perjantai 20. tammikuuta 2023

Nukkumatti perinteikäs ja helppo huonekasvi


Nukkumatti on tosi perinteikäs huonekasvi, sillä muistan niitä olleen aina. Olisikin kiva kuulla, muistaako teistä kukaan tarkemmin, minä vuosikymmenenä näitä oli lähes joka kodissa.
Itse melkeinpä kutsuisin tätä retrokasviksi. Se on jotenkin vaatimattoman oloinen, koska se ei kuki näyttävästi ja se on niin helppo. Joten nyt kun kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi piti tietysti saada uusi viherkasvi, tämä oli hauska ja perinteikäs valinta. Fengshuissa kun kunnioitetaan perinteitä.

Vihreänkirjavalehtinen nukkumatti...

Tämän nukkumatin lehdet ovat raikkaan vihreät. Saman tyyppisiä nukkumatteja eli paavonnukkumatteja on erilaisia lajikkeita. On myös niitä, joilla lehtikuviossa on punaiset viirut ja niitä, joilta puuttuu värikkäät viirut kokonaan. 

Näiden nukkumattien lehdet kääntyvät kivasti valoon päin. Kaikki tämän jutun kuvat otin samasta nukkumatista, sitä välillä siirtäen ja kääntäen.

Tällä on kyllä tosi upeat lehdet😍 


Nukkumatti kasvattaa lehteviä versoja...

Nukkumatit kasvattavat versoja, joissa on lehdet pitkin versoa. Sen takia tämä voi aikaa myöden olla aika leveä, kun versot painuvat vaakatasoon. Paavonnukkumatit voivat siis vanhemmiten olla muhkean isoja lehtipehkoja. Saas nähdä, millaiseksi tämä kasvaa.

Kuvat on samasta kasvista, käänsin sitä vain hieman.

Vielä ei ole mullanvaihdon aika...

Ruukun pohjasta roikkuu pitkiä juuria eli tämä taitaa kaivata jo vähän isompaa ruukkua. Juurien tilanteen näkee paremmin, kun ottaa ensin ruukun pois. Nyt en sitä viitsinyt tehdä, vaan teen sen sitten kun alkaa mullanvaihdon aika ja kuun mukaan hyvä ajankohta.

Nukkumatin eli paavonnukkumatin hoito...

Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) viihtyy parhaiten hajavalossa eli puolivarjossa ja huoneenlämmössä. Suora auringonpaiste voi vioittaa sen lehtiä.
Multa saa olla aikalailla tasakosteaa eli vain mullanpinta saa kevyesti kuivahtaa ennen kastelua. Aion kastella tätä kuun mukaan Kastelupäivinä. Todennäköisesti se rytmi sopii tälle loistavasti.

Keväästä syksyyn nukkumattia lannoitetaan ja talviaikaan kasteluveteen voi lisätä merileväuutetta. Talvella nukkumatti ei yleensä kasvata uusia lehtiä eli se ikään kuin pitää lepotaukoa, jolloin myös multa saa kuivahtaa pinnalta ennen uutta kastelua.
Nukkumattia voi lisätä itse pistokkaista ja muutenkin se on helppo huonekasvi.

Edit - facebookin puolella Marjaana kertoi, että nukkumatti saattaa siirtyä talven mittaan lepoon. Silloin sen lehdet lakastuvat vähitellen kokonaan. Ja keväällä se aloittaa uuden kasvun, jolloin mullasta alkaa kasvaa tötteröllä olevia lehtiä. Saas nähdä, meneekö ensi talvena tämän minunkin nukkumattini lepotilaan 😊


Lisää perinteisiä huonekasveja...



Puutarhaterveisin Sari


16 kommenttia:

  1. Hei Sari, pyysit kommentteja koskien nukkumattia ja täysin digiavuttomana laitoin kommenttini amaryllistä koskevalle sivustolle. Toivottavasti löydät sen sieltä. terv. kasvikuiskaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä sattuu välillä muillekin :)
      Siirsin tähän kommenttisi "Hei Sari, nukkumatti (toiselta nimeltään Mooseksen lain taulut) oli lapsuudenkodissani lähes koko -50 ja -60-luvut. Kyllä myös kukki vaikkakin hyvin harvoin. Kukka oli vaatimaton vaalean violetti tai vaalean sininen, muistutti vähän yövilkkaa. Se ilmestyi samannäköiseen varteen kuin lehdetkin. Ihania muistoja! Pitääpä hankkia myös meille! Kiitos Sari mielenkiintoisista sivuistasi! Kasvikuiskaaja"

      Kiitos vielä kommentista! Facebookin puolella moni muisteli nukkumatin olleen 70-80 -luvuilla. Siksi kiva kuulla, että sitä oli jo aiemminkin. Nykyään nukkumatista löytyy todennäköisesti enemmän lajikkeita, mitä silloin ennen.
      Kiitos ihanasta palautteesta!

      Poista
    2. Nukkumatit ovat kivoja huonekasveja. Ihmettelin vain tekdtiä "eivät kuki", koska kukkivathan ne. Tekevät kukkavanojen päähän pieniä valkoisia tai punertavia kukkia.

      Poista
    3. Kiitos hyvästä huomiosta! Lisäsinkin nyt tekstiin yhden sanan.
      Tokihan nukkumatit voivat kukkia, mutta ne ostetaan lehdistön takia. Eli lehdistö on niiden koristearvo, kun taas esim. saintpaulia tai kiinanruusu hankitaan niiden kukkien takia. Jotkut jopa leikkaavat kukkavarsien alut pois, jotta lehdistö pysyisi kauniimpana.

      Poista
  2. Minulla oli nukkumatti joskus 80-luvulla. Se ei ollut tuollainen täysvihreä vaan siinä oli punaista ja tummanvihreää. Eikä se ollut noin tuuheakaan. Tuo sinun on paljon kauniimpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tummempi, jossa on punaista, taitaa olla yleisempi. Itsekin muistan ennen nähneeni vain sellaisia. Voi hyvinkin olla, että nämä nykyään myynnissä olevat nukkumatit on jalostettu tuuheammiksi. Näistä on siis jo eri lajikkeita.
      Itsekin pidän tästä enemmän :)

      Poista
  3. Juuri tätä kasvia olen miettinyt ja haaveillutkin hankkivani. Täällä ei ole kaupoissa kovinkaan usein kukkia tarjolla. Toki kukkakaupasta voisi kysyä, mutta hinta on varmaankin 3-4 kertainen markettihintaan verrattuna. Mistä sinä hankit kukkasi?
    Muistan tämän kasvin nuoruudestani, taisi olla kotonani tämäntyylinen, punaista seassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen taisi tosiaan olla vain sitä punakirjavalehtistä nukkumattia. Nykyään on jo muunkinlaisia :)
      Nyt alkaa olla taas viherkasveja isoissa ja pienissäkin marketeissa. Kuten myös seuraavan kommentin Emilie kirjoitti. Osa on aika pieninä erinä, mitkä myydään nopeasti. Ne voi olla viherkasvmix nimellä eli paljon erilaisia viherkasveja, mutta yhtä kasvilajia on vain pari kappaletta. Eli kannattaa kierrellä nyt usein marketeissa ja kukkataloissa.
      Toivotaan, että löydät kauniin nukkumatin :)

      Poista
  4. Lapsuudenkodissa oli tuollainen punaviiruinen matti -60-70 luvulla, se saatiin jostain naapurista pistokkaana. Kasvoi hienosti, mutta sitten kuoli pois nopeasti.
    Nyt mulla on ollut pari vuotta Calathea Makoyana, täplämaija. On kärsinyt välillä kerrostalossa kai kuivuudesta tms, kuivattaa lehden reunoja. Alussa siinä oli usein pieniä tuholaisia, niitä sai torjua usein. Nyt en ole huomannut niitä.
    Nyt olen nähnyt noita kasveja ihan Prismassa ohikulkiessa, eikä ole hurjan hinnakkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen aikaan taidettiin usein huonekasvit saada alkuina ja harvemmin niitä ihan ostettiin. Nukkumatti voi kuulemma talvella siirtyä lepoon niin, että lakastuttaa vähitellen kaikki lehtensä. Keväällä aloittaa taas kasvun innokkaasti. Jännä nähdä, tekeekö tämä minun nukkumattini samoin.
      Voi hyvinkin olla, että täplämaijasi kärsii kuivasta huoneilmasta tai että multa on päässyt kuivahtamaan liikaa. Se ei myöskään pidä suorasta auringonpaisteesta. Pidetään peukkuja, että pääsit eroon niistä pienistä tuholaisista, eikä niitä enää ilmesty maijaasi.

      Poista
  5. Kummitädilläni oli aina nukkumatti, joka oli huoneen keskiosassa semmoisen peilipiirongin päällä. 60-70-luvulla ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistat ihanan tarkasti :) Nukkumatti viihtyy tosiaan hajavalossa. Sellainen paikka on yleensä juurikin sisemmällä huoneessa.

      Poista
  6. Helppo kyllä, mutta vihannespunkkimagneetti. 2 kertaa ollut ja aina tuli vihannespunkki. Kaunis kasvi, mutta lopulta pudonnut suosikeistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, jos kotona on vihannespunkkeja jossain kasvissa, niin ne voivat levitä myös ohutlehtiseen nukkumattiin. Onneksi nukkumatin lehdet on isohkot ja niistä on helppo nähdä ötökät, hyvässä valossa.
      Itse teen aina niin, että tutkin uuden kasvin lehdet ja ruukunpohjan, ettei niissä ole ötököitä. Sen lisäksi pidän kasvia "karanteenissa" erillään muista kasveista ainakin viikon verran, tutkine välillä niiden lehtiä. Näin huomaa, jos niissä on jotain ylimääräistä. Ja kastelen kasvit kuun mukaan.

      Poista
  7. Vihannespunkkien suosikkikasvi todellakin. Mutta lehdet ei häviä talveksi jos kasvia ei säilytä pimeässä komerossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkin hyvä tietää, mitkä kasvit on vihannespunkkien suosikkeja. Niiden lehtiä tutkimalla näkee ajoissa, onko vihannespunkkeja taas ilmestynyt. Siten ne ei pääse sillä tavoin leviämään, vaan voi ajoissa ryhtyä torjuntapuuhaan.
      Voisiko olla niin, että vanhat lajikkeet menettävät herkemmin lehtensä. Tai jos nukkumatti on huoneessa, jossa ei oleskella, niin talven lyhyet ja hämärät päivät saavat lehdet lakastumaan.

      Poista