sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Pihakierros marraskuun lopulla

Isorikko on punastuttanut lehden kärkensä, joulun lähestymisen kunniaksi ; ) En ole aiemmin huomannutkaan siinä näin kaunista punaa.

Samaisessa kivikkokasviryhmässä neilikan harmahtava mätäs tuo kivasti väriä sammalleimujen kellertävään seuraan. Neilikka taittaa olla sulkaneilikkaa, jos nyt muistan oikein.

Viime joulun jouluruusu on kasvanut pihalla keväästä asti. Jos katsot oikein tarkkaan kuvaa, näet mullasta pilkistävän nuppupallon : ) Kukkii todennäköisesti maaliskuussa....

Lopuksi "talviasteri" eli asteri joka vieläkin on näin hyvässä kunnossa. Joulukuun lähestyessä se on edelleen valmiina avaamaan nuppujaan, uskomatonta !
Tämän päivän pihakierroksella löytyi todella paljon kaunista. Valitsin tähän vain muutaman. Ulkona oli ihanan lämmin ja tyyni sää. Välillä vähän tihutteli... sain yllättävän hyviä kuvia, niinkin vähässä valossa. Ja kamerakin säilyi kuivana ; )

tiistai 24. marraskuuta 2009

Valosarja antaa valoa myös lankaköynnökselle

Edellisessä postauksessa kirjoitin tästä isolehtisestä lankaköynnöksestä. Se on siis keväästä syksyyn ulkona ja talveksi se pääsee sisälle ikkunalaudalle. Siitä kuivuu lehtiä talvella todella paljon, ehkäpä juuri valon puutteesta. Laitoin sen oksien alle valosarjaköynnöksen tuomaan hieman lisävaloa. Lehtiä sen kohdalta ei enää putoa kuin muutama....
Valosarja valaisee kivasti myös parvekepöydällä olevat kukat ja niiden ruukut : )
Uusin ostos on alla oleva valosarjaköynnös. Sen kiepauttelin tuikkulasien ympärille. Ne luovat yhdessä ihanasti tunnelmaa. Ja tämä voi olla päällä koko ajan : )
Lisäksi näyttää ihan siltä, että siinä olisi mukana kiemurtelemassa oikean kasvin versoja. Tästä minä pidän ; )

Mukavaa ensimmäisen adventin odotusta !

perjantai 20. marraskuuta 2009

Kuun mukaan kastelu estää kirvat ?!?

Isolehtiseen lankaköynnökseeni on tullut aina talvella kirvoja, sillä se on ollut kesän parvekkeella tai pihalla, josta kirvat ovat sen löytäneet. Ja sisällä kirvat oikein tuntuvat lisääntyvän.
Kuulin, että kuun mukaan kastelu estää kirvojen tulemisen kasviin.
Sitä olen nyt tämän syksyn kokeillut ja kirvoja ei ole enää. Kävin äsken vielä tarkistamassa.
Niitä tuli aluksi muutama, mutta nyt ne ovat kadonneet.

Kastelu kuun vaiheiden mukaan:

Eli kuun ollessa kaksosissa, vaa´assa tai vesimiehessä ei kannata kastella. Jos silloin kastelee, iskee kasviin helposti tuholaiset.
Olen merkannut itselleni muistiin hyvät ja huonot kastelupäivät tuohon sivupalkissa olevaan listaan.

Sinikohtalonpensasta olen kastellut myös kuun mukaan.

Siinä on nyt viimeinen kukka auki. Näitä pimeitä päiviä on ollut niin pitkään, ettei se kykene kehittämään nuppujaan kukkiviksi. Laitoin siihen pienen sinisen linnun... se on kuin luotu tuohon istumaan : )

Flamingonkukka pitää tasaisesta kastelusta eli on altakasteluruukussa , jota myös kastelen kuun mukaan.
On muuten kukkinut koko vuoden. Vaaleat kukat ovat juuri auenneita, punertavat vanhempia ja vihreät tosi vanhoja.

Edit - Blogin sivupalkissa on kastelupäivät ja älä kastele -päivät listattuna. Sama lista löytyy myös ylävalikosta.
Lisäksi muistuttelen kastelupäivistä Puutarha Studion facebook sivuilla.

Terkuin Sari

maanantai 16. marraskuuta 2009

Isokukalliset neilikat

Näin auringottoman sään jatkuessa, kävin ostamassa neilikoita päivän piristykseksi : ) Nämä olivat niin ihanan herkän värisiä...
Ja kuten ne terttuneilikatkin, nämäkin kestävät pitkään maljakossa, kunhan muistaa laittaa veteen kukkavirkistettä.


...neilikoissa on hyvä tuoksu ja taas käyn koko ajan nuuskimassa niitä ; )

Kuvassa näkyy vihertäväkukkainen terttuneilikan oksa, jonka ostin lokakuun viimeinen päivänä eli kaksi viikkoa sitten ! Ovat siis todella kestäviä nämä neilikat.

torstai 12. marraskuuta 2009

Sipulikukkaruukut kellariin

Istutin tänään kukkasipulit ruukkuihin. Tähän ruukuun laitoin vielä lisää multaa. Sipulit olivat niin kauniita, että oli pakko ottaa kuva kesken istutuksen.

Nuo Korpikangas Siemen-Frö:n paperiset sipulipussit ovat sitten viehättäviä. Voit katsoa tästä aikaisemman postauksen lajeista, joita nyt istuttelin. Ostin vielä paria muutakin lajia eli ruukkuja tuli vähän liikaa... Mahtuvat juuri ja juuri kellariin.

Lopuksi vein ruukut muovilaatikoissa kellarin hyllyille. Näin niitä on helpompi kastella, kun ei tarvitse varoa, että vettä valuu pitkin hyllyjä. Ja ruukkujen kuskaaminenkin on paljon kätevämpää : )

Nyt sitten jään odottamaan kevättä : ) Ja välillä tietysti KASTELEN ruukkuja !!! Varsinkin saviruukut kuivuvat helposti.
Istutin viime vuonna tulppaanin sipulit ruukkuun noin 10.11. ja otin ne lasitetulle parvekkeelle jo 26.2, koska niiden versojen alut olivat jo aika korkeita.
Kellari tuntuu olevan suht lämmin. Olisin nytkin voinut siirtää istutusta vielä eteenpäin, jotta niiden kasvuunlähtö siirtyisi myöhemmäksi... mutta en enää malttanut odotella ; )
Hauskaa viikonloppua !

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Ruusujen ja omenapuiden talvisuojausRyhmäruusut, jaloruusut ja köynnösruusut ovat nyt saanet kompostimultakeot tyvilleen. Tämä on helpoin ja toimivin konsti suojata ne talven kylmyydeltä. Niille voisi laittaa myös talvisuojaturvetta maan pinnalle. Yläkuvan köynnösruusulle kannattaa myös laittaa multakeot ja pakkaspeite versojen suojaksi, kun talvi lähestyy. Kuva on otettu heinäkuussa, ei siis nyt 😊


Tässä kesäinen kuva ryhmäruususta... melkein tuntee niiden tuoksun... ja auringon lämmön..


Omenapuille on jo laitettu muoviset runkosuojat myyriä vastaan. Kanaverkot sen sijaan odottavat vielä varastossa. Meillä on edelleen lehtiä puissa ja yleensä verkot on laitettu vasta kun piha on haravoitu. Eli menee vielä hetki, ennen kuin verkot laitetaan nuorien hedelmäpuiden ympärille.
Hedelmäpuille kannattaa tehdä talvisuojaukset, niin rusakot ja myyrät eivät vioita nuoria puita!
Kuva on otettu keväällä, sipulikukkien alut kun pistävät mullasta.
Syksyistä viikon jatkoa!

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Neilikat ja niiden ihana tuoksu

Käväisin ostamassa yhden terttuneilikan oksan. Väri on ihana, vihertävän valkea. Ja tuoksu neilikkamisen mausteinen. Nyt sitten käyn monesti päivässä nuuhkimassa tuota tuoksua ; )


Ruskuksen (joka oli leikkovihreänä ) oksassa oli hauskasti yksi oranssi marja. Varmaan Halloweenin kunniaksi .... ; )Aurinko paistoi eilen upeasti. Leikkokukkia ei kannata pitään suorassa auringossa, koska ne lakastuvat siinä nopeammin. Nyt vain en voinut siirtää niitä pois auringosta, kun olivat niin kauniita.
Neilikat ovat erittäin pitkäikäisiä leikkokukkia. Veteen laitetaan aina kukkavirkistettä ja kaikki lehdet, jotka jäisivät veden alle, poistetaan.

Nyt viimeisetkin pelargonit on otettu sisälle. Tässä yksi keväällä laitettu pistokas, jonka aion talvettaa normaalissa huoneenlämmössä, työhuoneeni ikkunalla. Nyt se ainakin jaksaa vielä aukaista nuppujaan...
Muut ovat viileän kirjastohuoneen ikkunalla ja yksi pimeässä kellarissa.
Leppoisaa sunnuntaita ja mukavaa alkavaa viikkoa !