tiistai 30. elokuuta 2011

Hankintalistani ; )

Näin loppukesällä tulee aina päivitettyä Hankintalistaa.... mitä ostaisi vielä tänä syksynä ja mitkä jäävät ensi keväälle.

Magnolia jäi minulta tänä keväänä ostamatta. Se olikin hyvä asia, sillä sille ajattelemani paikka olikin tänä sateettomana kesänä tosi kuiva. Eli sen paikkaa pitää hieman siirtää... ja ostaa taimi ensi keväänä ; )

Ryhmäruusuista kuva alla vuodelta 2008, jolloin ruusut kukkivat näin upeasti. Tästä kuvasta vasta tajusin, miten harvaksi ruusuryhmä on muuttunut. Eli näitä pitää ostaa lisää ensi keväänä. Ne ovat hieman talvenarkoja, eli sen takia ostan ne keväällä enkä nyt syksylllä.

Tummakurjenpolvea olen pitkään ihaillut. Sitä aion laittaa uuteen kasviryhmään. Alue ei ehdi valmiiksi täksi syksyksi, joten nekin ostan vasta ensi keväänä.

Kärhöjä pitää saada lisää ! Ainakin viini- ja alppikärhö on hankintalistallani.

Ja yksivuotisista kesäkukista ensivuoden listalla on ehdottomasti jättiverbena ! Kuva kertoo miksi, hih ; )

...lisäksi Hankintalistallani on :
 • nauhukset (tänä syksynä, jos taimia löytyy vielä)
 • keltavihreät kuunliljat (tänä syksynä, jos taimia löytyy vielä)
 • omenapuu tai perheomenapuu
 • päärynä
 • keltaluumu
 • pitkään kukkiva valkea pensasruusu ( lajike täytyy päättää !)

Sitten on 2. hankintalista, jossa on ne kasvit, jotka hankin kun keksin niille vain paikan :
 • palloesikko
 • keijuängelmä
 • heidinkukka
 • .......... tämä lista on tosi pitkä, ja pitenee joka viikko, hih ; )

Onko teillä hankintalistoja ?
Olisi tosi kiva päästä kurkistamaan niitä : )
Multasormen Hankintalista löytyy Piha maalla -blogista, klik.

23 kommenttia:

 1. Sinulla on hyvät hankintalistat. Itse olen ajatellut vielä tänä syksynä hankkia kärhöjä pieneen puutarhaani.

  VastaaPoista
 2. Nyt se siis alkaa, ensi kesän suunnittelu. Minulla on vielä joitakin kasveja joille pitäisi pikaisesti päättää istutuspaikka. Ja muistaa kunnolla laputtaa kaikki, ettei tarvitse taas keväällä arvailla.

  VastaaPoista
 3. Hankintalistoja pitää olla ja vielä pari varalistaakin....
  Tällä hetkellä minun hankintalistani on aika lyhyt; ostin viikonloppuna Turun reissulla Kauppilasta 3 jouluruusua, tummia ja kerrottuja, saapa nähdä ovatko hengissä vielä ensi keväänä?..ja lisäksi Viherlassilasta Red Champagne raparperin. Nämä olivat listallani. Ja kukkasipulit, niitä ei onneksi vielä ollut esillä juurikaan, hunajalaukkaa ostin ja tiikerililjan sipuleita. Oikeastaan hankintalistaa en tarvitsi edes, kun on töissä taimitarhalla, hankintoja kertyy ihan ilman listaakin...
  Voi sentään, minulla olisi keltavihreitä kuunliljoja, jotka vaativat jo jakamista, olisitpa lähempänä, niin täältä saisit!

  VastaaPoista
 4. Mulla ois päällimmäisenä hankintalistalla oma puutarha =D...
  Jännää, et sulla on ollut kuiva kesä ja täällä Pohjanmaalla niin märkä kesä, ettei pihan ruukkukukkiakaan ole paljoa joutunut kastelemaan!

  VastaaPoista
 5. Jaahas, tässä sitä hankintalistaa sitten on ;-)
  Vinkki: Suomessa kai parhaiten pärjäävä on japaninmagnolia, josta hankin nyt loppukesällä lajikkeen 'Vanha Rouva', Ylöjärveltä Pinsiön taimistolta. Se on Mustilan arboretumin vanhan puun jälkeläinen. Mutta tuttu taimistoviljelijä sanoi, että MTT on vähän liikaakin hehkuttanut tätä lajiketta, kun ei siitä silti mitään takeita ole - Mustilassa on suotuisa pienilmasto.
  Hankin keväällä tummakurjenpolven lajikkeen 'Samobor', siinä on tummat merkinnät lehdissä eli on tavallista vielä vähän koristeellisempi, lehtiperenna kun ei ole kukassa.
  Vai oma lista... ei ole kirjoitettuna enkä uskallakaan... monia suosikkeja on, joista olen pitänyt jo yli kymmenenkin vuotta, tällä kertaa reissulta kotiin tullessani minulla olikin monta sellaista mukanani ja olen onnellinen :-)
  Tuosta Risusydämen Marjan kommentista tuli mieleen, että ainakin punainen koristeraparperi on siinä listalla, ja suurilehtinen mitä voisi kevätkosteaan painanteeseen laittaa, ehkä kilpirikko tms. Ja lisää erilaisia valeangervoja, ne on ihania!

  VastaaPoista
 6. Mielessä on vaikka mitä ihanaa, mutta nyt vaivaa tilanpuute. Sain naapurilta kasveja ja tyhjät kohdat ovat täyttyneet.

  Mutta kukkasipuleita olen jo tilannut ja ostan varmasti vielä paljon lisää:)

  VastaaPoista
 7. Hankintalista seuraaville kesille. Sellainen pyörii mielessä kyllä.Ompas kiva postausaihe. Tämän "haasteen" otan vastaan, vaikka meemejä en olekaan aikonut blogissani julkaista. Sinnehän ne sekalaiset ajatukset tulee selvennettyä :).

  VastaaPoista
 8. Jättiverbana on minunkin listallani. Ehdin jo istuttaa valkoista särkynyttä sydäntä, pihajasmikkeen ja villapajun, ja kaikki näyttävät kuolleilta..? Toivottavasti keväällä löytyy jotain elämää.. Lisäksi yritän löytää myöskin kuunliljaa täysin varjoisalle etupihalle. Mitä muuta siihen voisi laittaa?

  annukka

  VastaaPoista
 9. Muistutan vaan siitä kärhönlisäyksestä pistokkaista... jos nimittäin meinaat niitä paljon hankkia. :)

  VastaaPoista
 10. Nyt on varmasti juuri oikea aika tehdä hankintalistoja. Näyttää järkevältä ja loogiselta tuo sinun touhusi. Sitten ei toivottavasti tule ostoja hetken mielijohteesta, joka tuntuu olevan helmasyntini.
  Muuten, en ole mistään löytänyt muutamaan vuoteen jättiverbenaa ostettavaksi. Joten kylvin itse tänä vuonna. Kylvös on tehtävä jo tammikuussa. Pitkään odotin taimia, jotka hyvin epätasaiseen tahtiin kehittyivät. Luulin jo etteivät ehdi kukkia koko vuonna. Vaan ehtivätpäs ja kukkivat vieläkin korkeana ja kauniina.

  VastaaPoista
 11. annekatariina - kärhöt on ihania, niin pienikukalliset kuin suurikukallisetkin : )
  Saa nähdä, ostanko minäkin ne nyt vielä syksyllä...

  Cheri - hih, tuo laputus onkin järkevää ; ) Sipulikukkien kanssa aion sen nyt tehdä, sillä muuten ei uusien sipulikukkien paikkaa enää muista keväällä ; )

  Risusydämen Marja - tuo onkin kätevää olla taimitarhalla töissä ; )
  Oi miten ihanilta nuo jouluruususi kuulostavat ! Minun keväällä ostamani erikoinen jouluruusu näyttää ihan kuolleelta. Todennäköisesti kissat ovat katkaisseet sen lehdistön... saa nähdä jaksaako tehdä uusia lehtiä juurista.
  Voi harmi, kun ei asuta lähempänä... ottaisin miellelläni kuunliljojen alkuja : )

  Sara - hyvä idea... minä laitan listani kärkeen isomman puutarhan, hih ; )
  Olen huomannut täällä blogistaniassa, että kesän sateisuus on vaihellut tosi paljon eri puolilla Suomea. Onneksi nyt meillä on sadellut useampana päivänä : )

  Saila - olen myös kuullut, että japaninmagnolia talvehtisi hyvin. Mutta kuten sanoit pienilmasto ja maan kosteus ratkaisevat loppukädessä onnistumisen. Siksi minunkin täytyy nyt katsoa magnolialle parempi paikka ; )
  Juuri nuo kirjavalehtiset tummakurjenpolvet ovat niin upeita ! Löysin kuvan nopeasti vain tuosta tavallisesta... tämä kertoo nyt sen, että kuva-arkistoni odottaa pientä järjestelyä, sitten talvella ; )
  Onkin aina ihanaa saada pitkään himoitsemia kasveja hankittua. Sitten niitä pitää käydä useaan otteeseen pihalla ihastelemassa : )
  Erilaiset isolehtiset kasvit ovat hauskoja. Meillä taitaa olla vain tavallinen raparperi, muistaakseni...

  Sussi - kukkasipuleita minäkin aion tänä vuonna hankkia. Ne ihan unohdinkin tuosta listastani. Niitä mahtuu aina pihaan kuin pihaan ; )
  Yhden sipulikukkatilauksen laitoinkin jo menemään... : )

  Multasormi - kiva kun laitat listastasi juttua... tulen kurkkaamaan : )

  Anonyymi annukka - no voi harmi kasvejasi : / Toivottavasti elpyvät. Tavallinen särkynytsydän tosin kellastuttaa aina lehtensä jo loppukesällä, se on sille ihan normaalia.
  Varjoisalla paikalla viihtyy monet kasvit, esim pikkutalvio, taponlehti... Kannattaa melkeinpä katsoa jostain kirjasta eri vaihtoehtoja : )

  TuijaR. - tuo olikin hyvä muistutus : ) Aluksi taidan hankkia vain pari kärhöä... mutta sitten myöhemminhän voin ihan jo mielenkiinnosta kokeilla niiden pistokaslisäystä. Ja ainahan puutarhaan mahtuu myös lisää kärhöjä ; )

  Irene - lista varmistaa sen, etten unohda ostaa kasveja. Lista ei onneksi rajoita ostamasta jotain superihanaa ja yllättävää, hih ; )
  Samanlainen tuntuma minullakin on, että jättiverbenan taimen löytäminen vaatii sitkeyttä ja hyvää taimivainua ; )
  Tosi kiva kuulla, että kotioloissakin saa sen taimikasvatuksesta kukkivaksi. Taimikasvatusaikahan sillä on tosi pitkä, liian pitkä minulle ; )

  VastaaPoista
 12. Ooo, tuo jättiverbena on kaunis! Minullakin on pitkä hankintalista ensi kesäksi, silloin on aikaa laittaa pihamaata.

  VastaaPoista
 13. Listaa löytyy nyt blogissani...

  VastaaPoista
 14. Löysin blogiisi Multasormen kautta ja ihastuin listaideaan. Taidanpa tehdä myös blogiini oman hankintasuunnitelman.

  VastaaPoista
 15. Kyllä, hankintalistoja on. Yleensä joidenkin papereiden ja vihkosten jossakin reunassa. Varmaan osa näistä pakko saada kasveista unohtuu aikojen saatossa ja hyvä niin;)
  Tällä hetkellä listalla on ainakin lisää pioneja ensi keväänä ja jalohortensia. Niille on jo paikkakin valmiina.

  VastaaPoista
 16. Mari - jättiverbena on kauniin värinen ja näin loppukesällä täynnä perhosia : ) Se kasvaa muuten 1,5 metriä korkeaksi.
  Sinulla on taas tiedossa puuhakas kesä ; )

  Multasormi - kiva kun ilmoitit : )

  elämäni matkat - tervetuloa ! Hankintalistojen teko on kivaa puuhaa, ja loputonta sellaista, hih ; ) Täytyypäs pistäytyä blogissasi...

  pioni - minäkin olen huomannut saman, että osa pakkosaada -kasveista unohtuu, tai mieli muuttuu niiden suhteen ; )
  Ja todellakin hyvä niin, sillä muutenhan tila loppuisi kesken ja pihalla kasvaisi ihan outojakin kasveja ; )
  Pionit ja jalohortensiat ovat upeita. Niiden suhteen mieli ei muutu ; )

  VastaaPoista
 17. Saat linkittää :). Nyt kiireesti pihalle, kun on lapsenhoitaja paikalla. Tai mikä lapsen HOITAJA-mies, lapsen ISÄ ;)

  VastaaPoista
 18. Olipa inspiroivaa näin syksyn alkuun lukea listasi ja miettiä mitä kaikkea kivaa omalle pihalle hankkisi. Varsinkin tuolle sinunkin mainitsemallesi keltaluumulle pitää löytää paikka, satoa kun on päässyt työkaverin ansiosta töissä maistelemaan ja ovat aivan ihanan makuisia! Tulppaaneja ja muita kevään kasveja tällä hetkellä varmaan PITÄISI miettiä, jotenkin ovat vain ajatukset muualla...

  VastaaPoista
 19. Minun pitäisi alkaa kerätä jakolistaa, niin monet kasvit rehottavat liikaakin. Esimerkiksi tummakurjenpolvi lähti ensimmäisestä kesästään leviämään pitkin liuskakivipolun reunoja. Sitä on jo väliaikaisistutuksessa ja naapureille jaeltuna.

  VastaaPoista
 20. Hankin tänä vuonna päärynäpuun ja onnenpensaan. Muut hankinnat ovat jäädytetty, koska pihallani on sikinsokin kasveja, jotka etsivät sitä oikeea kukkapenkkiä ;) Mä kopsaan sun hankintalistan ja käytän sitä myöhemmin...

  VastaaPoista
 21. Multasormi - hih ; ) Kiva...

  Iiris - luumuilla on muuten hyvä muistaa, että osa lajikkeista tarvitsee toisen luumulajikkeen kukkien pölytyksen onnistumiseksi.
  On myös itsepölytteisiä lajikkeita, joille kelpaa oma siitepöly.

  Leena K - tuo onkin hyvä idea ! Taidankin kopioida idean : )
  Vai tummakurjenpolvi leviää noin rajusti, hmm. Onneksi olen ajatellut sitä kohtaan, missä on muitakin leviäväisiä ; )

  Nettimartta - kopioi vaan : ) Kokosimme pihan yhteen kohtaan ylijäämäkasvit, siis kasvien jakamisista tulleet. Kasvit oli tarkoitus siirtää siitä joskus muihin penkkeihin. Mutta yllätykseksi, tämä ylijäämäpenkki olikin tosi kaunis - eli näinkin voi luoda perennapenkkejä, hih ; )

  VastaaPoista
 22. Kylvin tamminkuun alussa punahattuja viime kesäisten kukkien siemenistä. Hyvin tuntuivat itävän tänä vuonna. Purppuranväriset ehdin jo laittan omiin maitotölkin puolikkaisiin ja niissä onkin jo muutama lehti, korkeuttakin kolmisen senttiä.

  Valkoinen väri on selkeästi hitaampi kasvussaan ja osa taimista on vielä sirkkalehtiasteella. Tarkoitus on tehdä noista jonkinlainen perennapenkin komistus.

  Purppurapunalatvoista varmaan jokainen siemen iti. Niillä on korkeutta viitisen senttiä ja kahdet lehtiparit.

  Keijuängelmän siemenen ovat olleet mullassa nyt kolmisen viikkoa. Näyttää siltä, että tarvinnevat kylmäkäsittelyn vielä ennen kevättä.
  Helminukkajäkkärä ei myöskään ole osoittanut mitään merkkejä itämisestä.

  Mysteerinä on lähtevätkö viime kesäiset freesian kukinnoista keräämäni siemenet itämään ollenkaan. Laitoin ne vuorokauden liotuksen jälkeen itämään 17.1.

  Isohirvenjuuren kylvin vasta viikko sitten, eikä ruukuissa ole vielä näkyvissä elämää.

  Mulla on olkkarin ikkunalauta ja edusta täynnä idätysruukkuja ja päivänvalolamppu tuomassa valoa pimeyteen.

  Niin onhan tuolla hyötykasveina tulossa chiliä ja persiljaa, ruusujuurta..

  VastaaPoista
 23. Leon - no onpas sinulla isot viljelykset ! Varmasti mielenkiintoista puuhaa ... etenkin tuon freesian siemenlisäys : )
  Tilan puutteen vuoksi kylvän suurimman osan perennojen siemenistä aina ulos pihalle. Punalatvat lähtivät meilläkin tosi hyvin kasvuun siemenistä, siis ulkona. Sen siemenet oli kerätty tutun pihalta ; )
  Keijuängelmä on tosi kaunis kasvi... mutta taidankin hankkia sen taimina, se kun ei ole nopea itäjä.
  Mukavia ja mielenkiintoisia viljelyhetkiä... !

  VastaaPoista