keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Sarin puutarhakurssit muutoksessa

Sarin puutarhakurssit, mitkä ovat yritykseni Puutarha Studion verkkokursseja, ovat nyt muutoksessa. Iso muutos on jo se, että kurssit ovat nyt uudella verkkokurssialustalla. Samalla vanha sivusto sulkeutuu lähiaikoina. Lisää muutoksia on myös tulossa talven ja kevään aikana. Niistä kerron myöhemmin. Moni teistä ei ehkä tiedä, että olen opettanut yli 20 vuotta puutarhaharrastajia. Joten olen nyt aivan innoissani näistä muutoksista!


Oman pihan suunnittelun opettamista...

Aika uskomatonta, mutta olen opetanut pihasuunnittelua omaan pihaan eri opistoissa  yli 20 vuotta. Se on toki muuttunut vuosien varrella. Myös eri opistoissa kurssit ovat olleet eri pituisia ja eri nimellä. Kuitenkin aihe on aina ollut yhtä suosittu.

Erilaisten oppijoiden ja kokemukseni avulla olen kehittänyt Sarin pihasuunnittelukurssin, jossa edetään vaihe vaiheelta. Näin oman pihan suunnittelu onnistuu kokemattomaltakin. Verkkokurssialustalla kurssille on ollut myös mahdollista saada vielä enemmän aloittelijaa ohjaavaa materiaalia, mitä opistojen kursseilla on edes mahdollista.


Kuun vaiheet puutarhanhoidossa perinnetietoa...

Olen tässä jo pitkään yrittänyt muistella, milloin innostuin kuun vaiheista puutarhanhoidossa. Yläkuu kustannuksen Annen kanssa olen tehnyt yhteistyötä ainakin 14 vuotta. Ja alun perin taisin innostua silloin, kun opiskelin fengshui-konsultiksi. Fengshuissa kun kuukalenteri määrittää mm. vuoden alkamispäivän. Eli olen testaillut ja opiskellut kuun mukaan ajoittamistakin yli 20 vuotta. Sitä tuntee nyt itsensä kyllä tosi vanhaksi 😊

Puutarhanhoidon ja muidenkin töiden ajoittaminen kuun mukaan on todella vanhaa perinnetietoa. Se on edelleen pätevää, sillä se perustuu luonnon omiin rytmeihin. Siitä on monella tavalla hyötyä ihan kotipuutarhureille kuin ammattilaisillekin.

Olen tätäkin opettanut lähiopetuksena, mutta verkkokurssina siihen saa paremmin jaettua tietoa ja niitä tärkeitä päivämääriä. Joten siitäkin olen tehnyt oman verkkokurssin Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.

Juuresten kanssa oikean kylvöpäivän valinta kannattaa ehdottomasti tehdä kuun mukaan. Olette varmaan kuulleetkin, että kasvavalla kuulla kylvetty juures kasvattaa komeat lehdet ja pienen juuren. Kun taas vähenevällä kuulla kylvetty keskittyy enemmän juuren kasvattamiseen, tehden lehdistön pienemmäksi. Ja syötävillä juureksilla halutaan ennemmin juurten kasvua kuin lehtien, jos nyt joku teistä ei sitä heti hoksannut. 
Ja vielä tätäkin tarkemmin voi valita kylvöpäivät, kuten itse usein teen.

Kitkeminen on lastenleikkiä kuun mukaan...

Havahduin muutama vuosi sitten siihen, että moni ei yksinkertaisesti osaa kitkeä rikkaruohoja. Kerrankin nuoren sukulaiseni kanssa kitkettiin yhdessä kukkapenkkiä ja siinä suorastaan hämmennyin hänen puuhiaan. Tajusin, että hän ei osaa lainkaan kitkeä. Olen itse kitkenyt ja hoitanut pihaa ihan pienestä alkaen ja jotenkin hassusti sitä olettaa, että kaikki muutkin ovat tehneet samoin.

Tästä hämmennyksestä toivuttuani, oli pakko tehdä kitkemiskurssi. Ja tietysti kuun mukaan, sillä kun kitkee rikkaruohot kuun mukaan hyvänä päivänä, ne eivät kasva heti takaisin. Lisäksi juuret lähtevät usein maasta ihan vain käsin vetämällä. Koska Tehokas kitkeminen kuun mukaan on verkkokurssi, sinne saa päivitettyä myös vuoden parhaat kitkemispäivät. 

Isoja ongelmia pihan teossa ja kasvien istuttamisessa...

Viime vuosina opistoissa yksi suosituimmista kursseista on ollut Pihan rakentamisen ABC eli miten tehdään nurmikko, istutetaan kasvit oikein, mitä otetaan huomioon kiveysten teossa jne. Eli miten onnistuu pihan teossa niin, että kasvit lähtevät hyvään kasvuun, eikä tarvitse uusia nurmikkoa jne. Aika monella tuntuu olevan isoja ongelmia uusilla pihoilla ja kasvien istuttamisessa.

Usein kävi niin, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet opistojen kursseille vaan iso osa jäi jonoon. Siksi tein siitä Pihan toteutus ja istuttaminen verkkokurssin. Sen viimeisiä materiaaleja tehdään parhaillaan ja sen voi kyllä jo ostaa hieman edullisemmalla hinnalla. Kun materiaalit on julkaistu kurssialustalle, hinta nousee.

Kurssialustalla on myös Kaunis satumainen kukkanurmikko, johon itse olen ihastunut. Se on todella kaunis ihan jo keväästä alkaen. Kuten varmasti tiedättekin, kukkanurmikko auttaa pölyttäjiä ja lisää myös pihan monimuotoisuutta. Siihenkin valitaan kasvit samoin perustein, mitä pihasuunnittelussa yleensä. Verkkokurssilla on myös kukkanurmikon hoito-ohjeet, jotta ei vahingossa pilaa sitä väärällä hoidolla.

Miten voin auttaa?

Eli suuri intohimoni on auttaa tavallisia puutarhaharrastajia ja välillä ammattilaisiakin. Tämä blogi on toinen tapa jakaa puutarhaan liittyvää tietoa ja neuvoja, opettamisen ohella. Vuosien varrella usein itsekin olen oppinut uutta,  kun jotain pitää varmistaa tai selvittää blogijuttuun. Tai kun olen testaillut jotain uutta tuotetta omalla pihalla.

Olen pitänyt tätä Sarin puutarhat -blogia jo yli 10 vuotta. Vuodet 2013-2015 Sarin puutarhat -blogi oli Suomen Asuntomessujen sivustolla, virallisena asuntomessujen bloggaajana. Sekin oli todella mielenkiintoista, kun pääsi kertomaan asuntomessualueiden pihoista laajemmin. 

Kysynkin nyt, miten voin auttaa nyt? Onko jotain aihetta tai teemaa, josta haluaisit blogijutun tänne tai kurssin? Voit toki laittaa minulle sähköpostiakin, osoite löytyy sivupalkista ja Blogiyhteistyö-sivulta.

Otan erittäin mielelläni kaiken palautteen ja toiveet vastaan näin muutosten pyörteessä 😊

Uusi Sarin puutarhat verkkokurssisivusto...


Uudella verkkokurssisivustolla on monia parannuksia, kuten videot avautuvat nyt koko näytölle, kurssisivusto on selkeämpi ulkoasultaan sekä yksityisviestien lähettäminen opettajalle on myös toimivampi. Sivustolle pääset https://www.sarinpuutarhakurssit.fi 

Jos olet opiskelijana vanhalla kurssialustalla ja kurssisi on vielä kesken, löydät ohjeita kurssiltasi vanhalta kurssialustalta. Toimi nopeasti, sillä vanha kurssialusta sulkeutuu lähiaikoina.


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Juuresten kylvössä minäkin käytän aina kuukalenteria. En kyllä toiste kylvä kasvavalla kuulla, sen jälkeen kun kerran erehdyksessä sen tein. Sain isolehtistä punajuurta, joilla juurimukula oli pienen pieni. Näin sitä oppii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännä, miten selkeä ero juureksilla on, jos ne on kylvetty kasvavalla kuulla tai vähenevällä kuulla. Puutarhaharrastus on siitä kiva, että siinä todellakin oppii kokeilemalla ja kantapään kautta. Ja varmasti muistaa jatkossa toimia oikein :)

      Poista