maanantai 8. elokuuta 2011

Leikatakko petunia ja orvokki, vai ei...

Alla kuva petuniasta 14.7. Sen versot olivat aika pitkät ja roikkuivat. Ajattelin silloin leikata niitä noin 2/3 lyhemmiksi, mutta kuun vaihe ei ollut sopiva. Joten jäin odottelemaan oikeaa kuun vaihetta...

Tänään petunia näyttää tältä. Odotellessani sopivaa kuuta versot alkoivat kasvattaa sivuhaaroja tyveltä. Nyt istutus näyttää aika hyvältä. En siis leikkaakaan niitä : )
Ruukussa on muuten kolme tainta. Tästä näet istutuksen kesäkuun puolessa välissä, ja hoito-ohjeet.
Sain hyvää kuvamateriaalia tässä yksi päivä... eli kuvassa petunioita, jota ei ole lannoitettu koko kesänä sekä siemenkotien alut on jääneet nyppimättä. Ja ovat varmaan päässeet välillä kuivahtamaankin. Kuvan voi klikata suuremmaksi.
Aika iso ero tuohon kirjavaan petuniaani : /
Orvokki on usein tähän aikaan jo aika rönttönen. Leikkaisin kuvan orvokit vain mataliksi, niin ne eivät rumentaisi samettikukkia. Ja todennäköisesti orvokit lähtisivät uuteen kasvuun : )
Tämän Kuupuutarhassani kasvavan orvokin olen leikannut matalaksi ehkä muutama viikko sitten. Leikatut varrentyngät pilkottavat vielä vähän.
Tämä pikkuorvokki tulee kukkimaan lumen tuloon asti : )
PS. Kesäkukkia kannattaa lannoittaa ja kastella niin kauan, kunnes kylmyys rumentaa ne.

Oikein mukavaa viikon alkua !

8 kommenttia:

 1. Tuo kirjava petunia on todella kaunis, ihanan värinen.

  Orvokkeja olen istuttanut parina vuotena maahan ja on ollut todella ilo huomata, kuinka upeasti ja pitkään ne kukkivat.

  VastaaPoista
 2. Kyllä ne kukat palkitsee hoitajansa :).
  Onko kuupuutarhasi orvokit pysyneet valkoisina? Ne kun tahtoo risteytyä toisten värien kanssa.
  Haaveilen kuupuutarhasta. Sitten kun marja-aroniat kasvavat vähän isommaksi tuolla, niin tulee hämyisempää.

  VastaaPoista
 3. Sussi - minullakin on tapana istuttaa parvekkeen orvokit alkukesällä pihalle. Ne kukkivat tosi hyvin ja välillä talvehtivatkin. Ja matalaksi leikkaamisen jälkeen aloittavat uuden kukinnan.
  Orvokki on kylmää kestävänä hyvä kevät- ja syyskukka : )

  Multasormi - totta : ) Nuo Kuupuutarhan orvokit ovat siementaimia toissakesän ruukkuistutuksesta. Ovat siis ilahduttaneet jo kaksi kesää : ) Ihan lähistöllä ei ole muun värisiä orvokkeja, eli ovat pysyneet valkeina.
  Muun värisiet ehkä siirtäisin muualle ; )
  Kuupuutarha on ihana, etenkin nyt loppukesällä, iltojen hämärtyessä vähän aiemmin...

  VastaaPoista
 4. Todella havainnollista, mitä lannoittaminen, säännöllinen kastelu ja nyppiminen vaikuttaa. Tuo lannoittaminen onkin jäänyt minulla aika minimiin tänä kesänä. Lannoittamaan nyt, mars, mars!

  VastaaPoista
 5. Onpas siinä selvä ero!:) Ihanan pirteän värinen petunia.

  Minulla on siviviuhkaa valkoisena,mutta mistähän mahtaa johtua että se meinaa sinertyä?:)Voisiko juuri lannoituksesta johtua,jos liikaa lannoitan?

  Kukkaisaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 6. Irene - kesäkukkia kannattaa hoitaa, sillä jos tulee lämmin ja hallaton syksy, ne kukoistavat tosi pitkään. Kerran minulla oli lumihiutale, ja se oli upea vielä lokakuussa : )

  sarppa - siniviuhkan sinertymisestä en osaa varmasti sanoa. Saattaa hyvinkin olla, että siniviuhkalla geeneissä sininen väri on niin vahva, että valkoinen muuttuu siniseksi tai sinisen sävyiseksi. Esimerkiksi kerran valkoisen hajuherneen kukat muuttuivat loppukesällä hieman vaalenapunertavan sävyiseksi.
  Yleensä liikalannoitus rehevöittää lehtiä ja vähentää kukkia...
  Upeaa viikonjatkoa sinullekin !

  VastaaPoista
 7. raijanpaivia - kiitos : ) Tervetuloa lukijaksi !

  VastaaPoista