sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Esikasvatus alkaa kuun mukaan

Esikasvatus alkaa ja teen sen tietysti kuun mukaan. Nyt on menossa kasvava kuu, mikä on hyvä näiden kylvöihin. Katson kuitenkin vielä tarkemmin hyvän päivän, jotta itäminen varmistuu ja tuleva kasvu on hyvää. Kasvavalla kuulla eri päivillä on nimittäin oma ominaisuutensa kasvien kasvuun.


Alppiasterin kylvö...

Tänä vuonna kokeilen kylvää alppiasteria, joka on monivuotinen perenna pörriäisille. Se on matala ja kukkii kesä-heinäkuun tietämillä. Tänä kesänä se tuskin kukkii, mutta ensi kesänä varmasti.

Kylvän siemenistä osan ensi keskiviikkona kukkapäivänä ja loput siemenet ulos ruukutuspöydälle toukokuussa. Nimittäin mitä isommat taimet, sitä varmemmin ne säilyvät hengissä meidän pihalla, kun on niitä espanjansiruetanoita. Alppiasterilla siementen itämiseen voi mennä kuukausi, joten siksi kylvän ne jo helmikuun alussa.


Kuun mukaan esikasvatus...

Aina välillä joku kysyy, mitä merkitystä on kuun mukaan kylvöjen ajoittamisella, kun siemenet kuitenkin lähtevät kasvuun.

Itse olen huomannut sen, että kun kylvää siemenet kuun mukaan ja valitsee hyvät päivät, niin siemenet itävät tosi nopeasti. Ja mikä tärkeää, niin ne myös kasvavat jatkossa hyvin. Joko pituutta, lehtien rehevyyttä tai runsasta kukintaa... riippuen hieman minkä päivän on valinnut kylvöihin, koulintaa ja istuttamiseen.

Tietyille kukille ja chileille hyvä kylvöaika kuun mukaan -4.2.2023  sekä 21.2.-6.3.2023


Kuvassa on pieniä punahatun taimia viime maaliskuulta. Ne lähtivät hyvään kasvuun, kuten aina. Ne ovatkin tosi helppoja kasvattaa siemenistä, mistä lisää Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa. 

Kaikki valmiina kylvöön...

Olen valmistautunut taas ajoissa kevään esikasvatuksiin. Kylvömulta, kasvusammal ja sammalnappeja on jo hankittuna, samoin otin esille pestyt bio-taimiruukut sekä muovirasian, johon kylvän hajakylvönä alppiasterit. Valkoiset nimisäleet on myös otettu laatikosta esille ja siemenpussit. 

Esikasvatus kuun ja suositellun kylvökuukauden mukaan...

Siemenpusseissa on usein suositeltu kylvökuukausi. Jos esikasvatuspaikassa ei ole auringonpaistetta eikä kasvivaloja, silloin siementen kylvöt kannattaa tehdä suosituksen jälkimmäisenä kuukautena. 
Eli ensin tarkistetaan, milloin kyseinen kasvi kannattaa kylvää ja sen jälkeen valitaan sen kuukauden kuun mukaan hyvistä kylvöpäivistä itselle sopivin. Alla linkit kuukauden kylvöihin.
  • Tammikuun ekat kylvöt, jee! eli esimerkiksi tammikuussa kylvetään jättiverbena ja kuukausimansikka, koska niillä on tosi pitkä esikasvatusaika.
  • Helmikuun kylvöjä kuten pelargonit tai jättiverbena, jos oman esikasvatuspaikan valo-olosuhde on hämärä tammikuussa.
  • Maaliskuun kylvöjä esimerkiksi monet yrtit ja petunia kylvetään esikasvatukseen maaliskuussa. Sen lisäksi on monia muitakin esikasvatettavia.
  • Huhtikuun kylvöjä kylvetään niitä kasveja, joilla on lyhyt esikasvatusaika ja joilla esikasvatus aikaistaa kukintaa ulkona. Tällaisia on esimerkiksi samettikukka.

Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Lisää tietoa verkkokurssilla...

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion kurssialustalla eli www.sarinpuutarhakurssit.fi

Kurssialustalla on eri kasvilajeille sopivat kylvöpäivämäärät sekä Viikon puutarhatyöt -listauksessa sen viikon kylvöt. Eli jos et itse viitsi nähdä vaivaa parhaiden kylvöpäivien katsomiseen, niin näet ne kurssialustalta valmiiksi katsottuna.


Puutarhaterveisin Sari

perjantai 27. tammikuuta 2023

Mullanvaihto ja paras viherkasvimulta

 Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy
Mullanvaihto viherkasveille on alkamassa, joten todella innoissani kokeilin uutta Biolan Viherkasvimultaa. Minulla oli muutama kasvi, jotka kaipasivat jo ruukun vaihtoa isompaan tai mullanvaihtoa parempaan multaan. Tämä Biolanin Viherkasvimulta vaikuttaa parhaalta kasveille, kun katsoo sen koostumusta eli mistä se on tehty. Onkin tosi mielenkiintoista nähdä, miten vaatelias ja heikkokasvuinen kultaköynnöksen lajike alkaa kasvaa siinä.

Uusi viirivehka pääsi altakasteluruukkuun...

Viirivehkaa saa kastella usein keväällä ja kesällä lämpimässä asunnossa, joten ennakoin ja istutin tämän uuden pienikasvuisen viirivehkan altakasteluruukkuun. Nimittäin vajaan kuukauden kuluttua aurinko paistaa jo lämpimästi ja viirivehka tarvitsee enemmän vettä.
Tätä uutta Biolanin Viherkasvimultaa voi käyttää myös altakasteluruukuissa eli jatkossa ei enää tarvitse ostaa erikseen altakastelumultaa. Se helpottaa kivasti mullanvaihtoa.

Kuvassa on vielä pinkki teippi suojaamassa altakasteluruukun vedentäyttöaukkoa, jotta multaa ei mennyt vesisäiliöön.


Kiireellinen mullanvaihto kultaköynnökselle...

Valkokirjava kultaköynnös `N`Joy` on voinut huonosti pitkään ja se onkin haasteellinen kasvi. Sillä näyttäisi olevan kookoskasvualustaa multana ja kuten kuvasta näkyy, sillä on heikot juuret.
Joten otin varovasti juurten välistä kookoskasvualustaa reilusti pois ja istutin sen Viherkasvimultaan. Jännä nähdä, miten parempi multa alkaa näkyä kultaköynnöksen kasvussa.

Paras multa huonekasveille Biolan Viherkasvimulta...

Aluksikin Biolanin Viherkasvimulta on ekologista, koska se on 100% turpeetonta. Mullan raaka-aineet ovat joko kierrätettyjä tai uusiutuvia. 

Kasvien hyvinvoinnin näkökulmasta Viherkasvimullassa on monta hyvää ominaisuutta, jotka yhdessä tekevät siitä parasta multaa viherkasveille ja sisäkukille.
  • Siinä on kompostimultaa, josta tulee ne kasveille tärkeät mullan mikrobit sekä hyvä ja pitkään kestävä mullan mururakenne
  • Kompostimullasta tulee luonnonmukaiset ravinteet, mitkä eivät heikennä mikrobeja kuten muut lannoitteet. Kompostin ravinteet ovat myös hidasliukoisia eli pitkäkestoisia
  • Biohiili varastoi vettä ja ravinteita, joita kasvit ottavat siitä tarpeen mukaan. Se pitää mullan ilmavana ja lisää mullan mikrobitoimintaa - siis monta hyvää tekijää kasveille
  • Kasvusammal varastoi myös vettä huokosiinsa, joista kasvit ottavat sitä tarvittaessa. Se on myös ilmava materiaali mullassa 
  • Kasteluväli siis pitenee biohiilen ja kasvusammalen ansioista. Samalla multa on kasteltunakin ilmavaa. Lisäksi kuivunut multa imee vettä hyvin ja kostuu tasaisesti, mikä on tärkeää ruukkujen mullassa.
  • Hiekka ja murskattu kevytsora tuovat vielä lisää ilmavuutta multaan
Tässä Biolan Viherkasvimullassa näkyy pieniä biohiilen, varpujen ja luonnonkuitujen kappeleita. Ne lisäävät mullan ilmavuutta ja ovat samalla ravintoa mullan mikrobeille. Siis super hyviä mullassa!


Itselläni on paljon viherkasveja, joten minulla on siksi tämä 24 litran multapussi. Sitä on myös pienempänä 10 litran pussina.
Kaktuksille ja mehikasveille on oma Kaktusmulta, mutta muille huonekasveille tämä on paras multa. 

Esikostutus tuo mullan edut parhaiten käyttöön...

Minulla on tapana esikostuttaa multa, etenkin nämä kompostia sisältävät mullat. Silloin niiden mururakenne muodostuu heti ja multa myös pysyy pidempään rakenteeltaan hyvänä.
Joten nytkin esikostutin mullan, multapussin ohjeen mukaan. 

Mullanvaihdon aika helmi-kesäkuu...

Paras mullanvaihdon aika on, kun kasvit ovat kasvussa. Se on yleensä helmikuun ja kesäkuun välillä. Toki muulloinkin voi vaihtaa mullan, jos siihen on selvää tarvetta.
Lisäksi itse vaihdan mullat aina kuun mukaan, kasvavalla kuulla.

Lattialle pudonnut värinokkonen...

Tämä elokuussa laitettu pistokastaimi on pudonnut lattialle jo pari kertaa, kun sen multa on kuivahtanut. Sillä on siis aivan liian pieni ruukku lehtimassaan verrattuna. Joten vaihdoin sille isomman ruukun ja tätä Viherkasvimultaa.

En vielä leikannut sitä, koska on niin hämärää päivisin. Todennäköisesti leikkaan sen helmikuun alussa tai lopussa. Siitä teen sitten oman postauksen.

Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Helppo verikurjenpolvi kestää kuivuutta

Verikurjenpolvi kestää kuivuutta todella hyvin, jopa viime kesien pitkiä sateettomia jaksoja. Se on myös monikäyttöinen perenna ja todella helppo sekä varma talvehtija. Näiden ominaisuuksien takia se on monen suosikki, kuten myös minun.

Pihasuunnittelijan näkökulmasta se onkin loistava kasvi moneen kohtaan. Siksi sitä on kiva aina suositella asiakkaille ja opiskelijoille kursseilla. Joten verikurjenpolvi ansaitsee nyt ihan oman postauksen.

Verikurjenpolvesta useita lajikkeita...

Verikurjenpolvet ovat niin suosittuja, että niistä löytyy useita eri lajikkeita myymälöissä. Kukat voivat olla valkoiset, vaaleanpunaiset tai punaiset. Myös korkeus vaihtelee lajikkeen mukaan 15-40 cm välillä. 

Aluksi taimet ovat tietysti pieniä ja matalia, mutta muutamassa vuodessa ne jo tuuhistuvat ja saavat korkeutta. Kuva on juuri istutetuista taimista.

Verikurjenpolvi hyvä maanpeitekasvina...

Verikurjenpolvien lehdistöt ovat niin peittäviä, että ne ovat hyviä maanpeitekasvina oikealla paikalla. Toki ensin on maasta aina poistettava rikkaruohot juurineen, kuten muistakin istutuksista.
Verikurjenpolvet ovat hyvä valinta myös sen takia, että monet pölyttäjät suosivat niiden kukkia. Se on siis hyvä kasvi pörriäisille. 

Punertava syysväritys...

Aurinkoisella paikalla verikurjenpolven lehdistö saa syksyllä punaista syysväritystä, mikä lisää sen koristeellisuutta. Samaa aikaa seassa on myös vihreitä lehtiä, korostamassa entisestään punaisten lehtiä hehkua. 

Verikurjenpolvi kestää kuivuutta...

Verikurjenpolvi viihtyy kuivassa ja tuoreessakin maassa, kunhan maassa on läpäisevyyttä. Se ei tarvitse lannoitusta, tosin kasvaa korkeammaksi ravinteikkaassa maassa. Kaikkein kaunein kasvutapa ja runsain kukinta sillä on täydessä auringossa.

Monikäyttöinen verikurjenpolvi pihasuunnittelussa...

Pihasuunnittelun näkökulmasta verikurjenpolvi on hyvin monikäyttöinen eli sitä voi käyttää eri tarkoituksiin. Se toimii siis maanpeiteperennana sekä loistavasti reunakasvina. Myös yksittäiskasvina se on hyvä, koska sillä on kaunis kasvutapa. 

Jos oman pihan suunnittelu kiinnostaa sinua enemmänkin, niin siitä löydät lisää Sarin pihasuunnittelun verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalla.

Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Kirjavalehtiset tulppaanit reikälevyssä

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy
Tulppaanit kuuluvat suosikkeihini tähän aikaan vuodesta. Olen ihastunut etenkin erikoisempiin tulppaaneihin, joten nämä kirjavalehtiset tulppaanit ovat tosi ihania. Niiden kukatkin ovat kauniin kirjavat. Tällä kertaa laitoin ne lasiseen reikälevyyn, jotta lehdet pääsevät paremmin oikeuksiinsa.


Kirjavalehtiset tulppaanit...

Näillä tulppaaneilla on siis vihreiden lehtien reunassa kapea valkoinen raita. Minusta se lisää tietynlaista keveyttä niiden olemukseen. Siis aika veikeitä 😊

Kauniin kirjavat kukat...

Näiden kirjavalehtisten tulppaanien kukatkin ovat moniväriset eli punavalkoiset ja niissä on aavistus keltaista. Näiden heteet, kukan sisällä, on mustat. Joillakin tulppaaneilla ne on keltaiset.
Kukkien kauneuden huomaa parhaiten ihan läheltä katsottuna, kuten muillakin kasveilla.



Kirjavalehtiset tulppaanit reikälevyssä...

Näillä on niin koristeelliset lehdet, että laitoin ne lasiseen reikälevyyn. Poistin vain alimmat lehdet. Lautaselle mahtuu vähän vettä, joten sitä pitää lisätä siihen pari kertaa päivässä. Tämä reikälevy on kyllä muuten tosi näppärä. 
Huomenna leikkaan näiden varsiin uudet imupinnat ja samalla huuhdon lasilautasen, jotta vesi pysyy varmasti raikkaana. Yöksi siirrän aina tulppaanit viileään huoneeseen, niin ne kestävät vähän pidempään.

Tulppaanien vieressä kukkii vielä amaryllis toisella ja kolmannella kukkavanalla.

Lisää postauksia erilaisista tulppaaneista...



Tämän postauksen tulppaanit on kotimaisia ja kasvatettu Huiskulan Puutarhalla, Turussa. 
Heillä on viljelyssä yli 80 eri tulppaanilajiketta ja noin 18 miljoonaa kappaletta vuosittain. Huiskulan tulppaaneja on myynnissä lähdes ympäri Suomen.
Sain postauksen tulppaanit Huiskulasta, kiitos siitä heille!


Puutarhaterveisin Sari




perjantai 20. tammikuuta 2023

Nukkumatti perinteikäs ja helppo huonekasvi


Nukkumatti on tosi perinteikäs huonekasvi, sillä muistan niitä olleen aina. Olisikin kiva kuulla, muistaako teistä kukaan tarkemmin, minä vuosikymmenenä näitä oli lähes joka kodissa.
Itse melkeinpä kutsuisin tätä retrokasviksi. Se on jotenkin vaatimattoman oloinen, koska se ei kuki näyttävästi ja se on niin helppo. Joten nyt kun kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi piti tietysti saada uusi viherkasvi, tämä oli hauska ja perinteikäs valinta. Fengshuissa kun kunnioitetaan perinteitä.

Vihreänkirjavalehtinen nukkumatti...

Tämän nukkumatin lehdet ovat raikkaan vihreät. Saman tyyppisiä nukkumatteja eli paavonnukkumatteja on erilaisia lajikkeita. On myös niitä, joilla lehtikuviossa on punaiset viirut ja niitä, joilta puuttuu värikkäät viirut kokonaan. 

Näiden nukkumattien lehdet kääntyvät kivasti valoon päin. Kaikki tämän jutun kuvat otin samasta nukkumatista, sitä välillä siirtäen ja kääntäen.

Tällä on kyllä tosi upeat lehdet😍 


Nukkumatti kasvattaa lehteviä versoja...

Nukkumatit kasvattavat versoja, joissa on lehdet pitkin versoa. Sen takia tämä voi aikaa myöden olla aika leveä, kun versot painuvat vaakatasoon. Paavonnukkumatit voivat siis vanhemmiten olla muhkean isoja lehtipehkoja. Saas nähdä, millaiseksi tämä kasvaa.

Kuvat on samasta kasvista, käänsin sitä vain hieman.

Vielä ei ole mullanvaihdon aika...

Ruukun pohjasta roikkuu pitkiä juuria eli tämä taitaa kaivata jo vähän isompaa ruukkua. Juurien tilanteen näkee paremmin, kun ottaa ensin ruukun pois. Nyt en sitä viitsinyt tehdä, vaan teen sen sitten kun alkaa mullanvaihdon aika ja kuun mukaan hyvä ajankohta.

Nukkumatin eli paavonnukkumatin hoito...

Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) viihtyy parhaiten hajavalossa eli puolivarjossa ja huoneenlämmössä. Suora auringonpaiste voi vioittaa sen lehtiä.
Multa saa olla aikalailla tasakosteaa eli vain mullanpinta saa kevyesti kuivahtaa ennen kastelua. Aion kastella tätä kuun mukaan Kastelupäivinä. Todennäköisesti se rytmi sopii tälle loistavasti.

Keväästä syksyyn nukkumattia lannoitetaan ja talviaikaan kasteluveteen voi lisätä merileväuutetta. Talvella nukkumatti ei yleensä kasvata uusia lehtiä eli se ikään kuin pitää lepotaukoa, jolloin myös multa saa kuivahtaa pinnalta ennen uutta kastelua.
Nukkumattia voi lisätä itse pistokkaista ja muutenkin se on helppo huonekasvi.

Edit - facebookin puolella Marjaana kertoi, että nukkumatti saattaa siirtyä talven mittaan lepoon. Silloin sen lehdet lakastuvat vähitellen kokonaan. Ja keväällä se aloittaa uuden kasvun, jolloin mullasta alkaa kasvaa tötteröllä olevia lehtiä. Saas nähdä, meneekö ensi talvena tämän minunkin nukkumattini lepotilaan 😊


Lisää perinteisiä huonekasveja...



Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Mitä kuuluu amarylliksille tammikuussa

Mitä kuuluu vanhoille ja tämän joulun amarylliksille näin tammikuussa, siitä tässä postauksessa. Nimittäin tiedän monen pähkäilevän nyt, mitä kukkineille amarylliksille pitäisi tehdä. Ja kannattaako niitä edes säilyttää. Itse säilytän kaikki amarylliksen sipulit, sillä ne on helppoja saada kukkimaan uudelleen, kuten kuvista näkyy.


Upea Bogota kasvattaa kukkavartta...

Amaryllis `Bogota` alkoi heti kasvattaa kukkavartta ensimmäisen kastelun jälkeen. Olin siirtänyt sen lepoon syyskuun lopulla ja nyt tammikuun alussa aloitin kastelun. En vaihtanut edes multaa sille, koska se on istutettu kasvusammaleeseen. Se on joululta 2020, mistä kuvia Veikeä amaryllis `Bogota` . Viime vuonna se kukki kahdella kukkavanalla, joten saa nähdä kasvattaako se nytkin toisen.

Keväinen amaryllis `Luna` viime vuodelta...

Vihreänvalkoinen amaryllis `Luna`  lähti hitaammin kasvuun. Sipulista pilkistävät alut ovat vielä  vaaleita, koska viime päivät ovat olleet tosi hämäriä. Korkeampi on nuppuvarren kärki.

Jännästi nämä vanhat amarylliksen sipulit ikään kuin laajenevat kasvuun lähtiessään. Tälläkin ruskean ja kuivan sipulin kuoren välistä pilkistää vaaleaa sipulia. Ruskeaa kuorta ei siis poisteta, sillä se suojaa sipulia.
`Luna` oli lepotilassa lokakuun alkupuolelta tammikuun alkuun.  

Edelleen lepotilassa oleva amaryllis...

Tämä vanha amarylliksen sipuli ei ole lähtenyt kasvuun, vaikka aloitin sen kastelun jo joulukuun alussa. Sen sipuli on edelleen kova ja napakka, mutta täysin lepotilassa.
Taisi käydä vanhanaikaisesti tämän kanssa eli olin todennäköisesti merkannut sen nimisäleeseen väärän kuukauden kaikessa kiireessä. Sille ei siis ehtinytkään tulle tarpeeksi pitkää lepojaksoa, vielä.

Näillä jokaisella amarylliksellä on ruukussa pieni valkoinen nimisäle, johon kirjoitan ylös nämä päivämäärät. Niitä ei kyllä muuten muistaisi.
Tästä Lunasta viisastuneen aion tänä vuonna merkata kaikki hoitotoimet ylös Hyvän kuun aikaan -kuukalenteriin. Sieltä on sitten kätevä tarkistaa.
Eli tämän kanssa nyt odotellaan, milloin se suostuu heräämään levosta 😊

Kukkiville amarylliksille merilevävettä...

Joulun yksi amaryllis teki kaksi kukkavartta lisää, mitkä kohta kukkivat. Näitä kukkavartta kasvattavia ja kukkivia amarylliksiä kastelen merilevävedellä, kuun mukaan. Samoin niitä levosta heränneitä vanhoja sipuleita. Tavallista lannoitetta ei kannata antaa niille.


Kukkien lakastuttua lannoitetta...

Kun kaikki kukat ovat lakastuneet, amaryllistä lannoitetaan. Jos haluaa amarylliksen kukkivan uudelleen, sitä täytyy lannoittaa! 

Annoin jo tälle kukkineelle, joka nyt kasvattaa komeita lehtiä, luomulannoitetta varastolannoituksena. Eli laitoin luomulannoitteen ruukun kyljen ja mullan väliin, yhteen kohtaan. Se on kätevää, koska seuraavat viikot voi kastella pelkällä vedellä.


Amarylliksen hoito-ohjeet ja uudelleen kukittaminen...

Amaryllikset eivät ole siis kertakäyttökukkia, vaan monivuotisia sisäkukkia. Ne kannattaa säilyttää. Nyt niitä kastellaan ja lannoitetaan noin heinäkuun lopulle asti. Sen jälkeen sipuli alkaa siirtyä lepotilaan. Tärkeää uudelleen kukkimiseen on riittävän pitkä lepojakso, sekä se lannoittaminen.

Tarkemmat ohjeet löydät Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksesta.


Amarylliksen hoito kuun mukaan...

Näiden amaryllisten, kuten pelargonien, kaikki hoitotoimet ajoitan kuun mukaan. Eli kastelen niitä Kastelupäivinä ja siirrän lepoon, vaihdan mullan, istutan, lannoitan jne. aina kuun mukaan hyvänä päivänä. Selvästikin amaryllikset voivat paremmin.
Jos kiinnostaa, niin kuun mukaan ajoittamisesta löydät enemmän tietoa yritykseni Puutarha Studion verkkokurssilta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Puutarhaterveisin Sari


sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Pelargonit tammikuussa ja kuun mukaan hoitoa

Näin tammikuussa pelargonit aloittavat vähitellen kasvattamaan uusia lehtiä, näin ikkunalla talvehtiessaan. Niitä hoidetaan nyt eri tavalla, mitä viileässä ja pimeässä talvehtivia pelakuita. Meillä on kellarissa isot pelargoniruukut ja ne elävät siellä ihan eri vaihetta, mitä nämä rungolliset pelakuut ikkunalla. Mutta niitäkin käydään välillä hoitamassa.

Ikkunalla talvehtiva rungollinen pelargoni tammikuussa...

Minulla on kolme rungollista pelargonia talvehtimassa ikkunalla. Ne on leikattu syksyllä litteiksi, jotta ne mahtuvat kapealle ikkunalaudalle. Ne on siis leveitä, mutta litteitä. Siitä enemmän kuvia Pelargonin leikkaaminen talvisäilytykseen -postauksessa.
Näin ikkunalla, ilman kasvivaloja, talvettaminen on ekologista. Samoin on viileässä kellarissa, ilman kasvivaloja. Ikkunasta tuleva valo ja auringonpaiste saa lehdet pysymään vihreinä. 
Pimeässä kellarissa lehdet lakastuvat ja se on ihan normaalia.

Uutta terhakkaa kasvua ja mietoa lannoitusta...

Luonnon valon lisääntyessä, pelargonit aloittavat uusien lehtien kasvun. Siksi välillä lannoitan niitä jo miedolla lannoitevedellä. Muuten kastelen niitä merilevävedellä. Ja tietysti kuun mukaan Kastelupäivinä.
Sen sijaan kellarin viileydessä olevia pelargoneja ei yleensä vielä tarvitse kastella. Käymme kuitenkin välillä katsomassa niitä, jotta multa ei pääse täysin kuivumaan. Tarvittaessa niille annetaan vain hieman merilevävettä. Pelargonit eivät nimittäin pidä viileässä kellarissa siitä, että multa on märkää. Ne kestävät paremmin kuivuutta.
 

Pelargonien leikkaaminen kuun mukaan...

Ikkunalla talvehtivat pelargonit leikkaan helmi-maaliskuussa valon lisäännyttyä, kuun mukaan hyvänä päivänä ja yleensä kasvavalla kuulla. Sen takia se on hieman eri aikaan eri vuosina.

Talven aikana pelargoneista yleensä kuivuu muutama vanhin oksa. Huonot osat leikkaan pois jo aiemmin. Sakset kannattaa puhdistaa leikkaamisen jälkeen, jotta ei levitä mahdollisia tauteja muihin pelargoneihin. Se on rutiininomainen varotoimi.
Sen sijaan kellarissa talvehtivat pelargonit leikataan vasta sitten, kun ne otetaan kellarista valoon. Ajankohta riippuu paljon siitä, missä niitä tullaan säilyttämään sekä milloin saa siirrettyä ne ulos. Tästä enemmän kokemuksiamme Pelargonit valoon ja lämpöön - mutta milloin? -postauksessa.

Rungollinen pelargoni syksyllä...

Tältä rungollinen pelargoni näytti syyskuun puolessa välissä. Kuva on otettu pelargonin toiselta puolelta. Tämä oli kesän kuumalla parvekkeella. Se ja runkomaisuus selittää sen, miksi tällä on pienehköt lehdet ja kukkatertut. Multana sillä on kasvusammal, mikä toimii loistavasti saviruukuissa.

Rungollisilla pelargoneilla on menossa nyt viides vuosi. Olen kasvattanut ne siemenistä, minkä takia niistä sai helpolla kasvatettua rungolliset pelargonit.

Kaikki kylvöt, istuttamiset, mullanvaihdot, lannoitukset, kastelut ja leikkaamiset on aina ajoitettu kuun mukaan. Jos kiinnostaa, niin siitä löydät enemmän tietoa yritykseni Puutarha Studion verkkokurssilta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.



Puutarhaterveisin Sari


perjantai 13. tammikuuta 2023

Kevättä jo parvekkeella hyödetyillä kukilla

Kevättä toi tänään parvekkeelle nämä itse hyödetyt sipulikukat sekä talitintin laulu. Nyt kun täällä etelässä on lämmin jakso, niin kiikutin hyödetyt sipulikukat parvekkeelle valoon ja viileyteen. Samalla tosiaan kuulin ekaa kertaa tänä vuonna talitintin laulavan. Tuli niin keväinen fiilis, vaikka on vasta tammikuun alkupuoli.


Kevättä parvekkeella hyödetyillä sekä monivuotisilla kasveilla...

Ensimmäisessä kuvassa näkyy paremmin itse sipuleista hyötämäni punakukalliset hyasintit. Ne on tosin vielä nupulla. Alun perin tarkoitin ne joulukukiksi, mutta nämä kaksi jätinkin kevätkukiksi. Jos on nimittäin leuto talvi, ekat sipulikukat saa parvekkeelle jo helmikuussa.

Parvekkeella on tietysti monivuotisiakin kasveja, mitkä myös luovat keväisen puutarhamaista tunnelmaa. Tässä metallimaljassa on mehitähtiä, jotka aina talvella muuttuvat hieman elottoman näköiseksi, kuten kuvasta näkyy. Ne kyllä toipuvat siitä, kun kevään lämpö saapuu.

Viimeiset jouluhyasintit parvekkeella...

Joululta jäi myös vaaleanpunainen ja sininen jouluhyasintti, joiden kukat ovat vielä avautumassa. Niitä en hyötänyt, vaan sain ne lahjaksi. Parvekkeella tuoksuu nyt ihanan vahvasti hyasintit.

Tänäkään vuonna en malttanut viedä kaikkia kukkineita hyasintteja kellariin, vaan jätin yhden ruukun "viherkasviksi".  Se onkin kasvattanut komeat pitkät lehdet, mitkä tuovat kivasti raikasta vihreyttä parvekkeelle. 
Näistä sipulikukkaruukuista en tehnyt vielä kaunista sommitelmaa, sillä siirrän ne takaisin sisälle, kun sää taas pakastuu.

Kevätkurjenmiekat hyvässä kasvussa...

Tältä näyttää nyt ne suloiset kevätkurjenmiekat, joiden sipulit istutin joulukuun alkupuolella. Ja tietysti kuun mukaan hyvänä päivänä. Viime vuonna hyödin tummakukallista lumikurjenmiekkaa, joka on samantyyppinen pieni sipuleista kasvava iiris. 

Kevätkurjenmiekan versossa paksumpi osa sisältää nupun ja ohut on lehden alku. Todennäköisesti tämä kukkii jo helmikuussa, riippuen vähän lämpötilasta.
Koska ruukut ovat olleet pimeässä jääkaapissa, versot ovat kellertäviä valon puutteen takia. Ne kyllä vihertyvät nopeasti parvekkeella. 

Istutus kuun mukaan kaktusmultaan...

Istutin näiden kevätkurjenmiekkojen sipulit luomu kaktusmultaan. Sen jälkeen ruukut ovat koko ajan olleet jääkaapissa ja vien ne sinne takaisin ennen kuin sää pakastuu parvekkeella. Eli reilussa kuukaudessa näistä on kasvanut jo hyvät alut.


Ehkäpä viikon päästä pitää siirtää nämä kaikki sipulikukkaruukut sisälle ja osan niistä jääkaappiin, kun talvi taas saapuu 😊


Nyt parhaillaan on muuten huono aika istuttamiseen, siementen kylvämiseen, pistokkaiden ottoon ja mullanvaihtoon, kuun mukaan. Näet seuraavat hyvät päivät täältä blogista  Kastelupäivät ja kuu -sivulta.

Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Sarin puutarhakurssit muutoksessa

Sarin puutarhakurssit, mitkä ovat yritykseni Puutarha Studion verkkokursseja, ovat nyt muutoksessa. Iso muutos on jo se, että kurssit ovat nyt uudella verkkokurssialustalla. Samalla vanha sivusto sulkeutuu lähiaikoina. Lisää muutoksia on myös tulossa talven ja kevään aikana. Niistä kerron myöhemmin. Moni teistä ei ehkä tiedä, että olen opettanut yli 20 vuotta puutarhaharrastajia. Joten olen nyt aivan innoissani näistä muutoksista!


Oman pihan suunnittelun opettamista...

Aika uskomatonta, mutta olen opetanut pihasuunnittelua omaan pihaan eri opistoissa  yli 20 vuotta. Se on toki muuttunut vuosien varrella. Myös eri opistoissa kurssit ovat olleet eri pituisia ja eri nimellä. Kuitenkin aihe on aina ollut yhtä suosittu.

Erilaisten oppijoiden ja kokemukseni avulla olen kehittänyt Sarin pihasuunnittelukurssin, jossa edetään vaihe vaiheelta. Näin oman pihan suunnittelu onnistuu kokemattomaltakin. Verkkokurssialustalla kurssille on ollut myös mahdollista saada vielä enemmän aloittelijaa ohjaavaa materiaalia, mitä opistojen kursseilla on edes mahdollista.


Kuun vaiheet puutarhanhoidossa perinnetietoa...

Olen tässä jo pitkään yrittänyt muistella, milloin innostuin kuun vaiheista puutarhanhoidossa. Yläkuu kustannuksen Annen kanssa olen tehnyt yhteistyötä ainakin 14 vuotta. Ja alun perin taisin innostua silloin, kun opiskelin fengshui-konsultiksi. Fengshuissa kun kuukalenteri määrittää mm. vuoden alkamispäivän. Eli olen testaillut ja opiskellut kuun mukaan ajoittamistakin yli 20 vuotta. Sitä tuntee nyt itsensä kyllä tosi vanhaksi 😊

Puutarhanhoidon ja muidenkin töiden ajoittaminen kuun mukaan on todella vanhaa perinnetietoa. Se on edelleen pätevää, sillä se perustuu luonnon omiin rytmeihin. Siitä on monella tavalla hyötyä ihan kotipuutarhureille kuin ammattilaisillekin.

Olen tätäkin opettanut lähiopetuksena, mutta verkkokurssina siihen saa paremmin jaettua tietoa ja niitä tärkeitä päivämääriä. Joten siitäkin olen tehnyt oman verkkokurssin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.

Juuresten kanssa oikean kylvöpäivän valinta kannattaa ehdottomasti tehdä kuun mukaan. Olette varmaan kuulleetkin, että kasvavalla kuulla kylvetty juures kasvattaa komeat lehdet ja pienen juuren. Kun taas vähenevällä kuulla kylvetty keskittyy enemmän juuren kasvattamiseen, tehden lehdistön pienemmäksi. Ja syötävillä juureksilla halutaan ennemmin juurten kasvua kuin lehtien, jos nyt joku teistä ei sitä heti hoksannut. 
Ja vielä tätäkin tarkemmin voi valita kylvöpäivät, kuten itse usein teen.

Kitkeminen on lastenleikkiä kuun mukaan...

Havahduin muutama vuosi sitten siihen, että moni ei yksinkertaisesti osaa kitkeä rikkaruohoja. Kerrankin nuoren sukulaiseni kanssa kitkettiin yhdessä kukkapenkkiä ja siinä suorastaan hämmennyin hänen puuhiaan. Tajusin, että hän ei osaa lainkaan kitkeä. Olen itse kitkenyt ja hoitanut pihaa ihan pienestä alkaen ja jotenkin hassusti sitä olettaa, että kaikki muutkin ovat tehneet samoin.

Tästä hämmennyksestä toivuttuani, oli pakko tehdä kitkemiskurssi. Ja tietysti kuun mukaan, sillä kun kitkee rikkaruohot kuun mukaan hyvänä päivänä, ne eivät kasva heti takaisin. Lisäksi juuret lähtevät usein maasta ihan vain käsin vetämällä. Koska Tehokas kitkeminen kuun mukaan on verkkokurssi, sinne saa päivitettyä myös vuoden parhaat kitkemispäivät. 

Isoja ongelmia pihan teossa ja kasvien istuttamisessa...

Viime vuosina opistoissa yksi suosituimmista kursseista on ollut Pihan rakentamisen ABC eli miten tehdään nurmikko, istutetaan kasvit oikein, mitä otetaan huomioon kiveysten teossa jne. Eli miten onnistuu pihan teossa niin, että kasvit lähtevät hyvään kasvuun, eikä tarvitse uusia nurmikkoa jne. Aika monella tuntuu olevan isoja ongelmia uusilla pihoilla ja kasvien istuttamisessa.

Usein kävi niin, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet opistojen kursseille vaan iso osa jäi jonoon. Siksi tein siitä Pihan toteutus ja istuttaminen verkkokurssin. Sen viimeisiä materiaaleja tehdään parhaillaan ja sen voi kyllä jo ostaa hieman edullisemmalla hinnalla. Kun materiaalit on julkaistu kurssialustalle, hinta nousee.

Kurssialustalla on myös Kaunis satumainen kukkanurmikko, johon itse olen ihastunut. Se on todella kaunis ihan jo keväästä alkaen. Kuten varmasti tiedättekin, kukkanurmikko auttaa pölyttäjiä ja lisää myös pihan monimuotoisuutta. Siihenkin valitaan kasvit samoin perustein, mitä pihasuunnittelussa yleensä. Verkkokurssilla on myös kukkanurmikon hoito-ohjeet, jotta ei vahingossa pilaa sitä väärällä hoidolla.

Miten voin auttaa?

Eli suuri intohimoni on auttaa tavallisia puutarhaharrastajia ja välillä ammattilaisiakin. Tämä blogi on toinen tapa jakaa puutarhaan liittyvää tietoa ja neuvoja, opettamisen ohella. Vuosien varrella usein itsekin olen oppinut uutta,  kun jotain pitää varmistaa tai selvittää blogijuttuun. Tai kun olen testaillut jotain uutta tuotetta omalla pihalla.

Olen pitänyt tätä Sarin puutarhat -blogia jo yli 10 vuotta. Vuodet 2013-2015 Sarin puutarhat -blogi oli Suomen Asuntomessujen sivustolla, virallisena asuntomessujen bloggaajana. Sekin oli todella mielenkiintoista, kun pääsi kertomaan asuntomessualueiden pihoista laajemmin. 

Kysynkin nyt, miten voin auttaa nyt? Onko jotain aihetta tai teemaa, josta haluaisit blogijutun tänne tai kurssin? Voit toki laittaa minulle sähköpostiakin, osoite löytyy sivupalkista ja Blogiyhteistyö-sivulta.

Otan erittäin mielelläni kaiken palautteen ja toiveet vastaan näin muutosten pyörteessä 😊

Uusi Sarin puutarhat verkkokurssisivusto...


Uudella verkkokurssisivustolla on monia parannuksia, kuten videot avautuvat nyt koko näytölle, kurssisivusto on selkeämpi ulkoasultaan sekä yksityisviestien lähettäminen opettajalle on myös toimivampi. Sivustolle pääset https://www.sarinpuutarhakurssit.fi 

Jos olet opiskelijana vanhalla kurssialustalla ja kurssisi on vielä kesken, löydät ohjeita kurssiltasi vanhalta kurssialustalta. Toimi nopeasti, sillä vanha kurssialusta sulkeutuu lähiaikoina.


Puutarhaterveisin Sari