torstai 4. elokuuta 2011

Daaliat ei tykkää paahteesta

Tämän näköisiksi meni kaktusdaalia kuumalla parvekkeella : /
Meillä on siis ollut tosi kuuma ja vähäsateinen kesä. Sateet ja ukkoset ovat kiertäneet tämän alueen... ja se näkyy.
No, siirsin daaliaruukun pihalle puolivarjoon. Toivottavasti se alkaa tehdä kunnollisia kukkia, tai eihän nämäkään kukat rumia ole, vähän hassuja vain ; )
Datura-jutun lopussa on kuva kunnollisesta kukasta, hih...

Korkeat vaaleanpunaiset daaliat eivät vielä kuki ja muutama niistä on tosi heikossa kasvussa. Liekö kärsineet talvetuksen aikana, vaiko ovat taantumassa. Niistä en viitsinyt ottaa edes kuvaa.

Alla oleva `Turkulainen Pompondaalia` aukaisi ekan kukan. Saimme sen vaihtarina viime syksynä, klik : )

Vanhat oranssit daaliat kukkivat varmasti ja komeasti. Paahde hieman haalistaa kukkia, mutta onneksi paikkaan käy välillä kevyt varjo. Tällaisena hellekesänä komeimmat daaliat löytyvät juuri kevyestä varjosta, kun taas sadekesinä ne ovat täyden auringon paikoilla.

Onneksi elokuun hieman viileämmät yöt ja sateet piristävät daaliat parhaimpaan loistoon ! Daaliat ovatkin komeita ja varmoja loppukesän kukkijoita....

Daalian hoito-ohje ja talvetusohje löytyy tästä, viime vuoden postauksesta : )

11 kommenttia:

 1. Pitäsköhän mun tänä vuonna viedä tuo ruukussa ollut daalia kellariin. Vuosia sitten vein ruukussa olevat prisessaliljat ruukkuineen päivineen kellariin, laitoin vain mustan jätesäkin päälle, kai se ilmaa silti sai ;). Sitten vaihdoin ruukkua ja ne ei tykänneet siitä.

  VastaaPoista
 2. Ihania daalioita! Minulla ei tänä vuonna ollutkaan yhtään.

  VastaaPoista
 3. Ah, kyllä daaliat todella ovat valokuvauksellista väkeä! Tuollaista pompon-rakennetta en kyllä osaisi rakentaa mistään materiaalista, luontoäiti se vaan on hurjan taitava :)

  Pitäisiköhän ruukussa kasvavia yksilöitä lannoittaa nyt kukinnan jälkeen ennen talvisäilömistä, vai vasta keväällä, mitä olet Sari mieltä?

  VastaaPoista
 4. Ihailemassa viherpeukalon kukkia - täällä alkaa olla jo syksyn tuntuista ja voi kun on mieli apeana siitä...en tykkää yhtään :((

  VastaaPoista
 5. Minun todella upeasti kukkinut Daaliani alkoi kuihtumaa. Lehdet kuivuivat samoin koko kasvi. Vedenpuutteesta ei johtunut. Olisinkohan antanut liikaa nokkoslannoitetta ?

  Tunnetteko mikä tämä kasvi on?
  Löytyy Bloggeristani.

  http://mummoventlana.blogspot.com/2011/08/mika-kasvi.html

  VastaaPoista
 6. Pompon daalia on kyllä erittäin hieno!! Täytyyköhän sitä hommata ens kesänä daalioita itsellekin. Autotalli kyllä löytyy, jossa lämmintä talvella jotai yli kymmennen jossa vois talvettaa juurakot, vai pitääköhän olla kylmempää. Talli voi olla lämpimämpikin..

  VastaaPoista
 7. Meidän varjoisalla pihallamme kaktusdaaliat kukoistavat ruukuissa jo neljättä kesää muistaakseni. Talveksi nostan juurakot kangaskassissa kellariin, jossa lämpötila jotain 10-15 asteen välillä ja keväällä ne pääsevät takaisin ruukkuihin.

  VastaaPoista
 8. En osaa laittaa vastauksia tuonne omaan blokiini. Meni hermot, joten kerron aiemmin ihmettelevästä kasvista. Sain vinkin, että kyseessä olisi KESSU :)

  VastaaPoista
 9. Ai niin, huomasin etten muistanu kirjottaa kommenttiin, että prinsessaliljojen ohjeessa oli että talvehtiminen tapahtuu samallain kuin daaliloilla. Siksi kommentoin liljojen kokemuksia.

  VastaaPoista
 10. Ihania kukkia!!!!terveisin romulyyli-riitta.

  VastaaPoista
 11. Multasormi - hmm... kyllä daalioiden säilytys kellarissa pitäisi onnistua ihan hyvin. Multa vaan ei saa olla liian märkää, etteivät mukulat mätäne. En ole aiemmin kokeillut ruukussa säilytystä, joten en siitä oikein osaa sanoa. Nyt siis kokeilen ekaa kertaa daaliaruukun siirtämistä sellaisenaan kellariin... sitten syksyllä ; )

  Mari - näin kesän jälkipuoliskolla ei taida olla kyllä daalioiden voittanutta kukkijaa ; )

  Geranium - totta, luontoäiti tekee ihan käsittämättömiä luomuksia : )
  Noita daalioita olen lannoittanut aina keväällä ja kesälläkin muutaman kerran, jotta uusia nuppuja kehittyisi koko ajan pakkasiin asti. Usein pelkkä kevätlannoitus ei riitä, vaan kukinta hiipuu elokuussa. Asun siis Etelä-Suomessa ; )

  Ainosofia - meilläkin ilmat ovat olleet aika viileitä, etenkin öisin. Mutta ei se syksy vielä tule, nythän on vasta elokuu : )

  Life - nokkoslannoite on tosi vahvaa, eli se voi olla kyllä syynä. Näin näkemättä ja tutkimatta kasvia on vähän vaikea sanoa... Kävinkin jo kurkkaamassa blogiasi : )

  Laura - viileämpi paikka olisi parempi, mutta tiedän, että jotkut säillyttävät ne juuri autotallissa. Eli kannattaa kokeilla : ) Lämpimässä paikassa daalian juurakoita on hyvä seurata ja tarvittaessa hieman kastella.

  Leena K - onpa kiva kuulla kokemuksistasi : ) Aika lämmin tuo kellarinne, oletko joutunut talvella paljonkin kastelemaan juurakoita ?
  Nyt jännityksellä seuraan, muuttuvatko nuo kaktusdaaliani hassut kukat normaaleiksi ; )

  Life - voihan olla että se on kessu eli tupakka, mutta minusta tuo kukinto ja lehdistö ei muistuta tupakkakasveja. Onpa mielenkiinotoista ; )

  Multasormi - tuota prinsessa- eli inkaliljaa minunkin on pitänyt kokeilla, mutta sopivat puolivarjon paikat ovat nyt aika vähissä ; )
  Siitä tosiaan sanotaan, että se talvehtisi helposti daalian lailla...

  Riitta Sinikka - kiitos : ) Kukat ovatkin aina niin ihania päivän piristäjiä...

  VastaaPoista