sillä sille ajattelemani paikka olikin tänä sateettomana kesänä tosi kuiva. Eli sen paikkaa pitää hieman siirtää... ja ostaa taimi ensi keväänä ; )

Ryhmäruusuista kuva alla vuodelta 2008, jolloin ruusut kukkivat näin upeasti. Tästä kuvasta vasta tajusin, miten harvaksi ruusuryhmä on muuttunut. Eli näitä pitää ostaa lisää ensi keväänä. Ne ovat hieman talvenarkoja, eli sen takia ostan ne keväällä enkä nyt syksylllä.

Tummakurjenpolvea olen pitkään ihaillut. Sitä aion laittaa uuteen kasviryhmään. Alue ei ehdi valmiiksi täksi syksyksi, joten nekin ostan vasta ensi keväänä.

Kärhöjä pitää saada lisää ! Ainakin viini- ja alppikärhö on hankintalistallani.

Ja yksivuotisista kesäkukista ensivuoden listalla on ehdottomasti jättiverbena ! Kuva kertoo miksi, hih ; )

...lisäksi Hankintalistallani on :
  • nauhukset (tänä syksynä, jos taimia löytyy vielä)
  • keltavihreät kuunliljat (tänä syksynä, jos taimia löytyy vielä)
  • omenapuu tai perheomenapuu
  • päärynä
  • keltaluumu
  • pitkään kukkiva valkea pensasruusu ( lajike täytyy päättää !)

Sitten on 2. hankintalista, jossa on ne kasvit, jotka hankin kun keksin niille vain paikan :
  • palloesikko
  • keijuängelmä
  • heidinkukka
  • .......... tämä lista on tosi pitkä, ja pitenee joka viikko, hih ; )

Onko teillä hankintalistoja ?
Olisi tosi kiva päästä kurkistamaan niitä : )
Multasormen Hankintalista löytyy Piha maalla -blogista, klik.

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Gladiolukset ja kirsikanpunainen koristekate

Gladiolukset kukkivat nyt elokuussa, kuten joka vuosi ennenkin : )
Tähän kohti laitamme aina keväällä uudet gladioluksen sipulit. Niiden edessä kasvaa matalaa kääpiöpurppurahappomarjaa ja takana päivänliljoja, jotka ovat jo kukkineet aiemmin.
Nurmikon ja happomarjojen reuna on ollut hankala pitää puhtaana rikkaruohoista, koska pensaiden kasvutapa on sellainen, ettei lehdistö peitä hyvin multaa.
Ratkaisu tähän ongelmaan on kate : )

Alla kuva ennen kirsikanpunaisen koristekatteen levitystä. Kuvan otin aikaisemmin aamulla, eli valo on vähän erilainen kuin tuossa ylemmässä kuvassa. Pensaat eivät oikein erotu tummata mullasta.... siihenkin ratkaisuna on kate, hih ; )
Samoin kuin violetin koristekatteen alle laitettiin sanomalehteä, niin teimme nytkin. Katetta tuli vain pensaiden väleihin ja nurmikon reunaa. Pensaiden takana on keväällä kukkivia sipulikukkia, perennoja ja gladiolukset, joten sinne ei katetta voi laittaa. Eikä ole muutenkaan tarvetta : )
Tietokoneen näytölläni katteen sävy ei ole ihan oikea, se on selkeästi kylmänpunainen.
Kate on siis Siisti Pihan Kirsikanpunainen koristekate, jonka sain luumupuiden risujen poishaun yhteydessä.... jos muistatte edellisestä postauksesta, klik ; )


Gladiolusten kuuluisi olla myös kirsikanpunaisia tai hyvin tummanpunaisia. Ostin nämä sipulit keväällä puutarhamessuilta, ja väri on ihan väärä : /
Tästä lähin ostan gladioluksen sipulit muualta, sillä tämä oli jo ainakin kolmas kerta kun messuilta ostetut gladiolukset ovat ihan väärän värisiä. Ja nämä tämän keväiset olivat kotimaiselta torimyyjältä ja kuvalliseen pakettiin pakattuja.
Värihän ei ole ruma, mutta tässä kohdin se ei sovi minun värisommitelmaan ; )
Huomaatte varmaan, että näiden tuentakin on jäänyt vähemmälle, kun väri on väärä, hih ; )
Gladiolusryhmän lähellä on paljon vahvan punaisia kukkia... tuo haalea lila ei vain sovi joukkoon. Alla kuvassa syysleimut, jotka ovat lähellä ryhmää. Otin muuten nämä kaikki kuvat tänään... eli kyllä puutarhassa on vielä paljon kukkivia !
Ps. Huomaan taas, että minulla on kuvatessani tosi sitkeässä tapa rajata kuva kauniiksi. Nuo gladioluskuvat näyttävät ihan kivoilta... kun samassa kuvassa ei näy gladiolusten vieressä olevia punaisia kukkia ; )

Gladiolusten hoito-ohje:

Gladiolusten eli miekkaliljojen sipulit istutetaan Etelä-Suomessa aikaisin keväällä suoraan maahan, aurinkoiseen paikkaan. Pohjoisempana ne kannattaa esikasvattaa, jotta ehtivät kukkia ennen syksyn yöpakkasia.
Gladioluksia lannoitetaan hieman ja kastellaan. Kukkavarret tuetaan ajoissa, ennen kuin sade ja tuuli kaataa ne nurin.
Sipulit eivät talvehdi ulkona. Ne voidaan talvettaa kellarissa kuten daaliat, mutta ne eivät kuki kunnolla enää seuraavana vuonna. Niille kasvavat uudet sivumukulat kukkivat vasta 2-3 vuoden kuluttua ...näin olen lukenut. Ja siltä se vähän vaikuttaisi.

Oletteko te muut kasvatelleet gladioluksia ?

torstai 25. elokuuta 2011

Luumupuiden risut pois pois...

Meillä kuoli kaksi vanhaa luumupuuta tänä keväänä. Ja mietittiin, miten saisi hävitttyä risut, sillä ne olivat niin vänkkyräisiä, että niitä olisi ollut tosi hankala hakettaa.
Keksitiin naapurin kanssa hyvä idea ! Eli kimpassa tilattiin jätteen poisvienti Siisti Pihalta. Koska naapurilla oli painavaa rakennusjätettä, kasasimme säkit heidän tontinsa reunalle. Risujahan on kevyt kuskata ; )

Naapuri laittoi säkkeihin rakennusjätettä, mitä nyt talopaketin jäljiltä tuli eli kaakeilien ja kattotiilien palasia, styrox mursetta jne. Meiltäkin meni muutama sementtimöhkäle mukaan.
Muihin säkkeihin laitoimme ne meidän luumupuiden risut, ja toisen naapurin marjapensaiden leikkuu jätteet. Kestopuuta eli painekyllästettyä puuta ei laitettu säkkeihin, tosin niille olisi voinut olla ihan oma PoisPois -säkki. Mutta nyt kestopuuta naapurilla oli vain muutama laudan pätkä.
Eli lajittelimme jätteet, niin säästimme hinnassa, ja onhan se ekologisempaakin : )

Siisti Pihan kuorma-auto kävi hakemassa PoisPois -säkit. Mukana oli muuten vanha Siisti Pihan suursäkki, sitäkin kun kuulemma voi käyttää.
Minusta tämä palvelu on tosi kätevää, etenkin kun samalla ajolla kuorma-auto myös toi tilaamamme tuotteet.

Jotta saatiin säkkiin mahdollisimman paljon risuja, ne pilkottiin pieniksi. En minä, vaan joku ahkera, hih ; )
Kuvasta näkyykin, että risukasa on muovin päällä. Muovilla oli helppo vetää ne PoisPois -säkkien luokse...

Alla orapihlaja-aidan maanpinnalla on itse haketettua risuhaketta. Se on ihan kaunista.
Tulevaisuudessa, kun orapihlaja-aita täytyy leikata alas, risut viedään kyllä pois noissa PoisPois -säkeissä. Piikkiset ja vänkkyräiset orapihlajan oksat ovat myös erittäin vaikeita hakettaa. Ennen ne poltettiin, mutta nykyään taajama-alueella ei saa enää polttaa risuja.
Nuo säkit on onneksi ikään kuin "kudottuja" eli ne eivät mene puhki risuista ja piikeistä : )

Ai niin, se kuorma-auto toi kirsikanpunaista koristekatetta, jee !!!! Tätä olen odottanut !
Pääsenkin heti viikonloppuna kokeilemaan sitä... Kuvassa on hauskan isot voikukat.

Vanha postaus violetista koristekatteesta kuunliljojen ja hortensian alla , klik.

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Ihanat tuoksuvat liljat !

Rakastan tuoksuvia liljoja ! Niiden tuoksu on hyvin vahva etenkin illalla... ja siis näin loppukesällä : )

Alla oleva valkea oriental- eli idänlilja kukki heinäkuun lopussa. Kuvassa ekat nuput ovat aukeamassa. Tuossa ihan vieressä on tuoliryhmä... ja tuoksu leijaili sinne päivisinkin... se oli ihanaa !

Oriental- eli idänlilja

Tässä on keväällä istuttamani hennon vaaleanpunakeltainen orientallilja, tai oikeammin niitä on kaksi vierekkäin. Ne olivatkin tosi matalia, kukkien jäädessä pionin lehtien taakse. Ja tuoksu aivan mielettömän voimakas, kun kukkia on samaa aikaa avoinna noin paljon. Takana oleva pensas on pihajasmike.
Otin kuvan tänään pikkukameralla, harmitti ihan vietävästi kun oma kamerani jäi työhuoneelle. Olen tullut siitä jo riippuvaiseksi, siis omasta kamerastani, hih ; )
Tämä lilja saattaa olla ihan samaa lajiketta kuin tuo edellinen. Ostin tämän viime keväänä, mutta sipulit ehtivät nahistua tosi pahasti ja ne istutettiin päivänliljojen sekaan, "kun niistä ei todennäköisesti enää tule mitään". Yllätyksekseni ne kukkivatkin tänä vuonna. Paikka on paljon varjoisampi kuin tuon edellisen.

Valkolilja

Kaikista kaunein ja rakkain lilja on tämä - valkolilja.

Oih, miten ihana se on ... huokaus. Eilinen tuuli katkoi siitä viimeisen kukkakellon maahan. No, ensi vuonna se kukkii taas uudelleen.
Tämäkin lilja tuoksuu voimakkaasti, mutta mielestäni tyylikkäämmin ; )


Näiden liljojen lajikenimet ovat hukassa, siis koko pussillinen ostettujen kukkasipulien ja taimien nimilappuja. Lisään lajikenimet, kunhan ne löytyvät, hih ; )

Tilasin valkoisen varjoliljan sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä, muiden kukkasipulien ohella. Nyt jännään riittääkö niitä minulle, sillä tilasin sen vasta äsken.
Valkoisia varjoliljoja on aina vain pieniä eriä myynnissä, eli siksi ne ovat myös kalliimpia. Varjoliljoissa on vain mieto tuoksu. Vai oletteko edes huomanneet niiden tuoksua ?

Nämä liljat ovat Kuupuutarhassani, ja niitä on vain muutama kutakin. Yhtään enempää orientalliljoja en sinne laita, ettei tuoksua tule ihan liikaa.
Ja välillä yksikin kukka on riittävä, luoden kauniin kokonaisuuden : )

Ps. Muita liljoja ja liljakukon näet tästä, tosi vanhasta jutusta.

torstai 18. elokuuta 2011

Kuupuutarhassani

Huomasin, että siitä on tosi pitkä aika, kun viimeksi tein postauksen Kuupuutarhastani. Jotenka tässä vähän tunnelmia sieltä : )

Hennon lilat kuunliljat kukkivat elokuun alussa, samalla kun syyshortensian kukkaterttu avautui...

Syyshortensian pienet kukat kertovat kuivasta kesästä.... toivottavasti ensi kesänä satelee normaalisti ; )

Kuupuutarhassa on parinkin valkeaa kärhöä. Nimeä en muista, mutta kukkivat hillitysti. Kuupuutarhaan usein sopiikin paremmin yksittäset kukat, kuin kukkamassat.

Tämä aivan ihana pallohortensia on todennäköisesti `Grandiflora`lajiketta, sillä kukkatertut ovat vain kohtalaisen suuret ja oksat jaksavat kannatella ne. Pensasta on vuosien varrella siirretty monesti paikasta toiseen... ja nyt se on Kuupuutarhassani. Ikää sillä on kuulemma yli 25 vuotta : )


Kuupuutarha eli valkoisten kukkien puutarha on yksi lempipaikoistani pihalla. Siellä on toki muutama muunkin värinen kukkija, ihan vaan korostamassa valkoisia kukkia.
Se on suunniteltu kaikille aisteille, ei siis vain näköaistille. Ja juuri siksi se onkin niin lumoava, ja jopa mystinen : )

Sykähdyttäviä hetkiä valkoisten kukkien parissa, elokuun hämyisinä iltoina !

tiistai 16. elokuuta 2011

Puutarhakurssit alkamassa .... ja muuta ajankohtaista

Ajattelinpa tässä muistuttaa teitä, jotka aiotte tulla puutarhakursseille, joilla opetan.
Kursseille ilmoittautumiset ovat kohtapuoliin alkamassa kansalais- ja työväenopistoissa.
  • Espoon kaupungin työväenopistossa ilmoittautuminen alkaa 17.8. Kurssit näet täältä.
  • Kansalaisopisto Jukolassa ilmoittautuminen alkaa 29.8. Kurssit klik.
  • Jokelan kansalaisopistossa alkaa sunnuntaina 4.9. kompostointikurssille, klik.

Elokuun pihatöitä

Syyslannoitus:

Syyslannoituksen aika on nyt elokuun puolessavälissä... Meillä syyslannoitus tehtiin jo viime lauantaina, huomioiden kuun vaiheet : )
Alla olevan Endless Summer -hortensian kukat ovat vieläkin näin upeita. Sekin sai oman osansa syyslannoitetta ; )

Pihan siistiminen:

Puutarhan siistiminen jatkuu...Viikonloppuna siistin taas kukkapenkkien ja nurmikon reunoja. Koska kesä oli niin kuiva, ettei nurmikko ole riehaantunut kasvuun, reunoja ei tarvitse kantata. Pelkkä kitkeminen riittää, ellei sitten halua reunoista täysin suoria : )
Kuvan nurmikon reuna on siistitty keskivaiheilta ylöspäin, ja kitkemättä keskivaiheilta alaspäin.

Sipulikukkien tilaus:

Sipulikukkien postimyyntihinnastot ovat ilmestyneet. Harvinaiset lajikkeet kannattaa tilata aina heti, sillä niitä on saatavana vain rajoitettu määrä. Tilasin Korpikangas Siemen-Frö:ltä monenlaista kivaa, joista kerron sitten tarkemmiin, kun lähetys saapuu.
Liljojen sipuleita on myös syksyisin hyvät valikoimat myynnissä. Vielä sipulikukkia ei taida olla myymälöissä, sillä nythän on kesä ; )
Heti kun tämä uusi lilja aukaisee nuppunsa, laitan ihan oman postauksen rakkaista liljoistani...

Perhoskasvien tilanne:

Perhoskasvit voi kartoittaa nyt pihaltaan. Onko niitä tarpeeksi, vai pitäisikö hankkia lisää ? Perhoskasvit tunnistaa siis niissä olevista perhosista, hih ; )
Meillä lentelee vain nokkosperhoset ja ne valkeat lanttuperhoset, muita ei ole näkynyt. Kuvassa siemenistä toissa keväänä kylvetty punalatva.

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Syysleimut kukkii nyt parhaimmillaan !

Otin tänään nämä kuvat... syysleimujen kukinta on komeimmillaan, eikä sadekaan ole ehtinyt hakata kukkia. Nämä vaaleanpunaiset ja punaiset syysleimut on jaettu viime syksynä, klik. Yleensä ne joudutaan jakamaan noin 5 vuoden välein, jotta kasvusto pysyy tuuheana ja kukinta runsaana.


Tässä siis punaiset...

Voitte kuvitella, miten ihana tuoksu näistä lähtee : )
Etenkin illalla, ja joskus päivällä sateen jälkeen, tuoksu on hyvin voimakas. Alla syysleimut ilta-auringossa.

Kuupuutarhassa on tietysti valkoisia syysleimuja. Nämä ovat siitä jänniä, että niihin kasvaa paljon nuppuja vähitellen ja siten kukinta kestää pitkään. Lajikenimeä en nyt muista, se oli jokin harvinaisempi... täytyykin etsiä, josko sen lappu olisi vielä tallella ; )

Syysleimujen hoito-ohje:

Syysleimut ( Phlox paniculata) viihtyvät auringosta puolivarjoon, tuoreessa maassa. Kuivina kausina niitä kannattaa kastella ja keväisin lannoittaa. Maan pieneliötoiminta on syytä pitää hyvässä kunnossa eli lisätä vaikka kompostimultaa keväisin.
Joskus syysleimuihin voi tulla härmää, meillä onneksi on vältytty siltä : )

perjantai 12. elokuuta 2011

Lepaa 2011 -messut ja tunnustus

Käväisin tänään Lepaa 2011 puutarha-alan ammattimessuilla, tooooosi pitkästä aikaa : )

Sinisarjat kukkivat komeasti vanhan rakennuksen vierellä. Upea näky ! Voi kun näille olisi talvetuspaikka, niin hankkisin niitä heti.
Lepaalla oli muitakin hienoja kesäkukkaistutuksia.

Ja tietysti siellä pidettiin Ruohonleikkuriajon SM-kisa ; )

Tälläisiä kukkakaaleja ei ole näkynyt meidän lähikaupassa. Tuo punertava on niin herkullisen näköinen, etenkin asetelmissa ; )

Ja vihdoinkin sain hankituksi juurikastelijan. Se olisi auttanut todella paljon kasteluissa tänä kesänä ! Meillä sateita on ollut kunnolla vasta nyt elokuussa.
Laitan juurikastelijasta kohtapuoliin ihan oman postauksen. Se kyllä ansaitsee sen !

Hyvä mieli -blogista tuli tällainen tunnustus. Kiitos vielä kerran !
Eli tunnustukseen kuuluu kertoa itsestään :
  1. väri - tietty sinisenlilan sävy... se on aivan sykähdyttävän ihana
  2. ruoka - tällä hetkellä salaatti, jossa on marinoituja herkkusieniä, nam
  3. paikka, jossa haluaisin käydä - Uusi Seelanti ... sen luonto on niin monimuotoinen ja kiehtova. Ja tietysi siellä pääsisi näkemään delfiinejä ja valaita.
Ole hyvä ! Voit napata tämän tunnustuksen itsellesi, jos et sitä ole vielä saanut : )

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Syyslannoituksen aika... vaikka kesä jatkuu vielä pitkään : )

Hyvä syyslannoituksen ajankohta on lauantaina 13.8.2011, kuunvaiheiden mukaan.

Syyslannoitus

Ainoa luonnonmukainen syyslannoite on Biolanin Syksyn PK-lannoite. Vai oletteko nähneet muita luonnonlannoitteita syyslannoitukseen ?
Syyslannoitteessa ei ole typpeä, mitä taas on paljon kevät- ja kesälannoitteissa. Syyslannoitteen sisältämät ravinteet auttavat kasvia talvehtimaan paremmin ja joidenkin kasvien kukintaakin se parantaa. Syyslannoite annetaan kasville, kun se on vielä täysin vihreä eli elokuun puolessa välissä täällä Etelä-Suomessa.

Meidän pihalla syyslannoitetta saa talvenarat kasvit. Muut pärjäävät hyvin ilman, ja kukkivatkin ihan kivasti. Marjapensaat ja hedelmäpuut kalkitaan puuntuhkalla ja ne kukkivat hyvin, joten mutu-tuntumalla jätämme nekin syyslannoittamatta ; )

Sen sijaan näma talvenarat jalo- eli loistokärhöt saavat syyslannoitetta, annosteltuna tarkasti ohjeen mukaan...

kuten myös kaikki Endless Summer -hortensiat ...
ja syyssyrikät. Etenkin sen toisen syyssyrikän aion syyslannoittaa, sillä sen taidan jättää maahan talveksi. Tämän kuvan lila syyssyrikkä kiikutetaan taas kellariin.
Ihana perhoskasvi muten : )
Sitten on vielä nämä jalo- ja maanpeiteruusut. Nekin saavat syyslannoitetta. Siinä taisikin olla kaikki talvenarat kasvit, jos nyt muistan oikein, hih ; )
Meillä on satanut nyt ihanasti, usein ja paljon kerralla. Yhden pienen harmin sade aiheutti... se pilasi sen seonneen tarhaidänunikon kukan, ennen kuin ehdin kuvata sen.
No, nyt ainakin tiedän, että kukka on oikean värinen ; )

maanantai 8. elokuuta 2011

Leikatakko petunia ja orvokki, vai ei...

Alla kuva petuniasta 14.7. Sen versot olivat aika pitkät ja roikkuivat. Ajattelin silloin leikata niitä noin 2/3 lyhemmiksi, mutta kuun vaihe ei ollut sopiva. Joten jäin odottelemaan oikeaa kuun vaihetta...

Tänään petunia näyttää tältä. Odotellessani sopivaa kuuta versot alkoivat kasvattaa sivuhaaroja tyveltä. Nyt istutus näyttää aika hyvältä. En siis leikkaakaan niitä : )
Ruukussa on muuten kolme tainta. Tästä näet istutuksen kesäkuun puolessa välissä, ja hoito-ohjeet.
Sain hyvää kuvamateriaalia tässä yksi päivä... eli kuvassa petunioita, jota ei ole lannoitettu koko kesänä sekä siemenkotien alut on jääneet nyppimättä. Ja ovat varmaan päässeet välillä kuivahtamaankin. Kuvan voi klikata suuremmaksi.
Aika iso ero tuohon kirjavaan petuniaani : /
Orvokki on usein tähän aikaan jo aika rönttönen. Leikkaisin kuvan orvokit vain mataliksi, niin ne eivät rumentaisi samettikukkia. Ja todennäköisesti orvokit lähtisivät uuteen kasvuun : )
Tämän Kuupuutarhassani kasvavan orvokin olen leikannut matalaksi ehkä muutama viikko sitten. Leikatut varrentyngät pilkottavat vielä vähän.
Tämä pikkuorvokki tulee kukkimaan lumen tuloon asti : )
PS. Kesäkukkia kannattaa lannoittaa ja kastella niin kauan, kunnes kylmyys rumentaa ne.

Oikein mukavaa viikon alkua !

lauantai 6. elokuuta 2011

Aita leikattu !

Leikkasin tässä muotoonleikatun hernepensasaitamme siistiksi, ihan saksilla ; )

Aita on leikattu kertaalleen jo kesäkuussa muotoonsa, mutta vanhana ja vahvana aitakasvina se oli ennättänyt kasvattaa pitkiä uusia versoja. Alla kuvasta vähän näkeekin tilannetta. Sain kuvaan myös "mannekiinin" kera saksien, hih ; )
Joistain kohti aita oli kasvanut tosi vähän ja toisesta kohti paljon. Alla näkyy myös naapurin leikkaamatonta hernepensasaitaa. Meillä on siis sama kasvi raja-aitana : )
Ja kun katsot tarkasti kuvaa, näet siinä vielä leikkaamatonta aidan päälystää, ihan naapurin rajalla...
... ja tässä koko aita on nyt leikattu siistiksi.
Hernepensasaitoja vaivaa nykyisin härmä eli siksi tuo aita on niin harmaan sävytteinen. Hernepensaan härmä ei tartu muihin kasveihin. Emme ole viitsineet tehdä asialle mitään, koska se tuntuu olevan vain esteettinen haitta, jos edes sitäkään.


Kukkapenkistä näkyi ihana ylläriyhdistelmä : ) Kaunista...
Punaisten syysleimujen ja vaaleanpunaisten harmaamalvikkien seassa kukkii sinisiä ukonhattuja.... nuo ukonhatut ovat niitä ylläreitä. Ne on jo kertaalleen siirretty varjoisempaan paikkaan, mutta nämä taitavat olla siementaimia : )
Jee, meillä on tänään sadepäivä !!!! Tosi pitkästä aikaa !