lauantai 6. elokuuta 2011

Aita leikattu !

Leikkasin tässä muotoonleikatun hernepensasaitamme siistiksi, ihan saksilla ; )

Aita on leikattu kertaalleen jo kesäkuussa muotoonsa, mutta vanhana ja vahvana aitakasvina se oli ennättänyt kasvattaa pitkiä uusia versoja. Alla kuvasta vähän näkeekin tilannetta. Sain kuvaan myös "mannekiinin" kera saksien, hih ; )
Joistain kohti aita oli kasvanut tosi vähän ja toisesta kohti paljon. Alla näkyy myös naapurin leikkaamatonta hernepensasaitaa. Meillä on siis sama kasvi raja-aitana : )
Ja kun katsot tarkasti kuvaa, näet siinä vielä leikkaamatonta aidan päälystää, ihan naapurin rajalla...
... ja tässä koko aita on nyt leikattu siistiksi.
Hernepensasaitoja vaivaa nykyisin härmä eli siksi tuo aita on niin harmaan sävytteinen. Hernepensaan härmä ei tartu muihin kasveihin. Emme ole viitsineet tehdä asialle mitään, koska se tuntuu olevan vain esteettinen haitta, jos edes sitäkään.


Kukkapenkistä näkyi ihana ylläriyhdistelmä : ) Kaunista...
Punaisten syysleimujen ja vaaleanpunaisten harmaamalvikkien seassa kukkii sinisiä ukonhattuja.... nuo ukonhatut ovat niitä ylläreitä. Ne on jo kertaalleen siirretty varjoisempaan paikkaan, mutta nämä taitavat olla siementaimia : )
Jee, meillä on tänään sadepäivä !!!! Tosi pitkästä aikaa !

10 kommenttia:

 1. Minusta ukonhattu on aika kronkeli. Toin äidiltä taimia ja ne viihtyivät pari suvea ja kun luulin niiden leviävän, niitä ei yhtäkkiä ollutkaan missään.

  Harmaamalvikit ovat nyt kuin pensaita! Siinä vasta upea kasvi.

  Tuo sinisen ja punaisen väriyhditelmä on kaunis.

  VastaaPoista
 2. Kyllä luonto aina yllättää. Usein tulee ihan mukavia yllätyksiä. Mielestäni nuo siniset ukonhatut antavat sen viimeisen tyylikkään silauksen punaiseen penkkiisi.

  VastaaPoista
 3. Radiosta kuulin jonkun hortonomin kertovan, että härmä vaivaa vain leikattua hernepensasta. Mitäs tuumit tästä väittämästä? Itseäni ainakin hieman epäilyttää... Ehkä tuo teidän koeaidanne ei ole paras mahdollinen tähän testiin, kun leikattu ja leikkaamaton ovat ihan vierekkäin...

  VastaaPoista
 4. Ihanaa tosiaan kun luonto hoitaa taas kastelua. Täällä oli vanha ränsistynyt hernepensasaita, jonka leikkasin alas. Olen huomannut, että härmä tulee juuri noihin leikattuihin kasvustoihin, mutta ei se ole kasvua haitannut. Täällä ukonhattu on levinnyt niin, että sitä ovat ystävätkin vieneet säkkikaupalla mukanaan. Yllärit ovat aina mukavia!

  VastaaPoista
 5. Ihana väriyhdistelmä kukkapenkissä.
  Syksayinen jo, mutta niin kaunista.

  VastaaPoista
 6. Leena Lumi - kuten kuvasta näkyi, meillä harmaamalvikin kukinta alkaa olemaan jo ohi. Komea se kyllä oli : )
  Yleensä ukonhatut ovat kestäviä, ja leviävät siemenistä paljonkin. Ne viihtyvät parhaiten puolivarjossa ja tuoreessa maassa. Ovat myyten syötynä todella myrkyllisiä !

  Irene - juu, olen samaa mieltä. Yllärit ovat ihania... nytkin pari pientä keltaista orvokkia on ilmestynyt hiekalle, keltaisen kesäkukkaistutuksen viereen!
  Sininen ripaus tuossa kohti on todellakin kuin piste i:n päälle ; )

  Sara - se on totta, että voimakkaasti kasvavat eli leikatut hernepensaat saavat helposti härmää. Siis täysin vapaasti kasvavissa härmää ei näytä olevan. Hernepensasta on ennen istutettu juuri leikauttuihin aitoihin.. onneksi se on vain esteettinen haitta ; )
  Naapurin aitaa leikataan kerran vuodessa, ja siinäkin on härmää...

  Cheri - oli aivan taivaallisen ihana sade... satoi iltapäivästä ainakin yöhän asti. Tätä sadetta oli kyllä odotettu : )
  Härmä on nykyään levinnyt varmaan kaikkiin leikattuihin hernepensasaitoihin, ainakin täällä etelässä.
  Muuten tiedäthän, että ukonhatut ovat syötynä vaarallisen myrkyllisiä. Ei kannata laittaa lasten leikkipaikan viereen... eikä kerätä kukkia kakun koristeeksi !

  arleena - kuva on kukkapenkin "takapuolelta" Olen jättänyt kitkemättä siitä muutamia kasvien alkuja, kuten noita ukonhattuja, koska aikomukseni on siirtää alut sopiville paikoille. Yllätyin ihan miten kaunis kokonaisuus on, kun ukonhatut ovat matalia. Vanhempina ne ovat paljon korkeampia : )

  VastaaPoista
 7. Kiitos hyvästä infosta! Me leikkasimme viime kesänä samanmoisen aidan alas ja ihmettelimme tuota hometta tänä vuonna. Luulimme että se ei tykännyt leikkaamisesta ;) No jospa aita siitä vielä toipuu, ainakin ihan hyvin on kasvanut.

  VastaaPoista
 8. Kaunis väriyhdistelmä kukkapenkissä!

  VastaaPoista
 9. Sinulle on tunnustus blogissani. Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
 10. Elisa - härmä tosiaan vaivaa leikattuja hernepensasaitoja... onneksi se ei vaikuta niiden kasvuun. Meillä on ollut tuossa aidassa härmää jo vuosikaudet ja silti aita vaan kasvaa rehottaa ; )

  Mari - minustakin tuo kohta oli niin kaunis, että oli ihan pakko laittaa siitä kuva tänne teidänkin iloksi : )

  Hyvä Mieli - kiitos paljon : ) Tunnustukset aina lämmittävät mieltä.
  Ihanaa alkanutta viikkoa sinullekin !

  VastaaPoista