sunnuntai 21. elokuuta 2011

Ihanat tuoksuvat liljat !

Rakastan tuoksuvia liljoja ! Niiden tuoksu on hyvin vahva etenkin illalla... ja siis näin loppukesällä : )

Alla oleva valkea oriental- eli idänlilja kukki heinäkuun lopussa. Kuvassa ekat nuput ovat aukeamassa. Tuossa ihan vieressä on tuoliryhmä... ja tuoksu leijaili sinne päivisinkin... se oli ihanaa !

Oriental- eli idänlilja

Tässä on keväällä istuttamani hennon vaaleanpunakeltainen orientallilja, tai oikeammin niitä on kaksi vierekkäin. Ne olivatkin tosi matalia, kukkien jäädessä pionin lehtien taakse. Ja tuoksu aivan mielettömän voimakas, kun kukkia on samaa aikaa avoinna noin paljon. Takana oleva pensas on pihajasmike.
Otin kuvan tänään pikkukameralla, harmitti ihan vietävästi kun oma kamerani jäi työhuoneelle. Olen tullut siitä jo riippuvaiseksi, siis omasta kamerastani, hih ; )
Tämä lilja saattaa olla ihan samaa lajiketta kuin tuo edellinen. Ostin tämän viime keväänä, mutta sipulit ehtivät nahistua tosi pahasti ja ne istutettiin päivänliljojen sekaan, "kun niistä ei todennäköisesti enää tule mitään". Yllätyksekseni ne kukkivatkin tänä vuonna. Paikka on paljon varjoisampi kuin tuon edellisen.

Valkolilja

Kaikista kaunein ja rakkain lilja on tämä - valkolilja.

Oih, miten ihana se on ... huokaus. Eilinen tuuli katkoi siitä viimeisen kukkakellon maahan. No, ensi vuonna se kukkii taas uudelleen.
Tämäkin lilja tuoksuu voimakkaasti, mutta mielestäni tyylikkäämmin ; )


Näiden liljojen lajikenimet ovat hukassa, siis koko pussillinen ostettujen kukkasipulien ja taimien nimilappuja. Lisään lajikenimet, kunhan ne löytyvät, hih ; )

Tilasin valkoisen varjoliljan sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä, muiden kukkasipulien ohella. Nyt jännään riittääkö niitä minulle, sillä tilasin sen vasta äsken.
Valkoisia varjoliljoja on aina vain pieniä eriä myynnissä, eli siksi ne ovat myös kalliimpia. Varjoliljoissa on vain mieto tuoksu. Vai oletteko edes huomanneet niiden tuoksua ?

Nämä liljat ovat Kuupuutarhassani, ja niitä on vain muutama kutakin. Yhtään enempää orientalliljoja en sinne laita, ettei tuoksua tule ihan liikaa.
Ja välillä yksikin kukka on riittävä, luoden kauniin kokonaisuuden : )

Ps. Muita liljoja ja liljakukon näet tästä, tosi vanhasta jutusta.

11 kommenttia:

 1. Ihania liljoja, valkolilja on todella elegantti!

  VastaaPoista
 2. Oikeita kaunottaria ovat he! Ja tämä postaus pitäisi näyttää kaikille heille, joiden mielestä syksy alkaa elokuun puolivälissä, yhtä aikaa koulujen alkamisen kanssa: nythän on täyteläinen loppukesä, liljatkin sen osoittavat! ;)

  VastaaPoista
 3. Minulla on samoja puutarhassa, tuoksu on uskomattoman ihana.

  VastaaPoista
 4. Voiskohan tuo valkoinen olla Siberia?Mulla on sen nimisiä puhtaanvalkeita oriental-liljoja.Nimethän kyllä taitaa joskus vaihdella eri firmoissa,vaikka näennäisesti kyseessä on sama lilja.Entäs tuo missä on keltaista,voisko se olla Lovely Girl??Ainakin se on tosi lovely:).
  Oriental-liljojen tuoksu on elokuun tuoksu ja kuten kirjoitit,joskus yksikin kukka riittää.Toin muutama päivä sitten sisään maljakkoon yhden ainoan Siberian ja tuoksu leijuu koko talossa,joka kylläkään ei ole suuren suuri:)
  ihania elokuun päiviä sinulle.

  VastaaPoista
 5. Cheri - valkolilja on ihan vertaansa vailla, siinä on tiettyä ylväyttä : )

  Geranium - olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kesä jatkuu vielä...
  Monet kukat alkavat vasta nyt olla komeimillaan, kuten osa daalioista. Ja nämä liljat : )

  Sussi - eikös olekin : ) Ja näissä on niin kivasti eri värisävyjä, ja näköjään korkeudetkin vaihtelevat paljon.

  Tiina - joiden kasvien nimet ovat tosiaan ihan sekaisin. Ja välillä erinimisten lajikkeiden erot ovat tuskin edes silmin havaittavissa... no toisaalta haittaako se, kun kasvit ovat joka tapauksessa kauniita : )
  Talvella ostan välillä kukkakaupasta juuri näitä orientalliljoja, siis yhden kappaleen.... ihan tuoksun takia : )

  Leena K - liljat ovat tosiaan kauniita. Ja nuo orientalliljan kukat ovat järkyn isoja. Ei taida olla montaakaan kasvia, joilla on noin iso yksittäinen kukka : )

  VastaaPoista
 6. Valkolilja on todella kaunis, pitäisiköhän lisätä tilattavien listalle;)

  Varjoliljatkinko tuoksuvat, täytyypä ensi kesänä laittaa nenä lähemmäs niitä kun kukkivat:)

  VastaaPoista
 7. Ompa ihania liljoja! Etenkin tosiaan tuo valkolilja...

  VastaaPoista
 8. pioni - lisää vaan, tosin lista taitaa sinullakin olla jo aika pitkä, hih ; )
  Olen ollut huomaavinaan, että varjoliljoista välillä tulee selvästi tuoksua. Etenkin kun niitä on isompi ryhmä... ja olisikohan ollut taas illemmalla : )

  Mari - liljat on upeita ! Ja nämä tietyt kun kukkivat vielä näin myöhäiskesällä, jolloin on vähemmän kukkivia kasveja : )
  Oikeastaan nythän kukkii vielä monet kasvit, kuten syysleimut, kultapallot, piiskut, asterit, komeamaksaruoho, pensashanhikit..... : )

  VastaaPoista
 9. Mulla oli kans jotakin liljaa (ei hajuakaan plaadusta) tänä kesänä ekan kerran sekä taka- että etupihalla. Ne on kukkinu jo aikoja sit mut takapihan liljoista en tuoksua pahemmin huomannut mutta etupiha tuoksu kuin parfyymitehdas. Olen laittanut ne talonyhtiömaille ja naapurin rouva oli ihmetellyt monta päivää mikä tuoksuu kunnes oli älynnyt ne liljat. Oikeesti ne hais pitkälle. Meinaan tilata Viherpeukaloilta lisää Tiikerililjaa sweet surreder ja kerrattua spring pink. Tuo kerrattu näyttää aika hauskalta kun en ole ennen nähny liljoja kerrattuna.

  VastaaPoista
 10. Henrietta - se on jännä, miten liljojen tuoksu leviää kauas ilmavirran mukana. Välillä ihan liljan lähistöllä, tuoksua ei aina edes huomaa... vähän mystisiä nämä kasviasiat, hih ; )
  Spring Pink näyttää tosi kauniilta... sen värikin on niin upea. Sweet Surrender sopisi Kuupuutarhaani. Täytyypä pitää liljan nimi mielessä, kun vähän laajennan ruusupenkkiä. Kiitos vinkistä !

  VastaaPoista