perjantai 29. syyskuuta 2023

Syksyn pihatyöt kuun mukaan

Syksyn pihatyöt kannattaa tehdä kuun mukaan, luonnon omalla rytmillä. Tänään on täysikuun päivä, joten pihatöissä on nyt töiden vaihtuminen vähenevän kuun töihin. Kuun mukaan ajoittaminen rytmittää kivasti eri pihatyöt omiin jaksoihinsa. Silloin ei tule rehkittyä liikaa saman viikonlopun aikana😊


Kesäkukkaruukut katoksen alle...

Kaikki talvisäilytettävät kesäkukat, kuten kuvan rungollinen tulikruunu, on nyt siirretty ruukkuineen katoksen alle. Näin niiden multa ei pääse sateista kastumaan liikaa ja samalla sade ei myöskään pilaa niiden kukkia. Meidän suunnalle ei vielä ole luvattu yöpakkasia, joten kesäkukkaruukut saavat olla ulkona vielä pitkään. Toki lämpöä rakastavat kasvit on jo sisällä ikkunalla.

Daaliat sekä ekan kuvan suklaakosmos ovat myös edelleen pihalla odottamassa yöpakkasia. Suklaakosmoksen talvisäilytys onnistuu viileässä tilassa.

Daaliat siirretään kellariin vasta muutamien ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Niiden varret saa siis täysin mustua ennen kuin nostamme ne maasta.Kuvia syksyisestä juurakoiden nostosta Myyränsyömille daalioille isot mukulat -postauksessa.

Kasvien istutus maahan kuun mukaan...

Kuun mukaan nyt ei ole hyvä aika istuttaa taimia, vaan pitää odottaa pari viikkoa lokakuun puoleen väliin. Silloin alkaa taas kasvava kuu eli kasvien istutusaika.
Meillä Teräsleidi ehti siirtää jo perennat piharuukuista maahan juurtumaan. Voi olla, että siirrän ne keväällä takaisin piharuukkuihin. Kuvassa on kirjavalehtisiä keijunkukkia.

Kasvien leikkaaminen syksyllä...

Jätämme punahattuihin kukkavarret talventörröttäjiksi, koska siten ne leviävät kivasti siemenistä. Samoin teemme muutamalle muullekin perennalle.
Perennojen varret voi halutessaan leikata syksyllä. Silloin on parempi antaa niiden lehtien ja versojen ensin lakastua. Tietysti leikatut varret viedään kompostiin, sillä niistä saa hyvää multaa.

Viimeiset kitkemiset kuun mukaan...

Nyt alkoi kuun mukaan kitkemisjakso ja parhaat kitkemispäivät on vasta reilun viikon päästä. Tästä kuvan  hiekkapihasta pitää vielä poistaa nämä pienet heinien alut. Toki muutenkin on hyvä tarkistaa kasvialueet ja kitkeä mahdolliset rikkaruohot.
 Rikkaruohot voi laittaa hoidettuun kompostiin. Siellä ne tuhoutuvat ja muuttuvat mullaksi. Siitä enemmän Rikkaruohot kompostiin vai ei -postauksessa. 
Nyt on muuten myös hyvä aika koota ja hoitaa kompostia kuun mukaan.

Syksyn tärkeät pihatyöt eli suojaamiset...

Yksi tärkeimmistä syksyn pihatöistä on suojata ajoissa tietyt kasvit. Nuoret hedelmäpuut ja ehkäpä muutkin nuoret pihapuut on syytä suojata runkosuojilla, jotta rusakot ja peurat ei ehdi maistella niiden runkoa. Myöhemmin syksyllä voi viritellä puiden ympärille korkean metalliverkon.

Kuvassa on pensasmustikka, joka on myös rusakoiden suurta herkkua. Sekin siis suojataan ajoissa metalliverkolla, jos ei sitä vielä ole tehnyt. Kivasti sen lehtiin on alkanut tulla jo syysväritystä.

Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Kanervat kestää kevääseen asti

Kaupallinen yhteistyö - Huiskula Oy

Nyt on kanervat istutettu kesäkukkien tilalle, sillä nämä luonnonkanervan näköiset kanervat kestää kauniina kevääseen asti. Siksi ne kuuluukin suosikkeihini "talvikukiksi". Tänään oli vapaapäivä, joten ehdin siivota ja järjestellä parveketta syyskuntoon. Nimittäin viikonlopuksi on luvattu sään viilenevän jo tänne eteläänkin.


Vaaleanpunaisilla kanervilla väriä syksyyn...

Vaaleanpunainen väri jotenkin viehätti nyt enemmän, joten istutin niitä pari metalliseen astiaan pöydälle. Yhden laitoin yksittäin omaan ruukkuunsa sivupöydälle, lyhdyn eteen. Näin jo muutamalla kanervalla saa luotua kauniin ja viihtyisän kokonaisuuden.


Kellertävän vihreälehtiset kanervat...

Näillä vaaleanpunakukkaisilla kanervilla on jännästi kellertävän vihreät lehdet. Sen takia ne näyttää vaaleammilta, mitä yleensä. Monesti kellertävän ja vaaleanpunaisen yhdistelmä on ehkä liian erikoinen omaan makuuni, mutta näissä kanervissa se on tosi veikeä ja pidän siitä paljon.


Erikoisempi syklaami kukkii vieläkin...

Pöydällä on jo pidempään ollut ulkosyklaami, joka vieläkin jaksaa kukkia. Saas nähdä, kuinka pitkälle syksyyn se kukkii. Sen kukat on tosi erikoiset. 

Tämän syklaamin kukkien muoto on ihan erilainen mitä tavallisilla syklaameilla. Sen terälehdet aukeavat ihan levälleen ja kukan taustapuolella on vaaleat koristeelliset lehdet kukkavarren ympärillä. Aika ihana siis.

Tomaatin tilalle vihreänkirjava kanerva...

Tänään vasta poistin tomaatinvarret kasvatusaltaasta, joka on harmaan lyhdyn vieressä sivupöydällä. Tomaatin tilalle istutin tämän yhden vihreän kanervan. Sekin on erikoinen, sillä ruukussa kasvaa erisävyisiä kanervan versoja. Osa on harmaanvihreitä, osa ihan tavallisen vihreitä ja seassa on myös kellertäviä versoja. Se tuo kivasti lisäväriä vihreiden yrttien sekaan. Aion istuttaa kasvatusaltaaseen myös joitain kukkasipuleita, kunhan sää ensin viilenee.

Näin kanervat kestää kevääseen asti kauniina...

Kanervat (Calluna vulgaris) pitävät hyvin värinsä kevääseen asti, kunhan ne eivät ole päässeet kuivahtamaan. 
Ne siis kannattaa ostaa ajoissa ja valita myymälässä sellaiset yksilöt, joiden multa on hyvän kosteaa. 
Kotona ne on yleensä syytä kastella heti. Jos ei aio istuttaa niitä vähään aikaan, ne on hyvä pitää varjossa ulkona ja kastella multaa tarvittaessa.

Varmimmin kanervat kestää kevääseen asti, kun ne istuttaa ulkoruukkuun multaan. Eli kanervan multapaakku kastellaan, otetaan siltä ruukku pois ja istutetaan ulkoruukkuun tai isompaan ruukkuun, jos haluaa sen yksittäisenä pöydälle. Istutuksen jälkeen multaa kastellaan. Jatkossa multaa kastellaan tarvittaessa eli multaa ei kannata päästä kuivahtamaan liikaa.

Lisää syysistutuksia kanervista...


Tämän Blogijutun kanervat sain Huiskulasta, mistä kiitos heille 😊


Ihanaa ja kaunista syksyn jatkoa!

Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 24. syyskuuta 2023

Kasvit talvisäilytykseen ikkunalle

Kohta on aika siirtää kasvit ikkunalle talvisäilytykseen, siis pihalta ja parvekkeelta. Tässä jo hieman suunnittelin, miten saan ne mahtumaan ja missä järjestyksessä alan siirtää niitä. Ahdasta tulee kyllä taas  olemaan. Kuvassa on tähtijasmiini, joka on kasvattanut kukinnan jälkeen yli 70 cm pitkät versot. Nämä postauksen kuvat otin siis tänään.

Tähtijasmiini pääsee taas talveksi ikkunalle...

Ehkä muistattekin tämän tähtijasmiinin viime vuodelta Huumavan tuoksuva tähtijasmiini -postauksessa. Se kukki tänä kesänä huhtikuulta pitkälle kesään. Kukinnan jälkeen se tosiaan kasvatti pitkät versot, jotka aion leikata lyhemmiksi. Se ei nimittäin muuten mahdu ikkunalle. 
Tähtijasmiini ei talvehdi meillä ulkona, joten se täytyy talvettaa sisällä. Viime talven se oli viileähkön huoneen valoisalla ikkunalla ja talvehti hyvin. Vien sen nytkin samalle ikkunalle. Se kestää muutaman asteen pakkasen, joten vielä ei ole kiire ottaa sitä sisälle.

Kuvia siitä tämän vuoden huhtikuulta, kun se aloitti kukkimisen Pelargoni ja tähtijasmiini kukkii jo -postauksessa.

Oleanteri ekaa talvea talvisäilytyksessä...

Vähän jännään, miten saan tämän uuden oleanterin talvehtimaan ikkunalla. Sain onneksi rohkaisevia kommentteja sen talvetuksen onnistumisesta ihan asuinhuoneessa. Joten eiköhän tämäkin talvehdi hyvin. Se pääsee ikkunalle ensi viikolla, ennen kuin ilmat viilenevät. Kuvia siitä kukkivana Vanhan ajan oleanteri kukkii läpi kesän -postauksessa.

Pinkki käenkaali talvisäilytykseen ylähyllylle...

Viimeksi kirjoitin tänne tummalehtisestä kolmiokäenkaalista, joka talvehtii patiokärhön ruukussa kellarissa.
Minulla on myös vihreälehtinen käenkaali, jolla on vaaleanpunaiset kukat. Se on ollut parvekkeella kesän ja nyt jo sisällä, sillä se selvästikin on siirtymässä talvilepoon kuten kuvasta näkyy. Viime talven se oli ruukkuineen päivineen viileässä huoneessa kirjahyllyn ylähyllyllä, lähes unohdettuna. En siis kastellut sitä kertaakaan. Nyt aion tehdä samalla tavalla.

Huoneatsaleassa nuppuja, jee...

Tämä huoneatsalea on ollut nyt kolmatta kesää parvekkeella viherkasvina. Se on nimittäin tosi kaunis lehdiltään ja muodoltaan. Nyt huomasin, että siinä on nuppuja. Viime vuonna se kukki joulukuussa, saa nähdä kukkiiko nytkin samoin. Tämänkin siirrän viileän huoneen ikkunalle, jos se vain sinne mahtuu. Talvet se on ollut siellä ja keväästä syksyyn parvekkeella.


Amaryllikset siirtymässä lepotilaan...

Vanhoista amarylliksistä osa on jo lakastuttanut lähes kaikki lehtensä ja osa vasta muutaman. Yksi niistä on täydessä kasvussa ja tekee vielä uutta lehteä. Saa nähdä, milloin se kukkii, ehkäpä vasta keväällä. 
Koetan tänään saada vielä äänitettyä amaryllisten hoidosta ja uudelleen kukittamisesta bonus-videon sille uudelle Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssille. 
Kuten kuvasta näkyy, en leikkaa heti lakastuneita lehtiä pois. Niistä näkee paremmin, miten pitkällä kasvin siirtyminen lepoon on. Nämä ei siis ole menossa säilytykseen ikkunalle vaan hämärämpään tilaan.


Puutarhaterveisin Sari





perjantai 22. syyskuuta 2023

Kolmiokäenkaali helppo säilyttää talven yli


Tummalehtinen kolmiokäenkaali on helppo säilyttää talven yli, joten sitä ei kannata heittää syksyllä kompostiin. Sen lehdistö on tosi näyttävä terassiruukuissa ja myös huonekasvina. Nämä kuvan kolmiokäenkaalit ovat talvehtineet meillä jo yhden vuoden ja aiomme säilyttää ne jatkossakin. Ne on super helppohoitoisia ja varmoja kasveja.


Patiokärhön kaverina kolmiokäenkaali...

Tältä patiokärhön ruukku näyttää nyt eli kärhö on jo lopettanut kukkimisen ja kolmiokäenkaali on kasvanut komeaksi lehtimättääksi. Se myös kukkii vielä. 

Toukokuun lopulla ruukusta poistettiin kolmiokäenkaalit ja pintamultaa vaihdettiin uuteen Biolanin  Turpeettomaan Puutarhamultaan. Sen jälkeen kolmiokäenkaalit istutettiin takaisin ruukkuun. Näyttävät viihtyvän hyvin siinä uudentyyppisessä mullassa.
Alla kuva, miten komeat juuret niillä oli silloin. Ne olivat siis talvehtineet kuvan ruukussa kellarissa kärhön kaverina.
Kesäkuussa patiokärhö kukki komeasti ja kolmiokäenkaalit olivat silloin vielä aika vaatimattomia. Vanha kärhö kukkii ruukussa -postauksessa näet kesäkuisia kuvia.

Kolmionmalliset lehdet ja herkät kukat...

Kolmiokäenkaalit tunnistaa hyvin lehdistä, jotka kolmiosoiset ja kolmionmalliset.  Niitä on eri lajikkeita, joilla lehtien kuviointi ja väritys vaihtelee. Nämä kolmiokäenkaalit on alun perin kesäkukiksi myytyjä ruukkukukkia.

Kukatkin tällä on tosi herkän kauniit.

Kolmiokäenkaalin hoito ja talvisäilytys...

Kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis) viihtyy hajavalossa ja puolivarjoisella paikalla. Multaa kastellaan, kun pintamulta on kevyesti kuivahtanut. Kesäaikaan sitä lannoitetaan normaalisti. Eli tosi helppohoitoinen kasvi.

Olemme siis säilyttäneet nämä kolmiokäenkaalit kärhön ruukussa viileässä kellarissa talven yli. Multa ei ole täysin päässyt kuivumaan, koska kärhö ei sitä ehkä kestäisi. Multa ei myöskään ollut tosi märkää, kun ruukku on viety kellariin. Kolmiokäenkaalin voi siis säilyttää kellarissa, kuten daaliat ja muut mukulakasvit.

Kolmiokäenkaalin talvisäilytys onnistuu myös huonekasvina asuinhuoneessa. Silloin se lakastuttaa osan lehdistään ja kannattaa varoa, ettei kastele sitä silloin liikaa. Talvella sitä ei lannoiteta. Maaliskuussa sille vaihdetaan uusi multa ja se lähtee uuteen kasvuun. Sen voi pitää myös huonekasvina kesällä, jolloin sitä lannoitetaan ja kastellaan kuten pihallakin.

Hoitotoimet kuun mukaan...

Kolmiokäenkaalin eri hoitotoimet eli kastelu, lannoitus, istuttaminen ja talvisäilytykseen vienti on hyvä tehdä kuun mukaan hyvinä päivinä. Tai ainakin välttää niitä kaikkein huonoimpia päiviä eri hoitotoimille, niin kolmiokäenkaalit saa kasvamaan rehevästi.

Uudella kurssilla Huonekasvien hoito kuun mukaan on tarkemmin näistä huonekasvien ja ruukkukukkien hoidosta, miten se ajoitetaan kuun mukaan. Sinne on tulossa Bonus-materiaalina kasvien säilytyksestä talven yli eli mitä siinä on hyvä ottaa huomioon kun se tehdään kuun mukaan.
Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion. Se löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssisivustolta.

Tätä kurssia on toivottu jo pitkään ja moni sitä on kysellyt... nyt se on siis ostettavissa 😊 


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari

keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Perhosia ja pörriäisiä syyskuussa

Vasta näin syyskuussa meilläpäin on näkynyt perhosia ja niistäkin vain muutamia amiraaliperhosia. Joten niistä on nyt pakko tehdä blogijuttu, jotta myöhemmin muistaa tämän erikoisen vuoden. Sen sijaan onneksi pörriäisiä on ollut ihan normaalisti. Onkin jännä nähdä, mikä tilanne on ensi kesänä.

Syyssyrikkä eli Buddleja paras perhoskasvi...

Loppukesän sateet saivat tämän vanhan syyssyrikän tekemään muhkeat kukkatertut. Yleensä, kun se kukkii näin komeasti, kukissa on paljon erilaisia perhosia. Ja nyt siis vain yksi amiraaliperhonen. Syy tähän perhoskatoon on kuulemma touko-kesäkuun eli kahden kuukauden sateeton ja kuuma jakso.

Vanhasta Syyssyrikkä on paras perhoskasvi -postauksesta näkee hyvin, miten hyvä perhosmagneetti tämä syrikkä on normaalisti.

Vanhat daaliat kimalaisten suosiossa...

Nämä meidän vanhat oranssit daaliat on kimalaisten sekä myös perhosten suosiossa. Tänä vuonna siis vain kimalaisten ja muiden pörriäisten. Kukissa käy aikamoinen surina, kun on tyyni ja aurinkoinen hetki. Näitä pörheitä kimalaisia näyttää olevan eri kokoisia ja vähän eri värityksellä, mitä harvemmin tulee edes huomattua.



Pörriäisiä vielä syyskuussa kukkivissa...

Meillä on joka kesä kasvamassa myös näitä varmoja ja helppoja kehäkukkia, sillä näin syyskuussa niissä näkee paljon pörriäisiä. Todennäköisesti ne kukkivat vielä reilusti lokakuun puolella, sillä pitkä sääennuste ei lupaa yöpakkasia.

Monivuotiset asterit näyttävät myös houkuttavan erilaisia pörriäisiä. Ne kuten kehäkukatkin ovat lisäksi hyviä perhoskasveja. Meillä on kolmea erilaista parhaillaan kukkivaa asteria, jotta perhosille ja pörriäisille on kukkia syksylläkin. Asterit nimittäin kestävät hyvin pienet yöpakkaset.
Tässä kuvassa on matalampi asteri kukassa ja laitoin juuri instaan kuvat korkeammasta asterista, jonka nuput on hauskat tupsukat.


Puutarhaterveisin Sari



perjantai 15. syyskuuta 2023

Vanhan ajan kriinumi kukkii

Tämä vanhan ajan kriinumi tai oikeastaan skriinumi, kukkii nyt parhaillaan pihalla. Olen saanut sen alun yhdeltä asiakkaalta, jonka suvussa se on kulkenut muinoin Pietarista asti. He siis kutsuvat tätä skriinumiksi. Tämä on oikea aarre, koska se on vanhaa alkuperää. Lisäksi kukissa on aivan huumaavan ihana tuoksu.


Kriinumi on vanhan ajan huonekasvi...

Kriinumeja on ollut meillä Suomessa jo 1800-luvun alkupuoliskolla säätyläisten kodeissa huonekasveina. Sitä on kutsuttu myös saaroninliljaksi. Ennen todennäköisesti yleisin oli vaaleanpunertavakukkainen kapmaankriinumi (Crinum moorei). Sille sopii pitkä talvisäilytys viileässä kellarimaisessa tilassa. Tämä meidän skriinumi on todennäköisesti kapmaankriinumin valkoinen muoto.

Tämä on ollut koko kesän ulkona. Ensin se oli puolivarjossa ja kun sen sipulista kasvoi kukkavarsi nuppuineen, siirsimme ruukun aurinkoisemmalle paikalle. Näin se ehtii kukkia hyvin ulkona ennen pakkasia. 
Jos kuitenkin sääennuste lupailee yöpakkasia, niin ruukku siirretään sitä ennen sisälle. Kukissa on niin vahva tuoksu, että kaikki eivät sitä kestä sisällä. Näin ulkona tuoksu ei onneksi haittaa ketään.

Tältä skriinumi näytti 10 vuotta sitten...

Kymmenen vuotta sitten, kun sain tämän alun, se oli sen kesän parvekkeella suojassa sateilta. Kastelin sitä huolellisemmin, joten sen lehdet olivat silloin "paremman" näköiset. Kukkavarteen tuli selvästi vähemmän kukkia.

Kriinumi on talvetettava sipulikasvi...

Tämä kuva on toukokuun lopulta, kun jaoimme osan kriinumeista ja istutimme muutaman ylimääräisen sipulin perennaniitylle. Sen sipuli istutetaan myös ruukkuun näin eli sipulin yläosa on mullanpinnan yläpuolella. Sipuleissa on hauskat varret, joista sitten kasvaa pitkät lehdet. Kukkavarsi kasvaa alempaa sipulista.

Nykyään näkee myynnissä tarhakriinumeja (Crinum x powellii), joiden kukat on vahvan vaaleanpunaiset. Hoito ja talvisäilytys on niillä hyvin samanlainen kuin tällä kapmaankriinumillakin

Kriinumin hoito ja talvisäilytys...

Keväällä ruukusta uusitaan pintamulta ja aloitetaan kastelu. Me olemme vieneet ruukut ulos melkein puolivarjoon heti, kun yöpakkaset on ohi. Niille kylläkin suositellaan aurinkoista paikkaa. Keväällä myös lannoitamme lannoiterakeilla. Kesällä joskus kastellaan, mutta multa saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Tällä hoidolla kuvien kriinumi on kukkinut joka vuosi syyskuussa.

Syksyllä ennen pakkasia, siirrämme ruukut kellariin. Multa ei saa olla silloin liian märkää. Viimeistään siinä vaiheessa lehdet alkavat lakastua ja multaa ei sen takia kastella lainkaan. Ne siis siirtyvät talvilepoon.
Joissain lähteissä mainitaan, että kapmaan- ja tarhakriinumi vaatisi noin 3 kuukauden lepojakson viileässä 5-10 asteen lämpötilassa.

Kriinumeille vaihdetaan ruukun multa 3-5 vuoden välein ja samalla voi irrottaa sivusipulit omiin ruukkuihin. Niillä on isot juuret ja sen takia ruukunkin on hyvä olla iso ja ei haittaa, vaikka ruukku on täynnä juuria. Näin se on selvästi meidänkin kriinumilla.

Oikeastaan välillä unohdamme kriinumit. Kerran muutama ruukku oli jäänyt jasmikkeen oksien alle ja vasta myöhemmin kesällä huomasimme ne, kun niiden leveät lehdet pilkottivat jasmikkeiden oksien seasta. Meillä nämä ovat siis tosi helppohoitoisia. Niitä on useammassa ruukussa, sillä kriinumit tekevät sivusipuleita. 


Lisää vanhan ajan huonekasveja...


Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään kriinumia? Valkoista tai vaaleanpunaista?


Puutarhaterveisin Sari

keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Siro kasvitieteellinen tulppaani - italiantulppaani

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä siro kasvitieteellinen tulppaani nimeltään italiantulppaani tuli toukokuun kuvissa esille, kun suunnittelin tässä uusia sipulikukkaistutuksia. Toukokuussa se kukki tosi siroin ja veikein kukin. Kuvasta ei uskoisi, että näillä on aika isot kukat. Kasvitieteelliset eli vähän jalostetut tulppaanit yllättävät välillä ihanasti, kuten nämä italiantulppaanit. Siksi ne kuuluvatkin suosikkeihini sekä sen takia, että ne ovat pitkäiäisiä ja osa niistä myös lisääntyy pihalla.


Siro ja kapealehtinen kasvitieteellinen tulppaani...

Aika monella kasvitieteellisellä tulppaanilla on hyvin kapeat lehdet, verrattuna niihin tavallisiin tulppaaneihin, joita eniten näkyy pihoilla.
Olen huomannut nyt useana keväänä, että peurat ja metsäkauriit eivät ole syöneet kapealehtisiä tulppaaneja lainkaan. Ehkä ne eivät niin huomaan näitä kapealehtisiä tulppaaneja tai sitten näissä on niille liian vähän syötävää.
Italiantulppaanin lehdet ovat hieman harmahtavan vihreät ja kapeat. Etualan raidalliset lehdet kuuluvat krookuksille.

Kaksivärinen italiantulppaani Tulipa clusiana...

Näiden italiantulppaanien terälehdissä on punaista ja vaalean kellertävää. Pilvisenä päivänä kukka on näin supussa

Ja aurinkoisena päivänä kukka aukeaa täysin auki. Äkkiseltään se näyttääkin täysin eri tulppaanilta.

Nämä italiantulppaanit ovat keltaisia, kun ne aurinkoisena päivänä ovat täysin auenneet. Kun pilvet peittivät auringon, kukat menivät taas suppuun. 
On myös muita italiantulppaaneja, joiden kukan väri on valko-punainen.

Italiantulppaanin kasvupaikka...

Italiantulppaani (Tulipa clusiana) viihtyy auringossa ja maan on syytä olla hyvin läpäisevää. Hiekkapitoinen maa on niille hyvä, kuten monille muillekin kasvitieteellisille tulppaaneille. Lisäksi nämä ja muutkin tulppaanit viihtyvät kohdassa, mikä kesällä on kuiva.
Italiantulppaanit voivat viihtyessään lisääntyä sivusipuleista tai siemenistä. 

Tulppaanin sipuleita ei ole hyvä istuttaa liian aikaisin, jolloin maa on vielä liian lämmintä. Näidenkin sipulit istutin viime vuonna joskus lokakuun lopulla.

Kuvassa oikeanpuoleinen on italiantulppaanin sipuli ja vasemmanpuoleinen tavallisen tulppaanin sipuli.


Lisää blogipostauksia kasvitieteellisistä tulppaaneista...



Sain italiantulppaanien sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille 😊

Olen löytänyt Korpikankaalta monien kasvitieteellisten eli vähän jalostettujen tulppaanien sipuleita vuosien varrella. Niitä ei nimittäin ole myynnissä kovinkaan monella.


Puutarhaterveisin Sari




sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Syyskuun Kitkemispäivät kuun mukaan

 

Syyskuun parhaat Kitkemispäivät kuun mukaan on taas alkamassa. Ajattelin tässä ihan muistuttaa niistä, jotta ne eivät mene epähuomiossa ohi. Ne on siis niin hyvät kitkemispäivät, että ne kannattaa hyödyntää, jos vain mitenkään voi. Mitä huolellisemmin saat syksyllä rikkaruohot poistettua, niin ensi vuonna kitkemistä on huomattavasti vähemmän. Siis jos kitket rikkaruohot oikealla kitkemistekniikalla ja kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä.

Mansikkamaan ja kasvimaan syksyinen kitkeminen...

Mansikkamaalta sekä myös lavakauluksista ja kasvimaalta on hyvä kitkeä kaikki rikkaruohot pois heti, kun sato on kerätty. 
Meidän mansikkamaa kitkettiin jo jokin aika sitten. Nyt kun alkaa taas hyvät Kitkemispäivät, niin käymme vielä kitkemässä sieltä muutamat siemenrikkaruohot, kuten kuvan punakukkaisen mansikan seassa kasvavan vesiheinän.

Kivituhkan ja hiekkalaatikon kitkeminen kuun mukaan...

Nyt kannattaa myös poistaa kivituhkasta eli hiekkapihasta kaikki heinät ja muut rikkaruohot. Siinä on hyvä katsoa sääennustetta etukäteen ja valita aurinkoinen päivä. Eli nyt sen voisi tehdä heti tiistaina 12.9.2023 iltapäivän puolella.
Sama kannattaa tehdä hiekkalaatikon hiekallekin, jos se on alkanut vihertyä rikkaruohoista.


Syyskuun parhaat Kitkemispäivät kuun mukaan
12.-14.9.2023, iltapäivällä

Seuraavat parhaat Kitkemispäivät on vasta lokakuun puolessa välissä, joten nämä päivät kannattaa senkin takia ehdottomasti hyödyntää. 

Toimivat kitkemistekniikat eri rikkaruohoille ja paikoille...

Kitkeminen on tehokasta silloin, kun sen tekee kuun mukaan hyvinä Kitkemispäivinä ja kasville parhaiten sopivimmalla kitkemistekniikalla. Hankalat monivuotisetkin rikkaruohot saa silloin hävitettyä tehokkaasti, ja silti aikaa kitkemiseen kuluu paljon vähemmän.
Samalla kitkeminen ei enää tunnut niin tuskaiselta ja rankalta😊

Vanha sanonta "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä" kuvaa hyvin kitkemistä. Eli viisas on se, joka kitkee kuun mukaan ja oikealla kitkemistekniikalla.


Olen tehnyt Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssin niille, jotka kaipaavat ohjeita, miten rikkaruohot saa hävitettyä pihalta mahdollisimman helposti.
Kurssin ohjeilla oppii, miten eri rikkaruohot kitketään niille parhaiten sopivalla tekniikalla ja kitkemistyökalulla. Monesti onnistunut kitkeminen on kiinni pienistä asioista ja jos niitä ei huomioi, rikkaruohot kasvavat takaisin nopeasti.

Verkkokurssilla on myös tarkemmat ohjeet, miten kivituhkapihasta saa kätevästi heinät ja rikkaruohot poistettua. Silloin hiekkapinta pysyy myös pidempään rikkaruohottomana.
Lisätietoja kurssista: Tehokas kitkeminen kuun mukaan Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.


Puutarhaterveisin Sari


perjantai 8. syyskuuta 2023

Lämpökompostori säästää jätemaksuissa

Kaupallinen yhteistyö - Biolan Oy 
Lämpökompostori säästää jätemaksuissa jo nyt. Ensi vuonna säästö on vielä suurempi, kun biojätteen keräys tulee koskemaan myös omakotitaloja meidän alueella. Edes talviajaksi ei tarvitse ottaa biojätteen keräystä ja tiheämpää sekajätteen tyhjennystä, kun muistaa hoitaa lämpökompostoria säännöllisesti. Meidän 24 vuoden kokemuksellamme, sen hoito on tosi helppoa.


Lämpökompostori säästää vuodessa rahaa...

Biojätteen keräys tai kompostointi omakotitaloissa tulee pakolliseksi 2024 uuden jätelain mukaan, yli 5000 asukkaan taajamissa reuna-alueineen. Näin se on siis rajattu meidän ja 12 muun kunnan alueella, joiden jätehuoltoyhtiönä on Kiertokapula. Me asumme juuri tällaisella taajama-alueella. 

Laskeskelin ihan mielenkiinnosta paljonko jätemaksut tulevat silloin olemaan, tosin tämän vuoden hintatiedoilla.

Jätemaksut jos biojätteen keräys:

  • Biojäteastia tyhjennetään 2 viikon välein  5,72€/kerta eli yhteensä 149€/vuosi
  • Sekajäteastia tyhjennetään 4 viikon välein 5,74€/kerta eli yhteensä 75€/vuosi
  • Vuoden jätemaksut ovat  silloin 224€/vuosi

Jätemaksut jos biojätteen kompostoi itse lämpökompostorissa:

  • Sekajäteastian tyhjennys 8 viikon välein 5,74€/kerta eli yhteensä 37€/vuosi
  • Vuoden jätemaksut ovat silloin 37€/vuosi
Eli jos kompostoi biojätteet itse lämpökompostorissa saa harvennetun sekajätteen tyhjennyksen. Kahden kuukauden tyhjennysväli toimii, jos lajittelee kartongin, pakkausmuovit yms. kierrätyspisteisiin, eikä laita niitä sekajätteisiin.

Meillä jätehuoltomääräykset edellyttävät "biojätteen kompostointiin haittaeläinsuojattua ja lämpöeristettyä kompostoria". 
Meidän 24 vuotta vanha Biolan Pikakompostori on juuri sellainen.

Kestävä ja hyvin toiminut Biolan Pikakompostori...

Tämä meidän Biolan Pikakompostori on ostettu 1999 ja ollut koko ajan käytössä, on siis tosi kestävä. 

Ja jos jokin kompostorin osa hajoaa tai katoaa, niin varaosia voi ostaa Biolanin verkkokaupasta. Siis jopa tähän vanhaan malliin löytyy varaosia. 
Tämä Biolan Pikakompostori on ollut kyllä loistovalinta aikoinaan!

Nykyään Biolan Pikakompostori 220eco lämpökompostori näyttää tältä. Sillä on 20 vuoden takuu eli Biolanin lämpökompostorit on kestäviä käytössä.
Pikakompostori 200eco riittää 1-6 henkilön talouteen, riippuen vähän paljonko biojätettä tulee.

Nykyään on myös isompi Biolan Pikakompostori 500, joka sopii 2-5 talouden käyttöön eli noin 20 henkilölle. Se on siis kätevä paritalon, pienen taloyhtiön tai naapurusten yhteiskäyttöön.

Pikakompostoria helppo käyttää...

Tätä meidän Pikakompostoria on ollut helppo käyttää, kun seuraa sen lämpömittarista, onko kompostimassan lämpötila nousussa vai laskussa. 
Jos sen on laskusuunnassa, se kaipaa pintaosan sekoitusta tai pientä tyhjennystä alaluukusta. Me tyhjennämme lämpökompostoriamme 3-4 kertaa vuodessa. Siitä kirjoitin vähän aikaa sitten Lämpökompostorin tyhjennys -postauksen.
Onkin hyvä, että yksi hoitaa lämpökompostoria, niin hän heti huomaa, jos kompostori kaipaa hoitoa.
Toinen tärkeä asia muistaa on ilmanottoaukon säätö näin syksyllä ja keväällä. Kesällähän se on täysin auki ja talvella hyvin pienellä. 
Kolmas tärkeä asia on aina peittää biojätteet kompostikuivikkeella, kun vie jätteitä kompostoriin

Hyviä ohjeita kompostorin hoitoon löytyy Biolanin sivuilta Kompostointiopas.

Lämpökompostori ei jäädy talvisin Tehokuivikkeella...

Lämpökompostoria ei kannata päästää jäätymään talvella, sillä silloin se täyttyy nopeasti. Lisäksi joutuu ensi vuonna liittymään biojätteen keräykseen siksi aikaa, kun kompostori taas alkaa toimia. Samalla sekajäteastian tyhjennysväli palautuu tiheämpään.

Lämpökompostori ei jäädy talvisin, jos sitä tyhjentää 3-4 kertaa vuodessa, tarvittaessa myös talvella. Se nimittäin pitää paremmin kompostoitumisen käynnissä. Erittäin paljon kompostoitumista tehostaa Biolan Tehokuivike, koska siinä on biohiiltä ja rypsirouhetta. Sen käyttö on hyvä aloittaa jo syksyllä, jotta kompostoituminen ei hidastu ilmojen viiletessä.

Me tyhjennämme lämpökompostoria kerran talven aikana. Siitä enemmän Biokompostori jäätyy jos ei tyhjennä sitä -postauksessa. Sitä ei siis tyhjennetä koskaan kokonaan, vaan otetaan kompostimultaa esim. alaluukun yläreunaan asti.
Kuvassa lämpömittari näyttää jo aika alhaista lukemaa, joten oli aika tyhjentää kompostoria, etenkin kun se alkoi täyttyä.
Talvisin kompostorista otettu kompostimulta laitetaan kannellisiin saaveihin ulkovarastoon, odottamaan kevättä.

Meillä lämpökompostorista saatu kompostimulta päätyy puutarhajätekompostiin jälkikompostoitumaan. Samalla puutarhajätekomposti saa siitä lisäravintoa ja toimii vielä paremmin.

Lämpökompostorista saamme vuosittain 3-4 kottikärryllistä kompostimultaa, joka pitää siis vielä jälkikompostoida. Laskimme viime vuonna, että puutarhajätekompostista tuli valmista ilmaista multaa 50 kottikärryllistä. Siinä on myös mukana ne lämpökompostorin 3-4 kottikärryllistä.


Kompostointi siis kannattaa vai mitä mieltä olette 😊 
Samalla tekee todellisen ekoteon, kun maatuvaa jätettä ei mene jätteenkeräykseen, vaan siitä tulee multaa omalle pihalle.


Puutarhaterveisin Sari