keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Perhosia ja pörriäisiä syyskuussa

Vasta näin syyskuussa meilläpäin on näkynyt perhosia ja niistäkin vain muutamia amiraaliperhosia. Joten niistä on nyt pakko tehdä blogijuttu, jotta myöhemmin muistaa tämän erikoisen vuoden. Sen sijaan onneksi pörriäisiä on ollut ihan normaalisti. Onkin jännä nähdä, mikä tilanne on ensi kesänä.

Syyssyrikkä eli Buddleja paras perhoskasvi...

Loppukesän sateet saivat tämän vanhan syyssyrikän tekemään muhkeat kukkatertut. Yleensä, kun se kukkii näin komeasti, kukissa on paljon erilaisia perhosia. Ja nyt siis vain yksi amiraaliperhonen. Syy tähän perhoskatoon on kuulemma touko-kesäkuun eli kahden kuukauden sateeton ja kuuma jakso.

Vanhasta Syyssyrikkä on paras perhoskasvi -postauksesta näkee hyvin, miten hyvä perhosmagneetti tämä syrikkä on normaalisti.

Vanhat daaliat kimalaisten suosiossa...

Nämä meidän vanhat oranssit daaliat on kimalaisten sekä myös perhosten suosiossa. Tänä vuonna siis vain kimalaisten ja muiden pörriäisten. Kukissa käy aikamoinen surina, kun on tyyni ja aurinkoinen hetki. Näitä pörheitä kimalaisia näyttää olevan eri kokoisia ja vähän eri värityksellä, mitä harvemmin tulee edes huomattua.Pörriäisiä vielä syyskuussa kukkivissa...

Meillä on joka kesä kasvamassa myös näitä varmoja ja helppoja kehäkukkia, sillä näin syyskuussa niissä näkee paljon pörriäisiä. Todennäköisesti ne kukkivat vielä reilusti lokakuun puolella, sillä pitkä sääennuste ei lupaa yöpakkasia.

Monivuotiset asterit näyttävät myös houkuttavan erilaisia pörriäisiä. Ne kuten kehäkukatkin ovat lisäksi hyviä perhoskasveja. Meillä on kolmea erilaista parhaillaan kukkivaa asteria, jotta perhosille ja pörriäisille on kukkia syksylläkin. Asterit nimittäin kestävät hyvin pienet yöpakkaset.
Tässä kuvassa on matalampi asteri kukassa ja laitoin juuri instaan kuvat korkeammasta asterista, jonka nuput on hauskat tupsukat.


Puutarhaterveisin Sari4 kommenttia:

 1. Meillä myös on näkynyt vasta nyt vähän perhosia ja nekin samoja amiraaleja. Aika järkyttävä perhoskato! Syrikka näyttää korkealta. Onko se kestänyt tuossa talvet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syrikkä on jo aika vanha ja se talvetetaan kellarissa. Se on siis vain kesät istutettuna maahan. Jätin kerran yhden syrikän maahan syksyllä ja se ei selvinnyt talven yli.
   Perhoskato on tosiaan aika hurja. Toivotaan, että ensi kesänä on taas perhosia normaalisti tai ainakin tätä vuotta enemmän.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Se on tosiaan jo aika vanha ja isokokoinen. Ja tänä vuonna sen kukat on muhkeat, vaikka emme ole sitä kastelleet. Selvästi biohiili saa sen kasvamaan noin hyvin :)

   Poista