torstai 25. elokuuta 2011

Luumupuiden risut pois pois...

Meillä kuoli kaksi vanhaa luumupuuta tänä keväänä. Ja mietittiin, miten saisi hävitttyä risut, sillä ne olivat niin vänkkyräisiä, että niitä olisi ollut tosi hankala hakettaa.
Keksitiin naapurin kanssa hyvä idea ! Eli kimpassa tilattiin jätteen poisvienti Siisti Pihalta. Koska naapurilla oli painavaa rakennusjätettä, kasasimme säkit heidän tontinsa reunalle. Risujahan on kevyt kuskata ; )

Naapuri laittoi säkkeihin rakennusjätettä, mitä nyt talopaketin jäljiltä tuli eli kaakeilien ja kattotiilien palasia, styrox mursetta jne. Meiltäkin meni muutama sementtimöhkäle mukaan.
Muihin säkkeihin laitoimme ne meidän luumupuiden risut, ja toisen naapurin marjapensaiden leikkuu jätteet. Kestopuuta eli painekyllästettyä puuta ei laitettu säkkeihin, tosin niille olisi voinut olla ihan oma PoisPois -säkki. Mutta nyt kestopuuta naapurilla oli vain muutama laudan pätkä.
Eli lajittelimme jätteet, niin säästimme hinnassa, ja onhan se ekologisempaakin : )

Siisti Pihan kuorma-auto kävi hakemassa PoisPois -säkit. Mukana oli muuten vanha Siisti Pihan suursäkki, sitäkin kun kuulemma voi käyttää.
Minusta tämä palvelu on tosi kätevää, etenkin kun samalla ajolla kuorma-auto myös toi tilaamamme tuotteet.

Jotta saatiin säkkiin mahdollisimman paljon risuja, ne pilkottiin pieniksi. En minä, vaan joku ahkera, hih ; )
Kuvasta näkyykin, että risukasa on muovin päällä. Muovilla oli helppo vetää ne PoisPois -säkkien luokse...

Alla orapihlaja-aidan maanpinnalla on itse haketettua risuhaketta. Se on ihan kaunista.
Tulevaisuudessa, kun orapihlaja-aita täytyy leikata alas, risut viedään kyllä pois noissa PoisPois -säkeissä. Piikkiset ja vänkkyräiset orapihlajan oksat ovat myös erittäin vaikeita hakettaa. Ennen ne poltettiin, mutta nykyään taajama-alueella ei saa enää polttaa risuja.
Nuo säkit on onneksi ikään kuin "kudottuja" eli ne eivät mene puhki risuista ja piikeistä : )

Ai niin, se kuorma-auto toi kirsikanpunaista koristekatetta, jee !!!! Tätä olen odottanut !
Pääsenkin heti viikonloppuna kokeilemaan sitä... Kuvassa on hauskan isot voikukat.

Vanha postaus violetista koristekatteesta kuunliljojen ja hortensian alla , klik.

13 kommenttia:

 1. Sari, kun meidän luumupuu kuoli pystyyn, Lumimies katkaisi siitä vain korkeimman latvan ja se jäi vielä aika isoksi ja ihanan vänkyräiseksi. Laitoin sen juurelle kasvamaan muutamia alppikärhöjä ja se on nyt alapuutarhamme Lumo!

  Orapihlajajäte on kamalaa. Täällä oli joku laittanut sitä omalta pihaltaan yleiseen metsään, melekin puistoon, sillä tämä saarihan on kaupunkia ja kaikki siistiä, se oli monelle koiralle vakava paikka. Ja mikä äkämölö olisi syntynytkään, jos sinne olisivat lapset menneet leikkimään ja loukanneet itsensä.

  Onko varmaa, että tuo katetavara ei tuo muurahaisia?

  VastaaPoista
 2. Hei Sari!
  Tänne kurkatessa puutarhan ikävätkin puuhat näyttävät mukavilta :D
  Kysyisin patio Hortensiasta, saako sitä mitenkään säilymään talven yli? Olen iloisesti yllättynyt miten kaunis ja tuuhea, koko kesän kukkinut yksilö se on. Aivan ihastuttava.
  t:Charlotte

  VastaaPoista
 3. Leena Lumi - kuulostaapa tuo teidän Lumo upealta ! Harmi, kun meidän kuolleet luumupuumme jouduttiin poistamaan. Ne olivat ihan liian keskellä nurmikkoa ja parin metrin päähän on nyt suunnitteilla uudet hedelmäpuut... Meillä kasvaa elävässä omenapuussa loistokärhö, kaunis on sekin : )
  Orapihlajan oksat ovat tosi ongelmallisia, niissä kun on ne isot piikit. Olen kuullut, että kaikki jäteasemat eivät mielellään ota niitä edes vastaan.
  En ole huomannut, että kate keräisi muurahaisia. Mutta luonnossahan (siis myös puutarhassa) mikään ei ole varmaa ; )

  Charlotte - minusta puutarhassa on tosi vähän ikäviä töitä... osan voi tehdä pienissä erissä ja kun ymmärtää puuhan tärkeyden, ei homma enää olekaan niin ikaävä ; )
  Patiohortensiat eivät yleensä säily talvea ulkona. Ne voi viedä talveksi viileään kellariin, kuten daaliat ja runkoruusut. Patiohortensiaa on hyvä muistaa kastella talvella hieman.
  Patiohortensiat ovat todella upeita, etenkin kun ne ovat saaneet hyvää hoitoa : )

  VastaaPoista
 4. Minäkin kokeilin ekaa kertaa Siisti piha -palvelua: multaa, katetta ja liuskekiviä. Hyvin tulivat perille.

  Katselinkin sun violettia katetta ja nyt odottelen kuvia punaisesta katteestasi. Oma katteeni oli tavista. Ei riittänyt rohkeutta tilata muuta, eikä taitoa valit väriä. Hyvä sinä!

  VastaaPoista
 5. Voi kun siellä etelässä osataan. Ihan kateeksi käy. Joku on keksinyt hienon yritysidean :).
  Jäänpä oottelee, mihin käytät katetta.

  VastaaPoista
 6. Kiva kuulla kokemuksiasi tuosta palvelusta, varsin kätevältä kuulostaa. Ja kirsikanpunainen kate tekee varmasti upean alustan, minäkin jään odottelemaan herkullisia kuvia :)

  VastaaPoista
 7. Nettimartta - rohkeasti vaan kokeilemaan värejä : ) Täytyy kyllä tähän sanoa, että pieninä alueina värillisillä katteilla on helpompi luoda kaunis ja tyylikäs vaikutelma. Suuremmat pinnat vaativat jo vähän enemmän ...

  Multasormi - nyt tuli kyllä paineita tuon kirsikanpunaisen katteen laiton kanssa ; )
  Siisti Piha kun laajensi toiminta-aluettaan, niin nyt saa meilläkin jätteet pois paljon kätevämmin. Ennen piti tilata siirtolava, ja siihen voi laittaa vain yhtä jätelajia. Ja siirtolava täytti koko autopihan ; )

  Geranium - toivottavasti sää on hyvä kuvaukseen ; ) Minulla on parikin kohtaa, johon tuo kirsikanpunainen kate voisi sopia hienosti.... hmm, katsotaan : )
  Ekoilijana käytän mielelläni Siisti Pihaa, sillä tuo tavaran ja jätteen kuljetus heillä vaikuttaa aidosti ekologiselta, eikä vain mainospuheelta.

  VastaaPoista
 8. Sari voi olla että olen aikaisemminkin laittanut sulle tämän osoitteen mutta jos en ole etkä ole käynyt niin käypä ihaileen tämän rouvan puutarhaa. Oikeesti se on ihan käsittämätön unelma, mä en edes tajuu kuinka voi kasvaa niin mielettömänä. Mä en keksi hänelle enään edes mitään sanottavaa kun tuntuu liian turhauttavalta sanoa vaan että kaunista. Jokka kerta kun käyn katsomassa mua oikeesti sattuu sydämeen, se puutarha on niin säväyttävä...ainakin mulle.
  http://threedogsinagarden.blogspot.com/
  Hyviä viikonloppuja

  VastaaPoista
 9. Tuollaisesta palvelusta en ole kuullutkaan

  Blogissani on sinulle tunnustus.

  VastaaPoista
 10. Hyvä että Suomessakin (ainakin jossain päin) on tuollainen palvelu. Meillä onneksi haetaan puutarhajätteet automaattisesti joka toinen viikko kaupungin toimesta; edes jotain vastiketta verorahoille...

  Onpa muuten harvinaisen siistit orapihlaja-aidan aluset :-)

  Hyvää sunnuntain jatkoa!
  Katja

  VastaaPoista
 11. Henrietta - tosi upea puutarha !!! Aivan ihanaa, kun laitat minulle näita linkkejä sykähdyttävistä puutarhablogeista. Sain joskus sinulta vinkin yhteen toiseen upeaan blogiin. Linkitän tämänkin heti puutarhablogilistalleni : )
  Iso kiitos sinulle Henrietta !
  Ja mukavaa sunnuntain iltaa : )

  nirppu - kun kuulin, että Siisti Piha laajensi toiminta-aluettaan meidänkin suunnalle, hypähdin riemusta ; ) Palvelu on niin näppärää, etenkin taajamissa asuville. Tiedän monta rivitaloasukasta, jotka olisivat muuten joutuneet kuskaamaan lahot terassirojut ja mullat asunnon läpi. Nyt kuorma-auto vain nosti tavarat aidan yli pihalle : )
  Kiitos paljon tunnustuksesta ! Sellaisen saaminen lämmittää aina niin sydäntä : )

  Katja - Bag End - oih, teillä on kyllä mahtavasti huomioitu puutarhanhoito ! Meillä maksaa puutarhajätteen vienti kaatopaikalle. Onneksi nykyään on pari päviää vuodessa, jolloin maksua ei ole... mutta silloin jonot on pitkät, hih ; )
  Orapihlaja-aidan alustan pidämme siistinä ihan siitä syystä, että aidassa pysyy alaoksat lehtevinä. Eikä tule niitä kissojen ja koirien mentäviä aukkoja ; )
  Oikein mukavaa sunnuntaita sinullekin Katja !

  VastaaPoista
 12. Joo, mäkin olen miettinyt, että voisinko käyttää suursäkkejä biojätettä varten.

  Olen katsonut vähän netistä ja näköjään parhaat säkit ovat safesakin suursäkit, mutten tiedä voiko ostaa heiltä suoraan. Kävin heidän kotisivuilla Suursäkki Safesack mutten löytäny tietoa siitä. Onko joku teistä käyttänyt niitä? Mistä voi ostaa? Olin joskus bauhausista ostanu suursäkkejä, mutta kokemus oli huono koska ne eivät kestäneet. Sen takia ajattelin ostaa nyt kunnon suursäkin sieltä safesakilta...

  VastaaPoista
 13. Jyrki K - minulle nuo Safesackit on ihan uusi tuttavuus.
  Tarkoitit varmaankin puutarhajätteen keräämistä.
  Ns biojäte ymmärretään yleensä sisältävän ruuantähteitä, ja sen kompostointi ja säilytys ulkona on kunnan jätehuoltomääräysten alaista puuhaa. Silloin astian pitää olla jyrsijäsuojattu... siis niin kestävää materiaalia, etteivät rotat pääse nakertamaan reikää astiaan ; )

  VastaaPoista